Keresés

Részletes keresés

schlumberger Creative Commons License 2005.03.06 0 0 2789
Holnap reggel megyek a kütyüért!

Na, hogy szól a kütyü?
Szelektivitás, nagyjelállóság, tápegység??? ??? ???

Jelentsen!
Előzmény: airband (2773)
ha8lsu Creative Commons License 2005.03.06 0 0 2788

Sziasztok!

Ha van valaki közületek, aki APRS-t nem rádión, hanem neten keresztül használ, kérem jelentkezzen a ha8lsu@freemail.hu címen. A beállításokkal kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

Köszönettel és 73!

Ádám

gabriell1 Creative Commons License 2005.03.06 0 0 2787
Sziasztok. Tud valaki segiteni nekem egy ICOM IC-E90 es rádió magyar nyelvü leirás beszerzésében? Köszönöm.
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.06 0 0 2786

Dzsonszii

Ezzel kapcsolatban küldtem mailt az itt megadott postafiókodba.

Nézz bele légyszíves.

Előzmény: Dzsonszii (2743)
DJ Szegecs Creative Commons License 2005.03.05 0 0 2785

Ahogy a többiek is írák: a bev.központ nem közterület, így a tulaj szabhatja meg pl. azt is, hogy fényképezhetsz-e, vagy sem.  Más kérdés, hogy ezekkel  a szabályokkal szerintem nem érik el az eredeti céljukat (pl. általában attól paráznak, hogy lefotózod a biztonsági rendszerüket, és este visszajössz betörni), de legalább szerzel egy jó napot egy embernek, amikor azt hiszi, nagy ember, mert megtiltotta valakinek a rádiózást/fotózást.

Érdemes végigolvasni a Befenyített a biztonságiőr topicot is, sok érdekes sztori van benne :)

Előzmény: corsaclub (2779)
biker78 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 2784
Hát igen a biztonsági örök..
Nekem az tetszik amikor azt mondják : ez a mi csatornánk.
Persze a :kitől bérled ? kérdésre már nem jön válasz ? :)
Ehhez az esethez hozzátéve, lehet hogy próbál korlátozni üzleten belül,
de mondjuk az üzlet mellet, akár órákat beszélhetsz az ö csatijukon, és nem tehetnek
ellene semmit. Főleg ha nem látnak. Utána lehet akármilyen erős is.
Más kérdés hogy a "szegény csóró" bevásárló központ nem tud nekik bérelni 1 frekit.
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.04 0 0 2783
Ez nem fog segíteni rajtad, mert - ami jó hír - legfeljebb hivatalos szerveknek van joga megkérdezni, van-e engedélyed egy adott készülékre, a biztonsági őrök logikája viszont teljesen más, és amúgy helytálló: magánterületre lépsz be, így bizonyos határokon belül abban korlátoz a tulajdonos és az ő meghatalmazottja, amiben akar. Hacsak az aktuális ember személyesen meg nem hatódik az engedélyed látványától. Bár lehet, hogy létezik speciális jogi formula az ilyen nyilvános helyekre, de szerintem ez a helyzet. A mobiltelefonokkal dettó.
TamiBT Creative Commons License 2005.03.04 0 0 2782
- miert pont TRACE7-7?? :o hadd generaljunk felesleges qrm-et :P
- amugy erdemes findu-n nezni, ha latod magad, akkor bejutottal, ennyire ecceru ;)
Előzmény: Amphenol (2780)
corsaclub Creative Commons License 2005.03.04 0 0 2781
Szia Amphenol, Koszi, de kicsit reszletesebben nem tudnad leirni? Nem regota hasznalom a programot es nem tudom, hogy mit kene csinalnom.Koszi.
Előzmény: Amphenol (2780)
Amphenol Creative Commons License 2005.03.04 0 0 2780

Szia !

Látni kell magad az UI-ben . Legjobb ha generálsz

valami csomagot trace7-7 kiterjesztéssel , igy látod

hogy a node hívójele hozzáiródik a csomagodhoz .

