Na, ja. Utána a török határ felé már lényegesen kisebb a forgalom. Nem éri meg felújítani?
A nyugati részét, Kozani és Igoumenitsa között (emlékeim szerint) pár (~5-10) éve építették, szép is lenne, ha már az is leroggyant volna...
Ez a keleti rész viszont nagyon a bögyömben van. Utoljára két éve jöttem arra, mikor hazafelé tartottunk (asszony kérte), mintha itthon vezettem volna, olyan ócska volt még akkor is.
Azért nem értem, mert az Athén felé vezető A1-es pálya melletti, régi országúton autóztam elég sokat és azzal semmi bajom nincs, pedig azzal se foglalkoznak túl sokat.
OFF.
A török utakról inkább nem írok.
No nem azért mert annyira rosszak, épp ellenkezőleg.
Stadionok helyet inkább az útépítést kellett volna nálunk is forszírozni, nagyobb népszerűséget hozott volna (szerintem).
Az autópályák mellet futó, többnyire 2*2 sávos autóutakon ingyen be lehet autózni az egész országot. A felületük néhol durva (főként délen), de ott sem ráznak az utak.
Mindegy, hogy ezt az elektronikus rendszert, vagy a készpénzes, bankkártyás fizetőkapukat használjuk, egy dolog közös bennük. Marha drága az utazás az autópályán.
Kis összehasonlítás: Görögöknél (határ-Athén) 530km - 33€, szerbeknél (magyar határ-macedón határ) 577 km - 17€.
Nem beszélve az Egnatia Odos Kavalától keletre eső részéről, ami nem üti meg azt a szintet, amiért pénzt lehetne kérni. Mégis fizetni kell érte.
A nyugati részét nem ismerem, de többször mentünk Törökországba ezen a förmedvényen keresztül. Régen még ingyenes volt, aztán a válság után megjelentek ott is a fizetőkapuk. Benzinkútra, pihenőre bezzeg nem tellett (megj.: sokáig csak egy pihenőhely volt ezen a szakaszon, de most látom, hogy az utóbbi években építettek még párat).
Nem rajongok az állami, központosított intézményekért, de ebben az esetben azt hiszem ez lenne a járható út nekik is.
Jutna pénz a bevételekből esetleg a felújításra is.
(Érdekes, megpróbáltam útdíjak nélküli utat tervezni Thesszalonikitől a török határig és meglepődtem, hogy nagyrészt autópályán vezet az út, pár kisebb szakasztól eltekintve. Google kikerüli a kapukat. Négy helyett öt óra így az út, de nem kell fizetni. Na ez itt az egyik nagy probléma, használom a pályát, de nem kell fizetni. Meg kellene szüntetni a kiskapukat.)
Remélem tavaszra megint az lesz a fő téma hogy ki mikor és hova indul "autóval Görögországba" (meg persze az elmaradhatatlan zöldkártya :)
Addig is egy mai hír: megegyeztek a görög autópálya üzemeltetők és november 4-től egyetelen adó-vevővel lehet utazni mindegyik autópályán. A részleteket nem tudom. Vagy lesz egy közös "kütyü" vagy elfogadják egymásét.
Szerintem az oltas joval olcsobb es egyszerubb lesz, mint az antitest teszt, szoval en azt gondolom, hogy esz nelkul fogjak adni barkinek, aki szereti. Ugye ha van antitested, akkor felesleges, de artani azert nem fog ( vagy csak evek mulva derul ki :D ). Amugy ezek az antitest tesztek ugy tudom nem tul megbizhatoak annak megiteleseben, hogy vedett vagy-e. Nyilvan, ha talal antitestet, akkor igen, de van akiben nem is termelodik (eleg) mert elintezik a T sejtek, amiket meg nem mutat ki a teszt, szoval...
Utazas ugyben reszemrol a friss negativ pcr-el teljesen ki vagyok bekulve, de hatosagilag a legegyszerubbnek es a leghatekonyabbnak a kotelezo oltast gondolom. Ha utazni akarsz oltasd be magad, kesz. Sok mas betegseg kapcsan foleg Afrika, Azsia teruleten ez mar egy bevalt szokas. Nem hinnem, hogy valami ujat fognak kitalalni.
Kinek fogják beadni? Aki kéri? Na, de ha épp előtte volt koronás, akkor védettség alakult ki benne és az oltás épp annyit fog érni, mint ...-nak a pofon.
Az oltást meg kellene előzze egy antitest teszt. Ha az negatív, akkor oltható, ha pozitív, akkor felesleges az oltás.
Utazáshoz valószínűleg egy oltási bizonylat, vagy egy pozitív (legalább 2-3 hetes - már nem vagy beteg, csak védett) antitest teszt kell majd.
Persze ez az egész még nagyon a fantázia világába tartozik, mert egyelőre még csak szóban létezik az oltás (na jó, Putyinéknak már van....).
Van ebben valami, bar en egyszer oltattam be magam influenza ellen, akkor 7 napig szenvedtem vele, oltas nelkul viszont egy hetig tart! :D Abszolut oltasparti vagyok, de influenza ellen soha tobbet es ha lesz koronas abban sem vagyok biztos, hogy beadatom.
Viszont milyen finoman átugrasz a fölött a tény fölött, hogy a B-re van vakcina, és a lakosság természetes immunitása sokkal erősebb vele szemben. Akkor kb. lélegeztetőn most többször annyi embernek kéne lennie, hiszen nincs vakcina, nincs immunitás az új törzzsel szemben...
