Az a rész tényleg le van kerítve, de egy részen hiányzott a kerítés, így április 1-én a Julinanus 50 ttúra keretében át tudtunk ott menni. A patak felett mondjuk nem az eredeti hídon mentünk át, hanem mellette egy keresztbedöntött beton villanyoszlopon.
A Béke barlang is az ANP kezelésében van, érdekes lenne, ha más is vezethetne:) Remélem a hidegre, vízre és a váltóruhára is felhívták a figyelmet a szervezőid. De nem akarok itt tovább okoskodni, majd írd meg a tapasztalataidat. Az OKT-t úgyis szeretném összekötni barlangtúrával, csak nem tudom, hogy hosszútúra legyen (kicsit macerásnak tűnik nem csoportosan szervezve bejutni), vagy Vörös-tói+aggteleki rövidtúra, meg persze Domica.
Ezt a túrabázisról, a Várak a Börzsönyben fórumáról másoltam, május 28-i bejegyzés:
"s.25-26-án felkerestem 9 várat a túramozgalom keretében. A sáros talaj és magas aljnövényzet megnehezítette a túrát,de jól éreztem magam. Az Ipolydamásdi vár ellenõrzõ ponját megrongálták,a többi ellenõrzõ pont rendben volt. A Zuvárt megközelítõ K jelzés járhatatlan,mivel valaki lekerítette a területet amin keresztül halad(Szob irányából, a mûútról való letérésekor).A jelzések mindenhol kopottak,a legujabb Börzsöny térkép egy rakás szar! "
Tud arról valaki, hogy a Börzsönyi kék egy részét lezárták? A K- Szobról ráfordul a Márianosztra-Szob műútra, majd letér onnan balra (ha Nosztra felé haladunk), de csalóka, mert van a K- útvonala előtt is egy letérés, még a Misa-rét előtt, ott láttam csak lekerített magánterületet, nem tudom elképzelni, hogy mit tudnak lekeríteni a Misa-réti patak túloldalán vagy a régi kisvasút nyomvonalán...
Én pont ugyanígy voltam, tériszonyosként afféle sokkterápiával kezeltem magam, aztán mikor át kellett travizni egy többméteres mélység felett, akkor az életösztön egész komoly dolgokat hoz ki az emberből :-))
De volt, hogy egy szűkületben gondolkodni kellett: ki megy át először, én bagy a fejlámpa derékra erősített akkumulátora? Mert a kettő együtt nem ment :-))
Volt már olyanban is részem (e tekintetben abszolút amatőr műkedvelőként), ugyanis itt az ELTE-n felvehető választható tantárgyként a Szpeleológia (Barlangtan), és a gyakorlati órák budai barlangok kúszós-mászós látogatásából állnak.
Biztos, hogy nem lesz belőlem barlangász, de nagy élmény volt leküzdeni néhány többméteres (plusz és mínusz is) szinte függőleges szintkülönbséget a barlangokban. Számomra, tériszonyosként ez egyáltalán nem volt triviális, mondhatni felért egyfajta ttúra leküzdésével :)
Adná az isten, de gőzöm nincs hogy milyen szervezésű vezetés lesz ez, de írták, hogy kell, mert megyünk egy másik barlangba (Béke) is, és nem tudom, hogy ott is van-e. Meg a busz elbírja, nem szeretnék kimaradni a barlangokból csak azért, m nincs nálam sityak, és túlterheltség miatt nem tudnak adni.
Wow! Aggtelek-Jósvafő hosszútúra, meg Béke-barlang. Még sosem voltam, én ellennék sityak nélkül is, de ha írják, akkor viszek! Köszi szépen, neked is! A nevednél levő email működik?
Gondoltuk sétálunk egyet , igaz kicsit elgondolkoztató, ha az ember nyáron kimegy a Balatonhoz ott hátatfordít a víznek és irányt vesz D-felé , de hát mi már csak ilyen normálisak vagyunk.
