Keresés

Részletes keresés

courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3760
Az a baj, hogy a gepem Balatonon maradt, es iden mar nem megyek le a telekre.
mas. Kicsit off, de szerintem ideillik.

http://www.fideszfrakcio.hu/index.php?CikkID=46583&FIDESZSESSID=5f50b3c20c0258fff581c3277e5a6fde
Előzmény: Nagyon Várbarát (3752)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3759
És ráadásul vasútbarát is :)
Előzmény: NO HAB (3757)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3758

Csak sikerült a nyulat kiugrasztani.

Ezennel üdvözlök minden "csendes"társat.

Az előző hsz-al nem akarartam senkit megsérteni.

Akkor szervezzünk egy topictalit a budai várban.

Előzmény: NO HAB (3757)
NO HAB Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3757

Azért közvéleménykutatónak ne menj el!

Ki tudja hányan vannak úgy mint én,hogy "csak" lelkes olvasója ennek a remek fórumnak,és a már-már tanári jegyzeteknek,képes beszámolóknak! 

Előzmény: karako-hid (3755)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3756

Valóban...  :-(   ... az Internetnek hatalmas előnye, hogy az egymástól távollakó, de egyazon érdeklődési körű embereknek közös találkozóhelyet =fórumot biztosíthat.

Persze ettől még mindenki marad a maga helyén {várában} de azért ha komolyan akarja valaki, ezen tud változtatni {pl. közös vártúrák!}  :-)

Előzmény: karako-hid (3755)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3755
Sajnos az utóbbi idők hsz-it nézve kevesen lennénk.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3754)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3754

Ami késik, az nem múlik... talán egyszer majd szervezünk egy közös budai várlátogatást, amin jó lenne személyesen is találkozni a többi Topiklakóval!  :-)

Előzmény: karako-hid (3753)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3753
Valóban érdekes összefoglaló. Én is rég jártam a budai várban, jó lenne körülnézni ismét. Bár engem a hegytetőkön trónoló várak jobban vonzanak.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3752)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3752

Kösz szépen a budai vár ostromait bemutató linket! :-)

Most belegondolva, úgy érzem, hogy aránytalanul keveset foglalkozunk {foglalkoztunk} Budával, gondolok itt a szervesen összetartozó várra és városra is... pedig mégis ez volt a középkori Magyar Királyság fővárosa!

Bevallom őszintén, hogy még nem jártam úgy végig -- Isten igazából! -- a budai oldalon található egyes erődítményeket... régebben pedig sokat jártam a Hadtörténeti Múzeumba, ami ugyebár az Esztegomi-rondella {régebben Föld-bástya} mellett található.

Ezért ismét hozzád fordulnék, hogy ha tudnál fényképeket készíteni a budai vár egyes védőműveiről, ide a Topikba feltehetnéd majd közösen kielemezhetnénk a látottakat....

Buda vára Zsigmond király építkezései utáni állapotában
Előzmény: courage the dog (3751)
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3751
Nem tudom, volt-e mar, de remek osszefoglalo Buda ostromairol. Szinte latni lehet az akkori esemenyeket.

http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/29_30/domokos.html
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3750
Igen, jól emlékszel Melegh Szabolcs a következőket írja erről:

Az Alsóvár alján a piac felőli oldalon véleményem szerint egy pincesor húzódott, amelynek tagjai az asszony pince, sós pince, görbe pince voltak.

Gyanúm szerint ezeket teljesen betemette az Alsóvárban felrobbantott és onnan lezuhanó Nagy-torony és Csonka-torony omladékai!

Előzmény: karako-hid (3747)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3749

Természetesen nekünk a legnagyobb kincs maga a regéci vár annak históriájával, természeti szépségével és minden hozzáfűződő legendájával együtt, amely a magyar nép közös múltjáról szól!

Úgy látszik már én is elmegyek a "bulvársajtó" felé a kincsek emlegetésével... amiket ahogyan alább leírtam, lett volna -- és lett is! -- ideje elvinni Zrínyi Ilonának a biztonságosabb munkácsi várba!

Én kb. 7 éve jártam először a várromban, akkoriban már kiirtották a sűrű erdőséget, amely a maradványokat eltakarta, egy elég rossz minőségű 1986-os fotó alapján el lehet képzelni az akkori állapotokat... úgy, mint a legtöbb romvárunk esetében!  :-(

Regéc várromja 1986-ban

Előzmény: karako-hid (3746)
courage the dog Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3748
lyo:))))))))), ez teccett:D
Kemeny egy noszemely volt.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3744)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3747

Ma megvettem a CB 2005/1 számát, ahol gyorsan elolvastam SZ cikkét a füzéri várról. Itt a pincének nevezett helyiségek a földszintről nyíltak, tehát nem besüllyesztettek voltak. Ekkor gondoltam arra, hogy MSz regéci tanulmánya során a déli sziklacsúcs alatt pincéket említ. Lehet, hogy ezek se a földszinta alattiak voltak, mert Várbarát által berakott egyik képen találtam valamit:

Előzmény: Nagyon Várbarát (3742)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3746
"

-- Nem tudjuk még bizonyosan, hogy mikor és ki építette a vár korai magját?

