Keresés

Részletes keresés

Ormió Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1044

Kösz a bíztatást :-) Mondjuk úgy, hittem a konzervatív kezelésben, azaz valójában nem csináltam semmit, csak lapultam... Most már két hét sincs, és megyek műtétre :-)

Előzmény: Sfakutya (1043)
Sfakutya Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1043

Én is több hónapig húztam-halogattam a dolgot, mert féltem. Többször volt már mindenféle műtétem (térdműtét is többször) ezért szó szerint rettegtem. És tényleg semmi fájdalom, semmi rossz emlék nincs. Ez az artroscópos műtét tényleg nem fáj. Az altatási technika is rettentően sokat fejlődött, a műtét után egy órával már teljesen tiszta volt a fejem, akár haza is indulhattam volna.

Műtét után egy hétig úgy aludtam éjszaka, hogy a két térdem közé egy párnát tettem:) , mert a "lyuk", ahol a doki bekukucskált, kicsit érzékeny volt, amikor rátettem a másik lábamat.

Tényleg nincs értelme halogatni a műtétet, mert ha panaszod van, akkor azt valami okozza. Minél előbb eltávolítják, annál kevésbé roncsolja az izületedet.

Előzmény: Ormió (1042)
Ormió Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1042

Szia! Köszönöm, ez igazán bíztató. Valójában nekem régóta vannak panaszaim, amikhez hozzászoktam, de most nemrég eddig nem látott mértékben fájdalom, mozgáskorlátozottság (elakadés nem volt) jelentkezett. Valami oka csak van, pl. meniscus szakadt már régóta, csak valamiért most mozdult el, ezért az akut tünetek, aztán most szépen visszarendeződik, így a panaszaim is enyhülnek. De a végére kell járni! Szóval talán aznap, legkésőbb másnap itthon lehetek :-)

Előzmény: Sfakutya (1041)
Sfakutya Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1041

Nekem nem régen volt meniscus szakadásom. MR felvételen bizonytalan volt, hogy valóban van-e, de nekem rendszeres elakadást okozott. Rábeszélt a doki, hogy artroscoppal nézzünk bele. Nagyon féltem, de utólag azt mondom, hogy nem kell megijedni. Reggel műtét, amiből nem érezni semmit, hiszen altatnak. Én még aznap mehettem haza (illetve vihettek haza). Összesen 5 napot voltam otthon, aztán mentem dolgozni. Azóta sincs panaszom.

Előzmény: Ormió (1038)
Ormió Creative Commons License 2013.02.09 0 0 1040

Köszönöm a válaszod, bíztató. Persze az orvossal megbeszéltem, rá bízom magam. Azért is kell az arthroscopia, mert nem tud egyértelműen az MR képre hagyatokzni (meg a klinikai vizsgálat szerint is valószínű a meniscus szakadás), és ha majd látja is, mi a helyzet, beavatkozni is tud. Ő is azt mondta, kisebb dolog, mint anno az LCA szalag operációm.

Előzmény: gurabli (1039)
gurabli Creative Commons License 2013.02.08 0 0 1039

Ha meniscus sérülésed (szakadásod) van, akkor mindenképpen műtét, ott nem lehet konzervatív kezelésekkel eredményt elérni. Szerencsére ez közel sem annyira komoly, mint a szalagszakadás és annak pótlása.

Egynapos sebészeti beavatkozás, másnap reggel már mehetsz is haza. Hogy pontosan mennyi a felépülés, azt nem tudom, mert nekem sajnos üvegporc és LCA szakadásom van, de a meniscusra műtöttek már másnap óvatosan és mankóval tudták terhelni. A sérülés pontos méretétől, helyétől függően, megfelelő rehab után 3 hónap elteltével már engedélyezett a visszatérés a sportba.

