Én a jó munkát vállalnám,de a gyorsat nem, bár attól függ kinek mi a gyors. Mindig jusson eszedbe gyorsan,jól,olcsón nem lehet dolgozni,aki mást állít az hazudik.
Sajnos túlrestaurált lesz, de én meg azon a véleményen vagyok, ha már eddig fenn maradt, nem lett belőle kiskocsikerék, meg traktor, akkor megérdemel annyit, hogy minden egyes alkatrészét rendbe rakjam, ne rozsdás csavarokkal, meg kipufogóval vigyorogjon. Vállalható gyári állapot már szinte nincs, így örültem, ha típustiszta motort találtam (minden eleme eredeti).
Én meg tuti így hagynám! ha olyan szép lesz, hogy megcsillan rajta még a Salamon töke is.... Az nekem egy túlrestaurált vitrindarab lesz. Olyanból meg jó sok van már. Szerintem.
Sziasztok.Tudnátok nekem pár hasznos tanácsot adni? Kevertettem sprét meg vettem hozzávaló lakkot.(metál Z157-es színkódú)Van egy lökhárító toldatom azt szeretném lefújni.Nem baj ha nem túl szép alul van:)Le van már alapozva szürkére így vettem. Az volna csak a kérdésem,hogy meg kell ezt is csiszolni? Vagy elég ha vizessel átmegyek rajta? Meg a lakkot mikor kell ráfújni? Ha megszáradt,vagy később?
Az utángyártott mind gagyi. En az osszes csavart lecsiszoltam és feluletkezeltettem, mert szornyu pl. a csavar készlet is amit kizárólag ehhez a motorokhoz adnak. Nameg matricat mindenki tud venni, de ha megmenteni picit megmarad valami az eredeti voltabol is.
Sziasztok! A képen látható tankot úgy szeretném felújítani/fenyezni, hogy a matrica megmaradjon.
Úgy gondoltam, hogy előbb lelakkozom vékonyan (1 v. 2 k?) utána kezdenem javitani rozsda stb. Maszkolas után szín és végül az egészet telibe lakkozni! Szerintetek mukodne? Persze ha elsonek az 58 éves matrica bírja a lakkot.
Keresek egy olyan karosszéria lakatost, aki lelkiismeretesen dolgozik, kókányolni én is tudok:) és nem kell egy hónapot várni egy küszöb és egy sárvédő cserére. Valamint fényezőből ugyanez. Egy Honda Civic 4gen-ről van szó.
Ha tudnátok segíteni? Kérdésem Robogó idomot szeretnék fényezni (sajnos a fényező nem ér rá) kérdésem van sérülésmentes idom- is amit szeretnék átfényezni: kérdésem műanyag elemhez (PP,ABS) milyen töltőalapozót használjak? mivel nem ismerem a műanyag idomon lévő festék tipusát. És mivel nem is akarom eltávolítani csak a fedőlakkot! Az biztos hogy kétrétegű metál 1K Bázis,és 2K fedőlakk van most rajta,és más színt szeretnék! a fényezőkabinon kívűl minden szükséges szerszámokkal rendelkezek.
Fényes felületet könnyebb tisztán tartani. Ha nem lakkozod, mert minek akkor nem is lesz olyan ragyogóan fényes. Ja és fújjad pisztollyal ne kenjed, ha szépet akarsz, esetleg még szivacshengerrel de azt se javasolnám.
Ok de egy fémdarabbal kevergettem és azonnal úgy rákötött,hogy dörzspapír sem hozta le.Lehet hígitóval másmilyen lesz.Majd kisérletezek vele.Én is arra számoltam amit írtál.
Nekem az lenne a kérdésem,hogy kisebb ,nem feltünő helyen, hibákat lehet -e javítani 2k festékkel ecset segítségével pl küszöbnél,ma próbáltam a kikevert színt edző és higító nélkül és nagyon hamar száradt úgy is .
Gyári a szélvédő szerencsére. Ezekhez nem érdemes utángyártott dolgokat venni mert silány a minősége sajnos. Használom az autót folyamatosan. Sajnos gyárilag sok apró hibát ejtettek anno még ezeknél az autóknál,na meg az évek megtették a hatásukat.
