Hali! Mi se használjuk mindennap de Szilveszterkor sütüttünk,nem vettem észre semmi problémát.Sok tüzelő fogy inkább ilyenkor és nem tartja a hőt addig.Persze tüzelgetni sem jó a hidegbe,majd jó időbe,most gyüjtjük a recepteket.
Üdv. biii! Szerintem szépen lassan apránként felfűtve kutya baja se lesz a kemencének. Megaztán csak nem vesz magába annyi nedvességet, mintha újjonan épült volna? Nem? Mondjuk én könnyen beszélek, mert az enyém fedett, zárt (osb-vel van körbebúrkolt) helyen van.
Szia!Igen arra gondoltam,már régóta használjuk csak állványt készítek neki,hogy
könyebb legyen a kezelése.Finomra sül benne a szalonna és a zsírt a kenyérre lehet folyatni.A lányon hagymát v.kenyeret is pirítt benne.Majd teszek én is recepteket
ha beindul a szezon.Kenyeret már próbáltam sütni az első kox (belseje jó)a másodiknak nem pirúlt a héja igen sápatag lett.A gázsütőbe minden nap sütök kenyeret.Az itteni mindennapi kenyerün topikból.Érdemes olvasgatni. Üdv mindenkinek jó sütögetést.
Köszi a "sóba fojtott" csirkét----lehet, hogy fölösleges cserepekre költeni??????
Mérhetetlen álszerénység, önhittség lenne recepteket beírogatni--bár az elején megtettem!A testi adottságok miatt, ugyanis:samott, minimál búb(végleges ajtó hiánya )még pofátlansággal felérne recept -tanácsadást tartanom.Úgyhogy figyelem pl. a Te piszok jó receptjeidet is ,de le kell fordítanom"énkemencémre".
Maradnak a sima információ közlések pl. a mai Indexen:mixed pickles-ötperces kenyér, avagy a hűtőből zacskóból süthető zsemle!A kemencebence oldalra pedig Nanik remekműveinek kellene felkerülnie!
Szivesen megosztom a receptet, nagyon egyszerű! A csirkét ízlés szerint fűszerezni kell, mérsékelten sózni és állni hagyni. 1 db kb. 1,5-2 kg-os csirkéhez szükséges 75 dkg liszt, 45 dkg tengeri só (megteszi asztali só is, de a tengeri sótól állítólag finomabb) 1 ek. cukor és víz. A hozzávalókat képlékeny tésztamasszává gyúrom és kétfelé rakom, 2/5-3/5 arányban. A kissebbik darab tésztát egy kissé kiolajozott tepsi alján oválosra nyújtom, ráhelyezem a befűszerezett csirkét, aminek a közepébe zöldségeket rakok (vöröshagyma karikák, fokhagyma gerezd, kaliforniai paprika, gomba stb.) majd betakarom a 3/5-nyi kinyújtott tésztával és a két tészta találkozásánál összenyomkodom. 180°C -on 1 óráig sütjük, majd a felső sóstészta kéreg eltávolítása után tálalható. Mint már mondtam, én még nem próbáltam ki ha előbb kipróbálod mint én, akkor azonnal tedd közzé itt a fórumon! A kemencebence weboldalra nem töltöttél még fel képeket a remekműveidről?
Milyen Jó kis sütőtechnikai csevegést lehet összehozni az ínséges -----építés nélküli időkben! A sókéreg érdekel, mert a tepsibe szórt só tetején sült csirke nem tetszett igazán.Vagy csak simán béna voltam! Minden érdekel, szeretek kísérletezni---jöjjenek a jó ötletek. Előre is köszönöm.
Garfétól pedig azt szeretném, itt még megkérdezni, hogy a szalonnasütőnél a nyeles
salgótarjánira gondolt?
Egy sóhajom pedig Nanik felé száll--nagyon hallgat, pedig a malac annak idején nagyon szíven ütött!!
Ismerem ezt a fajta csírkesütőt, nekem még nincs, de tudom, hogy nagyon finomra lehet benne sütni a csírkét. Legközelebbi fűtés alkalmával sókéregben sütött csírkét akarom kipróbálni. Hallottál már róla? Próbáltad már?
Az edényeid gyönyörűek-mi az,hogy nem esztétikusak? A Sütés előtti meleg vizen meglepődtem, mert a miénk hasz. utasításán az van,hogy:vízben hagyni, áztatni nem szabad! Van még egy csirkesütőm is: olyan mint egy elfuserált ,felnyújtott kuglófsütő:"karóba kell húzni rá" egy egész csirkét. Lábainál hever egy kis köret, és rá kell borítani egy felfordított cserepet. Kívül belül mázas,bár hideg sütőbe való-döntöttem:kockáztatok. Éljen garfe szétdurranást megvető bátorsága! De dícsérjük meg a kemencéjét is!
