Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2016.06.30 0 1 125909

A második világháborúban a normandiai partraszállás előtt az amerikai penicillin készlet erősen korlátos volt. Nem tudtak ugyanis annyi penészt előállítani, hogy rentábilis legyen az ipari előállítás.

Aztán egy reggel az egyik gyógyszercég kutatója a piacon meglátott egy halom rettenetesen penészes előző napi sárgadinnyét. Lett a "D" napra elég penicillin.

 

No, ezzel kell megküzdeni a cefrézésnél is.

Előzmény: kivimánia (125907)
fodrász79 Creative Commons License 2016.06.30 0 2 125908

Szia! 

Ha teheted,kóstolj egy kész párlatot belőle. Nekem kétszer is volt hozzá "szerencsém". Annyit sikerült elérnem vele

hogy még most is felkavarodik a gyomrom,ha ránézek egy sárgadinnyére. Nekem kimondott tök íze van. Avval meg ki lehet kergetni a világból. Szóval szerintem egy megosztó anyag lehet. Ha csak van,inkább cseréld el bármilyen "normális" gyümire.

Vagy fel kell etetni a disznókkal, a sült tarja meg már jöhet :) 

Bocsánatot kérek azoktól,akiknek ízlik!!!

Előzmény: kivimánia (125907)
kivimánia Creative Commons License 2016.06.30 0 0 125907

Pálinkás szép napot! Szeretném meg kérdezni,hogy a fórum társak közül főzött már valaki sárga dinnyéből pálinkát.Kell-e valamilyen különleges eljárás cefrézés vagy főzés során?

sogi01 Creative Commons License 2016.06.30 0 1 125906

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (125893)
Figyelget Creative Commons License 2016.06.29 0 0 125905

Hát ez már örök titok marad. :))

Előzmény: snapszmester (125904)
snapszmester Creative Commons License 2016.06.29 0 2 125904

Milyen jó lehetett volna preseles nélkül.

Előzmény: Figyelget (125903)
Figyelget Creative Commons License 2016.06.29 0 2 125903

Teljesen egyetértek az előttem reagálókkal, csupán azt szeretném hozzátenni, hogy nemrég volt szerencsém ízlelni préselt cefréből készült szilvapálinkát. És bizony az zseniális volt. Tehát nem biztos, hogy rossz lesz a pálinkád, ha csak a cefre levét főzöd. Kevesebb lesz. 

Előzmény: Jani71 (125898)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.29 0 0 125902

Én a meggyet mindenestől cefréztem (persze megküldtem a keverőszárral), főzés előtt egy rekeszen kiszűrtem a magot, de átnyomkodtam a gyümölcshúst. Az együtt cefrézés miatt a gyümölcshúsban lévő lé ugyanolyan összetételű, mint a többi, ugyanúgy tartalmaz alkoholt és aromaanyagokat.

Ha lenne magozógépem, akkor persze egyszerűbb lenne az élet, de (még) nincs.

Egyszer zavaróan magízű lett a mirabolánom egy maréknyi magtól, azóta én félek bármennyi magot benne hagyni főzéskor.

Előzmény: Jani71 (125898)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.29 0 0 125901

A helyes eljárást szerintem a fajta is meghatározza, és az érettség. Úgy mint a szőlőknél. 

Előzmény: Jani71 (125898)
rézműves1 Creative Commons License 2016.06.29 0 1 125900

..."hogy a gyümölcs húsa az erjedés végén már nem tartalmaz aromákat)."...

 

Nem tudom, hogy ezt ki írta, de szerintem ez baromság. Ez abszolút nem jellemző az egyszerű otthonfőzésre. A főzéskor a magon kívül mindent bele kell tenni az üstbe. Van úgy, hogy a magíz miatt még magot is tesznek vissza egyes csonthéjas gyümölcsöknél, de a gyümölcshúst sosem hagyják ki, mert anélkül a pálinka már nem olyan lesz.  Az is teljesen más, ha gyümölcsbort főzöl ki.

Igaz hallottam már, hogy kipréselik a gyümölcsöt és csak a levet főzik, de az már egy másik történet.

A héj, a rostok, a hús, mind-mind szükségesek az összhatáshoz. Ha kihagyod, szerintem olyan, mintha "kiherélnéd" a pálinkát.

Előzmény: Jani71 (125898)
rézműves1 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 125899

A kérdésed jogos, de azt hiszem utaltam is rá előzőleg, hogy ez "vica-verza", tehát oda vissza igaz.

Annál is inkább igaz, merthogy ez egy kis dupla falú, 20-literes főzőnek az üstje, csak nincs rajta üstfedő meg sisak, csak a keverő, ami egy mozdulattal le-föl tehető. De miután kiderült, hogy ők ebben, (habár simán lehetne), sosem fognak páleszt főzni, másképp terveztem a tartórészt.

Ez tényleg kizárólag, csak lekvár főzésre készült.

Gondolom ezt az üstöt azért nem kell a lekvárfőzés után órákig sikálni.

