Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2005.08.25 0 0 9815

A 9812-höz kiegészítésképpen.

Tegyük fel, hogy egy sínszál nyugalmi hossza éppen egyenlő egy mozdony nyugalmi hosszával.

Mikor a mozdonyok álltak, éppen összeértek. Tehát pont annyi sínszál van, mint mozdony.

 

Ha a mozdony megfelelő sebességgel megy, akkor a masiniszta azt tapasztalja (természetesen a vonat rendszerében) hogy éppen 2 sínszál van a mozdony alatt. (mert a sínszálak felére rövidültek a mozdony rendszerében)

 

No, akkor egy kis álparadoxon:

Minden mozdony alatt két sínszál van, meg a hézagokban még kettő. Hogy is van ez? Osztódással szaporodnak a sínek? :-)))

Az előbb, az álló rendszerben mozdonyokat nézve, a hézagoknál épp ezt használtam érvnek, hogy nem szaporodhatnak a mozdonyok, mert kivezetjük és eladjuk őket... :-)

 

A feloldás az, hogy nem lehet "a mozdonyok rendszeréről" mint inerciarendszerről beszélni. A "mozdonyok rendszere" forog, és nem definiálható benne szinkronozott órák hálózata. Nincs egyidejűség, nem tekinthetünk egyetlen pillanatot ebben a forgó rendszerben, nem mondhatjuk, hogy az x pillanatban minden mozdony alatt két sínszál van, szaporák a sínek. Azért nem, mert nincs x közös pillanat. Mert nem inerciarendszer, forog, nincs benne közös pillanat. 

Előzmény: muallim (9810)
mmormota Creative Commons License 2005.08.25 0 0 9814

Jó, maradjunk a te példádnál. (gondoltam, meghagyom neked, hogy rájöjj magadtól, többet ér mint ha én mondom el, de mivel kérted, íme...)

 

Az álló rendszerben vett egyeztetett időpontban megindul minden ütköző, egyenletesen gyorsul, majd befejezi a gyorsulást és egyenletes sebességet tart.

 

Az ütközők között ott a mozdony. A most már nagy sebességű mozdony, melynek az álló rendszerben jelentkező hossza maradt pontosan annyi, mint amennyi indulás előtt volt. (hiszen az álló rendszerben egyszerre indult a két ütközője, egyformán gyorsult, és szintén azonos időpontban fejezte be a gyorsulást.

 

Na most, az álló rendszerben nézve, ennek a mozdonynak rövidebbnek kellene lenni. De nem rövidebb. Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy az ütközőinél fogva kinyújtóztattuk. mechanikusan, lehetetlent nem ismerve, brutálisan, erőből... :-)

 

Na most, ha emberségesebben kezelünk egy mozdonyt, akkor mechanikusan nem nyúlik meg ennyire. Pl. a közepénél fogva gyorsítjuk fel. Akkor az eleje is, a vége is közelebb kerül (az álló rendszerben leírva) a közepéhez. Rövidebb az álló rendszerben. Az őt követő mozdony is így tesz. A közepek viszont tartják a távolságot az álló rendszerben, mert minden közepet egyszerre indítottunk, ugyanúgy gyorsult stb, unalmas ismétlés.

Hézagok alakulnak ki a mozdonyok között. Ha a hézagokban történetesen könnyen kinyújtható rugók vannak, akkor azok mechanikusan kifeszülnek, megnyúlnak. Ugyanaz a mechanikus feszültség húzza a mozdonyokat is, de azok nem nyúlnak meg ennyire mechanikusan, más a mozdony rugóállandója mint a spirálrugóé... :-)

 

Előzmény: holdkóros (9813)
holdkóros Creative Commons License 2005.08.25 0 0 9813

mmormota,

 

Tévedések sorozata. Ritka eset, de szinte az összes állításod téves. :-)

 

Hé, ez nem cáfolat, csak szimpla tagadás! Kicsit konkrétabban, ha kérhetném. Adjuk meg a gondolatkísérletnek ami jár neki. A pöttyös gondolatmenetben melyik állítás téves és miért? Mondhatod szmájli nélkül is, nem sértődök meg!

 

A (helytelen) gyorsítós érvelés a Bell spaceship paradoxon, többször kiveséztük.

