Gondolkodtam a problémádról, ha egy éve fennáll, nem tűnik turbónak, pláne hogy enyhüo is a jelenség.
Két hiba lehet, szelepeknél eszi az olajat, vagy ami valószinübb leragadt gyürű szerintem. Ez utóbbira gyári cucc is van, ismert probléma a szervizekben 7711229473 cikkszámon kapható, taoán egy próbát megér.
tény és való..kb 1 éven keresztül (jellemzően hideg) indítás után az első pár km-en iszonyatosan füstölt (utána semmi), ami nyilván nem tett jót és a lerakódás is jellemzően ebből adódhatott.. elég sok motorolajat utánatöltöttem akkoriban.. ami még furcsább, hogy kb 1-2 hónapja ez a reggeli kékes füstölés láthatóan és olajfogyásban is érzékelhetően alábbhagyott.. nem értem mitől lehet.
Érdekes, hogy ennyire kormos, ráadásul alig 2 éve takaríttattad ki ahogy olvastam.
1.9 dci-m 9 éve 99%-ban várost jár, korom sincs benne, csak prémium agip - mivel ezt is mint a lukoilt megvette a MOL-, most már 1 éve OMV. 10000 km-ként olajcsere.
Mostanra eszkalálódni látszik a probléma, valszeg az volt a gond, kitakarítottam az összefolyó csövét ,meg a klima csöve alatt az illesztésnél el volt rohadva a tömítés úgyhogy adtam neki egy kis fbs-t azóta nagyobb esőknél meg mosó után sem vettem észre, hogy ázna a jobb 1 mint addig. :)
Könnyen lehet.. és bár tudom, hogy sokak által megvetendő lépés ez, de van valakinek erről tapasztalata, hogy a gyakorlatban hogy néz ki az EGR ledugózás?
Illetve gondolom a motornak csak jó lehet, hogy csak tiszta levegőt kap...
EGR szelepet tisztítottam a hétvégén, gondoltam megosztom a tapasztalatomat veletek:
autó: 2002 Clio 1.5 DCI 65 Le - 270ezer Km
Először is marha könnyen hozzáfértem az EGR-hez.. elsőre (soha nem szedtem még ki) kb 20 perc alatt kint is volt.. egész könnyen kijött nem kellett erőltetni vagy sokat ütögetni/kocogtatni. A pipa alakú szívócső is szépen kijött.
Én hülye mindenről csináltam képet csak az EGR-ről nem. Hát volt mit takarítani.. erős és vastag olajos korom lerakódás volt rajta. A szeleptányérokon is és magában a fejben is.
Ami fontos lehet, hogy az én EGR szelepem nem szétszedhető.. picit erőltettem mire rájöttem, hogy ellentétben sok erről szóló videón látható clio dci egr szeleppel, az enyém nem jön ketté. A 3 csavar helyén összefogják a vállai annak a kis fém betétnek. Szóval érdemes erről meggyőződni, mielőtt feszegeti az ember.
AZ EGR szelepet (csatlakozót védve persze) és a szívócsövet hideg zsíroldóban áztattam illetve karburátor tisztítót használtam még.. hát mit mondjak.. azért néhányszor meg kellett ismételni a tisztítást mire megszabadult a vastag koromtól. Érdemes fogkefét, fém súroló "szivacsot" és valami hosszabb nyelű vékonyabb kefét használni.. utóbbit a pipa alakú csőhöz.. ez nélkül esély nincs a maradéktalan tisztításra.
Visszafelé is szépen ment minden, az eredmény pedig.. rosszabb nem lett :D igazából hiba jelenséget sem tapasztaltam előtte, de pont ezért nem is szerettem volna ezt megvárni.. innen jött a tisztítás gondolata.
Ami viszont aggaszt egy picit, a csatolt képen látható fix (vagy csak nagyobb bontással tisztítható) szívósor. Látható hogy abban is milyen vastag koromréteg van letapadva.. van valakinek ötlete, hogy ezt miként lehetne kipucolni? :
Az igazat megvallva , én nagyon vigyázok az ilyen átverésekkel. Nekem is volt, h csúnyán átvertek , de magtanultam a leckét. Nagyon nehéz kiszűrni mert azért a jóhiszeműségem alapjaiban megmaradt.
Állóhelyben, üresben néha van egy kis hangja a kinyomócsapágynak de semmi remegést nem érezni. Télen még semmi hangja nem volt, kb 1 hónapja kezdte..
A fékolajat még nem nagyon cseréltem mióta nálam van az autó, de lehet köze ehhez a problémához? Váltó olaj sem volt még cserélve nálam, azt mondjuk nem bánom ha lecserélik, ha már szét van szedve.
Nyitva volt aztán bezártam, sajnálom, hogy a "részidőn belül" nem értél célba.
Figyelmeztetés neked és mindenkinek! A hg8lgi csávó egy finoman szólva nem egyenes alak. Nekem tartozik, de nem rendezi a tartozását. Ez figyelmeztetés Harsányi Zolinak is VIGYÁZZ VELE !
A kapcsolószelepek miatt ne pánikolj, jól működnek.
Vigyázz a fószerrel, mert a szomszédban(megane topic) épp arról értekeznek, hogy valószínű az ő ötlete után mekkent meg valakinek az autója. Ha viszont nagyon kell, a tel. számát meg tudom adni...
Sok néven volt már itt is...(suhanórozsda, rozsdás bratyó, stb.)
Az enyémen ahogy emlékszem ez egy csúszó érintkező, tehát nem tudod rosszul rakni, mert forog körbe és úgy érintkezik. Az, hogy a szaki milyen drótot hova dugdosott és miért azt nem tudom.
Igen olajszint kijelző,de nekem csak akkor jelenik meg ha megnyomom a KM nullázó gombot mig az a felirat van,hogy oil ok.Igaz a enyém 2002. Fogy a olajad,mikor volt cserélve?Lehet ereszt a leeresztőcsavarnál jobb esetben,vagy elkezdte enni a olajat a motor,rosszabb esetben.
Volna egy 2009-s Thalia 1,4 Privilege amivel az lenne a kérdésem,hogy amikor a gyújtást ráteszem akkor kijön a műszerfalon 6 kis kocka eredetileg,de nekem már nincs annyi ,mit jelent,egyszerű olaj szint vagy szerviz mutató?Én vagyok az első tulaja és a kötelező szervizek meg voltak és azóta is van vigyázva rá,87 ezer körül van a kilométer.
Gondoltam rá én is, csak azon agyalgatok, hogy mikor szaki mérte, akkor ő egy dróttal valamit összekötött és úgy méricskélt. A szerelést illetően mit lehet elrontani? Gondolom a szalagnak középállásban kellene lenni mikor beszerelem, hogy ha jobbra-balra tekerődik a kormánnyal, akkor legyen útja amin mozog. Ezt viszont nem tudom, mi a középállás... Lehet jó ez a gondolatmenet? G.
Adott egy 2004-es 75 lovas thalia, aminel olyan jelensegek keletkeznek, hogy nincs klima, de egyidöben nincs radio se (beall egy bizonyos frekire es slussz), illetve ilyenkor nincs müszerfal vilagitas sem (biztositekok at lettek nezve...). Illetve ezeken kivül, ha ralepünk a feklampara, felgyullad egy csomo ikon a müszerfalon. Mit kellene megneznünk, mihez nyuljunk hozza hazilag?
Történt pár évvel ezelőtt, hogy fűtőradiátort cseréltünk a Thaliaban (K7J700, 2001, 1.4) és összerakás után kis idő elteltével a kormánylégzsák átvezető szalag elszakadt, az ikon világítani kezdett a műszerfalon. Elvittem szakihoz, aki azt mondta, elszakadt. Most ki szeretném cserélni, viszont tanácsot kérnék, hogy mire kell odafigyelni összeszerelésnél illetve, hogyan tudom kimérni otthon, hogy valóban szakadt-e a mostani illetve, hogy nem szakadt a bontott, amit majd veszek?
Fontos lenne, ha tud valaki légyszi segítsen. Előre is köszi. G.
Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy hol találom a központi zár vevőjét? Nem akarom jobban szétbontani mint amennyire muszáj. Ugyan is bedöglött az ajtónyitós kulcsom és vettem egy 9000 Ft-os komplett zárrendszert. A nyitó mágnesekkel nincs baj így azt nem akarom egyenlőre cserélni. Ha tud valaki segíteni az tegye már meg. Előre is köszi. Renault Thalia 2001-es 1,4 16V
A linkelt eladó jó cég rendeltem már sok dolgot tölük, mindig rendben volt az ügy.
Azért ne legyenek illúzióid, javarészt ők is kínaí cuccokat árulnak :D
A patent a legáltalánosabb renault cucc ennek ellenére sokan a szerelők, tulajok között nem tudják-akarják szabályosan kivenni, inkább szétbarmolják csavarhúzóval. Negyed fordulatot kell fordítani egy belevaló csavarhúzóval, kiemekedik a rögzitő eleme majd ha van patentkiszedő akkor azzal, v kézzel a középrészt kihuzni, ezután kivehető a patent.
Nagyon elégedett vagyok vele. Nekem is hátsó lökhárítónál illetve a motorháztető alatt a díszmaszkot tartják többek között, mivel a szervó pumpa csere után meglepett pár kötegelővel az autószerelőm. (Még véletlenül sem szólt volna, hogy elvesztek, vagy megette, amikor szépen ki lehetne csavarni őket) De hát kis hazánkban az igényesség valami sci-fi filmben van esetleg.
Eltört a hátsó lökhárítóban lévő két műanyag patent, amik csak a csomagtartó felnyitásakor látszódnak. A motortérben is tört el már pár darab belőle, kérdésem az lenne, hogy honnan tudnék szerezni a thaliához való patenteket, akár netről is. 2003 as 1.4 8 szelepes.
Van ! Nekem 20.000km -nél tartanak,és köszönik szépen jól érzik magukat szerintem,mert az emlitett km megtétele után is 5-8ml-es résolajat produkálnak.
igy van sorolhatnánk, pl 1-s bmw motorbeli csuszka horror áton müanyag darab, mint régen a zsiguli láncfeszítő, vagy skoda lengőkarok csak egyben a legolcsóbb is 70 e Ft stb.stb :)
Peugeotnál olcsóbb egy ilyen szívócső, csak 9 ezer volt a gyári, viszont a kipufogó jóval drágabb, 180 ezer a hátsó dob és 130 ezer a középső dob :-). Csak gyári létezik!
Hibakódból nem sokat lehet megtudni, csak annyit szokott adni, hogy égéshiba valamelyik hengernél. Legyen szerencséd, hogy csak rossz üzemanyag okozta. Valószinűleg valamelyik trafó kezdi megadni magát. Nekem több mint 10 éve csinálja néha. Főleg párás hidegebb időben, beindítás után. Kis gázfröccs és elmúlik.
Mint minden márkánál vannak érdekes árak, a renault még visszafogott is.
A gyári cső nem véletlenül ilyen drága, mint minden gyári alkatrész sok sok rárakódott tudás és gyártói díj mellett még készletezés is van, nem ugy mint a beszereltekkel, amik a mai időkben egyenesen a gyártóktól időre érkeznek meg stb. Szóval nem olcsó, de gyári.
Néhány érthetetlen pénlda amiket és ellenőriztem, mert kellett a kocsijainkra:
Ezt a terméket nem tartjuk készleten, egyedi megrendelés esetén szerezzük be, a várható szállítási idő: 1-4 munkanap Gyári alkatrész RENAULT Kisker ár: 14 714 Ft
Lényegében a zajcsökkentő és a légszűrő, motor közti cső egyben, ára a márkaszervizben 6 731 Ft, meglehetősen olcsó, ebből sincs utángyártott és bonyolult elem is, a két példa közt látható az árkülönbség :)
Köszi ez nagy segítség volt. Az alu flexi csőért meg külön hála, mert azért ez egy vicc kategória hogy kb. 50 cm-es cső 20 ezer Ft legyen. Ránézésre 1-2 ezer Ft-ra gondoltam, de látom hogy használt bontott is 4.000 Ft. A 80 mm-es flexi alucsőnek ami ide pont jó lesz meg métere 357 Ft.
Sajnálatos, hogy egy meg nem válaszolt emailból azonnal a szüleimet találod meg, akiket egyrészt nem ismersz, másrészt se jogod, se semmiféle indokod nincs, hogy bármilyen szinten akárcsak felemlegesd őket!
Eddig tőlem rosszat nem kaptál, nem is fogsz, mert nem az én stílusom, de azt nem tűröm, hogy a szüleimet minősítsd!!!
Egyébként meg arra sem adtam okot, hogy engem kóstolgass!!!
A neve (ha jól tudom) szívás zaj csökkentő. Csak egybe kapod a műanyagot a csővel, nagyon nem olcsó. Még nem hallottam olyanról aki cserélte volna, mert asszem csak gyári van belőle...
Köszi szaki123, megnyugodtam kicsit. Egyébként a doboz utáni részbe benyúlva újjal, ott éreztem, hogy van egy szűrő. Akkor az lesz a légszűrő. A szigszalaggal való körbetekeréssel már korábban próbálkoztak az a rész még tart is valamennyit, de a cső többi része kezd atomjaira hullani, szívesebben csinálnék egy cserét. Továbbra is rejtély számomra az a nagy szürke üres doboz, amint csak átmegy a levegő. Biztos hogy nem hobbiból rakták be valamilyen funkciója lehet de hogy mi arról fogalmam sincs. Tippek? Továbbra is keresek ilyen levegő beszívó csövet.
Ilyen szemérmetlen értékeket produkál a kínai alkatrész. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy "csak" 2 perc és 2 x 4000 fordulaton volt a résolaj mérés. Ha végig futtatom a teljes időt, akkor 5-7 ml lett volna az érték .
Tankoltam egy másik kúton 6-7 liter a rángatás majdnem teljesen megszűnt.(kb a 10% marad meg a rángatásnak) Csak sajna az ismerős pont nincs kéznél hogy ki tudjam olvasni a hibát. Csak géppel lehet kiolvasni a hibakódot?
Igen, az a levegő szívócső. Nem tudom honnan lehet masikat szerezni, én körbetekertem szigetelő szalaggal ahol meg volt törve. A doboz nem a légszűrőház, s nem nyitható. A légszűrő hátrébb van.
Kölcsönbe van nálam egy 2002-es évjáratú Thalia 1.4. Ismerkedem. A képen látható szerintem levegő beszívó cső több helyen is el van szakadva, kicserélném. Nem tudom hogy hívják. Hogy keressem? Semmilyen autós webáruházban nem találtam ilyet. Linknek örülnék. Továbbá a szakadt cső mögött (a képen felett) a szögletes doboz belül üres. Nem kellene egy légszűrőnek benne lenni? Ha igen hogy kell belerakni a szűrőt? Mert nem tűnik nyithatónak az műanyag doboz. Sorry a nagyon amatőr kérdésekért, és köszi a segítő válaszokat.
Az a motort ábrázoló lámpa a környezetvédelmi hibajelző. Akkor világít, ha a kipufogógáz nem normális. A gyújtáskimaradást szokta jelezni. Lámpa + rángatás = valószinűleg gyújtótrafó vagy gyertya hiba. Okozhatja rossz üzemanyag is, de leggyakrabban trafó.
Hétfőn eldől mi lesz a Reninek a sorsa. Cheach engine lámpa is befigyelt egy folyamatos világítással. Motor berángatott. Bár ha odaléptem neki magas fordulaton már nem rángatott be. Ha nagy a baj akkor megy az örök út mezőre.
