Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ez alapján nem tudom kitalálni, mely térségről beszélsz, de tőlünk délebbre van, de még az északi féltekén, valahol a mediterráneum szélességén, vagy kicsit északabbra. Erős szelek... Földközi-tenger térsége? Vagy nem értem a helyzetet :-)
A szőlő nekem amiatt szimpatikusabb, mert kb 3-4héttel van előrébb mint Magyarországon. Július végén augusztus elején minden fajta éretten ehető lenne.
A kivit decemberben le kell szedni éretlenül, mert igaz a fagy nem jellemző, de sokszor van 100km/h felett a szél és az lever, szétszaggat mindent.
Nagyjából azt fejtetted ki bővebben amit kettővel korábban írtam és gondolok a fajtáról.
Továbbra is azt állítom viszont hogy a sárga bogyók nem érnek be addigra mikorra a többi normális színű és ez érezhető is rajtuk. Nem fényhiány mert sokszor külső bogyók. Az is igaz, hogy az alján jellemzőbb a jelenség. Tehát "A random elérő szín a fürtön nem azt jelenti, hogy nincs beérve." állításon kívül a többivel egyetértek. Más kérdés hogy ha az a szlogen hogy ez 5 kilós tud lenni és kiderül hogy én faragjak belőle kilósat akkor mondjuk mennyire vezettek félre.
A szőlőről írtad ezt? Félárnyékban, szórt fényben kéne tartani azt a kúszónövényt, amelyiknek elsődleges célja, hogy a lehető leggyorsabban beterítse a napsütötte szintet a többi növény fölött? Nem vagyok a szőlő szakértője, de némi fogalmam van a növények életstratégiájáról. Lehet, hogy elviseli a szórt fényt, de biztos nem életcélja, nézd meg a vadon itt-ott megjelenő szőlőt! A vízigény egy érdekesebb kérdés lehet, ebben egyelőre nem mernék egyértelműen állást foglalni, de tudásom alapján igaz amit írsz. Itt már csak az a kérdés mi a szőlő igénye és mi a mienk.
Na az újhazámban annyira nincs homok, ha hozatok 60-70euro/m3. Hegy és szikla minden.
Muszlimán féltestvéreimtől, szó szerint a sivatagból hoztam szőlőt a télen. Azzal talán több sikerem lesz. Ha nem, akkor kivi. Az megél mindenütt mint a gyom.
Ha te egy valós használható oldalt szeretnél letrehozni akkor a dedót, a Google keresőt el kell felejteni és az információkat a források feltüntetésével kell szerepeltetni.
Az affinitásról pár gondolat:
Növényvédelmi szakmérnök, növényorvos óránként 15ezer forintért érez affinitást. Helyszíni konzultációra 30ezer forintért lehet rávenni. Talajos, tápanyagos szaktanácsadó ugyanilyen 15ezer ft/óra áron válik lelkessé. Termesztéstehnologia, telepitestol betakarítasig 50euro/ megkezdett óra. Alkalmanként egy témakörben, a felmerült kérdések megválaszolásával, akár bérmunka vagy gépi eszközök biztositasaval is.
Ezek a mi falunk környéki 2023as számlás árak.
Biztosan találsz olyat, aki szezonon kívül pl télen a fenti nagyságrendek mellett időt tud szánni az oldalad fejlesztésére.
Nagyon sok Ukrán/Orosz nemesítésben használják(használták) a Talisman-t (Kesa-1), mint egyik felmenőt, mert részben nőivarú. Ennek egyik felmenője a Wostorg, aminek V.Amurensis az egyik felmenője. Na, ezért szerepel sok helyen az amurensis a genetikában. Elég jó peronoszpóra ellenállás származik belőle, na meg jó fagytűrés. És reméltem nem írtam félre semmit, de majd aki akarja, utánaolvas.
Nyilván a vitis amuriensisről csak olvastam. Úgy tudom, hogy az orosz/ukrán szőlők genetikai állománya tartalmazza ezt a vonalat is. Ne keverjük bele, hogy kinek mennyi szőlője van. Nincs több hektár szőlőm és nem vagyok nemesítő sem. Tévedhetek természetesen, de nem azért mert kevesebb szőlőm van, vagy mert nem annyi ideje termesztek. Jó fröccsözést.
Ok, szerintem közeledünk egymáshoz. Ahhoz a többséghez tartozok, aki inkább csak olvassa ezt a topikot. És igazad van, reklámozok. De egy olyan oldalt, ami akár ezt a fórumot is kiválthatja és releváns a témában. Jó bornak is kell a cégér. Kaptam innen is pozitív visszajelzéseket. Tegnap a kiállításon is. Biztos van a csendes többségben sok olyan, aki hasznosnak találja a munkám és örül, hogy itt is olvashat róla. Ők lehet, hogy nem érzik annyira reklámozásnak, mint te. Nem vagyunk egyformák.
