Keresés

Részletes keresés

vasbogre Creative Commons License 2016.06.22 0 0 125780

Gratulálok, és sok finom pálinkát kívánok!

Köszi, hogy ilyen részletesen beszámoltál (beszámoltatok) a magozódaráló készítésének folyamatáról. Egy ideje tervezek egyet készíteni, nagyban megkönnyítetted (megkönnyítettétek) a dolgomat.

Előzmény: 1zsakkrumpli (125778)
gabor0036 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 125779

Faszányos! A magkivető ajtó/terelőt csináld meg, még hatékonyabb lessz!

Előzmény: 1zsakkrumpli (125778)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.06.22 0 1 125778

Kellett egy kis módosítást eszközölnöm a magozón, mert nem volt elég hatékony. Kapott egy terelő lemezt, ill. egy forgó "kést".

Tegnap volt a nagy teszt:

100 kg Germersdorfi cseresznye, 1 óra alatt tökéletesen kimagozva.

Tökéletes ez a konstrukció.

Ma 100 kg meggy következik.

Nagyon megkönnyítette a cefre készítést.

Rostoslé folyik ki a magozóból.

 

nyebojsza Creative Commons License 2016.06.22 0 1 125777

szerintem gyakrabban kell kevergetni :)

Előzmény: kornél88 (125741)
mnk2 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 125776

Lehet tudni a cukor fokát?

Előzmény: körte51 (125772)
nyebojsza Creative Commons License 2016.06.22 0 0 125775

a meggybe mért kéne cukor?

földiepret próbáld meg cukor nélkül :D

Előzmény: körte51 (125772)
ksanyi52 Creative Commons License 2016.06.22 0 2 125774

Köszi fiúk! Minden nap elolvasom a hsz-eket, ezt is olvastam, csak én a főerjedésre asszociáltam. Pedig hagytam jó 3-4 ujjnyi szabad helyet a habnak, de kevésnek bizonyult. A jó pap is holtig tanul még is b....  Eddig még nem volt ilyen problémám, cseresznyéből és meggyből még nem főztem. Ha kisebb tűzzel fűtöm akkor kevésbé habzik? Mert amikor vissza raktam félgázzal már nem volt semmi baj.

Előzmény: Törölt nick (125770)
sogi01 Creative Commons License 2016.06.22 0 1 125773

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (125763)
körte51 Creative Commons License 2016.06.21 0 1 125772

Most cefréztem a meggyem ,50 kiló és nem raktam bele cukrot !

Előzmény: Törölt nick (125762)
Bárk_i Creative Commons License 2016.06.21 0 1 125771

Én sem tettem bele habzásgátlót,de azt gondoltam ,mivel 30 liternyi cefre volt csak az 50 lityisbe nem lesz gond.Végül szépen lejött az alszesz de a kupola tele volt habbal  a páracsőbe viszont nem jött ki .-)

De biztos,hogy legközelebb teszek bele habzás gátlót.

Előzmény: ksanyi52 (125765)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.21 0 0 125770

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130979200&t=9007484

 Volt róla szó.

 

Tehát a meggy cefre, őzéskor is nagyon habzik.

Előzmény: ksanyi52 (125765)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.21 0 0 125769

sajnos nem írtátok le hogy " Kopaszok vigyázzatok mert a meggy cseresznye cefre nagyon habzik"

 

"Valami habzásgátlót vigyél, mert nagyon habzik."

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140014871&t=9007484

 

Lehet, néha olvasni is kellene...

Előzmény: ksanyi52 (125765)
zszucs Creative Commons License 2016.06.21 0 1 125768

minek oda még a meggy is? vagy csak én sokallom a 6 kg cukrot (10%)?

 

Előzmény: Törölt nick (125762)
schlumberger Creative Commons License 2016.06.21 0 1 125767

sajnos nem írtátok le 

 

de hányszor le lett már írva... csak olvasni kéne, megnézni a reggelinket. Vagy minden évben, mindenkinek külön-külön le kellene írni?

