Keresés

Részletes keresés

istvan37 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 910

bezo63

mindenkit erdekelne ! tedd fel a forumra! koszonjuk elore is a hozzajarulasodat  

bezo63 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 909
Ha valakit érdekel van brikettálóhoz komplett fejrajzom.

bezo
Opéter Creative Commons License 2009.01.21 0 0 908
A brikettálógép teljesítménye 110-160 kg/öra a feldolgozni kívánt anyagtól függően.
A géphez minden alkatrészből van raktárkészletünk.
Az elektromos vezérlést pedig olyan alkatrészekből állítottuk össze amelyek komolyabb villamossági boltban megvásárolhatóak.
Minden általunk forgalmazott gépre 1 év teljes körű garanciát vállalunk.
Előzmény: I_drink_kakao (900)
Opéter Creative Commons License 2009.01.21 0 0 907
A képen látható gépsor a saját gépünk. Az eladásra kerülő gépek hajtóműves meghajtású csigával és 600 literes puffer tartállyal vannak szerelve.
A gép vezérlése mint korábbi írásomból is kitűnik teljes egészében egy vezérlőpultról történik így a csigáé is. Csak a présgépet tudom külön is adni, viszont a vezérlőpultba be van építve minden csatlakozó gép erőátviteli és szabályozó eleme.
Gépünk Nyíregyházán üzemel ott lehet megnézni működés közben.

A daráló teljesítménye 15 Kw, ez látszólag igen sok. A nagy teljesítményű daráló azonban nem véletlen.
A brikettáló gépsor üzemeltetéséhez két emberre van szükség.
Az egyik végzi a darálást, a másik felügyeli a brikettprést.
Ez a fő feladatuk, azonban járulékos munkákat is el kell végezniük, ilyen például az alapanyag mozgatása, szállítása a darálóhoz, a kész brikett becsomagolása, ezen túl egyéb személyes szükségletüket is el kell végezniük. Ezt úgy és csak abban az esetben lehet megoldani, ha a daráló több anyagot képes felaprítani, mint a présgép brikettálni, azonban ennek érdekében egy megfelelő méretű puffer tartály beépítésére van szükség.
A feldolgozandó alapanyag függvényében a daráló üzemideje 50-60 %, ezért van az, hogy látszólag nagy a teljesítmény, azonban fajlagosan a késztermékre vetítve már nem sok.
A brikettáló gépnek folyamatosan kell működnie minden megállítás és újraindítás a termelékenység rovására megy.
A fentiek alapján tehát be kell látni, hogy egy brikettálógép önmagában csak játék lehet, nem termelő eszköz.
A mi gépünk egy vezérlőpultról, irányítható rendszer, automatikus vezérléssel német, magyar és japán alkatrészekkel, amelyek bármikor azonnal beszerezhetőek és pótolhatóak. Érintésvédelmi, szabványossági, EU megfelelőségi bizonyítvánnyal.

Üdv, mindenkinek!
Előzmény: xyz11112233 (901)
kakukprofi Creative Commons License 2009.01.21 0 0 906
Sziasztok Urak!

Olvasgatom a fórumot egy ideje, de nem jutok dűllőre, hogy mihez is kezdjek!
Ezért szeretném a segítségeteket kérni!

Némi alapadat, hogy lehessen kalkulálni!

Fűrészpor és gyalu/maróforgács van dögivel, ( relatíve száraz 6-10%)
Gépépítési tapasztalat van.
Hidraulika rendszerekkel kapcsolatos elméleti jártasság: alapszint ( működés, egységek)
Hidraulika rendszerekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalat: zéró ( még nem építettem ilyet, de pnaumatika az van rendesen, vezérlés stb)
Az adagolást megoldom manuálisan egy garaton keresztül, csak saját célra gyártanék.

Akkor a kérdések:

Le tudná valaki írni, hogy milyen szivattyút, munkahengert, nyomásszabályzót, alaplapot, csövet ( brikettcső) alkalmazott a gépénél? Ezeket hogy lehet beszerezni? Gondolok itt arra, hogy mondjuk egy kombánj hidraulika szivatyúja, stb.
Mekkora hengernyomásra van szükség, és mekkora a présnyomás, amivel már lehet brikettet készíteni?
A brikettáló dugattyún milyen illesztésű "pogácsa" végzi a nyomást és számít e az alakja?
Kell e kenés a pogi és a henger közt?
A henger végét kell e zárni, vagy a keletkező perem-súrlódás megold nekünk mindent?
Elképzelhető e az hogy a berendezést fahasítónak is lehessen használni?

Hirtelen ennyi.

Tudom ez nagy munka sőt kicsit pofátlanul is nagy kérés több évnyi munka anyagát ily módon közzétenni. Természetesen ha mód van rá a köszöneten túl másra is hajlandó vagyok.

Tiszetelettel: Tomi

brikigép Creative Commons License 2009.01.20 0 0 905
Szia vendre6555! Remélem meg fogjuk oldani a problémát. Így a leírásból még nem tudom mi a baj,de lehet a szorító nem elég erősen fog v. kicsi a nyomás,legjobb megnézni. Elküldöm a címem
Előzmény: vendre6555 (904)
vendre6555 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 904

kedves brikigép elolvasta az itt megjelent irásait látom hogy maga tapasztalt a          gépgyártásban és a brikkettgyártásban is.én három hónapja vettem eggy      hidraulikus nemkomplett gépet,mivel hogy bevallom nemnagyon        boldogulok vele a segitségét kérném.én is vajdasági vagyok             gondolom nem túl messze lakhatunk egymáshoz.a gép külőmben        minden müveletet elvégez csak a végeredmény azaz a brikett              keménysége nem megfelelő.én eddig fürészporral próbálkoztam de      a   szalmabrikettelés is érdekelne mivel hogy abból tőbb alapanyaghoz hozzá    túdnák jútni.szeretném megnézni a maga gépeit is munka kőzben biztos       hogy nagy segitség lenne számomra.ha ijen valami módon segitene akkor   kérem hogy küldjőn egy telefonszámot vagy email cimet az én cimemre az       pedig   v.endre1o1@gmail.com   előre is kőszőnőm.

Előzmény: brikigép (702)
rabó Creative Commons License 2009.01.20 0 0 903
Szeretném megköszönni megtisztelő válaszodat, Parazsas80.

Üdv.: Rabó
parazsas80 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 902
Üdv!rabó! Nem értem hogy hidraulikus présnél miért akarod szűkíteni a keresztmetszetet?Én csak a sajátomról tudok neked beszélni nem vagyok annyira jártas a témában.Annak elmondom a mük. elvét csak ennyit tudok segíteni.Három munkahenger van benne és egy adagoló csiga az adagoló csiga behajtja az anyagot egy kb 15 hosszú,6 széles,és20-25cm magas térbe e fölött van az egyik dugattyú ami le-fel jár a rajta lévő szerszám hengeres alaku az emlitett hosszuságú és szél. fél kör alakú a másik fele az alatta lévő fix álló rész íigy formáz egy henger alakot ha lent van a dugattyú.Ilyenkor dolgozik a másik mh. ami vizszintesen van elhelyezve ez dolgozik bele a hengerbe és tolja ki az anyagot ahoz hogy tömör legyen a harmadik rugós mh. lezár elöl,a vizszint és a rugós mh. között kb harminc centi van am tele van brikettel. Szűkitve nincs a keresztmetszet sehol olyan formában ahogy kérdezed.Nekem 160 bar-os arendszer és 120-on dolgozik,a motor viszont15kw-os. Remélem érthető amit irtam,ha nem akkor megpróbálok vmi móricka rajzot kreálni,hogy érthetőbb legyen.
Előzmény: rabó (894)
xyz11112233 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 901
Kedves Opéter!

Még új vagyok itt, de érdeklődve olvasom a hozzászólásaidat.A gépnek pontosan melyik alkatrésze japán, német, vagy magyar?A pf200-as puffer jól látom, hogy egy 200l-es hordó?A csigát hogy szabályzod?Pécs környéki referenciahelyed van-e(vagy ha nincs akkor hol van?)?Csak a présgépet mennyiért tudnád adni?

Köszönöm válaszod
Előzmény: Opéter (896)
I_drink_kakao Creative Commons License 2009.01.16 0 0 900
Opéter amit te árulsz gépet az óránként mennyi brikettet tud megcsinálni?
És ha a gép elromlik akkor van hozzá alkatrész??
Garancia hogy van a gépre?
Opéter Creative Commons License 2009.01.16 0 0 899
A darálást lehet automatizálni, a brikettálandó anyagtól függ a kialakítás költsége.
A szárításra pedig azt tudom mondani, hogy olyan anyagot kell beszerezni amelyiket nem kell szárítani. A szárítás munkaigénye és egyéb költsége már nem feltétlenül térül meg.
Előzmény: brikigép (897)
drlevis Creative Commons License 2009.01.15 0 0 898
Sziasztok!B.U.É.K Mindenkinek!

Lenne egy pár kérdésem.Lehet hogy hosszas keresgélés után megtalálnám a leírásaitokban a választ,csak az a helyzet ,hogy nagyon sokat dolgozok így kevés időm marad netezni.Na szóval:Én is építeni akarok egy brikettáló gépet.
Kérdéseim a következők lennének:
-csigásat vagy inkább hidraulikusat építsek?
-miért kell fűteni a szűkítő csövet(vagy egyáltalán kell-e)?
-mennyire kell szűkíteni a csövet(pl. 6cm-ről 5cm-re elég) és milyen szögben vagy ez teljesen mindegy lényeg hogy szűküljön?
A brikettálandó anyagom forgácslap szabásból illetve marásból keletkező fűrészpor(elég nagy mennyiség).
Tehát ehhez szeretnék építeni egy gépet.Ha valaki tud nekem ebben segíteni azt nagyon megköszönném illetve ha csinált már ilyen működő gépet és elküldene valami használható rajzot,fényképeket vagy videót azt is nagyon megköszönném!
Előre is köszönöm!
brikigép Creative Commons License 2009.01.15 0 0 897
Kösz szépen a tájékoztatást. A brikett termeléshez mindenképp gépsor kell. Kedvezőtlen nedvességű nyersanyagnál még szárító is. Ezért konstruáltam egy automata kályhát amely a szárító hőforrása lesz. Nem fontos pelletet égetni benne, működik fűrészporral is. Jó lenne a darálást is automatizálni,de félő hogy ezt csak nagy költséggel lehet?
Előzmény: Opéter (896)
Opéter Creative Commons License 2009.01.14 0 0 896
A daráló teljesítménye 15 Kw, ez látszólag igen sok. A nagy teljesítményű daráló azonban nem véletlen.
A brikettáló gépsor üzemeltetéséhez két emberre van szükség.
Az egyik végzi a darálást, a másik felügyeli a brikettprést.
Ez a fő feladatuk, azonban járulékos munkákat is el kell végezniük, ilyen például az alapanyag mozgatása, szállítása a darálóhoz, a kész brikett becsomagolása, ezen túl egyéb személyes szükségletüket is el kell végezniük. Ezt úgy és csak abban az esetben lehet megoldani, ha a daráló több anyagot képes felaprítani, mint a présgép brikettálni, azonban ennek érdekében egy megfelelő méretű puffer tartály beépítésére van szükség.
A feldolgozandó alapanyag függvényében a daráló üzemideje 50-60 %, ezért van az, hogy látszólag nagy a teljesítmény, azonban fajlagosan a késztermékre vetítve már nem sok.
A brikettáló gépnek folyamatosan kell működnie minden megállítás és újraindítás a termelékenység rovására megy.
A fentiek alapján tehát be kell látni, hogy egy brikettálógép önmagában csak játék lehet, nem termelő eszköz.
A mi gépünk egy vezérlőpultról, irányítható rendszer, automatikus vezérléssel német, magyar és japán alkatrészekkel, amelyek bármikor azonnal beszerezhetőek és pótolhatóak. Érintésvédelmi, szabványossági, EU megfelelőségi bizonyítvánnyal.
Üdv, mindenkinek!
Előzmény: brikigép (892)
Opéter Creative Commons License 2009.01.14 0 0 895
.
Előzmény: brikigép (892)
rabó Creative Commons License 2009.01.14 0 0 894
Üdvözletem Parazsas80 !

