"Biztosabb összedobni egy 3 fázisú híd egyenirányítót és a kimenetén kis puffer kondenzátorral mérni egyenfeszt."
Én hirtelen ilyet nem tudok csak találgatok hogy diódákból állhat, de ha lerajzolnád vagy belinkelnéd azt megköszönném.
A vezetékek közt egy egyszerű multiméterrel közel azonos ellenállást mértem (2M volt méréshatár és .045-.049 az érték). A generátort meg tudnám forgatni esztergával 3-400 fordulatra de előtte mindenképpen kisebb fordulaton próbálnám ki, ugyanis ha kézzel tekerem a tengelyt akkor elég nehézkesen forog de mégsem mechanikus akadásnak hívnám. Hangja nagyon minimális épphogy a súrlódót közelítené, de mégis inkább valami mágneses ellenállásnak tűnik. A képen már félbe van szedve, de ennél jobban nem merem mert a tengely kompletten jön ki mindenestől a házból és félek hogy valami szétugrik stb.
A vezérlő mint kiderült kínai gyárrtmány: FKJ-2000W wind turbine control system
A napelemekről pedig ennyit sikerült leolvasni:
open circuit voltage 65V
short circuit current 1,15A
voltage max power 44V
current max power0,9Amax system voltage 600V
max series fuse 4A
és a polaritás
Ha ezek alapján többletinfókhoz juthatnék az további segítség lenne!
Adalék Erbe segítségéhez: Egyrészt, egy 24 V-s névleges fesz-ű inverternek illik elég tág fesz. tartományban jól működni. 5...10 - 50...60 V-ig, de ennek valahol az adattábláján, leírásában szerepelni kellene.
A szélgenerátor 24 V-ja valószínű, hogy a 3 fázisból egyenirányított fesz-re értendő, így a 3 fázisvezető közt névleges fordulaton kb. 16-17 V adódik. Ezt viszont csak valódi effektív értéket mérő műszerrel (mutatós, vagy a drágábbik multiméterek) lehet hitelesen megmérni! Biztosabb összedobni egy 3 fázisú híd egyenirányítót és a kimenetén kis puffer kondenzátorral mérni egyenfeszt.
A szélkerekek névleges adatait 12 m/s-s szélsebességre illik megadni. Sajnos sok gyártó nem tartja be, van ahol 15, sőt 18 m/s-ra adják meg. Kész káosz! 160 cm sugarúnál ekkora (12 m/s ~ 43 km/ó) szélsebességen 3-400 1/perc fordulat várható a legjobb hatásfok esetén.
Az inverterről mindenképp ki kellene derítened, hogy milyen szabályzásokat végez el - munkapont optimalizálás, bemeneti, kimeneti túlterhelés védelem, kezeli-e külön a szél és nap bemeneteket, vagy simán diódákon összeadja, stb ... . A későbbi védelmi kialakításoknál alapvető szempontok.
A méréseket megcsinálom ma, viszont a napelemeket előszedni csak hétvégén tudom. A lapátok 160cm hosszúak. Arra gondoltam hogy csinálok egy próbapadot és megforgatom csak motorral. Kb hányas fordulatszám lehet az üzemi ahol optimális teljesítményt ad? (sajna semmi tábla nincs rajt) És ilyenkor milyen értéket kellene mérnem a vezetékek közt?
Ha ez sikerülne akkor a következő kérdésem a fékezés lenne.
Elismerésem annak, aki a kérdésedre tökéletes választ tud adni a közölt kevéske adat alapján.
Ami valószínű: A generátor három fázisú. Az egyenirányítás az elektromos szekrényben történhet, mert a három szálat oda be is lehet kötni. Ha van műszered, megmérhetnéd a 3 szálat, szerintem közel azonos ellenállás mérhető köztük. 24 V-ot csak az üzemi fordulatszámon tudsz mérni rajtuk, ahhoz pedig jókora szél kell. Általában 50-60 km/h szélsebességnél adják le a névleges teljesítményt.
Ha a mérés a feltevésemet bizonyítja, be lehet kötni a 3 szálat. Sorrend mindegy, forgásirányt a lapátok megadják, de az sem számít. Napelemeknél ott a polaritás. Nem ártana kép a hátoldalukon található adatlapról.
Egyébként nagyon komoly a szerkezeted. Gondolom, tanyára kerül.
1. a generátorból 3 darab jelöletlen fekete vezeték jön ki aminek a helye megvan a szabályzóban, hogyan tudnék feszültséget mérni rajtuk hogy valóban 24V-os?
2. forgásirány meghatározása?
3. bekötés sorrendje?
Egyenlőre ha ezeket tudom, és a képeket is elérhetővé sikerül tennem mindenki számára akkor az már megadná a kezdeti lendületet.
Ha valaki reménytelenül keresné a szelesember weblapomat, az a régi és gyakori szolgáltatói kiesésekkel tarkított cím mellett a www.szelesember.co.nf linken is elérhető.
Éves áramköltségem a rezsicsökkentés előtt 112e.- volt. 25 évre > 2,8 milliócska. Most nem tudom, mennyi lenne, mert a napelemem lenullázta, már csak az a bajom, hogy túltermel. :-(
Tudom. Inkább a két szélsőségnek szólt - akik 10 kW beépített max. -szor napi 6 órával számolnak, vagy az erkélyre rakott szobaventillátorral akarják Paksot kiváltani.
