Keresés

Részletes keresés

baby-lon Creative Commons License 2012.11.22 0 0 1015

Köszönöm mindenkinek a segítséget, eszerint fogok eljárni.

A kicsi, édes magvaváló, és hamvas kék, a másik nem megvaváló (nagyon nem), és inkább lilás árnyalatú. Fotóm sajna nincs. Pontos érési időt nem jegyeztem fel, a kicsi volt a legkorábbi. Nincsnek illúzióim, tudom, hogy nehéz ez alapján a segítségnyújtás, de hátha... Szeretném őket megőrizni, ha nem megy, akkor ilyet ültetni később.

Előzmény: alfi13 (1014)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 1014

A permetezőszer neve konkrétaban Mészkénlé vagy Tiosol van mindketőnek ugynevezett téli higitásu adagolása azt választ az lehet 10-15% töménységű permetlé ilyenkor télen vagy koratavasszal a lényeg az hogy ne fagyban permetezz.

Előzmény: baby-lon (1011)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.22 0 0 1013

Mikor érnek? Magvaváló? Fotó?

simon53 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 1012

A törzsek, ágak kérgét kéregkaparóval vagy drótkefével alaposan dörzsöld át, hogy a repedésekben megbújó károsítók, áttelelõ tojások, hernyók, bábok a felszínre kerüljenek. A sarjhajtásokat is ajánlatos levágni, mert ezek a vértetű kedvenc áttelelő helyei. A törzsön, vázágakon lévő varas sebeket éles késsel, kacorral az egészséges részig ki kell vágni, majd sebkezelő anyaggal bekenni.

Ezután egy lemosó permetezés, már most összel szerintem  olaj tartalmú szerrel. Ezekkel a szerekkel tudunk a leghatékonyabban védekezni az atkák, pajzstetvek és a levéltetvek ellen. Finom bevonóréteget képeznek a felületeken, így a kártevőket elzárják a levegőtől, a télen megfulladnak.

Tavasszal rámenni a gombás fertőzésekre szintén lemosóval rügyfakadás előtt, akkor szerintem kénnel.

baby-lon Creative Commons License 2012.11.22 0 0 1011

Sziasztok!

Idén májusban vettem egy kertet, hat öreg szilvafám van rajta. Az egyik szerintem Stanley, egy ringló, egy veressszilva tele vadhajtásokkal.

Kettő azonosításában szeretném a segítségeteket kérni, az egyik pirosas bélű, enyhén muskotályos ízű, a másik kettő aprószemű, koránérő, édes, lédús.

A másik amit kérdezni szeretnék, hogy erős gombás tünetek vannak a törzseken, és súlyos levéltetű áradat is volt a nyáron, ezt szeretném jövőre megelőzni. Hogyan tudnám a törzset és az ágakat rendbehozni?

Nagyon szeretném megmenteni a fákat.

Köszönettel: baby-lon

Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1010

Egyet értek. Volt itt már a Plum Pox Virus-nál veszélyesebb vírus is, azt feketének hívták.              A megoldást majd kitalálják a szilvánál is!

Előzmény: Lactarius Curtis (1005)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1009

A képen látható "Fehér szilvát" már túléretten szedtem egy út szélén. Vírustünetet nem láttam a fán. Ennek a cukorfoka azért észrevehetően alacsonyabb volt a kék változatnál, és az ízében sem volt meggyőző, viszont dekoratív...

Előzmény: hevezoli64 (1002)
gergerg Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1008

Minden lehetséges, és annak az ellenkezője is. :-)

Előzmény: Józsi-bá (1007)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1007

De akkor azok jó eséllyel  a Besztercei szilvának, mint alapfajtának a tájfajtái / fajtahibridjei.  :)

Előzmény: gergerg (1006)
gergerg Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1006

Sosem szerettem ha egy-egy fajtát az egekbe emelnek, biztos vagyok benne hogy jelenleg is rengeteg nagyon jó szilvafajtánk van, szerte az országban, névtelenül.

Előzmény: Lactarius Curtis (1005)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1005

Köszönöm, igazán büszkék lehetünk rá! Nem kéne hagyni kihalni csak azért, mert sharka-érzékeny. Inkább szelektálni a toleránsabb fajtáit.

Előzmény: Józsi-bá (1001)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1004

Sziasztok!

Ha egy tősarjról szaporított "hagyományos" kék szilvafának tüskéi vannak, arról mit gondoljak? Közelebb áll az ősökhöz, mint kellene? Vagy miről van szó?

A nem faiskolákban kaphatón kívüli Beszterceinek gondolom, nincsenek ilyen tüskéi.

Vagy rosszul gondolom? Bár erről sehol se láttam említést.

Egyébként nagyon finom termése van, az olvasottak alapján én eddig magamtól Beszterceinek hívtam, de jó lenne tisztán látni, hogy mi is a helyzet.

hevezoli64 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1003

semmilyen

Előzmény: hevezoli64 (1002)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1002

Köszönjük!