Én a múltkor rákérdeztem emailban, akkor azt mondta, hogy minden rendben van vele.
Szerintem hosszabb távon jön ki ennek a hatása, illetve pontosan bemérni gyári szoftveres diaggal lehetne, hogy valóban javult-e a befecskendezés, stb-stb.
Abszolút lehetséges, ha hosszú utakon használják. Beül az ember, kimegy a pályára, 200-300 vagy még több kilométert beletesz. A motor üzemmeleg, nincs indítás-leállítás, nincsenek kátyúk, nincs kuplungolás, nincs kiszállás-beszállás (még a kilincs se karcolódik, az ülés oldaltömése sem kopik).
Ezzel együtt, ezeknél a kocsiknál is jönnek a gondok. Elhasználódik minden, ami forog: generátor, szíjfeszítők, csapágyak. Típusfüggő, hogy ez mekkora dráma. Aztán ne feledjük el, ezeknek a motorját sem az öröklétnek tervezték. Úgy tapasztaltam, a sok kőfelverődés és a por polírozó hatása nyomán keletkező fényszórómattulás alapján ismerhetők fel valamennyire ezek a kocsik.
Én ezt megmondani nem tudom sajnos ha a futóműre gondolsz.
Saját auóinkról van tapasztalatom, 1.6 benzines megane II futóműve még nem volt javitva, stabil, pedig 200-t picivel elhagyta, mint irtam a scenic meg már 2. garnitura stabpálcát és mindkét oldalon cseréltünk talpast is 1x., nem kifejezetten ide tartozik de előbbin nem volt lengéscsillapító csere, utóbbin mindet cseréltem 2 éve. Elsősorban a nagyobb tömeg miatt és a más vezetési stílus, bejárt egymástól eltérő út miatt gondolom mentek tönkre a diesel elemei. Szemre a két autó alkatrészei között méretbeli különbséget nem láttam, de nem mértem meg őket, vagy néztem meg a neten az értékeiket.
A tisztán autopályás - minimális város mellett - kocsiknál el tudom képzelni a bontatlan futómüveket.
Rádiót sem figyeltem még de ha turer listes - márha van ilyen ez esetben - arra semmit nem lehet kötni. Viszont vannak nem gyári rádiók amik tudják a kormánytávot sőt renault cikkszámaik is vannak valahol van a gépemen egy drossura erről. Nem mai darab a leirás, lehet már nem is gyártják a rádiókat, de majd megkeresem neked.
Minden autókon javitottuk már a futóműveket, legutoljára a nagy dci kapott stabpálcákat és talpasokat, hiába a relative kevés 190 e km a városi gyatra utak szintén elrendezik idő előtt :("
Már korábban is szerettem volna kérdezni,de normális használat,karbantartás mellett, mekkora az a km. szám ami már soknak számít? Gyakran olvasok 3,sőt 400 e km-s kifogástalan autókról, ezek valós adatok?
Sziasztok! Tudnátok valami áthidaló megoldást javasolni a gyári rádió (kazettás) kiegészítésére, hogy lehessen telefonról,pendrive-ról is zenélni? Van másik,nem gyári rádióm és abban benne van,de sajnálom lecserélni a gyárit. A kazettás átalakító csak félmegoldás. Az új rádióhoz az átalakítók meg elég húzósak. Szóval van valami javaslatotok?
A jobb oldali gumibak és a fém közé befér az ujjam. Tehát csere mindhárom. Csak azért vagyok rá kíváncsi mert a szerelő ügyes de az árakat én is tudni akarom előre. Egyben sem bízom annyira hogy elfogadjam hogy ennyi és ennyi volt az alkatrész ára.
A motor és a váltó fixen össze van csavarozva. Együtt bólogatnak.
Azt nagy valószínűséggel a hátsó "kutyacsont" hibája okozza. Alá kell nézni, hogy melyik van benne. Érdemes nagyobb csavarhúzóval vagy feszítővassal megmozgatni a két szélső rögzítést is, hogy nincs-e azokkal is gond, de az a ritkább.
5, 12, 18, 24, két utóbbi szerintem ugyanoda megy ahogy Papalac cartárs irja kétféle lehet :D, csakhogy ne legyen egyszerű a tulaj élete. Az 1-s csak egy fém "merevitő-tartó" nevezzük bárminek, olyan mint a 14-s
Van egy tartó a jobb oldalon ( ami jól látszik), van egy a bal oldalon, az akkumulátor alatt és van egy kutyacsontnak nevezett a motor közepén, alul, ami a billegéstől véd. Ha az a baj, hogy nagyon mozog a sebességváltó gázadáskor, akkor ezt a kutyacsontot kell cserélni. 2 fajta van, az egyik egyenes, a másik csavart. Alá kell nézni, hogy melyik van benne.
Újabb probléma van. Motortartó gumibak. Unixon nézegetem a dolgokat. És akárhogy is nézem nem tudok rájönni hogy most hányfajta gumibak is van a kocsimban.
2003 1.4 k7j700. Amit biztosan tudok van egy nagy tömb jobb oldalt elől. Gondolom ez akadályozza meg ez előre hátra való billegést. Ezen kívül van még valami? Ha már a motor ki lesz emelve mit érdemes cserélni? kuplung, olaj és olajszűrő nemrég volt cserélve.
A sok indítás miatt(levett gázbovden miatt nem volt rendes alapjárat) rengeteg benya került a katalizátorba. Ami nem tudta elégetni rendesen és kénszulfit(ha jól tudom) maradt benne. És az is közrejátszott volt egy tankolásom ahol nem szabadott volna. A benzintank lyukas a kúton. Vizesedik a benzin.
Minden autókon javitottuk már a futóműveket, legutoljára a nagy dci kapott stabpálcákat és talpasokat, hiába a relative kevés 190 e km a városi gyatra utak szintén elrendezik idő előtt :(
Attól függ mit akarsz és kell cserélni, 50 körül lehet a max, jó cuccokkal.
Szerintetek ha 80%ban hosszútávon használom a kocsit akkor lenne értelme eltérni a gyári kerék/gumi kombinációtól és vagy 2cm nagyobb átmérőt használni egy 1.4 8v-nél motor és üzemanyag kímélés céljából, mert 130nál nagyon forog a motor és eszik is. Szerintem nagyon rövid az áttét főleg 5.-ben, mert 70től csak forog kifele a motor 170ig.
Tisztelt urak! Érdeklődnék,hogy mi lehet a baja az autónak? PL: Kereszteződés megállás és után indulás "erősebb gázzal"kanyarodom jobbra és kopogást hallok a bal első keréknél de a balra kanyarnál is halható. Féltengelyekkel nincsen semmi baja.
De akkor mi lehet stabilizátor?? Köszi a válaszokat!
Olvasgattam egy picit. Katalizároros probléma lesz. Elég sokat indítottam + amikor megszorult a kázbowden magas fordulaton állítottam le. De majd a szaki kiolvassa a problémát. Elég pocsékul ment amikor elmentem vele a szerelőhöz. Csak 80 tudtam vele menni. Igaz a motor sem pörgött fel. Vagy próbálkozott volna. De ez lehet a bovden hibája is.
büdös lett a kocsim. Záptojás szagú. Előtte elég sokat indítóztam mert nem akarta az igazságot. Motor ellenőrzés is villog. Műhely lett a gázbovden cseréből.
Sziasztok! Segítségeteket kérném, hogy mi lehet a hiba oka! Menet közben felvillan a STOP és a fékvisszajelző lámpa időnként. főleg emelkedőn és nagyobb fordulaton. A fékolajszintem a maximum fölött van. Most volt vezérműszíj cserén a kocsi, lehet, hogy a szerelő túltöltötte? Köszi az esetleges tanácsokat!
Értem és tévedtem az értékkel kapcsolatban, helyesebben elírtam. De gyanítom,hogy te is értetted tökéletesen ,hogy mit is akartam írni. De a lényeg,hogy amikor leállították vagy le akarták állítani a szmog miatt mondjuk 6-ig, a dci még simán mehet. Márpedig pl.amit télen vezettem egy ideig Scenic-et 2002-s évjárat,benzines, az simán beleesne a szórásba. Ő egyébként 6-s. Gondolom,hogy a környezetvédelmi besorolás komplex és átlagot von, h mennyire szennyezi a környezetet. Gyanítom azt gondolod,hogy az elektromos járművek nem szennyezik a levegőt.Igaz is,ámde az energia előállítása amivel működnek,fokozottan szennyez.Tehát ahol termelődik,termelik ott szennyezi a környezetet. Másfelől pedig ha maradunk az elektromosoknál,akkor egy Teslás simán beszólhatna neked,hogy állítsd le a kocsidat mert szennyezed a környezeted? (ő is ugyan,de mint írtam,nem helyben). Továbbmegyek. Ok. megyek tömegközlekedéssel. No de meddig? Nincs mindenhol villamos,troli,hév,metro... Ahol nincs ott busz van. na jah,a buszok. Ha jól tévedek dízelek és mint dízelek,környezetszennyezők. No és gondolom te is jártál,család is járt busszal,hajóval, hovatovább repgéppel, ergo hozzájárultatok anyagilag a környezetszennyezéshez. Szóval ez egy parttalan vita mert mindenki szennyezi a környezetet. Ha nem helyben,akkor az energia előállítása során. De ezért nem kell démonizálni a dizeleket.
Igazad van,h nem érdekelnek a forrásteremtések a civil szervezeteknél,nem is vártam mást. De majd az 1%-od utalhatod,hátha összejön annyi,hogy vehetek egy Teslát....no nem kocsit,bakelit lemezjátszót mert annál több nem jön össze az erkölcsileg tiszta szervezeteknek.
Szerintem Gates, de érdeklődd meg tőlük mailban hogy minden alkatrész a csomagban ez a gyártó cucca e. Mert mindenben huncutság van, csak a tejben van víz :D
Nincs olyan hogy euro 8 kat! Magyarországon a 8-as környezetvédelmi osztályba sorolták az EURO III-as dízel motorokat.
Euro III-as motor van azokban az autókban és manapság már EURO VI-os motorokat gyártanak, aminél a PM (részecske) kibocsájtás előírása még most sem betartható a gyártók szerint. Az EURO III-as dízel motorok 500x annyi CO-t nyomnak ki magukból mint az ugyanolyan kategóriába tartozó benzinesek, és legalább 4-5x annyi NO-ot, a PM-et meg nem is lehet összehasonlítani, mivel a benzinesnél nincs korom.
Az, hogy milyen megélhetési problémákkal, alapítványokkal küszködik valaki az nem érdekel, az viszont igen, hogy ne veszélyeztesse az életemet a füstölésével az utakon.
Elhiheted, hogy nem az a problémám, hogy neked dízeles van nekem meg benzines. Nálam elvi kérdés hogy nem veszek dízel autót. Nekem sokkal többet ér az én és a gyerekek egészsége mint 1-2 ezer forint havonta.
2004 áprilisi 1.5 dci , 65 LE,190 e km. EGR felújítva,porl.csúcs felújítva,hosszbordás és feszítő csere,olajcsere+ a szűrők 5 e km múlva (15000- nél), első fék cserélve. Csak Shell ill. Mol prémiummal járok. Nálam két hónapja van.
Azért valahogy mégis euro 8 kat-ban vannak ezek az autók.... Ezek azért már nem szívódizelek. A füst pedig mint lejjebb is írták,a velejárója olykor ennek motornak.
Olvasd el figyelmesen,hogy miért nincs pénze egy független alapítványnak,főleg a mai viszonyok között. Gondolom erről halvány gőzöd nincs.
Ne akarjon kocsival járni? Hmm... tehát dolgozom ágy mellett,majd intézem szabadnapjaimon az alapítvány ügyeit,tárgyalgatok,egyezkedek stb. mindezt gyalog? Sajnos nemigen tudok három helyen megjelenni kocsi nélkül egy ilyen ciklusban egymás után. Budapesten lakom és tevékenykedem.
De mindegy is ez mert a lényeg,h te tipikusan abba a csoportba tartozol akik képesek ölre menni mert másik platformon szerepelnek. Példák: AMD vs Intel,Nvidia vs Radeon, FTC vs UTE , Kassai vs Grózer ,Mercedes vs BMW és még sorolhatnám. DCI-m van,fogadd el és ha tanácsot kérek,kérlek ignoráld mert az nem rád fog vonatkozni.
A bowden két végén vannak "bütykök" a beakasztáshoz azokat kell a szálra felforrasztani. Nekem a "dci" autómhoz 4-6 ezer között lett volna az alkatrész, de nem adtam érte annyit (+ posta költség).
A benzinesét nem ismerem, de szerintem azt is meg lehet csinálni. Volt egy Citroen Berlingo HDI-m azt is így oldottam meg.
Nem kell félrevinni a dolgot. Érted te, hogy mire gondolok.
Nem, nem értem és részben butaság amiket irsz, pláne nincs diesel autós mert utálod őket.
A nagynyomású szivattyú, az üzemanyag szűrő, a befecskendező szelepek és az EGR, kettőstömegű, esetleg FAP dolgokra gondolok.
Üzemanyag szűrő és egr, gyakran van a benzinesekben is, de a 2.0 t benzinesben kettőstömegü is, sőt ma már a legtöbb benzines is igy üzemel ha jól emlékszem.
Nagynyomású és a DPF (a renault esetében ) talán az egyetlen ami különbözik a benzinestőt, utóbbiban is van befecs amit nem nehéz tönkretenni, van okoskerék, trafósor szóval akárhogy mondod a 2-3x költség nem igaz. Évekkel ezelőtt egy kuplungszett és KT lendkerék majd 500 e volt, ma már 200 körül levet venni.
Persze ahogy írtam ehhez gondos karbantartás kell.
Egy ilyen motornál 250000 km után fel kell újítani az egész nagynyomású rendszert,
Ez hülyeség, aki nem lopott gázolajat tankol, megfelelő módon használja a kocsit nem ujít fel semmit. Olvasgass a neten taxik gyakran 3-500 e km mennek felujítás nélkül ott bizony igénybevétel van ha gondod és odafigyelő a gazdi nem lehet probléma.
190 e km van az 1.9 dci-ben itthon csak város szinte és kutya baja nem lesz még 50-60 e km mulva sem a befecs rendszernek, mert időben ( 7-10 e km után ) kap olajcserét csak gyári szűrőt, csak kúton tankolom, prémium gázolajjal.
Azt nem vitatom, hogy rengeteg károsanyagot ad ki, de ne pont No legyen már a példa, ahol nagy dög dieseleket használtak évtizedekig. Ráadásul a bezines is hatással van az egészségre, de az energia előállítás, a fűtés és sokminden más.
Én egy kerékpár boltban vettem csupasz bowdent és a használtat szétszedve, figyelemmel a méretére kicseréltem a szétrongyolódott szálat. A felújítás 200 Ft-ba került egy új bowden több ezerbe fájhatott volna. Amire szükséged van, az egy jó forrasztó páka. A gyári sokba kerülhet.
A dízel motorok javítása nem kerül többe mint más motoroké. Ami kötelező az a motorolaj és szűrő csere a levegőszűrő és a
gázolajszűrő cseréje. Ezeket a cseréket én minden 10 000 Km megtétele után megteszem. A gyári motorolaj csere 30 000 Km intervallumot el kell felejteni!!!