Saccolgatásba kár lenne belemenni, hiszen semmi összefüggő adataink nincsenek. Különösen nincs mért adatsor. Én örömmel nézek meg ilyen magyarországi képeket. Borzasztóan kevés van. Kb. ez az alsó méret (keresztmetszet, magasság) amire már érdemes milliókat rákölteni (már akinek van), különösen, ha napelemmel kombinált rendszer. 20-25 év amortizációval számolva felére, harmadára csökkenthető az amortizációs idő alatti energia költség. Ehhez persze most kell kifizetni 5-10 milliót!
Te is tudod, mire utaltam. A külföldön 10 kW-ra gyártott szélgenerátor itthon egy év alatt kétszer 3 percben teljesíti a névleges teljesítményt. Közben csak forgolászik. :-(
Nem tudom az arányokat. De a cikkben lévő fotón még nem ez a szélkerék van, ezt Én fotóztam tegnap előtt, de a korábbi helyén áll, ugyan azt a háztartást látja el. Értékeit nem tudom, vagy nagyobb teljesítményű, vagy gyengébb szélben is forog, vagy halkabb, vagy mind együtt :) Csak több utcányiról is látni, igen monumentális dolog, hogy áramot termelt e éppen, azt nem tudom, de forgott lassan de folyamatosan, számomra nem érzékelhető szélben (nem mozogtak a levelek a fákon, én magam szélcsendesnek mondanám az akkori időjárási viszonyokat)
Évtizedekig fehér holló lesz még Magyarországon. Magukat szeleseknek vallók is görcsösen ragaszkodnak a 40 évvel ezelőtti rögeszméhez, hogy nálunk nincs elég szél.
A cikk ettől függetlenül meglehetősen zavaros. Ezt a kereket én 10-12 m2-snek saccolom, ami évi 1000-1200 kWó-t tudhat. Ez már érezhető spórolás lehet, de hogy a cikk szerinti saját fogyasztásuknak ez a kétszerese - szinte nevetséges. (Lemaradt egy nulla a saját fogyasztásukból.)
Ez a szélkerék egyébként egy nagyon jól teljesítő vawt típus.
A cikk nem túl bíztató, a szélgenerátor méretei sem túlságosan (csak szemre, mert konkrétumot nem nagyon írnak). Már csak hasonló naplózó rendszer kellene hozzá, mint amilyent a napenergiás oldalon sokan üzemeltetnek. Attól ugyanis, hogy 8 vagy 10 kW-os generátort raknak fel, nem lesz több a szél. :-(
Visszaolvasva most láttam a kérdésedet. Villamos gépekre a melegedés miatt 2,5-4 amper/mm négyzet szokott lenni a megengedett áramerősség a rézhuzalra egy régebbi könyv szerint. Ezt az értéket szerintem ma már túllépik. Ráadásul jó hűlési körülmények között dolgozik a szélgép generátor, a max. teljesítményét meg biztos nem adja le folyamatosan, ráadásul nagy szélnél a leadott feszültség is megnő. Ezért én kb. 400 wattra tippelem a legnagyobb teljesítményt, amit még jó biztonsággal elvisel a generátor.
Nálam semmi gond a hozzászólásoddal. A teljesség igénye nélkül pár mondat:
A generátor kérdéseidre jó válaszokat kaptál Erbétől, kitért még a tekercsek speciális berakására is a jó teljesítmény miatt. Ez úgy tűnt, nem nyerte el a tetszésedet. Egy adott célra megfelelő generátort méretezni lehet a legkisebb súlyra, a legjobb hatásfokra, a legkisebb helyre stb. Ez viszont komoly mérnöki munka. Ne várd azt, hogy egy bedobott kérdésre többen is ugranak ha ismerik az eljárást, és hiányos adatokkal is számolnak két-három hetet. Na és Neked mit jelent, ha valaki bemondja, hogy 38 ford/percen 92 wattot adnak le a mágneseid? Ezek után mit csinálsz?
Ez szélgépes fórum. Én úgy gondolom, először körültekintően el kellene döntened, hogy milyen nagyságú és típusú szélgépet akarsz készíteni a rendelkezésre álló szél segítségével, és mi az, amit megéri elkészíteni akár hobbiból, kíváncsiságból vagy a megtérülés gondolatával. Hidd el, nem a generátor a legnagyobb probléma.
Ha jól emlékszem, Barret02 saccolta is, mekkora egy közepes szélkerékkel a levehető teljesítmény az országunkban. Valahogy ezt kell pontosítani a szélkereked várható helyén a leghamarabb. Ehhez viszont Neked kell elkezdeni a munkát.
Azt nem vállalom, hogy megszórsz egy rakás kérdéssel, én meg mindegyikre válaszolok. Ha viszont elakadsz a tanulás közben, nem csak én, más is segíteni fog.
Ha eljutsz odáig, hogy jó lenne tudni, mekkora légmagos generátor kell a konkrét elképzelésedhez (üzemi szélsebességek, géptípus, nagyság, gyorsjárási tényező ismeretében), akkor szívesen megnézem a lehetőséget a mágneseiddel, méreteket, teljesítményt mondva.