Aki profi sportoló, mint pl. egy fiatal focista srác, akit velem műtöttek, az egy hónap után már elkezdte a könnyített edzést. Emígy focisták és kézisek között ez gyakoribb, mint a nátha:(

Ha a leszakadt darab beakad, akkor nem tudod mozdítani a lábad és igencsak fáj is, akkor rögtön műtenek:(

Ha varrják, amit nem hiszek, akkor sokkal hosszadalmasabb, igaz, azzal elvileg megmenthető a teljes meniscus, de ezt nem nagyon alkalmazzák.

Még valami! Az MR sokszor téves képet mutat meniscus esetén! Szalagot egész pontosan meg lehet állapítani vele, de ha folyamatosan fájdalmaid vannak, akkor valami nincs rendben, ilyenkor biztosra az artroszkópiával lehet mondani, ami keretén belül azonnal el is végezhető a sérült részek ellátása.

De természetesen az orvossal beszélj meg mindent, én nem vagyok orvos!

Előzmény: Ormió (1038)
Ormió Creative Commons License 2013.02.07 0 0 1038

Módosult a program: a klinikus is látta az MR felvételem, és szerinte meniscus szakadásom van. Hamarosan műtét. Erről mit tudtok? Mivel javíthatok az esélyeimen addig is? Sajnos elég szükszavú, elfoglalt ember...

Előzmény: Ormió (1035)
drdemo Creative Commons License 2013.02.07 0 0 1037

Sziasztok!

Holnap kezdődik az alapozás! :)

Ez a szeptember 28-i műtét fényében nem is rossz! 

A múlthét keddi kontrollon annyiban maradtunk, hogy még egy hónap láberősítés és visszafogottabb foci edzés, márciustól pedig mehet a 100%-os terhelés.

Mindenkinek jobbulást!

drg

Előzmény: drdemo (923)
gurabli Creative Commons License 2013.02.07 0 0 1036

Átbeszéltük újra a műtétet az orvosommal, ami április 3-án lesz, BtB pótlás.

Maradtunk a titánium csavarnál, elmondása szerint jobb és kevesebb gondot okozott, mint a felszívódó/lebomló. Ha akarok, akkor kérhetek ilyet. Nem kértem, maradtam a fémnél:)

Ami érdekes, hogy végtagi vezetéses érzéstelenítéssel és felületes intravénás altatással műtenek, vagyis nem hagyományos intubációs altatással, de nem is spinális vagy epidurális érzéstelenítéssel. Erről tud valaki bővebben?

A combomba kapok pár injekciót (amit állítólag szinte nem is érezni) és ettől semmit sem fogok érezni a lábamban egy jó darabig, de legalább másfél óráig, mivel kb. addig tart a műtét:), és egy jó ideig utána sem, ami jó, mert nem érzem majd a fájdalmat sem . Én kértem, hogy valamivel "üssenek ki", mivel nem viselem jól az egész műtét feelinget, el is kapna a para meg a vérnyomásom is az egekben lenne, amikor nekiállnak fúrni a csontomat:) Ezért valami intravénásan adagolt gyógyszerrel felületesen elaltatnak, és amire felébredek, már kész is minden, nem emlékszem semmire. Hát, remélem, hogy így is lesz.

Erről a módszerről tudtok valamit?

Ormió Creative Commons License 2013.02.07 0 0 1035

Sziasztok,

megvan az MR leletem, szalagjaim éek, csavarjaim a helyükön, de van meniscus lézióm, arthrosisom és arthropátiám, kis folyadék a hátsó burzában...Minimum jogosak a panaszaim (amelyek azért lassacskán javulnak).

Ilyesmivel mi a tapasztalatotok? Gyógytorna/gyógytornász hol van jó Budapesten? Egyéb fizikoterápia?

nufan12 Creative Commons License 2013.02.06 0 0 1034

Sziasztok! Tudnátok tanácsot adni?

Még 2012. áprilisában szakadt el az elülső keresztszalagom, szeptember végén műtöttek meg, hamstring innal pótolták. Nem kellett semmifélerögzítőt hordani, 3 hét mankó, gyógytorna minden nap, tartottam/tartom a protokollt. Az első kontrollon 1,5 hónaposan minden rendben volt stabil izület stb. 3,5 hónapos kontrollon az orvos megállapította, hogy kicsit instabilabb a műtött térdem, mint a másik, de nyogtatott, hogy ez nem jelent problémát, mert másnak ilyen a rendes szalagja stb.