 

Emlékeztet rá, de. A Bellben a két űrhajó egymáshoz képest pozitív távolságból indul. Az én két pöttyöm kezdeti szeparációja nulla, 0, zéró. Ez most tovább csökken? Vagy nyúlik, de miért tenné?

 

Másik. A Bellben minden pillanathoz találsz olyan inerciarendszert, amiben az űrhajók nyugvók. Körpályánál nincs ilyen, ha már elindult a szerelvény, nincs olyan Minkowski frame, amiben a mozdonyok nyugalmi hosszukkal látszanak!

 

(Harmadszor. A Bell paradoxon most véletlenül pont engem támasztana alá.)

 

Mivel egyelőre nyilván bízol az igazadban, egy példával szétszedem, azután majd rendesen átgondolod és rájössz

a dolgokra...

 

Ez az, szedd szét! Ne egy másik nézőponttal gyere, hanem mutasd meg hogy a pöttyeimmel mi a bibi.


Ez itt alább nem szétszedés, hanem egy teljesen másik gondolatmenet, amely eltérő eredményre vezet:

 

Tehát, rakjuk sűrűn tele a a körpályát álló, órával ellátott megfigyelőkkel. Megkérjük őket, hogy egy előre egyeztetett időpontban jegyezzék fel, melyik mozdony melyik része volt éppen mellettük, vagy ha uram bocsá rugó, akkor azt. :-)

Mikor ez megvan, szépen odarajzoljuk a jelentések alapján a sín mellé az észleléseknek megfelelő szerelvényt.


A szerelvény körbeéri a pályát - gondolom, ebben nincs vita.

Minden mozdony csak egyszer szerepelhet a körben - remélem ebben sincs. (ha mégis, ravasz módon legközelebb leágazást készítünk a két azonos mozdony elé, kivezetjük őket a körből, és osztódással szaporítjuk a mozdonyokat, ezzel se tudunk ugyan MÁV tendert nyerni a Stadler elöl, de így se rossz üzlet)

Minden mozdony rövid - ezt mondja a specrel.
 
Ez idáig teljesen korrekt.

 

No, ha ezek mind így vannak, akkor pedig nem nagyon van más választás, mint a megnyúlt rugók a mozdonyok között (de csak azért a rugók nyúlnak, mert azonos erő hatására nagyobb a mechanikus deformációjuk, mint egy mozdonyé...). :-)


Nem nagyon lehet metrikára hivatkozni, mert az egész konstrukció egy álló krétarajz a földön.

 

Miért mond mást akkor a két kép? Mikor igaz az egyik és mikor a másik? Holnap jövök.

 

 

Előzmény: mmormota (9774)
mmormota Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9812

Sejtem, hogy mi a bajod ezzel az egésszel, és megpróbálom elmondani hogy is van ez.

 

Nézzük először a körbe menő vonatokat. Tekintsd azt az esetet, hogy nagy a kör, alig különbözik az egyenestől. Az érintő mentén haladó, egyenes sínen közlekedő vonattal szinte yteljesen azonosnak kell kinéznie a körön haladó vonatnak. Az egyenes sínen haladó vonat pedig tisztán spesrellel kezelhető - rövidül. Ha az álló rendszerben pillanatfelvételt készítesz - pl. felülről, távoli pontból, minden vonat rövid lesz. Ha nem nyújtod ki őket mechanikusan, akkor hézagok lesznek köztük, amit ha rugók vannak ott, ki fognak tölteni a megnyúlt rugók.

Ezzel eddig van próblémád?

 

Nyilván nagyon zavar az a probléma, hogy akkor mi van a megrövidült sinekkel, ha a vonatból nézzük. Miért nem lehet fordítva előadni a pillanatfelvételt, miért nem szakadnak szét a sínek stb. Nos, azért, mert a forgó rendszerben nem létezik az a fajta egyidejűség, ami a pillanatfelvételt lehetővé teszi.

Az álló (nem forgó) rendszerben jogosan beszélünk pillanatfelvételről, mert a nem forgó rendszerben létrehozható szinkronozott órák hálózata.

A forgó rendszerben ez nem megy, nem lehet olyan pillanatfelvételt készíteni, ami egyidejű a forgó rendszer egy nagyobb darabján. Nem létezik szinkronizált órák hálózata egy forgó rendszerben, nem lehet ilyet készíteni.

