Az edényeid gyönyörűek-mi az,hogy nem esztétikusak? A Sütés előtti meleg vizen meglepődtem, mert a miénk hasz. utasításán az van,hogy:vízben hagyni, áztatni nem szabad! Van még egy csirkesütőm is: olyan mint egy elfuserált ,felnyújtott kuglófsütő:"karóba kell húzni rá" egy egész csirkét. Lábainál hever egy kis köret, és rá kell borítani egy felfordított cserepet. Kívül belül mázas,bár hideg sütőbe való-döntöttem:kockáztatok. Éljen garfe szétdurranást megvető bátorsága! De dícsérjük meg a kemencéjét is!
Majd tudósítok a csirkéről-----vagy a cserépdarabok mennyiségéről!
Garfe! Kattints a tallózásra, válaszd ki pl. a helyi meghajtóról (vagy ahol tárolod a képeket) a képet amit felszeretnél tölteni ami azt hiszem nem lehet nagyob talán 80 kbit-nél, de ezt nem tudom pontosan az is lehet, hogy 200 kbit (próba szerencs). Aztán ha kiválasztottad a képet, kattints a feltöltésre, meg fog jelenni kicsiben a kép, aminek a bal oldalán az "image1" "image2" stb. szöveg alatt ott van, hogy beszúrás, na erre katt. rá és szövegmezőben megjelenik az "image1" stb. Ezután nincs más dolgod, mint a "Mehet" -re kattintani.
Ez igen! Szép! Az edény is és a káposzta is guszta! Nagyon jó áron lehet Gödöllőn hozzájutni! Én momentán ajándékba kapom őket, nincsenek ilyen esztétikusak. Olyan "ezelőtiesek" vagyis hagyományosak. De a célnak megfelelnek! Bocsi, a szélére kicsit odaégett a kifolyt főző-sütő lé és mosogatógépbe első nekifutásra nemindíg jön le, manuális tisztítást igényel
A barna kicsit már viseltes, az van használva a legtöbbet.
Ezek az edények amiket felsoroltál, hogy is mondjam nagyüzemi sorozatgyártású mázas agyagedények? Az árát tekintve igen. Én olyat tudok amit fazekas mester készít, kimondottan erre a célra. Nyílván fagyasztóból kivéve és berakva a forró kemencébe ezt a manővert ez sem bírja ki, mint más egyéb üveg, cserép, agyagedény sem. Sötés-főzés előtt nem árt langyos vagy meleg vízbe rakni, de raktam bár be szobahőmérsékletről is a 250°C -os kemencébe nemegyszer és nem lett baja. Szerzek róla reklámanyagot, fotókat amit hamarosan közzéteszek a http://www.kemencebence.hu oldalon.
Elkészült(kis simításokat leszámítva)a kemencém.Régóta olvasom a fórumot,más néven kérdeztem is(ez v.okból megszünt).Köszönöm Pistályi-nak es a többieknek a
tanácsokat.A Sabján könyvet mindenkinek ajánlom.Kérdezném,hogy a hordozható
kemencének van bevált méretezése?Magaság,átmérő,talplemez vastagság?
Tüzes kemencés Boldog Újévet!---Sose robbanjon fel a kemencéd!
Kedves oven ahol lakom:Gödöllő--nem az ország közepe, és mondjuk Pécstől-Záhonytól igen messzi esik! De itt a városi piacon a Bio-boltban van kb.6-7 literes fedős "lábas" még a tavalyi áron 3800FT. A kicsit kisebb fazék 2.800 Ft., a "köretes" 2500 Ft-természetesen cserépből (ezt is elő kell kicsit melegíteni)
Hétköznap 5-ig van nyitva, szombaton 1-ig, és vasárnap a kastélynézős-kirándulós napon sajnos zárva van!!
Internetes címeken 15 000-től láttam hasonlókat sajnos.
Egy kérdés: hol lehet olyan cserépedényt szerezni, amivel kemencés ételeket lehet készíteni? A római tálat ugyanis hideg sütőbe kell tenni és fokozatosan felmelegíteni.
olyan boltíves kemenceterű, ha sikerül samottból a tűztér, ahol maga a kemence rész épületen belül van a szája pedig kívül, ugyanitt ki lesz alakítva egy takarék tűzhely illetve a kémény rész pedig alkalmas lesz bográcsos főzésre is, ha nagyon muszály.
Mivel a belső rész nem feltétlen kell, hogy csinos legyen, ezért lesz egy beton láb építve neki, így alatta lehet majdan fát tárolni.
A belmérete nem lesz óriási, szélesség 80cm, hosszúság 80 cm, magasság 120cm, ajtó 40x40
de ez csak egy elképzelés, még erőteljesen változhat.
Ha majd anno az én kemencém fele ilyen jo hatásfokú lesz, akkor sok-sok halleluját fogok mondani :-) Ha minden igaz, jövőre lesz lehetőségem az építését megejteni.
Talán a régi parasztok nem, de én kiegyezzek vele, mivel kertben van, nem a kűlső fűtés az elsődleges funkciója. De egyébként mire befűtök (kb. 2 óra) akkorára átmelegszik a búb olyanyira, hogy épcsak állja a kezem. Egy 6m X 3m-es tarületen körbe van OSB-vel "búrkolva" a kemence és amikor fűtök, egy vastagabb pulóver elegandő ott bent a tűz előtt. Miután befűtöttem, 2-3 óra elteltével nagyon kellemes idő van bent, pedig van ahol 1cm hézakok vannak, tehát egyáltalán nem hőszigetelt. Ha még ráadásúl pálinkázgatunk + borozunk is a kemence mellett, méginkább jobb az idő. Köszönöm a szaktanácsokat, észrevételeket! Üdv.: DacaGaby
Szerintem szuper a hötartása a kemencédnek. Nekem is van hőmérőm és az a tapasztalatom, hogy 180-200°C ideális a sütésre. Volt úgy, hogy 250-en kezdtem, de hamar letapadt a hús, 200-on már jól ment. Valahol olvastam, hogy a kenyérnek is jó a 200 °C.
Tapasztalt kemencetulajdonosok! Szaktanácsra lenne szükségem! Vettem egy sütőtérbe helyezhető hőmérőt és méresgettem a kemence hőmérsékletét. 2 nagyvödör (25l-es) csontszáraz akácfát fűtöttem be a búboskemencémbe, amitől 250°C lett a kemencébe. -2 óra után maradt a 250°C -5 óra után 230°C -7 óra után 200°C -16 óra után 100°C -28 óra után 75°C-ra hűlt a kemence. Mond ez nektek valamit? Hogyan lehetne értékelni a kemence hőtartását?
Jut eszembe! Nemtudja valaki, hogy a kemencebence oldalon működő fórummal mi van? Nekem nem jelenik meg semmi ha bejelentkezek. Nem gondoltam, hogy egy búbos kemence ilyen nagy szám! Pár nap alatt száznál többen nézegették a kemencebence oldalon a kemencémet. Köszönöm az érdeklődést, büszkeséggel tölt el!