1. kérdés mitől lehet ez? Mit csinálhattam rosszul?

Most vagyok kb. 4 hónapos és szalaggal tornásztam otthon kicsit kirántotta a térdem egy gyakorlatnál oldalra. Eléggé megijedtem, de nem hallottam semmilyen hangot, nem dagadt egyáltalán nem is fájt, egy kicsit jobban érzem a külső oldalon az izületet, mondjuk nyújtásnál még mindig érzem alul külső oldalon és felül belső oldalon egy kis feszítést.Ez normális?

2. kérdés sérülhetett e a szalag, ezt honnan tudom, menjek-e el orvoshoz mindenképpen? egy hónap múlva lesz kontroll egyébként.

Egyébként elég aktívan szeretnék még focizni, teniszezni, futni.

Köszönöm előre is a válaszokat

L0riana Creative Commons License 2013.02.04 0 0 1033

Nézd, szerintem nincs olyan hogy sok, vagy kevés (egyébként ez így sztem is reális, valaki persze a dupláját adja, valaki meg semmit). Ha te ennyit tudsz és szeretnél adni, ne legyen lelkiismeret-furdalásod emiatt, inkább a babára költsd, meg a hiteltörlesztésre. Sokan azt hiszik (na nem rád értem, persze) a betegek közül, hogy túl kell licitálni egymást (a kórteremben szokták kibeszélni, ki mennyit borítékolt, én ebből mindig kimaradok szándékosan), de ez nem verseny, és abszolút sosem érdekelt ki mennyit ad, kinek mennyire mély a zsebe. A lényeg, hogy szerintem ő egyáltalán nem várja el (vagy velem nem érzékeltette sosem, nem tudom), és a jó italnak meg örülni fog :-). Sok sikert!

Előzmény: gurabli (1032)
gurabli Creative Commons License 2013.02.04 0 0 1032

Köszi az infót! Szerintem megvárom az áprilisi műtét időpontját és majd az azt követő első kontroll alkalmával egy ital kíséretében átadok egy borítékot is (főleg, ha sikeres a műtét:)).  Majd megpróbálom kideríteni, hogy mennyit, de kb. 15-20e körül mondogattak egy ilyen műtétre. Vagy ez kevés? Sok?Ja, nem magánrendelés, csak a legelső volt az.

Én sem vagyok  a hálapénz híve és valóban úgy érzem, hogy ilyen alapon sok mindenki másnak is járna. Ráadásul nekem (és sok mindenki másnak is) jelenleg az a 15-20e is elég megterhelő lesz (hosszas táppénz, lakáshitel, érkező kisbaba, stb).

Előzmény: L0riana (1023)
gurabli Creative Commons License 2013.02.04 0 0 1031

Köszi! igyekszem most keveset gondolni az egészre, mert elég nyomasztó. Továbbra sem tudom rendesen feldolgozni, hogy nem tudok focizni, fallabdázni, futni. No, nem nyafogás, csak baromi nehéz és hiányzik.

Ráadásul a hétvégén egy orvos ismerősöm azt tanácsolta, hogy nem érdemes egy ilyen komoly műtétnek és felépülési időszaknak alávetnem magam 32 évesen. Felejtsem el a focit (és persze minden más sportot, amit szeretek). Pedig én mondom neki, hogy olyanok is vállalják, akik nem sportolni akarnak, csak meg szeretnék előzni pl. a kopást és protézist 15-20 éven belül. Szerinte a sikeres pótlást követően sem érdemes visszatérni a focihoz.

Ennek eddig az ellenkezőjét tudtam, hogy a sikeres pótlást és felépülést követően nyugodtan vissza lehet térni a focihoz is, csak kicsit visszafogottabban, öregesebben kell felfogni az egészet.