Előzmény: muallim (9810)
mmormota Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9811

Mivel az altrel számolás nehéz (különösen mivel nem értek hozzá...), lehet közelíteni specrellel, amiben egyszerű a számolás. Ha a kört növeled, a radiális gyorsulás csökken, tetszőlegesen meg tudod közelíteni az egyenes vonalú mozgást az érintőn. Eléggé szemléletes, hogy egy rohadt nagy kör kerületén robogó vonat hosszkontrakciója nem különbözhet lényegesen egy közvetlenül mellette, de egyenes sínen haladó vonatétól.

 

A példádban a korong forgása objektív dolog, a forgás hatása akkor is érződik, ha a megfigyelő együtt forog a koronggal. A kerület pontjai mozognak a közepéhez képest.

Előzmény: muallim (9810)
muallim Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9810

 Az eredetileg összenyomott rugók 5m hosszúra terjeszkedtek ki

 

Ez a nem igaz állításod, mert ha középről mérsz , teljesen mindegy, hogy a vonat csúszik a sínen vagy együtt forog a sinnel körben, az egymáshoz képesti állapotuk nem változik. Mivel középről mérsz te is forogsz a vonattal együtt.... ezért nem észlelsz változást

Előzmény: Törölt nick (9807)
muallim Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9809

 Analog példa : Vegyünk egy zárt gyűrű alakra hajlított tömeggel bíró, előfeszített spirál rugót és forgassuk meg a zárt gyűrű tengelye körül. Vizsgáljuk a mozgását az ált rel szerint.

 

Azt hiszem ennek a feladatnak a megoldásáról csak csevegni tudunk ( a vonatos+rugók ), én nem mernék pontot tenni a végére- bevallom ez magas nekem, de szívesen olvasnék hozzáértőktől. 

 

Előzmény: mmormota (9800)
pearson Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9808
az órák járása megváltozik. 1962-ben végeztek egy kísérletet, 2 órát helyeztek el egy víztorony alján, ill. tetején. a földhöz közelebbi óra lasabban járt. ez összhangban van az általános relativitáselmélettel. ahogy a fény felfelé halad a Föld gravitációs erőterében, energiát veszít és csökken a frekvenciája, tehát csökken az energiája.
Előzmény: Törölt nick (9805)
Simply Red Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9804

nem A'-ből B' -be megy a fény !  Hanem megérkezik A' -be  és végig B'-ig egy másodperc alatt!

 

Pontosan.

Előzmény: Gézoo (9803)
Gézoo Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9803

 

 

 Nagyon jó!

 

   Háát nem A'-ből B' -be megy a fény !  Hanem megérkezik A' -be  és végig B'-ig

 

egy másodperc alatt! Így köze sincs a fénysebességhez!  Ez Nagyon jó!

 

  Én meg az előző feladat analógiájából szemléltem a Te feladatodat...

 

És nem láttam meg azonnal... Mondom én! Te nagyon leleményes és  ügyes vagy!

 

   Én meg néha kicsit vaksi...  A múltkor is kijavított valaki, hogy a négyzetes

 

útfüggvényhez nem tartozik négyzetes sebességfüggvény, így mivel akkor is

 

két munka között nem volt időm átgondolni, automatikusan megköszöntem és

 

kijavítottam rosszra magam... 

 

   Na ez az, nem relativisztikus mozgással, időtágítót kellene felfedeznetek!

 

 

 

 

Előzmény: Simply Red (9802)
Simply Red Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9802

így ha megvárjuk, hogy A'-be elérjen akkor B pontot 2+1=3 kor érjük el

 

Már miért várná meg az a pillangó, hogy a gyertya fénye A'-be érjen?

Nem, ő megy szépen 1 m/s sebességgel. Ha A-ban t=0 s-kor volt, akkor B-ben t=1 s-kor lesz. Mi akadákyozná meg ebben?

 

Előzmény: Gézoo (9798)
Dulifuli Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9801
"minden modellnek meg kell jósolnia a newtoni gravitációs erőtörvényt. ... hiszen az alma nem fog a fára visszahullani, és a bolygók keringése sem fog megváltozni."

Ehhez egyáltalán nem értek. Hozzászólni se tudok. Hittérítő vagy?


