100% az esélye, hogy kijön, próbáld ki. Ami történt az közúti veszélyeztetés és garázdaság is, mind a kettő bűncselekmény. Az biztos, hogy várnotok kell, mert tényleg nem esett senkiben/semmiben kár, így hátul lesz a sorban ez az eset, de jönni fognak, mivel kötelesek rá. De ha nem akarod a járőrök idejét rabolni, akkor is lehet írásban feljelentést tenni, amire cserébe neked megy el több időd. A másik bringás lehet hogy látta a rendszámot és a típust is, neked csak tanúsítanod kellett volna, hogy úgy történt, ahogy... Egy kérdést megért volna szerintem.
Tanút kell szerezni és föl kell jelenteni, mert amit csinál az bűncselekmény. (Velem hasonló egyszer fordult elő, de a rendőrség lezárta az ügyet, mivel nem gondoskodtam tanúról. Volt szembesítés meg minden, remélem ennyi elég a fiatalembernek. Az anyagi káromat sem térítette meg senki, de nem is azért csináltam.)
Gondoltam rá,de este volt ,nem láttam a kocsi márkáját és a rendszámát sem . Biztos BMW-s volt:) Szerinted mennyi az esélye ,hogy a rendőr kijön egy ilyen esetre?Most őszintén! Biztos úr ,az úton mentem ,nem fértek el tőlem az autók ,rámdudált,majd rámhúzta a kormányt.Megsérült?Nem.Valami baja lett a biciklinek-önnek? Nem .Hát akkor le kellene menni a járdára mert szegény hazafelé siető autósok nem biztos ,hogy jónéven veszik ha feltartja egy szerencsétlen biciklis a sort..Majd kimegyünk csak most nincs éppen szabad kocsink.... Nem hinném ,hogy ilyenre rámozdulnak a rend éber őrei mikor pl. a kereszteződésekben beszorult autók ellen sem tesznek semmit pedig ott áll a forgalomirányító rendőr :( Én rendszeresen elengedem az autóst,gyalogost bárkit ha nekem nem kerül semmibe.Had mennyen ha gyorsabb vagy kényelmesebb neki.Van aki megköszöni!!! Minden reggel ilyen bizakodva kezdem a napot:) Az első 2-3 megköszöni ,hogy lemondtam az elsőbbségemről a javára(elég csak egy gesztus,hogy egy útszűkület előtt fékezek ,hogy ne kelljen mögöttem cammognia az első keresztutcáig),de aztán többnyire más már nem foglalkozik az ilyesmivel.Pedig elég lenne egy villantás,egy vészvillogó,vagy egy kézintés és máris szebb lenne a napom ,hogy vannak még rendes emberek.Ezért én minden esetben megköszönöm ha valakit előzékeny velem,de hát ennyi lenne a minimum nem? Ja, és nem kell összeugrani itt sem ha valakinek más a véleménye:)
Hát, amíg az ilyen esetek ilyen kis fórumbejegyzésekben csapódnak le, addig igen, ezeket be kell vállalnod. Ha ehelyett mondjuk megjegyezted volna a rendszámot, megállítottad volna az illető biciklist és közösen rendőrt hívtatok volna, akkor nem nagyon lennének ilyen esetek... Amúgy évente 1-2 ilyen tahó van csak, aki direkt szórakozik, a többi csak szimplán nem figyel.
Mintha lassan azért javulna valami, egyre többször lehet találkozni megadott elsőbbséggel, sőt, a másik fél részéről az elsőbbségről való lemondással.
A kikényszerítés érdekes kérdés, van aki akár kisebb (kontrollált) koccanásba is direkt belemegy, hogy kikényszerítse az elsőbbségét, van aki inkább elmormol magában egy bazmeget, és elengedi az autót.
