9. A szoboravató ünnepség a templomkertben volt 10. A békés megyeiek koszorúznak (Juhász Attila - BéMTSz elnök, Tirják László - KMNP igazgató) 11. Téry Ödön szobra a koszorúkkal 12. Mennyezetkép az ortodox templomban 13. Igazi majális volt a templomkertben (sör 150 Ft, jégkrém 80 Ft) 14. Visszafelé (háttérben a határőrörs) 15. A híd újra 16. Kübekháza temploma
Nekem nagyon tetszett a rendezvény, bár szénné égtem.
Rövid képes beszámoló a topik azon kissebbik felének, aki nem volt ott...
1. Kübekháza, jellegzetes módos paraszti épület 2. Visszanézve a falura 3. Útjelző táblák a határban 4. A Hármashatárkő (Triplex) - Románia és Szerbia felé is át lehetett menni 5. Régi téglahíd 6. A vízfolyás kanyargó medre 7. Óbébára érve 8. Jellegzetes ház Óbébán
1 hetet töltöttünk a Bükkben, ma érkeztünk haza Szentlélekről. Más programok mellett és amennyire az időjárás engedte (szakadt az eső sokszor és sokat), különféle mozgalmak keretében, vagy "csak úgy", csodás helyeken kirándultunk, túráztunk.
Nézzük apránként!
10 megye 100 nevezetessége
Heves megye:
- Eger, vármúzeum: már nem egy ízben jártam a várban, még a mozgalom megkezdése előtt, így csupán a Tourinform-irodában kértem bélyegzőt. A Dobó tér és a Páduai Szent Antal-templom ettől függetlenül ismét lenyűgözött, miként a vár is, az elejéről készítettem pár fotót
- Szarvaskő, vár: a kocsmában kértem OKT-bélyegzőt, szép a nyomata, rendben a párna is, alig kell belenyomni. A Szarvaskői Geológiai Tanösvény és a K- útvonala egy darabig fedi egymást, majd az OKT elkanyarodik Bélapátfalva felé, a KL visz a romhoz. Egy körbástya fala részben látszik. Fent a szikláról szép a kilátás, felhőmentes időt fogtunk ki, aznap még meleg is volt.
- Szilvásvárad, Szalajka-völgy. A kisvasút-végállomásnál kértem bélyegzőt. Odafelé menet vonaton mentünk, megnéztük persze a Fátyol-vízesést, majd az Ősemberbarlang is kihagyhatatlan volt. Innen gyalog mentünk vissza, a két élmény pontosan kiegészíti egymást, szerintem célszerű az oda-vissza utat gyaloglás+kisvasutazás összeállítással letudni.
B-A-Z megye:
- Miskolc-Újmassa, Őskohó: ingyenes tárlat a Garadna-völgyben. A nagyolvasztó épületéből még sok megmaradt, a malom is ép, míves beltéri és szabadtéri kiállítás teszi teljessé a múzeumot, mely 1871-ig mutatja be a vaskohászatot. Kiegészítésképp ajánlom a szintén belépő nélküli Kohászati Múzeumot Lillafüreden, két szinten, 4 teremben nagyon szakszerű muzeológusi munka gyümölcseképp járhatunk be egy szinte befogadhatatlan információmennyiséggel bíró kiállítást.
- Diósgyőri vár: sajnos a várjátékok inkább hátrányos, mint előnyös volt a hétvégén számunkra. A tornyokat a rendezvény miatt lezárták, s figyelni kellett arra is, mire veszünk jegyet. A 800 forintos belépő külön pénztárban a rendezvényre szólt csak, a tárlatokra nem, bele is szaladtunk, de vissza tudtuk váltani, míg a 700 forintos, szép képeslapot formázó várbelépő az idegenvezetéssel egybekötött várlátogatásra szólt. Az épületet formázó körbélyegzőt kaptam a pénztárban, szép.
Bükk, Mátra várai (1. fokozat):
- Eger: lásd 10/100
- Szarvaskő: lásd 10/100
- Diósgyőr: lásd 10/100
- Gerennavár: a túrajelentésben a két végponton bélyegeztem. Bánkútról indultunk, a Fehér Sas panziótól, majd a Bükk-fennsíktól lettünk rosszul. Semmi negatív: egyszerűen Nagy-mező, Olasz-kapu, a Zsidó-rét valami gyönyörű volt. Ekkor még az idő is. Az SL Gerennavárhoz felfelé egy darabig lépcsőn vezet. Nem tudtam eldönteni, hogy egykori, betontöméssel utólag feljavított lépcsőről van szó, vagy az egész viszonylag új valami. Reménykedve az előbbire szavaztunk. Fent két kisebb faldarabot találtunk, a Gerennavár 759 m tábla alatt. Tovább haladva a szikla túloldalára, mesés kilátás volt a jutalom. Szilvásváradon a kisvasútnál bélyegeztem + Gerennavárnál készítettem pár fényképet, magammal is, igazolásképp.