Nagyon örülnék, ha kérdéseimre választ kapnék.
Először is (hidraulikus kivitel) a cső amiben a préselés történne 7 cm átmérőjű és 5 cm-re szűkűlne egy kúpos idommal, és ebben folytatódna az útja. Ez a szűkítés elegendő e a kellő tömörség eléréséhez és a folyamatos munkavégzéshez? Vagy közbe kell iktatni valami megoldást?
A motor teljesítménye 2 kw, 1600/ford.
Szivattyú 200 bár.
Vagy az egész gondolatmenet egy halva született ötlet???

Előre is köszönöm az elvi segítséget.

vendre6555 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 893
Endre vagyok vajdaságbol, van egy idra55-ös hidraulikus gépem.A gépet nem üzemképes állapotban vásároltam, nem volt meg hozzá a présfely, az általunk gyártott présfely valószinüleg nem jó.Arra kérném önt, hogy küldje el erre az email cimre:v.endre101@gmail.com az ön telefon számát, vagy email cimét ha valóban segitene a probléma megoldásában.Előre is köszönöm.
Előzmény: parazsas80 (821)
brikigép Creative Commons License 2009.01.11 0 0 892
Most könnyebb dolgom volt, első oldalon hozta a Google a céget , korábban a 10.-en találtam meg. Megnéztem a darálót is de nem tudom megállapítani: szükséges-e az ember állandó felügyelete? Percenként tömködni kell vagy elég ha fél óránként tesz bele aprítani valót?
Előzmény: Opéter (891)
Opéter Creative Commons License 2009.01.10 0 0 891
Nézd meg a honlapunkat.
bio-fabrikett.hu
Komplett gépsort tudunk adni.
Előzmény: brikigép (890)
brikigép Creative Commons License 2009.01.10 0 0 890
Üdv.
Korábban többször hangsúlyoztam,fontos tényező a brikett keménysége. Igaz begyújtani könnyebb a laza brikettel,de ha ilyenből rakja meg a kályhát az ember képes "felrobbantani".A kemény brikettből meg lehet rakni a kályhát és szabályosan ég és parazsa is marad. Hidraulikus gépemmel előállítható olyan keménységű is amellyel szöget lehet verni.
Engem is érdekelne olyan aprító amelyik mellett nem kell őrködni és több fajta bioanyag aprítására képes mint szójaszalma,kukorica,napraforgószár gallyak stb.
Előzmény: norbert 5 (889)
norbert 5 Creative Commons License 2009.01.10 0 0 889
Az előbbi hozzászóláshoz még csak annyit, hogy a vásárolt brikett pontosam úgy égett ahogy egy régebbi hozzászóló említette. Gyorsan felpuffadt, elégett és csak keveset parázslott.
norbert 5 Creative Commons License 2009.01.10 0 0 888
Sziasztok.
Nagyon sok jó ötletet olvastam a brikettálásról a leírtakban, melyet szerintem hasznosítani is tudok. Engem az érdekelne, hogy a szalmát nagy tételben pontosan hogyan daráljátok le? Én eddig még nem gyártottam sem brikettet, sem gépet, mert kb. egy évvel ezelőtt vettem egy doboz brikettet és kb. 50 perc alatt leégett pedig úgy próbáltam a kazán levegőbeállítását beállítani ahogy ajánlották. Kiszámoltam gázzal olcsóbb lett volna a fűtés, de ha már ingyen van az alapanyag akkor miért ne próbáljunk otthon brikettálni,ha még hasznot is hoz. Jelen pillanatban a fűrészeléskor keletkező fűrészport a kisboltból elhozott papírdobozba taposással tömörítem, így is elég 1 órát mint a bolti brikett.
gpb Creative Commons License 2009.01.09 0 0 887
Üdv!

A honlapon van elérhetőségem, telefonos egyeztetés után szívesen megmutatom.Hátha még tapasztalatot is cserélünk:)

www.inter-pellet.com
Előzmény: Opéter (886)
Opéter Creative Commons License 2009.01.07 0 0 886
Szívesen megnézném a gépedet működés közben.
Kíváncsi vagyok rá, hogyan dolgozik, szalmából, faforgácsból.
Mekkora a teljesítménye?
A brikettálógépet is és a pelletprést is. Ilyen jó áron én nem tudok adni gépet.
Az ár pedig amit én adtam az az ár egy komplett rendszernek az ára.
Előzmény: gpb (867)
zsozé1 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 885
Látom boldogultál nélkülem is ! Akkor ok minden!
Előzmény: Ramboo817 (883)
bjoco Creative Commons License 2009.01.05 0 0 884
Kedves opéter! Szeretném kérdezni tőled, mennyit forog a prés csiga percenként. Továbbá az érdekelne még,hogy a présfej fűtése az hány fokon történik, szabályozott fűtés vagy direkt fűtés. Szeretném még kérdezni, hogy a présfej beállitásokat mivel végezitek. Milyen husszú a prés fej? Kúpos e belűlről vagy párhuzamos, és szügséges e hogy ne köralaku legyen.
Előzmény: Opéter (862)
Ramboo817 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 883
HÁ :)
utvepres
Ramboo817 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 882
Miért nem jelenik meg a képem?
Elküldtem zsozénak, ha lesz ideje biztos felrakja. :(
Ramboo817 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 881
A megint lemaradt kép :)
Ramboo817 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 880
A lemaradt kép
Ramboo817 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 879
Magyarítva. Aki esetleg nem értette...
Ramboo817 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 878
Üdv Palko55!

Pont egy ilyen jellegű gépen gondolkodom én is, csak az itteni javaslatok szerint 2db lendítőkerékkel.
A 2. képen is az ütve prés adatai láthatóak? Illetve a képlet arra vonatkozik??
Előzmény: palko55 (876)
BTO11 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 877

körfürész porát sikerált rendesen tömöriteni ,cső hossz 25cm lezárva a vége oldhatóan,mire apránként telenyomom leszedem oszt kinyomkodom az emelővel 5-10cm hosszu 5cm átmérőjü brikettecskéket sikerát gyártani.

ez a kézi szerkezet nem 1 gyorsgyártó gépsor.D:))

Előzmény: BTO11 (869)
palko55 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 876
palko55 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 875
Brikettáló
parazsas80 Creative Commons License 2009.01.03 0 0 874
Hali! Üdv. Ha gondolod olvasd el a 835 és a 868-as hozzászólást.
Előzmény: rabó (873)
rabó Creative Commons License 2009.01.03 0 0 873

B.U.É.K.

Üdv mindenkinek!

Én még zöldfülü vagyok a szakmában, ha lenne szives valaki válaszolni pár kérdésemre, azt nagyon megköszönném.

1. Hidraulikus szerkezetnél a szalmát kell-e darálni, vagy nem fontos?

2. Kb. 10 cm hosszú és 6 cm átmérőjű briketthez milyen hosszú tömörítési út szükséges?

3. 1 mázsa szalmából kb. mennyi kész termék állítható elő?

Előrre is köszönöm az elvi iránymutató segítséget!   

palko55 Creative Commons License 2009.01.03 0 0 872
Ezt találtam.
szemi78 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 871
sziasztok nekem az lene a kérdésem van egy 100 as csigám de nem tudom hogy szűkicsem a csővet vagy hagyam ugyanójan átmérőbe de mijen hoszu legyen a csö ha van valakinek őtlete megkőszőném
BTO11 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 870
Előzmény: gpb (867)
BTO11 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 869

BUÉK!

az uraknak!

én 1 hidraulikus 1.5t autóemelővel kisérletezem 5cm belső átmérőjö csövön, mert gyakorlatilag rájöttem a nagyobb átmérőhöz keves a 1.5t emelő.

sajna az időm keves rá és a szerszámozottságom is kissé szétszór 2 háztartás között.

amugy  csak a rönkvágásből keletkező fürészporom akarom brikettálni ami nem 1 nagy mennyiség,mert nem akarom a kukába vagy a kertbe kiszórni.

amugy cserepes kályhával és kandallóval fűtök.

még csak kis darabokat sikerált összepréselni a kb 25-30cm hosszu csőben,ami meg is állt.

láncfürész és elektromos kézi gyalu hulladékával próbacsizom, a körfürész porát még nrm probakoltam,de tán a hétvégén arra is rábirkolok.

amugy keresem a témát a neten is máshol.

üdv:BTO

parazsas80 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 868
Szia! Viszonylag száraz helyen van tárolva,le van takarva,én nem száritom.Az adatai szerint 15%nedvességtartalomig mehet bele az anyag.Az hogy kézmeleg az elinditás után értem gondolom a folyamatos munka miatt ahogy melegszik a szerszám,attol keletkezik ez a hőmérséklet. Egy mázsa szalmábol szerintem egy mázsa brikettet tudok gyártani bár nem mértem,azért mert ledarálom , és semmi mást nem csinálok vele. Közvetlenül megy a gépbe be van fedve a teteje és egy por leválaszto van rajta amiből ha megáll a daráló vissszahullik a gépbe a por.Remélem segitettem ha van még kérdésed válaszolok.
Előzmény: piromano (857)
gpb Creative Commons License 2009.01.02 0 0 867
Üdv!

Jól működik a gép forgáccsal, csak a kg/h-ban kifejezett teljesítménye kicsit visszaesik.

Inter-Pellet

(ha valahogy lehet ide videót feltölteni, szívesen megmutatom, hogy működik).
Előzmény: Ramboo817 (866)
Ramboo817 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 866
Üdv!

Néztem a linkelt oldalt.
Engem konkrétan az érdekelne, hogy az általatok forgalmazott brikett prések egy az egyben tudnak mondjuk gyalulás következtében keletkező forgácsot préselni, vagy előtte homogenizálni kell valamilyen módon?
Előzmény: gpb (865)
gpb Creative Commons License 2009.01.01 0 0 865
Kedves Károly!

Az üzletről inkább nem nyilatkozom, de egy kis reklám sosem árt...
Nem kell hozzá 2-3-5 mill+Áfa, nálunk 890.000 HUF+Áfáért lehet brikettprést venni (melynek 3x20 amper az elektromos igénye).

Hozzászóltam, köszönöm.

www.inter-pellet.com
Előzmény: károly67 (864)
károly67 Creative Commons License 2009.01.01 0 0 864

buék a brikettálóknak

elég rosszúl mehet profi brikettálók üzlete ha már itt kell reklámozni a gépeket

Akinek van 2-3-5 miliója + áfa az nem akar bikettálni

Aki meg brikettálni akar annak nincsenek millióji és max 3x25 amper elektromos kapacitása

ehhez szóljatok hozzá profik ( qpb , Opéter )?????

Ja és mit takar az a szó hogy " Beállítás "  Opéter szerint , olyan jóll eltudtok beszélni a téma mellett , ha tanácsot nem tudtok adni ne ijesztgessétek a szegény embert , abban tényleg igazad van hogy túl kell méretezni a gépet , de mennyire ?