AMp

Előzmény: corsaclub (2774)
corsaclub Creative Commons License 2005.03.04 0 0 2779
sajnos azokba a tartokba nem fer bele. neztem mar az office depot-ban. eppen, hogy nem fer bele. :) azert szeretnem a nyakamba akasztani, mint egy mobiltelefont, mert gondolok mar elore a nyarra, amikor sem taska, sem semmi. zsebben osszegyurodik. az ovtaskat ruhellem. szoval marad a nyakamban. meg1 dolog eszembejutott. hasznalhatom a radiot mindenhol? marmint egyszer a mediamarkt-ban ramszoltak mikor meg a CB volt a kezemben, hogy kapcsoljam ki. szoval van valami rendelet arra, hogy hol hasznalhatok amator radiot es hol nem. egyebkent az azsiaban is ugyan ez volt. odajott a bunko biztonsagi or es azt mondta, hogy kapcsoljam ki, mert itt nem lehet ilyet hasznalni (CB radio volt nalam).aztan mondtam neki, hogy nincs kiirva sehol, hogy nem lehet, mire pokhendien azt mondta, hogy akkor most mondja es nem akar meg1szer figyelmeztetni. gondoltam magamban, hogy miert? akkor mit csinal? elveszi? nincs joga hozza. utalom a biztonsagi oroket! azt hiszik, hogy ok hugyaltak a grand canyon-t. "Mindenki biztonsagi ornek szuletik, csak van aki tovabbtanul."
Előzmény: TamiBT (2778)
TamiBT Creative Commons License 2005.03.04 0 0 2778
- nem, hacsak nem fer bele azokba a muanyag tartokba amiken van kituzo csatt is {rendezvenyeken, konferenciakon szoktak osztogatni a meghivottaknak}
- apropo minek azt kirakni a nyakadba? :o
Előzmény: corsaclub (2777)
corsaclub Creative Commons License 2005.03.04 0 0 2777
Valaki nem tud véletlenül olyan helyet, ahol olyan igazolvány tartót lehetne kapni, amibe a rádióamatőr engedély belefér és így a nyakamba tudnám akasztani? Vagy kilyukatszhatom az engedély felső részét? Ettől nem veszik el az érvényessége?
ha5cti Creative Commons License 2005.03.03 0 0 2776

Értem én......

Csak kötözködtem:-)))

Téma lezárva, reménykedjünk!

73!

Előzmény: HG4I (2775)
HG4I Creative Commons License 2005.03.03 0 0 2775
Drága Pisti barátom a hullámhosszban! :)

Ernyőke jól írta: a törvény (Országgyűlés) ad felhatalmazást az illetékes szakminiszternek a vonatkozó jogszabály megalkotására és kiadmányozására.
A miniszteri rendelet egyik melléklete tartalmazza (méghozzá tételesen!) a rádióamatőr vizsga tartalmát.

Ergo: a miniszter "alkotja" (határozza meg) a vizsgaszabályokat!

De értem én, hogy Te mire gondolsz...
Természetesen a jogalkotás folyamatában első, sőt a folyamat második "körében" is a minisztérium jogi főosztályának jogszabály előkészítéssel megbízott tagja(i) bekérik a javaslatokat több érintett helyről, így az NHH szakembereitől is (meg a MRASZtól és más szervektől is). Vagyis az ELŐKÉSZÍTÉS folyamatába lehet beleszólása az NHH-nak is. A végrehajtásba azonban vajmi kevés. Csak annyi, amennyit az államigazgatási törvény a jogszabály alkalmazói számára megenged - tehát például a jogszabály hivatalos értelmezésére jogosultak, stb....

Szerintem túltárgyaltuk a témát :)

üdv: HG4I
Előzmény: ha5cti (2771)
corsaclub Creative Commons License 2005.03.03 0 0 2774
Sziasztok, Hogyan tudnam letesztelni, hogy en az APRS adoval tudok-e kapcsolatot letesiteni? Marmint, hogy veszi-e, amit az en keszulekem kuld neki? Az APRS jeleket veszi, de nem vagyok biztos benne, hogy az en keszuleken altal kisugarzott jeleket veszi. Latnom kene magam az ui-view-ban?
airband Creative Commons License 2005.03.02 0 0 2773

Tibi!

Holnap reggel megyek a kütyüért!

Előzmény: HG4I (2770)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.02 0 0 2772
A Hirközlési Törvény - melyet az országgyűlés alkotott, - felhatalmazza a szakminisztert az amatőr szolgálat feltételeinek - így a vizsgázás rendjének - rendeletben való szabályozására. Ennek folyománya az amatőr szolgálatról szóló miniszteri rendelet, melytől se az NHH, se a rádióamatőr nem térhet el. Miniszteri hatáskör a frekvenciasávok felhasználási területének (pl amatőrsávok) szabályozása is.
Előzmény: ha5cti (2771)
ha5cti Creative Commons License 2005.03.02 0 0 2771

Ezer bocs!!!

Azóta van főtitkára is a Mrasznak, csak más járt az eszemben és teljesen elirtam.

Elnézést kérek mindenkitől, főként az érintettektől!

...Akkor ki alkotja meg a vizsgaszabályokat?

Előzmény: HG4I (2770)
HG4I Creative Commons License 2005.03.02 0 0 2770

Pisti!

"Azóta új elnöke van a Mrasznak"

Mióta? Lemaradtam valamiről?

"NHH saját hatáskörben módositja"

Mit módosít? Jogszabályt?

Erre NINCS JOGA, lehetősége!

Az NHH nem jogszabály-alkotó, hanem végrehajtó,

jogszabály-alkalmazó.

73!

HG4I

Előzmény: ha5cti (2769)
ha5cti Creative Commons License 2005.03.02 0 0 2769

Hát igen...

Lassan mennek a dolgok mifelénk. Azóta új elnöke van a Mrasznak, a változásokat lassan kikényszeriti az élet és a nemzetközi környezet.

Reméljük egyszer mégis elfogadásra kerül a javaslat, de ahogy az orszggyülés munkáját elnézem, nem vagyok benne biztos, hogy egyhamar szavaznak róla, bár lehet, hogy elég ha csak az NHH saját hatáskörben módositja. Nem, tudom milyen szinten kell ezt...