Pedig ebben speciel alighanem igaza van. Nem kell ehhez hittérítőnek lenni, csak logikusan gondolkodni. De ha Te bizonyítani tudod az ellenkezőjét, akkor elismerem, hogy csődöt mondott a logika. Persze, normál körülmények között, tehát nem úgy, hogy kivájod az alma belsejét, és feltöltöd héliummal!
Előzmény: Törölt nick (9679)
mmormota Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9800

Egyszerűen képtelenséget állítasz, nem hiszem el.

 

:-)

 

A rugókra szerinted nem vonatkozik a metrika megváltozása?

 

A mechanikusan (erővel) kinyújtott rugók is rövidebbnek látszanak relativisztikusan mint egy álló, ugyanekkora erővel ugyanekkorára megnyújtott rugó. 

 

 

Előzmény: muallim (9788)
Gézoo Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9799

Igazad van, de! 

 

  Ha valami valamit létrehoz, akkor a létrehozott már hathat a létrehozójára!

 

Ebből kiindúlva,  ha a gravitáció létrehozza az eseményhorizontot, akkor

 

ez önmagában nem indokolja, hogy az eseményhorizont más, (később érkező,)

 

gravitációs hatásra nem hathat... Hacsak az nem, hogy maga a gravitáció

 

olyan jelenség ami nem értelmezhető az eseményhorizont hatáskörében.

 

  Erre egy ötlet az, hogy a gravitáció síkhullám, ami nem értelmezhető a 3D-s térben.

Előzmény: easy5 (9792)
Gézoo Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9798

Bocs!  Kapkodva futottam át amit írtál. (Mentségem csak az lehet, hogy

 

munka közben egy-egy percre tudok csak bejönni.)

 

  Szóval,  A tól  A' pontba elér a fény 2 mp ez igaz, így ha megvárjuk, hogy

 

A'-be elérjen akkor B pontot 2+1=3 kor érjük el és onnan B'-be B+2=4 -nél

 

ér oda a fény. És igazad van A' és B' között is 600 000 km van, de a kivonás

 

helyesen 4-2=2 mp Így az árnyék és a fény is csak 300 000 km/mp alatt ér

 

A' ből B' be!

 

   Mondom, hogy zseniális! Amikor másodszor olvastam amit írtál, hirtelen

 

nem is értettem, hogy miért 3-2 -t írtál... De már látom tévedtél..

 

 

Előzmény: Simply Red (9793)
Dulifuli Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9796
de a shiftet macerás nyomkodni, úgyhogy az index fórumon én már csak így maradok, ha megengeded. ha nem, akkor is. bocs.

Te tudod... Én meg maradok az utálkozásnál, amikor ilyet látok. És ezzel aligha vagyok egyedül.

az lehet, hogy tapasztalati tényekből (is) indult ki, de ebből nem tapasztalaton alapuló dolgokat (is) bizonyított.

Nem bizonyított semmit. Megalkotott egy elméletet, amit bizonyos megszorításokkal lehet alkalmazni arra, hogy a valóságban tapasztalható eseményeket modellezzük vele. Ez nem bizonyít semmit, azt sem, hogy a valóságban tényleg úgy mennek végbe a dolgok, ahogy az elmélet állítja. Már csak azért sem, mert nem biztos, hogy mindig a valóságot tapasztaljuk. A dolgok megtapasztalásához ugyanis az kell, hogy valamilyen jel eljusson hozzánk, és semmi nem bizonyítja, hogy ezek a jelek nem torzulhatnak. Márpedig az elmélet éppen erre épül.
Előzmény: pearson (9671)
Dulifuli Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9795
Azt szokták hangoztatni, főleg persze a cáfolni kívánók, hogy az ált relnek csak néhány tapasztalati úton mérhető bizonyítéka van. DE a newtoni gravitációelmélet a határesete az ált rel-nek. Igy minden olyan tapasztalt mérés, ami igazolja a newtoni elméletet, ugyanúgy igazolja az ált relt is. Abból is kijön a megfelelő közelítésekkel. Tehát minden esemény, az alma esésétől kezdve a bolygók mozgásáig, éppúgy alátámasztja az ált relt, mint a klasszikus elméletet.

Pontosabban, összhangban van vele, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyítja.