Előzmény: ksanyi52 (125765)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.21 0 0 125766

Valóban nem szóltunk!De 2 nappal ezelőtt erről volt szó:http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140014871&t=9007484

Előzmény: ksanyi52 (125765)
ksanyi52 Creative Commons License 2016.06.21 0 0 125765

Sziasztok! Újabb tudással lettem gazdagabb:  sajnos nem írtátok le hogy " Kopaszok vigyázzatok mert a meggy cseresznye cefre nagyon habzik"! Tegnap lefőztem. Kb 3 hetes volt kissé még szusszant de attól féltem hogy megecetesedik inkább lefőztem. Felraktam főni és a páracsőnél 56+ fokos volt, na még van annyi időm hogy az edényeket elmossam. Sajnos tévedtem mire vissza mentem ( néhány perc) ,az edény tele volt piros lőrével.

Mint a kávéfőzőből úgy jött ki belőle. Gyorsan elzártam a gázt, levettem, elmostam a kupolát és visszaraktam főni.

 

Amikor megcseppent visszább vettem a fűtést és szépen lejött. Egy kicsit leragadt az alja de szerencsére nem érzik rajta.  Le is tisztáztam 1,2 liter elég kellemes íze van de még nem is pihent. Sajnos a sok eső miatt nem érik a többi inkább csak rohad. Üdv ksanyi.

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.21 0 0 125764

Csak a bodza  terem idén a környéken.

Azaz nem fagyott el minden... :)

Előzmény: fehérkutya (125760)
sogi01 Creative Commons License 2016.06.21 0 1 125763

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (125728)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.21 0 0 125762

Délelőtt főzd ki. Máskor legalább egy szemetes zsákot gumizz rá. Már nincs szén-dioxid termelés  azért penészes, levegőt kapott. Az a habzás csak a megrekedt co2 a lehűlés miatt. Ilyen csapadékos időkben 60 kg meggyhez 6 kg cukrot tegyél,1 kocka budafokival + 1 deci kénsav. A sorrend: sav, élesztő, cukorszirup. Azt a penészes törköly kalapot el kellett volna távolítani. Mert sok   elő és utópárlatod lesz. 

Előzmény: kornél88 (125734)
TINTUS Creative Commons License 2016.06.21 0 0 125761

Ha a fúrószáras turmixolódat használat után nem mostad el alaposan !!! akkor az azon levő maradék képes megecetesedni és másnap már az ecetgombákat bele is vitted a cefrébe. Ettől lett pimpós.

Előzmény: kornél88 (125752)
fehérkutya Creative Commons License 2016.06.20 0 1 125760

Pedig felénk is. Még a kökény is. Csak a bodza  terem idén a környéken.

Előzmény: öreg_néne_b (125751)
lapua Creative Commons License 2016.06.20 0 0 125759

 Úgy igen, arra már hagyom magában "pöszörögni"

Előzmény: snapszmester (125758)
snapszmester Creative Commons License 2016.06.20 0 1 125758

Ha erjedés végén aktívan kevergeted, sok lesz benne az oldott oxigén, ami az ecetbacik élőhelye.

Előzmény: lapua (125756)
snapszmester Creative Commons License 2016.06.20 0 1 125757

Nyilván nem jó dolog. Gyenge alkoholtartalmú cefre jellemzője. Ha más baja nincs még lehet jó. Főzd minél hamarabb.

Előzmény: kornél88 (125755)
lapua Creative Commons License 2016.06.20 0 0 125756

 Mitől lesz ecetes?

Soha nem lett egyik cefrém sem ecetes, pedig naponta megkevertem, megforgattam.

Előzmény: snapszmester (125753)
kornél88 Creative Commons License 2016.06.20 0 0 125755

de most ez a penész vagy nem tudom mi ez jó vagy nem jó dolog rajta?

Előzmény: snapszmester (125754)
snapszmester Creative Commons License 2016.06.20 0 0 125754

A fényképen látszik hogy nem elég alaposan. 

Előzmény: kornél88 (125752)
snapszmester Creative Commons License 2016.06.20 0 1 125753

És biztosan ezetes lesz. Nem véletlen a sorrend.

Előzmény: lapua (125748)
kornél88 Creative Commons License 2016.06.20 0 0 125752

Van egy fúrószáras turmixolónk amivel összeturmixoltuk, daraboltuk :) a kapával már csak kevergetem...:) 

Előzmény: snapszmester (125744)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.20 0 0 125751

Nehéz elképzelni, hogy minden elfagyott, de ha nem, hát nem. Nem erőszak a disznótor...

Előzmény: gyusy (125750)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!