A DDP végpontjáról indult a túránk mely talán a legkedvezőtlenebb logisztikájú somogyi szakasz , a Kaposvárról induló kis csapatunk Fonyódon át utazott Siófokra, közben becsatlakozott hozzánk Kozma Éva a fiaival és a Rajthelyen várt minket Karil . Az állomáson gyorsan pecsételtünk majd a Napóránál egyeztettük óráinkat , lassítottunk a Viztorony mögött a DDP emléktáblánál , majd igyekeztünk mielőbb kikeveredni a városból. talán nem kellett volna ennyire sietni. A városban jól követhető a jelzés, nagyjából D-felé vezet és a temetőnél éri el az autópályát itt van egy téves jelzés a temető előtt de nem arra kell menni, hanem jobbra fordúlva , a friss jelzés a temető végén éri el az autópálya felett átvezető utat . Sajnálatos módon egyik turatársunk beleesett a vizelvezető árokba és megsérült a bokája, vállalta a további utat , de nem kellett volna mert Törekíből már egyenesen a kórházba kellett vinni ahol azonnal begipszelték , és végül is mentő hozta haza Kaposvárra. Éva stabil túratársunk reméljük gyorsan felépül és újra velünk tarthat.. Szeretném megköszönni Karil túratársunknak , hogy leánya Kata és barátja segített abban, hogy mielőbb orvosi ellátást kapjon, valamint Ildikónak is köszönöm, hogy a túrából kiállt és haza kísérte a sebesültet. Nem jól indult ez a túra. Az autópálya menti szakasz "kellemesen" napos és unalmas , majd a gyümölcsöst elérve egy rövid eléggé benőtt , kb. derékig érő füves részen átvágva ereszkedünk le a Cinege patak völgyébe. Töreki falut egy lovastanyán kereszül érjük el , Éva és Ildi itt várta be a segitséget. felsétálva a kis falu főutcájára Anci Mama Vendéglőjében pótoltuk a folyadékveszteséget, természetesen kizárólag szeszmentesen.
Másik Évánk és fiai itt a nagy meleg miatt úgy döntötek, hogy haza indulnak , elváltunk Tőlük, remélhetőleg Ők épségben hazaértek.
Törekit D-felé elhagyva gyorsan elérjük a Cinege pihenőt és a tanösvényt, itt található - valahol - a GCTCIN jelű geoláda, ezt most csak jelszó nélkül regisztráltam. A pihenő hely után a SEFAG Szántódi erdészetéhez tartozó erdő területeken haladunk. A bükkös , tölgyes zárt erdőkben kellemes volt az árnyékban a túra , melynek első szakasza az Alirét-i vadászházig tartott. Itt hála túratársam helyi ismerettségének pótolhattuk a folyadék készleteket és 'pecsételtünk' is a helyi nyalókás dobozból . A doboz a garázs ajtaján található és maradt még benne pecsétes nyalóka.
Bár a természetjárók és a vadászok egy kicsit ellenérdekeltek az erdők tekintetében de azt hiszem ez a hely is szép példája lehet annak, hogy békésen is megférhetünk egymás érdekeit tiszteletben tartva. Csak az az elrettentő figyelmeztető 'tábla' ne lett volna Bábonymegyer fellett az egyik fán ! De mi amikor megtaláltuk már elkövettük a kiágást, na akkor most mi lesz velünk....?
