Keresés

Részletes keresés

Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 925
de miért a falon kívülre tenné az ajtót?
Előzmény: kisszszoros (923)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 924
az ajtó mindkét esetben a tűztér szélén van. mindkét esetben a kezelési távolság: fal+kémény. annyiból jobb a kinti kémény, hogy bent több hely marad, amúgy - szerintem - tökmindegy
Előzmény: kisszszoros (921)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.16 0 0 923
ilyenkor, a tűztér bejárata kicsit hosszabb, mivel bele esik a fal.
Előzmény: Pirimidin76 (922)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 922
az ajtó a tűztérre kell, nem a kéményre, nemdebár?
Előzmény: Pirimidin76 (920)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.16 0 0 921
Mert az ajtó a falon van, a falon kívül pedig az elöl nyitott kémény :-)
Előzmény: Pirimidin76 (920)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 920
a kinti kéménynél miért is van közelebb az ajtó a tűztérhez?
Előzmény: kisszszoros (919)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.16 0 0 919
ha a kéményt bentre teszed, az egy kicsit macerás lesz, főleg, ha kívülről akarod fűteni...

merthogy a benti kémény az alábbiakat okozza:
- A foglalja a benti helyet
- Az ajtó és a tűztér távolsága fal+kémény lesz, megnehezíti a fűtést és a kaják igazgatását
- A hamu/parázs kikaparáskor közvetlenül a fal mellé fog esni, ahol állsz, semmiféle gyűjtője nem lesz.

Ha kívül van a kémény:
- Akkor bent több helyed van,
- A kémény alatt van egy hamu/parázsgyűjtő,
- Közelebb kerül a kemence ajtaja a tűztérhez, kényelmesebben kezelhető lesz a kemence.
Előzmény: kövi75 (917)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 918
én nem a szélességre gondoltam, hanem a malacos fal és a boltív közötti távolságra.
;)
Előzmény: kövi75 (917)
kövi75 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 917

Szia !

 

 Aaaaz egy 150 kilós kan !!!!!:)

 A terasz kb 3 m. Én kb 110-120cm belső átmérőjű búbra gondoltam ,plussz   kémény kb51cm + falvastagság(az kb mennyi ?) +padka kb 40cm. Azaz kb 240-re gondoltam.:)

 

Ha valamit nem találtok jónak várom az építő jellegű kritikát ,mert még ez az első kemencém,

előre is köszönöm!:)

 

 

Előzmény: Pirimidin76 (916)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 916
a malacos képet nézve ott a sarokban nincs ennyi hely. vagy csalóka a kép?
Előzmény: kövi75 (911)
kövi75 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 915

Hello Gabi !

 

Köszönöm a segítséget !:)

Ebben az időben a száraz homok nagyobb gondot jelent mint az üveg.:(

Gondolom az üveg közé is kell homok.

 

Üdvözlettel : kövi75

Előzmény: DacaGaby (913)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.15 0 0 914
geza2461!

Szerintem a hüfólia az oka mindennek! Alulról a meleg téglával , felülről a "hideg" ytonggal érintkezik. Páralecsapódás történt, ami azonnal (a nagy hőnek köszönhetően) gőz formájában távozott. Véleményem szerint minden felfűtés alkalmával előfordúl ez a jelenség.
Próbálgasd, fűtögess és majd tájékoztas benünket a fejleményekről.
Üdv.: DacaGaby
Előzmény: geza2461 (908)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.15 0 0 913
Helló kövi75!

Tökéletes a vályog a kemence fenekébe, de az nem pótolja az üvegőrleményt! Véleményem szerint annál jobb, minnél vastagabb az üvegréteg. Én momentán félbevágott kistéglából felfalaztam a kemence fenekét, majd vályog híján téglatörmelékkel töltöttem meg az alját, amit száraz folyami homokkal "ékeltem" ki. 4 téglasor, tehát kb. bő 40cm üvegőrleménnyel ill. folyami homokkal zártam le a tetejét. A felfűtés folyamán jól átforrósodik és a továbiakban fűtő szerepet tölt be mint pl. az elektromos sütőbe a fűtőbetét. Fontos, hogy a samott lapokat híg agyagba fektesd bele, majd száraz folyamihomokkal fugázd ki.

Valahogy így! Remélem tudtam segíteni. Jó munkát!
Előzmény: kövi75 (911)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 912

Hali!

Biztos, hogy nem az ytong volt vizes, mert két nappal azelőtt falaztam vékony ragasztóval.

Az ytong csak 5cm vastag.

Utána gletteltem, és ezen látszott, hogy kiszáradtt.

 

Az első felfűtésnél semmi sem történt, igaz nem fűtöttem föl teljesen.

Kívülről a glettelt ytong, langyos volt.

A következő befűtéskor jelentkezett a gőz, ekkor rendesen felfűtöttem sütéshez.

Amíg forró volt a kemence, folyamatosan jött a gőz!

Előzmény: kisszszoros (910)
kövi75 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 911

Sziasztok !

 

valami ilyesmit gondoltam :)

 

 

"A nagy terv"

 

ide:

 

 

Holnap kezdjük:)

Ja és 1 kérdés :A búbos alja lehet vályogból is ? És ha igen , akkor is kell-e külön hőtartó (üveg ,homok....) a tűztér alá ? Vagy elég a vályog ?

 

3 lett belőle.

kisszszoros Creative Commons License 2007.10.15 0 0 910
Az ytong nagymennyiségű víz tárolására képes, lehet, hogy az száradt ki, és zsugorodott is...
Előzmény: geza2461 (908)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.14 0 0 909

Lehet, hogy az alsó rész (homok, üveg, stb.) nem száradt ki?

Azt a faszenes szárítás nem érte el?