Remélem nem kockáztatok feleslegesen, de jobb megoldásnak tűnik elvégeztetni a pótlást.

A blog érdekel, amint elkészültét, írd meg a címet!

A felszívódó csavarról és arról, hogy miért BtB-ra esett a választás majd holnap megkérdezem az orvosom. Bár ő a BtB-t részesíti előnyben, és jó sokat olvasva külföldi fórumokon, gyakorlatilag nincs különbség a hammstringhez képest, sőt, erősebbnek tartják egy kicsivel a BtB-t.

Ellenben akkor miért látni, hogy egyre több helyen (pl Sportkórház) a hammstringet alkalmazzák?

Előzmény: Keresztszalag.hu (1025)
L0riana Creative Commons License 2013.02.03 0 0 1030

És amúgy: 2 éjszakát voltam bent a pótlás után a legutolsó hamtsringnál. Egy darab drain cső sem volt a hamstringosoknál (BTB-seknél 1 db, de kb. 10% volt BTB). Mindekinél ugyanez a protokoll, szóval semmi különcködés, leszámítva, hogy más orvosoknál műtét +3 nap volt benttartózkodás. Az utolsó műtét a sportkórházban történt. Gyógytorna szigorúan 3 hétre minimum a műtétre, mindenkinél. Ezért írtam, hogy orvosa, sőt, talán inább kórháza válogatja.

Előzmény: Keresztszalag.hu (1028)
L0riana Creative Commons License 2013.02.03 0 0 1029

1. hamstring 4x

2. BTB

3. hamstring 4x

(ugyanaz a térd, a "jobb", egyik pótlás sem szakadt el)

Előzmény: Keresztszalag.hu (1028)
Keresztszalag.hu Creative Commons License 2013.02.03 0 0 1028

Először volt egy hamstring, ami elszakadt és aztán BTB pótlásod volt? Jelenleg én most csoportos gyógytornára járok (oda ahol műtöttek). Kb. 4 különböző orvos műtött minket (különböző korú, súlyú és neműeket) és ugyanúgy nincs senkin brace, mindenki ugyanúgy tornázik fokozatosan és ugyanúgy elvették mindenkitől a mankót egy héten belül. Van két BTB műtött (egyiknek 5 év után szakadt el a hamtrsing, másik műtét után nemsokkal elment biciklizni és rotty) rajtuk van brace és mankóznak is. De persze igazad van, orvos és intézményfüggő.

Ormió Creative Commons License 2013.02.03 0 0 1027

Nálam az MR szerint biztosan nem használtak felszívódó csavart...

L0riana Creative Commons License 2013.02.02 0 0 1026

Bocsánat, hogy belekotyogok, nekem is 4x hamstring inas pótlásom volt legutóbb, és 3 hét mankózás volt előírva brace-ben, terhelni nem lehetett, és ezután kezdtem csak el hajlítgani, 26 nap után brace-ben, de mondjuk 3 nap alatt megvolt a 90 fok, és a 6. hétig hordtam a brace-t. Nagyon is az orvostól függ, mi a protokoll, nincs általános protokoll, amit mindenhol ugyanúgy használnának. A BTB-pótlásomnál is volt rögzítő 3 hétig, de mankóznom kevesebb ideig kellett, csak 1 hét volt, és már a műtét napján hajlítanom kellett. Az első hamsring pótlásomnál meg nem volt rögzítő, csak mankó 3 hétig, és ott is rögtön kellett hajlítani.

Keresztszalag.hu Creative Commons License 2013.02.02 0 0 1025

Gurabli!

Először is köszi, rajta vagyok a témán (mármint a felépülésen), másodsorban Neked pedig sok sikert és kitartás kívánok előre is BTB pótláshoz. Írtam egy elég részletes blogot és készül egy pár perces összefoglaló video az elejétől, (sérülés, műtét, felépülési szakasz) de még nem készült el a weboldalam(még kb. 1 hét, ott elolvashatod, ha érdekel) :)

Kérdésedre válaszolva nekem ugye más jellegű (négyköteges, hamstring inas) pótlásom volt, ennek a rehabilitációs ideje rövidebb a BTB-nél, műtét után pár nappal már terheltetik az érintett lábat, más a rehab protokollja. Nálam nem volt térdrögzítő (un. brace), nem kellett. A patella innal pótoltak esetében tudom, hogy több hétig kell viselni és mankózni kell kb. 3-4 hétig.

