Keresés

Részletes keresés

joskabacsi Creative Commons License 2021.09.02 0 0 1570

A Házler 12-13-as pinot-k nagyjából 2-2,5 év palackos érlelés után gyűrték le a hordó vaníliáját, pedig 11-12 éves volt a legfiatalabb 225-ös. Saját tapasztalatom szerint - az általunk használt hordókkal - kb. 1,5x -es idő kellett ahhoz képest amennyit a bor a hordóban töltött. 

A hőmérséklettől szerintem nem, a pörköléstől viszont igen, a kutatós hordókísérleteknél (számomra) meglepő módon rövid távon a light-os pörkölés adta a legintenzívebb aromákat, aztán nagyjából 6 hónap után kezdték utolérni a médium és heavy pörkölésű dongák. 

 

 

Előzmény: naivkezdo (1565)
joskabacsi Creative Commons License 2021.09.02 0 0 1569

A pinot reginától ne várj sokat, kék reziből még nem találkoztam iható borral ...

Előzmény: IsKol (1568)
IsKol Creative Commons License 2021.09.02 0 0 1568

Hát én nagyon odavagyok G. Rosa boráért. (a szőlő is jól művelhető ill. az oltványosodnak is van belőle két alanyon) 

 

Kunság és Mór a "hazája" de lehet a Mátrában is megélne ;-)

 

Tetszik, hogy nem csak reduktív bort lehet belőle készíteni...

 

Nem olyan intenzív az íze mint az irsai/otttonel vonalnak, savai is maradnak. 

 

Kóstoltam, Frittman-t és Paulus-t (neki pezsgője is van) és van még Szentpéteri is otthon.

Az Eifert féle pedig fahordós.

Kkmt-en is van a Gedeon borszaküzletben persze a sajátjuk.

 

Ki kellene próbálni a Koch-féle Organic-ot ami Castellumból (Panonija) készül, szóval lehet átugrok Kkmtre hétfőn.

 

És még egy másik is a P. Regina mozgatja a fantáziámat (nem csoda ;-)

Előzmény: szervezkedő (1567)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.02 0 0 1567

Ne osztogasss! Végén nem lesz hová tenned az idei termést!

 

Este Mihály mondta már feliratkoztál te is!

Hagytam magam rábeszélni idén gene Rozikára.

 

Azt mondta "egetrengető" bor lesz belőle!

:-D))))

 

https://www.youtube.com/watch?v=NH7nHwGPPCo

 

Az alkalom hozza, de nekem van amikor tényleg beleremeg mindenem fröccsözés közben!

Előzmény: IsKol (1564)
erwett Creative Commons License 2021.08.06 -1 0 1566

az ernyőművelés miért jó? ..mikor választjuk ezt a metszésmódot?

naivkezdo Creative Commons License 2021.08.04 0 0 1565

Többen mondták, több helyen olvastam, hogy a hordóban kell hagyni a bort, ha éppen túl hordós. Ebből az következik, hogy lesz olyan ciklusa, amikor belesimul. Gyakorlati tapasztalat konkrét időkkel van? Esetleg függ a hőmérséklettől is?

IsKol Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1564

Ha volna alapanyagod adnék 5 hektós hordót ;-)

Előzmény: Maci_P (1562)
naivkezdo Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1563

Én végeztem ilyen tesztet, de inkább az erjedés nyugodt folyamata miatt mondom, hogy szerintem jobb kis (1 hekto körüli) fahordóban erjeszteni, mint nagy tartályban.  Ha ugyanakkora űrmértékű mind2, akkor is jobb a hordó.

Előzmény: Maci_P (1562)
Maci_P Creative Commons License 2021.07.12 0 1 1562

Ja igen, elkanyarodott a történet, de ha jól rémlik, terelni nem akarta senki, Ő szeretne tartályt.
Egyébként meg, ha a pince flórája ízlésének megfelelő bort eredményezett, az a tartályban is kb. hasonló lesz, de úgyis minden év más ;-)
Egyébként érdekes lehet egy fele tartály, fele hordó erjesztési teszt... De sajnos nekem nincs annyi alapanyag, ami egy normál hordót meg egy tartályt is megtöltene - na meg hordóm sincs ;-)

Előzmény: naivkezdo (1561)
naivkezdo Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1561

A kérdező eddig fahordóban erjesztett spontán, nem írta, hogy volt ezzel gondja. Innen akarják átterelni fajélesztőre és tartályra. 