Ilyen fehér Beszterceim van, tavasszal sarjjal szaporítottam (3db), meg vagyok vele elégedve.

Jellemzői:

nagyon bőtermő, de szakaszosan terem, trágyázással ez utóbbi nagyban javítható

vírus toleráns nálam(!), nem hullik, sőt képes a fán szeszesedni, létráról kell lezsedni

jó cukorgyűjtő, pálinkához tartom

semmijen betegségre és fagyra sem érzékeny, elöregedés miatt kell kivágnom, illetve az előző tulaj túl közel ültette a kerítéshez

a sarj 4 évre terem kb.

üdv.

ja, a talaj erősen kötött nálam

Előzmény: Józsi-bá (1001)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1001

Prunus domestica  =  magyarul: /besztercei/ Szilva

Faust Miklós és Surányi Dezső:
"Origin and Dissemination of Prunus Crops-Acta Horticulturaed"  c. munkája részletesen taglalja a P. domestica eredetét, elnevezését... Néhány gondolat ebből::

...Eredeti, vad állapotában ismeretlen a Prunus  domestica.

...Terpo /1974/ és Eryomin /1991/ szerint a P.  domestica származhat a Balkántól keletre lévő területekről, mert a rómaiak hatalmas gyümölcsösöket hoztak létre Pannóniában / az Észak- Balkánon és Dél-Magyarországon/, ami megmagyarázhatja a csoport eredetére vonatkozó keveredést... /lsd.:149.o./

"..a Besztercei szilva ősei a Balkánon keresztül kerültek hozzánk  és véglegesen nálunk alakult ki a fajtakör." - mondja  Dr.Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajtáink c. könyvében 1977.

...A  P. domestica-'nak számos alcsoportja és azon belül alfaja ismert, főként a gyümölcs változó megjelenése miatt.../lsd.148.o./

..A Besztercei szilvát először 1552-ben említik egy latin nyelvű dokumentumban: "na libra pruni Besztercei..." 1558-ban írták le az aszalását  /Tóth és Surányi 1980./ 

II. Miksa német-római császárt /1527-1576/ érdekelte a jósága a magyar szilváknak, ezért levelet küldött Verasics Antal  Magyarország esztergomi érsekéhez 1573.márc.18-i keltezéssel,  szilva oltóvesszőket kérve tőle, különösen négy fajtából: a "Nagy Duránci"-ból, a "Katalán"-ból, és a "Fehér- és Fekete Lószemű"-ből /Rapaics 1940/ / lsd.:167.o./

Smith (1978), mint szinonimáit a "German Prune"-nak említi  a "Musquee de Beszterce"-t és a " uetsche  Musquee de Hongrie"-t, és megjegyzi, hogy a "German Prune" az 1600 években érte el Németországot..... "Hauszwetsche"-nek nevezték.és nem használták széleskörűen az 1700-as évekig az "uetsche", "Zwetsche" elnevezést sem.  lsd.:149.o.

Szinonima: Hauszwetsche /német/, German prune /angol/, Pozegaca /szerb/, Madzsarka, és Küstendili /bolgár/, Vengerka domasnjaja /orosz/, Wegierka zwykla /lengyel/, Domáci Svestka /cseh/, Bistrica /horvát/, Bistrita /román/, Bystrická /szlovák/..stb

Fehér besztercei /Fehér szilva/:               Besztercei:

Előzmény: Lactarius Curtis (997)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1000

Egy kis adalék a PPv. Vírus diskurzushoz, a PPv-ét kimutatták természetes vizekbe is. Ez azt jelenti, hogy öntözővízzel is képes fertőzni.

Előzmény: Törölt nick (999)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 999

Erről pontosabbat Józsi-bá fog tudni mondani, mert ő érti jól amit a németek írnak róla; az biztos hogy a Hauzswetsche-nek többféle változata is elérhető náluk különböző utóneveken, de hogy ezek hogy kapcsolhatók a beszterceihez, azt én nem értem ki a német nyelvből. (meg mást se nagyon :)

Előzmény: Lactarius Curtis (997)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.17 0 0 998
Előzmény: Ludmilla Love (994)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.17 0 0 997

Amit a németek most Hauszwetsche-nek hívnak, az a besztercei? Mert a leírás és a sharka miatti kiveszése nagyon ráillik...

