Már nagyon mehetnékem volt, de tegnap délután 5-től programom volt/lett volna (HÖK közgyűlés) az egyetemen, így csak valami közelebbi túra jöhetett szóba, mivel az OKT hiányzó szakaszai messze vannak Budapesthez (kivéve a Börzsönyt, de azt meg nem akarom 2 napra bontani, és a mostani napba így nem fért volna bele). Korán keltem, mert munkanapokon van egy olyan kombináció, hogy a Székesfehérvárról 7.11-kor Csókakőre érkező személyvonathoz van buszcsatlakozás Bakonycsernye felé, így budapesti indulással Mecsértelep is elérhető reggel fél 8-ra.
A már többek által is hivatkozott betonúton kell kerülni a Gaja túloldalára, a térképeken jelzett átkelés nem létezik. Egy-két jel is van az átkötő betonúton (előtte semmi). A vasút vége után megvan a jel, bár figyelni kell néha, mert nagyon ritkák és igen régiek a jelzések. Kicsit el is tér a nyomvonal a jelzettől. A hosszú egyenesnél már jól van jelölve az erdőben. Szép szakasz, nem jártam még korábban a Kisgyóntól északra lévő erdőrészekben. Mikor végül kilyukadunk az erdőből, ott kéne ugye a térkép szerint balra kanyarodni az erdőszélen. Ez nem lehetséges egy bekerített lovastelepi magánosítás miatt. Pont a bekerítés sarkán állunk itt, így egyenesen, a bekerítés mellett le kell jönni a dombról, jobbról szántó. A bekerítés alsó sarkán így elérjük a K 4zet jelzést, a volt kisvasút nyomvonalát. Nagyon járatlan. Magas csalán, stb. Nem tudom, miért megy itt egyáltalán jelzett turistaút, láthatóan senki se használja az utat/ösvényt... Ezen kell kimenni Kisgyón aszfaltútjáig, ott már a KDP jelzése is ismét megvan. Ellenirányból nyilvánvalóan nem lehet megtalálni a KDP bejáratát az erdőbe, mert annak a térkép szerinti helyén van a lovastelephez tartozó épület. Jobbra, délkeletre indul ugyan tőle egy út, talán azon kerülve elérhető később az északra eső útvonal.
Kisgyón tájékoztató táblája oldalában van egy faszelence (felirat, jelölés stb. nélkül), ebben vannak a kisgyóni és a hamuházi (!) "nyalókák" is. Jó sok van most. A Gyöngyvirág kulcsosház mérőóraszekrénye oldalán van az OKT-bélyegzőt rejtő ládika.
Tovább a piroson sokáig minden rendben, a jelzések is újak. A KL-en most megtettem a kitérőt a Csikling-várhoz is, ami eddig mindig kimaradt, pedig soxor voltam már a Hamuháznál. Abban a pontban, ahol a K3szög becsatlakozik, vége a jelzésfelújításnak. Utóbbi jel elválásánál már csak térkép alapján található meg a folytatás, annyira nincs piros jel. Később lesz még 1-2, de a Bükkös-árokba lemeneten így is túlmentem, csak egy keresztező nyiladéknál tettem meg azt. A völgytalp nehezen járható, és nagyon soká jön el a kijövetel a Burok-völgyből. Ott már újra felújított jelzések, hasonlóan a völgyben továbbvezető K+ -hez. A Burok-parton, majd az Isztimérre vezető úton a jelzések rendben, a faluban céges bélyegző a presszóban. 1-kor értem ide, sajnos itt be kellett várnom a következő buszt (a jól megérdemelt sör mellett annyira azért nem volt nehéz:), mert egyáltalán nem volt tuti, hogy Fehérvárcsurgón elérném e még a 1/4 3-kor indulót, az utolsót, amivel 4-re Budapestre érnék, így a folytatás későbbre marad.
Mindegyik szakaszjelvényt megkaptam másodjára is. A Mátra-Bükk útjain jelvény ára: 450 Ft/db. Csütörtökönként délután kb 2-től 5-ig szoktak az irodában lenni, de érdemes telefonon előre egyeztetni.
Az már harmadszor is fullos :) De amíg a mostanit nem fejezem be, addig annak a füzetét nem akarom mellőzni, mert bármelyik nap dönthetek úgy, hogy másnap OKT! :)
A Mátraverebély-Putnok annyiszor szerezhető meg ahányszor bejárod, ja és visszamenőlegesen is igényelheted. A többi jelvényt nem tudom, de ha jól emlékszem Sétálós bácsi 2X csinálta meg az OKT és mindkétszer megkapta a szakaszjelvényeket is.
Nos, lehet, én is szaladok majd egy kört telefonban az érintett szövetségekkel.
Nekem eddig egyik szakaszjelvényem sincs, pedig már van 2 OKT-teljesítésem, és záros határidőn belül meglesz a 3. is, már csak 4 vagy 5 túranap kell hozzá.
Odafele postai úton került fel a levél, mely október közepén lett feladva.Amint lehet látni a szkennelésen már okt. 24-én leigazolták, és csak a Tanúhegyek nyomában túrán(november végén) vettem át, igaz direkt lett kérve ez az 1 hónappal későbbi időpont(hogy elkerüljem a postát). De legjobb ha velük beszéled meg, hogy tudják elintézni. Tel: 88/426-211; E-Mail: vmtsh@mail.uti.hu
Köszi az infót. Ezek szerint a turabazis infója nem pontos. Felveszem velük a kapcsolatot. Amúgy nekik az eredeti füzetet kell elküldeni, vagy jó a fénymásolat?
2005.október 24.-ikei keltezéssel kaptam meg a Veszprém-megyei Kéktúra szakaszjelvényt(870.sorszámmal). A jelvény ingyenes volt és a Tanúhegyek nyomában tt-n vehettem át. Ha azóta nem történt semmi akkor a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség intézi.
Igen, de a Nógrád megye turistájához kell más is, nem csak OKT résztáv. Én legalábbis úgy értettem a kérdést, hogy mely OKT résztávok vannak külön mozgalomban (önállóan csak OKT résztáv). De már nem vagyok biztos benne.
épp most irta Vagdalthus a Nógrád megye természetjáróját, még ahhoz is kell OKT. Meg a CSongrád m. természetjárójához kell a Dorog-Nográd. Hogy miért, azt nem tudom...
Ha jól tudom a két említett szakaszon kívül (Dorog-Nógrád, Mártra-Bükk útjain=M.verebély-Putnok) nincs más jelvényszerző résztáv. Régen volt a Veszprém megyei szakasz, de az most nincs.