Az előbb elfelejtettem, előfordulhat, hoigy szélvédő volt cserélve a kocsidba, és nem eredetit építettek be. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy nem ugyanaz az ive, esetleg a mérete, itt pár miliméter is számíthat.
Véleménem szerint régi autókhoz sok mindent lehet kapni, igaz nagy része utángyártott.
Ha meg akarod tartani, érdemes rákölteni, utánna még sokáig lehet vele közlekedni.
Most áltam neki a wareszomat teljesen felújítani, igaz elég sokba kerül, ezen az áron vehettem volna másik autót, viszon a másik autónál lehet, hogy ugyanezeket a Hibákat ki kellene javítanom.
16 éve kikaszniztam, külső, belső alvázvédelem, festés, stb..., közben azért 2 évente fujtam rá alvázvédőt, mert a só, és a kőfelverődés nagy úr.
Szerencsémre szinte semmit sem rohadt azóta, most megcsinálom újra az alvázvédelmet, festést, és felkészitem műszakira, még jó pár évig szeretném hajtani, amíg alkatrészt lehet hozzá kapni.
sajna a wareszoknál az alkatrész hiány a legnagyobb probléma, ha netán mégis van hozzá cucc, az teljesen aranyárban van.
Az a gáz az egészbe,hogy cserélve van a szélvédő gumi,mégis ki kellett pasztázni. Nem hiába a víz az úr ilyen téren is. Kédergumi az ajtónál rendben,néztem esőbe is,nem ázik ott. Legszivesebben megcsináltatnám egy karosszériással,de nem csinálják meg,ha igen azért a pénzért másik autót lehet venni. Nem visel olyan értéket,hogy érdemes legyen rá annyit költeni. Külső-belső küszöb csere,taposó csere ami szerintem nincs is hozzá és persze a többi amit akkor látni amikor vágódik.
Köszönöm az infót,de nem hiszem,hogy cinktartalmú 2k alapozót itt most kapok-e. Először tökéletesen kasznizni kellene,hogy új lemez legyen mert így ilyen anyagokat belerakni csak pocséklás minden téren. Állagmegóvást kel csinálni gyorsan,tökéletesen fel se tudom takarítani a lemezt,tökéletes megoldás kilőve sajnos. A fél autót szét kellene bontani hozzá és újjáépíteni,időm nincs rá egyáltalán.
"Most akkor erezzem szarul magamat, mert a te idodben meg nem volt internet es nem lehetett
kerdezni a forumon?" Ne érezd magad szarul mert azért van a fórum,hogy segítsünk egymáson. Én nem tudtam abban az időben ilyen helyen kérdezni,ahol megkérdeztem ott meg általában nem kaptam választ. Te itt bőven kaptál válaszokat ettől többet nem tudunk segíteni. Én bitumenes alvázvédőt használok 8-10 litert szoktam fújni az aljára vastagon, és nagyon jól tapad,nem folyik,nem csepeg. Az ecsetelővel nem tudsz olyan helyekre hozzáférni ahova fújással.
Az autók belsejére magas cinktartalmu 2k alapozót és ipari fedő/alapozó festéket használunk, szintén 2k. Gyorsan száradnak,nincs szaguk és nagyon tartós a korrózióvédelme. Vizben is állhat a lemez .Lemezek illesztésénél PU alapu varrattömitő az később sem repedezik meg.
Audi 80 b2 1981. Ott már tömítve nekem is,de valahonnan bejut a víz az A oszlopba,de még egyenlőre nem tudom sajnos. Már rengeteget szenvedtem vele. Mindenféleképpen le akarom kezelni a lemezt mert sajnos már rozsdásodik és amíg lehet megóvnám még.
Most akkor erezzem szarul magamat, mert a te idodben meg nem volt internet es nem lehetett kerdezni a forumon?
Egyebkent koszonom a valaszt neked is es mykemannak is. A sajat karomon tanulok en is. Mielott idejottem a forumra, mar probalkoztam bitumenes spray alvazvedovel (utolag jottem ra h bitumenes), de elkepeszto szar vele dolgozni. Folyik, alig tapadt meg, csak igen vekonyan, es 1 het mulva sem volt tapintasra szaraz. A spray kiszerelesben eleve tobb a higito, ezert reszesitem elonyben az ecsetelhetot.
