DJ Szegecs ,
jó a weblapod.
Találtál már valamit CCIR rádió ügyben ?
További kulcsszavak (az altavistán érdemes próbálni):
+piratsender +bauanleitung
Egy kis teljesitményű, de nagyon igényes, kristályvezérelt, jumperrel beállitható frekvenciájú, sztereo kapcsolást közöltek egy pár évvel ezelőtti amerikai rádióamatőr folyóiratban.
Szóval, lehet válogatni.
Régebben a hullámvadász honlap közölte a kalózrádiók paramétereit is, de miután ezt a hatóság is felhasználta, leálltak vele.
Engedjétek meg, hogy mint a topic avatatlan indítója - aki nagyon örül annak, hogy hozzáértő emberek itt ennyire egymásra találtak - a béke és DJ Szegecs és mindenki más védelmére keljek.
Soha nem tudhatjuk, kiben mi lakozik, különösen nem a nick alapján. Nicknevet sokan ironikusan választanak, és a témájukat is az avatatlan béna kezdő stílusában vezetik elő - először.
A fotózás, kellékek topicban (amiért az Indexre jöttem) egy időben pár habókos elkezdett fényképezőgép-építésről írni. Röhögtem rajtuk, vagyis inkább elnéző mosollyal tekintettem rájuk egy darabig. Aztán a beírásokból kezdett kirajzolódni, hogy komolyan gondolták, és meglepően rövid időn belül lehetőségem volt látni az elkészült képeket, és akkor leesett az állam.
Szerintem mindannyian felejtsétek el ezt az intermezzot, ha lehet, ne is térjünk vissza rá, és essen szó a rádiózásról. :-)
Ennyire ellensegesen meg sehol nem estek nekem.
Azert mert benne van a nevemben a DJ elotag meg nem jelenti azt, hogy diszkopatkany allat vagyok, akinek a klasszikus zenerol semmi fogalma nincs.
A ketutemes monoton zeneket ugyanis en sem szeretem, es elarulom, hogy jazz, valamint komoly zenet is szoktam hallgatni, ugyhogy csak lassan az eloiteletekkel kedves Cryptoman.
Arrol nem is beszelve, hogy egy stilus, ami esetleg neked nem szimpatikus, attol az meg nem tuzzel-vassal kiirtando dolog.
Azzal, hogy csak alkalmasak uljenek mikrofon moge, en is 100%-ban egyetertek, de akkor magyarazzatok meg, hogy miert ulhet barki mikrofon moge pl. a Danubius radional, vagy a ket kereskedelmi radional nalunk Szolnokon.
Feltetelezem, hogy nem hallottatok meg musort vezetni. Nos, akkor elmondom, hogy a fentebb emlitett hivatasos "kollegakkal" szemben en es a barataim nem rakunk bele minden 2. mondatba nyelvhelyessegi hibakat, magyartalan szokapcsolatokat.
Tehat nem feltetlenul a hivatalos a jobb.
Lassan a testtel!
A rádióadó témához egy nem egészen idevágó élmény: egy Radio Shack boltban (Atlanta mellett) láttam egy parányi szerkezetet. A fejhallgató kimenetre jack dugóval lehetett csatlakoztatni, és a műsort a CCIR sávban fm modulálva küldte ki. Arra készítették, hogy egy pici fm rádiót hordozható fejhallgatónak használhass a lakásodban. Gondoltam, hogy nem nagyon legális termék lehetett. Nem is tudom, miért nem vettem meg azonnal, legközelebb mikor arra jártam, már nem lehetett kapni.
Más téma: előhozakodtok itt különféle rádiócsodákkal. Nekem van egy Majak típusú, hajdani hallókészülék nagyságú, gombelemes fülhallgatós szovjet rádióm. A hatvanas évekből való, gondolom az integrált áramkörök egyik dinoszauruszáról lehet szó. Ha akarjátok, belinkelek róla egy-két képet.
Régi mániám, hogy a közszereplést ki kellene érdemelni. Sok emberhez szólni egyszerre nagy felelősség, amihez jogosítványok szükségesek. Pl. iskolák, műveltség, tájékozottság, ízlés. Sajnos, ez már a múlté, győzött az a leírhatatlanul rövidlátó nézet, hogy minden szükségletet ki kell elégíteni. Csak ezért morgok - nem egy esetleges kísérlet miatt, hanem a feltételezhető szándék ellen.
Egyébként egy névből következtetni valóban nem túl bölcs dolog, de azért nem is valószínű, hogy véletlen választás - lévén ez is egy akarattól függő cselekedet, de várjuk meg az érintett reakcióját, gondolom, még nem járt erre azóta...
Még nem próbáltam műsorszóró adót üzemeltetni sem legálisan, sem illegálisan, de gondolom, hogy ezt sem lehet könnyű jól csinálni.
De-lásd külön topicok- a Tilos rádió is kalózként indult, esetleg érdemes elolvasni a tapasztalataikat.