üdv

Előzmény: gpb (863)
gpb Creative Commons License 2008.12.29 0 0 863

www.inter-pellet.com
Opéter Creative Commons License 2008.12.28 0 0 862
A szalma kényes kérdés, fajtától is függ a beállítás.
Előzmény: Opéter (861)
Opéter Creative Commons License 2008.12.28 0 0 861
Fel kell fűteni a fejet, anélkül nem fog menni. Azt hiszem mondtam már, de ha nem mindenkinek ajánlom, hogy az általa elképzelt méret dupláját használja falvastagságra. Gőz és gáz fejlődik a rosszul méretezett gép szétnyílhat, bajt okozhat.
A gépünk működik náddal, fűrészporral, szalmával és amit hozol azt beletesszük kipróbáljuk.
Előzmény: brikigép (859)
kertilali Creative Commons License 2008.12.28 0 0 860

Először is köszönöm a válaszokat!

István 37! Nekem vmi okból mégis beleszorul, ezért arra gondoltam, hogy a csigaházat berovátkázom gyalugéppel, úgy mint a húsdaráló csigaháza is be van!

Azt szeretném még kérdezni, hogy ha a csigád 75mm, akkor a csigaházad hány mm?

Fűrészporral ha próbáltam, akkor az utolsó levélnél szorult meg, ha pedig szalmával, akkor a csiga közepe! Ilyenkor annyira beszorul, hogy csak feszítővassal bírom kihúzni a csigát! Ja és a csigaház is teljesn forró a surlódástól, és mivel megtelik a levélköz, nincs is ami továbbítsa az anyagot! :(

Előre is kössz!

Előzmény: istvan37 (858)
brikigép Creative Commons License 2008.12.28 0 0 859
Sziasztok!
A 769, 654, 644 oldalon adtam valamennyi leírást a gépemről. A présfej belülről legjobb ha huzagolva van nem túl mélyen , ha sokszög alakú a cső akkor már az is megfelel. Nálam mint írtam ellentétesen csavart és keménybevonatú a cső belseje és a csiga is. A beszorulás a csigába a nyomás és a csiga hőmérsékletének növekedésével növekszik. A brikett keménység fokozódáskor a motor áramfelvétele rohamosan növekszik. Akácfűrészporral 1.2kg/liter fajsúlyú brikettet tudott, nád-kukoricaszár keverékkel kőkeményet is készített 1.25 fajsúllyal (evvel már szöget is lehet verni). A képen a sokszögformájú az nádbrikett. Az én tapasztalatom szerint a hidraulikus gépemmel kisebb energiafelhasználással is tudok kőkemény brikettet készíteni és az anyagfajtára sem olyan érzékeny mint a csigás gép.
Felhasználnám az alkalmat, megkérdezném Opétert: A fej fűtése nélkül milyen brikettet készít a gépe, csak szalmával működik, esetleg más anyaggal pl. fűrészporral is? Fűrészporral is jó az eredeti beállítás?
Előzmény: károly67 (853)
istvan37 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 858

a csigahaz amiben forog a csiga az egy cso

nincs bemarva sehol

fureszport preselek

a csiga atmeroje 75mm

kb 43mm a tavolsag a "levelek "kozott

egyforma nincs emelkedes a levelek kozott

meg nem tortent meg hogy egyszerre forogjon az anyaggal a csiga

a csigalavelek koze pedig meg nem hallotam hogy megszoruljon az anyag

Előzmény: kertilali (856)
piromano Creative Commons License 2008.12.28 0 0 857
Hali,
Azt írtad, hogy szalmát brikettálsz a gépeden. Érdekelne, hogy nem kell szárítani?
Menyire érzékeny? Mit jelent az, hogy egy óra múlva kézmeleg az anyag, ha nem kell fűteni? Ezenkívül egy q szalmából mennyi brikettet tudsz gyártani?

Remélem nem sok a kérdés!
Köszönettel!
Előzmény: parazsas80 (841)
kertilali Creative Commons License 2008.12.28 0 0 856

Helló!

István 37! Nekem az lenne a kérdésem, hogy a "csigaház", amiben a csiga forog, abban van-e vmilyen bemarás az anyag megvezetése ill. elfordulás megakadályozása végett? Valamint a csigalevél átmérője és a csigaház belső átmérője is jól jönne!

Én is csináltam egy hasonló csigás gépet, de az anyag a csigalevelek közé préselődik be, és ezért nem is jut el a présfejig, hanem a csigával együtt forog!!

Csigám átmérője:69,5mm

Csigaházam átmérője:70,2mm

Levéltávolság:50mm

károly67 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 855

szia istván37

köszi , megnéztem

az én csigám 97 fd/perc-et fordul , az etető garat kiképzésével van egy kis problémánk , a csiga végétől a csöved belülről sima vagy huzagolt ?

gratulálok a gépedhez te mivel eteted : szalma vagy fürészpor ?

a brikett közepében van lyuk vagy nincs a képen nem látszik ? 

a hideg idő miatt most mi nem tudunk kísérletezni mivel nincs fűtött műhelyünk

ma raktuk volna össze az új csigával , de -11 cfok van igy pihizünk

segitséged előre is köszönöm

ha valaki csinált szalma aprítót az is érdekelne rajz vagy fotó vagy méret leírás

nállunk a korlát 3*16 Amper ,

utólag is boldog karácsonyt és újévet mindenkinek

istvan37 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 854

szia karoly67

figyelmedbe ajanlom a 729,732,740,742 hozzaszolasokat

Előzmény: károly67 (853)
károly67 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 853

üdv a brikettálóknak

nagyon tetszik a téma már egy ideje olvasgatom

remélem sokat tanulok is belőle

mi is próbálunk építeni egy brikettálót , még nem sikerült

csigás géppel próbálkozunk még nem tökéletes a technika 

Ha valaki szeretne segíteni tegyen fel adatokat működő gépről

pl. motor adatok , hajtómű fordulat ,  csiga méret fütés tipus

ha sikerül beindítani én is felteszem a képeket , adatokat

ja , és nem tudom Opéter miért reklámozza magát ha tanácsot

információt nem ad , a honlapja pegig elég gagyi

Opéter Creative Commons License 2008.12.26 0 0 852
Valóban mi egy Kínából vásárolt gépet alakítottunk át.
A gép a brikettet nem tudott gyártani (talán rizsszalmából igen) és egyetlen európai országban sem engedték volna üzembe helyezni.
Egy év munkájának eredménye ami a honlapunkon látható. Ez a gép most így ebben az állapotban és az ott látható kiszolgáló résszel működik és EU-s módon. Többször elmondtam, hogy a brikettálás nem csak egy brikettálógép működtetése, hanem egy rendszert kell kiépíteni amely a megfelelő méretű alapanyagot képes előállítani és a gép mindenkori igényének megfelelő anyagmennyiséget biztosítja.
Előzmény: rozsda78 (851)
rozsda78 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 851

Szia Opéter.

A te céged egészen véletlenül nem kinai brikettálót alakit át müködöképessé?Márcsak azért kérdezem mert kisértetiesen hasonlit rá!Csak rávan akasztva egy kapcsolószekrény,és höszigetelve van a présfej.De gondolom nemfogod elárulni hogy mit változtattot a csigán és a présfejen.Pedig én nagyon kiváncsi lennék rá!

Persze ha vádaim alaptalanok akkor elnézést kérek.De szivesen megnéznék róla egy jobb minöségü képet mert a honlapon elég ramaty.

Békés boldog karácsonyt kivánok mindenkinek!

Előzmény: Opéter (849)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 850
Kellemes karácsonyi ünnepeket kivánok, minden hozzászóló és olvasó barkácsolónak! Brikettálógépet mindenki karácsonyfája alá!!!
Zsozé1
Opéter Creative Commons License 2008.12.22 0 0 849
Az általunk gyártott brikettálógép nem kerül 8 mFt-ba.
Komplett rendszert adunk darálótól a présig. Honlapunkon megnézheted.
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.20 0 0 848
Passz.:)
Előzmény: halaloszto (847)
halaloszto Creative Commons License 2008.12.20 0 0 847
50% arres... kereskedo... verseny...

vajk
Előzmény: Freedomocska (843)
szemi78 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 846
hello és még azt szeretném kérdezni hogy a csőved huzagoltvolt -e meg szerinted mijen hoszú legyen az egyenes szakasz aholkijőn az anyag ha nem kupos
bjoco Creative Commons License 2008.12.20 0 0 845
Bocs Szemi78!
Előzmény: szemi78 (840)
bjoco Creative Commons License 2008.12.20 0 0 844
HelloSzemi87! Én is ebbe a hibába estem, hogy nagy átmérőjű csigát csináltam.A szűkítést úgy csináld meg,hogy a kúpba is legyen csiga különben betömődik az anyag és nem jön ki.A kijövő át mérőt így akkorára csinálod amekkorára akarod, az ideális méret az50-75mm közt van valahol.A lényeg szerintem az, hogy csak egyenesszakasz legyen ahol préselés végbemegy,ne legyen kúpos.
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.20 0 0 843
Kereskedelemmel foglalkoznak--haszonért,ha sikerül kihagyni őket akkor nyertél.Kiállításokat,bemutatókat is szerveznek --én ezért nem ítélném el őket.Ha a korrektséget vizsgálnám máshonnan venném a mintát a cégről--dehát úgysem leszek semilyen kapcsolatba velük(szeretek barkácsolni).
Előzmény: parazsas80 (842)
parazsas80 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 842
Ennyit a korrektségükről,náluk 12-be került volna,de ez csak az én véleményem.
Előzmény: Freedomocska (837)
parazsas80 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 841
Hali! Nekünk a kft megkerülésével nyolc M_ba került a gép hazahozva+egy daráló hétszázezerbe,ja +ötven ampert kellett beköttetni.Nagyjábol hirtelen ennyi.
Előzmény: dokeee (839)
szemi78 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 840
csináltam egy 100-as átmérőjű csigát menyire szűkicsem leaz elejétkérdezni szeretném
dokeee Creative Commons License 2008.12.18 0 0 839
Milyen nagyságrendbe kerül egy ilyen gép, mi is leszecskázunk vagy 40 hektárnyi szalmát évente, mert nem tudunk vele mit kezdeni.
Előzmény: parazsas80 (836)
palko55 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 838
Sajnos már nekem se jön be. de probálkozom ha sikerül jelentkezem.
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.18 0 0 837
Épp a mai nap is küldtek tájékoztató levelet--elég korreknek tünik a cég és nem is "tolakodóak" csak hát messze vannak így a szervezett bemutatóikra nem tudok elmenni.
Előzmény: parazsas80 (835)
parazsas80 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 836
Magán személy vagyok nem a fent említett Kft-t akarom reklámozni öket megkerülve vettük a gépet
parazsas80 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 835
Hali! A válaszok a kérdésedre kb öt centi átmérő hengeres forma és öt-nyolc centi hosszu,csiga adagolja az anyagot pontos számot nem tudok mondani kb 40 centi lehet,melegiteni nem kell egy órás meló után kéz meleg a brikett,160 Bar-on présel.Kép a Csiba Kft honlapján van, a neve Briklis Brikstar200
Előzmény: zsozé1 (822)
halaloszto Creative Commons License 2008.12.17 0 0 834
Tedd be az oldalad cimet a bemutatkozasba!