-- Nem tudjuk, hogy ez pontosabban hol állt, a szarv melyik csúcsán?

-- A XVI. -- XVII. századi palánkvár hogyan helyezkedett el?

-- Az egyes kapuk hol állhattak?

-- Kik és mikor építették a lakószárnyakat?

-- Tényleg még a föld rejti a Rákócziak kincsét?"

Azért már előrébb vagyunk, mint két hete a vártúrán.

A vár legbelső kapujának helyét mér sejtjük, a palánkvár helyét is.

A nyugati szárnyról is tudunk annyit, hogy 1644 és 1678 között építkeztek benne: új helyre került a kápolna, emeletet húztak rá.

Ami a Rákócziak kincsét illeti, ez inkább legenda..... de szép :)

Nem a kicsért ásunk, hanem, hogy megismerjük a várat. Részemre már ez is egy kincs, hogy ennyi minden kiderült a várról eddig. 1984 ?85 -ben voltam először a várban, ami sűrű erdőben űllt, alig látdzott belőle valami. Most meg....

Várbarát! Ha esetleg nem néztes, akkor most nézd meg a mailt :)

Előzmény: Nagyon Várbarát (3743)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3745
Kemény asszony lehetett, de kellett is. Munkács védelme se lehetett semmi egy asszony részéről.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3744)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3744
Hogy milyen természetű asszony volt Zrínyi Ilona úrnő, azt a regéci várőrség számára kiadott rendtartáson keresztül is megállapíthatjuk:

1 – Tilos a szitkozódás ezért, akit rajtakapnak, 1 forintot fizet, vagy 12 botütést kénytelen elszenvedni.

2 – Éjjel dobszóval kell a várat megkerülni.

3 – Aki a várat meghágja, azaz felmászik a falra, fejvesztéssel bűnhődik.

4 – Cirkáló, virrasztó, ha elalszik az őrségben, az első alkalommal három pálcaütést kap, második alkalommal a vár fokáról le kell vetni a mélybe.

5 – Ha a szolgák közül valaki a várból kapitányi engedéllyel eltávozik és éjjelre nem jön vissza, tömlöcben bűnhődjön, pálcázzák meg, és ha ismételten előfordul, keményebb verést kapjon és verjék vasra.

6 – Aki valaki kardot ránt, a kezét kell levágni, ha vért is kiont, nyakazzák le.

7 – Ha valakit elfognak, és tömlöcbe vetnek, kivéve, ha jobbágyról van szó, az úrnőt értesíteni kell.

8 – Az őrség havonta tartson céllövészeti gyakorlatot, a fegyvereket tartsák rendben, a gyalogosok a mustrán tisztességes bocskorban jelenjenek meg.

9 – A tömlöctartó a rabokért a fejével feleljen.

10 – A várfalon mindig tartsanak készenlétben hordókban vizet a tűzoltásra, a kéményeket pedig minden héten tisztítsák ki.

11 – A garázdákat, szitkozódókat zárják tömlöcbe reggeltől estig tartó időtartamra, ha pedig a nap második felében követi el a tettét, akkor estétől reggelig.

12 – Halálra ítélt csak az ítélet végrehajtására vihető ki a tömlöcéből.

13 – A darabontok feleségei magukat a várban megbecsüljék, ne szitkozódjanak egymás között, ne verekedjenek a várban az asszonyok. Akit mégis rajtakapnak, a kapu között 12-t üssenek rá, ha pedig tovább makacskodik, űzessék ki a várból.

14 – A tűzifa mindig kellő mennyiségben legyen tárolva.

-- Az őrség számára kiadott utasítás kiegészítőjeként még a következőket írta Zrínyi Ilona úrnő: „Holmi fosos kurvát be ne bocsássanak a várba, hanem az ki méltó az illendő tisztességes személyeket.”

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3743

Akkor bedobok egy-két követ a regéci állóvízbe!  :-)

-- Nem tudjuk még bizonyosan, hogy mikor és ki építette a vár korai magját?

-- Nem tudjuk, hogy ez pontosabban hol állt, a szarv melyik csúcsán?

-- A XVI. -- XVII. századi palánkvár hogyan helyezkedett el?

-- Az egyes kapuk hol állhattak?

-- Kik és mikor építették a lakószárnyakat?

-- Tényleg még a föld rejti a Rákócziak kincsét?