A dolog műszaki oldalánál maradva:
az ország kicsi, a frekvencia kevés, pláne Budapest és környékén,tehát szinte lehetetlen úgy üzemelni, hogy az ne zavarjon egy LEGÁLIS adót, aminek folytán hamarosan ott lesz a hatóság.
Mondjuk egy Szabolcs vagy Zala megyei faluban, kis teljesitménnyel adva talán enyhébb lehet ez a rizikó.
Kivéve, ha valaki gyorsan feljelenti a hatóságnak.
Dj. Szegecs, mi? Valami újabb szeméthalmaznak az éterbe küldésére aztán tényleg felesleges... Van belőle elég - sőt, jóformán már csak az van.
Ha majd valaki Sarasate vagy éppen Chopin nickkel panaszkodik, hogy a Bartók rádió műsoridejébe nem fér bele minden Zene, ezért szeretne egy saját adót indítani, hogy minél többen hallják, amit érdemes, akkor esetleg...
Ez az adóépítési mánia már régóta tart. Egyszerűen NEM SZABAD! Elég jól belátható okokból és nem az aktuális politikai hatalom miatt. Van más, rendkívül izgalmas dolog a világon, éppen elég.
Egy jól működő adó megépitéséhez szakértelem kell és műszerek.
A CCIR sávban engedély nélkül adni minimum szabálysértésnek számit, elkobzással és birsággal jár, ha elkapnak.
Sok épitési leirás van az Interneten, a párszáz millivattos drótnélküli mikrofontól a 150 wattosig.
A keresőben az alábbi kulcsszavakkal próbálkozhatsz:
+radio +pirat
Hol lehet hozzáférni URH rádióadó kapcsolási rajzához, eddig nem sok mindent találtam :(((
(Ja, CCIR sáv érdekel természetesen, 80W, és afölötti teljesítményben :)))
Helo Qqberci!
Én úgy tudom, hogy a hullámhossz felényi antanna hosszúság untig elég. A többi csak anyagpazarlás. És akkor még nem szóltunk a rövidülési tényezőről, ami a neve szerint további hosszcsökkenést irányoz elő. A többszörös lambdányi antennákat ráadásul nehezebb beállítani. Persze az antennatechnikában minden elképzelhető... (Lásd: Rothammer antennakönyv.)
Amúgy a pacsírtával nincs időm foglalkozni, szépen ott van a könyvesszekrény tetején és jól mutat. Majd még megkereslek ez ügyben.
Szia: cucu
rali,
talán az LGT, vagy a Fonográf énekli, hogy
"A Vörös Szikra magnó nyávogott, de szólt" ?
Több ilyen rádióépitő könyv is volt, pl. a Kis technikus könyvtár sorozatban,
vagy a Makai István féle, vagy volt egy szovjet szerző is...
De ma már kevesen strapálják magukat azzal, hogy megépitsenek egy egyszerű műsorvevő rádiót.
A Rádiótechnika 1954 szeptemberi számában van egy részletes cikk az éppen gyártásba kerülő Vörös Szikráról. A gyártó cég nevét nem mondják meg, de a kapcsolástechnika az FMV-e utal, ami viszont akkoriban nem teljesen polgári cég volt...
Általános iskolás koromban sokat nézegettem egy könyvet - valami olyan címe volt, hogy "Ilyen egyszerű a rádió" és valami (számomra) kimondhatatlan nevű pasas írta, ha jól emlékszem. Szépen végigvezetett mindenkit a csöves rádiók kapcsolástechnikáján - de némi segítség nem ártott volna, mert egyedül nagyjából értettem, de elképzelni már nem tudtam. Egyébként a gyerekkönyvtárban volt... :-) A detektoros, majd OC1045, OC1072-es, tranzisztoros rádión ált. iskola negyedik után túljutottam, de sajnos egy hibásan leírt tranzisztorbekötés miatt kevés áramköröm sikerült, másnak kellett besegíteni - nagy bánatomra. Mostmár persze tudom.
Szóval az esetleg egy jó könyv lenne, ha sikerülne rátalálnotok, a különböző, régi rádiók megértéséhez.
rali,
ez a műszaki felépités- egyenes vevő, visszacsatolt audion, hullámcsapda- kb. az 1930-as évek stilusa.
Bár később, modern csövekkel is csináltak egyenes vevőt
pl. "Pajti" rádió
Szerezz egy BNC dugót (ez csak azért kell, hogy ne az aljzatot tedd tönkre a drótdarab bedugásával). Egy antennának szánt 4-5 méteres huzal végét kb 2.5 centi hosszan tisztítsd meg, és egy koaxból kitermelt vastag tefloncsődarabot húzz rá, olyat ami szorosan megáll a BNC-ben. Ezután a BNC a dróttal szereld össze, természetesen az árnyékolás helyére, a fémtestre nem tudsz kötni semmit. Az antennáról egyébként két mondás járja:
1./ Nem baj, ha hosszú, csak magasan legyen.
