A második világháborúban a normandiai partraszállás előtt az amerikai penicillin készlet erősen korlátos volt. Nem tudtak ugyanis annyi penészt előállítani, hogy rentábilis legyen az ipari előállítás.
Aztán egy reggel az egyik gyógyszercég kutatója a piacon meglátott egy halom rettenetesen penészes előző napi sárgadinnyét. Lett a "D" napra elég penicillin.
Ha teheted,kóstolj egy kész párlatot belőle. Nekem kétszer is volt hozzá "szerencsém". Annyit sikerült elérnem vele
hogy még most is felkavarodik a gyomrom,ha ránézek egy sárgadinnyére. Nekem kimondott tök íze van. Avval meg ki lehet kergetni a világból. Szóval szerintem egy megosztó anyag lehet. Ha csak van,inkább cseréld el bármilyen "normális" gyümire.
Vagy fel kell etetni a disznókkal, a sült tarja meg már jöhet :)
Pálinkás szép napot! Szeretném meg kérdezni,hogy a fórum társak közül főzött már valaki sárga dinnyéből pálinkát.Kell-e valamilyen különleges eljárás cefrézés vagy főzés során?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Teljesen egyetértek az előttem reagálókkal, csupán azt szeretném hozzátenni, hogy nemrég volt szerencsém ízlelni préselt cefréből készült szilvapálinkát. És bizony az zseniális volt. Tehát nem biztos, hogy rossz lesz a pálinkád, ha csak a cefre levét főzöd. Kevesebb lesz.
Én a meggyet mindenestől cefréztem (persze megküldtem a keverőszárral), főzés előtt egy rekeszen kiszűrtem a magot, de átnyomkodtam a gyümölcshúst. Az együtt cefrézés miatt a gyümölcshúsban lévő lé ugyanolyan összetételű, mint a többi, ugyanúgy tartalmaz alkoholt és aromaanyagokat.
Ha lenne magozógépem, akkor persze egyszerűbb lenne az élet, de (még) nincs.
Egyszer zavaróan magízű lett a mirabolánom egy maréknyi magtól, azóta én félek bármennyi magot benne hagyni főzéskor.
..."hogy a gyümölcs húsa az erjedés végén már nem tartalmaz aromákat)."...
Nem tudom, hogy ezt ki írta, de szerintem ez baromság. Ez abszolút nem jellemző az egyszerű otthonfőzésre. A főzéskor a magon kívül mindent bele kell tenni az üstbe. Van úgy, hogy a magíz miatt még magot is tesznek vissza egyes csonthéjas gyümölcsöknél, de a gyümölcshúst sosem hagyják ki, mert anélkül a pálinka már nem olyan lesz. Az is teljesen más, ha gyümölcsbort főzöl ki.
Igaz hallottam már, hogy kipréselik a gyümölcsöt és csak a levet főzik, de az már egy másik történet.
A héj, a rostok, a hús, mind-mind szükségesek az összhatáshoz. Ha kihagyod, szerintem olyan, mintha "kiherélnéd" a pálinkát.
A kérdésed jogos, de azt hiszem utaltam is rá előzőleg, hogy ez "vica-verza", tehát oda vissza igaz.
Annál is inkább igaz, merthogy ez egy kis dupla falú, 20-literes főzőnek az üstje, csak nincs rajta üstfedő meg sisak, csak a keverő, ami egy mozdulattal le-föl tehető. De miután kiderült, hogy ők ebben, (habár simán lehetne), sosem fognak páleszt főzni, másképp terveztem a tartórészt.
Ez tényleg kizárólag, csak lekvár főzésre készült.
Gondolom ezt az üstöt azért nem kell a lekvárfőzés után órákig sikálni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egy óriási kérdésem lenne: Nem gondolkoztál-e azon, hogy "AMIBEN lekvárt lehet főzni, ABBAN esetleg pálinkát is lehetne, és fordítva??? Egy hasonló, de kombi készülékben? Én pl. halmozottan hátrányos helyzetben vagyok a lekvárkommandóval szemben. Nem elég, hogy lefoglalják a legjobb alapanyagaimat. A kommandó tagok szüleim korosztályú, 85+ nőszemélyek, akik a csinálni már nem tudják, csak mondani. Rám marad a lekvárfőző üst működés közbeni bio-automatikus leégés gátlása. Magyarul: minden eléggé el nem ítélhető gyümölcseinstand után még nekem kell a lekvárfőző üstöt fél napon keresztül mindenféle faszerszámokkal birizgálni. Az unokák meg (10-) még csak nem kóstolgathatják a kivonatot a lekvár helyett...
Találkozott már valaki frissen cefrézett meggynél 3.6-os pH-val?
Pánikszerűen újrakalibráltam a mérőt, de annyi az annyi.
Biztos ami biztos ("rázott" meggy volt, aminek legalább a 15%-át kiszelektáltam, de így is kerülhetett bele kétes -tapasztalat: innen soha többet-) visszanyomtam 3-3.1-re.
Nem akarom lefagyasztani, csak addig visszafogni az erjedés beindulását amíg összejön vagy 40kg anyag. Lehetséges hogy a hűtő +8 fokos hőmérsékletén is beindul?