vajk
Előzmény: Opéter (833)
Opéter Creative Commons License 2008.12.17 0 0 833
A honlapunkon nézd meg a brikett formáját. Már nem merem leírni a címet. Korában írt hozzászólásomban megtalálod.
bjoco Creative Commons License 2008.12.17 0 0 832
Hello OPÉTER! Én azt szeretném kérdezni, hogy a csigaház belseje milyen. Csak simán esztergált, vagy vanbenne valami horony. És még az érdekelne, Hogy a cső amiből abrikett kijön az is simán csak esztergált, vagy van benne valami horony hogy neforogjon meg az anyag mert akkor nemjönki abrikett csak forog acsőben.
Opéter Creative Commons License 2008.12.16 0 0 831
Nem kérdeztél.
Előzmény: brunoszan (829)
brunoszan Creative Commons License 2008.12.16 0 0 830
zsozé1 király vagy ez az ."Saját gép saját termék " pláne 50000 FT-ból.
Gratula.
Előzmény: zsozé1 (826)
brunoszan Creative Commons License 2008.12.16 0 0 829
De válaszol már egyetlen egy kérdésre is ?????
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.16 0 0 828
Őt is meg lehet érteni--máshonnan látja a dolgokat.Ha úgy érzed" negatív"--ne vedd figyelembe de ha hozzájárul +egymilliomod résszel máris annyival előrébb vagyunk.:)
Előzmény: brunoszan (827)
brunoszan Creative Commons License 2008.12.16 0 0 827
Üdv uraim !
Kb 2 hónapja olvasm a fórumot és nagyon tetszik én fenyő faforgácsal foglalkozom és van 1 kis fűrészporom amivel INGYEN tudom fűteni kis házam ez úgy érzem nagy dolog a mai világba.És ezér próbálok tanulni, elmésebb és merészebb ember társaimtól.
(A jó Pap is holtáig tanul.) De Opéter mióta fent van a fórumon csak a negativot nyomja és persze a Cégét reklámozza .És ha már hozzá szól akkor úgy is tehetné
hogy komoly tapasztalatait komolyabb tervrajzokkal és szaktanácsokkal segítene.
Nem kell félni nem fogsz potenciális vevőt veszíteni.
Próbálkozásaitokat meg remélem továbbra is meg osszátok velünk.
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 826
A kép ami az elóbb lemaradt!
Előzmény: zsozé1 (825)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 825
A mai teljesitményem, egy idáig 200 eurónyi pénzt felemésztő gépből!
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.16 0 0 824
Ha vissza olvasol meglátod nem így van--én is hangot adtam annak ,hogy fontos az "alapanyag" azaz daráló-aprító ,szárító,legalábbis ezen a vonalon kezdtem el az alkatrészek gyűjtését.
Előzmény: Opéter (823)
Opéter Creative Commons License 2008.12.16 0 0 823
Mi egy komplett rendszert építettünk ki. Az, hogy van forgácsod vagy szalmád és egy brikettprésed még nem fog működni. A forgácsban lehet fadarab, lehet fémdarab ami a gépedet vagy károsítja, vagy a működését akadályozza. A szalmát meg kell darálni, be kell adagolni.
Magyarul a gépet ki kell szolgálni, ezzel senki nem számol.
A brkettáló gépről kép található a http://bio- fabrikett.hu oldalon.
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 822
hali!Üdv a topikon!
Nagyszerü hogy van egy gyári gép tulajdonosa is a topikon!Kérdésem az lenne, hogy milyen nagyságu és alaku a briketted? Milyen hosszú uton tömörül briketté a szalma? Kell e rá melegités? Esetleg képet tudsz e felrakni róla? ( ha szabad) Zsozé
Előzmény: parazsas80 (821)
parazsas80 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 821
Sziasztok! Nekem gyári hidraulikus gépem van,remélem nem baj,hogy belekontárkodom a beszélgetésetekbe,jelenleg szalmát brikettálok vele,ha van kérdésetek,szivesen válaszolok,ha tudok.
Opéter Creative Commons License 2008.12.15 0 0 820
Nem foglalkoztam a hidraulikus préssel, nem tudom.
A csigás prés olyan brikettet készít, amelyik nem hullik szét, a hosszabb távú tárolást is jól bírja, a fűtőértéke jobb az anyag teljes egészében átalakul.
brikigép Creative Commons License 2008.12.15 0 0 819
Hello Ramboo 817. első gépem egy lendkerekes volt,mostmár fémhulladék. Jó nagy fordulaton működött így a csigásadagoló nemigen tudta tölteni ,inkább a csiga brikettált, így lett az adagolóból az első csigásprésem. De visszatérve a lendkerékre, az 80kg volt, az egész gép 400kg. Szét nem esett a gép ,de félelemmel néztem mikor pengetett. Jó erősre méreteztem,csak a motor volt gyenge ,mert akkor csak egy fázisom volt ,Így nem sokra mentem vele,később teljesen lemondtam róla. Egy ilyen gép működése eléggé veszélyes, méretezéséhez mérnöki számítás szükséges, csatlakoznák O Péter felhívásához. Ha ennél netán eltörik a lendkerék tengelye akkor az nem a brikettre üt jó nagyot.
Előzmény: Ramboo817 (817)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 818
hát, sajnos ezekre már nemtudok válaszolni. De remálem lessz aki tud valami okosat erre!De a film alapján elég egyértelmű hogy , mimit hogyan kell összerakni! Csak megfelelő anyag legyen hozzá!
Előzmény: Ramboo817 (817)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 817
Igen ez egész jól érthető.
Jó kis tengelyt használnak.
A két lendítő a kiegyensúlyozottság miatt kell igaz?
A kettő között fél úton lehet a dugattyú kapcslódási pontja?
Előzmény: zsozé1 (816)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 816
http://www.metacafe.com/watch/yt-q9q48aSN1y0/briquetadeira_biomax/
Nézd meg ezt!
Előzmény: Ramboo817 (813)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 815
Hát a beton, szerintem a dugattyú folyamatos ütéseitől, előbb utóbb megtöredezne és kihullana. De láttam a neten egy jól áttekinthető videót, csk most valahogy nemtalálom, de gőzerővel keresem!
Előzmény: Ramboo817 (812)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 814
Szeretném kérdezni hogy, miétr fontos a brikettáló cső melegitésse, mi e szerepe és mi az ideális hőfok? Mik a tapasztalataid ezzel? Kell a hidraulikus géphez is?
Előzmény: Opéter (807)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 813
Tudtok olyan videót ajánlani, ami egész jól mutatja a működési elvet?
Mert eddig csak olyat találtam ami totál burkolt volt.
Ramboo817 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 812
Nem hülyeség!
Átmérő megvan, a súlyt pedig lehet növelni.
Elsőre azt mondtam volna, hogy ki kell önteni betonnal kezdetnek.
Csak az a kérdés, hogy az mennyi időt bírhat ki?
Előzmény: zsozé1 (811)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 811
Hát vasútikocsi kerekét megszerezni nagyon nehéz, bár nálunk a vasúton ahol dolgozom, ahol történetesen az alvázakat cserélik, hát nagyon sok van! Csak kell hozzá egy jó erős ember aki felbirja kapni a hátára, és gyorsan elbir szaladni vele!!!! Vásárolni pedig a vasuti dolgok, nagyopn drágák egy hobbi géphez!

Ellenben , mitszólsz, vagy szóltok ahoz az ötlethez, hogy egy traktor első kerekét arányosan feltuningolni kellő mennyiségü sullyal, hogy jó legyen a lendület az ütlegeléshez? Vgy ez nagyhüjeség volna?
Előzmény: Ramboo817 (809)
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.15 0 0 810
Temészetesen nem vettem 100%-nak .:)Nézz körül --videon is látható egy-két lendkerekes ütveprés.
Előzmény: Ramboo817 (808)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 809
A 20 cm-es brikett tökéletes. Én Fűrészporral+finom forgáccsal próbálkoztam.
A 20 cm-es csövemben ez kb. 8 cm-re tömörödött össze. Ezért gondolom, hogy hosszabb úton kell préselni. Én is megfigyeltem ezeket a gépeket és úgy láttam, hogy ha megfelelő hosszú csövön préseled folyamatosan a hulladékot, a végén tetszőlegesen hosszú briketted lesz.

A vonatkerék nagyon jó tipp. Csak nehézkes beszerezni. Bár így sztrájk idején, lehet hogy nem vennék észre :D
De komolyan, be lehet valahol szerezni valahol?
Előzmény: zsozé1 (806)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 808
Természetesen nem mosógép motorral akarom meghajtani. Csak azt akartam vele kifejezni, hogy az áttétel már önmagában is erős.
A lendítő kerékre kell egyébként rászerelni a tengelyt?
Előzmény: Freedomocska (804)
Opéter Creative Commons License 2008.12.14 0 0 807
Szevasztok mindenki!

Az a gép amelyik a http://bio-fabrikett honlapon található az, mint komplett egység
5,500,000 Ft+Áfa.
Részegységenként is megvehető, de így egyben jól működik és össszhangban vannak
az egységek.
Minden konkrét kérdésre válaszolok.
Mellesleg a próbálkozások kapcsán vigyázzon mindenki, mert nagyon nagy energiák halmozódnak fel a préselés során, egy-egy gyenge alkatrész leválhat, elrepülhet vagy felrobbanhat.
üdv.
Előzmény: zsozé1 (805)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 806
Mi az ami nemtökéletes abban a 20cm brikettekben ? Mit préseltél? Szalmát, vagy fűrészport? Én, már töbször emlitettem hogy, szalmabrikettel fűtök, amik 15-25cm hosszúak és 7.5cm az átmérője! És nagyon megvagyok vele elégedve!
A dugattyus gépheken én amiket megfigyeltem, azok a hatalmas lenkerekek ami (szerintem) meghetározó szerepet játszik, pláne ha megven hozzá a súlya is. István37 barátommal a multkor privátban éppen erről filóztunk, hogy jóvolna keriteni egy vasúti kocsi kereket, ami ha beindul akkor a sulya lendülete által elég erőset tudna ütni!
Előzmény: Ramboo817 (803)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 805
Szevasz Opéter!
Leirnád bővebben, hogy mit kell figyelembe venni?
És még szeretném megkérdezni, hogy mennyibe kerül az a bri.gép amit azon az általad mutatott oldalon láttunk?
Egyébként a legutóbb feltett brik.gép képe, az BRIKIGÉP műve! Őt illeti a dicséret! Én csak a képet töltöttem fell.
Előzmény: Opéter (802)
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.14 0 0 804
Nekem az a része furcsa ahol "nem csak gyorsabban forog de az erőt is megsokszorozza"+ha még mosógép motort akarnál használni--elég gyenge teljesítményű lenne--már ha működne.Miért nem nagyobb teljesítménnyel próbálkozol?Egy jó nagy lendítőkerék (vagy kettő mégjobb) és komolyabb meghajtó motor.
Előzmény: Ramboo817 (803)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 803
Látom nagyon szépen haladtok a gép elvi összeállításával, egyesek már a gyakorlatban is jeleskednek.
Csak én vagyok lemaradva mint a borravaló.
Én már letettem a hidraulikás módszerről, de ami egyre jobban izgatja a fantáziámat, az a dugattyús megoldás. Lényegében ugyanaz mint a hidraulika, csak nincs vezérlése.
Egy dugattyú előre-hátra mozgása adja a löketet, egyben a tömörítéshez szükséges erőt a csőben lévő forgács számára.
Szereztem egy áttételt, ami enyhén szólva brutális erős. Ha az egyik felét meghajtom, a másik nem csak gyorsabban forog, de az erőt megsokszorozza. Így egy kisebb teljesítményű motor is megteszi. Akár még egy mosógépé is.
Szilárd vázat és egy nagyon erős, lényegében az egész gépezet lelkét adó dugattyút képzeltem hozzá.
Már próbálkoztam manuális módszerekkel letesztelni, hogy működhet-e, és eléggé meglepődtem. Ugye minél hosszabb a cső amin átpréselem, annál tovább hat rá a súrlódás, tehát annál tömörebb lesz. Csak minél hosszabb a cső, annál erősebben kell rajta átpréselni. Így hát a gyerekes próbálkozásom a kalapáccsal csődbe ment, de mikor a fent említett áttételhez hasonló módszerrel próbálkoztam, de csak kézi módszerrel, már jobb volt a tapasztalatom, egész brikett kinézető valamik jöttek ki a csőből, de mivel az csak 20 centis volt, még nem tökéletes.