Előzmény: Törölt nick (996)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 996

Szia,

idézet:

A mi besztercei szilvánkat a németek egyszerűen magyar szilvának nevezik, bár a 17. században több magyar szilvafajtát is emlegetnek svájci és németországi kertekben. Így írja le Linné is: Prunus domestica var. hungarica. 1798-ban besztercei vagy vas szilvaként írja le egy híres gyümölcsész, Leibizer János. Ennek a beszterceinek változata a gömöri és a máramarosi nyakas, és a cukorszilva, az Alföldön a nyári aszalószilva. A besztercei fajta valószínű damaszkuszi eredetű, aszalva gyógyszerként jutott el a Római Birodalomba. A középkor végén újraéledt keleti kereskedelem újra behozza Európába és vele együtt más nemes szilvafajtákat, melyeket damaszkuszi néven foglaltak össze. A 16. században már Magyarországon is sokat aszalnak kivitelre. Valószínű, Beszterce volt az a város, melynek vidékén nagyobb mennyiségben termelték és aszalták, illetőleg ahonnan kiszállították. Külföldön a damaszkuszi megnevezés helyébe lépett a magyar szilva, melyet itthon még damaszkuszinak neveztek, Cordus szerint a 16. század közepén. Lippay János egy századdal később írja: „a besztercei vagy magvaváló kék szilva, öreg, hosszúkás, kit az autorok magyarországi szilvának hínak azért, hogy Magyarországon a legjobb és egészségesebb és édesebb terem” (Rapaics R. 1940b: 123 kk.). 

forrás: http://goo.gl/uzGly

Üdv

Előzmény: buga1 (970)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.17 0 0 995

Debrecenben árulnak Beszterceit és Jojo-t is, de postázást nem vállalnak...

http://www.gyumolcsfa-faiskola.hu/?oldal=2&kat=3

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.17 0 0 994

Nálunk még a klónjait se árulják a faiskolák. Nincs semmilyen Besztercei, csak külföldi fajták... Fő, hogy Magyarországon vagyunk:)

Jobb fajta Besztercei oltóvesszőt talán házikertekből lehetne beszerezni öreg fákról. Kérdés, hogy megéri-e a sharka miatt. Nálunk sok helyen teremnek kis, ludáj szemű öreg szilvafák. Némelyik eszméletlen finom ízű, az állaga is csodás, zselés, ideális lekvárnak, de legjobb persze frissen enni. De hogy milyen fajták? Fogalmam sincs. Már az se tudja, aki ültette. A külleme és íze alapján simán lehet Besztercei is, meg persze más is.

Itt pl. 2 fajta Beszterceit mutatnak. A környékünkön levők is ilyesmik.

Előzmény: Flanell (993)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 993

A hagyományos, igazán jó Beszterceit szerintem már vagy 2 évtizede nem lehet beszerezni, csak a nagyobb szemű, kevésbé jó ízű, meg talán betegségeknek ellenállóbb klónt.

Nekem legalábbis ez a véleményem, hogy a Besztercei csak a nevéből él, mint a Stihl.  :)

Gyerekkoromban volt 2 beteges nagy fánk, pár szem termést produkáltak évente, ezek miatt kerestem sok évig jó Beszterceit, de a régiekhez fogható igazán finomat nem találtam. (Aztán le is álltam a projekttel a sharka miatt.)

Előzmény: Ludmilla Love (967)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 992

Mozo tavasszal a Kioto-t sztárolta (elég sok fajtája van, és nem csak 1-2 darab fajtánként), ebből próbálok majd oltócsapot szerezni.

Ha van valakinek, aki küldene nekem tavasszal, akkor legyen szíves, szóljon.  :)

Előzmény: Jbori (965)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 991

A neten azt írják, hogy Szíriából Rómán és/vagy a Balkánon keresztül került Besztercére ez a fajta, már 1522-ből származó írásban is szó esik a besztercei szilváról. Az mondjuk valószínűtlen, hogy fél évezred alatt (aminek többségében az oltást nem ismerték) ne változott volna meg a felismerhetetlenségig.

Az ilyen valahol kialakult tájfajták nem egy mai értelemben vett fajtát jelentettek, hanem egymáshoz hasonló, de sokban különböző szilvákat, amik közül aztán kiválasztották és oltották a legjobbakat a modern korban.

Előzmény: buga1 (970)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.17 0 0 990

Na akkor nem veszek ilyet.

Előzmény: Csarli1 (989)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 989

Szivattyúkért több pénzt kaptak a svéd bevándorlók. Kék Villám egy Landini Ghibli 90-es. Keveset és apró szeműt termett és eladhatatlan volt a muskotályos. Az írástudók őszibarack fákat vittek el, de amióta GXN-15-ös alanyokat telepítek azóta nem bántsák a fáimat, mert piros levelű fákat nem tudják hova tenni.  

Előzmény: Deryan (988)
Deryan Creative Commons License 2012.11.17 0 0 988

A svédekre gondolsz, hogy tűzifának elvitték vagy rajtahagytad a cimkéket és olvasni tudók vitték el?

Előzmény: Csarli1 (987)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 987

A Kék Villám kihúzta mind a tizet

Előzmény: Ludmilla Love (985)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 986

Huh, ez nem hangzik jól... Listáról kihúzva. Pedig azt hinné a laikus, hogy egy muskotályos szilva az csak jó lehet. Akkor inkább megpróbálom beszerezni a Besztercei muskotályost, habár nem nagyon árulják sehol.

Előzmény: alfi13 (984)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!