A gázolajszűrő megválasztásánál azt javasolnám, hogy arra nem kell sajnálni a pénzt. Megoszlanak a vélemények, ki erre, ki arra esküszik. Az egy tévhit és belemagyarázás, vagy egyszerű tájékozatlanság, hogy több 100 000 Ft-ba kerül az alkatrész ( szivattyú, porlasztók ), mert ezeket ma már lényegesen olcsóbban meg lehet vásárolni. Példának okáért ma már egy szivattyút felújítani itthoni alkatrész beszerzéssel nem eget verő összeg, a porlasztó esete szintén ilyen. Nekem most a második "dci" autóm van és elégedett vagyok vele, főleg a fogyasztása miatt. Gondoskodtam arról, hogy legyenek tartalékok a porlasztókból ( neten használtat lehet kapni és meg lehet csinálni ) a szivattyúval is azt csináltam, így mindenből van tartalékom.
Lehet kérdezni, hogy hogy csinálom? Ez a szakmám, de kis elhatározottsággal és a megfelelő szerszámokkal felszerelve egy
kicsit hozzáértő is meg tudja csinálni.
A füstöléssel kapcsolatban írtam, hogy használjál KLEEN FLO adalékot (kanadai cucc) az kitisztítja a motort. Melyik megyében laksz ?
Nem kell félrevinni a dolgot. Érted te, hogy mire gondolok.
Nem a váltó és a kopó alkatrészekkel van gond, hanem a dízeles alkatrészekkel. A nagynyomású szivattyú, az üzemanyag szűrő, a befecskendező szelepek és az EGR, kettőstömegű, esetleg FAP dolgokra gondolok. Egy ilyen motornál 250000 km után fel kell újítani az egész nagynyomású rendszert, ami 4-500000 Ft. Megértem, hogy igyekeznek az emberek kikerülni ezeket a költségeket és használni az autót ameddig megy.
Szívesen elmagyarázom, bár a hozzászólásoddal kicsit megzavartál.
Egy egészségügyben tevékenykedő ember, miért akarja kiírtani az embertársait?
Akár tetszik, akár nem , de a véleményem az, hogy ne vegyen dízel autót, aki nem tudja fenntartani!
Nem panaszkodni kell, hogy nincs pénzem. Ha nincs rendes autóra pénze valakinek, akkor járjon busszal. Olcsóbb és környezetkímélőbb.
Nem a kérdéssel van bajom, hanem azokkal, akik "ingyen akarnak autókázni, közben meg eregetik maguk után a fekete füstöt és ahelyett, hogy szervizbe vinnék az autót, fórumokon próbálnak tanácsot kérni.
Sok problémája lehet egy motornak, amit látatlanba senki nem fog tudni megjavítani.
A stigmatizációhoz csak annyit szólnék, hogy "a stigmatizáció következménye a kirekesztés".
Naponta több ilyen autóval találkozom, amelyek nyomják az ember képébe a kormot és közben vigyorognak, hogy milyen keveset fogyaszt az autójuk.
Én személy szerint betiltanám a dízel motoros személyautókat, de a lakott területekről mindenképpen kitiltanám. Nem véletlen, hogy Németországban már a felére csökkent az eladott (pedig azok új, jó autók!) dízeles személyautók mennyisége a kirobbant VW botrány óta.
4 renaultból itthon 2-2 diesel, benzin fellállás, normális karbantartással nincs eltérés a költségek között. Dieselek régebb óta megvannak, 2004, 2009, de kopó-fogyó alkatrészeken kivül nagy javitásra nem volt szükség. Ha most beesik náluk majd egy jelentős összegü javitás hát legyen, Motor-váltó javitása lehet drágább, de már lényegesen olcsóbb mint 10 éve, mert több javító cég van alkatrészeket sem aranyárban lehet kapni, szerintem.
"Soha nem fogom megérteni, hogy diesel autót vesz valaki, mert milyen olcsó a közlekedés vele, keveset fogyaszt, de abba nem gondol bele, hogy 2-3x többe kerül a fenntartása. Vidd szervizbe!"
Köszönöm nb válaszodat. Tudod arra gondoltam,hogy ez egy olyan fórum, ahol értékes információkat osztunk meg egymással, mintegy segítendő a kérdezőket. Sosem gondoltam,hogy egy kérdés feltevése önmaga stigmatizációval jár.
Én meg azt nem tudom soha megérteni,hogy miért...
De ,hogy értsd. Azért vettem dízelt mert dízelt akartam. Sosem volt még dízelem. Hogy miért a dci és mért ez a kategória? Nos nem vet fel a pénz mit oly' sokakat engem sem,de szükségem van egy kisfogyasztású autóra. Hogy mi ennek az oka?
Mindössze annyi,hogy egy eü. alapítványt vezetek és rengeteget kell közlekednem, városban többnyire. Mivel nem vagyok politikailag elkötelezett semmilyen irányba,így onnan nem kapok semmiféle támogatást, tehát magamnak,magunknak kell előteremteni azt az összeget amellyel alapítványunk céljait el kívánjuk érni. Ehhez bizony nagyon sokat kell menni. A társadalom nemigen akar adományozni ,főleg nem egy eü. dolgozókból álló, eü.dolgozókért létező alapítványt. Innentől fogva meg már érthető,hogy miért kell minden fillért élére állítanunk...és ebbe bizony beletartozik a fogyasztás is.
Elhiheted,hogy ha a lehetőségeim(nk) engednék,zsír újat kocsi lenne és baromira nem érdekelne a fogyasztása sem, a hibák lehetősége meg mégkevésbé. Szakszervíz és kipengetném. De mint fentebb írtam,ezek a lehetőségek nincsenek meg.
Elhiheted,hogy próbáltam kérni használatra kocsit, támogatókat keresni. Minden trükköt elsütöttem,még zártlizinget is. De mivel egy alapítvány effektív gazdasági tevékenységet nem végez,így szóba sem álltak velünk ill.aki igen,ott a feltételeket igen megszorították.
De bocs,hogy egyáltalán mertem feltenni kérdést a topikban.
Mindenki hibázhat, ja csak folyamatosan hívtam őket, nekem akkor és ott kellett volna megoldás, nem egy hét múlva.
Pl megmondta volna, hogy menjek be a legközelebbi Unixba/Bárdihoz és az Ő nevükre vegyek számlára 3 litert, és visszautalják, akkor az korrekt eljárás lett volna, de, hogy elérhetetlen egy ekkora cég fényes nappal munkaidőben, az "kicsit" gáz ebben a mai világban!
Húzd le egyesével a trafókról a csatlakozót. Ha megjavul a vétel akkor a trafó zavarja be. Ha nem akkor másfelé kell keresni a hibát. Ha csak nem egyszerre több trafó is problémás.
Mindenki hibázhat. Én ennek ellenére korrekt cégnek ismertem meg őket. Többször rendeltem már tőlük és garanciális rendezésem is volt már párszor és mindig rendeződött rendesen.
Ha nincs beöntve akkor simán cserélni fogják. kérd sürgősre a rendezést. Az emailben feltétlen küldj nekik fotót a dologról vagy akár a videót is elküldheted nekik. Több telefonjuk is van, csörgesd őket. A vonalast sajna nehezebb elérni.
Nem öntöttem bele az olajat. azért kérdeztem előtte.
Fel szoktuk venni videóra minden esetben a csomagbontásokat (több száz eBay/Aliexpress vásárlás), ez is fel van véve, de gyakorlatilag tök egyforma a flakon, és pechemre, pont az SXR-t vettem ki és néztem meg, de a bontási videóban is látszik különben, hogy a többi NF. Ma amikor elkezdtem szétszedni az autót, felemeltem az autót, és mentem a kulcsért, ami mellett volt a doboz, és rátévedt a tekintetem az egyik flakonra, akkor döbbentem ár, hogy az nem SXR, egyelőre maradt a régi, a többi rész lett csak szétszedve: a szűrők.
Nem fogom beleönteni, mivel nem jó hozzá, közben utána olvastam, csak ott telefonról már nem boldogultam, de írtam nekik emialt is (akkor), egyelőre tojnak rám!
Mindegyik szintetikus olaj de az NF-nek nincs Renault jóváhagyása. Így ha mindenképpen kellene az autó és magamnak kellene bevállalni akkor csak addig mennék vele míg meg nem jönne a másik olaj. Ne csak telefont csörgesd hanem írj rájuk emailt is. Ha betöltöd ezt akkor próbálj velük megegyezős egyességet kötni az új olaj árában. Egy picit azért Te is hibás vagy hogy bontás előtt nem ellenőrizted le hogy mit küldtek. De mindegyikőnk emberből van. Ha sikerülne a megegyezős egyesség akkor menni kellene pár száz km. Majd leengedi. Így lenne egy extra belső motormosásod.
Ha egyszer "lovakat" tartunk...... :) A lovak se nagyon futnak a karámban de ha kikerülnek a rétre akkor szabadjára kell engedni őket. És ha hagyod akkor egész virgoncok lesznek :D
Nem nagy rejtély az egész, országúton, ahol eddig pl x sebességi fokozatban haladtál most, egy fokozattal lejebb hajtsd, pár kilométeren keresztül, nem kell szétforgatni, de haladni kell:D
:)
Lényeg a fordulat. Dolgozzon az a motor, hogy legyen hulladékhő és kellő légtömeg áram ne csak termelje a gázolajat :)
Visszanyomja 4.-be és egyből nem 2000 lesz a fordulat :)
Nagyon száguldozni kellene 5.-ben hogy kellő fordulat legyen.
Én 99% városban használom a dieselt, csak prémium omw-t kap, kormol hirtelen gyorsitáskor - akié nem az nem is gyorsít, vagy nem látja -, de minden évben ellenőrzöm a kérdéses csőrendszert, nincs benne korom.
A helyedben az alábbiakat tenném, kormolás csökkeni fog, de teljesen nem múlik el, ha városban használod.
-Amennyiben nem prémiumot használtál eddig tankolj bele egy 20-40 litert, szinte üres taknra.
-Segithet a klf tisztító adalékok használata ( országúti-autópályás közlekedés a legjobb a tankbaöntés után) , a tapasztalatom szerint fel go-hoz adva jó a hatásfoka.
Sokan azt mondják mese az egész, nekem vannak tapasztalataim a termékkel.
-A kiégetés is sikeres lehet, ellentétes vélemények dacára, de a technika szerintem más mint amit itt eddig olvastam. Nem nagy rejtély az egész, országúton, ahol eddig pl x sebességi fokozatban haladtál most, egy fokozattal lejebb hajtsd, pár kilométeren keresztül, nem kell szétforgatni, de haladni kell:D
-EGR és csőrendszer ellenőrzése, szükség esetén takarítás.
-Természetesen egy megfelelő szerkezettel történő kiolvasás lehet az első, ha talál hibát a fentiek értelmüket vesztik :D
Sajna a tötymörgős menet de lekinkább az egyenletes alacsonyabb fordulatú sebesség miatt fellépő egyenletes légtömeg áram miatt bizonyos helyekre elkezdődik a korom lerakódása. De az időközönként beiktatott dinamikusabb és erőteljesebb de nem tartós gázpedál kezelés dinamikusabb légtömeg áramot eredményez a kipufogó és EGR rendszerben és így megváltozott légörvények szépen lebontják a lerakódásokat.
Mesélték nekem a szervizben, hogy volt aki állandóan hosszú úton használta az autót de szinte csak végig egyenletes sebességgel és kormolódási problémái voltak az EGR rendszerben. Ők is ajánlották hogy használjon egy kis dinamikát a vezetésében. Megtette. Azóta nincs problémája.
2000-s fordulaton még elég kicsi a hőtermelése a dci-nek ami segítené kiégetést .
Aki teherautóval jár, az ne csodálkozzon, hohy füstől :-)
Komolyra fordítva a szót 4-500 ezerért rendbe teszik a befecskendező rendszert.
Soha nem fogom megérteni, hogy diesel autót vesz valaki, mert milyen olcsó a közlekedés vele, keveset fogyaszt, de abba nem gondol bele, hogy 2-3x többe kerül a fenntartása. Vidd szervizbe!
A pörgetés legfeljebb a kipufogóból nyomja ki a kormot.
Olyan 100 km.re gondoltam úgy,hogy a fordulat masszívan 2000 fölött legyen(110 km/h).
Csinálj pár gyorsítást. Húzasd ki szigorúan üzemmeleg motornál 3500-4000 fordult közé 2x 3x és kiböffenti a kormot. Ezért nem kell hosszú útra menni. A 3000-s fordulat alatt meg nem sok takarító hatás lesz.
Azt vettem észre,hogy üzemi hőfokon ,forgalomban a gyorsításnál füstölök (1.5 dci). Késöbb elmúlik,de olykor nagyobb dugóban előjön. 1-2 fokozatban. Arra gondoltam -mivel csak Bp-n járok- elkoszolódott vmi. Szerintetek eredményes lehet, egy hosszabb autópályás út? Olyan 100 km.re gondoltam úgy,hogy a fordulat masszívan 2000 fölött legyen(110 km/h). Bár igaz,h nem kétütemű :D ,de olvastam,hogy segíthet mert lesz ideje kiégni a .......-nemtom minek :). Jah,fekete füstről beszélek,ami nem túl jelentős,de azért látszik. Ez gondolom az elégtelen égés jele.
7 14 ms 14 ms 14 ms core12.nbg1.hetzner.com [213.239.229.165] 8 21 ms 21 ms 18 ms ex9k1.rz3.hetzner.de [213.239.229.158] 9 13 ms 14 ms 14 ms autoalkatreszonline24.hu [85.10.247.171]
Ha problémád van a gyújtással, akkor cseréld ki először a gyertyákat, aztá a gyújtás kábeleit és végül a trafót. Ha nincs vele gond, akkor felesleges magaddal cipelni egy trafót, mert ezen az alapon egy fél autót cipelhetnél, mert elromolhat.
Bárdi, unix ha van a közeledben 14 körül ad MEAT&DORIA-t, megfontolandó, inkább kérj valakitől kölcsön :D
A fém betét az elméletileg egy távtartó, no meg nehezebben töri el az ember fia beszereléskor, ha nagyon meghúzza a csavart, egyes gyártólnál nincs benne.
Igazából csak tartaléknak kellene a kocsiba, mert tervezek egy Horvátországi nyaralást és ha 1000km-t kibírna, akkor már megérné hogy haza jussunk vele, mint ilyen távolságból trélere várni és azt kifizetni.
Köszi azért még átgondolom, meg nem is biztos hogy elutazunk.
Ha jól értem egy 2-3 éves cég, kerestem de nem találtam a weboldalukat, indiai, amerikai cégek vannak ilyen néven :D
Nagy magyar kereskedőknél nyoma sincs.
Azt láttad, ahonnan rendelnéd 3150 Ft a szállítás.
Kovácsautó 860 Ft-t szállit egy kilóig, itthoni garanciális ügyintézés, közel az általad kinézett árhoz képest jobb minőségüt, bejáratott márkát kaphatsz, Bremi, Delphi stb.
A szivattyúnak működés közben ( járó motornál ) fordulaton tudnia kell az 1000 bár nyomást, vagy az a feletti értéket is. Ezt te megtudod mérni a kütyüddel.
Ha kitartasz az elektromos defekt mellett, akkor vedd le a nagy csatit a motor vezérlőről és WD 40 beöntéssel és levegő tisztítással próbálkozzál. Magam nem vagyok elektromos ember az elektronikában nem tudok sokat segíteni. Meg kell nézni a
Felső holtponti jeladót is, annak sem árt a tisztítás.