Szerintetek ez a módszer hogyan értékelhető?
Érdemes lehet vele foglalkozni?
Opéter Creative Commons License 2008.12.14 0 0 802
Dicséretes próbálkozás ez a gép, de van néhány dolog, amit figyelembe kell venni.
Egyébként minden kérdésre szívesen válaszolok.
Előzmény: zsozé1 (800)
Opéter Creative Commons License 2008.12.14 0 0 801
Kedves NAOX köszönöm az észrevételedet, javítani fogjuk. Mindenkitől szívesen veszek építő jellegű kritikát.
A házilagos brikettálást, azért nem tudom ajánlani, mert a háztartásokban nem áll rendelkezésre olyan villamosenergia vételezési lehetőség, amely szükséges.
Akik gépet ajánlanak minden esetben csak a brikettálógép teljesítmény igényét tüntetik fel.
A gépet minden esetben kiszolgáló egységek egészítik ki, ezek teljesítmény igénye általában közel azonos a présgépével. Az pedig, hogy 30 % nedvességtartalmú anyagból lehet brikettet csinálni az nem igaz.
Az általunk gyártott brikettáló gépen 15 Kw-os villanymotor van és 3*1,5 Kw fűtés, így képes 110-150 kg jó minőségű brikett készítésére óránként. A brikettálásra pedig
8-12 % nedvesség tartalmú anyag alkalmas.
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.13 0 0 800
Uraim! Ez egy BRIKIGÉP által, régebben megépitett brikettáló gép!
palko55 Creative Commons License 2008.12.13 0 0 799
Emberek. Találtam egy rajzot brikettálogépröl akit érdekel megkeresheti. APRITOKÉS 4oldal A biomassza energetikai hasznositása cimszo alatt. Dugattyus brikettáló felépitése.
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.11 0 0 798
Teljes mértékben egyet értek az előttem hozzászólóval!De ez nemjelenti azt hogy neszólj hozzá a topikhoz! Csak ne igy!Ha van ötleted akkor azt szivesen fogadjuk!Azon a weboldalon pedig, igazán hozzá lehetett volna tenni egy pár adatot a gép teljesitményéről és áráról! Mert ha azt az ember megkérdi telefonon vagy személyesen akkor azt úgy is meg kell hogy mondják!
Előzmény: Opéter (796)
naox Creative Commons License 2008.12.11 0 0 797
Kedves Peter, udvozlunk a topikon. Egedj meg harom megjegyzest:
-bar az index egyertelmuen tiltja a forumokban a reklamot, mi szivesen vesszuk gyartok/forgalmazok jelenletet, es nem rohangalunk egybol moderacioert. Ettol fuggetlenul egy kicsit tulzasnak erzem a ket hozzaszolasodat. A tovabbiakban legyszives ne a cegedet reklamozd, hanem a temaval kapcsolatban irj.
-az oldaladat akkor ajanlgasd, ha keszen van, pl. feltunteted az arakat, meg egy csomo hibat kijavitottal, pl. az egeshok kJ-ban szerepelnek valojaban MJ lenne a mertekegyseg.
-nem gondolom, hogy a gyartok es a hobbistak erdekei kulonboznenek, az okos gyarto figyeli, tamogatja, segiti a hobbistakat, es igy sok otletet, tapasztalaltot szerezhet. Ugyanakkor -tekintve hogy a hobbigepek mas piacra keszulnek- nincs erdekellentet koztunk. Ezert nem erzem okos dolognak, hogy kijelented, hogy hazilag nem lehet gepet epiteni.
Előzmény: Opéter (796)
Opéter Creative Commons License 2008.12.11 0 0 796
Brikettáló gép alkalmas kell legyen szalma, nád, fahulladék és minden egyéb mezőgazdasági hulladék brikettálására is.
bio-fabrikett.hu
Opéter Creative Commons License 2008.12.11 0 0 795
brikettáló gépet; meg kell nézni egyet amelyik működik. Akkor rá fogsz jönni, hogy a barkácsolás nem sok jóra vezet.
bio-fabrikett.hu
brikigép Creative Commons License 2008.12.10 0 0 794
Hello! Úgy ítélem ez a megoldásom szabadalomképes,ezért ezt még nem hozom nyilvánosságra,de lehet hogy van már ilyen,csak nem tudok róla. Én is úgy vagyok mint Önök,nemigen találom meg az információt,szabadalmi tárakban turkálni reménytelen,nekem,messze vagyok a hivataltól. A nagyobb gépemről lesz kép.
Előzmény: brunoszan (793)
brunoszan Creative Commons License 2008.12.09 0 0 793
Üdv Mindenkinek!

Brikigép küldenél nekem képet a pelletálógépedről vagy a két tányérról ha szépen kérem?
brikigép Creative Commons License 2008.12.04 0 0 792
Helo! A nyersanyag szárítására gondoltam,nem mindegy hogy délelőtt v. délután szedi-e föl az anyagot, v. a földfelszínről ill. a rend tetejéről. A présgép nagyon érzékeny az egyenletes anyagminőségre.(anyagfajta és nedvességtartalom) Mint említettem szándékomban volt a szántóföldön készíteni brikettet, de nálunk közbejött az embargó, stb. és félbehagytam. Most utólag okoskodva inkább szántóföldi aprítást és tömörítést (0.5-0.7kg/liter) alkalmaznák, és minél gyorsabban a biztos fedél alá szállítást. Ott már könnyebb az anyaghomogenizálással és préseléssel dolgozni.
Igen a zárt présterű gép az formába présel.
Előzmény: bergember2 (790)
brikigép Creative Commons License 2008.12.04 0 0 791
Helo! Az én hidraulikus gépem 800e-be van ,és viszonylag egyszerűen oldottam meg , elhagytam az előtömörítő munkahengert, mivel ezt alkalmasan kiképezett csigával végzem el. A pelletálógépem egyszerűbb és többet termel,igaz nagyobb motorral, de ez inkább házi gép, lehet jószágtakarmányt ,kutyatakarmányt is készíteni vele. Nincs benne taposógörgő,tehát nem megy tönkre a csapágy. Két tányérszerű a szerszáma ,egyszerűbb mint egy jó csiga. Sikerült 4mm átmérőjű fűrészporpelletet készíteni vele. ami az automata kályhámban kitűnően ég. A konstrukción még egy kicsit erősítenem kell mivel tényleg házi módszerekkel raktam össze.
Előzmény: rozsda78 (789)
bergember2 Creative Commons License 2008.12.04 0 0 790

Hello Brikiggép!

Köszönöm hogy válaszoltál!

Én azért szertnék ilyen gépet készíteni,mert egy csomó macerát megspórolok, ha egymenetben kint készítem a szántóföldön.Ezt még úgy ahogy gépesíteni is tudom.Ráadásul szárítani sem nagyon kell,ugyanis nyáron kombájn után felszedve,száraz-gondolom én.Én úgy olvasgattam,hogy a gyári préseknél a présfejet fűtik a cellulóz miatt.Ha nagyon muszáj,ezt is meg lehetne oldani,agregátból kimentett generátorral,és megfelelő fűtőszállal,hőszigeteléssel.Vagy a szárításnál nem erre gondoltál?

A zárt présterű brikettáló azt a fajta gépet jelenti,ahol felülről egy előtömörítő munkahenger benyomja a préstérbe az anyagot?

Előzmény: brikigép (787)
rozsda78 Creative Commons License 2008.12.04 0 0 789

Helló brikigép.

Ezt nagyon jól látod a zárt présterü brikettálórol.Ha jól összerakja az ember akkor szinte az elsö darab amit a gép készit az már megfelelö is.Minimális a beállitása,nincs többhónapos kisérletezés,szinte bármit össze tud préselni,csak bekapcsolja az ember és akár ott is lehet hagyni.Viszont a házi elkészitése valóban nem egyszerü.A hidraulikára megvan az okosságom,nekem csak a présteret kell megcsinálnom az adagolóval és a kitolóval.Nemvagyok esztergájos de van egy pár ismerösöm akinek vannak jóféle maroik.A gépmunkát ök fogják megcsinálni.Számitásaim szerint a legrosszebb esetben is 4-500e böl kihozom az egészet.De ennyi pénzböl van egy nagyon jó teljesitményü gépem.

A perletálás már egy teljesen más terület.A gép önmagában kevés hozzá.Kell száritó,csigák szalagok amivel az anyagot mozgatod,és valahogy meg is kell hütened a kész perletet mert melegen nem lehet tárolni még zsákokban sem.

Ráadásul kis telhjesitményben kis fömotorral nemigazán akarnak müködni tiszta fürészporbol.

Kiváncsi volnék a géped elképzelésére,méreteire,müködési fajtájára.Láttam már egy párat házi kivitelben.Talán még segiteni is tudok.

Előzmény: brikigép (785)
brikigép Creative Commons License 2008.12.04 0 0 788
Bocs elírtam, 2liter száraz 300gr ,nedves360gr ...360/300=1.2........320-350gr között.
Előzmény: brikigép (786)
brikigép Creative Commons License 2008.12.04 0 0 787
Helo! 86-ban egy ismerősöm megvett egy kiselejtezett húzathatós brikettálót. A lucernát aprított állapotban fogadta, egy 8m hosszú forgódobban megszárította(gázolajjal), majd egy külön dizelmotorhajtású (70Kw) különleges lendkerekes dugattyús préssel nyomta bele egy 20m hosszú vezetőcsőbe.(természetesen a gép csak leparkolva működött).Ismerősöm megpróbálta faforgáccsal működtetni,de a teljesítménycsökkenés és a szabályozási nehézségek miatt abbahagyta, majd részegységenként adta el nagy nehezen.Úgy gondolom az a korszak mikor ilyen gépek működhettek elmúlt, hacsak nem vezet be egy új technológiát a motorhajtás és az anyagszárítás terén. Az én tapasztalatom szerint nem is a préselés a nagyobb probléma hanem a szárítás, ha nagyban gondolkodik az ember.
Előzmény: bergember2 (761)
brikigép Creative Commons License 2008.12.04 0 0 786
Én a relatív nedveségtartalmat így mérem: 2 liter homogén anyagot teljesen megszárítok, pontos mérlegen megmérem,és összehasonlítom a pontosan 2liter nedves anyag súlyával. Pl: ha szárazon a 2liter 30gr. nedvesen pedig 36gr. akkor 36/30=1.2. Tehát a relatív nedvességtartalom 20%. Hogy préselésre megfelelő legyen, az anyagnak 32-35gr. körül kell lenni. Relatívan számolva a száraz anyag önsúlyának többszörösét képes víz formájában magába szívni, így az több 100%-is lehet.
Előzmény: rozsda78 (778)
brikigép Creative Commons License 2008.12.04 0 0 785
Helo! A zárt présterű gép adja a legszebb brikettet legkevesebb energiával. (nincs nagy kitolási munka). Elkészítése szerintem a legdrágább, egy ilyen gép készítése előtt jó nagy levegőt kell venni . Én ha elkészültem a tervrajzokkal (most egy pelletálótipuson kísérletezek), viszonylag kedvezményesen kibérelem főnököm komplett kisüzemét , és sajátmagam esztergálok, marok, köszörülök. Nálam hónapokba-(évekbe) kerül a legyártás,mivel nem zavarhatom a rendes termelést,de mire elkészülök rendszerint összeakadunk a főnökömmel, őt nem érdeklik a gépek, csak egy-két alkatrész ami mindjárt pénz. Én viszont csak gépet szeretek készíteni, mert annak "lelke" van ha kicsi ha nagyobb, igaz így 20év után sem tudtam önállósulni.
Előzmény: rozsda78 (760)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.03 0 0 784
Azért az összegereblyézet falevél nem annyi koszt szed magára mint a fakéreg, de ez csak elmélet a gyakorlatot meg meglátjuk. Izgatja a fantáziám az hogy a szénével közel azonos lehet a működési elve. Két mázsa nem a világ, abba nem pusztulok bele ha nem olyan mint szeretném. :-) mindenképp ki akarom tapasztalni a tutit és akkor meglesz az etalon hogy mit kell produkálni itthon és meglesz az is hogy mit NE produkáljak! :-D
Előzmény: halaloszto (783)
halaloszto Creative Commons License 2008.12.03 0 0 783
A foldben levo homok olvad ossze salakka a nagyhomersekletu eges soran. Reszben az okozza hogy nem sima hamuja lesz, hanem nagy egybeolvadt salak.