Köszönöm! Lassan de, megy ez:) Igyekszem jó előre felvenni szemkontaktust a közlekedés többi résztvevőjének és mint jeleztem még sohasem volt balesetem(persze mert nem kényszerítem ki az elsőbbségem mert én vagyok a gyengébb még a gyalogossal szemben is néha,ugye mert én nagyobbat esem mint a gyalogos:) ) Az érdekesebb dolog az ,hogy nem azért nem adják meg az elsőbbséget mert nem látnak hanem mert nagy ívben tesznek rá......mert ugye Te csak 1 biciklis vagy Ő meg ....
Csengő? Pedig hasznos dolog meg ha jól emlékszem kötelező is,tehát téged megbüntethet érte a rendőr:) Nekem pl. ezért van csengőm a gyalogosokra és egy 12V autóriasztó szirénám a gépjárművekhez:) Meg szokták hallani mikor rámhúzza jobbra kis ívben a kormányt pl. a városligeti hídra való felhajtáskor:) pedig ott van a tábla és felfestve a sárga csík...
Tegnap este mentem hazafelé és a Kodály körönd-től a hősök tere felé az úttesten kell közlekedni mivel a szervízút fel van túrva azon a törtköves járdán meg terepjáróval sem közlekednék.Előttem kb.20m egy másik kolléga is közlekedett(kivilágítva). Az egyik piros lámpa után nem nagyon tudtak tőle haladni az autósok és az első kocsi folyamatosan nyomta rá a dudát majd nagy nehezen meg tudta előzni csikorgó kerékkel és melléhúzott majd erőteljesen 2X rárántotta a kormányt.Ez egyszerűen csak parasztság.A fazon majd elesett (10cm járdaszegély) esélye sem volt félrehúzódni az úttesten a csatornafedelektől.Szóval ezt is be kell vállalni,inkább mint a járdát? A pláne a dolgoban ,hogy 50m-rel kesőbb beállt mindkét sor ezért vígan el tudtunk tekerni a hősök teréig a két álló sor között.
Én sok éves városi bringázás alatt arra jöttem rá, hogy a csengőnek semmi értelme, már régóta nincs is a bringámon. Amikor tényleg lenne értelme használni (valaki útban van, és még meg is hallaná a csengőt) akkor egyszerűbb szép szóval kérni az utat. Más esetben meg nincs értelme, mert pl. egy autónak hiába csengetek. :) Ha a járdán felfestett sáv van a kerékpárosoknak, akkor az ott osztott gyalog- és kerékpárút. Erről a létesítményről pedig a KRESZ ezt írja: "Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek." A döntés a te kezedben van. Hogy erről az autósok mit gondolnak, szerintem kevéssé érdekes. A dudálással nem kell foglalkozni, integess szépen vissza, biztos azért dudál, mert ismer. :) Igen, a leírt helyen elsőbbséged van, de ez megintcsak olyan, amire jobb, ha nem építesz. Ha a járda helyett következetesen az úttesten közlekedsz, akkor nem fogsz ilyen dilemmákkal szembesülni. :) Nem fogsz az autósok szemszögéből váratlanul, nem várt helyről felbukkanni. Igen, ott egyértelműen jobbkéz szabály van érvényben.
