Keresés

Részletes keresés

karako-hid Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3791
Erre csak az lehet magyarázat, hogy a régi utak nem mindig  maiakat követik. Pl. a Bükkben a Hór-völgyében ma már csak túrázók járnak, régebben viszont fontos közlekedési út lehetett, mert két, bár rövid életű vár is épült mellettük. (Ódor, Füzérkő).
Előzmény: Qedrák (3789)
Mollly Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3790
Ez kedves tőled, és a képek szépek, de számomra egy mohával fedett várommnál, vagy klastromromnál izgalmasabb nincsen. :)
Előzmény: Nagyon Várbarát (3784)
Qedrák Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3789

hogy élhettek itt emberek?

Én például arra gondoltam, hogy stratégiailag volt-e értelme ott annak a várnak, mivel a Hernád-völgyét annyira talán nem lehetett ellenőrizni a várból, ezért csak arra tudtam akor gondolni, hogy a mellete lévő patakvölgyben vezethetett régen a Zemplénen keresztül az út Kassára.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3780)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3788

Pedig a közelében van Gönc, ahol ugye a gönci hordó terem...  :-)

Ki milyen környezetbe születik, hol tölti le az életét, azt szokja meg, az számára a természetes...

Gondolom, a középkori embereknek a keskeny, meredek földutak, a sűrű erdőségek, a véres hadjáratokban felégetett falvak látványa, a főtereken végrehajtott kivégzések, a pompázatos ruhákban kíséretükkel vágtázó főurak, dolgozó és imádkozó szerzetesek, a fegyveresekkel megjelenő adószedők... stb. jelenthették a mindennapi élet megnyilvánulásait.

De azért az Amadé-várban élő népeket nem irigyeltem volna {főleg a lovaikat!}

Előzmény: Una Vestrum (3787)
Una Vestrum Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3787

...elcsodálkoztam, hogy élhettek itt emberek?

Az Amadé-várnál én is elgondolkodtam, hogy mekkora munka lehetett egy hordó bort felgurítani... :-)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3786

01.00-ig állok őrt a Topikban, majd elszunnyadok... amiért kaptam volna 3 pálcát a regéci várban, de nem ajándékba, hanem a hátamra!  :-(

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3785

Igen-igen!

Pont Regéc esetében lelkendeztem hogy milyen fantasztikus kihívás a várbaráti logikának, az egykorú inventáriumok alapján -- a régészeti kutatást megelőzve -- megpróbálni kitalálni, milyen is lehetett egy napjainkra szinte fölismerhetetlenségig elpusztított középkori vár?

Az a Tisza-kanyarulat eléggé kiesett eddig a látószögemből, Vámosatya - Büdy-vár sem esett még zsákmányomul...  :-( 

sőt nagyon kíváncsi lennék, hogy a közeli Nagyecsed várát ki lehet-e következtetni a terepviszonyokból?

http://www.stg.co.hu/tiszahat/hungary/nagyecsed.htm

Az ecsedi vár korabeli metszeten

Akkor jó éjt!

Ahogy egy régi barátnőm mondta: "szép álmokat, csókos párnákat"

{nem kívánt rész törlendő!}

Előzmény: Reventlow (3783)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3784

Nagyon szívesen!  :-) 

Bár egy hölgynek biztos jobban izgatja a fantáziáját a régi ékszerek, étkészletek és kelmék varázsos világa, mint a megrokkant mohával, fedett kőfalak...

Aranyékszer

Díszes ivóedény {tülök} Ilyenből itták a nagyurak a híres szerémségi borokat a XV. században  :-)
Előzmény: Mollly (3782)
Reventlow Creative Commons License 2005.11.18 0 0 3783

Köszi:-))

Mindazonáltal lassan alvásba hajlok.

De ne felejtsük el - amellett, hogy nagyon igazad van - , hogy éppen Vámosatya az a vár, ahol rengeteget lehetne tanulni. És ásni. Azzal tanulni. Akkor még nem volt digitális fényképezőgépünk. És a videofelvétel sem sikerült jól.

Ami megmaradt, nem dokumentál jól.

A teljes alaprajzot meg lehetne ásni. Ahogy mondtam is neked. El kell oda menned, hogy lásd.

Amikor akarod.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3781)
Mollly Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3782
Kösz!:) Szép volt!:)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3781

Üdv az éjszakai baglyok körében!  :-)

Gyanúm szerint a Magyarországon egy négyzetkilométerre eső imádkozó, tehát templomba járó nénikék száma meghaladja a vártúrázó várbarátokét...  :-(

Meg hát a várak általában "Isten háta" mögötti helyeken találhatók, míg a templomok Isten kebelében, vagyis a település központjában állnak.

