Lugos-Déva 3-as szakasz aug. vége óta "készen van" ennek ellenére nem engedték rá a forgalmat, ilyen-olyan vélt-valós (kitudja?) hibák miatt
a szerződést felmondták a spanyol céggel, azóta megy az iszapbirkózás...
a legújabb "szakvélemények" szerint csak sebességkorlátozással 90 km/h, hidak 60 km/h mehetne esetleg a forgalom, teherautók nélkül, de az is lehet hogy idén már meg se nyitják...
közben a nemrég elkészült (!) Déva-Szeben autópályán újabb szakaszára irtak ki javítási munkákra pályázatot...
Sajnos egyre több a medveészlelés, ahogy fogy az élelem, és egyre több a medve okozta emberi sérülés. És már halálesett is volt. De mindennek ellenére élnünk kell itten, és ha már itt vagyunk a csodás hegyek lábánál, akkor fel-fel kívánkozunk erre-arra.
Hoztam egy térképet önöknek, amelyeken az álltalam meglátogatott helyek vannak jelölve. Az ikonokra kattintva pedig megjelennek a linkek a cikkeimhez, amelyekben beszámolók és hasznos infók vannak (program, belépők ára, ...). Fogadják szeretettel: http://bit.ly/erdely-terkep
Ha bárkinek kérdése van valamelyik hellyel kapcsolatban, szívesen válaszolok, ha tudok, és szerettel várunk mindenkit Erdélybe!
-vannak még érdekes,témába vágó cikkek Erdélyt a világgal összekötő terminálokkal kapcsolatban,hogy a fórum-cím kérdésére a válasz minél többek részére IGEN lehessen. Ez örvendetes!!!
Múltkor is volt valaki (Trianonnál,) aki magát az eseményt akarta mínuszolni. Aztán írta is, hogy félreértés történt. Bár lehet, hogy idetévedt valami hülye, van olyan fórum is, ahol egy szlovák próbálja bizonygatni, hogy márpedig ők a Morva Birodalom keretében 895 előtt itt voltak...
„Pannonia! Vergiss Deine Todten Nicht, Als Kläger Leben Sie!”
„Magyarország! Ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek ők!” Német nyelven íródott onomasztikon. A mondat szavainak kezdőbetűi egyúttal az aradi tizenhárom nevének kezdőbetűi:
Nagyon régen jártam erre, de eszembe jutott egy régi vicc, amit szívesen megosztanék veletek.
(Ha véletlenül pont itt hallottam, akkor elnézést kérek!)
Történt egyszer, hogy a falu szélén álló kút vize elszennyeződött. Kiszállt a körorvos és megtiltotta a használatát, mert mérgező a víz. A falubéliek, nehogy baleset legyen megszervezték a kút éjjel-nappali őrzését.
Egyik nap, kicsi forgalom lévén az éppen őrködő ember unalmában besétált a faluszéli kocsmába egy sörért. Miután elfogyasztotta italát, visszafele menve látja ám, hogy egy arra járó éppen vizet húz a kútból. Messziről kiabál neki: - Ember ne igyon a vízből, mérgező!
Az visszakiabál neki: - Ce spui?
Mire az őr válaszol: - Bea lent, pentru că e frig!
(A románul nem tudok kedvéért: - Mit mondasz? Lassan igyad, mert hideg!)
Erdélyben élőktől szeretném kérdezni,hogy hol tudok cigarettát illetve tölteni való dohányt vásárolni Erdélyben? A kisebb településeken hol érdemes keresni( élelmiszerboltok,presszók,benzinkút stb..) hol nagyobb a választék? Tudom hogy vannak "szakboltok is" de én arra lennék kíváncsi hogy átlagos helyeken településeken hol érdemes keresnem,illetve milyen árban lehet hozzájutni az olcsóbb kategóriához.
„Se nem Béla,se nem vár” szokták mondani viccesen Erdély egyik különleges hegyére,a Székelykő kistestvérére,mely látványvilágában már-már az Alpokat idézi és meghódítása sportszempontból is izmos feladat.Hogy megéri-e,kiderül,sőt betekintést nyerhetünk a környező kanyonok titkaiba is,majd egy puritán gasztronómiai kitérő után zárásképpen egy vártúra is befigyel.Hogy hol,szintén csak azok tudják meg,akik megtekintik a filmet.
Bár ez így nem igaz,mert azok is,akik elolvassák a mellékelt túrabeszámolót a fotókkal együtt.
A terv rész az tényleg igaz! ;-) Székelyföldi részeken bőven elég lenne amúgy egy jól megépített gyorsforgalmi hálózat, ami aztán Szászrégentől sztrádába torkollik. Sem a lakosság száma, sem az ipar nagysága nem indokolja a természetvédelmi területek mellett a sztrádát. Hacsak a móduvai eperszedők hordáinak szezonális vonulása nem...:-).
Az A3-as (és a többi sztrádáé is) kronológiája nagyszerűen tükrözi a román mentalitást.
Mint írtam, hallottam. Visszavonom,igazság szerint magam sem szeretem az ilyen "így hallottam" hireket,de az embernek gyára,háza van Gyergyóban,emiatt sokat jár arra,hitelt adtam neki. Furcsáltam én is,de határozott volt.
Elnézést a téves hírért.
Viszont az tény,hogy a tervek arra rajzolják a moldovai pályát.
Te mit tudsz, amit mi gyergyóiak nem? :-)) Egyelőre sehol semmi nem épül Gyergyó körül! Autópálya?? Még az engedélyes terve is ködbe vész az A8-asnak, sehol semmi! A jászvárosiak követelik a pályát, ami érintené a Gyergyói medencét, a balfék szász még törvénybe is iktatta, de oda inkább pénz, tudás és akarat kellene..., nem a folyamatos hablatyolás, lopás és balkáni egy helyben toporgás... :-/
Inkább a MVásárhelyit támogatnák,akárcsak elvi-érzelmi okokból is,de már némiképp elkezdődött a Bucsinon átmenő autópálya építése, Gyergyó körül (így hallottam),tehát hosszútávon jobban járnak ezzel. A beton felújítására gondolok,ami már ugyan egy éve befejeződött,de a hargitaiak egy petákkal nem szálltak be. Megyei,uniós és román állami pénzekről beszélnek.
Ellenben Potápi említette,hogy Csíkban is kellene egy reptér,mertháthogy az természetes,akkor amikor a Vásárhelyi kényszerpihenőn volt.
Potápi mondott ilyent,akire itt és most nem írok jelzőt,mert nem sok jót tudnék mondani. Ő a helyi parlamenti képviselőm,de egy méter aszfaltozást nem hozott a régióba,nemhogy repteret a régióba,vagy autópályát (M9 a szekszárdi híd és Kaposvár között 20 éve épülő szakaszt pl.)