En egettem falevelet szabadteren legbefuvasos rasegitessel (hogy ne fustoljon). Tuti szep tokeletes volt az egesz, nulla fust, kek lang, stb. Viszont masnap egy kisebb malomkereknyi egybeallt ize volt a helyen.

vajk
Előzmény: Flagstaff (782)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.03 0 0 782
Igazából minden biomasszát elgázosító kazánban kéne elégetni mert az hozza ki belőle a maximumot, de ugye ez nem mindíg van így. A mai kandallók már simán tudnak minimum annyit mint egy régebbi kazán (sőt az újabbak még többet is) hatásfokra, csak nem vizet melegítenek (általában) hanem levegőt maguk körül. Szal pont mindegy.
A földdel szennyezettség nem tudom mennyire probléma vagy mennyire nem, szerintem a hamutartalmon kívül nem sok mindent befolyásol.
Előzmény: rozsda78 (779)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.03 0 0 781
Nem vitának szántam amit írtam. Tapasztaltam hogy a gyengére préselt brikett KANDALLÓBAN nem fűt igazán jól. talán ilyen beállítottságú emberek is olvassákl majd a topicot mint én akiknek kandalló van. És lehet hogy csalódnak egy nagyot a gyenge préselésű brikettjükben. Nekem nemhogy akkor nem marad egyben amikor kiveszem hanem már égés közben szanaszét porlad. És mint írtam vala attól még CSK-ba kazánba jó lehet. Több szót erre felesleges fecsérelni. és lehet hogy a vélemény olyan mint a s*ggluk mindenkinek van de nem mindenki kíváncsi a másikéra. Inkább majd szépen olvasgatok a továbbiakban. Eredményes munkát a brikettlóknak.
Előzmény: zsozé1 (780)
zsozé1 Creative Commons License 2008.12.03 0 0 780
Üdvözöllek a topikon Flagstaff!
Cak informálni szeretnélek arról, hogy az a gép a topik elején nemcsak összeállitja a brikettet, ,,oszt jóvan,, hanem, nyugottan használható ágyugolyónak is !!!
De szeretném kérdezni tőled hogy , hány fajta brikettet próbáltál már ki, hogy neked csak az a megfelelő brikett ami olyan kemény mint az acél! Abban egyetértek, hogy a kandalóba a szalmabrikett nemjó ( ezt láttam is)! De viszont sok ember füt vegyestüzelésű kazánnal, és abban nagyon is megfelel! Képzeld, a szalmabrikett amit jelenleg vásárolok, azt kézzel szétbirom törni, morzsolni, de miután leégett és kihült, mégis kitudom venni egyben, nemhullik szét! Tehát nagyonis tökéletes az a briket arra a célra, amire elő lett állitva! És aza brikett ami ettől sokkal keményebb és szerinted csak az a jó!!!, az drágább, nagyobb energiaigénnyel állitódik össze ! Azok az emberek, akik házilag szeretnének összebarkácsolni egy brikettálógépet és a saját célra előállitani tüzelőanyagot, azzoknak megfog felelni az az ,, összeál oszt jóvan,, brikett is ! A topik lényege ,egy egyszerü, müködő képes olcsó brikettálógép!

zsozé1
Előzmény: Flagstaff (774)
rozsda78 Creative Commons License 2008.12.03 0 0 779

A kéregböl készült és nagy kéregtartalmu brikettnek az a hátránya hogy nagyon szennyezett földel!Hisz az erdöben végigvonszolt rönköket nemfogják lemosni sterimóval a feldolgozó üzemek.És hát ennek az elégetése nemhiszem hogy kedvezne a kandallónak!

Igazábol a brikettet faelgázositós kazánban kellene elégetni mert ezek tudják kinyerni a benne lévö energiatartalmat magas hatásfokon!Ezt nekem okosak mondták,sajnos nekem nemsok tapasztalatom van a tüzeléstechnikábol.

Ezért is érdeklödve várom a kocka,nagy tömörségü brikett égetéséröl szerzett tapasztalatod!De értelem szerüen sokkal tovább kéne birni a kandallóban.

Előzmény: Flagstaff (766)
rozsda78 Creative Commons License 2008.12.03 0 0 778

Hát nedvességmérövel!Nekem nincs és nem is akarok venni mert 20e alat nem igen találni.És fölösleges is mert idövel simán megtudja állapitani az ember hogy megfelelö e neki az ö gépének a nedvességtartalom.De a százalékra csak saccolni tud.

Akik nagyban csinálják azok álltalában beszereznek egy ilyen müszert és ott szoktam méricskélni,pusztán kiváncsiságbol és tapasztalatgyüjtésböl.

Előzmény: budai30 (765)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.03 0 0 777
Nem ma veszem meg, hanem pénteken, akkor megyek Pestre. Tapasztalatok fényképek hétvégén lesznek. Azt hogy milyen kéregből készült megkérdem bár ezek csak forgalmazók, sejtem nemigen tudják. Erdélyből egyébként kifejezetten jó áron lehetne brikettet keríteni saját részre, kár hogy leginkább kamiontételben érdemes elhozni, báááár, lehet hogy aki közel lakik E rdélyhez annak egy Transporterrel is érdemes átcsorogni érte. EU ország, nincs vám és egyéb szarság sem terheli az áthozott árut. :-)
Előzmény: Freedomocska (775)
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.03 0 0 776
Azt is megkérdezhetnéd(ha nincs ráírva vagy nem mondják maguktól),hogy milyen fakéregből-kérgekből készült a brikett.
Előzmény: Freedomocska (775)
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.03 0 0 775
Ma veszed meg a fakéreg brikettet?Kíváncsi vagyok az eredményre--mármint a fűtési tapasztalatra.Egy kép is jó lenne a brikettről ha kivitelezhető.
Előzmény: Flagstaff (774)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.03 0 0 774
Így van. Előbb-utóbb összejön. A topic elején viszont leginkább a "csak álljon össze meg bírja a pakolást oszt jóvan az" szemlélet volt a jellemző és bár lehet ez változott azóta, szó nem nagyon volt róla hogy sikerült a 800-1000 bar préselőcsőben szükséges nyomást előállítani. A siker pedig érdekes. Akinek elég az hogy összeáll és lehet pakolászni meg nem szalmaaprítékot szór a kazánjába, annak már ez is sikeres kimenetelű projekt. Nálam tuti nem lenne az. Csak azért írtam hogy például kandallóba egyáltalán nem jó az olyan brikett amit épp csak lepréseltek. kazánba, CSk-ba a gyors hőleadás és utána elhamvadás nem olyan jelentős probléma.
Előzmény: Freedomocska (773)
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.03 0 0 773
Nézd azért az így nem igaz ,hogy" mindenki arra törekszik,hogy áljon össze oszt jól van az"--az más tészta amikor még először az is siker valakinek ,hogy brikett jön ki a csövön. A kísérletezés már csak ilyen.Ja --és ezt ne vedd kötekedésnek--majd csak összejön egy pár sikeres brikettes-pelletes gép az itt jelenlévőknek--akár neked is.
Előzmény: Flagstaff (772)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.03 0 0 772
OK. Energiaigény feltehetőleg ugyanannyi mert tovább tart ugyanazt elkészíteni. Cserébe nem kell 60-70kW-os motor csak mondjuk negyed-ötödakkora. Vagy egy 2kW-os motorral is el lehet végeztetni egy 15-20kW-os munkáját természetesen hosszabb idő alatt. Inkább erre értettem a minimális energiaigényt. A fizika az fizika, mese nincs. Ha megnézed mindenki arra törekszik hogy "csak álljon össze oszt jóvan az" de ez így nem igaz. Nem a pakolást kell kibírnia hanem jó sokáig tolja a melegt, ne ellobbanjon aztán rakjam hanem jó sokat beteszek aztán 5-7 órát oda se kelljen bagózni. Az erős préseléshez viszont olyan nyomás szükséges amihez nagy erők szükségesek. Ennek egyrészt a táplálását (elektronyos áram a kívánt A miatt) másrészt az eszközei (erős csiga és erős forgatómechanizmus vagy erős és nagy átmérőjű munkahenger) házilag nehezen kivitelezhetőek. Aki odahaza csak saját részre akar brikettálni annak pont mindegy hogy az évi tüzelő legyártása 3 napig tart vagy 30-ig. Ráérő idejében csinálja,nem kell nekifeküdni és megállás nélkül csinálni. Viszont a végtermék ha jobb lesz az már önmagában nyereség. Az biztos. A mostani tapasztalataim alapján lazára préselt brikettet inklább nem csinálok, 800-1000bar csőnyomást pedig nem egyszerű létrehozni az itt olvasottak alapján.
Előzmény: Freedomocska (767)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.03 0 0 771
A kéregnek kisebb a fűtőértéke. Legalábbis a marketing szerinti 18-19 helyett csak 16000MJ. Ugyanakkor azt írják a kéregbrikettre hogy 6-10 órán át képes parazsat tartani hagyományos tüzelőberendezésben is. Ha nálam bírná a 8 órát akkor az éjszakai meleg is meg lenne oldva, egy próbát megér.
Előzmény: Freedomocska (770)
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.02 0 0 770
Jut eszembe-te akarsz mostanába fakéreg brikettet venni és erről ugrott be ,hogy néhány gyártó 1%-os kéregtartalommal reklámozza a brikettjét azaz a magas kéregtartalom rosssz!Mások pedig ebből csinálnak brikettet ?Nem értem.
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.02 0 0 769
Most erre mit írjak?
Előzmény: acecombyn (768)
acecombyn Creative Commons License 2008.12.02 0 0 768
azért ottan van a hatásfok is a képletbe...
Freedomocska Creative Commons License 2008.12.02 0 0 767
Azt mondod a préselés jó erős lehet minimális energia befektetésssel ?A fizikai törvényeket sem hátulról sem elülről nem lehet megbacogtatni.Az energia igényt egy kilogrammra kell nézni nem termelékenységre.
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.02 0 0 766
Tiszteletem!
Keresgélek a brikett után a neten és mit találok? Egy igazán érdekfeszítő topicot! :-) Nem akarok nagyon belevau a nagyok dolgába de a "csak annyira hogy éppcsak összeálljon" brikett pont nem ér kutyafülét sem. Sikerült ilyet vennem és mondhatom hogy nem jó. Talán cserépkályhába vagy kazánba,de kandallóba semmi szín alatt. Marha gyorsan felpüffed, ellángol majd a maradó gyér parázságy max fél óra alatt az enyészeté lesz és vége a melegnek. Igaz addig marha intenzíven tolja a meleget. Két dologra tudok gondolni. Az egyik hogy elég nagy szemcseméretű faforgácsból (kb úgy ahogy a gyalugép kifosta magából) áll a másik hogy gyenge a préselés (simán le tudom akár egy ujjal is dörgölni a végeit és szinte erőfeszítés nélkül töröm el a brikettet. Neten nézegettem, a drágább fajta brikettek (mint például a picit alább linkelt RUF gépen készülő kockabrikettek) mind fűrészporosak és erősre préseltek. Például ha a mostani brikettem úgy dobálnám ahogy a képen a gép hajígálja az elkészült briketteket akkor nem 30cm-es darabok lennének hanem 3-4cm-esre hullana. Tehát az erős préselés sztem alap még akkor is ha csak házi használatra kell. Az biztosítja hogy ne peregjen szét hő hatására és hosszan tudjon égni az anyag. Ez az elmélet, az biztos hogy ki kell próbálni a gyakorlatban is, most kockabrikettet fogok venni és megnézem a különbséget. Aztán pedig valami házi megoldást kell majd találni, picit visszább mintha valaki erőkaros megoldást említett volna, az nem lehet nagy butaság. Mondjuk nem épp termelékeny, de a préselés jó erős lehet minimális energiabefektetéssel.
budai30 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 765
István és Rozsda. Megkérdezhetem mivel méritek a nedvességtartalmat? A 9és15% között hétköznapi ember nem tesz kölönbséget. Az anyag mozgását befolyásolja az anyag szerkezete is.
Előzmény: istvan37 (764)
istvan37 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 764
en tapasztalatbol mondom ,mert brobaltam  legkevesebb 9% zaraz kell legyen a z anyag maskepp nem megy a hidraulikus
Előzmény: rozsda78 (763)
rozsda78 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 763

Szia István37.