2./ Nem baj, ha magasan van, csak hosszú legyen...
tehát minél hosszabb, minél nyíltabb helyen és minél magasabban van, annál többre mész vele.
Kedves Rövidhullámúak!!
Teljesen amatőrként(dilettánsként) lenne hozzátok egy kérdésem. Nemrég vettem egy u.n. station-scannert. Ez 100 KHz-től különböző lépésközökben FOLYAMATOSAN végig tudja nézni az adásokat egészen 2,06 GHz-ig. Az FM-tartományban semmi problémám nincs, hallok mindent, a hagyományosan közép- és rövidhullámú tartományról azt írja a guide: ide ekkor egy 4-5 méteres drótantenna kell, ami viszont nincs a mellékelt tartozékok között. Az antenna a rádión egy BNC-csatlakozón keresztül működik. Hogyan kell egy 4-5 méteres drótot (és milyent?) egy kétpólusú csatlakozóra kötni?? Minden tanácsot szívesen várnék!!!
dongenaro
Az a baj, hogy vagy keresgélek, vagy internetezek. Ma az internet mellett döntöttem.
1./ A Falurádiómon a hangszóró felett középen, egy domborított részen van a címer. A szerkezetnek a következő kezelőszervei vannak:
hullámcsapda (500-as trolitulforgó a hátlapon)
antennatekercs leágazás (banándugós, a hátlapon)
antennacsatolás (elölapon, variométer)
hangolás (500-as trolitulforgó az előlapon)
visszacsatolás (200-as trolitulforgó az előlapon)
Szintén a hátlap bal alján van a hálózati kapcsoló
2./ 2 méteresnek tényleg egy rókavevő tünik a legjobbnak. és meg lehet csinálni kvarccal is hangolhatóra. Valamelyik 1968-as Wireless World-ben volt egy kapcsolás, ami elég kultúráltan nézett ki, egy reaktancia-FET-tel húzta el a kvarcot, de elég rendesen (több tíz kHz-vel) Meg kéne keresnem. A másik lehetőség a tápvonalas oszcillátor, az is igen stabil és egyszerű is. Valamelyik régi Technikában is benne volt, meg kéne keresni... A lényege az, hogy egy darab lambda/4-nél kicsit rövidebb koax a rezgőkör, és egy 10-15 pF-es, vele párhuzamosan kötött forgóval lehet hangászni. Anno kipróbáltam, tényleg jó. A harmadik lehetőség a PLL szintézer: a hatvanas évek végén a Siemens csinált (mai szemmel nézve) egyszerű tranzisztoros PLL-eket. Volt egy átviteltechnikai mérőrendszerük ("Pegelmeßplatz"), ami úgy hangolt, hogy volt egy "raszteroszcillátor" (PLL) és egy "interpoláló oszcillátor". A kettő egy kiegyenlített keverőre dolgozott és a keverő kimenőjele volt a szuper rendszerű vevő helyi oszcillátorjele. Valahol meg kell lennie a doksijának, csak hát egyetlen oltári nagy baj van: Három héttel ezelőtt elkezdtem átrendezni - rendcsinálással egybekötve - a pincémet. Képzelhetitek... Már vannak dolgok, amiket látok (pl Fred rimlock csövei), de még nem férek hozzájuk, és vannak dolgok, amikről most épp fogalmam sincs, hogy hol lehetnek. A Vacuum Tube Vademecum már az új helyén van, ezt használtam is az előző hozzászólásokhoz, de egy csomó minden még felderítésre vár.
A Vörös Szikráról egy 1956-os Technikában volt cikk, meg fogom nézni, hogy ki követte el.
Nem tud _annyira_ egyszerű lenni, mert az, hogy megy 144MHz-en, nem jelenti az, hogy alkalmas az NBFM (keskenysávú) vételre. A műsorszóró adók sávszélessége úgy 150KHz, az amatőr pedig 10KHz.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szerencse kell hozzá - egyrészt a jeleknek elég erőseknek kell lenni, másfelől az összes környező csatornán csendnek, ami ritkán teljesül.
Sajnos rendes vevő építése nélkül nehéz megúszni, de az M10 áthangolása valóban pillanatok alatt megy, nekem is van még a fiókomban egy-két roncs a régi időkből... Mindenesetre odatalálni is nehéz a sávra a tekerentyűjével és egy moccanás jobbra-balra az egész.
Volt a Rádiótechnikákban valamikor 2m-es rókavevő, talán még az lehetett a legegyszerűbb, mert megoldották, hogy NBFM és hangolható is legyen (és még használható is) - az amatőrrádióknak ez ugyanis a következő problémája: vagy kvarc, egyetlen frekvenciára, vagy szintézer, amit házilag, kezdőként nehéz megépíteni.