De most mar tisztan latok, melyik atfestheto melyik nem, mi a kulonbseg alvazvedo es rucsi kozt, stb.
Taposólemezt belülről mivel érdemes lekezelni ami teljesen lezárja mert sajnos beázik nagy esőnél az autóm és nem akarom,hogy belülről szétrohadjon. Fogalmam nincs hol ázik be,nem találom és most se időm se energiám napokat beleölni,hogy megtaláljam,már az eredeti állapothoz nézve 90%-al kevesebb a víz bent mint előtte. Köszönöm az infót.
A Novol jelent meg egy újfajta termékkel a 870-es szórható tömítő+ rücsivel. Próbáltam már szerintem nagyon jó anyag. Varrattömítőként és kőfelverődésgátlóként remekül funkcionál akár alvázra akár küszöbökre. Felülfényezendő!!!!!
Igen ez természetes,de már leírtuk,hogy mi a különbség közöttük és még mindig ott tartunk mint az elején. Ettől többet senki nem fog segíteni,bár csak akkor lett volna ilyen fejlett a technika amikor én kezdtem a szakmát,nekem majdnem mindent a saját erőmből,káromból kellett megtanulni.
Azert ha lehet, nem ismetelnem meg evente-2evente. Az autot viszont szivesen hasznalnam telen is. Azt is megnezem, mire adom ki a nehezen megkeresett penzemet.
Ha már ennyire ez a téma.... persze, nem tart örökké. De mik a pro és kontra érvek a bitumenes kontra kaucsuk alapú alvázvédelem mellett? Eddig a bitumenest használtam, de ez a másik szimpatikusabb... Joggal? (már csak a 2K miatt is)
A HB body 910 kaucsuk alapu, legalabbis a magyar forgalmazo szerint. A hbbody hivatalos honlapjan bitumen alapu, de a dobozrol is ott van egy kep es a dobozara pedig az van irva hogy: rubber based.
"bitumen alapúak 2 évig bírják utána elkezd rideg lenni ,és leperegni. Itt tévednek el az emberek azt hiszik,hogy egyszer alváz védőztetik az autót, és az örökké fog tartani."
Pontosan ezert nem akarok bitumen alapu tomitovel szorakozni.
A honlapjuk szerint HB Body 910 (bitumen alapú) festhető, a 930 (bitumen/gumi alapú) nem festhető. A HB termékek minőségéről megoszlanak a vélemények. Egyébként egy görög cégről van szó. http://www.hbbody.com.gr/product/index.php?pid=41
Gyárilag szerintem mindenhol szórható tömítő van, mindegy, hogy az alján vagy pedig a küszöbökön. A tömítőnek nem számít ha nincs lefestve az nem engedi át a vizet.
HB Body 910 mivel (rubber ) gumi alapú alvázvédő az átfesthető mindenfajta fedőszínnel. A HB Body 930 az bitumen alapú ezek nem festhető alvázvédők. Amit a gyárban ráfújnak azt pontosan nem tudom milyen anyag, és lehet-e kapni valahol. A bitumen alapúak 2 évig bírják utána elkezd rideg lenni ,és leperegni. Itt tévednek el az emberek azt hiszik,hogy egyszer alváz védőztetik az autót, és az örökké fog tartani. A vastagsága attól függ mennyire hígítódik,van olyan aki egy dobozzal két autót is megcsinál, ez a koca mester ,mert túl van hígítva az anyag.
"Ami a karosszéria belső vagy alsó része oda alvázvédő szükséges, ami a karosszéria külső felületén van azt Ricsivel / kőfelverődésgátló festékkel kell kezelni.
Amúgy mindegyik terméket rücsi pisztollyal hordják fel."
Mykeman, koszonom a valaszod. Sok a kerdesem. Irod, hogy az alvazvedo nem felulfestheto. Az autok aljan ami van, az megis felul van festve gyarilag, nem? Akkor az most alvazvedo, vagy rucsi?