A zárt présterü brikettáló a leg igénytelenebb az anyagra!Márcsak abbol indulj ki hogy a csigás présnél mekkora surlódási erök vannak!Még ha nem is fütöd a fejet akkor is simán fölmelegszik minimum 50 fokra a briketed!És ha nem vagy 15% nedvességtartalom alatt akkor az könnyen szétesik!

A zárt présterüben nem keletkezik hö!

De hogy pontosan melyik is ez a gép megpróbálom belinkelni mégegyszer!

Én ilyet akarok megvalósitani házilag

http://www.youtube.com/watch?v=RwhRmUof26E&feature=related

istvan37 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 762

szia    rozsda78

a hidraulikus gep az nagyon erzekeny a nedves anyagra

ha nedves akko beszorul es miko kinyomja nehezen akko pedig szetesik (felfujodik

ezt en mind megjartam mar  azert probalkozok csigassal

Előzmény: rozsda78 (760)
bergember2 Creative Commons License 2008.11.30 0 0 761

Sziasztok!

Néhány hete találtam rá a fórumra(szerencsére),és nagyon sok okos dolgot olvasok itt.,bár még nem tudtam végig olvasni!

Már tavaly is agyaltam rajta,hogyan lehetne megoldani minél olcsóbban a téli fűtést.

Nekem van némi földem is,meg tarktor is akad ha kell,lakatosmunkától sem ijedek meg,kedvem is van barkácsolni.

Én is traktor hajtású gépben gondolkodom,mert sokkal egyszerűbb Kint egymenetben területen legyártani a brikketet,és utána már a csökkentett térfogattal hazaszállítani,mint odahaza tárolgatni,mozgatni.

Két dolog viszont nem kis fejtörést okoz.

1.) Mibe fog kerülni a brikettálás?Mennyi gázolajjal,mennyi brikettet gyárthatok? Ugyanis nem esne jól ha a gyártás energia felhasználása több lenne,mint amennyi gázt megspórolok!És közben még a pofám is poros lesz!

2.) A gép egységeinek összehangolása! Elvileg a torlódások elkerülése miatt a technológiában hátrébb lévő elemeknek fokozatosan nagyobb teljesítménnyel kell dolgozniuk!

A koncepció a következő:

Felderítek valahonnan egy kiszolgált bálázót,az a lényeg hogy a rendfelszedője viszonylag egyben legyen!

Ledobálunk róla mindent,és rá kéne pakolni a többit.

Ugyebár kell egy aprító,aztán meg a prés.Először a gyári lengyel gépek után csigásban gondolkodtam,de az itt olvasottak alapján már látom hogy hidraulikus lesz.

Könnyebb automatizálni,és az energiát átvinni A pontból B pontba.

A megfelelő teljesítmény miatt két vagy három hidraulikus prést kell ráépíteni,az sem baj ha iker.

Ha nagyon muszáj,még űteni is lehetne a présfejet,mert kiszolgált generátort is lehet szerezni,amit ékszíjjal tudunk hajtani!

Hidraulika munkahengert mindenki építhet saját maga,csak egy kis forgácsoló munka kell hozzá.Hónolt cső,meg krómrúd sok helyen beszerezhető az országban!

Úgy olvastam Brió is traktorral szeretné hajtani.Te hol tartasz?

rozsda78 Creative Commons License 2008.11.30 0 0 760

Sziasztok.

Új vagyok itt,de szerencsére rátaláltam erre a fórumra mert régóta foglalkozom a fürészpor ilyenszerü felhasználásával.

Elmondanám pár mondatban tapasztalatom.

Elösször perletprésen gondolkoztam,mert több üzemet összeraktam már az országban.A legkissebb perletüzem energiaigénye 200A volt fázisonként,de ez is necces volt ráadásul sokminden az áramspórolás áldozata lett,de müködött és óránként 4-500kg perletet termelnek.

Sokat törtem rajta magam hogyan lehetne leszoritani 3*50A alá elfogadható teljesitmény mellett,de nemlehet.Vannak próbálkozások az országban 10-15kw-os fömotorral hajtott perletprésre de még egy sem müködik üzemszerüen.Nem is szólva a darálásrol,száritásrol,kész anyag hütéséröl.Szóval háztájiban szinte kivitelezhetetlen!!!

Marad a brikett amivel jóval egyszerübb a dolog!

Három lehetöség közül lehet választani.

1:ütöfejes

2:csigás

3:hidraulikus-dugyattyus

Az ütöfejest már ti is elvetettétek a robosztos hajtómüház és a hatalmas lenditökerekek miatt.

A csigással sok a baj.Nagyon érzékeny a fürészpor fajtájára és nedvességtartalmára,de egyszerüsége miatt sokaknak vonzó.FIGYELEM vigyázat a kinai csigás présekkel mert még müködöképes nincs az országban.Sokat szenvedtem már velük és 2-3 méter brikettnél többet még nem sikerült belölük kipasziroznom.Ezt szivesen kitárgyalnám valakivel hogy mi is lehet a baj!És ha valaki mégis venni akar tudok telefonszámot küldeni.

Számomra marad a hidraulikus dugyattyus.Bár sokkal bonyolultabb mint a csigás de müködése szinte garantált és nem érzékeny se az anyagra se a nedvességtartalomra.Gyakorlatilag bármit össze lehet vele préselni!

Ennek két fajtája létezik.

Szoritófejes:http://www.youtube.com/watch?v=1pxoPOR9GuM&feature=related

Zárt présterü:http://www.youtube.com/watch?v=RwhRmUof26E&feature=related

Én a zárt présterüt akarom megvalósitani.Kell három munkahenger és egy kis marós munka.A többit egy kis barkácsolással meg lehet oldani.A lelke a kellöen nagy fömunkahenger.A fejnek a pontos felépitésével vagyok gondban mert csak hetek mulva kerül a közelembe egy ilyen gyári gép amit utánna letudok méretezni,de addig is jólenne róla valami infó a neten de sehol nem találok.

Bocs ha hosszura sikerült de be kell hoznom a lemaradásom!:))

Ramboo817 Creative Commons License 2008.11.29 0 0 759
A falevelek brikettálása nem túl környezetkímélő.
Ugyanis a levelek égetésekor nagyok sok káros anyag kerül a levegőbe.
A levelek égetése egyébként már majdnem tilos is, pont a fenn említett okok miatt.
Elektrofilterrel ellátott hulladékégetőben engedélyezik csak.
Amit ezzel a fajta hulladékkal tenni lehet, az a komposztálás. Kivéve a savas leveleket.
Komposztálod, aztán jó kis termőfölded lesz a virágok alá.
Ezen is lehet spórolni. Nem kell virágföldet venni
Előzmény: szemi78 (757)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.29 0 0 758
Mondjuk én csak csigás gépben gondolkodom de szerintem megoldható a téma ill. ajánlatos is.Annak idején mikor még volt szallag fűrészem fűrészelés közben fél fülem mindig a motor fordulatát figyelte és ha úgy éreztem nem bírja akkor váltottam át a kapcsolót deltába--ampermérőt nem használtam.
Előzmény: halaloszto (755)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.29 0 0 757
szerintetek a falevét ha ősze brikettálom hogy jó lenne
brikigép Creative Commons License 2008.11.28 0 0 756
Általában én is használok ampermérőt, csigás gép esetében mint szorítóvezérlő elfogadható , de inkább a tengelynyomást mérő kütyüre szavaznák. Egyszer megbíztam egy szakit oldjuk meg, de elmaradt,mert ha csak saját részre készítek tűzrevalót akkor nem fontos a túl nagy keménység. Az automata hidraulikus gépnél adott az olajnyomás , ezzel jól lehet vezérelni , de a gyakorlatban sok tényező közrejátszik még. Nem tudom látták-e már mikor az igazi brikett recsegve-ropogva jön ki a csőből, ilyenkor jókora vibráció van a mérőszerkezeten, de ezt a részét sikeresen megoldottam. Én úgy látom a gyári gépek igen nagy túlerővel dolgoznak,és átnyomják az anyagot még a szűkülő csövön is. Kérdés hogy hogyan éri meg?
Előzmény: halaloszto (755)
halaloszto Creative Commons License 2008.11.27 0 0 755
Ez nekem is tetszik! Faipari meg egyeb gepeken lattam mar olyat, hogy volt a gepen gyarilag ampermero. Es a melos abbol tudta, hogy tul durvan tolja az anyagot, vagy hogy kopott a szerszam.

Egesz egyszerure meg lehetne csinalni. Ha egy savon kivul van az aramfelvetel, akkor ha nagy lazitunk, ha kicsi szoritunk. Sot, nem is folyamatos szabalyozas kell, hiszen szakaszos mukodesu a gep.

Sot nemtudom mi az egyszerubb, de az olajnyomast is lehetne merni, es az alapjan csinalni. Ha a preseles vegen a nyomas fole megy egy limitnek, akkor lazitunk egy piciket. Ha a legvegeig sem er el egy masik limitet, akkor szoritunk, es jelezzuk hogy az aktualisan elkeszult brikett selejt.

Nem ertek a hidraulikahoz, de nem tartom kizartnak hogy elektronika nelkul is meg lehet csinalni az egeszet, valami mechanikus tulnyomasra nyito szelepek, meg a szoritast allito munkahenger segitsegevel.

vajk
Előzmény: Freedomocska (754)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.27 0 0 754
Nem ,inkább arra hogyha a beállított érték fölé emelkedik az áramfelvétel akkor a csőszorító erőt csökkenteném automatikusan---szerintem kivitelezhető.Így a préselvény minősége talán egyenletesebb lenne.
Előzmény: Uldin (753)
Uldin Creative Commons License 2008.11.27 0 0 753
Frekvencia váltóval lehetne játszadozni, erre gondoltál, figyeli a motor áramot, a leadott nyomatékot vezérelni tudod.
Előzmény: Freedomocska (752)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.27 0 0 752
Esetleg a meghajtó motor áramfelvételéhez igazítani a szorító erőt ?M a már annyi elektromos kütyü létezik és erre kitalálni egy egyszerű visszacsatolást így a szorító erő is programozható ill. a beállított értéken lenne és mivel csak milliméterről ill. inkább erőről van szó jól lehetne elektronizálni.Bár ez bonyolult de sok elektromos szaki szeret barkácsolni és ők tudnának segíteni ebben.
Előzmény: brikigép (751)
brikigép Creative Commons License 2008.11.26 0 0 751
Szia! Nagyon jó a meglátás és precízen írtad körül. Ez a csőszakasz rendkívül kényes része a présnek. Általában az anyagoknak más-más a tapadási tényezője, így nem egyforma a csőfalon létrejövő surlódási ellenállás. Ezt még befolyásolja a hőmérséklet is. Bevallom még mindig nem tudtam tökéletesen szabályozni a szorítást, pedig nállam programszerűen történik, és a csövet szivesebben készítem táguló tölcsérnek mint szorító tölcsérnek. Ennek a sikeres megoldása nagyban befolyásolja a brikett minőségét és a fölhasznált energiát.
Előzmény: halaloszto (750)
halaloszto Creative Commons License 2008.11.26 0 0 750
szerintem felreerted!!!

