Hali! Mi se használjuk mindennap de Szilveszterkor sütüttünk,nem vettem észre semmi problémát.Sok tüzelő fogy inkább ilyenkor és nem tartja a hőt addig.Persze tüzelgetni sem jó a hidegbe,majd jó időbe,most gyüjtjük a recepteket.
Üdv. biii! Szerintem szépen lassan apránként felfűtve kutya baja se lesz a kemencének. Megaztán csak nem vesz magába annyi nedvességet, mintha újjonan épült volna? Nem? Mondjuk én könnyen beszélek, mert az enyém fedett, zárt (osb-vel van körbebúrkolt) helyen van.
Szia!Igen arra gondoltam,már régóta használjuk csak állványt készítek neki,hogy
könyebb legyen a kezelése.Finomra sül benne a szalonna és a zsírt a kenyérre lehet folyatni.A lányon hagymát v.kenyeret is pirítt benne.Majd teszek én is recepteket
ha beindul a szezon.Kenyeret már próbáltam sütni az első kox (belseje jó)a másodiknak nem pirúlt a héja igen sápatag lett.A gázsütőbe minden nap sütök kenyeret.Az itteni mindennapi kenyerün topikból.Érdemes olvasgatni. Üdv mindenkinek jó sütögetést.
Köszi a "sóba fojtott" csirkét----lehet, hogy fölösleges cserepekre költeni??????
Mérhetetlen álszerénység, önhittség lenne recepteket beírogatni--bár az elején megtettem!A testi adottságok miatt, ugyanis:samott, minimál búb(végleges ajtó hiánya )még pofátlansággal felérne recept -tanácsadást tartanom.Úgyhogy figyelem pl. a Te piszok jó receptjeidet is ,de le kell fordítanom"énkemencémre".
Maradnak a sima információ közlések pl. a mai Indexen:mixed pickles-ötperces kenyér, avagy a hűtőből zacskóból süthető zsemle!A kemencebence oldalra pedig Nanik remekműveinek kellene felkerülnie!
Szivesen megosztom a receptet, nagyon egyszerű! A csirkét ízlés szerint fűszerezni kell, mérsékelten sózni és állni hagyni. 1 db kb. 1,5-2 kg-os csirkéhez szükséges 75 dkg liszt, 45 dkg tengeri só (megteszi asztali só is, de a tengeri sótól állítólag finomabb) 1 ek. cukor és víz. A hozzávalókat képlékeny tésztamasszává gyúrom és kétfelé rakom, 2/5-3/5 arányban. A kissebbik darab tésztát egy kissé kiolajozott tepsi alján oválosra nyújtom, ráhelyezem a befűszerezett csirkét, aminek a közepébe zöldségeket rakok (vöröshagyma karikák, fokhagyma gerezd, kaliforniai paprika, gomba stb.) majd betakarom a 3/5-nyi kinyújtott tésztával és a két tészta találkozásánál összenyomkodom. 180°C -on 1 óráig sütjük, majd a felső sóstészta kéreg eltávolítása után tálalható. Mint már mondtam, én még nem próbáltam ki ha előbb kipróbálod mint én, akkor azonnal tedd közzé itt a fórumon! A kemencebence weboldalra nem töltöttél még fel képeket a remekműveidről?
Milyen Jó kis sütőtechnikai csevegést lehet összehozni az ínséges -----építés nélküli időkben! A sókéreg érdekel, mert a tepsibe szórt só tetején sült csirke nem tetszett igazán.Vagy csak simán béna voltam! Minden érdekel, szeretek kísérletezni---jöjjenek a jó ötletek. Előre is köszönöm.
Garfétól pedig azt szeretném, itt még megkérdezni, hogy a szalonnasütőnél a nyeles
salgótarjánira gondolt?
Egy sóhajom pedig Nanik felé száll--nagyon hallgat, pedig a malac annak idején nagyon szíven ütött!!
Ismerem ezt a fajta csírkesütőt, nekem még nincs, de tudom, hogy nagyon finomra lehet benne sütni a csírkét. Legközelebbi fűtés alkalmával sókéregben sütött csírkét akarom kipróbálni. Hallottál már róla? Próbáltad már?