A bátorság és a szerszám hiánya sajnos probléma, de ha esetleg valakit megbíznál a szereléssel, előtte gondosan informálódjál a szaki felől.
Lehet elektronikus hiba is, de avval ugyan az a helyzet, mint az általam említett szeleppel. Megy, vagy nem megy.
Volt már olyan eset amikor már minden ellenőrzés ellenére a porlasztó egyik vezetéke elszakadt és az a porlasztó nem működött. Mindenki valamilyen mechanikai hibára gondolt és nem az volt.
Visszatérve a szelepre, az a golyó ami benne van a nagy nyomás miatt veszít a formájából és ezáltal nem zár rendesen. Ez szabad szemmel nem látható, de a csere után a szivattyú jól működik. Ezen kívül a tisztítás még nem ártott semminek, erre is ráfér, főleg ha már izmos kilométereket ment az autó. Isten őrizz, ha esetleg fennáll a szemcsésedés az már megmagyaráz mindent. De remélhetően ilyen probléma ebben az esetben nincs ! Gondoljunk még a gázolaj tisztaságára és a szűrő minőségére valamint a másik kolléga aki szintén ilyen gonddal küzd az autót használtan vette. Nem tudni, hogy előtte hogyan tankolták és használták a gépet.
És a kis bátorság meg a szerszám hiányzik hozzá akkor mit lehet tenni? Ha a motor alkalmazkodó paramétereit törlöm, egy ideig (néhány napig 30-120 km-ig) kíválóan működik. nemrég februárban belemarkoltam az UCH körüli kábelkötegbe és utána 2 hónap és 1 hétig semmi baja nem volt. Ez hogy fér bele a mechanikus hibába? Mert ha nekem ez a szelep lenne a hiba forrása egy egyszerű alaphelyzetbe állítással mitől javulna meg? ebbe kapaszkodok állandóan gondolván azt hogy valami elektronikai hiba okozza a jelenséget.
A nagy nyomású szivattyút szét kell szerelni és a hátsó ( vastag vastömb ) részében van két szelep. Az egyik beereszti a gázolajat a másik elereszti a feltermelt nyomással a gázolajat a nyomástartószelep felé és onnan a porlasztókhoz.
Azt a szelepet kell kitisztítani és a golyót kicserélni, ami a porlasztók felé vezérli a gázolajat. Nem kis munka, de olcsó, mert egy golyó mindössze 10 az az tíz forintba kerül. Kicsit meg kell szenvedni a szelep kiszerelésével, mert igen erősen meg van húzva a csavar, ami a helyén tartja.
A szivattyú felújítása nem drága, csak a szerelők tartják ki az árakat. Egy kis bátorsággal neki lehet állni és persze kell szerszám is hozzá.
Még egyszer írom, hogy az alkatrészek ára nem eget verő !
Az elsőt néztem - vélhetően ilyen a tied - azon biztosan van egy vérnyomásmérő pumpa :D az üzemanyag rendszerben. Ha ilyen motorod van, meg kellene nézned nem induláskor milyen állapotú, összeszívja e magát vagy sem, ha indul akkor kemény e vagy sem.
Illetve az FHP érzékelőt kellene megtisztítani, szükség setén cserélni.
Szia! Az enyém is 2003-as 1,5 dCi. Másfél éve szenvedek ilyen hibával, általános vélekedés nagynyomású szivattyú és befecskendezők felújítása kb. többszázezer Ft. Aztán majd meglátjuk mondják a nagytudású szakik... Ugyhogy ha van valami ötlet oszd meg hátha nekem is, segítség.
A diagnosztika szerint nagynyomású nyomásszabályzás hibája. cserélték a beállító szelepet 42 000.-ért de mire hazaértem megint csinálta a rendszertelen alapjárat és váratlan leállás majd beröffenés leállás szimptómát. Ilyenkör bekerül a hiba és mintha a számítógép nem engedné elindulni, két-három fordulatra beröffen majd azonnal le is áll. Ekkor csak az segít, hogy ki kell törölni a motor alkalmazkodó paramétereket clippel utána pöccre és néhány napot nincs semmi baj. Aztán megint kezd rendetlenkedni...
Már a csomagtartóban hordom a számítógépet és a clippet ne maradjak ott valahol.
Nagyon kíváncsian várom az eredményt... És persze drukkolok, hogy ne legyen a megoldás (ha van) drága...
Köszönöm a gyors választ. Azóta pontosította a szakszerviz a diagnózist: A turbó szétment, televágta olajjal a légszűrőt, kipufogót ezért állt le, ezért nem indult. A javításra azt mondták, turbócsere, légszűrő, légbeömlő átmosás, kipufogó rendszer leszerelés, kiégetés, fuvatás stb, Az összeg kb 400 ezer Ft. Akkor azt hiszem inkább bontó lesz a kocsi végállomása. Pedig sajnálom, mert amúgy nem rossz állapotú
30-as kulcs kell a kerékcsavarhoz. Dob le, belül egy seeger gyűrű fogja a csapágyat. Kiütni, én rossz csapágy belső részét szoktam használni. Új csapágyat előző este betenni a fagyasztóba, a dobot a napra és simán beesik a helyére. Új seeger gyűrű, új kerékcsavar és kupak. Ennyi a csere.
A jeladót én felülről húztam ki. Kicsit billegtetve simán kijött. Csavarni tilos! Kivéve könnyebb levenni a csatlakozót és az újra rátenni, majd beilleszteni a helyére. A körmökre vigyázni. Mivel asszimetrikusak csak egyféle módón lehet betenni.
A dobot már vettem le máskor is, csak a csapágy dologban nem voltam képben.
Igen, sajnos a dob válla már engem is megszívatott. Megküzdöttem vele, amíg lejött.
Köszi a tanácsot, akkor kiütöm és benyomom satuval. Más autón csináltam már hasonlót, csak nem tudtam, hogy ennél a típusnál nincs-e valami trükk, amihez esetleg valami spéci célszerszám kell.
Szóval akkor elvileg csak "húúúúúúúúúúzni" kell kifelé a jeladót? :)
Kíváncsi leszek, mennyire lehet hozzáférni és mennyire jön ki könnyen.
Ezek felkapták az olajat, nem indulnak már ujra sok esetben.
Most elvileg elindul, de turbó cserés, üzemanyag rendszer át tisztítás, stb. cirka 400 ezer forint.
Tisztítás lenne a legkisebb gond, bár nem is értem miért kellene, itt már komplett generál kell, ha igy jártál, semminek nem tett jót a maxon pörgés ha a fenti jelenség történt !!!!. Inkább az olajrendszerre van hatással.
Turbót vehetsz olcsót, de az olyan is, felujított sem a legnyerőbb.
Talán inkább bontott motort vegyél, ami még benne van a bontásra szánt kocsiban és beindítható, szerintem.
Simán ki tudod cserélni, megfelelő nagyságú kulcs kell hozzá (talán 26-os ?).
Kifelé ki tudod ütni, befelé meg mehet satuval, majd a régi csapágy külsejével a helyére lehet kocogtatni, vagy a másik módszer a csapágyot lefagyasztod a dobot melegíted és úgy rakod bele (nekem így nem sikerült egyébként, de más már csinálta így)
Annyi van, hogy ha válla van a dobnak, akkor érdekes lehet leszedni, de elvileg a kerék csavar lyukon benézve van egy kis fogaskerék szerűség (az automata állító rész ez), amit pöckölve vissza lehet húzatni a pofákat. Na most nekem nem volt válla (fél éve cseréltem a csapágyat), lejött könnyen, de ezt a kis pöcköt (úgy hogy hozzáfértem kényelmesen) se tudtam megmoccintani sem, fogalmam sincs, hogy mit kezdtem volna vele, ha teszem azt válla lett volna a dobnak.
Nekem vacakol most a kmra jeladó, kb 2 hete érdeklődtem efelől, minden le van írva pár hsz-szel ezelőttről, még fotót is tettem fel róla, hogy hol is van.
Sziasztok! Már régen írtam, (tavaly nyáron). Most van egy újabb gondom: 2004-es 1,5 dci 65 lovas Thalia. Autópályán megállt, nem indult. behuzatva márkaszervízbe, (Nyitrai). Azt mondják, a turbó meghalt, felkapta az olajat, azért állt le, és nem lehetett elindítani. Most elvileg elindul, de turbó cserés, üzemanyag rendszer át tisztítás, stb. cirka 400 ezer forint. Ez durva, nem ér ennyit az autó. Tud valaki olcsóbban turbót (utángyártott, vagy bontott, de jó állapotú). Esetleg valami jó ötlet? Köszönöm a válaszokat, a segítséget. Üdv: Buma
Köszönöm mindenkinek a segítséget és a tanácsokat, a rángatás, torpanás megszűnt, hála istennek (és nektek).
Valóban az egyik gyújtótrafó okozta a galibát. Valamint kicseréltem a ragasztott MAP szenzort is, úgyhogy most megint hasít a gépsárkány. :)
Viszont ha már itt vagyok, lenne még 2 kérdésem:
Mint valamelyik előttem szóló kollégának, nekem is elkezdett rendetlenkedni a km órám. Néha mutat és számlál, néha pedig semmit sem mutat. Ezt napjában többször is eljátssza.
Első körben kicserélném a km jeladót, de egyelőre azt sem tudom, hogy honnan lehet hozzáférni és kiszerelni.
Az milyen módon van rögzítve a váltóba? Menetes? Vagy van valamilyen más rögzítése ven?
A másik kérdés a hátsó kerékcsapágy:
Kell hozzá valami célszerszám? Ki tudom azt cserélni "átlagos" itthoni szerszámokkal?
Jó nagy satum az van, hidraulikus pérsem az sajnos nincs. :)
Akkor felnistől kell vennem gumit. Nem szoktam használtat venni de nincs valakinek egy megfelelő méretű garniturája? Éjszaka valaki megcsapolta a levegőt mind a négy gumiból. És közmunka fizetésből nehéz megszerezni 40-50 ezret.
Sziasztok! Tudnátok linkelni oldalt, ahol 2001-es 1.4 16V Thalia teljes műszaki leírása megtalálható? Egyszerűen nem találok sehol ( csak részlegest). Köszi
Köszönöm az útbaigazításokat, megoldottam ma (bár nem csont nélkül) a zárproblémámat.
Szétszedtem a motor egységet, aztán a motort is, és kitakarítottam, de mikor összeszereltem, nem volt hajlandó működni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy decemberben az Espace-on cseréltem zárat, és eltettem a kiszerelt egységet, amiben 2db motor volt. Ebből tettem egyet a helyére, és itt jött a kaland, mert a két motor bár majdnem egyforma méret, a fogaskerekek messze nem egyformák. De én túltettem magam ezen némi faragással meg kalapálással, és mehetett vissza a cucc a helyére.
Amikor beszereltem, jött a felismerés, hogy fordítva működik. Amikor zárok, ez nyit és így fordítva. Akkor kezdtem kapisgálni, hogy a két motor közül az egyiknek miért volt fekete a másiknak meg fehér a műanyag része. :-)
Aztán felcseréltem a rámenő csatlakozóban a kábeleket. Működik. De majd tartósteszten kiderül...
Igy van, ha kevés a gáz nem hüt jól, hangosabb a működése, majd amenyiben annyira kevés lesz, be sem kapcsol, általánosságban ez történik.
A klímásnál a nyomásmérő a szeleptömítés hibáját efedi, hiszen rajta van ellenörzéskor, majd nem figyel rá a többsége.
Az is lehet, hogy nem tulajdonít jelentöséget annak ami neki is kicsap mint neked. Azt már csak gonoszság mondatja velem, hogy tudjákk de kell a bevétel jövőre is :)
Az enyém kibírt 15 évet gyári töltéssel. Most nem hűt, de a kuplung kapcsol, kompresszor terheli a motort. Néztem a szelepeket. Az egyik jól telenyomta a képemet olajjal (ez kicsit bugyborékolt amikor levettem a védőkupakot, tehát itt szökhet a gáz), a másikban is simán volt nyomás. Lehet, hogy elég a nyomás a bekapcsoláshoz, de a hűtéshez már nem?
Megfestették már többször is, de nem látja klímás, hogy hol megy el a gáz.
Pedig nem bonyolult, töltőszelep tömítését kell cserélni, ha minden más rendben és nem enged sehol. Nem csak saját tapasztalat alapján mondom.
Igen, én is a MAP szenzor cseréjétől várom most a csodát. A pillanatragasztós ragasztás mellett simán szívhat falsot.
Ne várd, 1.6 benyáson itthon lötyög benne mégsem sziv falsot, ragasztó meg egyenesen hiba.
Szenzor feszültségeit ellenőrizni, oszcilloszkóppal, adatblokk-olvasással, a kocsihoz tartozó feszültség/nyomás diagrammot megnézni oszt jónapot. Amugy a tömitését is meg lehet próbálni cserélni.
Az már csak hab a tortán, hogy sem a ráforditott időd, sem a kifizetett munkadíjat nem fogja kifizetni a vevő szerintem, tehát alapból buksz, nem nyersz ha megjavítod.
1-4 ; 2-3 van párba kötve. A primer oldaluk egyszerre van vezérelve. Nem biztos, de mintha a primer oldalak sorba lennének kötve párosával.
Ezért nemigazán jó a vegyes elrendezés. Kicsit eltér a menetszám és máris érdekes problémák jelentkeznek. Ha alapjárata stabil és jó, akkor nemigen kap fals levegőt. Én azt a mapmszondát cserélném. Az érzékeli a vákumot, amikor rálép az ember a gázra. 300-ért adtam most el egy 2002-es 8 szelepest, 115 ekm-el.
A klíma nem működött (nem volt még töltve és összel még ment), a kormányszervó gyenge volt már.
Szerintem elsiklottál valamin, linkeltek itt neked 2 nevet, ahova érdemes lenne elvinni az autót, ők már elég sok Rönót láttak, és nem annyira találgatásra megy a dolog, mert lehet (nem tudom, de igazából feltételezem), hogy amit eddig kicseréltettek veled, annak egy j része felesleges volt. Legalább a használt cuccot visszaadták?
Nem beszélve arról, hogy nekik lehetnek olyan csere alkatrészek, amivel még jobban ki tudják szűrni a hibát, és nem neked kell mindent megvenned, és mire kicseréled az egész autót csak megjavul...
A többi "noname" 10 alatt van (9 ezer körül). Azért az már nem 1-2 ezer ft különbség.
"ráadásul az egyik viszi a másikat általában ami párban van."
Tehát akkor szerinted is párban kell ezeket cserélni? Hiába hengerenkénti trafó?
Ha így van, akkor melyikek vannak párban? Az egymás mellettiek? Vagy 1-3 4-2 mint ahogy a gyúhjtási sorrend is van?
Egyébként 4 ezerért vettem a bontott trafót.
Nem sajnálom rá a pénzt, de igazából szeretném eladni az autót, ezért is kéne rendbe raknom. Jó ha 350-400 ezret fogok kapni érte, ehhez képest más így is talicskával döntöm bele a pénzt.
A weboldal, amit linkeltél tényleg jó áron adja a Beru trafót (36 ezer a 4 db), de ehhez még hozzájön a MAP szenzor 9 ezerért és máris majdnem újabb 50 ezer az eddigi 100 ezres kiadás mellé :( (katalizátor, lambda szonda, ezeknek a felszereltetése, injektor tisztítás, gyertyák, stb...)
Az alapjáraton lehúzogatás azért nem működik nálam, mert érdekes módon alapjáraton szépen jár a motor. Csak gázadáskor torpan, rángat.