Amire (eleinte) csak néhány mérhető jelenség állt rendelkezésre, az az, hogy többet is tud-e, jobb elmélet-e,mint a klasszikus. Erre bizonyíték a fényelhajlás, a Merkúr, atomórák lassulása, kettőscsillagok energiavesztése, GPS stb. Mára már elég sok van.

Ezek azonban mind nem bizonyítják, hogy a relativitáselmélet a valóságot írja le. A fény elhajlása nem bizonyíték arra, hogy van térgörbület, mivel nincs bizonyíték arra, hogy a fény csak egyenes vonalban haladhat, kivéve persze, ha így definiáljuk az egyenes fogalmát, ami azonban ekvivalens a relativitáselmélet elfogadásával. A többi pedig igazolja az elmélet feltevéseinek egy részét, de azt nem, hogy tényleg nincs abszolut idő és egyidejűség, hanem szimmetrikus relativisztikus effektusok és térgörbület lenne. Ezekre természetesen nincs is kísérleti bizonyíték. Szerintem a relativitáselmélet ilyen állításai zsákutcába vezetnek, és sokkal logikusabb lenne egy olyan magyarázat, hogy nem a fény terjedése az abszolut (ez már eleve hülyeség, mert a fény sebességéről is ezt állítják, márpedig a sebesség a mozgásra vonatkozik, és éppenséggel a mozgás az, ami mindig relatív), hanem a tér és az idő.
Előbb-utóbb úgyis ki fog derülni, hogy ebben nekem van igazam. Csak idő kérdése, márpedig az idő halad - még a távoli megfigyelő számára is.
Előzmény: Callie (9669)
Dulifuli Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9794
Bocs, én informatikus vagyok, és a real-time egy szakzsargon kifejezés. Azt jelenti, hogy valós időben, pontosabban egy adott időn belül biztosan kapsz választ, illetve jelet. Egy Ethernet hálózaton például nem lehet real-time rendszereket üzemeltetni, mert az egy üzenetszórásos hálózat, ahol a csomagok ütközhetnek, és semmi nem garantálja, hogy egy adott időkorláton belül el tudod küldeni a jelet, pláne, hogy még a válasz is visszajön.
Itt most csak arról beszéltem, hogy a megfigyelő ideje telik, és ebben az időben is végbemennek a történések a fekete lyuk környezetében, csak éppen a látás útján nem fog róla tudomást szerezni, mert a fény nem hagyja el az eseményhorizontot c sebességgel, hanem kvázi lelassul, illetve megáll. Ez azonban nem ekvivalens azzal, hogy az idő is megáll a megfigyelő számára.
Előzmény: Callie (9668)
Simply Red Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9793

Ne haragudj, de ennek se füle, se farka.

Ha a G,A,B,A' és B' pontok  léteznek (márpedig léteznek), akkor a belőlük alkotott háromszögek is léteznek. A fényutakat pedig kár idekavarni. Mi az árnyékon lévő lyuk mozgását vizsgáljuk, az pedig A'-től B'-ig 1 mp alatt 600000 km-t tesz meg, tehát kétszeres fénysebességgel halad a falon. Pont.

 

Hibás prekoncepciód van: azt hiszed, hogy a relativitáselmélet szerint az árnyék nem mehet gyorsabban, mint a fény, ezért hetet-havat összehordasz, hogy ezt a véleményedet fenntarthasd. Azonban tévedsz, mivel az árnyék sebességét nem korlátoza a relativitáselmélet. Az csak az anyagi testek, ill. az információ terjedési sebességének szab határt. Egy ilyen árnyék viszont sem nem anyagi test, sem nem lehet vele információt továbbítani fénysebességnél gyorsabban. 

 

Gondold újra!

Előzmény: Gézoo (9791)
easy5 Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9792
A gravitáció hozza létre az eseményhorizontot, természetesen nem hat önmagára.
Előzmény: Gézoo (9790)
Gézoo Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9791

Szia!

 

  Ó ezt itt, már többen megírták.  A lényeg, hogy a fény 2 mp alatt ér el

 

a forrástól az ernyőig. Megszünéskor az árnyék keletkezéséig is 2 mp

 

tellik el. De ezen utak nem tévesztendők össze az ernyőn megtett úttal.