Bükk forrásai, Észak:
Szentlélekről, a pálos kolostor romjaitól indultam (itt, a vendégház + turistaházban volt a szállásunk) egy vacsora utáni esti túrára, a KK+ útvonalán (Kohász út) lefelé, majd egy éles balkanyar után a KL elhagyott jobbra (a KL-ről egyébként a kék-sárga fejléces Cartographia-térkép nem is tud...), én pedig haladtam a balról rövidesen útba akadó Jubileumi-forráshoz. A kód jól olvashatóan a forrással szemben lévő fán található. Ereszkedés le a Farkas-nyak völgyben, a magasságkülönbségek miatt pazar a környezet. A Száraz-völgybe a S+ vezetett jobbra egy éles jobbkanyarral. Egyszerre volt félelmetes, vadregényes és gyönyörű, kiálló hatalmas szikláival és nyomasztó sötétségével. Balról rövidesen kezdetleges focipálya lepett meg, majd jobbra a SO visz a Meteor-forráshoz, ahol a kód szintén a szemközti fán található. Kiépített pihenőhely, két házikó, gondolom, kulcsosház, nem tudom, működik-e? Kár lenne veszni hagyni, az biztos. Innen felfelé az Alsó-Nyarjú-hegyen zajlott a túra méregtelenítő része, combos, meredek, tartós emelkedő, s mivel még sötétedés előtt akartam visszaérni a szállásra, ki is léptem, folyt a víz rendesen rólam, amúgy találkoztam egy muflonnal is, de nem nagyon foglalkoztunk egymással.
Szentlélekre a P- vonalán tértem vissza, sikerült a túrát másfél óra alatt abszolválnom, persze nem volt egy maratoni táv.
Bükk szirtjei:
A mozgalomról, bevallom, nem is hallottam korábban, legalábbis amikor elindultunk, ez valahogy nem volt tudatomban. Viszont tegnap esti, vacsora utáni búcsútúránkon két helyen is feltűnt egy zöld háromszögbe festett, betűből és számból álló kód, s nem tudtam rájönni, melyik mozgalomhoz tartozhat. Most néztem meg a túrabázist, az alapján csak ez lehet.
Tehát: Szentlélekről a KK+, majd a KA jóvoltából értünk fel a Látó-kövekhez (a déli oldalon a kód). Ez egy kultúrsokk. Panoráma -a felhők ellenére- a Lázbérci-víztárolóra, az Upponyi-hegységre, Dédestapolcsányra, Tardonára, Északra, Keletre, Nyugatra, mindenhová. Csodálatos. A KK+ vitt tovább egy darabon, majd egy foltos szalamandra állt (na jó, lassan haladt...) portrét a S- sűrűjében egy fotó erejéig. Közeledtünk az aszfaltúthoz, s innen fordultunk balra a PA szerint az Örvény-kőhöz. Fent, a Jókai-emlékművel szemben található a kód a háromszögbe festve. Innen is nagyon szép a kilátás, igaz, "csak" északnyugati irányban. A sors igazságtalansága a csúccsal kapcsolatban, hogy ha először ide jövünk, elámulok, de a Látó-kövek után ez már megszokott kép volt.
A S+, majd a P- vonalán mentünk vissza Szentlélekre, jórészt aszfalton, ebben nem sok izgalmas volt.
Gerennavár és Bálvány is útba esett a héten, de a mozgalmat nem ismervén, nem is kerestem kódot (az előbb említett két helyen sem, csak épp belefutottam), de hátha elfogadják majd a készített fényképeket.
Első körben ennyit, rövidesen folytatom a bükki hetet a második etappal.
Tegnap voltunk a Kinizsin és szomorúan tapasztaltuk, hogy a Kevély-nyeregben már mindkét ládika üres, láncostól elvitték a bélyegzőt. A múlt héten a Boróka büfénél jártunk, ahol a bélyegző rendben volt, de párna kell hozzá.