Nagyon köszönöm, ismét a sok segítséget, tanácsot!
Megpróbálok egy hozzászólásban válaszolni mindenkinek.
WebNeo: Igen, valóban eléggé vegyesek a trafók. Ezeket még az előző tulaj cserélte, én 4 éve ezekkel járok (eddig) hibamentesen.
Sajnos az egész trafósort eléggé költséges lenne kicserélni, na meg nem is hinném, hogy egyszerre mind a 4 meghibásodott volna.
Ezért vettem nemrégiben 1 db bontott (működőképes) trafót és azt az egyet végigcserélgettem mindegyik gyertyán, de javulást nem tapasztaltam.
Ettől függetlenül nincs kizárva, hogy az sem tökéletes. Továbbra sem szeretnék venni 4 db újat, arra gondoltam, hogy vennék 1 db újat és azt ismét egyenként kicserélve végigpróbálnám az összes gyertyán.
Van annak jelentősége, hogy nem egyforma gyártmányúak a trafók, ha egyébként működőképesek?
(mégegyszer mondom, 4 éve ezekkel a "vegyes" trafókkal járok gond nélkül)
Néztem a Bárdinál, sajnos a Beru és a gyári Renault trafók eléggé drágák (15 e Ft), de láttam olcsóbbakat is náluk: ERA, GHIBAUDI, MOBILETRON, MEAT&DORIA. Ezek jóval olcsóbbak.
Meg szabad venni ezeket, vagy nagyon gagyik?
Köszönöm a gégecső ajánlást, azok cseréje is tervben volt már.
ZsOLiNhO: Benzinszűrő csere megvolt, semmi javulás.
Papalac: A MAP szenzor azért van gyorskötözővel rögzítve, mert el van törve a műanyag csőcsonkja. Pillanatragasztóval van "összegányolva" (szintén az előző tulaj által). :) Tudom, hogy ez nagyon kontár megoldás, most hogy így eszembe juttattad, ezt azonnal cserélem is (ha lehet kapni ilyet). Bár ezzel az összetálolt megoldással is már 4 éve járok. Tudtam róla, hogy ragasztva van, de úgy voltam vele, hogy amíg nem okoz hibát, addig nem bántom. Most már biztosan cserélve lesz. :)
vargachris: Mi indokolja, hogy párosával kell cserélni a trafókat? Ez hengerenkénti trafós, szerintem nincs köze egyiknek a másikhoz.
Nekem is ilyen motorom van, nemtom hány km-t futott a tiéd, de úgy 70e körül a trafók kidöglenek, párosával cserélendők. A kép alapján ebből indulnék ki, mert azok nem tűnnek pároknak.
Persze ez csupán személyes vélemény/tapasztalat, de ha jól emléxem trafóhalál előtt a miénk is dadogott. Aztán meg puff, lett egy két/háromhengeres Thalicskánk.
Másik autótípuson a dadogás alapjáraton lefulladással együtt jelentkezett, ott gyújtáskábel csere volt a megoldás.
A MAP szenzor miért van gyorskötözővel rögzítve? Nem esik az ki. Lehet, hogy ott kap fals levegőt. Én megnézném amit előttem ajánlottak. Pillangószelep, alapjárati motor tisztítás, pillangószelep alatti tömítés, szívó oldali tömítések.
Nálam 1000ft-os megoldás volt.. egy benzin szűrő csere. Jobb oldalt hátsó ülések környékén van alul. 2 kis Műanyag csati fogja azokat benyomod és óvatosan lehúzod. Egy kevéske benzin csorogni fog.
Felső a beszívott levegő nyomásérzékelője, az alsó a levegő hőmérséklet érzékelője.
Igy a képeket látva akár trafó hibád is lehet, hiszen háromfélének tűnik, sagem, valeo meg valami szürke, ezeket kellett volna elsőre cserélni, gyertyahézagot az ujnál is megnézni gyári értékre tenni ha nem az.
Pillangószelep és környéke , szívosor tömítések. Nem nagy munka és pénzben sem vág földhöz. Esetleg az első lambdaszonda jelét kéne még megnézetni egy hozzá értő emberrel, mert az felel a keverékképzésért.
Tanácsot szeretnék kérni, mert már minden ötletem elfogyott, hogy merre keressem a hibát.
Az autó egy 2002-es 1.4 16V Thalia.
Kb 1 hónapja azt kezdte el csinálni, hogy alacson fordulaton (2500 rpm alatt), nagyobb gázadásra elkezd dadogni, rángatni és teljesen elmegy az ereje. 2500-as fordulat felett viszont megy rendesen, jól húz a motor.
Elvittem szerelőhöz, aki a hibakód kiolvasás után katalizátor és hátsó lambda szonda hibát állapított meg.
Nosza, kicseréltem a katalizátort (egy vagyonért), a szondával együtt, de "természetesen" a hiba nem szűnt meg.
Innentől kezdve hibakód már nincs, a szerelő is csalálgatni tudott és az injektorokra gyanakodott. Elvittem egy injektor szakműhelybe, ahol ultrahangos tisztításnak vetették alá az injektorokat.
Utána némileg javult a helyzet, azóta már "csak" 2000-es fordulat alatt torpan és dadog. :(
Ezután vettem egy bontott (garantáltan működő) injektor sort, hátha valamelyik injektor hibás.
Természetesen ez sem oldotta meg a problémát, a hibajelenség maradt.
Ekkor jött a következő ötlet, hogy a gyújtótrafókat kellene megnézni.
Vettem 1 db gyújtótrafót és végigcserélgettem egyenként az összeset, de a hiba nem szűnt meg.
Tehát most itt tartunk, hogy a szerelő "találgat", én meg már kicseréltem a fél autót szinte:
Katalizátor
Lambda szonda (hátsó)
Injektorok
Gyújtótrafó(k)
Gyertyák
üzemanyag szűrő
Az autó továbbra is rángat, torpan nagy gázadásnál 2000-es fordulat alatt.
Van esetleg valami tanács, vagy ötlet hogy mit nézzek még meg?
Esetleg már azzal is beljebb lennék, ha tudnátok ajánlani egy olyan szerelőt, aki nem csak találgat, hanem van normális diagnosztikai műszere amivel meg tudná állapítani a hibát.
Érdemes megnézni a MAP szondát, mert ha annak rossz az érintkezése vagy hibás, akkor csinálhat leállásokat. Lehet, hogy a meleg hatására szakad meg. Első körben érdemes megmozgatni az érintkezőket. Volt akinek az ECO-nál voltak kilazulva a csatlakozók, megszakadt, zárlatos vezetékek egy kis egértámadás nyomán. ...
Át kéne nézni annak az autónak a hűtését. Vízpumpa, termosztát, hűtő, hőgomba.
Találgatni nem érdemes. A thaliákra nem jellemző, hogy leállnak melegben. Ott más gond is van. Egy diagnosztika jó lenne. Megnézni, hogy milyen jeleket kap a motor, hőfok, lambda szonda, MAP szonda.
Leginkább egy alapjárati motor és pillangószelep tisztítást javasolnék, a légszűrő csere után.
Egy 2002-es Renault Thalia-m van, a melegebb idő bejöttével érdekes problémát produkál:
Ha melegebb időben bekerülök a dugóba és araszolgatok, leáll a motor, amint a vízhőfok eléri az üzemi hőmérsékletet. Ilyenkor 3-4 indítózás után beindul, és ha tovább kell araszolni, akkor pár perc múlva újra leáll, és az egész újraindul.
Ha ugyanebben a melegben tudok 50-60-as tempóval haladni, akkor semmi baj, nem áll meg. A vízhőfok stabilan középállásban van, nem forr fel a víz.
Víz van benne, a felsőholtponti jeladót ma cseréltük, de nem segített. A ventillátor nem megy, de talán még nincs is olyan meleg.
Sziasztok! Egy olyan problémám lenne a Renault Thalia 1.4 8v 2004-es autómon,hogy a műszerfalon nem mindig mutat sebességet de fordulatszám mérő van illetve világít a motor jelzés. Én a km/h jeladóra gyanakszok de nem tudom hogy azt merre találom.
Nem tudom hogy a motort hogyan tesztelted mert nekem is ez volt a hiba.De nekem a motor volt rosz ill.ha adtam rá 12voltot működött de egy ujjal le tudtam fogni.Szétszedtem mepucoltam a kommutátort és tökéletes lett.Azóta működik rendesen.
Maximális tiszteletem mindenkinek újból! Rövidre fogva, adott egy 2003-as clio II 5 ajtós.
A probléma az, hogy a bal oldali ablakemelő felhúzáskor az utolsó 3 centi előtt megakad, kattan 1 nagyot és kézzel kell átszuszakolni azon ponton, utána simán visszamegy a helyére, pontosan illeszkedve. Így látatlanban lehetséges még a felújítás, vagy vehetek vadonatúj szerkezetet?
Bár én csak poénból mondtam a szigszalagos dolgot,de a belinkelt oldalon lévő fejegység tényleg állat. Mindenesetre elgondolkodtam egy normális audio és fejegység vásárlásán most.
2006-os Thalicskámon rakoncátlankodik a söfőr oldali ajtó zárja. Volt már valakinek ezen a ponton kábelproblémája?
Jelenség: Ha lezár a központi, az említett ajtó nem mindig. Ha kinyit, akkor sem mindig nyílik ki, csak pöcökkel. Nemrég szétszedtem a zárat, kipucoltam, amennyire lehetett, teszteltem a motort, összeraktam, próbán működött. Élesben már nem.
Arra gondoltam, hogy nem-e a kábel van megtörve, mivel ez az ajtó van használva a legtöbbet. Vagy esetleg csati, kontakt, ilyesmi...
Köszönöm! Gyanítottam,hogy nem úszom meg anélkül:). Néztem...hát tényleg drága. Akkor átmenetileg marad a régi de jól bevált módszer, odanyúlok és vezérlem. Vagy! Szigszalag,kormány és ráragasztom a távirányítóját :D:D:D:D:D:D
1.Szembe állok a kocsival és bal oldalon a lámpa alatt van egy nagy műanyag valami. Ki volt jőve. Visszadugtam és semmi változás hiba nincs se előtte se utána.
2. Sárga légzsákos figura. Hol van hol nincs. Lehetséges kontakt?
3. Jobb oldalt hátsó kis ablak csere. Ki kell venni a nagy ablakot is hozzá?
Motortérben a motor mögött, középen van egy lefolyócsö. Az szokott eldugulni a sok falevéltől. A cső végén egy gumilap. Azt kell megpiszkálni, hogy le tudjon folyni a víz. Lehet hogy a burkolat eltakarja, de ott van.
Az emberünk, aki ezeket a magas TAN értékkel rendelkező olajokat használja írja is, hogy szigorúan max 1 év és alacsony km futással (< 10000km) használhatóak ezek az olajok, mert a savsemlegesítő tartalék hamar kimerül.
Nem azt mondom, hogy használhatatlanok a mannol olajok, csak minimálisan többért van megbízhatóbb is"
Én erre azt irtam: max 5 hónapot lesz benne ez az olaj cca5-7k km-ert, sztem annyit kibir.
Ne vegyél komolyan, vicces ember vagyok......
Üdv Nagya
UI: Ja igen a Thalics továbbra is kapja az Total Classic 5w-40-et.
Ja igen kimossa lebegteti, de ez nem diesel, hanem 0.9TCE, benzines, a gyári olaj amit 1(egy ) évesen 12000km-rel leengedtek az sötétbarna volt, amiennek lennie kell egy benzines autó esetében, ez meg egy 7000km-ert futott 8 hónapos olaj, iszap folyási tulajdonságokkal, és ez a szar Gyári garanciális olajcsere alkalmával került bele.
Ezzel a trugyival jól hallhatóan fütyült a turbó(ez tünt fel nem az olaj szine, mert a fémpálcán nem feketének látszott, hanem ezüstszürkének), a friss olajjal alig hallható a fütyülés.
"(Márkaszerviz-elf kanna, benne aloj, minősítés a kannán, és az eredmény ami kijött a kocsiból....... ennyi.)"
A márkaszervizben hordóban van az olaj, nem kannában. Az, hogy fekete az olaj, az a jó, mert kimossa a motorból a koszt! Nem az olaj feketedik meg. Amelyiket tisztán engeded le, na azt az olajat kerüld el messzire, mert az az összes kormot szépen lerakta az olajteknőbe, meg a szelepfedélbe.
Történt,h beindítottam a kocsimat mint mindig, mert ugye az ember közlekedne. Be is indult,de a gyújtáskapcsoló visszahúzó rugója -gondolom- eltörött és igy nem dobta vissza a kulcsot , tehát vissza kellett igazítanom. Mentem,mendegéltem,mígnem kb . 2 km. után furcsa hangot hallottam elölről,majd műszerfal villogás,sötét és gép leáll. Indítani már nem lehetett, füst a géptető alól. Gondolom-bár még nem néztem meg- de leégett az önindítóm.
Mindez egy francos gyújtáskapcsoló rugó törése miatt. De az a feneség benne,hogy amikor visszaigazítottam alapállásba,nem húzta be a blendixet,tehát minden olyan volt mint ahogy lennie kell. Gondolom ment közben ,mivel a rugó nem működött, a rezonancia miatt vissza-vissza mozgott a kulcs és be-behúzta a blendixet.
Kiváncsi vagyok,hogy holnap mit találok.... komplett önindító csere vagy blendixcsere? Ami tuti,hogy gyújtáskapcsolót cserélni kell mert nem hiszem,hogy a rugót lehet cserélni. Anélkül önindítót is felesleges mert megint hazavágja.
Szóval ha valaki ezzel a jelenséggel találkozik,ott álljon meg és sehova tovább ameddig a kapcsolót nem cseréli,javítja meg,esetleg a vezetéket nem húzza le, a kapcsolóról.
Ja igen használtam én Lidl 5W-40-es alojt, ahol mint utólag kiderül német nagynevü olajgyártó adta az olajat, hozzáteszem jó minőségbem, a trabantom, skodám szerette is.
Azt, hogy kik milyen minősítésben, és mit irnak az olajra, vagy bármire, azt eldönteni nekem, nem reszortom....., hama hama gyorsan kellet aloj, és ez volt kéznél, 7k km-ert sztem jobban kibirja, mint az a szar, amit elf-nek adtak el a márkaszervizben nekem....., és azon is rajta volt a minősítés, na és így jártam, ahogy jártam
(Márkaszerviz-elf kanna, benne aloj, minősítés a kannán, és az eredmény ami kijött a kocsiból....... ennyi.)
Ha a tescos olajon rajta a minősítés, akkor a tescónak helyt kell állnia érte. És ennyi.
Ha egy tescos gazdaságoson rajta van az api sn, akkor azt is beleöntenéd?
Mennyit spórolsz ha nem elfet teszel az autódba?
A mannol egyik legnagyobb hibája, hogy nem lebegteti rendesen a kormot, ezért benne marad a motorban. Amikor rendes olajat töltesz bele az meg kiszedi. Talán ezért feketébb és sűrűbb.
Egy ismerősöm az elmúlt nyáron mannol 2T olajat használt a jetskijeibe. 3 motoja sült meg.
Kiderült, hogy nem oldódik rendesen a benzinben. A mannol 800 Ft/l, egy repsol 2500 Ft/l.
Még az elején amikor otthagytam valamelyik autómat a szervizben abból mindig baj volt. Vagy eltörtek valamit (kárpitbolhát, emblémát, stb) vagy nem szerelték vissza rendesen az alkatrészeket. (pld. motortartó bak, féltengely).