Előzmény: Szomjas cápa (125890)
Jani71 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 125898

Régi, lerágott csont, de talán nem köveztek meg érte. Ilyen és olyan infó is van ezzel kapcsolatban,

ezért bátorkodom itt feltenni a kérdést. Hogy is van ez a 'magot milyen mértékben és mely fázisban

hagyhatom a folyamat során a termékben' kérdés? Egyelőre a meggynél a cefrében mindet benne

hagytam, a főzés előtt kiszedtem mindet (a gyümölcshússal együtt, mert egy helyen azt olvastam

itt a fórumban, hogy a gyümölcs húsa az erjedés végén már nem tartalmaz aromákat).

Mi a helyes eljárás?

Jani71 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 125897

Mindenkinek köszönöm a reagálásokat. Mint írtam, az egyebek rendben vannak, pl. a párlatjegyet

már a hónapokkal ezelőtti regisztráció alkalmával megrendeltem, majdnem több is mint kellene. :-)

Most aztán főzhetem egyik adagot a másik után... ;-) Kellemes teher. :-)

Előzmény: körte51 (125895)
rézműves1 Creative Commons License 2016.06.29 0 1 125896

Azért a konyhában ez így együtt helyesen mutatna...DDD...de azért jó az ötlet...:):)))....

Előzmény: gabor0036 (125892)
körte51 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 125895

Öt párlatjegy legyen főzéskor és lehet utólag is pótoln a többletet.

Előzmény: hevezoli64 (125866)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.29 0 0 125894

Nekem is onnan indult.

Előzmény: Jolida (125886)
sogi01 Creative Commons License 2016.06.29 0 1 125893

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (125861)
gabor0036 Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125892

Betonkeverőd van! Automatizálhatod! :D :D

 

Előzmény: Törölt nick (125871)
berczes Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125891

A főzés egy nap alatt véget ér, utána az erjesztés következik. A NAV-nak a sörfőzés napját kell 3 nappal előbb bejelenteni.

Előzmény: öreg_néne_b (125882)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.06.28 0 1 125890

Egy óriási kérdésem lenne: Nem gondolkoztál-e azon, hogy "AMIBEN lekvárt lehet főzni, ABBAN esetleg pálinkát is lehetne, és fordítva??? Egy hasonló, de kombi készülékben? Én pl. halmozottan hátrányos helyzetben vagyok a lekvárkommandóval szemben. Nem elég, hogy lefoglalják a legjobb alapanyagaimat. A kommandó tagok szüleim korosztályú, 85+ nőszemélyek, akik a csinálni már nem tudják, csak mondani. Rám marad a lekvárfőző üst működés közbeni bio-automatikus leégés gátlása. Magyarul: minden eléggé el nem ítélhető gyümölcseinstand után még nekem kell a lekvárfőző üstöt fél napon keresztül mindenféle faszerszámokkal birizgálni. Az unokák meg (10-) még csak nem kóstolgathatják a kivonatot a lekvár helyett...

Előzmény: rézműves1 (125870)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125889

Köszönöm, és öreg- nénének is!

Eszembe nem jutott volna, hogy biokémia. Mivel a becefrézés  első 5- 10. órájában érzem alkalmanként. 

Előzmény: snapszmester (125826)
rézműves1 Creative Commons License 2016.06.28 0 2 125888

Egy kis szalonnával "megtuningolva" abból pedig már majdnem kijönne egy jó kis SLAMBUC...

Előzmény: Törölt nick (125887)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125887

,, Magának bezzeg szarvasbogár jutott!"

 

Annak ellenére, hogy indul a szezon nekem nincs mit főzni. Viszont van, sóm; vizem; ó krumplim zsírom; lebbencstésztám. 

 

 

Szép, praktikus főzőt készítettél, amit még lehet turbózni felcsapódás gátlóval, igény szerint.   

 

 

Előzmény: rézműves1 (125870)
Jolida Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125886

Találkozott már valaki frissen cefrézett meggynél 3.6-os pH-val?

 

Pánikszerűen újrakalibráltam a mérőt, de annyi az annyi.

 

Biztos ami biztos ("rázott" meggy volt, aminek legalább a 15%-át kiszelektáltam, de így is kerülhetett bele kétes -tapasztalat: innen soha többet-) visszanyomtam 3-3.1-re.

17-es Brixről indul, ami nem túl sok.

rézműves1 Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125885

A barátom feleségének is nagyon tetszik, de majd az első főzéskor derül ki az igazság, mert jól is kell működnie...D...

Előzmény: mili70 (125883)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125884

Igen, esetleg meg is rohadhat. Fagyaszd le!

Előzmény: mzoli02 (125880)
mili70 Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125883

Nekem is tetszene, ha az enyém lenne, és  dicsérném a szépségét az egekig. :)

Előzmény: rézműves1 (125878)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125882

És azt hogy, mikor a sör hetekig készül?

Előzmény: berczes (125867)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125881

Kicsit off, van egy kevés piros ribizli, pálinkának kevés, megcsinálnám bornak, van valakinek bevállt recept?

mzoli02 Creative Commons License 2016.06.28 0 0 125880

Nem akarom lefagyasztani, csak addig visszafogni az erjedés beindulását amíg összejön vagy 40kg anyag. Lehetséges hogy a hűtő +8 fokos hőmérsékletén is beindul?

Előzmény: Tomsza74 (125869)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!