A HB Body 910-et ugy hirdetik, hogy kaucsuk bazisu alvazvedo, es minden festekrendszerrel afenyezheto. Most ez bennem ellentmondast general, most akkor kinek higgyek?
Egyebkent ezt vennem, vagy barmilyen kaucsuk alaput, a bitumen bazisutol idegenkedek, azok alapjan amit olvastam rola.
Meg azt is kerdeznem, hogy hany retegben ajanlott oket felhordani, illetve mekkora a megkovetelt vastagsag?
A Mercedesem aljan nehol 5 mm vastag is van. Lattam viszont autokat, ahol az ajtok aljaig eler a rucskos, felulfestett reteg, de igen vekony. (na es akkor ez most alvazvedo, vagy rucsi?)
En hirdetesekben csak bitumen alaput lattam, (spray kiszerelesben) de megmondom oszinten, jobban orulnek ecsetelhetonek, mert azzal tudok helyilegh javitani, es nem maszatolok ossze mindent, valamint talan nem is annyira folyekony, hamarabb szarad.
Kertay Nándor: A gépjárművek javítófényezése című kiadvány alapismeretek elsajátításához még jó lehet,de mivel ez egy régi kiadvány ezért az új technológia és anyagpaletta már nem szerepel benne.
Azt nem tudom mennyire szabad higítani. A pisztoly nem egy 50 ezres profi, közel 20 ezerért vettem a Milesinél, de amivel jót fújok Az valóban a gagyi 4 ezres kategória. :) Valószínű a higítas lesz a ludas. Mennyire szabad, vagy kell ezeket higítani, nem ír semmit. Köszi
Lehet kevés hígítót teszel bele, de az sem kizárt hogy a pisztoly rossz, gondolom valami hvlp másolat, nekem is az van és a gyári levegősapkájával nagyon rossz alapozni van hozzá egy másik azzal sokkal jobb.
A drágaságomat szeretném kicsit kívülről is rendbe tenni és mielőtt nekirohannék ész nélkül, gondoltam kikérem olyanok véleményét akik értenek is hozzá. A csatolt képeken is látszik, hogy a tetőn és közvetlen környékén szépen elkezdett lepattogni a lakk (vagyis szerintem). A foltok szépen nőnek.
További infok:
Alfa Romeo 166 3.0 V6, 2001 színe Nero Vulcano 814/A
Sajnos mivel nem értek hozzá, azt sem tudom megmondani, hogy milyen típusú ez a festék, de eBay en találtam céget, akik bázis + 2k lakkot adnak el ebben a színben. Gondolom akkor a lakk egy sima lakk és a varázslat a bázis festékben van (a színe változik feketétől - liláig).
A kérdésem az lenne, hogy lehet e ezzel valamik kezdeni (újralakkozni), vagy mit ajánlanátok? Menjen le fémig? Sajnos nem tudom megvitatni a dolgot senkivel, mert nem ismerek 1 szakembert sem. Ahol eddig jártam ott az volt a válasz, hogy adjak 1500eurót és ne foglalkozzak a részletekkel. Na de az ördög a részletekben lak(k)ozik. :-)
Másik dolog:
Tudnátok ajánlani (ezen a fórumon kívül) bármilyen elektronikus vagy nyomtatott irodalmat, ahol megtanulhatnám az alapokat (előkészítés, festés, mi micsoda, első lépések stb.)
Nemrég vásároltam egy kompresszort + filtráció, csövek, pneumatikus csiszoló és egy LVLP és egy LVMP pisztolyt is (Auarita, 1.4 mind kettő). Gondoltam mielőtt lefestem az első garázsajtómat, előtte tudnom kellene mit csinálok :D
Bocs, hogy lefárasztottalak titeket az olvasnivalóval és a válaszokat előre köszönöm.
Sziasztok. Grasolin 2K-s toltoalapozoval kinlodok mar nem eloszor. Ha betartom az eloirasokat, szorofej meret, (1.7) nyomas, (3-4 bar) stb , baromi durva rucskos, narancsos lesz a felulet, alig tudom kicsiszolni. Ha viszont kisebb fejjel (1-es) , higitva fujom, egesz jo lesz. mi lehet az oka? Vagy ne foglalkozzak vele, fujjam a kisebbel higitva, max tobb retegben? Koszonom.