De volt olyan mikor a szemem előtt akart a szerelő pajszerrel szelephézagot állítani mert, hogy nem volt ott a szerszámuk.
Nagy szégyen, hogy manapság ott kell állni a szerelő mellett még a márkaszervizben is.
Sajnos ez van. A jó szerelők kikoptak vagy külföldön dolgoznak. Mondjuk láttam német márkaszerviz kipufogó javításának eredményét. A kezét kéne eltörni az ilyen szerelőnek.
Max akkor elfogadott a kannamutogatás ha azt a kannát mutogatja amit én adok neki :)
Nekem még az sem volt elég hogy mutogassa hanem ott álltam a szerelő mellett és néztem, hogy azt is öntse bele. Még garis volt az autó és nem nagyon tetszett nekik az hogy vittem az olajat de főképp az nem tetszett hogy a szereléseknél ott álltam mindig és lestem, hogy mit csinálnak.
Komolyabb embernek ismertelek annál, hogy Mannol olajat rakj a renaultba. Persze ez mindenki szive joga.
Az a baj, hogy fekete az olaj? A jó olaj tulajdonsága, hogy magában tartja a szennyező anyagokat (lebegteti), ezért külön adalékot raknak bele. A gyenge minőségű olajokat lehet tisztán leereszteni a motorból, igaz akkor a sok korom a motorban marad. Kinek mi a jó?
Nem értem ezeket a jobb a minősítése, meg jobb bele olajos dolgokat. Lehet kapni elf olajat, nem is nagyon drága. Az autó szereti.
Amit most betettél olajat majd abból is csinálj ilyen mintát. Kíváncsi vagyok milyen lesz. Persze ha ~ azonos km mennyiség lesz benne hasonló üzemi körülmények között. Bár a téli és nyári autóhasználat az nagyon nem azonos körülmény.
Nálad eddig nem volt tapasztalat az ilyen színű olaj ebben a motorban ?
Sajnálom hogy ha valaki nem mindig osztja amit ti akkor egyből lehurogjátok. Ti engem összekevertek egy régi cimborátokkal. Nem akarok találgatni . Én kértem a véleményeteket ennyi.
Hátha tudnál olvasni akkor láttad volna Csaverinek mit írtam az a Mannol olaj pedig véletlen szerűen raktam Márciusban be mert tudja azt a szintet amit a dci hez kell. Szóval ha olvastad mit használok dci motorba akkor nem írnál ilyeneket. És hidd el van egy pár dci a családban meg az udvarban.
De egyetértek, km és lábfüggő a fék élettartama. Nekem az elsőbe 120000km felett van és a kopását nézve még 20-30 ezer simán benne van. Eredeti tárcsa és betétek. A hátsó tárcsa és betét az idő előtt ment a csapágy miatt. De kopásából ítélve simán bírt volna annyit mit az elsők. (Megane II)
Olyan nagy tudással szóltad le az ELF olajat, akkor hova tűnt ez a tudás ha benzinesbe kell valamit belerakni ?
Nem kell válaszolni !! Én tudom a választ, és szerintem mások is.
Én ritkán írok ezen a fórumon mert a szomszédban vagyok viszont nap mint nap olvasom mert egy autócsaládról van szó és érdekel az itt felhalmozódó tudás.
Viszont vannak dolgok amik rögtön szembetűnnek. Mint most is. (nem először)
Azt a stílust (nagyon ismerős és kétségeim sincsenek) amit itt megengedsz magadnak azt mellőzd mert az nagyon nem tolerálandó !
Nem kell reagálni mert nem kellene szétoffolni a fórumot és jó lenne a nyugalmat is megőrizni.
Ja és annyit még mondanék neked hogy én írtam ezt amit osztottál igen 11 éve van dci autónk a családban több is most váltottuk az egyiket 1.4 16 V re . Sok olajat kipróbáltam nekem amivel nagyon szépen megy az autóm és neked is ajánlanám és rá jössz hogy nem minden arany ami fénylik alapon az OMV Bixol olajak nagyon nagyon jók mind minőségben mind a motor működésében nagyon jól teljesít. Na szép napot !
Volna egy olyan kérdésem az urakhoz gyújtó trafóból és gyertyából melyiket éri meg ami nem túl drága és legalább tartós is lenne. Segítségeket előre is megköszönöm tisztelettel szép napot.
Hamis az te vagy bazmeg! Bántottalak én téged????? Tanácsot kér az ember az is baj????? Tudjad már hogy kinek hogy dumálsz én nem az egyik kitörölt vagy kitiltott cimborád vagyok . Ha nem tudsz normálisan segítő szándékkal hozzá szólni legyél szíves ne tedd hogy hozzá szólsz köszönöm!!!!!
Így van ezt én írtam van egy dci a családban és most egy 1.4 16V is én személy szerint nem rakom ezt az olajat a dci be. De a benzinesbe én nem szívesen rakom bele a 10W-40 et arra lettem volna kíváncsi hogy akkor a benzinesbe jó e ez az olaj . A másik pedig azért mert nem ELF et használok a dci be attól még nem tudom mit kel szarakodni. De a Benzinesbe miért rakjak OMV Bixolt annak jó ez is nem??????????
Bekerült a családunkba egy Renault Thalia 1.4 16V az olaj mennyiség kérdésével nincs is különösebb problémám. De az olaj specifikációjával van gondom mert megoszlanak a vélemények és a felhasználási szokások. Van aki 10W-40 et mond van aki 05W-40 et . Hát én azt gondolom hogy a képen látható olajnak jónak kellene lennie már eleve ezért is ACEA A3/B4, API SN/CF, RN0710, RN0700 .
Na jah,jó tárcsát nem,de idióta autós aki hagyja addig kopni míg fém a fémen fog, nem tud cserélni a márkaszervíz :D:D:D Aztán ha eljut a szevízbe ,csere. Ha sufniszervízbe, szbályozás....:)
2004. 1.5 dci-m van. Kb. másfél hónapja elkezdett valami nyöszörögni, nyikorogni a futómű felül, hol jobb, hol bal oldalról. Akkor hallani ha lassan fordulok, v. állva tekerem a kormányt, de nem mindig! Olyan mintha a spirálrugó megfeszülne, majd nyikorog és pattan egy sort és csend. De a hang mintha alulról a kormány összekötő felől jönne, de nem lehet megállapítani mert hiába fogja meg (teleszkóp, kormány összekötő) a szerelő külön-külön, amikor csinálja az egész futómű felől pattogó, nyikorogó hang hallatszik, így nem tudja kiszűrni a hibát.
Első körben a bal oldali kormányösszekötő gömbfej és a stabilzátor csere történt meg. Semmi változás.
Második körben a gyári toronycsapágyakat cserélték ki. Semmi.
Ha felemelik semmi nem lóg, zaj nincs. Csak ha a kocsi súlya rajta van, terhelten, főként álló kormányzásnál hallani. A teleszkópjaim gyárik, a szerelő szerint ez lehet a ludas, mivel a toronycsapágyak berohadtak, megcsavarhatták a teleszkóp szárát.
Ha valakinek volt hasonlója kérem ossza meg velem.
Ha a teleszkóp a ludas milyen típusút érdemes venni?
Egyáltalán érdemes szabályoztatni? Szerintem a gépmunka eléri az új tárcsa árának az 50%-át átlagban. Akkor már inkább újat vesz az ember. Nem beszélve arról amit te is írsz,hogy könnyedén leszalad az ajánlott érték alá és az azért annyira már nem kóser. Teljesen egyetértek veled,hogy a fék nem játék.
Ezt is használat és embere válogatja. Évente kb. 25-30ekm-t mentem eddig a thaliával, én is 60-70ekm-nél cseréltem az első féket, de én cseréltem a tárcsát is mindíg. Nekem így biztonságosabb volt. +, ha belegondolok a gyári mérete asszem 20,1mm vastag, a minimális vastagsága, ha jól emlékszem 17,7mm. Ha egy garnitúra fékbetéttel lekopik 1-1 mm kívül-belül, akkor már a második garnitúra betétnél a minimum ajánlás alá kopik. A másik, hogyha nem szabályoztatom le a tárcsát, sok idő( nekem legalább is) amíg összekopik az új betéttel a régi tárcsa és lesz megint jó fékhatás, ha leszabályoztatom már alatta is vagyok a minimumnak. Egy pár jobb minőségű féktárcsa 20eft alatt megvan. Ennél többet ér bárki testi-lelki épsége nekem. Félre értés ne essék, nem zavar, ha más nem így gondolkodik-cselekszik, én így vagyok nyugodt. A hátsó fékdobokat 256ekm-nél cseréltem, mert elég szép válla volt már, a szabályozás ott sem játszott...
Köszi a válaszokat, a km-t illetően kb. 20e ha lehet a két év alatt, ezért is sántít nekem a sztori. Na mindegy, majd rákérdezek, hogy is van ez. Köszi még1x. G.
Nyisd föl a motorháztetőt, majd oldalról( a sárvédők irányából) nézd meg a motorháztetőn lévő merevítést, na ott rohad, máshol én sem találkoztam rozsdával.
Tudtommal thalia hátsó fékpofa olyan 140 ekm (a gyári), aztán csere.
Az utángyártottnál nem lehet tudni mennyit megy el. Leget, hogy ütnek, azért kell cserélni a dobot. Renaulton még nem kellett gyári fékdobot cserélnem, az kibír tán 300 ezret is.
Első tárcsaféknél a betét olyan 60-70 ekm, a tárcsa a duplája. Minden második fékbetétnél szoktak tárcsát cserélni.
Fékdob: Még mindig az eredeti van rajta 13. éves, fékpofákat is csak azért kellett cserélni, mert elérte a Thalia betegség, és leszakadt a ferrodol a vasról.
Ha 2 éve cserélve volt, akkor nem tudom elképzelni, hogy annyit mentek volna vele, hogy a dobokat megint cserélni kellene...
Szerviz átnézése után kiderült, hogy egy rakat javítanivaló van a Thaliankon. Ami viszont gyanús és ami miatt átverés szaga van a sztorinak, hogy két éve cseréltek fékdobot és fékpofát, most meg megint azt mondják, hogy cserélni kell... Hogyan lehet ez? Vagy akkor nem cserélték ki, vagy ennyire tré amit beletettek? Találkoztatok már ilyennel? G.
Olyan kérdésem volna,hogy milyen szükséges általános szerszámok kellenek a thaliahoz? Elegendő a krova és bitkészlet és pár lapszerszám vagy van valami spec is? No nem nagyszervizelésre gondolok a parkolóban,csak olyanra amire esetleg szükség lehet pl. szíjcserénél, bizonyos alkatrészek ki és beszereléséhez. Tehát nem kompressziómérő meg csapágylehúzó,derékszögelő ,nyomatékkulcs stb-re gondoltam.
Köszi! Azóta voltam szerelőnél és a szíjfeszítőt no meg a szíjat cserélte. Most rendben lett. A generátort valóban meg kell majd nézetnem mert előbb-utóbb fel kell újítatni.
Nekem is ugyanígy fogyott a vizem a termosztátháznál szivárgott,és ezért vettem új termosztátot és új termosztátházat futárral volt 4860 FT. Összerakásnál körbekentem FBS tömítővel és azóta semmi vízvesztés nincsen.
Köszönöm! Nincs benne klíma K7J700-as,holnap ránézek mi lett vele vagy a hőfok jeladó nem küld neki jelet pasz!Kb hány fokos víznél kellene bekapcsolnia ?
Az lenne a kérdésem,hogy a 2000-es 1.4-es 8.szelepes thaliának nem kapcsol be a hűtő ventilátora! Valaki megtudja mondani,hogy a motortérbe a 3 reléközül melyik tartozik hozzá? Köszönöm!
Ehhez képest én majdnem 10 évesen cseréltem, igaz csak 70ezer km volt benne, de még olyan volt a szíj mint az új. Semmi kopás, törés. Ugyanilyen volt a hosszbordás is rajta.
Egy gyors segítségre lenne szükségem: K7J700 motornál mikor kell vezérműszíjat cserélni, hány év vagy km? Holnap megy szerelőhöz, nem szeretném, ha megvezetnének...
Ha jól tudom, akkor a clio 2A( 1998-2002) ami megegyezik a thalia belsővel. A 2B - ben (2002-től) már van érzékelő az ülésben és jelzi is ha nincs bekötve az öv.
Az a baj, hogy a thaliáról nincs leírás csak a clioról, és messze nem ugyanaz a kettő. Három leírást néztem és csak egy írta, hogy rövidzárt ad az a csatlakozó széthúzáskor az övfeszítőre. A többi az üléshelyzet érzékelőt írta oda.
Jogos, az az övfeszítő vezetéke! Megnéztem és tényleg együtt mozog az üléssel a biztonsági öv rögzítője. Én emlékeztem rosszul, lehet a peugeottal kevertem. Az maradt meg bennem, hogy az övfeszítő fixen van rögzítve és mellette mozog az ülés.
A thaliában az övfeszítő az üléssel együtt mozog és az a kábel az ülés alatt az bizony az övfeszítőé! A thaliában nincs érzékelő, mint pl a meganeban, hogy figyelné ül- e valaki az ülésen.
Igen az a kábel ami az ülés aljára van rögzítve. Tudtommal az az ülés pozícióját figyeli. Nem tudom miért kellett megjáratni az ülés alatt, sok értelme nincs. Annak az ülés sínekhez kell mennie. Ha leveszed a sín burkolatát, akkor látszik, hogy hova megy. Ha tényleg van benne ilyen rövidrezáró lemezke, akkor nem értem, mert azt az övfeszítőnél használják, hogy ha széthúzzák a csatlakozót, akkor rövidre zárja az övfeszítő gyújtókörét, hogy ne léphessen fel "antenna hatás" vagyis ne indulhasson be véletlenül mondjuk mobiltelefon térerejére. Összedugva nem lehet rövidzár, mert akkor nem működne az övfeszítő ütközéskor.
Mivel az övfeszítő nem mozog az üléssel, ezért nincs értelme az ülésbe vezetni a kábelét.
Esetleg kormányösszekötő axiál csukló is kotyoghat kicsit. Nem gondolnám, hogy a kormánymű a rossz. A váltóolajat a gépkönyv szerint nem kell cserélni. Azonban 150e km körül érdemes kicserélni, jótékony hatással van a csapágyakra, váltás érzetre meg adott esetben csendesebb is lehet.
Úgy tudom az ülés alatti csatlakozó az ülés pozícióját figyeli. Előretolt állapotban kb. 400 Ohm, hátratolva kb. 100 Ohm ellenállása van, ezért nem polaritásérzékeny. A rövidzár számomra értelmezhetetlen. Minek továbbvinni a vezetéket, ha összedugott állapotban eleve rövidre van zárva a két vezeték. Az övfeszítőhöz tudtommal a szőnyeg alatt megy a kábel.
Ez nem jó megoldás, mert mikor a csatlakozó össze van dugva, akkor nekem a csatiban található rugós lemezke csinál egy rövidzárat a két vezetékszál között.
Az övfeszítőből jövő kábelcsatlakozó az apa + ezen van egy "rugós" fém lemezke rövidzárba.
Az autó számítógépéből jövő kábel az anya + a stecker külső felületén is van két lemezke.
Ha a csatlakozót összedugom akkor az apa+anya összecsúszik, az apa csatlakozón lévő rugós lemezke hozzáér az anya csatlakozó felületén lévő fém lemezkéhez.