Az edényeid gyönyörűek-mi az,hogy nem esztétikusak? A Sütés előtti meleg vizen meglepődtem, mert a miénk hasz. utasításán az van,hogy:vízben hagyni, áztatni nem szabad! Van még egy csirkesütőm is: olyan mint egy elfuserált ,felnyújtott kuglófsütő:"karóba kell húzni rá" egy egész csirkét. Lábainál hever egy kis köret, és rá kell borítani egy felfordított cserepet. Kívül belül mázas,bár hideg sütőbe való-döntöttem:kockáztatok. Éljen garfe szétdurranást megvető bátorsága! De dícsérjük meg a kemencéjét is!
Majd tudósítok a csirkéről-----vagy a cserépdarabok mennyiségéről!
Garfe! Kattints a tallózásra, válaszd ki pl. a helyi meghajtóról (vagy ahol tárolod a képeket) a képet amit felszeretnél tölteni ami azt hiszem nem lehet nagyob talán 80 kbit-nél, de ezt nem tudom pontosan az is lehet, hogy 200 kbit (próba szerencs). Aztán ha kiválasztottad a képet, kattints a feltöltésre, meg fog jelenni kicsiben a kép, aminek a bal oldalán az "image1" "image2" stb. szöveg alatt ott van, hogy beszúrás, na erre katt. rá és szövegmezőben megjelenik az "image1" stb. Ezután nincs más dolgod, mint a "Mehet" -re kattintani.
Ez igen! Szép! Az edény is és a káposzta is guszta! Nagyon jó áron lehet Gödöllőn hozzájutni! Én momentán ajándékba kapom őket, nincsenek ilyen esztétikusak. Olyan "ezelőtiesek" vagyis hagyományosak. De a célnak megfelelnek! Bocsi, a szélére kicsit odaégett a kifolyt főző-sütő lé és mosogatógépbe első nekifutásra nemindíg jön le, manuális tisztítást igényel
A barna kicsit már viseltes, az van használva a legtöbbet.
Ezek az edények amiket felsoroltál, hogy is mondjam nagyüzemi sorozatgyártású mázas agyagedények? Az árát tekintve igen. Én olyat tudok amit fazekas mester készít, kimondottan erre a célra. Nyílván fagyasztóból kivéve és berakva a forró kemencébe ezt a manővert ez sem bírja ki, mint más egyéb üveg, cserép, agyagedény sem. Sötés-főzés előtt nem árt langyos vagy meleg vízbe rakni, de raktam bár be szobahőmérsékletről is a 250°C -os kemencébe nemegyszer és nem lett baja. Szerzek róla reklámanyagot, fotókat amit hamarosan közzéteszek a http://www.kemencebence.hu oldalon.
Elkészült(kis simításokat leszámítva)a kemencém.Régóta olvasom a fórumot,más néven kérdeztem is(ez v.okból megszünt).Köszönöm Pistályi-nak es a többieknek a
tanácsokat.A Sabján könyvet mindenkinek ajánlom.Kérdezném,hogy a hordozható
kemencének van bevált méretezése?Magaság,átmérő,talplemez vastagság?
Tüzes kemencés Boldog Újévet!---Sose robbanjon fel a kemencéd!
Kedves oven ahol lakom:Gödöllő--nem az ország közepe, és mondjuk Pécstől-Záhonytól igen messzi esik! De itt a városi piacon a Bio-boltban van kb.6-7 literes fedős "lábas" még a tavalyi áron 3800FT. A kicsit kisebb fazék 2.800 Ft., a "köretes" 2500 Ft-természetesen cserépből (ezt is elő kell kicsit melegíteni)
Hétköznap 5-ig van nyitva, szombaton 1-ig, és vasárnap a kastélynézős-kirándulós napon sajnos zárva van!!
Internetes címeken 15 000-től láttam hasonlókat sajnos.
Egy kérdés: hol lehet olyan cserépedényt szerezni, amivel kemencés ételeket lehet készíteni? A római tálat ugyanis hideg sütőbe kell tenni és fokozatosan felmelegíteni.
olyan boltíves kemenceterű, ha sikerül samottból a tűztér, ahol maga a kemence rész épületen belül van a szája pedig kívül, ugyanitt ki lesz alakítva egy takarék tűzhely illetve a kémény rész pedig alkalmas lesz bográcsos főzésre is, ha nagyon muszály.
Mivel a belső rész nem feltétlen kell, hogy csinos legyen, ezért lesz egy beton láb építve neki, így alatta lehet majdan fát tárolni.
A belmérete nem lesz óriási, szélesség 80cm, hosszúság 80 cm, magasság 120cm, ajtó 40x40
de ez csak egy elképzelés, még erőteljesen változhat.