Alirét kellemes kis vadkacsás tavát elhagyva. az erdészeti úton jobbra fordulunk és kb. 2 km. után érjük el a balra a dombra felvezető kaptatót, mely kellemes hűvös erdőben esetenként mély horhókban vezet felfelé. A tetőre érve , szemben egy erősen benőtt szakaszon vezet a jelzés, mely itt ritkásabb is volt de nem is igazán volt festhető fa viszont eltévedni nem lehet, csak mindig egyenesen. Egy vadetetőt is érintettünk az úton különösen a bekerített dagonyás ketrec volt érdekes. A Klastrom tető után leereszkedve a Nyim patak völgyébe nagyon szép szálerdben vezet a jól jelzett út , a több helyen felduzzasztot patak kis tavakat alkot az út mellett , a patak völgyben haladunk egészen addig ahol szemből Nyim irányából a régi sárga jelzés megérkezik , itt egy derékszögű kanyar vezet fel Bábonymegyer felé , ebből ágazik ki a Kási várhoz vezető piros rom jelzés, melyet idő hiányában most kihagytunk. A késő délutáni órákban értünk ki a falu feletti nyilt szántóföldes területre, a repce már elvirágzott és lassan ereszkedtünk be a faluba, melyet a temetőnél értünk el, itt érdekes a vöröscsillagos síremlék , valamint a kopjafa . A Rudnay - emlékháznál a doboz és a DDP tábla megvan de nyalóka nincs a ház zárva volt azért fotóztunk , és talán a következő szakaszt ugy tudjuk szervezni, hogy az itteni TKM pecséttel majd tudunk igazoltatni. Az országutat elérve balra kell fordúlni ahol kb 10 perc alatt érjük el a vasútálomást , ez a kis állomás is üresen áll nincs már MÁV személyzet, jegyváltás a kis Bz motorvonaton lehetséges. A lassan hűvösödő estében 2 órás út volt vissza még Kaposvárig. A vonaton sokáig magányosan utaztam igy a napközben begyüjtött anti-AXE hatásom és a levetett bakancsom nem igazán volt zavaró.
Ez a 28 km a nagy hőség miatt nehéz volt de megcsináltuk ! Jó ez a sikerélmény , mely nem jöhetett volna létre túratársam nélkül !
Régi terv, hogy háztól házig, Váctól Kemencéig, nagyszülőkhöz gyalogszerrel menjek el. Öcsémmel nyomtuk volna le a kb. 35 km-t, ahogy térképen nagyjából számoltam. Vác-kerékpárút-Verőce-Magyarkút-Szokolya-Királyrét-Újpest-forrás-Rakodó-Hamuház-Fekete-völgy-Kemence útvonalon mentünk volna, amely érint két pontot is a Börzsöny turistája arany fokozatához (Újpest-kny., VILATI Üdülő - ma Feketevölgy panzió).
Eredetileg enyhülést jósoltak, mondom, túrához ez jó lesz. Persze kemény kánikula lett belőle... Váctól a dunamenti kerékpárúton való haladás elég monoton volt Verőcéig, bár szép az útvonal, de igazán biciklizni szeretek erre, s már a faluban jelezte öcsém, hogy a vékony talpú cipőjében már nem igazán érzi jól magát aszfalton. Mondom, nincs gond, rövidesen elfordulunk Magyarkút felé. Viszont itt jó darabig cserepekkel, kövekkel kirakott az út... útközben megetettünk 1-2 lovat a Csatogó-völgy közelében, a P- mentén lévő farmnál, páran frizbiztek a közelben, mire öcsém megjegyzi, hogy ezt körfűrészlappal lenne érdemes... ez enyhített a hőgután. Magyarkúton ültünk le először pihenni, a vasútállomáson, itt lepkenászt néztünk és fényképeztünk.
A P- nyomán mentünk tovább a Les-völgyi patak mellett, végre erdő és földút. Szokolya vasútállomáson néhányan tikkadtak keresnek vizet, rossz helyen szálltak le, Nógrádtól gyalogoltak a sínek között. Volt nálunk citrom szomjúság ellen, megosztottuk, továbbá meglepő módon voltak az állomáson is, ott kaptak vizet, mi is, mert fogyott rendesen.
Itt kezdődött a dolog kalandtúra része. A P+ elmegy Nógrád felé, ezen mentem májusban a Királyrét 20-ason, a P- kellett volna Királyrétig. A térkép szerint (Térképcenter, a zöld borítós, Julianus-kilátós, 1:30.000 méretarányú) kerestem a jelzett utat, kicsit oda-vissza mentünk párszáz métert, majd egy hétvégiház-sor mellett egy fán egy halvány P- jelet láttam egy ösvény mentén, no ez az. Az út rövidesen elfogyott, nincs jobb szó, mi ott voltunk a sűrűben. Keringtünk cseppet, de mondom, ha a patak mentén tartjuk az irányt, abból baj nem lehet, jelzés sehol úgysem, de át kéne kelni rajta. Ehhez viszont le kéne győzni mintegy 20-30 métert mellmagasságig érő csalánban, sűrű dzsindzsában. Bozótvágó kés hiányában a földön fekvő fenyőágakból egy-egy jobb darabot kaptunk kézbe, és a csalánost legyőzve gyakorlatilag új turistautat alkottunk. Egyébként nem mi voltunk egyedüli balekok erre, a nyomokból látszott, hogy előttünk más is a piroson haladva betévedt ide (nem is tehetett mást), csak úttisztítás nélkül hatolt át a sűrűn.
