Én is cefréztem újfehértói meggyet, meglehetősen kemény szemű. Persze, azért a keverővel lehet pépesíteni, csak több kitartás kell hozzá, mint a többihez.
Sikerült ismerőstől újfehértói fürtös meggyet szereznem, képen is látszik, válogatás, mosás, zúzás ( taposás, festékkeverő), lallzymye HC, élesztőtáp, Danstil A, Opti-White, tegnap este lett kész, ma már forrásban van. (240L cefre)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A leendő alkohol meghatározására a sok számolgatás után arra jutottam, hogy snapszmester 116081hozzászólásában közzétett szorzószámok korrektek. Nagyjából kiderül, - optimális erjedés esetén - hogy mennyi pálinkád lesz. Viszont az erjedés végét/főzés kezdetét pontosan be tudod lőni.
Közben rájöttem, hogy hülyeséget kérdeztem, mert természetesen annyira kell kihígítanom, hogy nekem a legjobb legyen. Bár viszonyítási alapnak nagyon jó a Ti ízérzékelésetek. :)
A meggyem (szétszedve egy 60-as és egy 30-as hordóba) megállt 11-es Brixnél, a harmincason megjelent a lé, ráadásul lefogyott a CO2 párna 2-3 centire. Holnap főzőm.
Az előző években 480-ra állítottam be a sárgabarack párlatom. Idén gondolkodom azon, hogy 460-ra hígítom. Jó ötlet? Ki, mennyire szokta beállítani a barackot?