Én egy rövidített munkanap után ugrottam le. (nem egyszerű megtalálni őket :) Dobó tér 6/a, de köze nincs a Dobó térhez, ott 6-ig van számozás, onnan a Kossuth u. felé kb. 50-60 m nem tudom milyen sétányon és alig lehet észrevenni a házszámot a többemeletes házon.
Basszus!! Hát erről lecsúsztam! Ez van, de az is egy fontos információ, hogy nem tart 1 hétig az ügyintézés. Június végén egy hétig szabin leszünk, konkrét úticél nélkül. Hát nem fér ebbe bele egy 1 napos autós kirándulás Egerbe, mondjuk csütörtökön?......
Ma voltam Egerben Bükk-Mátra újtain ügyben. Egy másik úr volt ott (nem Pap László), egyből átnézte a 4 db füzetet (2 Joeyline, feleségem, enyém), és már adta is jelvényeket. Utána adminisztráció. Az tovább tartott, mint az átnézés. Összesen 30 percet voltam ott, abból a 3/4-e volt adminisztráció. Tavaszi Széll, kár, hogy nem adtad oda a füzeted, nem kellett otthagyni. Ez van, pedig a Pap László azt mondta, hogy 1 hét. :(
Feltettem már néhány napja egy erre vonatkozó kérdést, de senki se írta, hogy változás lenne a Túrabázisban lévőkhöz képest, csak hogy hosszabb a táv, az ott megadottnál...
Szóval akkor ciki van, mert rövidesen indultam volna a mozgalomra, amit 2 nap alatt tervezek teljesíteni.
Honnan lehet igazolófüzetet szerezni? Letölteni nem lehet?
Komoly felkészülés előzte meg a túrát, olvasgattam a leírást, nézegettem a térképet, próbáltam elképzelni az útvonalat.
Mint mindig, a végén derült ki, hogy tökéletes felkészülés nincs:o)
Hazafelé, a vonaton nézegettem a Zempléni-hegység turistaatlaszát, és meglehetősen jó leírást találtam benne. Sőt. Az OKT útvonaláról is van leírás, mégpedig a klasszikus irányból!
Most, hogy már többet tudok, az útvonalról, megpróbálom összefoglalni, mire érdemes figyelni.
Óvatosan a térképpel, hisz az atlasz térképe és a hagyományos térkép nem teljesen azonos.
A legnagyobb probléma azonban a Vár-kút.
A füzet leírásában is megtalálható, de a Vár-kút a valóságban a Király-kút, a távolság jó 2 kilométer!
Az előkészületek után néhány megjegyzés a túrával kapcsolatban.
Erdőhorváti fő utcájának neve: Kassai utca. Ezen megy a busz Óhutára. Ez az út vezethetett tehát Kassára, Regécen keresztül!
Ma jelentéktelen út:o(
A már említett forrásig nincs probléma. Folyamatosan emelkedik a széles dózerút, egy-két apróságtól eltekintve jók a jelzések.
A leírás alapján nehéz eltévedni. Nekem sikerült, igaz, csak 100 métert mentem feleslegesen.
A kútig mintegy 5 kilométer, vízre ne számítson senki!
A kút után kezdődik az izgalmas szakasz. A vizenyős rét nehezen járható.
A tegnap száraz keresztező árok érdekes mód nincs a térképen. Pedig van!
Az izgalmas szakasz a Gulya-kútnál kezdődik. A térkép képtelen tükrözni az állapotokat. Nehéz felfogni, hogy mit jelent az "erodeált" jelző.
Jobbbra-balra 600-as csúcsok, a köztük árkokkal szabdalt völgy. Az egyikben valamikor szekérút lehetett, a keréknyomokban ma víz csurdogál, néhol fél méter mélyen. Izgalmas kihívás a jelek követése.
Nehezíti a haladást a sok kidőlt fa, és a helyenként megcsúszó talaj.
Vannak jelek, és követhetőek is, de nagyon kell figyelni!
Különösen az elején, hisz gyakorlatilag jobbra keresztezünk két árkot, ezt követően indulunk csak meg, felfelé.
A nyugvópont a Zabarla-nyereg.
Egy széles út keresztezi a mi ösvényünket. Kis jóindulattal ez a Zabarla "alatt" halad, DNY-i irányba.
Innen lefelé megyünk!
Újabb, most már jobb állapotú dózerút következik Ez a térképen észak felé egy kunkort ír le.