Előzmény: Reventlow (3779)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3780

Várépítészetünk egy érdekes színfoltját jelenti az Amadé-vár... amit egyébként a bátyja, Finta nádor építtetett, tehát inkább Finta-várnak kellene hívni, de hát a népi emlékezet a valóban hatalmas és rettegett öccséhez köti inkább...

Az a lényeg, hogy viszonylag rövid ideig létezett {kb. 100 évig} így nem valószínű, hogy sokat alakítottak volna az eredeti formáján.

Magyarországon az a gond, hogy nem igazán tudjuk, milyen is lehetett egy

"echte" "klasszikus tatárjárás utáni vár" mivel a fennmaradottakat az évszázadok alatt többször is átépítették a birtokos családok {lásd Regéc esetében}

Nos itt lenne, Amadé-vára, amiből a vulkáni platókkal szabdalt hegygerincen csak egy szögletes torony alapfalai láthatók. Amikor régebben a helyszínen jártam, Regéc és Füzér között félúton -- nagyon elcsodálkoztam,

hogy élhettek itt emberek?

Persze a mai állapotokat jelentősen elősegítette, hogy a tartományúr bukása után később a király parancsára lerombolták a gyűlölt nagyúr várát.

Mellékeltem egy alaprajzot, amit a lentebbi linkben találni, ami szerint a legjobban támadható Ny-i hegyoldal felől szárazon rakott kőfal övezte, míg K és D-felől megmászhatatlanul meredek sziklák határolják. Az É-i oldalt nem tudni a védőművek helyét sem, de a kora-középkori várépítők -- és ez általánosan jellemző rájuk -- igyekeztek kihasználni a természetben rejlő lehetőségeket... magyarul oda építettek várat, ahol meg is tudták védelmezni!  :-)

Hej, pedig őriztek itt kincseket is egykoron! Már Amadé nagyúr bukása utáni időkben, a Károly Róbert királlyal Nápolyból érkezett Drugeth Vilmos báró, nádorispán a végrendeletében felsorolta a biztonságos falak {öregtorony?} mélyén összegyűjtött kincstárát:

10 nagy ezüsttál, 12 ezüstcsésze illetve pohár a hozzávaló tokokkal, 4 különböző méretű ezüstkorsó, egy drágakövekkel díszített aranykorona, 8 kisebb ezüsttál,

10 ezüstkanál, 10 arannyal átszőtt bíborkelme, 19 bíborselyem-szövet, három ezüsttel kivert öv és egyéb, részletesen már nem felsorolt ékszer.

Ha erre járunk legközelebb, talán gondoljunk sóvárogva a rég eltűnt kincsre... :-)))

Az Amadé-vár jelenleg ismert alaprajza
Előzmény: Mollly (3777)
Reventlow Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3779

Ez még nem is oly nagy baj.

Vámosatyán voltunk, ahol az emberek azonnal rohantak, hogy segítsenek. De még az a hölgy sem tudta, hol van a Büdy-vár, aki a templomot ( Árpád-kor)igen szépen megmutatta.

Azért megtaláltuk:-)

Előzmény: karako-hid (3778)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3778
És sajnos a környékbeliek se ismerik. Ezt már mástól is hallottam :(
Előzmény: Mollly (3777)
Mollly Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3777
Azért körülötte is maradt valami.. Várárok, vagy talán a külső fal maradványai, amiket eltemetett az idő??
Előzmény: Nagyon Várbarát (3773)
Mollly Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3776
Az egy gyönyörű túra!:))))))) Beszéltem már itt róla, de volt, aki azt hitte, az a Füzéri vár..:) Egy lelkes vártúrázónak szerintem igazi kihívás. Bizony, ez volt az ország egyik legnagyobb urának vára!
Előzmény: Qedrák (3775)
Qedrák Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3775

Én még aludtam is az Amádé vár romjai közelében (között). :)

Várbarát kilátós ötlete nagyon tetszik.

Előzmény: Una Vestrum (3770)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3774

Bár még nem folytattak régészeti kutatást a várromban, de van róla egy érdekes összefoglaló itt:

Link: Feld István: A Gönci Amadé vár ( A Herman Ottó múzeum évkönyve XXII-XXIII. Miskolc 1985) IV.06.31

Előzmény: Nagyon Várbarát (3773)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3773

Így múlik el a világ dicsősége! Az egykor rettegett nagyúr, a Felvidék sok vármegyéjének koronázatlan királya, a Szent István uralkodása idején 

"jól helyezkedő" Aba nemzetséghez tartozó Amadé nádorispán egykori székhelyéből szinte semmi sem maradt fenn napjainkra... :-(

Elég kevesen ismerik, mert nem az országos kék jelzés, hanem a

piros "Rákóczi-úton kereshető fel, a nyomvonaltól K-re fekvő sziklaplatón. Könnyű elkerülni, messziről nem látható az egyetlen szögletes torony alapfalai...

