Keresés

Részletes keresés

cucu Creative Commons License 2001.02.27 0 0 284
Helo.
Qqberci, még nem volt időm a pacsírtával foglalkozni, de ha lesz, rögtön beszámolok róla.
Mégegyszer köszi a csöveket!
cucu
Edison Creative Commons License 2001.02.27 0 0 283
Minden rendben, megvan az 1982-es évkönyv a Proxima rádióval (nem egy csúcs hifi sajnos.)

A Radio C FM:88.8 MHz
mekkora körzetben vehető Budapest környékén ?

Edison

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.27 0 0 282
Kedves Mindenki! Épp az imént találkoztam QQbercivel. A konspiratív találkozó célja az Orion 520AG csöveinek megszerzése volt. Ellenérték gyanánt egy flaska ellenségesen kapitalista eredetű skót whisky szolgált. Skálahúrt is tudtam kérni. Este fejest ugrok a készülékbe.
üdv: fred iljics uljanov
Előzmény: Qqberci (280)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.27 0 0 281
A Málenykij Hedgehog a Kis Sün nevű asszonybosszantó neve. Nem is ijesztgetek, csak ott szokok iszni.
Egyébként most olvastam a roma rádióról (Rádió C)
lehet, hogy érdemes lenne megnézni. (A kőnáci megjegyzéseket kérem mellőzni, ez itt szakmai kérdés)
fred
Előzmény: Qqberci (280)
Qqberci Creative Commons License 2001.02.27 0 0 280
Edisonnak kellene az NDK-s levehetős ajtajú RFT Proxima 408 rádióról valami, éa az bizony ott található.

Jutalmul még egy kis infó az éterszennyezéshez: a Rádiótechnika 1980-az Évkönyvben a 205. oldalon van egy 50 W-os egyfokozatú adó (végfok) 144 MHz-re, mechanikus leírással együtt. Egyszerűen átméretezhető 100 MHz környékére, és hasonló elven az a meghajtó fokozat is megépíthető, ami a miniadó és ezen végfok közűl hiányzik, vagy a miniadó munkapontját kicsit megváltoztatva kb 10-15 Wattra azzal is kihajtható (pláne, ma már vannak jobb tranzisztorok is)

Üdv:

Qq

Fred meg csak itt ijeszteget engemet a Malenkij Hedgehog-gal...

Előzmény: DJ Szegecs (279)
DJ Szegecs Creative Commons License 2001.02.26 0 0 279
Nekem megvan a 82-es évkönyv, az "új" ORION Hi-Fi torony van a címlapon.
Tavaly vettem egy bizományiban kemény 300 Ft-ért.
Vagyis ha kell valami belőle szóljatok!
Előzmény: Qqberci (277)
Edison Creative Commons License 2001.02.23 0 0 278
Qqberci ,
ha nem lennél, ki kellene találni.:-)
Köszönöm az információt,bár az 1982-es magnós évkönyv nekem tudtommal nincs meg, de majd beszerzem valahogy.
A VCL 11-es nek örülök, a hogyan és miértet majd egyeztetjük.

Edison

Qqberci Creative Commons License 2001.02.22 0 0 277
No és még egy hír: A Proxima 408 leírása és kapcsolása a Csabai Dániel féle Magnósok Évkönyve 1982-es számában, a 148-151. oldalakon leledzik.
Előzmény: Edison (264)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.22 0 0 276
Qqberci elvtárs! Nagy vagy mint az Októberi Forradalom! Sajnos nekem csak a jövő héten jó. Mail megy, teflonszámmal együtt. Ha lehetséges, kérnék egy kis skálahúrt is. Ha most sem mondod meg, milyen whisky a jó, önkényesen választok!
fred
Előzmény: Qqberci (275)
Qqberci Creative Commons License 2001.02.21 0 0 275
Elvtikéim, mégiscsak nagy mondás az, hogy rend a lelke mindennek... Cső hátán cső!

Cucu: ki vannak készítve a csövek.
Fred: ki van készítve 1db ECH42, 2 db EAF42,1 db EL41 és 1 db AZ41.
Edison: találtam EY2-t, úgyhogy Tiéd lehet a VCL11, ki van készítve!