Tovább lefelé, nagyon kell figyelni, mert ösvényen haladunk, néha ki-ki tér az út. Nekem sikerült elvesztenem a jelet, de akkor már láttam az elkanyaradó út "alsó" részét. Az atlaszban ez fehér, a Medve-hegy felől érkezik. A jelet kicsit később láttam meg, aki az ellenkező irányból érkezik, biztosan észreveszi.
A vár innen már valóban látszik.
Nem sikerült itthon elképzelni a valóságot, a látszólag jelentéktelen, szaggatott vonallal jelzett út ui. a valóságban egy komoly út. Regécnél csatlakozik az országútba!
Nagyon nem lehet megpihenni a kényelmes úton, hisz a mi utunk felfelé indul, és ami a legbosszantóbb, nincs jelezve. A főút tehát lefelé, a mi utunk felfelé. Ez is széles, de jel nincs.
Jó 100 méter után van egy balra induló füves út. Ez nagyon szép. Az erdő fiatal, jobbra a völgy fenséges. Itt ered valahol az Arka-patak. A környezet háborítatlan. Csak úgy mentem, vonzott a táj!
Az első jel egy rét féleség után van.
Újra széles dózerút, ez Mogyoróskára megy, a Tábor-hegy "alatt". A mi ösvényünk, kapujelekkel itt indul, jobbra felfelé.
Innen már egyenesben vagyunk.
Az induló Pnégyzet állítólag nem járható, helyenként elmosta a víz az ösvényt.
Az esőház után indul a Phrsz felfelé. Hogy vannak-e jelek, azt nem tudom, én mentem Regécre.
Ha kicsit tovább megyünk, akkor épül egy parkoló, ide autóval is lehet majd jönni, aszfalt még nincs, de állítóleg lesz.
A várról majd külön.
Sikerült tehát eljutnom a hegy lábától a közepéig.
Innen már 700-as csúcsokon vezet az út Telkibánya felé!
Regéc különleges hangulatú település. A hatalmas hegyek körbeveszik, védik. Remélem sikerül fennmaradnia ennek a gyöngyszemnek!
Szinte hiheteten, de 5 "darabban" fogom teljesíteni a 65 kilométeres távot. Remélem, hamarasan a végére járok ennek a mozgalomnak. Kicsit sajnálom, de tovább már nem szalámizhatom!
Meglehetősen sok nagy kő van a mederben, ezeken "ugrálva" lehet átkelni.
Nagyon hasznos segítség a bot. Kettővel már-már ideális.
Egy helyen csúsztam meg, de a víz csak bokáig ért, ezért a bakancs nem ázott be.
Van egy rozoga híd is, ezen nagyon izgalmas az átkelés. Enyhén szólva hézagos.
Regéc felé érdemes olvasni az atlaszt, hisz van egy elágazás, mely nincs jelezve.
Kicsit kalandos az utolsó átkelés, a jelet nehéz észrevenni. Az átkelés után viszont nincs jel, "érzésre" kell menni.
Ha eléred az aszfaltozott utat, akkor már nincs messze a turistaház. A terasz nagyon kellemes.
Regécen a bolt szerdán és vasárnap zárva. 11:00-ig, illetve du. 16:00-18:00 között van nyitva. Megtudtam, hogy a "felső" pici bolt megszűnt. Anno én itt aludtam. A panzió tulajdonosa működtette a pici boltot. Ott is volt bélyegző!
Mindössze 10 órás túra, de a felkészüléssel, az előjátékkal és a levezetéssel együtt hatalmas élmény.
A csúcs természetesen Regéc, a vár, de az útvonal is izgalmas. Az első részről majd külön, hisz a RÁKÓCZI NYOMÁN túra megérdemli, hogy részletesebben is írjak az útvonalról.
Regéc számos mozgalom érintőpontja, önmagában csúcs.
Nagy élmény az OKT szakasz is, bár a sok-sok "átkelés" miatt vannak időszakok, amikor nem a legideálisabb. Most minden összejött.
Röviden a túráról.
Szerencsen aludtam, a laktanyában.
6:00-kor indult a személyvonat. Olaszliszka-Tolcsva vasútállomáson jó 20 perces kényszerpihenő. Szerencsére van egy pici üzlet a közelben, minek következtében sikerült reggelizni, ezzel is növelve a túrázásra fordítható időt.