Előzmény: Maci_P (1560)
Maci_P Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1560

Az aszályos évben a must nitrogénhiánya a legnagyobb gond, és mindegy, hogy fajélesztővel, vagy spontán erjesztesz, tápanyagpótlás (tápsó) nélkül az erjesztés problémás lesz - de szerintem ezt te is tudod, csak annyira triviális, hogy nem írtad. A túlmelegedés mindkét módszernél előjöhet, a beoltott must esetében nagyobb rá az esély, hiszen ott a magas kezdeti sejtszám miatt nagyon gyorsan felszaporodik az élesztő, a gyors lefolyású erjesztésnél pedig a hőképződés erőteljesebb. A spontán erjesztés valóban elhúzódik, így egy illatosabb fajtánál ez probléma is lehet, de ezt sokszor kárpótolja az esetleges több élesztőtörzs vegyes aromavilága.
Ami szerintem nagyon fontos: spontán csak az erjesszen, aki kellően tisztán dolgozik - és itt a pince tisztasága is igen fontos, az alapanyaga egészséges, nem törődött, nem eresztett levet (szóval nem az 500literes szüretelőkádba van öntve, jól meg is taposva, hogy többet el lehessen vinni a 10km-re levő pincébe a tűző napon), illetve nem forróságban volt tartva, mert ilyen esetekben fennáll a veszély, hogy valami rossz már megindult.
És nem beszéltünk még arról az esetről, amikor egy túlterhelt, éretlen szőlőből próbálnak valamit kihozni. Na ott aztán tényleg nincs sok értelme a spontán erjesztésnek.

Előzmény: van_Persil (1557)
naivkezdo Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1559

Rendben is van, csak pl benéztem ide, és pár dologgal nem értettem egyet, megosztottam a véleményem, tapasztalatom.

Ha többen mondják, attól még nem lesz biztosan igaz, legyen bármiről is szó. Na de mire megy a kérdező ebben az esetben? Súlyozza a véleményeket, aztán dönt valahogy. Nem dől össze a világ, csak elképzelhető, hogy mást fog tapasztalni, mint amit itt olvasott. Aztán lehet megbánja a kiadott pénzt, eltelt éveket.

Szóval nehéz dolog ez a tanács osztogatás felelősen. 

Előzmény: IsKol (1556)
naivkezdo Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1558

Egyik állításod üti a másikat.

Előzmény: van_Persil (1557)
van_Persil Creative Commons License 2021.07.12 -1 0 1557

Ha nem használsz fajélesztőt, akkor egyedibb bort tudsz csinálni. Nem jobbat, hanem egyedibbet. Aztán, hogy ez az egyediség előny-e a borodnak, majd kiderül.

Mindenesetre a klímaváltozás miatt, amikor ilyen aszály van, ill. szüretkor is nagy a meleg, részben, mert a szüret időpontja is előbbre kerü, fokozottan fennáll a veszélye az erjedési hibáknak (záptojásszag, karfiolszag, egéríz etc.), amik fajélesztő használatával egyszerűen kiküszöbölhetőek, ezen kívül a gyors, nem túlmelegedett, csendes erjedés a normál élesztők elhúzódó, melegedő, felhabzó erjedéséhez képest sokkal több aromát, ízanyagot tartanak bent a botban. Lehet szidni a fajélesztőt, hogy fúj, egyenbor, de ez lehet előny is egy stabil iható színvonal kialakításakor.

Előzmény: IsKol (1550)
IsKol Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1556

Minden egyes résszel teljes mértékben egyetértek annyi kiegészítéssel, hogy a tanácsadás a profik dolga a többieknek csak a tapasztalat megosztása lehet a feladata ;-)

Előzmény: naivkezdo (1555)
naivkezdo Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1555

Érdemes mélyebben belemenni a témába, először olvasás szempontból, utána megkérdezni közlékeny, profi borászokat a témában. Főleg, mielőtt másnak adunk tanácsot!:)

Előzmény: IsKol (1550)
IsKol Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1554

" tűrtem amit közben a nejemtol kaptam folyamatosan"

 

Meg is érdemled! Mondtad az asszonynak, gyere drágám elviszlek szórakozni (nem Fradi meccsre), hát nem jött be...

 

Ez alól csak akkor kaphatsz felmentést ha a kedvesed szeretett volna egy tartályt kapni és megvetted neki. Azért féltette ;-)

Előzmény: szervezkedő (1551)
van_Persil Creative Commons License 2021.07.12 -1 0 1553

Ja és ez nem azért van, mert valamelyik bürokrata a hasára csapott, hanem statikai/vezetésbiztonság-technikai okai vannak, úgyhogy a nejednek tökkkéletessen igaza volt...

Előzmény: van_Persil (1552)
van_Persil Creative Commons License 2021.07.12 -1 0 1552

Autónként változó, hogy mennyi terhet rakhatsz a tetöcsomagtartóra, általában 70 kg körül lehet/szabad.

Előzmény: szervezkedő (1551)
szervezkedő Creative Commons License 2021.07.12 0 0 1551

Csudakat vagyok bátor, csak kreatív ötletekre tud sarkalni egy - egy felvetődő feladat.

 

(Annyi csalás volt az egészben, hogy a helyszinen egy kalapáccsal és egy akkisis behajtóval gyorsan csináltam egy kalodát a több száz kilometerren fuvarozott zsaludeszkákból. Illetve onnantól 70-80volt a sebesség, mert féltem hogy szétszedi a menetszél+ tűrtem amit közben a nejemtol kaptam folyamatosan.)

Előzmény: van_Persil (1549)
IsKol Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1550

"Tartályban más lesz az erjedés, ott nem kap oxigént."

 

Azt elmondod, hogy kap oxigént a hordóban egy erjedő tétel?