Ami a karosszéria belső vagy alsó része oda alvázvédő szükséges, ami a karosszéria külső felületén van azt Ricsivel / kőfelverődésgátló festékkel kell kezelni.
Amúgy mindegyik terméket rücsi pisztollyal hordják fel.
Köszönöm a választ! Az zavart össze, hogy amim van alvázvédő azt rücsi pisztollyal kell felhordani. Akkor kezd tiszta lenni a dolog. A kőfelverődés elleni átfesthető rücsit igazából csak a látható helyekre szokták felhordani és a kívánt színre festeni? Mondjuk küszöb? A sárvédő dobba belül mehet a gyantás alvázvédelem simán?
Tegyük végre tisztába a dolgokat anyagismeret terén. Olyan nincs ,hogy alvázvédő rücsi. Olyan viszont van külön-külön ,hogy alvázvédő és rücsi. Az alvázvédőkből létezik bitumen alapú és kaucsuk alapú. Ezek egyike sem felülfesthető,mert ezek önmagukban alkalmasak alvázvédelemre ,arról nem beszélve ,hogy a bitumen alapúak már önmagukban nem viselik el a rájukkerülő festékrétegeket. A rücsik ,vagy másnéven kőfelverődésgátló festékek minden esetben felülfényezendőek ,mert ezek nem alkalmasak tartós védelemre fényezés nélkül.
Sziasztok! Olvastam pár helyen, hogy az alvázvédő rücsit is át kell festeni a megfelelő korróziógátló védelem érdekében. Én Locktite Variac alvázvédőt fogok használni. Elméletileg gumi-gyanta alapú. Kipróbáltam, szép felületet lehet vele fújni. Ezt felhordás követően mivel érdemes átfesteni? Egyáltalán át kell? Mondjuk valamilyen 2K festékkel gondoltam, de ez lehet akár valami értelmesebb 2K ipari festék is? Nem tudom mennyire lenne tartós ez a festékréteg, mivel a rücsi a kőfelverődés ellen lenne, így viszont nem annyira logikus, mert ha ráfestek akkor meg a festék fog lepattogni a felverődő dolgoktól. Köszi!
Véleményem szerint a spray csak javításra való, komolyabb alvázvédelmet inkább szórópisztóllyal kellene felvinni vastagabb rétegben.
Én is most javítgatom az autómat, szétkaptam darabokra, drótkorongal végigmentem az alvázon, lealapoztam, és most kezdek hozzá az alvázvédelemhez. Bady930-at fújok rá.
Udvozlet Urak! Tanacsot szeretnek kerni, hogy hol szerezheto be nem bitumen alapu rucsi, esetleg milyen markajut ajanlanatok?
Tudomasom szerint gyarilag is ilyet hasznaltak , oreg nemet automon.
Bitumen alapuval probalkoztam ugyan (spray), de a gyari minoseg es vastagsag kozel sem jon ossze, raadasul igen vekony, es megrepedezett szaradas utan.
Attól függ milyen rozsdamaró.. de általában semlegesíteni kellene. Előtte meg drótkefés pucolás. (Rozsdamaró vagy rozsdaátalakító volt? Utóbbiak között van, ami átfesthető).
Flexel drótkorongal ledolgoztam szinte fémtisztára, már le is rozsdamaróztam, csak azt nem tudom, hogy a rozsdamarót lepucoljam, vagy sem. Ráfesthetek a rozsdamaróra vagy nem, mert egy ragacsos réteg keletkezett a rozsdamaró után. Erről a boltban sem tudtak mondani semmit.
Az alapozót és az alvázvédőt már megvettem, másfajtára most nem tudok pénzt kiadni.
Ha van rá lehetőséged inkább szórd homokkal. ha nincs, akkor a flexre szerelhető vastag, vagy közepesen vastag(talán 1.6-os) koronggal is kapard meg a felületet, meglepően sok rozsdapor le fog jönni. A kalapács is nagy segítség, a "pergő" rozsdát mindenképpen el kell távolítani. Az említett alapozót nem ismerem, viszont javasolnám a "penetrátor" nevű mélyalapozót.