A buszozás nem tartott sokáig, 7:00 körül már cihelődtem. Rövid adminisztrálás, készletfeltöltés, majd irány a hegy.
Néhány bosszantó eltévelygés miatt csak 10:30-kor értem Regécre, de sikerült bélyegezni, és a készleteket is feltöltöttem. Nagyon meleg volt.
Visszafelé másztam fel a várba, a kényelmes autóúton.
Lefelé sem próbálkoztam, akkor még azt hittem, van idő.
Kis késéssel érkeztem Mogyoróskára, de a sört nem lehetett kihagyni!
Csodálatos volt a völgy, jól sikerültek az átkelések. Nem volt nagy sár.
Arkán már 15 perc mínuszban voltam, ezért az aszfalton belehúztam. Csodálatos a völgynek ez a része is.
Boldogkőváraljáig behoztam a lemaradást, újabb sör volt a jutalom. Kutya meleg volt!
Az elágazástól még 2,3 kilométer aszfalt a tűző napon, majd még 300 méter.
Rövid adminisztrálás, és már jött is a "csühögő". Szóló motorvonat, meglepően sok utassal.
Az utójáték részeként motorvonatoztam egy kicsit a Hernád völgyében. Boldogkőváraljáig már mentem többször is, de onnan ismeretlen volt a panoráma. Jó döntés volt.
A pici piros felkapaszkodott a dombra, és feltűnt Regéc vára, egy csodálatos völgy végén. Jobbra-balra hatalmas hegyek, a szerény 600-as csúcs mégis uralta a völgyet. Már ezért a látványért érdemes volt zötykölődni. Megfigyeltem a 700-as csúcsokat, majd befutottunk Hidasnémetibe.
Itt már nem szeszeltem:o)
Közel fél órás várakozás után irány Miskolc. A "csodálatos" MÁV saját menetrendje is elborzasztó. 18:10-kor érkezik a vonat, 18:10-kor indul az IC. A szervezés csúcsa!
Nem kockáztattam, a 19:10-esre vettem jegyet eleve.
Végre volt időm, kipróbáltam a restit. 350 pénzért olyan sertéspörköltet ettem tarhonyával, hogy csak na!
Életemben először ittam vadmálnát pohárból!
Végre jött a vonat, feltankoltam. Három óra alatt 2 liter folyadék fogyott el. Alaposan ki voltam száradva.
A meglepetéseknek még nem volt vége, Rákos állomásnál egész egyszerűen megálltunk. Percekig semmi, lézengő utasok a sineken, forgalom semmi. Jó húsz percet késtünk. Majd szét robbantam!
De hogy beigazolódjon a mondás (minden jó, ha a vége jó), a hangosbeszélőben arról tájékoztattak, hogy visszafizetik a pótdíjat. Többen káromkodtak, de én elindultam lefelé a pénztár felé. Páran voltak csak előttem. A pénztáros nagyon készséges volt, elvette a pótjegyet, és már adta is az 520 pénzt. Ami jár, az jár!
Alaposan elfáradva értem haza, 30 órával az indulást követően. A 30-ból 10 volt a túra.
Egyesületi tagok vagyunk, de postán intéztük az egészet, személyes találkozás nem volt, így nem tudtak volna rábeszélni. Küldd el postán a személyes adatok és a szükséges pecsétek fénymásolatát és intézd úgy. Bár a honlapjukon ott van, hogy MTSZ tag kell legyen a jelvényszerző. Azért egy e-mail-t megér, próbáld meg.
Az erdélyi (szűkebben székelyföldi) régió - lehetőleg magyar nyelvű - turistatérképeiről, azoknak beszerzési lehetőségeiről szeretnék tőletek segítséget kérni.
No, azért annyit illik tudni erről a "villanyvezetéktől", hogy ez az 1979-ben üzembehelyezett 750 kV-os Zapadnoukrainszkaja (Nyugat-Ukrajna) - Albertirsa nagyfeszültségű távvezeték - ami jelen pillanatban Közép-Európában a legmagasabb feszültségű - ha éppen működik.
Végülis egy letűnt korszak fennmaradt dinoszaurusza - vagy inkább már csak a csontváza.
Köszönöm a nagyon hasznos információkat! Jó, hogy a térkép területén van a mélypont.
A térképek sorrendjének felcserélése nekem is feltűnt. Örülnék, ha lennének pecsétek. Szeged környékére végülis egyszerűbb kihelyezniük őket, mint a Pilisbe.