Más néven a 4 szál vezeték full rövidzárba ( 0 Ohm ) kerül öszzedugott csatlakozó esetén.
A számítógép felől jövő kábelen pedig 1,5kOhm mérhető széthúzott állapotban.
Szilentek is voltak cserélve. Most azt vettem észre, hogy ha álló helyzetben eltekerem a kormányt mind két oldalra akkor adja ezt a kopogó hangot, csak halkabban, lehet, h a kormánymű?
A folyadékokat mikor kell cserélni a kocsiban? gondolok itt a váltóra, v abban sose kell cserélni olajat? Meg van még olyan amit cserélni kell? Fékolajat cseréltettem már.
Ha megvan még a thaliád meg tudnád nézni, hogy hogyan van összeforrasztva?
Mrt ha én ránézek a csatlakozóra, akkor a csatlakozó megfordítja az érpárt. Ezt értem úgy, hogy az ülésből kijön a barna kék vezeték, és a csatlakozótól már kék barnaként megy tovább. Másnéven a csatlakozás nem színazonos.
Ha leszedted a szíjat, kiderül, hogy minek van hangja. Pl. egy generátorfelújítás időszerű lehet, a többi szerintem nem jellemző (vagy legalábbis itt nem szoktak panaszkodni).
Mostanában időnként felvillan a légzsák visszajelző lámpa az autóban.
Eddig az anyósülésen volt használva gyerekülés, nem volt mozgatva az ülés a sínen.
Most hogy a gyerekülés ki lett szedve, már többet van mozgatva az ülés és azóta kezdte el a hülyeségeit.
A csatlakozót széthúztam, befújtam kontakt tisztítóval, akkor jó volt a következő ülés megmozdításig.
Ez a csatlakozót hogyan lehet kiváltani, azt néztem, hogy nem sima toldás van benne, mert az érpár fel van cserélve a csatlakozással, plusz egy rövidzár is van benne mikor összecsatlakoztatom.
Szia! Nem a stabilizátor szilent adta meg magát? A stabilizátor rúd és a trapéz lengőkar találkozásánál van. A gumi gyorsan kiverődik belőle a rossz útjainkon és akkor fém a fémen kotyog.
Jobb előlről hallok nyikorgást,sivítást az ékszíj irányából. Befújtam ,így most nem sikít,hanem halhatóan olyan mint fém a fémmel érintkezne. Mit javasoltok az ékszíjcserén kívül? Gondolom generátor tárcsa vagy csapágy (szabadonfutó), vízpumpa és feszítő. Mi az ékszíjcsere menete? Mert szerintem az lenne a jó,hogyha ékszíj nélkül nézném meg melyik tárcsa szenved. Csakhogy benéztem a géptető alá,a kocsi alá jobboldalról és olyan szinten nem hozzáférhető,hogy gondolom szét kell szedni a fél kocsit. Tudom,tudom ,h szerelő kellene,de mindenhol csak a jövőhét közepe,vége környékén tudnak fogadni. Szerszámaim vannak- közel húsz éve nem voltam kocsi "alatt", előtte rendszeresen-,elszántságom is van,csak ilyet még sosem csináltam. Jah 1.5 dci.2004 klimás.
Azon gondolkodom, amit korábban írtál, hogy futóművet is kell állítani. Ha veszek bele "normális, belevaló" talpast, aminek megfelelő furatmérete van, akkor is kell? Mivel az axiált nem bontom meg, nem gondolom, hogy elállítódik a futómű. G.
Az a baj, h nekem nem olyan régóta, és kattog, mintha két fém mozogna egymáson, ezért aggaszt a dolog, és egyszerűen hiába mozgatok meg rángatok mindent ez a hang nem jön elö sehogy.
Köszönöm szépen, a csavarokat erőkar (cső) segítségével meghúztam, nem szabad, hogy kilazuljon. Beszerzem az újat és 3 hét múlva kicserélem. Szomorú, hogy nem hívták fel a figyelmem az autósboltban... Köszi még egyszer. Üdv. G.
Kerékcsapágy nem hiszem, mert megmozgattam a kerekeket és semmi mozgása nem volt és hangot sem adott, fékbetét a helyén van, a kattogást inkább előlről hallom, ezért nem gondolnám, h a váltó.
Ha jól meg vannak húzva a csavarok, akkpr nem mozdul el normál körülmények között. Gondolok a nem normálnál kátyúra, padkára. Nekem már sikerült kiszakítani azt a 2 db 8-as csavart :-) Simán elnyíródtak egy nagy kátyúban.
Kérdezni szeretnék, hátha valakinek volt már hasonló problémája és tudja rá a választ. Az utóbbi időben furcsa kattogó hangot hallok a kocsiban menet közben leginkább. A kattogás független az út minőségétől, nem akkor hallatszik ha rossz úton megyek, tükörsima úton is előfordul ezért gondolom, hogy nem futómű hiba okozza. Télen teljesen elmúlt ez a kattogás, gyanítom, h a hideg időben összehúzódott a fém és ezért nem adott ilyen hangot, amint felmelegedett az idő rögtön elkezdte a kattogást. Hiába mozgattam a motort futóművet akármit, nem tudtam előidézni a hangot. Illetve amikor kattog, szinte érzem a lábamon ami a pedálon van. Motortartó bakok már cserélve lettek, nem oldódott meg a probléma. Volt már valakinek ilyen problémája, van esetleg valami tippetek, hogy mi okozhatja ezt a zajt?
A fórumot régóta figyelemmel kísérem és olvasom, és kaptam is igen hasznos információkat. A talicskám eladó sorba került. Azért gondoltam, hogy ide is írok, mert Ti akik ismeritek ezt a típust, tudjátok ajánlani vagy nem rokonnak, barátnak, ismerősnek.
A hasznaltautó.hu oldalon megtalálható egy 2006. 08. havi zöld 1.5dCi 103.000 km-el, Komárom-Esztergom megye, Tata helységben.
A linket nem akartam ide feltenni, nem tudom ellenkezik-e a fórum szabályzattal.
Illeszett az a furat, annyira, hogy pontosan tartja a talpast. Simán kicserélhető úgy, hogy nem kell beállítani utána a futóművet. Én nem járnék vele, mert így nem jó a kormánygeometria, nem stabil az autó a kanyarban.
Köszönöm szépen a válaszokat, ezek szerint nem megfelelő alkatrészt adtak hozzá. Senki nem említette, hogy két méret van... én meg beszereltem, gondoltam után gyártott. A lényeg, hogy szerintetek lehet így baja az autónak? Az elméletem, hogy mivel nem illesztett furatról van szó (a talpason) így "mindegy", hogy 0.5 mm-el, vagy 2 mm-rel nagyobb a furat, fellazulnia így sem-úgy sem szabad, tartani meg nem tart, mivel nagyobb a furat minden esetben. Természetesen ki fogom cserélni, mert ami nem belevaló, azt nem szabad használni, viszont erre csak 3 hét múlva lesz lehetőségem, akkor lesz elérhető az autó számomra (távolság miatt). Lehet így használni?
Próbáltam hívni,de nem veszik fel. Próbáltam írni,de visszadobja ismeretlenként. Mondjuk a telefon azért még biztos,hogy él mert kicseng. Próbálkozom serényen,hátha. Annyit szerettem volna kérdezni tőlük,hogy bejelentés nélkül is lehet menni vagy előre egyeztessünk? No meg a nyitvatartási idő is fontos,bár hétközben gondolom este hatig ott vannak. No de ma péntek van :)
Köszönöm a segítséget. Azt hallottam,h morog amikor mozdítom a kormányt,de az elég halk. Így viszont már teljesen világos,h szervó lesz a ludas. Fel is hívom őket. Még annyi kérdésem volna,hogy ebben hogyan lehet beállítani a pillanatnyi fogyasztásmérést és ilyen furfangokat? gyanítom,hogy ebben még sehogy ugye? Csak a nullázót lehet és másra nem is reagál.
Az nem belevaló! Két féle méretű furattal gyártják valamiért. Nekem 10-es mind. A Febi viszont egy vacak szerintem. Én már csak Lemfördert használok, bár valaki szerint az sem olyan, mint régen, de én még nem csalódtam benne.
Az ékszíjtárcsa az autó jobb oldalán található. Thalia típushiba, hogy a gumirész elérik és cserélni kell. De ez folyamatos hibajelenség nem szakaszos.
Amint te is írod bal oldalon a szervómotor van, én szerintem is ez a ludas. Próbáld meg álló helyzetben, beindított motorral forgatni a kormányt végállásból végállásba, ekkor hallani leginkább. A zaj csak sűrűsödni fog és főleg reggel az első indításnál érződik. Nekem is nemrég cserélték. Ha visszanézed a topikat B.pest mellett Érden (Érd Csaba u. 23. Tel:0623368559 http://kormanyszervo.atw.hu/peter.toth.1573@gmail.com) egy családi vállalkozás újít fel szervókat (30000Ft). Ha felkeresed őket megemelik a kocsit és alulról 15 perc alatt ki is cserélik, nagyon rendesek, megbízhatóak. Van akinek már több éve megy felújítottal a vas. A gyári szervón van egy furat amelyen gyönyörűen befolyik a viz, meg minden ez teszi tönkre. A felújítás után ezt beragasztják, tehát ez a hibajelenség soha többé nem fordul majd elő. Nem érdemes sokat várni a cserével!
A kérdés megoldva, a négy lábas az billenő kapcsoló, tehát nem tudom felhasználni az enyém helyett. Másik kérdésem viszont felmerült, amire nagyon szeretnék egy megnyugtató választ kapni. Ahogy korábban írtam, bal első gömbtámaszt (talpast) kellett cserélnem, mely gyárilag 8-as csavarokkal volt rögzítve (lengőkaron-talpason is d8-as furattal). Az új, amit beletettem, viszont csavarokkal együtt lett vásárolva, de ezek 10-esek, melyeket nem tudtam felhasználni a lengőkar miatt. Tehát most 8-as csavar van bent de a talpas furatai 10-esek!! Nem okozhat ez problémát, nem fog tudni elmozdulni a talpas, hogy a furat bővebb és az nem ad neki tartást? Fontos lenne egy válasz, hogy megnyugodjak vagy SOS tudjak tenni egy másik, megfelelőt bele. Febi márka, elvileg nem rossz minőség.
Új felhasználó vagyok és új Thalia tulajdonos. Van egy 1.5 dci 2004-s Thaliam. A segítségeteket szeretném kérni,hibafelismerés ügyben. Normálisan megyek,semmi gond,nem csörög,nem zörög , amikor is iszonyatos kerregő hang tör elő. nem kifejezett visítás mint az ékszíjaknál,hanem mint amikor még ladám vagy wartburgom volt és meg lett pakolva és leért a sárvédőlapát a földre. Megálltam,motor leáll,géptető fel...semmi. Indít,simán megy, nem jön elő többet a hang. Ma ismét megtörtént és olyan érzésem volt mintha amikor kátyúba mentem volna bele,majd kerregés. Kocsi megállít,de a motort nem állítottam le. Kerregett tovább olyannyira,h ki is hallatszott..nem is kicsit. Nem állítottam le ,hanem géptető kinyit, és hallom,hogy a bal első (vezetőülés) fényszóró alól a kormányszervó környékéről jön. Motor leáll,beindít és megnt semmi kerregés. Azt tudom,h a szervóban kevés volt az olaj,bár szerintem nem egetverően. 1,5 dl-t töltöttem utána a minap. Ma megint megnéztem,semennyit nem fogyott. Az lenne a kérdésem,hogy találkoztatok-e már ilyen hibajelenséggel és ha igen,akkor ez mi? Kerestem -nem értek hozzá- ékszíjtárcsát azon a részen ,de nem találtam,igaz nemigen lehet belátni oda. Szóval nem tudom,h ez most szervócsere,javítás vagy esetleg keresgéljek tovább?
Napokban vettem észre, hogy nem működik a belső levegő keringetés, hiába nyomom meg a kapcsolót, nem történik semmi, ugyanúgy kinti levegőt kapok. Merre található a külső/belső levegőt állító motor? Miket kell lebontani hozzá?
Nem tudom, hogy összefügg-e a hibával, de ha gyújtásra rakom, monoton búgás hallatszik a kesztyűtartó felől. Mi lehet ez?
Valahol egész biztos szivárgás vagy tömítetlenség van. Átnézném a kipufogórendszert nem lyukas-e, a leömlőnél a tömítéseket, nem fúj-e ki esetleg, üzemanyagrendszert végig, motortérben főleg befecskendezőszelepek környékén, csatlakozásoknál. Több ötletem nincs.
Adott egy 2001-es, 1.4 8V Thalia, melyhez szükség van egy hátsó ablakfűtés kapcsolóra. 5 lábas van benne, de amit találtam, az csak 4 lábbal rendelkezik. Tudja valaki esetleg mi a különbség vagy ki tudom mérni valahogy a lábak funkcióját? Sajnos nagyon nehezen találok ilyen alkatrészt. Köszi előre is. G.
Az én eredeti gyári aksim 3 évig bírta aztán minden előjel nélkül megdöglött... Aztán volt egy Banner amit 8 évig használtam de aztán lecseréltem egy Vartára...
Nincs mit. Egyébként az még a gyári akku lehetett, nekem 8 évig bírta. Amiket meg lehet kapni manapság, az max 4-5 évet tud. Jó, nekem a riasztó folyamatosan meríti.
Köszönöm, ez így nagyon kerek volt, megértettem. Közben beszereztem az új akksit, be is tettem. Reggel kissé kalandosan, de beindult a feltöltött régivel.
Az autó 11 éves. Amit kivettem belőle, "Renault" felirat van rajta. Ez az eredeti lehet? Mert akkor minden elismerésem a szerkezetnek...
4 évesen vettük a szekeret, nem emléxem, hogy vettem volna bele akksit.
Egyértelműen akkumulátor hiba. A kerregő hang a jelfogóktól jön ( van a műszerfal alatt és a motortérben a befecskendezés és gyújtás jelfogója). Ha ezek nem tudnak meghúzni, akkor nem is indul.
Ha már kiveszed az akkumulátort, akkor érdemes megnézni alatta a test vezetéket, hogy nincs-e elkorrodálva. Az is csinálhat ilyen hibát.
Remélem én is. Ha reggel feltöltött akkuval indul, akkor csere.
Nem tudod, mi lehet ez a kerregő hang? Ha ezt csinálja, nem indul. Ha indul, akkor előtte nem kerreg/vartyog, csak hátulról jön a benzin szivattyú hangja.
Van sok éve egy Thalicskánk, 2006, 1.4 16V, amivel érdekes problémám van, megpróbálom leírni.
Gyújtást adok, megmozdulnak a mutatók, mintha a kilométer óra mögül valahonnan kerregő/vartyogó hangot hallani kb 2 másodpercig. Indítózok, nem indul, az üzemanyag mutató nullára hasal. Amikor visszaveszem az indítást, megint kerreg/vartyog egy kicsit.
Nejemnél korábban is csinálta néha, aztán többszöri próbálkozásra beindult. Télen jó volt, és ma reggel kijártam a garázsból meg vissza, minden ok, délután meg csak szerettem volna kijárni...
Most kivettem az akksit tölteni, majd reggel meglátom, mi lesz. Hirtelen felindulásból elkövettem még 2 dolgot.