73!

Előzmény: airband (2766)
rev251 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2768
Ne izgulj már ezeken a prefixeken.
A környező államokét jegyezd meg, Európát, volt SzU dolgait próbáld memorizálni, +USA, Japán. A többit intézd el egy térképnézegetéssel; ha megy-megy, ha nem, nem.

És ekkor a teszten meglesz a prefixes kérdések 1/3-a, 1/2-e. Ha a többit tudod, átmégy. Ennyi
Előzmény: glbtech (2767)
glbtech Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2767
Azért az hogy mi az alapműveltség az nem teljesen szubjektív, mert ha valaki nem tudja ki volt Arany akkor arra azt mondják hogy műveletlen bunkó. De aki nem tudja hogy minek a mértékegysége az amper, az már bocsánatos bűn. A programozás semmiképpen nem az alapműveltség része, de azt gondolom manapság már az alapműveltség része az hogy mi az hogy byte, meg pl. mi az hogy ikon vagy mappa. Ez mindig változik, de alapvetően ez lexikális tudás. Én személy szerint a lexikális tudást nem sokra becsülöm önmagában. Párom tanár, és érdekes hogy mennyi problémát okoz az újabb fajta érettségi rendszere, ahol már nem a lexikális tudást helyezik előtérbe, hanem hogy a delikvens tud-e gondolkodni. A gyerekek szenvednek, mert ehhez bizony már nem elég magolni, ami pedig eddig a jó eredmények záloga volt. Na mind1, ez más tészta. Az alapvető elektronika kb. 5-10 egyenletre épül, az egész világot leíró fizika sem sokkal többre, ezt tehát nem nevezném valami nagy lexikális tudásnak, és ezeknek az alkalmazásához már csak gondolkodni kell. Viszont mondjuk ezer prefixet bemagolni amiben jórészt semmilyen logika nincs az nekem nem fér össze a hobbi szó jelentésével, így nem is fogok neki, egyenlőre marad az RH-A. Hacsak nem lehet behatárolni azt a pár tizet ami a tesztlapokon előfordulhat. :-)
Előzmény: corsaclub (2755)
airband Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2766

Tavaly áprilisi keltezés áll a javaslaton, tehát nem olyan újkeletű ez a dolog. De ismerve a hazai hivatali ügykezelés tempóját... Talán majd a gyermekeim megélik. :-(

Előzmény: ha5cti (2763)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2765
Attól tartok, ha a módosító javaslatra lenne hajlandóság, akkor már kijött volna január elsejére ... de az Úr adja, hogy tévedjek! Talán majd jövőre.
Előzmény: ha5cti (2763)
ha5cti Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2764

corsaclub!

Hívj fel a dxatlas  progival kapcsolatban!

ha5cti Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2763

Ajánlom mindenki figyelmébe a következő olvasmányt a www.mrasz.hu honlapon:

A MRASZ elnökség módosító javaslatai a 8/2002-höz

Tudomásul kellene már venni, hogy a rádióamatörködés egy hobbi, szórakozás, kikapcsolódás  és nem több. Nem kell irreális elvárásokat támasztani az egésszel szemben. Ott tartunk, hogy lassan már üresek lesznek a frekik, alig lesz új amatőr, aztán a frekiket is elveszik majd.

Amúgy normális ember csak kivételesen használja az átjátszókat:-)))

73! de ha5cti

rev251 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2762
Kicsit körülményes, de használd a DX-Atlas nevű programot.
Van 30 napos trial-ingyenes és fizetős változat is (pár USD)

A Föld vetülete van rajt, országokkal és melléjük írott prefixekkel, lehet keresgélni is.
A kurzor helyének koordinátáit kiírja (hosszúság/szélesség)

Ez már átszámítható QTH locator-ba, de most nem találom a programot (pedig megvan, mert én nem tudok QRA kockákból tájékozódni, csak hosszúság/szélességből)
Előzmény: corsaclub (2745)
TamiBT Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2761
- gondoljatok bele, milyen vizsgakat kell lerakni egy gepjarmu jogositvany megszerzesehez...!!
pedig csak vezetni szeretned a kocsit.. ;)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.01 0 0 2760
Igen, elnézést, szokásom kissé átcsapni a túl általános megfogalmazásokba, nem is neked szólt, hogy "de nem vagyunk egyformák", hanem aki valóban nem egyforma. :-)

Továbbra is tartom, hogy ha valaki nem tudja megérteni, ami ehhez a tevékenységhez szükséges, akkor ne csinálja. Semmilyen szűrő, kategória nem tökéletes, így nyilván akadnak kárvallottjai a jelenlegi követelményrendszernek. Ezért nem teljesen értelmetlen az ilyen ütésváltás, ami itt is zajlik, hiszen általában először a probléma jelentkezik, a megoldás - helyeslés vagy tiltás -, már csak egy válaszreakció (kedélyes pleonazmussal élve), és abból ritkán csak egyféle létezik.
Előzmény: corsaclub (2757)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!