Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3774

Bár még nem folytattak régészeti kutatást a várromban, de van róla egy érdekes összefoglaló itt:

Link: Feld István: A Gönci Amadé vár ( A Herman Ottó múzeum évkönyve XXII-XXIII. Miskolc 1985) IV.06.31

Előzmény: Nagyon Várbarát (3773)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3773

Így múlik el a világ dicsősége! Az egykor rettegett nagyúr, a Felvidék sok vármegyéjének koronázatlan királya, a Szent István uralkodása idején 

"jól helyezkedő" Aba nemzetséghez tartozó Amadé nádorispán egykori székhelyéből szinte semmi sem maradt fenn napjainkra... :-(

Elég kevesen ismerik, mert nem az országos kék jelzés, hanem a

piros "Rákóczi-úton kereshető fel, a nyomvonaltól K-re fekvő sziklaplatón. Könnyű elkerülni, messziről nem látható az egyetlen szögletes torony alapfalai...

A pálos kolostor romjai tőle még É-ra fekszenek, onnét még menni kell bőven.

Amadé-várnak valóban megpecsételődött a sorsa, bár véleményem szerint a szögletes torony  felmagasításával tökéletes kilátótoronyhoz juthatnának a környéken kirándulók!  :-)

A gönci Amadé-vár és a pálos kolostor helyrajza
Előzmény: karako-hid (3771)
Una Vestrum Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3772

Remélem, lesz.

Legutóbbi hétvégén Vitányvár esett útba; talán arról is.

Előzmény: karako-hid (3771)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3771
Arra én vagy 20 éve jártam, akkor térkép nélkül kerestük Amadé-várat, de nem találtuk és az ott lakók se tudták merre van. Úgy emlékszem, a kolostorig jutottunk. Fénykép van Füzérről?
Előzmény: Una Vestrum (3770)
Una Vestrum Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3770

Füzéren - bár a négynapos hétvégén ez nem látszott - biztosan folyik a helyreállítás; hatalmas mennyiségű kő vár még beépítésre. Sajnos láttam olyan betonozást is, amit inkább elfelejtenék, de talán az is kap majd valami burkolatot.

Az Amadé-vár a környék többi várához képest semmiség, viszont sport-értékű a megközelítése, és a kilátás sem akármilyen. Ha valaki amúgy is elutazik a Zemplénbe, és még érdeklődést is mutat a várak iránt, érdemes útba ejteni. Nem beszélve arról - talán ezen a fórumon nem off - , hogy ugyanazon a (piros) jelzésen a közelben egy pálos templom és kolostor igen komoly maradványai is láthatóak.

Előzmény: karako-hid (3768)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3769

Egyetértek! Fényképek és élmények jöhetnek minden mennyiségben!   :-)

Előzmény: karako-hid (3768)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.16 0 0 3768

Üdv!

Tényleg kerülgettük egymást, mert mi október 30-án jártunk a Komlóska-Regéc-Boldogkő várakban.

És mért ne tudnál újat mondani. Amadé-várnál pl. én még nem jártam, Várbarát is régen. Füzéren is egy éve voltam és állítólag idén, még most is folynak ásatások, helyreállítások.

Úgyhogy, ha van fénykép, akkor légyszi mutasd be őket.

Előzmény: Una Vestrum (3767)
Una Vestrum Creative Commons License 2005.11.16 0 0 3767

Esmét csak kivonatosan tudtam átolvasni az utolsó néhány oldalt. Úgy tűnik, az október végi hosszú hétvégén akár kerülgethettük is egymást egyik-másik törzstaggal, mivel 29-31. között a következő utat tettem meg:

Hercegkút - Nagyhuta - Kishuta - Bózsva - Füzérkomlós - Füzéri vár - Hollóháza - Telkibánya - Amadé-vár - Regéci vár - Mogyoróska - Arka - Boldogkővár.

Bár újdonságot biztosan nem tudok mondani, illetve mutatni, igyekszem majd néhány képet feltenni. 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.16 0 0 3766

Hát nagyon érdekes web. lapot mutattál be... szlovák fiatalok által elképzelt királyságok -- egy-egy vár központtal -- melyeket sorba látogatnak, bejárnak-alszanak falaik között... nagyon szimpatikusak a számomra, mert felidézik a régebbi vad vártúráim idejét!

Sokszor gondolok rá, hogy ha egy várrom közelében lakó néhány lelkes fiatal időnként felkeresi a pusztuló történelmi műemléket, ott kiirtja a mindent elborító gazt, összeszedi a felelőtlen kirándulók által otthagyott szemetet, esetleg egy ismertető táblával illusztrálja a várat -- már tettek valamit érte... sajnos a többit már a hivatásos profiknak kell meglépniük!