Dobjatok egy mailt amire tudok egy telefont adni, és akkor megbeszéljük, hogy hol tudunk összefutni. Én hét végén nem leszek itthon, tehát marad a holnap (csütörtök) késő délután (5 után Bp területén bárhol), vagy a jövő hét bármelyik délutánja (péntek kivételével) hasonló kondiciók mellett.

DJ: A huzalátmérőt már egyszer írtam, 0.4 mm. Megnéztem az üzemelő példányt, nekem az oszcillátorhoz 8 menet kellett a gyári hattal szemben. Ez lehet, hogy attól van, hogy én a stabilitás miatt építettem egy kis permalloy-kuckót az oszcillátor köré, a tekercsbe meg dugtam egy kis habszivacsot és tettem rá meleg méhviaszt (a mikrofónia ellen).

Egyébként ha a tápfesz stabil(izált!), akkor meglepően jó a frekvenciastabilitása. Több szintézeres rádió is van a házban, megbírkóznak a dologgal.

DJ Szegecs Creative Commons License 2001.02.20 0 0 274
En is ugy gondoltam, hogy ezekkel a kapcsolasokkal max. URH-s mikrofont fogok kesziteni, a "nagy" ado meg varat magara....
Előzmény: Edison (272)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.20 0 0 273
Egyszer én is építettem egy ilyen egyszerű adót. Már szemmelverésre is elmászott a frekvencia..
fred
Előzmény: Edison (272)
Edison Creative Commons License 2001.02.20 0 0 272
Ezek az egyszerű adók, amelyek nem kvarcstabilak és nem pontosak, szintézeres tunerű vevővel nem biztos, hogy jól vehetők lesznek.
Egy analóg hangolású vevőnél az AFC szépen utánamegy az adó frekijének, ha nem túl nagy az elmászás, de a szintézeres vevő a szabványos CCIR csatornafrekikre van kalibrálva.

Edison

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.20 0 0 271
Kedves Qqberci! Én milyen whisky-t emeljek ki?
fred az öreg whisky-kiemelő fia
Előzmény: Qqberci (266)
DJ Szegecs Creative Commons License 2001.02.19 0 0 270
Még egy kérdés a legutóbbi kapcsolással kapcsolatban (ez jól hangzott)
a tekercsek milyen vastag huzalból kell készüljenek?
DJ Szegecs Creative Commons License 2001.02.19 0 0 269
Köszi a kapcsrajzot.
A teljesítménnyel kapcsolatban:
nagyon sok függ attól is, hogy hol található az antenna.
Ahol én lakom, ott 2 kereskedelmi rádió van.
Az egyik antennája egy hatalmas toronyház tetején van, ők 50W-al adnak, míg
a másik egy középület 3. emeletén található, nekik 150W a teljesítményük.
És csodák csodája az 50 W-s még a város után 30-40 km-rel is stereoban jön,
ellenben a 150W-s a város határától élvezhetetlen.
cucu Creative Commons License 2001.02.19 0 0 268
Helo.
Qqberci, szia! Kellenének a csövek, nem tudom, mikor tudnánk megejteni a találkozást. (Vasárnap én hívtalak, de sajna rosszkor.)

Amúgy 20 Wattal 30 Km-es körzetet szokás besugározni a TV átjátszókkal, úgy 600 MHz környékén. Úgyhogy az a 150 Watt valóban brutális teljesítmény...
cucu

Qqberci Creative Commons License 2001.02.19 0 0 267
Ja, 'majd elfelejtettem: a beültetési rajzon a "TAP" felirat az oszcillátor tekercsének a leágazását jelenti!

A végfok alsó rezgőkörét az adásfrekvenciára, a felsőt ennek a duplájára kell hangolni!

Qqberci Creative Commons License 2001.02.19 0 0 266
Fred, jók az esélyek rá, hogy holnap már ki tudom emelni a dobozt, amiben vannak :-)))

DJ Szegecs: Azért a 80-150 Watton el kellene gondolkodni, mert az URH-n igen sok. Amikor a 92.9 Sztárrádió indult, nekik volt 100 (Egyszáz!) Wattjuk, és Martonvásárig lehetett őket hallani az autópályán. Lehet, hogy 80-150 mW lenne az igazi.