Jaja! Ugyanis az emlitett influenza szezon kb elmaradt volna, ha akkor is olyan jarvanyugyi intezkedesek lettek volna, mint most. Es akkor az a 38 lehet, hogy csak 3 lett volna. 47 vs 38 valoban nem sok, de kontextus nelkul osszehasonlitani nemigen van ertelme.
Bár hülyeségnek tartom ezt a ne féljetek tőle dumát (ti. szinte mindenbe bele is lehet halni), de hagyjuk már ezt a "rángatózik az arca fájdalomtól" szöveget is. Igen, tényleg rángatózik a fájdalomtól, tényleg szörnyű, de rángatózik a az arca a fájdalomtól az is, aki "sima" influenza B szövődményei miatt kerül a gépre. 5 nappal ezelőtt 47-en voltak lélegeztetőgépen, 2018 februárjának egyik napján, influenza B-járvány idején 38-an. Óriási a különbség, igaz?
Az en szuleimet is bepaliztak 30 evre. Minden masodik evben 1 het Horvatorszag tavasszal. :D Regebben el tudtuk cserelni ausztriai sielesre, az meg ugy egesz jo volt, de most mar tobb a csere dija, mintha elmennek egy privat apartmanba. Azt hiszem elozo evben valahogy sikerult megszabadulniuk a hatralevo resztol ugy, hogy nem kellett rafizetni, amiert nem veszik vegig igenybe.
Barátom lánya gyógytornász "gyárilag" de átvezényelték covidos betegek mellé ápolónak.
Tavasszal jellemzően hetven év felettiek feküdtek náluk, most harminc és ötven év közöttiek.
Azt mondja, egyszer kell látni, ahogy minden lélegzetvételnél rángatózik a beteg arca a fájdalomtól, utána nem fog senki ilyen "ne féljetek tőle" süket dumákkal jönni.
Na, ez nálam nem probléma. Sajnos örököltem évi 2x2 hét üdülési jogot Gyulára. Ez az alap aztán jön majd a görögországi nyaralás ha nem lesz túlbonyolítva.
Nemi (jelentos) tobbletkoltsegert van aznapi eredmeny, de ha nem tudod vallalni a 10 nap karantent, akkor szerintem felejtos. Hazaerkezes utan a fejenkent 2 negativ teszt ellenkezik a vallasommal. Plane ugy, hogy mire megvan az eredmeny kb le is telik a karanten.
Higgyétek el,jobb ez így! Így látszólag eleget teszünk mindennek és immunisak is leszünk. Az esetek jóval több mint 90%-a tünetmentes. A maradék nagyon enyhe tünet.
A média celeb beszámolókat nem tudom eldönteni,hogy "inspiráltak" vagy az életmódjuk miatti nagyon gyenge fizikumuk, immunrendszerük és "nyámnyillaságuk" miatt keletkeznek.
Ne féljetek tőle!
Jövőre,ha nem lesz újabb csavar a történetben,akkor simán megyünk nyaralni.
Szerettem volna októberben elmotorozni Krétára. Voltunk most betegek, mind a ketten a feleségemmel, megfáztunk. Kértem időpontot PCR-tesztre. 8 nap múlvára kaptam, eredmény 5 nap alatt.
Így hogy mutatok be 3 napnál nem régebbi negatív tesztet a határon? Ejtettem, egy hét múlva megnézettem az antitestet, IgG negatív, nem COVID volt. (Ez bezzeg megjön 2 nap alatt és szinte azonnal van időpont.)
De így sem tervezni, sem elindulni nem tudok. Ha még meg is tudnám oldani valahogy a tesztelést, mibe kerül? Odafelé kell két teszt kettőnknek, ha visszajöttünk négy - ez 120e Ft - és a 2 hetes motorozásra minimum 3 hét szabadságot kell kivenni.
Ugyanez volt nalunk is kb 2-3 hete. Paromat teszteltek a _kilencedik_ napon. Nyilvan negativ lett. Vegigment az egesz familian. Parom tantivanyai kozott is volt egy-ket napon egy csomo hasonlo eset, senkit nem teszteltek. Az egyik gyerek ket het alatt sem gyogyult meg es akkor teszteltek pozitivra. Ez ami nalunk megy teszteles cimen egy vicc, de ez pont jol latszik a szamokon is.
Akkor most itt a második. Itthon vagyok egy hete. Több tünet, de nagyon gyengén, mától antibiotikum is (nehogy tüdőgyuszi legyen alapon).
Teszt nincs. (Gyenge tünetek, no, meg úgyis egy hét mire sorra kerülne ....)
Remélem hét végére már nem lesznek tünetek.
(Tököm már lenni nagyon tele, mint Boratnak. Nem vagyok igazolt eset, csak gyanús.)
Így, teszt nélkül nem is fogom megtudni, hogy átestem-e vagy sem a fertőzésen.
Fiam szintén köhög. (Nem tőlem kapta, 3 hete nem is láttam, csak telefonon beszéltünk.)
A fura az ebben, hogy mikor csak a normál influenzát ismertük, akkor a kollégák "boldogan" mentek dolgozni még ha folyt is tak..-nyáluk. Ma meg ha köhintek egyet már ferde szemmel méregetnek.