Bár örömmel látom, hogy egy-egy kicsiny település vezetősége milyen erőfeszítéseket tesz a határukban emelkedő vár feltárásáért, minél nagyobb mértékű helyreállításáért {pl. Füzér, Regéc, Tátika és Rezi}

Előzmény: Törölt nick (3765)
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3764
Lusta vagyok mar az A href-eleshez:) meg az "-khez.
Előzmény: karako-hid (3763)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3763
Előzmény: courage the dog (3762)
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3762
(tegyetek egybe a ket sort:)) )
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3761
http://www.fideszfrakcio.hu/index.php?CikkID=46583&FIDESZSESSID=
5f50b3c20c0258fff581c3277e5a6fde
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3760
Az a baj, hogy a gepem Balatonon maradt, es iden mar nem megyek le a telekre.
mas. Kicsit off, de szerintem ideillik.

http://www.fideszfrakcio.hu/index.php?CikkID=46583&FIDESZSESSID=5f50b3c20c0258fff581c3277e5a6fde
Előzmény: Nagyon Várbarát (3752)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3759
És ráadásul vasútbarát is :)
Előzmény: NO HAB (3757)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3758

Csak sikerült a nyulat kiugrasztani.

Ezennel üdvözlök minden "csendes"társat.

Az előző hsz-al nem akarartam senkit megsérteni.

Akkor szervezzünk egy topictalit a budai várban.

Előzmény: NO HAB (3757)
NO HAB Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3757

Azért közvéleménykutatónak ne menj el!

Ki tudja hányan vannak úgy mint én,hogy "csak" lelkes olvasója ennek a remek fórumnak,és a már-már tanári jegyzeteknek,képes beszámolóknak! 

Előzmény: karako-hid (3755)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3756

Valóban...  :-(   ... az Internetnek hatalmas előnye, hogy az egymástól távollakó, de egyazon érdeklődési körű embereknek közös találkozóhelyet =fórumot biztosíthat.

Persze ettől még mindenki marad a maga helyén {várában} de azért ha komolyan akarja valaki, ezen tud változtatni {pl. közös vártúrák!}  :-)

Előzmény: karako-hid (3755)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3755
Sajnos az utóbbi idők hsz-it nézve kevesen lennénk.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3754)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3754

Ami késik, az nem múlik... talán egyszer majd szervezünk egy közös budai várlátogatást, amin jó lenne személyesen is találkozni a többi Topiklakóval!  :-)

Előzmény: karako-hid (3753)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3753
Valóban érdekes összefoglaló. Én is rég jártam a budai várban, jó lenne körülnézni ismét. Bár engem a hegytetőkön trónoló várak jobban vonzanak.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3752)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3752

Kösz szépen a budai vár ostromait bemutató linket! :-)

Most belegondolva, úgy érzem, hogy aránytalanul keveset foglalkozunk {foglalkoztunk} Budával, gondolok itt a szervesen összetartozó várra és városra is... pedig mégis ez volt a középkori Magyar Királyság fővárosa!

Bevallom őszintén, hogy még nem jártam úgy végig -- Isten igazából! -- a budai oldalon található egyes erődítményeket... régebben pedig sokat jártam a Hadtörténeti Múzeumba, ami ugyebár az Esztegomi-rondella {régebben Föld-bástya} mellett található.

Ezért ismét hozzád fordulnék, hogy ha tudnál fényképeket készíteni a budai vár egyes védőműveiről, ide a Topikba feltehetnéd majd közösen kielemezhetnénk a látottakat....

Buda vára Zsigmond király építkezései utáni állapotában
Előzmény: courage the dog (3751)
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3751
Nem tudom, volt-e mar, de remek osszefoglalo Buda ostromairol. Szinte latni lehet az akkori esemenyeket.

http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/29_30/domokos.html
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3750
Igen, jól emlékszel Melegh Szabolcs a következőket írja erről:

Az Alsóvár alján a piac felőli oldalon véleményem szerint egy pincesor húzódott, amelynek tagjai az asszony pince, sós pince, görbe pince voltak.

Gyanúm szerint ezeket teljesen betemette az Alsóvárban felrobbantott és onnan lezuhanó Nagy-torony és Csonka-torony omladékai!

Előzmény: karako-hid (3747)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3749

Természetesen nekünk a legnagyobb kincs maga a regéci vár annak históriájával, természeti szépségével és minden hozzáfűződő legendájával együtt, amely a magyar nép közös múltjáról szól!

Úgy látszik már én is elmegyek a "bulvársajtó" felé a kincsek emlegetésével... amiket ahogyan alább leírtam, lett volna -- és lett is! -- ideje elvinni Zrínyi Ilonának a biztonságosabb munkácsi várba!