Én már az 5. hétbe léptem (pont ma vagyok egy hónapos műtött), Járásomat - brace és minden eszköz nélkül - jónak találom, egyedül a műtött térdem enyhe duzzadtsága zavarja kicsit.

Egy másik hozzászóláshoz írnám: nem tudom, hogy 16 évvel ezelőtt milyen sűrűséggel használtak felszívódó csavarokat, de szerintem nem annyira sűrűn.

Ormió Creative Commons License 2013.02.02 0 0 1024

Sziasztok "Térdesek"!

Nekem 16 éve operálták az egyik térdem elülső szalagját (saját ínból), azóta sportoltam aktívan, túráztam, és bár nem volt a "régi" a térdem, de elégedett voltam vele. Kb egy éve fokozatosan jobban fájogat, és egy hónapja már nagyon komolyra fordult: lépcsőn lefelé elől, a szárkapocs csont fejénél, fölfelé ezen kívül hátul a tárdhajlatban is nagyon fáj, és nem tudok a sarkamra ülni, leguggolni - pedig ez simán ment eddig. 56 éves vagyok. Orvosi vizsgálat meniscus kopást, vagy arthrosist gyanít, ma voltam MR-en, ahol látszik, hogy csavar is van a térdemben. Azt hittem, nincs benne. Leletezve még nincs, hétvége jön, és nagyon izgulok, mi a fene lehet.

Egyébként pihentetésre, "porcerősítőkre" és gyulladáscsökkentőkre jelentősen enyhült a fájdalom.

Lehet, hogy a csavar okozza? Én azt hittem, hogy felszívódót tettek be annakidején... Van valami ötletetek? Nem kell mindenáron bíztatnotok...

L0riana Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1023

Magánrendelésre én nem adnék. Amúgy nem szoktam adni minden egyes kontrollon - eddig összesen egyszer adtam a 1,5 év alatt, de az nagyon extra volt most szilveszter napján, 2 nappal előtte beszéltem le vele, de nem nyíltan adtam, hanem egy bor díszdobozába rejtve. Kifejezetten utálom a hálapénzesdit, mert úgy vagyok vele, hogy most ilyen alapon akárki kaphatna, például a tanárok vagy a kedves banki dolgozók is... Na de a lényeg, habár én ellene voltam mindig, ezzel a dokival azért más a szitu, mert sokadik műtét volt, bonyolultabb az átlagosnál, kissé problémás eset is vagyok, nem is kellett volna fogadnia, mert lakcímileg nem oda tartozom. Korábban Nem én adtam ezt az egyszeri szilveszteri alkalmat leszámítva, hanem anyukám, és összesen 2x a két műtétem után, az összeget nem tudom, mert szerettem volna nem tudomást venni róla. Ezen kívül vittem már neki egy jóféle bort, ennyi. Sosem tartotta a markát egyébként, és a bort is nagy örömmel fogadta.

Előzmény: gurabli (1020)
gurabli Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1022

A Baker-cisztára nem szedtem semmit, nincs is mit szedni rá. Valami lehet, hogy nincs teljesen rendben a térdeddel, mert ha minden OK, akkor a ciszta visszahúzódik. Azt nem tudom, hogy pótlás után mennyi idő után kell, hogy teljesen elmúljon, de ezt mindenképpen a dokival kell megbeszélned. Jelezd, hogy nagyon zavar és fáj, mert nem mindenkinél okoz ilyen tüneteket.

Előzmény: nicky77 (1021)
nicky77 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1021

Szia,

Köszi a tanácsot  majd még jelzem a dokinak ismét. Sajna eddig én is eljutottam , hogy utána olvastam . Nekem pont akkor jött elő mikor elszakadt és egy ideig úgye nem volt pótolva ... most pótlás után sem javul a dolog :-( pedig már 1/2 év eltelt !