Természetesen neked is igazad van:) Nem is szoktam lecsöngetni (csak ha balesetveszélyes) a gödörnél a gyalogosokat.Viszont ha az útra megyek akkor ugye a KRESZ szerint vétkezem mert ha van kerékpársáv még ha csak felfestett is a járdán ,akkor ott vagyok köteles menni.Nem választhatok,a KRESZ szerint kötelességem ott közlekedni.Másrészt az autósok szerint meg ott nincs semmi keresnivalóm(ott is hívatlan vendég vagyok szerintük és ott én vagyok a védtelen) + egy jó kis esti csúcsban a belső sávban közlekedni mert ugye a jobb szélső sáv kanyarodó nem egy életbiztosítás és nyomják a dudát ezerrel.Akkor mi a helyes teendő?Járjak gyalog esetltleg kocsival?:) + aki kanyarodik jobbra a József Attiláról annak vagy egy elsőbsségadás kötelező tábla+kerékpáros keresztező áthaladás jelző tábla.Itt ugye az autósnak kutya kötelessége megadni az elsőbbséget a biciklisnek akkor is ha az nem száll le a kerékpárról mert a tábla jelzi a felfestés pedig vezeti a kerékpárost a zebra mellett vagy nem? Az Andrássyn viszont más a helyzet az Oktogontól mert ott gyalog és kerékpárút van ,nincs felfestés hanem tábla.Szóval egyenrangú felek vagyunk.Más kérdés ,hogy ki volt az a jóképességű aki odarakta azt a táblát? Visszatérve a roham utca pauler kereszteződésre.Megnéztem a táblát.Sima kötelező haladási irány (2 irányba) jelű tábla van a krisztina felől az attila felől pedig csak egy szembejövő forgalomra és egy keresztező kerékpáros forgalomra felhívó tábla van.No akkor most van jobbkéz vagy nincs ?Átvezető felfestés van ,de zebra nincs.
Megnéztem, senkinek nincs macisajtja, az autóst pedig csak egy eléggé megkopott sárgat "átvezetés" tájékoztatja arról, hogy ott keresztező kerékpárosforgalom van. Tehát ha a Mikó felől jössz, akkor elsőbbséget kell adj a Krisztina felől jövő autóknak, ha pedig az Alagút felől jössz, akkor a Vár felől jövőknek.
Ez utóbbi esetben viszont olyan nagyon ne számíts rá, hogy neked bal kéz felől (a Krisztina felől) jövő autó megadja neked a jobbkezet, mert hacsak nem ismerős a környéken, sejtése sem nagyon lesz arról, hogy ott a "járdán" kerékpáros jöhet, akinek elsőbbsége van.
Szigorúan a szabályokat nézve elsőbbséged van, de ha belegondolsz, az ott gyalogos szemmel egy járda, és te a felfestett sárga csíkoddal ott hívatlan vendég vagy. Úgyhogy én a helyedben úgy is viselkednék. Sőt, ha tehetném, inkább elkerülném. Irány az úttest, járművel ott szokás közlekedni, és ott nem a védtelenebbek között kell átvágnod.
Bocsi,nem figyeltem ,siettem hazafelé:) Bár nem teljesen válaszoltad meg .A zebránál OK az rendben. A gödörnél nincs zebra.Meg az Andrássy-n sincs,illetve nem arról beszéltem .Bocs a pontatlan fogalmazásért.Szóval az úgy van ,hogy megyek a gödörnél a mélygarázstól a lánchíd felé a kerékpárúton és a gyalogosok igyekeznek keresztezve a felfestett kerékpársávot ami a zebra előtt kb. 2méterrel van.Szóval nincs a kerékpársáv átvezetve a zebrán.A figyelmetlen gyalogosok jönnek a zebráról illetve igyekeznek a zebrára amikor keresztezik a kerékpárutat amin én éppen közlekedem.Ilyenkor illedelmesen csöngethetek jelezvén,hogy haladnék és útban vannak vagy elsőbbséget kell adnom,mert szerintem nem.Csak a többség nem figyel,telefonál,a kerékpársávon várakozik a zebrán való átkeléshez.Az Andrássy-n ugyanez a helyzet.Megyek a hősök tere felé(vagy vissza) az Oktogontól és átmegyek a zebrán.Ott ugye nincs probléme.A zebra után ott a másik merőleges zebra amiről/amire érkeznek a gyalogosok keresztezvén az én utamat.Úgy vélem ott is nekem van elsőbbségem.Jól vélem? Természetesen nem ütök el mindenkit aki nem megy el az útból csak ,arra vagyok kíváncsi ,hogy van e jogalapom verbális okfejtésre beszólás esetén ,hogy mit csengetek én ott?
Persze a MHSZ-ben úgy tanultam ,hogy elsőbbségem csak akkor van ha megadják és ebből nem is volt még probléma az elmúlt 23év alatt,csak érdekelne ,hogy jól tudom-e?
