Az erdélyi (szűkebben székelyföldi) régió - lehetőleg magyar nyelvű - turistatérképeiről, azoknak beszerzési lehetőségeiről szeretnék tőletek segítséget kérni.
No, azért annyit illik tudni erről a "villanyvezetéktől", hogy ez az 1979-ben üzembehelyezett 750 kV-os Zapadnoukrainszkaja (Nyugat-Ukrajna) - Albertirsa nagyfeszültségű távvezeték - ami jelen pillanatban Közép-Európában a legmagasabb feszültségű - ha éppen működik.
Végülis egy letűnt korszak fennmaradt dinoszaurusza - vagy inkább már csak a csontváza.
Köszönöm a nagyon hasznos információkat! Jó, hogy a térkép területén van a mélypont.
A térképek sorrendjének felcserélése nekem is feltűnt. Örülnék, ha lennének pecsétek. Szeged környékére végülis egyszerűbb kihelyezniük őket, mint a Pilisbe.
Van ugyan egy kis 1.6 km-es szakasz amit nem aszfalton kell megtenni, de Nyírkarászon elég hosszan még le van aszfaltozva a kivezető út. És Gyulaházán is már a villanyvezetéktől aszfalton kell menni.
Gyulaháza után még van kb. 2 km. szekérút, de a többi mind kőkemény aszfalt Kisvárdáig !
Már lehet, hogy ott is lesznek kihelyezett fémbélyegzők. A Pilisben ugyanis pótolták, május elején a Klastrom-kútnál és a Tost-szikláknál is találtam vadiúj bélyegzőket.
A Kübekháza - Óbéba szakaszra mi is megyünk a Téry Ödön emléktúra keretében, a kimaradó részt azonban máskor tervezem pótolni, asszem nekem ez is bőven sok lesz a K-100 után.
Güszi berajzolta a füzetembe (M). Ez a 13. oldal, de vigyázz, az ettől K-re lévő terület a 15. oldalon van!
Güszi útvonalbejárása, neked szemből ITT. Amit a pontról írt EMITT. A többieknek, kattintás nélkül kis részlet a CSMTSZ leírásából Tiszasziget felől:
A község szélén levo buszmegállóból indul, majd pár méterrel odébb az útkeresztezodésben nyugati irányba fordul a kék körtúra jelzés. Az elágazásban egy táblát találunk, amely arról tájékoztat, hogy errefelé 2,3 km távolságban, folyamatosan "lefelé" haladva, mintegy 40 perc alatt érkezhetünk el Magyarország legmélyebben fekvo pontjára. Elindulva elobb Tiszasziget egykori szélmalmának romjainál keresztezzük az 50-es évek elején megszüntetett keskeny nyomközu Szoreg - Nagybecskerek vasútvonalat, mely egykor a 178-as számot viselte a menetrendben. Ha a szemünkkel követjük a néhai sínpárt kiséro fák-bokrok sorát, jó kilométernyire innen ma is állnak (lakóházként funkcionálva) a Tiszasziget-Újszentiván vasútállomás épületei. Turistautunkon továbbmenve a malomtól 700 m-re a jelzés balra tér le az útról. (Karikával bejelölve).
E pontból délnyugatra nézve egy kisebb erdot láthatunk, ennek túlsó végén találjuk a Mélypontot. (Továbbmenve egyenesen a Tisza töltéséhez érkeznénk, amelyen Szegedig gyalogolhatunk). Innen gyéren jelezheto és jelzett szántóföldi út vezet tovább. Szerencsére nincs más út, így eltévedni sem lehet. Körülbelül 800 m távolságban egy kettos kanyart találunk. Itt érjük el az erdo hozzánk legközelebbi sarkát. Ennek délkeleti peremén haladva még 500 m-t kell megtegyünk, amíg a Mélyponthoz jutunk, amelyet egy bronz emblémával díszített, fából készült oszlop jelöl. A CsmTSz kezdeményezésére 1992-ban a megyében tartott Kelet-Magyarországi Megyék Természetbarát Vezetoinek XXXII. Tanácskozása alkalmával a kopjafa mellett minden megye és az MTSz képviseloje is elültetett egy nyírfát ezek azonban már az elso télen nyomtalanul eltuntek. Ezt követoen a terület egy évtizedes "Csipkerózsika álmot" aludt, míg 2004-ben Tiszasziget önkormányzata rendbehozatta. Szalonnasütohelyet és esobeállót is létesítettek.
A hétvégén megyek a Kübekháza-Óbéba túrára. Ehhez kapcsolva meg szeretném még csinálni a Kübekháza-Szeged szakaszt, és fel szeretném kereseni az ország legmélyebb pontját. Pontosan hogy közelíthető meg a Téry emlékút felől ez a pont? Ha van, akkor használható térképrészletnek is örülnék; mert a Téry út füzetén szerintem már nincs rajta a pont. A Téry út bélyegzési lehetőségei is érdekelnének a Szeged-Tiszasziget szakaszon, mert a füzetben leírt helyek kicsit légbőlkapottnak tűnnek.
Rohod után Nyírkarász következik. Onnan viszont nem az aszfalton kell menni Gyulaházára, hanem egy átkötő földúton a nyírmadai országútig, és csak onnan van némi aszfalt Gyulaházára!