Homokszórt felületet (lemez spoiler),mivel érdemes lefújni,hogy ne rozsdásodjon és ha kihegesztetem-javítottam utána kittelhető stb legyen és ne dobja le a festéket?
Sziasztok! Novol termékeket hol tudnék vásásrolni? A http://novomix.hu/-t néztem, de ott nem látom, hogy neten lehetne-e rendelni, vagy merre lennének viszonteladók. Akár privátban is jöhet. Köszönöm!
Le kell lakkozni, különben az UV sugárzás hatására besárgul. Ugyan az az eljárás mint a fényszórók polírozása. Erre a célra 1K-s lakk nem jó, csak a 2K-s.
Nem tudjátok, hogy bukósisak plexijét fel lehet újítani? Karcos volt a plexim, 600 vizesen kicsiszoltam a karcokat majd 1000ig kifinomítottam, lelakkoztam de nem lett teljesen kristály tiszta a plexi. Megpolíroztam de hamar lekapja a lakkot. Vmi ötlet?
Valószínű, nem akartam tovább feszegetni a boltban, mert így is annyit sikerült, hogy szinte negyed árban oda adott fél liter festéket és edzőt, ami kárba ment (a maradékot pedig kicserélte). Igazából én szerencsés vagyok, mert 4 helyen is tudok kevertetni a környéken, de amelyik a legjobb az majdnem kétszer annyi, mint amivel megjártam most. Teli fénynél pedig már nem mindegy és akril fehér, még a szín sem lényeg, ha nem teljesen ugyanaz (színkód aztán kész). Csak hát ott van az idő, ezzel vesztettem közel két napot, az autó pedig kell.
Igen az meg a másik, hogy jót, olcsón, amit lehetetlen, egyedül ha saját autót csinál az ember (mert ott nem számolja a munkát).
Szia! Valószinü, hogy anyag hibába futottál bele, ez bármelyik anyagnál előfordul. Én már nem is említem a boltban mert úgyis azt mondják, hogy valami hiba történt a felhasználásnál. Esetleg adnak másik anyagot, a melót mindenképp bebukja az ember.
Sajnos nekem nincs sok választásom anyag beszerzés terén, mert egyetlen keverő van a környéken, és az is 25 km-re.
Teljesen szakmai háttér nélkül működik, így szakmai tanácsot sem lehet kérni. Majd rájön az ember saját kárán.
A Mobit már csak base-be tartanak, de ahhoz sincs fújt kártyájuk,és sokszor a színek is hiányoznak a keverősorról.
A leso-base van , de túl drága, és a Dyna akryl. Olcsó anyagként tartják még, a Colomix termékeket, amivel nincs is bajom.
Én nem mondom, hogy rossz, biztos meg van a maga fortélya. Egyszer fújtam Dyna akrilt, igaz csak 1 dl mennyiséget, feketét, annál semmi gondom nem volt. Sajnos nem csináltam róla képet, hogy mi történt, de én továbbra is az edzőt tudom okolni miatta. Tegnap telibe fújtam a kocsit, lassú edzőt használtam és semmi probléma nem volt.
Abban igazat adok, hogy a Mobi az valóban mattul (tompul) kicsit, főleg a lakknál tapasztaltam, viszont nagyon simára ki lehet fújni, ha azt kívánja az elem vagy az ügyfél.
Üdv! Sokat használtam már Dynát, nekem még nem volt vele bajom. Volt szerencsém a termék bevezetésekor, egy bemutatón részt venni, ahol egy Holland technikus mutatta be a gyakorlatba a használatát. Ő azt mondta ez egy másfél soros termék,
tehát először egyenletesen felfújni egy lazán takaró fél sort, és utána egy negyed órás szikkasztás után még egyszer alaposan
fényére fújni és kész. Azt szeretem benne , hogy fújás után, ahogy terül, akkor ad ki még egy extra fényt, ami meg is marad.
A Mobihelnél régen nálam ez a fény száradáskor mindig megtompult.