A patakon átugorva rövidesen elértünk egy jelzetlen erdészeti utat, egy irtásfoltot, majd kb. 30 méter után kiértünk a Hegypó rétre, onnan már látszott a Paphegy, mondom, ne keresgéljük tovább az utat, innen mindjárt kiérünk az aszfaltra, aztán azon megyünk Királyrétre. Szokolyán a pékség előtt találtunk üdítőital-automatát, ami működött. Életmentő volt! Az újabb aszfaltos menetnek köszönhetően ecsém cipője miatt egyre jobban szenvedett, rosszul választott, ez tény, de már nem volt mit tenni. Beértünk Királyrétre, pihenő, evés-ivás, majd kb. 20 km megtétele után javasoltam neki, ha nagyon kínozza a dolog, hagyjuk a dolgot, úgyis most jön a neheze, a valódi hegyi menet, bár csak egy nyeregbe kellene felmászni, de a Fekete-völgyben ismét köves szakasz jönne, szerintem bicegve érne a faluba, legközelebb, ha csöppet enyhébb lesz az idő, végigcsináljuk, persze más cipővel.
Jelvényszerző túrának indult, élményszerző kirándulás lett belőle, de annak tökéletes volt.
Barlangi túrához ajánlott (ha nem kötelező a kobakvédő), ami nincs!!! Sima munkavédelmi bili megteszi, ha valaki tud kölcsönadni 1 v. 2 v. 3 db-ot, megköszönném!!! Persze most hétvégére kell, mert mikor szólnának, ha nem 6 nappal indulás előtt.. :(
Kővágóörsön sikerült valakinek megtalálnia a kisörsi templomromot? A térképen jelölt helyen hosszan megkerülhetetlen susnyás van az út mellett, néhány látható kőre próbáltuk ráfogni, hogy az a templomrom.
A fontosabbal kezdem itt is, hogy Bögöt faluban az OKT-s bélyegzőt elvitték a Tóth Gy. u-ból a boltba. Úgy értettük az öreg nénit, hogy náluk nem is érdemes keresni már. Viszont, ha nyitva a kocsma, akkor ott frankó céges bélyegzőt lehet kérni.
(A bolt "ritkán" van nyitva...)
Hajnalban fél 5-kor volt ind. Kvárról kocsival négyen. 7-kor Sárváron voltunk, bejártuk a várat (fényképeztünk, nemsokára talán azokat is feltudom tenni...), aztán 7.40-kor ment a vonat Kőszegre. 9h után kicsivel ind. az állomásról. Nem ez a legkülönlegesebb szakasz az OKT-ban, így leginkább a haladással voltunk elfoglalva, bár több helyen az erdő azért elég hangulatos. És volt még egy fontos dolog -amiben szerencsénk volt- ugyanis Tömörd után rövid és Szeleste előtt hosszabb szakaszon autóverseny volt az erdei utakon, ebből az utóbbi volt Ill. lehetett volna a húzósabb, mert több kilóméter le volt zárva az OKT-ből és nem igazán lett volna alternatíva de, mire odaértünk már a pályát bontották...Javaslom is, aki jövőre ez időtájt tervez arra OKT-zni tájékozódjon nehogy várakoznia kelljen több órát..(!)
És haladtunk és fél 9 körül beértünk Sárvárra. Kocsiba ültünk és 23h-kor itthon voltunk. Végülis jól éreztük magunkat a hőség és a sok bogár ellenére.
No köbö én is ezt tervezem, csak a Móricz emlékúttal. Csak minél több és pontosabb térkép áll rendelkezésre, annál könnyebb megcsinálni. 2 dolog miatt kell: 1, Hogy megtaláljam az utat. 2, Hogy mások számára is elérhetővé tegyem, így talán többen neki mernek vágni.