Ferkó úrfi 1684-es portréja, amikor 8 évesen szaladgált a regéci vár udvarán

Adalékok II. Rákóczi Ferencnek, a regéci várhoz köthető eseményeiből:

1677. decembere és 1678. áprilisa között az anarchikus kuruc-labanc belháborútól való félelmében Zrínyi Ilona a gyermekeivel együtt bezárkózótt a regéci várba. Utasítására Nagy Ferenc részletes inventáriumot készített az erősségről.

1683. májusától ismét Regéc vára szolgált az úrnő szállásául. Innen vitte magával férje, Thököly Imre "kuruckirály" a gyermek Ferkót a törökkel szövetségben elindított hadjáratra. Miután ez szeptemberben csúfos vereséggel végződött, a gyermek ismét Regécre került vissza.

1684 novemberében hagyták el a várat és a sokkal biztonságosabbnak ítélt Sárospatakra költöztek át. 

1685 szeptemberében kiürítették a felkelők bázisául szolgáló raktárakat is, ahonnét a felszereléseket Munkácsra vitték át.

1685 novemberében Szádvár és Regéc kuruc helyőrségei ágyúlövés nélkül kaput nyitottak Caprara császári generális hadai előtt, kinek parancsára mindkét várat felrobbantották, nehogy a felkelők a későbbiekben bázisul használhassák.

Hát ez Regéc szomorú vége... vagy mégsem?

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3742

Akkor én is beérkeztem a Topikba... 

Remek váras könyvesbolt, még remekebb üzletvezetővel, aki talán minket is segíteni tud a regéci vár minél alaposabb feltérképezésében!  :-)

Szerintem fantasztikus érzés, így -- kissé az ásatásokat megelőzően -- megpróbálni kitalálni az egykori inventáriumok alapján, milyen is lehetett fénykorában a Rákócziak erődítménye, melynek piacán a kis Ferkó úrfi futkározott anno...

Amúgy mi legyen a mai téma Regéccel kapcsolatban?

Előzmény: karako-hid (3740)
Mollly Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3741
Tavaly jártam ott, szemmel láthatólag munka folyt..
Előzmény: Qedrák (3723)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3740
Ma meglátogattam az Almássy téri üzletet, ahol sok könyvet lehet beszerezni. Minden várbarátnak érdemes elmennie, a héten 50 % kedvezmény minden könyvre. Az eladók tök rendesek, és jobbnál-jobb könyvek sorakoznak a polcokon. Sajnos nem volt olyan vastag a pénztárcám, hogy mindent megvehessek.
karako-hid Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3739
Persze, ezzel én sem vádolni akartam a szerzőt, úgy értettem, igaza van,: "elfeledett"
Előzmény: karako-hid (3714)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3738
Úgy látszik figyelni kellett volna a film nézésekor :)
Előzmény: Nagyon Várbarát (3737)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3737

Sajnos a regéci várat ismertető DVD-szerint a 2005-ös esztendő volt az első -- és remélhetőleg az utolsó is! -- amikor a pénzforrások hiánya miatt nem tudták folytatnia a vármaradványok feltárását és helyreállítását!

Előzmény: karako-hid (3736)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3736

Annyit, hogy idén folytatták volna, de ez valamilye okból elmaradt (valszeg pénz). Jövőre remélem lesz, még nem kutakodtam iránta.

Azon gondolkozom, hogy mindjárt megírok egy mailt az infokukac mol pont gov pont hu címre érdeklődésképpen.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3735)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3735

Ami a regéci várrom további régészeti kutatását és helyreállítását illeti, sajnos sok jót nem hallottam... ti mit tudtok róla?

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3734

Mindenképpen a "tiszta forrásból" vagyis az eredeti inventáriumból kell kiindulnunk, ami pedig a Magyar Országos Levéltárban található!

Ezt aztán ki hogy értelmezi, az már magánügy....

karako-hid Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3733
Bocs, elírtam a megyei levéltárra gondoltam :))
Előzmény: Qedrák (3731)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3732

Elvileg igen, legalább is, én igy értelmezem ezt a mondatot:

"A Magyar Országos Levéltár munkatársai minden kedves Érdeklődőt szeretettel várnak az intézmény négy telephelyén. Megújult honlapunk lehetővé teszi, hogy a magyar és a külföldi állampolgárok, a kutatók, a diákok, azaz a Látogatók megismerhessék a Levéltár működésének legfontosabb területeit, és segítséget kapjanak abban az esetben, ha kutatási céllal felkeresik intézményünket."

Aláhúzás tőlem.

Bővebb info:

http://www.mol.gov.hu/

Először megpróbálkozok Melegh Szabolccsal, úgyis kimegyek a könyvesboltba.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3728)
Qedrák Creative Commons License 2005.11.13 0 0 3731

Nem könyvtárat, levéltárat írtam. :)

Előzmény: karako-hid (3730)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!