Azért, hogy ne keseredj el, küldök még valamit:

Előzmény: Törölt nick (265)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.19 0 0 265
QQberci! Köszönöm a kiegészítést! Esetleg van nvalami híred az Orion 520 AG csöveiről?
fred
Előzmény: Qqberci (263)
Edison Creative Commons License 2001.02.19 0 0 264
Keresem egy sztereo rádió kapcsrajzát.
Proxima 408
NDK gyártmány
Ki tud róla ?

Edison

Qqberci Creative Commons License 2001.02.17 0 0 263
No meg még ezt is nézd meg!
Qqberci Creative Commons License 2001.02.17 0 0 262
Csak aztán ne a huszármiatyánk legyen az az ima...
Előzmény: DJ Szegecs (261)
DJ Szegecs Creative Commons License 2001.02.17 0 0 261
Qberci!
Imába foglaljuk a nevedet :)))
De komolyra fordítva a szót: köszi a kapcsrajzot.
Először valószínű ház körül fogok "próbálkozni", aztán csak később térek át a 80W adóteljesítményre :))
Előzmény: Qqberci (260)
Qqberci Creative Commons License 2001.02.16 0 0 260
Minden tekercs 6 menetes, légmagos, kb 4 mm-es belső átmérőjű és menetet-menet-mellé tekert, 0.4-es zománchuzalból
Előzmény: Törölt nick (259)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.16 0 0 259
Qqberci! Az L2 és L3 menetszámai nem látszanak jól. Az L3 talán 6 menet lehet...
fred
Előzmény: Qqberci (258)
Qqberci Creative Commons License 2001.02.16 0 0 258
Egy roncs Commodore-64-ből "kitermelt" modulátor ragyogó meghajtó fokozata lehet az adónak, csak egy ultralineár kell mögé.

Más: a nagy pakolászásban találtam még egy szűz FM-adó kittet.

Ugyanebből egy másik darabot használok a ház körüli "műsorszóráshoz" (hogy a benti zenét tudjam hallgatni kinn is, még akkor is, ha az CD). Nem egy kifejezett HiFi szerkezet, de megteszi.

Elég egyszerűen utánépíthető.
Edison Creative Commons License 2001.02.15 0 0 257
DJ Szegecs ,
két kulcsszó, amire tényleg jöttek a leirások:
+FM +transmitter

Egyébként oda-vissza kommunikációra teljesen értelmetlen volna 100 MHz-et használni, számtalan más legális lehetőség van, CB, amatőrrádió, stb.
A rádiónál egyébként még érdekesebb téma a TV adás.
Elvileg már pl. egy videomagnó nagyfrekis kimenete is működik, mint TV adó, persze nagyon kicsi a teljesitménye.
De egy erősitővel megtoldva szépen lehet használni mobil videokamerázáshoz, csak persze itt is zavarmentes helyet kell keresni a sávban.
Úgy látom, a felsőbb TV sávokat még nem nagyon használja a műsorszórás, sajnos ezek a modulátorok inkább a 40-es csatorna környékén működnek.

A boltban olyan legális TV-adókészülék+vevőkonverter kapható, ami 2 Ghz feletti frekvencián sugároz, a lakás területén vehető a sugárzása.

Edison

Qqberci Creative Commons License 2001.02.14 0 0 256
Sir, jó az az URH ketyere. Én építőkészlet formájában vettem 9 Dezsőért, 20 mW-ot tud, és a lakárban meg kocsiszereléskor az autórádióhoz éppen elég. Ha finoman csinálod, (jó nagy üres hely közepére hangolod), akkor senkit sem zavar.

Illegális adó: Az átkosban, ha ilyet találtak, előszöris fogtak egy csípőfogót és levették/elvitték a végcsőről a légtelenítő csonkot :-)))

Egy QQE adótetróda akkor többezer Ft volt...

A közszereplést (műsorszórást) valóban "ki kell érdemelni", meg kell tanulni. Anno "modulációs kísérlet" címszó alatt sokan próbáltunk kis helyi rádiócskákat életrekelteni, de ehhez nem elég egy adó, egy PC meg egy antenna...

DJ Szegecs Creative Commons License 2001.02.14 0 0 255
Köszi az erdeklodest.
Meg nem talaltam sajna semmit, igaz csak a multkori kulcsszavakra kerestem ra, de akkor mindenfele oldalt kihozott, amin semmi ertekelheto infot nem talaltam.
De nem adom fel :)
Előzmény: Edison (254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!