Sziasztok! Tegnapi börzsönyi túránk (Zebegény-Malom-völgy)-halastó-Törökmező-Kövesmező-Nagymaros) mozgalmi vonatkozásai : "Börzsönyi-várak" kód a zebegényi Kálvária-hegyen, jó állapotban megvan. Viszont a OKT vonalán, Kövesmező felé, a "nagy" emelkedő előtt fémkerítést találtunk. Ami több ember esetén könnyen szétfeszíthető, egyedül vigyázni kell. A létra melletti likat is befoltozták.
Már nagyon mehetnékem volt, de tegnap délután 5-től programom volt/lett volna (HÖK közgyűlés) az egyetemen, így csak valami közelebbi túra jöhetett szóba, mivel az OKT hiányzó szakaszai messze vannak Budapesthez (kivéve a Börzsönyt, de azt meg nem akarom 2 napra bontani, és a mostani napba így nem fért volna bele). Korán keltem, mert munkanapokon van egy olyan kombináció, hogy a Székesfehérvárról 7.11-kor Csókakőre érkező személyvonathoz van buszcsatlakozás Bakonycsernye felé, így budapesti indulással Mecsértelep is elérhető reggel fél 8-ra.
A már többek által is hivatkozott betonúton kell kerülni a Gaja túloldalára, a térképeken jelzett átkelés nem létezik. Egy-két jel is van az átkötő betonúton (előtte semmi). A vasút vége után megvan a jel, bár figyelni kell néha, mert nagyon ritkák és igen régiek a jelzések. Kicsit el is tér a nyomvonal a jelzettől. A hosszú egyenesnél már jól van jelölve az erdőben. Szép szakasz, nem jártam még korábban a Kisgyóntól északra lévő erdőrészekben. Mikor végül kilyukadunk az erdőből, ott kéne ugye a térkép szerint balra kanyarodni az erdőszélen. Ez nem lehetséges egy bekerített lovastelepi magánosítás miatt. Pont a bekerítés sarkán állunk itt, így egyenesen, a bekerítés mellett le kell jönni a dombról, jobbról szántó. A bekerítés alsó sarkán így elérjük a K 4zet jelzést, a volt kisvasút nyomvonalát. Nagyon járatlan. Magas csalán, stb. Nem tudom, miért megy itt egyáltalán jelzett turistaút, láthatóan senki se használja az utat/ösvényt... Ezen kell kimenni Kisgyón aszfaltútjáig, ott már a KDP jelzése is ismét megvan. Ellenirányból nyilvánvalóan nem lehet megtalálni a KDP bejáratát az erdőbe, mert annak a térkép szerinti helyén van a lovastelephez tartozó épület. Jobbra, délkeletre indul ugyan tőle egy út, talán azon kerülve elérhető később az északra eső útvonal.
Kisgyón tájékoztató táblája oldalában van egy faszelence (felirat, jelölés stb. nélkül), ebben vannak a kisgyóni és a hamuházi (!) "nyalókák" is. Jó sok van most. A Gyöngyvirág kulcsosház mérőóraszekrénye oldalán van az OKT-bélyegzőt rejtő ládika.
Tovább a piroson sokáig minden rendben, a jelzések is újak. A KL-en most megtettem a kitérőt a Csikling-várhoz is, ami eddig mindig kimaradt, pedig soxor voltam már a Hamuháznál. Abban a pontban, ahol a K3szög becsatlakozik, vége a jelzésfelújításnak. Utóbbi jel elválásánál már csak térkép alapján található meg a folytatás, annyira nincs piros jel. Később lesz még 1-2, de a Bükkös-árokba lemeneten így is túlmentem, csak egy keresztező nyiladéknál tettem meg azt. A völgytalp nehezen járható, és nagyon soká jön el a kijövetel a Burok-völgyből. Ott már újra felújított jelzések, hasonlóan a völgyben továbbvezető K+ -hez. A Burok-parton, majd az Isztimérre vezető úton a jelzések rendben, a faluban céges bélyegző a presszóban. 1-kor értem ide, sajnos itt be kellett várnom a következő buszt (a jól megérdemelt sör mellett annyira azért nem volt nehéz:), mert egyáltalán nem volt tuti, hogy Fehérvárcsurgón elérném e még a 1/4 3-kor indulót, az utolsót, amivel 4-re Budapestre érnék, így a folytatás későbbre marad.
Mindegyik szakaszjelvényt megkaptam másodjára is. A Mátra-Bükk útjain jelvény ára: 450 Ft/db. Csütörtökönként délután kb 2-től 5-ig szoktak az irodában lenni, de érdemes telefonon előre egyeztetni.
Az már harmadszor is fullos :) De amíg a mostanit nem fejezem be, addig annak a füzetét nem akarom mellőzni, mert bármelyik nap dönthetek úgy, hogy másnap OKT! :)
A Mátraverebély-Putnok annyiszor szerezhető meg ahányszor bejárod, ja és visszamenőlegesen is igényelheted. A többi jelvényt nem tudom, de ha jól emlékszem Sétálós bácsi 2X csinálta meg az OKT és mindkétszer megkapta a szakaszjelvényeket is.