 

Előzmény: geza2461 (908)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.14 0 0 908

Sziasztok kemencések!

 

Már én is közétek tartozok!

Megvolt az első sütés, és már azt tervezgetem mi legyen a következő.

Nagyon szépen, egyenletesen, és gyorsan sültek a finomságok.

 

Viszont van egy nagy problémám!

Leszigeteltem kívülről a búbot, ytongal, alatta hő fóliával.

A második felfűtésnél, az ytong és a tégla találkozásánál, gőz jön folyamatosan!

Az ytong és a tégla találkozásánál, kb. 3-5 mm rés van.

Lehet, hogy nem száradt ki rendesen, és most jön ki a víz?

A sütőtér sértülés mentes!

recsiloz Creative Commons License 2007.10.14 0 0 907

Szia!

Ez a link működik köszi, lehuztam mind a kettőt. :-)

Előzmény: nodi (906)
nodi Creative Commons License 2007.10.13 0 0 906
ha nem jön be az oldal próbáljátok ezt : http://nodi.fileposta.hu
nodi Creative Commons License 2007.10.13 0 0 905
üdv mindenki!
én is tervezem egy kemence építését ezért olvasomgatom a fórumot .
Rengeteg hasznos infót találtam már benne !
Most megpróbálok én is segíteni ,szereztem két tankönyvet :
Cserépkályhás munkák- Derecskei Kárpáti.
Kéményépítés-Bán Lajos Bauer György
Innen letölthetitek : http://nodi.fileposta.hu/up.do
a belépés jelszava :kemence
Remélem tudjátok hasznosítani :)
Agur Creative Commons License 2007.10.11 0 0 903
Szia SolnesM!

Sajna csak ezt találtam eddig. Több nincs a gyüjteményemben.
Kérdezzél rá a "kémény" topikban hátha......

Agur
Előzmény: Törölt nick (902)
Agur Creative Commons License 2007.10.11 0 0 901
Szia kövi75!

A kéményes topikban találtam ezt.
Ebben megtalálod, hogy milyen kéményt kell - kellene építened.

Agur
Előzmény: kövi75 (842)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.11 0 0 900
festékboltban lehet kapni hőálló festéket, spray változatban is.
Előzmény: recsiloz (899)
recsiloz Creative Commons License 2007.10.11 0 0 899
Szia geza2461!

Nagyon egyedi megoldást választottál, precíz szép kivitelezés elismerésem! Az ajtók is nagyon tetszenek, küldhetnél egy nagyobb felbontású képet mid két oldaláról nekem.  

Az én tapasztalatom szerint három nap az első óvatos a fűtés 4-5 rárakás estig, másnap határozottabban és lefekvés előtt is megpakoltam. Három egymást követő nap gyújtottam be, hogy kiszárítsam a kemencét. Az első nap 25 foknál nem ment följebb a következő nap 65 majd 160 fokot sikerült elérni. Úgy tűnik kiszáradt, lesimítottam a búbot ma meszelek és ha  találok megfelelő festéket az ajtóknak lefestem ezután kezdődhet a süögetés. :-)

Előzmény: geza2461 (896)
krakkper Creative Commons License 2007.10.10 0 0 898

Szia geza2461!

 

A tapasztalatom kevés e téren. Paszulyszalmával fűtögettem vagy kétszer, és utánna már rendesen sütöttem benne. De a mi kemncénk az öntöttvas kád miatt nem volt annyira nedves.

Ha téglás kemencém lenne, akkor kint  raknék tüzet, és a parazsat hordanám bele egyenletesen elosztva az alján ,Még az ajtót is rázárnám lassan.

Egy kezelés után én befűtenék , apránként az üzemi melegre. Az agyagnak ki kell égni.Gondolom.Kíváncsi vagyok a többiek javaslatára.

 

A füstcsöveken van külön-külön elzáród?

üdv:

krk

Előzmény: geza2461 (896)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.10 0 0 897
geza2461
Véleményem szerint jól csinálod! Én még a nagy kánikulába csináltam, de azthiszem 2 napot ment benne a ventilátor majd egy jó nagy marék akácfával gyújtottam be, napról napra mindíg kicsivel többet, amit széterítettem a samotton. Nem zártam le, hogy a keletkezett gőz had távozzon. Egy jó hét után pedig 3 kéve rőzsét fűtöttem be és következett a főpróba. Kifogástalanúl működött!
Mint már mondtam, nagyon szép, szép lesz a kemencéd. Mifelénk a búbosnak van "divata"
Előzmény: geza2461 (895)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 896

Szia Krakkper!

 

Teljesen saját a tervezés, és a kivitelezés is.

De tervek ide vagy oda, folyamatos változtatások történtek, és történnek még most is.

A búb külső részét ytongal gondoltam burkolni, hogy eltüntessem a füstcsövet, és a szigetelésnek sem rossz.

 

Már várom ez első sütést!

Most izzó faszenet raktam lapátra, és raktam be a sütőtérbe.

Az ajtó nyitva, hogy a pára kijöjjön.

Kb. 30 c.fok körüli a belső hőfok.

Mi a véleményed erről? Mikor fűthetem fel? 

Előzmény: krakkper (891)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 895

Sziasztok kemencések!

Már félig én is közétek tartozok?!

 

Az a két függőleges tégla a kéményen, ez a kamin ajtó.

A hátsó fal tetején a zsaluzat, az egy íves fedlapot takar.

Ez a fal, és az összes zsalukő, terméskővel lessz burkolva.

A száritásomról mi a véleményetek?

Tegnapelőtt kérdeztem.

Az ajtókat én terveztem, és egy lakatos barátommal készítettük.

DacaGaby Creative Commons License 2007.10.10 0 0 894
Pompás! Gratula!
Előzmény: geza2461 (890)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!