Állítólag a megkerült gyermek mindig kedvesebb az Úrnak -- így örömmel üdvözlünk a Topikban ismét... :-) főleg, hogy egy csehországi várromot mutatsz be nekünk!
A fényképek áttanulmányozása után megdőlt az a hitem, hogy cseh földön mindenfelé teljes épségben álló várak és kastélyok emelkednek... ugye arrafelé már nem járt török, csak Habsburg zsoldosok. Bár azért nem látszik olyan
elvadult romvárnak, amiből felénk sajnos a többség van, lásd ismertető tábla és korlátok a meredek szélén...
Tudom-tudom, hogy nem lehet minden középkori erősséget helyreállítani, de azért ha a környékén élők szívügyüknek tartanak a rendbentartását, akkor a magyarországi várak is sokkal jobban mutatnának a rengetegben!
Kicsit rég jártam erre, de talán még emlékszik rám valaki. :-) A Kossuth rádióban késő délelőttönként a harangszó előtt Mikszáth Magyar Lovagvárak c. könyvéből készült sorozat megy. Ma például Drégely történetéről volt szó. A szívem szakadt meg, amikor az elején elmondta, hogy mennyi mindent lehetett látni abból a várból régen...
Üdv az azóta érkezetteknek!. Rég nem jártam már erre. de most a hosszú hét végén Prága és Karlovy Vary között megláttunk egy várromot és kissé közelebbről is megtekintettük. A vár neve Andelska Hora , cseh linket találtam hozzá.
A komlóskai Pusztavár -- középkori okleveles említése szerint Solymos vára rendkívül érdekes építészeti oknyomozásra ad lehetőséget -- ugyanis az É - D-i kettős hegycsúcsra egy-egy kerek tornyot építettek a régi mesterek!
Az egykorú források szerint a Tolcsa nembeli Uz két fia emeltethette, így minden jel szerint már kezdettől fogva "testvériesen" osztották el a várbeli részeket maguk között. Birtokuk határát a másik felé egy vastag kőfal választotta el, melynek maradványai egy hosszan elnyúló kősánc formájában láthatók.
Viszont még kérdéses a várkapu helye... igaz, hogy a feltáró régészek a D-i várudvar K-i részén találtak egy szűkebb bejáratot -- ez azonban csak a gyalogos forgalom számára volt elégséges. A terep adottságai miatt É-felől igen meredek hegyoldal óriási kőtengerrel, míg K-felől is eléggé lejtős terep -- szerintem erről nem lehetett feljutni.
Marad tehát a Ny-i és a D-i oldal.
Ny-felől egy hosszan elnyúló vízszintes vonulat kíséri a falait, innen akár szekér is érkezhetett az erősség Ny-i oldalához -- ha ugyan itt alakították ki a kapuját. Ennek azonban régészeti úton nem találták a nyomait.
Szóval még igen sok a megválaszolatlan kérdés Pusztavár esetében, pedig alig 100 esztendeig állhatott fenn. Ugyanígy csak a régészeti feltárás további folytatása tudna fényt deríteni arra, valóban felhasználták-e a várromot bázisuknak a Felvidékre magukat befészkelt cseh huszita harcosok a XV. század közepén?
Kösz szépen a helyreigazítást... :-) valóban a Várhegyre vezető tanösvény egyik része az É-i oldal felé vezet -- itt irgalmatlanul egymásra dobált sziklák, kőgörgeteg között vezet felfelé a romokhoz...
míg a K-i oldal felől eleinte lankásan emelkedő szekérút {középkori feljárat?} majd itt is bedurvul és egyenesen felfelé egy csúszós 45 %-os emelkedőn juthatunk a várrom D-i oldalához.
Október 12-től egészen ma estig az index.hu-ból annyi jött be, hogy "bocs, elszállt egy kontrollerkártya, most hegesztik, az index.hu egy órán át elérhetetlen lesz", vagy valami ilyesmi. Azt hittem, mindenkinek ezt írja ki, de most nézem, hogy azóta is folyamatosak a hsz-ok. Tudja valaki, hogy miért volt ez?