Én kb. 7 éve jártam először a várromban, akkoriban már kiirtották a sűrű erdőséget, amely a maradványokat eltakarta, egy elég rossz minőségű 1986-os fotó alapján el lehet képzelni az akkori állapotokat... úgy, mint a legtöbb romvárunk esetében!  :-(

Regéc várromja 1986-ban

Előzmény: karako-hid (3746)
courage the dog Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3748
lyo:))))))))), ez teccett:D
Kemeny egy noszemely volt.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3744)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3747

Ma megvettem a CB 2005/1 számát, ahol gyorsan elolvastam SZ cikkét a füzéri várról. Itt a pincének nevezett helyiségek a földszintről nyíltak, tehát nem besüllyesztettek voltak. Ekkor gondoltam arra, hogy MSz regéci tanulmánya során a déli sziklacsúcs alatt pincéket említ. Lehet, hogy ezek se a földszinta alattiak voltak, mert Várbarát által berakott egyik képen találtam valamit:

Előzmény: Nagyon Várbarát (3742)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3746
"

-- Nem tudjuk még bizonyosan, hogy mikor és ki építette a vár korai magját?

-- Nem tudjuk, hogy ez pontosabban hol állt, a szarv melyik csúcsán?

-- A XVI. -- XVII. századi palánkvár hogyan helyezkedett el?

-- Az egyes kapuk hol állhattak?

-- Kik és mikor építették a lakószárnyakat?

-- Tényleg még a föld rejti a Rákócziak kincsét?"

Azért már előrébb vagyunk, mint két hete a vártúrán.

A vár legbelső kapujának helyét mér sejtjük, a palánkvár helyét is.

A nyugati szárnyról is tudunk annyit, hogy 1644 és 1678 között építkeztek benne: új helyre került a kápolna, emeletet húztak rá.

Ami a Rákócziak kincsét illeti, ez inkább legenda..... de szép :)

Nem a kicsért ásunk, hanem, hogy megismerjük a várat. Részemre már ez is egy kincs, hogy ennyi minden kiderült a várról eddig. 1984 ?85 -ben voltam először a várban, ami sűrű erdőben űllt, alig látdzott belőle valami. Most meg....

Várbarát! Ha esetleg nem néztes, akkor most nézd meg a mailt :)

Előzmény: Nagyon Várbarát (3743)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3745
Kemény asszony lehetett, de kellett is. Munkács védelme se lehetett semmi egy asszony részéről.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3744)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.14 0 0 3744
Hogy milyen természetű asszony volt Zrínyi Ilona úrnő, azt a regéci várőrség számára kiadott rendtartáson keresztül is megállapíthatjuk:

1 – Tilos a szitkozódás ezért, akit rajtakapnak, 1 forintot fizet, vagy 12 botütést kénytelen elszenvedni.

2 – Éjjel dobszóval kell a várat megkerülni.

3 – Aki a várat meghágja, azaz felmászik a falra, fejvesztéssel bűnhődik.

4 – Cirkáló, virrasztó, ha elalszik az őrségben, az első alkalommal három pálcaütést kap, második alkalommal a vár fokáról le kell vetni a mélybe.

5 – Ha a szolgák közül valaki a várból kapitányi engedéllyel eltávozik és éjjelre nem jön vissza, tömlöcben bűnhődjön, pálcázzák meg, és ha ismételten előfordul, keményebb verést kapjon és verjék vasra.

6 – Aki valaki kardot ránt, a kezét kell levágni, ha vért is kiont, nyakazzák le.

7 – Ha valakit elfognak, és tömlöcbe vetnek, kivéve, ha jobbágyról van szó, az úrnőt értesíteni kell.

8 – Az őrség havonta tartson céllövészeti gyakorlatot, a fegyvereket tartsák rendben, a gyalogosok a mustrán tisztességes bocskorban jelenjenek meg.

9 – A tömlöctartó a rabokért a fejével feleljen.

10 – A várfalon mindig tartsanak készenlétben hordókban vizet a tűzoltásra, a kéményeket pedig minden héten tisztítsák ki.

11 – A garázdákat, szitkozódókat zárják tömlöcbe reggeltől estig tartó időtartamra, ha pedig a nap második felében követi el a tettét, akkor estétől reggelig.

12 – Halálra ítélt csak az ítélet végrehajtására vihető ki a tömlöcéből.

13 – A darabontok feleségei magukat a várban megbecsüljék, ne szitkozódjanak egymás között, ne verekedjenek a várban az asszonyok. Akit mégis rajtakapnak, a kapu között 12-t üssenek rá, ha pedig tovább makacskodik, űzessék ki a várból.

14 – A tűzifa mindig kellő mennyiségben legyen tárolva.

-- Az őrség számára kiadott utasítás kiegészítőjeként még a következőket írta Zrínyi Ilona úrnő: „Holmi fosos kurvát be ne bocsássanak a várba, hanem az ki méltó az illendő tisztességes személyeket.”

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!