 

   A másik hogy a fényútban nincs háromszög, ami bármivel is hasonúlhatna,

 

kiváltképpen a forrás helyének és az ernyőn az a fény-árnyék kezdet és

 

vég helyeinek háromszögével, így onnantól van a csavar a magyarázatban.

 

  De ettől függetlenűl, nagyon ügyes!

Előzmény: Simply Red (9789)
Gézoo Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9790

 

 

  Bocs, hogy belkotyogok, de most jutott eszembe.

 

   Nem lehetséges, hogy a gravitáció kétdimenziós síkhullám?  Mert akkor

 

  számára nem létezne az eseményhorizont! Így szabadon átjuthatna rajta!

 

 

 

Előzmény: Dulifuli (9787)
Simply Red Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9789

 Kis félrevezető hókusz-pókuszba gondosan beágyazott átverés.

 

Hol van itt a hókuszpókusz?

Hol van itt az átverés?

 

Bármennyire furálod, ez a jó megoldás. Annyira egyszerű, hogy egy 15 évesnek is illene megértenie.

 

Ha szerinted nem jó, mondd meg, hol a hiba benne.

Ha nem tudod megmondani, akkor viszont légy szíves, ne mondd, hogy átverés, ugyanis nem az.

Előzmény: Gézoo (9779)
muallim Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9788

Egyszerűen képtelenséget állítasz, nem hiszem el. ( ez tulajdonképpen a klasszikus példa :a pajta meg a mozgó rúd körré görbített változata )

 

A rugókra szerinted nem vonatkozik a metrika megváltozása? A megrövidült szerelvény nem siklik ki a változatlan hosszú sínpályáról. Ha a vonatról nézed a körpályát, akkor a rugók, a vonathosszak nem változnak meg, viszont a sínpálya rövidebb lesz, mégsem siklik ki a vonat.

Előzmény: mmormota (9774)
Dulifuli Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9787
Igen, valóban hiba van a gondolatmenetben. A fekete lyuk ugyanis azért fekete lyuk, mert olyan erős a gravitációja, hogy még a fény sem tud belőle kijutni. A gravitáció viszont (vonzó gravitációt feltételezve) nyilvánvalóan kijut belőle, hiszen még a fényt is csapdába tudja ejteni. A hiba ott volt, hogy a fénysebességgel terjedő gravitációból azt a következtetést vonták le, hogy a gravitáció másban is ugyanolyan, mint a fény, azaz hat rá a gravitáció. Márpedig az, hogy a gravitáció nem engedi kijutni a gravitációt, hasonló ahhoz, amikor Münchausen báró a saját hajánál fogva húzza ki magát a mocsárból (mégpedig lovastul).
Előzmény: HondaVuk (9666)
Dulifuli Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9786
2. Hol lehet találni ilyen pörgő gyűrű alakú fekete lyukat? Mert szeretnék egy kicsit megfiatalodni... :-)

De most komolyan, honnan a túróból veszed, hogy létezhet gyűrű alakú fekete lyuk?
Előzmény: Törölt nick (9664)
Gézoo Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9785

Szia!

 

  Nem hagyja el... Ez egy gyerekes feladvány, nincs antaginisztikus ellentmondásban.

 

   Ettől függetlenűl, köszönöm a reagálásodat.

Előzmény: muallim (9760)
Gézoo Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9784

 

 

 Szia!

 

  Háromra  gondoltál, csak  elírtad...   Vagy ha a 3d térben két szám is elég ehhez.

Előzmény: mmormota (9763)
Dulifuli Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9783
Téridőgörbület van. Korrekt tömeg definíció is van. Ugyanis mindkettő mérhető. A mérési módszer megadása eleve definiálja az adott mennyiséget.

És mi a téridőgörbület mérésének a módszere?
Előzmény: Törölt nick (9654)
Gézoo Creative Commons License 2005.08.24 0 0 9782

Szia!

 

   Mondsz' valamit, mert   T= 2*Pi*Gyök(l/g)   képlet szerint tényleg,

 

  ha g növekszik,  csökken a lengési idő  ha l/g nagyobb 1-nél, (ha kisebb

 

  akkor növekszik, de jobb példát keresek számodra. Ez nem volt szerencsés.)

Előzmény: lxrose (9768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!