Pontosan azon dolgozok, hogy ezek a tapasztalatok megjelenjenek és elérhetők legyenek. A fajta leírások csak kiinduló pontok. Szoktam írni, hogy nem értek a szőlőhöz, de eddig senki sem akarta helyettem megcsinálni. Kiosztottam pár szerkesztő jogot. De mégis csak én csinálom.
Megragadnám az alkalmat, hogy aki ért a magyar szőlőkhöz és van hozzá affinitása nézze már át a magyar fajták leírását. Egészítse ki, javasoljon új, hiányzó fajtákat. A magyar fajtákat kicsit elhanyagoltam.
Tehát nincs még termő szőlőd, de észrevetted hogy "az amúri szőlő génvonala sokkal erősebb rezisztenciát, nagyobb szemeket és koraibb érést hoz mint a vinifera. Ez elég objektíven látszik."
Szerintem itt senki sem fog vitázni veled. Ha átlátnád egészében a szőlőtermesztést magát, akkor egy csomó dolgot azonnal megmosolyognál önmagadban.
Szerintem nagyon meleg van mindenütt az országban. Remélem mindenki tud valahogy ellene védekezni. Én lemegyek a pincébe egy jó fröccsöt csinalni.
Úgy olvastam, hogy keserű a bogyó,. És ezért feltételeztem, hogy nincs meg neked. De egyébként amit írtam róla megállja a helyét? Szerinted van benne valamilyen tévedés?
Én tényleg szimplán csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy ne reklámozz, mert leginkább csak erre használtad a topicot.
Az hogy a neten találsz valamit és a fordítóval felemás magyarságú szöveggé varázsolod, az nem azt jelenti hogy tapasztalatod lesz.
Orosz tapasztalatok??? Az biztosan sokat segít Magyarországon??? Indulásnak elég, max.
Kb 800kmre délen van néhány tőkém, ami itt az óhazában megelégedéssel terem. 10év után azt kell mondanom pl a Zalagyöngye ott teljesen használhatatlan. Pedig nincs tél. Nincs tavaszi fagy. Stb stb stb. 2-3 masik fajta is hasonló cipőben jár, de annak még adok egy kis időt.
Tehát lehet rajongni, érdeklődni a neten, de a tapasztalat az teljesen más dolog.
Lehet, hogy öngyilkos hajlamom van, mert most veled is próbálok kicsit vitatkozni. Már hallottam mástól , hogy miattad hagyták itt ezt a fórumot. De eddig én ezt nem éreztem. Többnyire egyet értek vagy tanulok azokból, amiket írtál. Sok új ukrán és orosz fajta van. Minden évben egy csomó jelenik meg. Ott a ló túloldala van. Mindent el lehet adni. Behazudják a nagy méretet a koraiságot a muskotályt, csak hogy el lehessen adni az első években sokkal drágábban. A szoloink.hu ra rendre kérik, hogy vegyek fel ilyen új fajtákat. Próbálok ellenálni és csak olyanokat felvenni, amikről van már megbízható információ. Gyakran 4-5 helyről, fórumokról vadászom össze a reális érési időt vagy bogyó méretet. Viszont ebben a fajta bőségben valóban felbukkannak jó fajták is. Megéri nemesíteni és ugye a nagy számok törvénye alapján lesz olyan fajta, ami tényleg jó.
Tegnap voltam Pécsett a csemegeszőlő kiállításon. Akiben kétség van, hogy jobbak-e az ukrán/orosz fajták, különösen, ha csemegeszőlőt termeszt menjen el egy ilyenre. Vagy a weboldalamon meg lehet nézni, hogy ki lakik a közelünkben nagy fajta választékkal. Győződjetek meg magatok. Pécsett együtt lehetett kóstolni a magyar és külföldi fajtákat is.