Szedtél rá valamit??

Előzmény: gurabli (1019)
gurabli Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1020

Én voltam az, köszönöm! Beszélek velük!

A borítékot én is meg akartam kérdezni. Én magánrendelésen keresztül kerültem be a dokimhoz, de ott csak egyszer voltam, a műtétet követően már nem oda kellett visszamennem ellenőrzésekre. Én még nem adtam borítékot, de nem is tudom, hogy mi a szokás ilyenkor. Már megvan a szalagpótlás ideje, azt követően illik adni, vagy már illet volna? És mennyit?

Szerencsére még sosem voltam ilyen helyzetben, fogalmam sincs, hogy mi a teendő ilyenkor...

Előzmény: L0riana (1015)
gurabli Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1019

A Baker-cisztát nagyon ritkán szokták csak külön kezelni, mivel szinte kivétel nélkül szövődmény/tünet, ezért a ciszta lecsapolása, műtéti eltávolítása csak ideiglenes megoldás.

A Baker ciszta a térdben meglévő más rendellenességek miatt keletkezik, tellik meg folyadékkal (ha jól tudom, akkor több ízületi folyadék termelődik valamilyen sérülés vagy folyamatosan fennáló irritáció miatt a térdben), ezért ha nem szűntetik meg a kiváltó okot, újra fog képződni.

Mivel nekem is van egy kisebb, ami szalag szakadást és a műtétet követően egész szépen megnagyobbodott, én is kikértem az orvos véleményét, mivel zavart a térdhajlatban. Nem mondom, hogy fájt, inkább csak kellemetlen volt, és a nyújtásban és hajlításban is zavart. Nekem kb 1,5*1,5 cm volt, amikor a legnagyobb volt, most szinte alig van (7 héttel a műtét után, de nem pótlás volt, csak a szalag eltávolítása), de most is tapintható.

Ha fáj, mindenképpen jelezd, mert ennyi idő után biztos, hogy nem lenne szabad, hogy akkora legyen, hogy zavarjon és fájdalmat okozzon. Max leszívják, aztán úgyis kiderül, hogy újra kialakul-e vagy sem. De hangsúlyozom, nem vagyok orvos, laikus avgyok és csak tájékozódtam a témában, csakis egy orvos válasza és döntése a mérvadó ebben!

Majd írd meg, hogy mire jutottál!

Előzmény: nicky77 (1018)
nicky77 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 1018

sziasztok,

Tudna valaki tanáccsal segíteni? Sajnos kb. 1 éve a bal térdemben van egy Baker ciszta ami akkor keletkezett mikor elszakadt a szalag de a munka helyem miatt kb. 1/2 évet várnom kellett a műtétre ( persze a szakadt szalagot kivették ) . Nyáron volt megcsinálták. Sajnos azóta sem múlt el a ciszta ami járás közben fáj sőt ha erősítek (szobabiciklizés , gyógytornán tanult gyakorlatok) akkor is. Az orvosnak mondtam de nem nagyon akar tenni semmit sem így tanácstalan vagyok hogy múlasszam el otthoni technikákkal .

Köszi előre is!

L0riana Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1017

Nem tudom, nem voltam még a pasamedben, de én nem adnék a helyedben.

Előzmény: zsocsaa (1016)
zsocsaa Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1016
Szia,engem is Tállay doktor operált.hamarosan megyek vissza a rendelőbe.(pasamed)a kérdésem,hogy itt is illik adni borítékot,-erről nem beszélt- vagy máj úgy is vissza kell mennem sokszor kontrollra..így ugye ez mé elég sok kiadás.köszi
Előzmény: L0riana (1015)
L0riana Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1015

Valaki kérdezte múltkor, hol lehet olcsón térdgépet bérelni, véletlenül ezt találtam, elég jó ár sztem 5000/hét:

http://pasamed.hu/index.php/arak

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!