Majd tudósítok a csirkéről-----vagy a cserépdarabok mennyiségéről!
Garfe! Kattints a tallózásra, válaszd ki pl. a helyi meghajtóról (vagy ahol tárolod a képeket) a képet amit felszeretnél tölteni ami azt hiszem nem lehet nagyob talán 80 kbit-nél, de ezt nem tudom pontosan az is lehet, hogy 200 kbit (próba szerencs). Aztán ha kiválasztottad a képet, kattints a feltöltésre, meg fog jelenni kicsiben a kép, aminek a bal oldalán az "image1" "image2" stb. szöveg alatt ott van, hogy beszúrás, na erre katt. rá és szövegmezőben megjelenik az "image1" stb. Ezután nincs más dolgod, mint a "Mehet" -re kattintani.
Ez igen! Szép! Az edény is és a káposzta is guszta! Nagyon jó áron lehet Gödöllőn hozzájutni! Én momentán ajándékba kapom őket, nincsenek ilyen esztétikusak. Olyan "ezelőtiesek" vagyis hagyományosak. De a célnak megfelelnek! Bocsi, a szélére kicsit odaégett a kifolyt főző-sütő lé és mosogatógépbe első nekifutásra nemindíg jön le, manuális tisztítást igényel
A barna kicsit már viseltes, az van használva a legtöbbet.
Ezek az edények amiket felsoroltál, hogy is mondjam nagyüzemi sorozatgyártású mázas agyagedények? Az árát tekintve igen. Én olyat tudok amit fazekas mester készít, kimondottan erre a célra. Nyílván fagyasztóból kivéve és berakva a forró kemencébe ezt a manővert ez sem bírja ki, mint más egyéb üveg, cserép, agyagedény sem. Sötés-főzés előtt nem árt langyos vagy meleg vízbe rakni, de raktam bár be szobahőmérsékletről is a 250°C -os kemencébe nemegyszer és nem lett baja. Szerzek róla reklámanyagot, fotókat amit hamarosan közzéteszek a http://www.kemencebence.hu oldalon.
Elkészült(kis simításokat leszámítva)a kemencém.Régóta olvasom a fórumot,más néven kérdeztem is(ez v.okból megszünt).Köszönöm Pistályi-nak es a többieknek a
tanácsokat.A Sabján könyvet mindenkinek ajánlom.Kérdezném,hogy a hordozható
kemencének van bevált méretezése?Magaság,átmérő,talplemez vastagság?
Tüzes kemencés Boldog Újévet!---Sose robbanjon fel a kemencéd!
Kedves oven ahol lakom:Gödöllő--nem az ország közepe, és mondjuk Pécstől-Záhonytól igen messzi esik! De itt a városi piacon a Bio-boltban van kb.6-7 literes fedős "lábas" még a tavalyi áron 3800FT. A kicsit kisebb fazék 2.800 Ft., a "köretes" 2500 Ft-természetesen cserépből (ezt is elő kell kicsit melegíteni)
Hétköznap 5-ig van nyitva, szombaton 1-ig, és vasárnap a kastélynézős-kirándulós napon sajnos zárva van!!
Internetes címeken 15 000-től láttam hasonlókat sajnos.
Egy kérdés: hol lehet olyan cserépedényt szerezni, amivel kemencés ételeket lehet készíteni? A római tálat ugyanis hideg sütőbe kell tenni és fokozatosan felmelegíteni.
olyan boltíves kemenceterű, ha sikerül samottból a tűztér, ahol maga a kemence rész épületen belül van a szája pedig kívül, ugyanitt ki lesz alakítva egy takarék tűzhely illetve a kémény rész pedig alkalmas lesz bográcsos főzésre is, ha nagyon muszály.
Mivel a belső rész nem feltétlen kell, hogy csinos legyen, ezért lesz egy beton láb építve neki, így alatta lehet majdan fát tárolni.
A belmérete nem lesz óriási, szélesség 80cm, hosszúság 80 cm, magasság 120cm, ajtó 40x40
de ez csak egy elképzelés, még erőteljesen változhat.
Ha majd anno az én kemencém fele ilyen jo hatásfokú lesz, akkor sok-sok halleluját fogok mondani :-) Ha minden igaz, jövőre lesz lehetőségem az építését megejteni.