Az én véleményem, hogy minden szempontból jobbak, az orosz/ukrán fajták. Ez lesz a jövő. Ki kell itt is ismerni minden fajtát. Vannak előnyök és hátrányok. Azon dolgozok, hogy mindenki meg tudja majd írni a szőlőfajtákhoz a saját tapasztalatait. Ne csak a webshopok leírását ismerjük meg. De nagyon sok fajta van. Van nagy szemű semleges ízű fajta, de van nagy szeműben bombasztikus ízű is. De más fog ízleni neked és nekem. Ezért kell megtapasztalni, megkóstolni. Ha piacra termeltek, akkor sajnos nagyon lényeges a kinézet is. Az amúri szőlő génvonala sokkal erősebb rezisztenciát, nagyobb szemeket és koraibb érést hoz mint a vinifera. Ez elég objektíven látszik. A Preobrazsenie és a Dubovszkij fajtajegyzékbe vétele folyamatban van. Tegnap beszéltem azzal aki elindította. Nem azt mondom, hogy ezek a legjobb szőlők. A preob elég semleges a dubovszkij nekem ízre nagyon bejön, de van akinél rohad. De ha ezeket sikeresen termeli majd valaki több hektáron, akkor a hagyományos hazai fajtákat nem lehet majd eladni mellette. A vásárlók a szemükkel is vásárolnak.
Nézzetek meg egy ukrán ültetvényt. Találtak olyat, amit tudnak termelni.
Kulicz Laci készített egy videót Bukovics Jánossal, érdemes megnézni. Az öreg 10 évet mondott (magvetéstől, átoltással felgyorsítva) hogy addigra már a saját termőterületén a többi fajtával összehasonlítva már kijönnek a súlyosabb bajok. Ami akkor fennmarad a rostán még mindig csak egyetlen környezetben bizonyított.
Amúgy meg, tökéletes szőlő nincs. Az igazán finom, vékony héjú, kevés magvú szőlő pl jellemzően nem lesz ellenálló. Minden fajta szőlő van, a sok tulajdonságaik közül 2-3 pozitív :-)
Tehát van értelme a kompromisszumnak is csak ne hallgassák el.
Szóval akkor sokkal intenzívebben megy minden. Van még egy, vagy két helyem, lehet, hogy kipróbálom. Mondjuk az is látszik, hogy az oltványok sokkal lassabbak a növekedésben, mint a saját gyökerűek. Azért idővel ez a különbség szerintem csökkenni fog.
A Velesz egy régi fajta. Elég sok tapasztalat érhető el róla a neten. Olvastam róla orosz fórumokon. Van minden évben új fajták dönpingje. Arra teljesen igaz, hogy zsákbamacska.
De teljesen mindegy mit írok, úgy is lesz vele valami bajod. Tudom véletlenül sem személyeskedés. laca5 írhat úgy véleményt, hogy nem termett még neki. Tőlem elvárod. Nézd már megint nincs rajtam sapka.
Bevallom, nem nagyon értem, hogy jön össze az első években a termés. A két éve ültetett oltványokon csak egyen volt mutatóba valami termésféle, pár szemet hagytam, csak a fajtaazonosság miatt. De a saját gyökéren lévők sem hoztak az ültetést követő második évben semmit. Mondjuk elég kötött a talaj, de az ültetőgödör 70x70x70 volt, ha kellett locsoltam, alá került marhatrágya is. Most a jobbakon 2 szál 1,5-2 m hosszú vessző van, de a a gyengébbeken 70-100 cm-esek csak. Ebből termés még jövőre sem lesz, talán az erősebbeken egy-két fürt mutatóba. Biztos benne van a lassabb fejlődésben, hogy délnyugati oldal, kell még némi gyökérfelület ahhoz, hogy meginduljanak a lombozattal is. Jobb híján (türelmetlenül) várok.
Mi csináltunk, igaz borszőlővel- fajtakísérletet, 10 év alatt jutottunk el oda, hogy bizonyos fajtákra azt tudjuk mondani, ezért és ezért ezeket tuti nem. újabb 10 év alatt a maradék fajtákat már elég jól kiismerve tudtuk azt mondani, hogy ezt és ezt ezért és ezért igen, ezt meg ezt viszont csak ilyen és ilyen feltételekkel, azaz nem mindenkinek ajánlottak.
Az új ukrán/orosz fajtáknál hol van meg ez a 10 vagy inkább 20 éves termelési tapasztalat? Sehol, mert az rontaná az üzletet. Nekik a minél nagyobb fürt+minél nagyobb szem+minél vékonyabb héj kombó számít. Az, hogy a 2 kilós fürt belseje egybe fog rohadni, nem látszik a videókon, ahogy az se, mennyire jellegtelen a legtöbb nagyszemű fajta bogyója. Ja, meg a vékony (“omlós”, hahaha) héj a repedés, lisztharmat, fakórothadás melegágya, de ez se látszik a beállított videókon.
A magkezdemény ízét érezni mivel szétrágod. De nem mindegyik bogyóban van magkezdemény, év függő a mennyiség. A bogyó hús íze finom valóban és nem lehúzni akartam csak érzékeltetni a valóság és a videók különbséget.