A pálos kolostor romjai tőle még É-ra fekszenek, onnét még menni kell bőven.

Amadé-várnak valóban megpecsételődött a sorsa, bár véleményem szerint a szögletes torony  felmagasításával tökéletes kilátótoronyhoz juthatnának a környéken kirándulók!  :-)

A gönci Amadé-vár és a pálos kolostor helyrajza
Előzmény: karako-hid (3771)
Una Vestrum Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3772

Remélem, lesz.

Legutóbbi hétvégén Vitányvár esett útba; talán arról is.

Előzmény: karako-hid (3771)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3771
Arra én vagy 20 éve jártam, akkor térkép nélkül kerestük Amadé-várat, de nem találtuk és az ott lakók se tudták merre van. Úgy emlékszem, a kolostorig jutottunk. Fénykép van Füzérről?
Előzmény: Una Vestrum (3770)
Una Vestrum Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3770

Füzéren - bár a négynapos hétvégén ez nem látszott - biztosan folyik a helyreállítás; hatalmas mennyiségű kő vár még beépítésre. Sajnos láttam olyan betonozást is, amit inkább elfelejtenék, de talán az is kap majd valami burkolatot.

Az Amadé-vár a környék többi várához képest semmiség, viszont sport-értékű a megközelítése, és a kilátás sem akármilyen. Ha valaki amúgy is elutazik a Zemplénbe, és még érdeklődést is mutat a várak iránt, érdemes útba ejteni. Nem beszélve arról - talán ezen a fórumon nem off - , hogy ugyanazon a (piros) jelzésen a közelben egy pálos templom és kolostor igen komoly maradványai is láthatóak.

Előzmény: karako-hid (3768)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.17 0 0 3769

Egyetértek! Fényképek és élmények jöhetnek minden mennyiségben!   :-)

Előzmény: karako-hid (3768)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.16 0 0 3768

Üdv!

Tényleg kerülgettük egymást, mert mi október 30-án jártunk a Komlóska-Regéc-Boldogkő várakban.

És mért ne tudnál újat mondani. Amadé-várnál pl. én még nem jártam, Várbarát is régen. Füzéren is egy éve voltam és állítólag idén, még most is folynak ásatások, helyreállítások.

Úgyhogy, ha van fénykép, akkor légyszi mutasd be őket.

Előzmény: Una Vestrum (3767)
Una Vestrum Creative Commons License 2005.11.16 0 0 3767

Esmét csak kivonatosan tudtam átolvasni az utolsó néhány oldalt. Úgy tűnik, az október végi hosszú hétvégén akár kerülgethettük is egymást egyik-másik törzstaggal, mivel 29-31. között a következő utat tettem meg:

Hercegkút - Nagyhuta - Kishuta - Bózsva - Füzérkomlós - Füzéri vár - Hollóháza - Telkibánya - Amadé-vár - Regéci vár - Mogyoróska - Arka - Boldogkővár.

Bár újdonságot biztosan nem tudok mondani, illetve mutatni, igyekszem majd néhány képet feltenni. 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.16 0 0 3766

Hát nagyon érdekes web. lapot mutattál be... szlovák fiatalok által elképzelt királyságok -- egy-egy vár központtal -- melyeket sorba látogatnak, bejárnak-alszanak falaik között... nagyon szimpatikusak a számomra, mert felidézik a régebbi vad vártúráim idejét!

Sokszor gondolok rá, hogy ha egy várrom közelében lakó néhány lelkes fiatal időnként felkeresi a pusztuló történelmi műemléket, ott kiirtja a mindent elborító gazt, összeszedi a felelőtlen kirándulók által otthagyott szemetet, esetleg egy ismertető táblával illusztrálja a várat -- már tettek valamit érte... sajnos a többit már a hivatásos profiknak kell meglépniük!

Bár örömmel látom, hogy egy-egy kicsiny település vezetősége milyen erőfeszítéseket tesz a határukban emelkedő vár feltárásáért, minél nagyobb mértékű helyreállításáért {pl. Füzér, Regéc, Tátika és Rezi}

Előzmény: Törölt nick (3765)
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3764
Lusta vagyok mar az A href-eleshez:) meg az "-khez.
Előzmény: karako-hid (3763)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3763
Előzmény: courage the dog (3762)
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3762
(tegyetek egybe a ket sort:)) )
courage the dog Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3761
http://www.fideszfrakcio.hu/index.php?CikkID=46583&FIDESZSESSID=
5f50b3c20c0258fff581c3277e5a6fde

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!