Na, mindegy, legalább lesz egy kis olvasnivalóm estére. :-)
Végre! A keresztfiam felment a TV-hez, nézni a Minimax adását, így enyém ismét a gép… :-)
Egynapos vártúránk első megállóhelyét a Komlóska község mellett emelkedő Pusztavár erőssége jelentette. Mint az elnevezésből is látható nem számítottunk nagyobb romokra, ide inkább az évek óta zajló feltárási munkálatok vonzottak, hátha így több minden látható és felismerhető lett a vár maradványaiból… hát lehetne több is! :-(
Az elindulás nem kezdődött éppen valami fényesen… sikerült szépen elkanyarodnunk a Várhegytől, de aztán rátaláltunk egy jelzett „tanösvényre” ahol ismertető táblák hol jobb, hol rosszabb állapotú maradványai mutatták be a környék flóráját és faunáját. Most is elszörnyedve állapíthattam meg, hogy a „vandálok törzse” nem veszett ki az ókorban, napjainkban is pusztítják, amit csak érnek és látnak!
Ez a tanösvény vezet fel a Várhegyre, melynek tetején – messziről nem látható módon – rejtőznek Pusztavár kőfalai. A régészeti kutatásról az alábbi linkek tájékoztatnak:
Link: Feld István: Komlóska-Pusztavár 2001. évi ásatásaFeld István-Gál Viktor: Komlóska-Solymos váraFeld István-Gál Viktor: Komlóska-Solymos vára
Hát ezt a várat nagyon lerombolták + a természet évszázadai is megtették a magukét, így csak megrögzött várbarátok keressék fel. Persze a kilátás, az csodálatos, a látvány pótolja a csekély romok okozta esetleges csalódást! Bár a részemről, ha két kő egymáson áll 700 esztendeje, már akkor megéri a keserves felkapaszkodást! :-)))
Igazából a sűrű bozóttal és fákkal elfedett falakat majd a novemberi lombhullás után lehet jobban áttekinteni, de a föld alatt rejtőző maradványok remélhetőleg még jó ideig ide vonzzák a régészeket…
Még a megközelítésről annyit, hogy a Komlóska község bejáratánál emelkedő Sólyomvár Panzió és Étterem előtt kell lemenni a patakhoz, melyen átugorva egy szántóföldnél jobbra fordulva rövidesen megpillantjuk az egyenesen D-felé vezető piros-jelzést ami felvezet egy erdei útig, melyen jobbra fordulunk. Egy idő után a jelzés megint D-felé mutat, itt már a tanösvény ismertető táblái is tájékoztatnak. Rövidesen meredekké válik a hegyoldal, itt kell erősebben kapaszkodni a feljutás során, de hamarosan már Pusztavár {Solymos} csekély maradványai üdvözlik a vármászásban megfáradt vándort.
Amúgy remek ötlet volt ez a tanösvény, egyes részei viszont {pl. a kőrengetegben} igencsak megizzasztják a természetjárót! :-()
Karako-híd hathatós segítségével a mai napon egy remek vártúrát tudtunk véghezvinni, így a Zempléni-hegységben felkerestük Komlóska-Pusztavár, Regéc és Boldogkő várait. Majd a holnapi nap folyamán kezdem el az ismertetéseit, bár nálam fog vendégeskedni a keresztfiam -- aki a számítógépes játékok rabja -- így nem tudom, hogy mikor lehet majd a gépem közelébe férkőznöm?
Oroszlánvár és Dedevár különösen érdekel, előbbihez nem mentünk el, mert párom állította, hogy nincs ott már semmi, Dedevárról pedig nem is hallottam. :(
I am a student of archeology. Now I am writing a thesis about Fortification on Czech (Moravia) and Slovak border (on Slovak side). The restoration is "now" in progress only at Uhrovec (Ugróc), Lietava , Cabrad (Litva) castles (best examples rescue of castles in Slovakia). If I should write about my favorite castle so it will create a new book :), because my favorite castles are all castles in Slovakia (but one from more Plavecky hrad - Detreko).
if you will go to Slovakia near Bratislava, you can contact me and then we´ll go to some castles together. I like specially castles in ruins, no "disney" castles like Bojnice (Bajmócz), Smolenice (Szomolány) or concrete "beautiful" pieces like Branc (Berencs), Strecno (Sztrecsény) etc.
Igen, ez a két vár... ja, lehet, hogy erről külön nem tettem említést, de a legtöbb fotómat nem felíratozom külön-külön, hanem a képre helyezve a kurzort, néhány másodperc múlva automatikusan megjelenik annak a felirata.