Ja, attól még hogy az úttesten nem jöhetnek járművek, a kerékpárút kétirányú, és a jobbkéz szabály ugyanúgy érvényes mindenkire. Vagyis a jobbról jövő kerékpárosnak elsőbbsége van, ha az úttest irányával ellenkezőleg érkezik is. Ezt jelzi a kerékpárút átvezetés az autósoknak, nekik ott kétirányú kerékpáros forgalomra kell számítaniuk.
Szerintem ebből csak a járdán (vagy járda helyén) vezetettség az egyetlen paraméter, lehet normál kerékpárút is, és nem kell elválasztottnak sem lennie.
Az egy másik dolog, hogy a gyakorlatban hülyeség arra számítani, hogy meg fogják adni az elméletileg létező elsőbbségedet. Ettől még a szabályok nem változnak meg. :)
Ennél a kereszteződésnél rendesen le kell lassítani, mert totál beláthatatlan. Parkoló kocsik, satöbbi. Ráadásul ha rendes sebességgel jössz, van kb. 1 másodperce az autósnak észrevenni téged, ahogy kijössz a sarki háztömb takarásából.
A szlengben biciklisjárdának nevezik azt a gyalog-kerékpárutat, amit a járdán vezetnek, hosszában megfelezve azt: vagy sárga csíkkal, vagy piros viacolorral.
Most már tényleg megnézem milyen tábla van kirakva:) Mi az a biciklisjárda? kerékpár út van meg gyalog és kerékpárút,meg kerékpársáv azt hiszem,de a fene tudja..... Más burkolattal van lerakva mint a járda ,ez akkor minek számít? Jobbkéz szabály meg ugye azért nemjó mer ha pl. a kristina krt felől jössz kocsival az attila út felé akkor a pauler balra és jobbra is 1irányú csak pont mindkét irányból szóval nem kell jobbkezet alkalmazni ugyanez fordítva is tehát csak egyszerű kanyarodási szabály van az autósokank (illetve az úton közlekedőknek),csak kérdés a kerékpárosokra mi vonatkozik:) Illetve kérdésem tobábbi része az Andrássy útra még válaszolatlan (ha lehetek illen türelmetlen:)
(Hmmm. Nem jegyezte meg a nagyítást és a feliratok elrejtését... Szóval bele kell nagyítani teljesen, és eltüntetni a feliratokat, akkor jól látszik az átvezetés.)
Az szerintem nem paraméter, hogy gyalog- és kerékpárút-e. A kérdés az, hogy megszűnik-e a kereszteződés előtt vagy sem. Itt úgy látszik, hogy át van vezetve, vagyis nem szűnik meg.
Igen, a jobbkézszabály kerékpárúton is érvényes, és a kerékpárút és a közút találkozása is egyenrangú kereszteződés, ha nincs semmilyen más módon szabályozva az elsőbbség. (Tehát adott esetben a kerékpárosnak is jár az elsőbbség.) Ha a kerékpárút közvetlenül közút mellett halad, az bizonyos esetekben kicsit variálhatja a történetet, de (ha nincs egyéb módosító tényező) csak a kerékpáros javára a kanyarodókkal szemben. Ha a keresztezés kereszteződésben történik, akkor a kereszteződésekben szokásos elsőbbségi szabályok vannak érvényben, ha nem kereszteződésről van szó, akkor a gyalogosnak csak akkor van elsőbbsége, ha van a kerékpárúton zebra is. (És ezzel megvan a válasz az utolsó kérdésre is, igen, a zebránál a gyalogosnak van elsőbbsége, mindig, a kerékpárúton is. :) Már feltéve, hogy a zebra kerékpárúton keresztben van, ugye.)
Erre gondoltam:) Csak van olyan ember aki arrafelé jár és ismerős:) De a kérdés többi részére a válasz? Az Andrássy kerékpárút? Oda nem kell tábla.... Esetleg arra a kérdés részre vélemény,válasz..