Lenne egy kérdésem, kb 600 -km ezelőtt volt a gázolajszűrő cserélve, és reggel arra lettem figyelmes hogy le van levegősödve a rendszer.Két éve volt már ilyen bajom,akkor 3 hónap után, sajnos olcsóbb szűrő volt a baj,akkor megoldotta a szűrő csere, kb 11000km-t ment el a cseréig, semmi baja nem volt.Lehet hogy megint szűrő a ludas?
Másik kérdés hogy néha lefullad alapjáraton,után pöccre indul, az mitől lehet?
90e km van a diesel thaliaban, de most az utóbbi 1 hétben nehezebben indul. Értem ezalatt, hogy mire beröffen a motor 3-4 másodpercig köszörül. Mi lehet? :-(
A lengéscsillapitó csak a hintázást csökkenti inkább a rugú lehet a ludas. Nekem mindkét rugó eltört hátul, csak a 10 éves vizsga elött vettem észre, hogy hiányzik az első menet belőlük. Ilyenkor már eléggé lecsökkent a rugóerő. A tiéd nincs esetleg eltörve?
Üdvözletem! Lenne egy kérdésem,hogy egy 50kg -os zsák (kukoricától) elég jól leül a Tháliánk mi lehetelve rugócsere vagy lengéscsillapító csere vagy egyszerre mind kettő?Igaz szerelővel még nem nézettem meg .Köszönöm!
Valakinek valami tippje mi lehet a hiba. 1,5 dci hideg motornál a vízhőmérő közép állásban melegen az egekben, gyújtást ráadva hőfokmérő kileng. Ma be sem indult imo lámpa folyamatosan világít, kinti relék átnézve minden ok.
Vezérlést cserélek melyik ajánlott melyik jó amit érdemes meg venni.Esetleg ezeken kívűl még?SKF INA ezek között 5-10 ezer a külömbség árban.Minden benne van vízpumpa szíjj feszítő görgők.14 16v az autó.
Bizony jó az a pollenszűrő, hogy ha a parancsnoki ülésen helyetfoglaló nem tekeri le állandóan az ablakot mondván, hogy nincs elég levegő:-) Ezért már én is kivettem, valóban nagyon lefogja a bejövő levegőt.
Jó az a pollenszűrő. Nagyon sok szemetet megfog. Nekem 2-es fokozaton megy állandóan a venti. Az egyikben (2002, 8V) nincs kivágva a teteje, a másikban (2005, 16V) ki van vágva, tető is van rajta, de gyárilag mégsem volt benne szűrő. Ez mind a spórolás, hogy minél olcsóbb legyen az előállítás.
Örülök, hogy sikerült az olajcsere. :) Saját tapasztalat, ill. vélemény, hogy én a pollenszűrővel nem tökölődöm, nekem nincs berakva pedig van gyárilag levehető fedelem is (nem minden típusnál van ez így). Én azt tapasztaltam, hogy elég rendesen leveszi a beáramló levegő mennyiségét, ha meg nagyobb fokozatba állítom a ventit pl nyáron 4-be, akkor marha hangos. Úgyhogy pollenszűrő nélkül, max 3 fokozatig használom a ventillátort. De mondom, ez saját tapasztalat, más lehet, hogy másként vélekedik minderről.
Azért van bennem kétely, mert érthetetlen miért nem tettek szűrőt.
A házuk ugyanaz szemre, tehát egyiken bemehet a pollen a másikon is :(
Ja és a motorokat elnézve a 16 szelepeset lestem meg 6-7 cikkszám van, láttam már eltérő cikkszámot más alkatrésznél holott közel azonos dolgok voltak.
Vagy ott vannak a renaultokban az önindítók, generátorok, de még a hűtők és a ventik is eltérőek lehetnek, gyárilag, látszólag ok nélkül.
A manuális klímánál előtét ellenállásos szabályozással, az automatánál gondolom feszültség szabályozással oldják meg a fordulatszám váltást. Magyarul az elektromos csatlakozásban lehet eltérés.
Nem tudom hány thaliában van automata klíma, de azok a legújabbak lehetnek és biztos van bennük pollenszűrő. A régi, 2001-2005-ösök között van amelyikben csak a helye van meg.
Ezekben meg ugyanolyan a klíma és a ventilátor is. A vezérlők között 2 félét ismerek. Az egyikben van egy gomb a belső keringetéshez, a másikban a ventilátor fordulat szabályozót lehet a 2 iránynak megfelelő pozícióba állítani (2x4 állás).
Én úgy szoktam cserélni a belső (sebességváltó felöli) gumiharangot, hogy leeresztem a sebességváltóból az olajat, megemelem a bal elejét, leveszem a kereket.
A gumiharangot 3 csavar fogja a sebességváltóhoz, ezeket kicsavarom.
Nem szoktam kivenni a kerékagyból, hanem leveszem a 2 nagy csavart a teleszkóp (gólyaláb) alján és leveszem a talpascsapszeg 2 alsó csavarját.
Így már annyi mozgása van a féltengelynek, hogy ki lehet kicsit húzni, a csillagon egy csavarhúzóval át szoktam ugratni.
Felrakásnál fordított sorrendben. Új gumiharang csillagon átugrat (nyúlik annyit), csillag vissza a sebességváltóba, talpas és gólyaláb csavarok vissza, azután teszem a helyére a gumiharang rögzítő lemezét (3 csavar) és végül rögzítem a csapágyon a harang végét egy bilinccsel.
Ha a gumiharang csapágyát is cserélni kell, akkor ki kell venni a féltengelyt, mert le kell venni a csillagot és aztán a csapágyat. (én nem szoktam kivenni a kerékagyból, leveszem a féknyerget és aggyal együtt kiveszem.)
A második képet amit feltettél, és ahová világítasz, na ott szoktam benyúlni az olajszűrő leszedéséhez, csak előtte leszoktam szedni a levegőcsövet a rezonátor dobozzal együtt. Általában smirgli meg kesztyű segítségével lejön. Soha nem mászok alá a szűrő leszedéshez, illetve azt az alu tömböt sem szoktam leszedni, tény hogy elég vastag a karom és kicsit meglátszik rajta a művelet (a hűtő műanyag merevítései összekarcolhatnak), de ennyi belefér. A meghúzást pedig elég kézzel végezni, gyakorlatilag meghúzod amennyire bírod kézből. Ezzel soha nem volt még gond, pedig a családunkban van 2db 1,4 16v thalia és egy 1,6 16v megane és mindben én cserélem az olajat, vezszíjat, féket....
ahogy látom 3 féle van benne most ráadásul a 2 egyforma sem párba kötve
ha nem is nyiregyen laksz, a rokonság majd vehet neked fedelet és otthon megoldod, szimpatikusabb mint a ragasztózás, pláne ha 2x cserélsz, tiszttítassz mint én.
Azt vettem észre hogy az első indításnál nem csinál semmit az önindító be sem húz.Utánna ha már mentem a kocsival indul akárhányszor indulok el vele.Tegnap szét szedtem a gyújtás kapcsolót befújtam kontakt spay vel,nem használt.Lehet hogy az önindítónál valami?
Szerintem alulról a legjobb, ha már le engeded és van alsó motorvédő azt ugyis leszeded.
Amennyiben a karos nem a legjobb próbáld meg durva smirglivel, gyakorlatilag minden szűrő lejön vele :D
Pollenszűrő fedél a gyári 4.600 Ft mszervizben, 7701051269 cikkszámon, de van még pár ami ua és az ára is. esetleg bontó, főleg ha nyházi vagy, rozsréten van nagy renaultos. Jó hozzá a clio II-s is.
Épp ilyen csavaros lemez szalagos olajszűrőleszedőm van nekem is. Nekifutunk akkor ma még egyszer, de tuti hogy azt az alutömböt megpróbálom majd kiszedni először. Azt hány csavar és honnan fogja?
Így ebben a formában szabad kézzel nem is értem el a szűrőt, a szerszámmal éppen hogy elértem volna, pedig nincs túl vastag kezem. Nőgyógyász kezek kellenének ide :)
Az új szűrőt vissza szintén a szerszámmal teszed vagy azt csak kézzel szorítod rá? Mert csak kézzel visszaszorítani végképp esélytelen lenne ebben a formában, az én olajszűrőleszedőm pedig a középső rúdjával behorpasztja a szűrő oldalát, ami a réginél nem gond persze de az újnál igen.
Lehet akkor, hogy az első lambda szondával volt gond, nem vagyok biztos benne.
A pollenszűrőszerelős hozzászólás linkjét is nagyon köszönöm :)
Mai nap az 1.4es 8v K7J700 motoros 2001es Thaliankon kicsereletuk a jobb elso gombtamaszt mert kicsit kotyogott, de sajnos szereles kozben a feltengely kimozdult a valtobol. Olaj nem folyt ki es vissza is tudtuk dugni de en elegge berezeltem. Normalis dolog ez? A masik kerdesem, hogy szereles soran sajnos kicsiptuk a gumiharangot igy ezt is cserelni kell. Ennek mi a legegyszerubb modja, ki kell huzni az egesz feltengelyt vagy eleg kihuzni a kerekagybol es utana valahogy leszedheto?
A második lambda szonda ( a katalizátor előtt és után is van 1-1) igazából nem szabályozza a motort, csak a katalizátort ellenőrzi. Nagyon lassan változik rajta a jel.
Olajcserét magamnak csinálom már régen. Nincs azzal a szűrővel semmi gond, csak rönyó a lelkem. Nincs sok hely. A láncos szűrőleszedőt el lehet felejteni, mert nem fér be. Létezik ilyen sima csavaros, lemez szalagos. Azzal le lehet szedni.
Elvileg nagyobb a hely ha azt az alutömböt leveszi az ember, de nem szoktam annyit macerázni vele. Természetesen egy olajszűrő csere "nyomot hagy" az ember kezén :-)
Abban az autóban nincs pollenszűrő. A helyét megtaláltad, de gyárilag nem tettek bele.
Úgy lehet bele tenni. hogy kivágja az ember azt a műanyag tetőt és vesz bontóból egy rávaló fedelet vagy olcsóbb, ha sok szigetelő szalaggal (széles átlátszó vagy barna) visszaragasztja a kivágott részt :-)
A hét eleji segítségkérésemmel kapcsolatban, az egyik trafó okozta a három hengerezést. Műhelyben csináltattam meg, nem volt most időm kitesztelni, ma már kellett az autó hosszú távú útra. Az autószerelő ezen kívül még egy hibát talált, ami miatt a check engine visszajelző lámpa világíthatott, mégpedig a lambda szonda (kettő közül az egyik, ha jól értettem, az első dob utáni) szar volt. Szerencsémre a lambda szondán a kiégetés segített, a rossz trafó helyére Valeo került.
Klímás 1,4 16V tulajokhoz lenne az a kérdésem, hogy valaki csinált olajcserét otthon?
Hogyan fértetek hozzá az olajszűrőhöz, aki megcsinálta?
Megvettem az Elf SXR 900 5w40 5 literes olajat, olajszűrőt, levegőszűrőt, ma jöttem haza vidékre a családomhoz, apámmal itthon terveztük lecserélni az olajat. Apa eredeti szakmája autószerelő, mondjuk nincs gyakorlata benne, rég nem dolgozik már autószerelőként, minden esetre csak nézett nagyokat ő is és bazdmegezett, ahogy próbáltunk hozzáférni a szűrőhöz... Az olajleeresztő csavarral nem lenne gond, van hozzá négyszögkulcsom, de szerencsére még időben észrevettük, hogy az olajszűrő adja fel a leckét, nem eresztettük le.
Pollenszűrőt is akartam cserélni, a helye megvan, de nagyon úgy tűnik, hogy az csak a helye, nincs ott semmi csavar, illetve fedél, amit ki lehetne szedni...
Lőttem pár képet a motortérről, nézzétek már meg légyszi, van tippetek, hogyan kell leszedni az olajszűrőt, illetve hol van pontosan a pollenszűrő helye?
A második képen próbáltam bevilágítani azon a résen ahol látszik az olajszűrő, bár a képen nem nagyon látszik. A motorblokk elülső részén az az aluminium színű alkatrész (ami nem tudom micsoda) nagyon útban van... Na meg a csövek sem éppen segítik elő a műveletet :)
Pest környékén tud valaki segíteni az olajcserében esetleg? Természetesen fizetség ellenében.
Amennyiben még ezen a hétvégén tudna valaki segíteni, akkor Nyíregyházán, illetve a környékén lenne jó.
Alapjáraton lehuzad a csatit rola, amelyiknél nem dadog be, vagy áll le az a rossz. Renault általában a váltó és nem a vezérlés felől számozza a hengereket.
Kihagy valamelyik hengered, azért világít a környezetvédelmi lámpa.
Vagy gyertya vagy gyújtótrafó. A 16V-nél elég gyakori a trafóhiba. Egyesek szerint 50000 km-nél többet nemigen bírnak. Érdemes párban cserélni, mivel úgy vannak vezérelve (1-4;2-3).
Tegnap az 1,4 16V Thaliám környezetvédelmi visszajelző lámpája elkezdett világítani. A tegnapi második rövidebb út során vettem észre, az első út alatt még nem világított.
Olvasgattam ezután a fórumban, hogy milyen tippek voltak már erre a tünetre és láttam, hogy valakinél esős párás időben fordul elő inkább hidegen rángatás kíséretében, valamint azt is megtaláltam, hogy kinyomott kuplungnál legalább 5 másodpercig magas, 5000 körüli fordulaton túráztatás megoldja a gondot.
Tegnap Pesten abszolút száraz, napfényes idő volt, egyáltalán nem nyálkás. Minden esetre, este lementem vissza a kocsihoz, miután olvastam ezt, beindítottam, hogy lássam továbbra is világít-e egyáltalán. Világít azóta is, és azt vettem még észre az esti beindításnál, hogy hidegen, alapjáraton rángatott a motor. Ha ráléptem a gázra, akkor kisimult, illetve, amikor már bemelegedett, akkor nem nagyon rángatott már, talán csak minimálisan.
Amikor már jól felmelegedett, kipróbáltam az 5000-en túráztatást, nem segített sajnos, továbbra is világít a lámpa.
Jellemzően itt Pesten használom rövidebb távokon az autót, nem napi rendszerességgel, hanem inkább heti rendszerességgel, kb 2 havonta megyek vidékre, az egy 250 km-es utat jelent (épp most hétvégén, húsvétkor lenne esedékes a következő...).
Bocs, de egészen idáig úton voltam, csak most jutott időm megnézni a válaszaitokat. Nagyon szépen köszönöm, így már azt hiszem, fogok boldogulni. Még egyszer nagyon szépen köszönöm!!!
Jelado csere megvolt mar, zsir uj, 1 napos jelado van benne. Azonban az az otletem tamadt, hogy lehet hogy a lendkerek koszos, mert miert ne lehetne, es ezert nem erzekel, igy egy kicsit meghajtottam a verdat, hatha a magasabb fordulat leszedi rola a koszt.
Az auto ezenkivul tokeletes, 138 ezer km van benne, gyonyoruen mukodik, ez a kis rendellenessege van. De remeljuk megoldodik.
Ha ez nem segit akkor a kabel lesz a ludas vagy a csatlakozo.
Ha egyébként jól működik az autó, akkor FHP jeladó vagy csatlakozó.
Volt már aki ráforrasztotta a káelt a jeladóra. Ezt nem javasolnám, mert megolvadhat a műanyag és lehet másik jeladó keresni. Ha megvan a régi, akkor jól megpucolnám és visszatenném. Fém reszelék szokott megtapadni a fémtüskéjén. Azt elég nehéz leszedni, de egy ronggyal sikerülni szokott.