 

Mikrooxidáció során - már amit én tudok - teljesen mindegy az "edény" anyaga, porozitása mert az oxigént kívülről fúják bele a mustba vagy az újborba.

 

Állítólag, ez segít "borosabb" bort készíteni a Biankából pl.

 

Tartály vs. hordó vagy élesztő az iparból vs. élesztő "otthonról"???

 

Falusi1 elmondta a szőlő topikban, hogy nem mindegy milyen szőlőről van szó illetve nem mindegy mit szeretnél létrehozni abból ;-)

 

Az egész borászat (vagy borászkodás amit legtöbbünk nem megélhetés miatt csinál) egy nagy kísérlet mindig változó tényezőkkel.

 

Itt vagyok például én - nem a legjobb példa de itt vagyok - az elkövetkezendő n+1 év valamelyikében - mikor lesz rá időm - biztos kettéveszek egy adag szőlőt szüretkor és megpróbálom élesztő nélkül valamint az is biztos, hogy nem fogok 30-50 literes tételekkel tevékenykedni... (250-300 literrel már lehetne próbálkozni.)

 

De most még a biztosra megyek, élesztő és tartály, talán nem ezek fogják nem jól fogyaszthatóvá tenni a bort ;-)

 

Na meg félek is a hordóktól, biztos nem mernék még egy-két bizonytalansági faktort belevinni a borkészítésbe.

 

És még környezettudatosság is van a dologban ;-) Vízóracsere volt ma a pincénél és visszanézve a korábbi évek fogyasztását azt mutatta hogy kb. az 1/5-ét használjuk az ivóvíznek tartályokra mint korábban hordókra

 

A borászoknak biztos van olyan boruk amit a maguk örömére készítenek és biztos van olyan is amelyet eltérő fogyasztói igények kielégítésére.

 

Szabi831104, én azt mondom, vegyél nyugodtan bármilyen tartályt és élesztőt is használhatsz (ti. a tartályoknak jobb a hővezető képessége mint a "szigetelő" fahordónak) majd pár év múlva mesélj milyen lett a borod mikor a két tételt "házasítottad" ;-)

Előzmény: naivkezdo (1548)
van_Persil Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1549

Bátor fickó vagy...

Előzmény: szervezkedő (1546)
naivkezdo Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1548

Beviszed a tasakos élesztőt a pincébe, akkor az lehet domináns.

Most lépsz kettőt az ipari irányba. Csak egy jó tanács, gondold át.

A hordó nem írtad milyen, ki készítette, ha maga a fa nem ízlik, akkor lehet csak egy gyenge égetés kellene, beszélj a kádárral. 

Tartályban más lesz az erjedés, ott nem kap oxigént.

Én tavaly tértem vissza a hordós erjesztés felé, sokkal nyugodtabb a folyamat.

Előzmény: Szabi831104 (1541)
szervezkedő Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1547

Az extrém helyen történő erjesztéssel kapcsolatban felénk olyan ! működő "népi" megoldasok, iskolában nem tanított módszerek is vannak, hogy ezeket ismerve szerintem bárhol/bármiben lehet erjeszteni!

Előzmény: joskabacsi (1544)
szervezkedő Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1546

Egy kis gondolkodás után sima személyautó tetőcsomagtartójára 2db 8,5- 9hl tartály is felfér.

 

(Én méretre gyártattam külföldön.)

Előzmény: van_Persil (1545)
van_Persil Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1545

Van a Bi-bor-ász-nál is Villányban, meg szerintem a Pannónia Üzletháznál Vitnyéden is (természetesen más gyártók más márkái), de vedd figyelembe, hogy ha házhozszállítással rendelsz, az eléggé megdrágítja az árát (akár 20 ezer Ft is lehet a szállítási díj, vagy több). Egy 300 literes tartály egy középkategóriás kombiba vagy egyterübe simán befér lehajtott/kiszedett hátsó ülésekkel.

Előzmény: Szabi831104 (1543)
joskabacsi Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1544

Ugyanúgy kierjed tartályban is,

Kipróbálni persze bármit ki lehet...

 

Előzmény: Szabi831104 (1541)
Szabi831104 Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1543

Köszönöm, ment a kedvencek közé és körülnézek.
Ezt az oldalt eddig Nekem sehogy nem dobta be.

Előzmény: van_Persil (1542)
van_Persil Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1542

készenlét zrt: letina tartály

Előzmény: Szabi831104 (1541)
Szabi831104 Creative Commons License 2021.07.08 0 0 1541

Köszönöm a válaszod.

Porvédőt mindenképpen kérnék hozzá pont abból az okból adódóan amit Te is írtál.
Amit eddig keresgélésem során nem találtam az a 3 csapos tartály. Mindenhol csak az 1 csapos verziót látom. Tudnál linket küldeni ha Te találtál?

Ami még Nekem is ugyancsak megfordult a fejemben az a fajélesztő. Eddig fahordóban nem volt rá szükségem, most viszont kicsit tartok a nem megfelelő erjedés beindulásától ezért én is úgy gondolom, hogy nem hátrány ha idén kipróbálom.

Előzmény: van_Persil (1537)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!