A kompressziot nem tolcserrel erik el! A tolcser is jo lenne, mondjuk 7cm atmerorol 5cm atmerore csokken, csak nem tudod allitani hogy mekkora a csokkenes, mekkora a tomorites. pedig kell allitani, mert az alapanyag valtozik.

A kompressziot ugymond fojtassal erik el. befogod a cso veget, mogotte felgyulik az anyag, osszetomorodik. Mennyire fogod be, attol fugg mennyire tomorodik. Persze kezzel nem lehet befogni. A csoben a kesz brikett szorul, ez adja a fojtast. Minnel hosszabb a kimeno cso, annal nagyobb a fojtas. Nade a cso hosszat allitgatni is maceras, es furesszel csak csokkentgetni lehet, novelni nem. Ezert a cso hossza kb jora van valasztva, es hosszaban fel van reselve. Igy az osszeszoritas allitasaval lehet allitani hogy mennyire szoruljon benne a kesz anyag, mennyire fojtsa vissza maga mogott, mekkora legyen a tomorites.

Brikigep: jol fogtam fel??

vajk
Előzmény: tibitaba (749)
tibitaba Creative Commons License 2008.11.26 0 0 749

Kedves Brikigép !

Nem a szorítás típusa,technikája érdekelne hanem a szorító belső kialakítása.

Ugyanis véleményem szerint egy felület csökkentést kell elérni a szorítóval ami a kiinduló felületről lecsökken a felére,2/3-ad részére. Én a szerszámot úgy képzelem el,hogy a kiinduló cső keresztmetszet egy tölcsér formán keresztül csökken le egy az eredetitől kisebbre, hogy pontosan mekkorára az függ nyílván a kívánt brikett formájától és a préselő nyomásától.

Előzmény: brikigép (747)
brikigép Creative Commons License 2008.11.25 0 0 748
Hello István 37! Gratulálok a géphez. Bizonyíték hozzá hogy a csőmelegítés milyen hatásos. Érdekelne az óránkénti teljesítménye.
Előzmény: istvan37 (742)
brikigép Creative Commons License 2008.11.25 0 0 747
Hello! Szorítónak vezérelhető hidraulikus szorítót javasolnák, ilyen van a 696-os képen levő gépemen, de hasonlók vannak sok más a neten megtekinthető gépen is.
Előzmény: tibitaba (745)
brikigép Creative Commons License 2008.11.25 0 0 746
Hello! A 90-es években készítettem egy húzatható traktorhajtású (Zetor-6911) görgőhengeres brikettprést amely működött is (brikettje a 729 képen látható). Szántóföldön nem használtam , mert Zsozé által ismertetett nehézségek nagyon jelentősek, ezenkívül az anyag nedvességtartalma sem egyenletes. Viszont a bálázás elkerülése céljából alkalmas anyagtömörítőként használni. Én nem építettem rá aprítórészt, mert szénbrikettálónak vették meg. Úgy tudom még működőképes.
Előzmény: Törölt nick (743)
tibitaba Creative Commons License 2008.11.25 0 0 745
Üdv Barkácsolók !
Egy brikettáló gépet tervezek építeni amely  a dugattyús sürítésen alapul.Az erőt egy csulóművön keresztül kívánom kifejteni ami 60 t nyomóerőt képes produkálni. Az elképzelések megvannak de némi nemü információ hiányában szenvedek. Azt nem tudom, hogy ha hengeres brikettet akarok akkor a "szorító" milyen keresztmetszetre csökkenhet le(persze a 2000kg/cm2 tudatában).
Amenniben nem jól gondolom javítsatok ki és-vagy irjatok, hogy hogyan kell kinéznie a szorítónak.
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.25 0 0 744
Szia Brió!
Nagyon jó volna, ha meglehetne oldani a brikettálást ebben a formában! Csak tudod, a szalma brikettálása úgy kezdődik hogy, elsőnek a szalmát össze kell szecskázni 2-3 cm hosszuságuakra, aztán mehet a brikettálóba. A szalma brikettben jó ha elvétve belekeverünk egykis olajos növényt, a brikettáló cső kenésse végett. Gondolom ennyiből rájöttél hogy, ezt a dolgot ebben a formában nehéz összehozni! Bár, semmi sem lehetetlen!!!
Előzmény: Törölt nick (743)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.25 0 0 743
Én komolyan gondoltam a traktorhajtású szalmabriketálót,hiszen hazaszállitva betárolás után nagyon megdrágitja az élőmunka, meg nagyon helyigényes a szalmatárolás.
istvan37 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 742

sziasztok

elsosorban koszonet zsozenak hogy feltette a kepeket

a motor fordulatszama 640/perc 1kw amit egy reduktor meg 13 szor csokkent

itt lathato jobban
Előzmény: bjoco (741)
bjoco Creative Commons License 2008.11.24 0 0 741
Helló ISTVÁN37! Néztem agépedet nagyonjó. Aztszeretném kérdezni, hogy mennyitforog amotor,éshányKW teljesítményű. Merténúgylátom mindhaközvetlen acsigát hajtaná?
Előzmény: zsozé1 (732)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 740
Suia szemi78!
A 732 hozzászólásban látott csigásgép, az ISTVÁN37 gépe. Én csak a képeket tettm fel! Az ,,acsigát,, illetve, a csigát, esztergálták neki valahol és a mérete bedig a képen látható!
Előzmény: szemi78 (738)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 739
Szia!53cm hosszan tömörül a fűrészpor a csőben! A szalmaapritékra ha jólemlékszem 10-15cm-rel volt hosszabb. Először a szalmával kezdtem kisérletezni és miután az elfogyott, hát raktam fűrészport bele, ami annál a hosszuságnál beszorult. Igy ezután levágtam a cső hosszából és lett belőle az 53 cm, amiben aztán a szalma nemtömörült össze a megfelelő keménységre.
A betöltő nyillás még nemkészül mert néha éjjel nappal dolgozom, mert kettő munkahelyem van jelenleg dec.31-ig, feltéve ha a cégem megnem nyeri a következő félévet is! Igy addig örülök ha van egy kis időm a pihenésre. De ha fogom csinálni akkor azt a 73 hozzászólásban feltett kép alapján fogom csinálni !
Előzmény: budai30 (737)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 738
szia szeretném meg kérdezném hogy acsigád házi készitésű vagy gyári mijen hosszu és abedobonyilás mekora és milyen átmérőlyű acsőved mekora aszűkétés bocsa sokérdésér .
Előzmény: zsozé1 (732)
budai30 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 737
Köszi. Milyen hoszan tolatod az anyagot a csöben, hogy összeálljon? szalmánál? forgácsnál? A betöltö nyilás készül e már?
Előzmény: zsozé1 (736)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 736
Én igy csináltam!
Előzmény: budai30 (735)
budai30 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 735
budai30 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 734
Sikerült vennem egy ilyen munkahengert. A szár étmérö 6cm, vagy 80cmt tud ki jönni hogyan kellene a dugatyut rászerelni? Csapszeggel vagy menettel? és milyen hosszu legyen?
budai30 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 733

Gratulálok István! Igy kell ezt csinálni!

zsozé1 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 732
István 37 tehnikai okokból nemtudta feltenni a képeket, ezért megkért, hogy tegyem fel őket!
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 731
üdv Brió!
Még elfelejtetted hozzá tenni hogy a traktor után legyen kötve az is aki eladja, házhoz szálitja és még esetleg a tűzre is tesz ! Na igy automata az egész! Igy már van értelme!!!
Előzmény: Törölt nick (730)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.21 0 0 730
sziasztok,tud valaki olyan szalmabrikettálót ami traktorhajtású,és a szalmarendet egyenesen felszedi brikettálja,és zsákolja,vagy pótkocsira rakja.
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 729
Brikgép csigás brikettálógépe!
brikigép Creative Commons License 2008.11.20 0 0 728
Zozénak küldtem a képeket ,remélem megkapta. Későbbi alkalommal szétszedhetem a fejet most termelek rajta. Mint látható a két oldal most éppen nem egyforma beállításon van.
bjoco Creative Commons License 2008.11.20 0 0 727
Hello Brikigép!Megadom az e-mail címet!bjoc59@freemail.hu Erre küldheted a képeket.Előre is köszönöm!
szemi78 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 726
szia kűldenél nekem is az emailcimem szemi781118@citromail.hu minden fajta kép érdekel a csigás gépről.
Előzmény: brikigép (725)
brikigép Creative Commons License 2008.11.19 0 0 725
Hello! Szerintem kis fordulaton a csiga kinyomja az anyagot, de a sejtromboló hatás nemigen jön létre. Ilyen kis fordulattal (24/perc) még nem dolgoztam, de lehet hogy így a jó. A csigának nagyon nagy terhelése lesz mert így nagy a nyomaték. Küldök képet. Én úgy készítettem a nyomófejet , hogy az toldható bizonyos elemekkel (szűkítőrész, melegítőrész szorítórész)
Előzmény: bjoco (721)
brikigép Creative Commons License 2008.11.19 0 0 724
Hello! A 690-ik hozzászólásban leírtam a hidraulikus gép jellemzőit előnye hogy nem annyira érzékeny az anyagminőségre mint a csigás gép. Az én tapasztalatom szerint a csigás gép egyszerűbb de a brikettminőség kérdésesebb. A csiga szerintem egyrészt szétrombolja az anyag sejtszerkezetét ,ezért jól összetapad a brikett(még a tűzön sem esik szét), de hogy ez a hatás minden anyagnál létrejön-e azt nem merem állítani. Egy kisebb csigás géppel sikerült olyan brikettet nyomni amely fönt úszott a vízen és napokig nem ázott szét.
Előzmény: PGY3 (722)
PGY3 Creative Commons License 2008.11.18 0 0 723

Milyen tájékoztatásra gondolsz?

Előzmény: brikigép (720)
PGY3 Creative Commons License 2008.11.18 0 0 722
 Heló Brikigép úgy látom igen mélyen beleástad magad a brikettálás rejtelmeibe. A géped képeit nézve sikeresen. Szerinted egy kezdőnek, mivel egyszerűbb próbálkoznia a csigás vagy a munkahengeres megoldással. Számomra a második egyszerübb megoldásnak tünik. Leirnád nekem a géped működését és a föbb méreteit godolok itt a szivattyú nyomásra, munkahenger átmérőre, a cső szűkétés méreteire. Érdekelne, hogy milyen hosszan üzemeltetted a gépet egyhuzamban és milyen teljesítményt sikerül elérni vele.
bjoco Creative Commons License 2008.11.18 0 0 721
Brikigép, azt szeretném kérdezni,hogy szerinted a 6 kW-os motor ki tudja-e tolni a 90-es átmérőjű brikettet?Ami nagyon érdekelne az a csőszorítás!?Nemtudnál arról valamit részletesebben írni vagy képet felrakni,hogy az hogyan működik?Mi van a cső belsejébe?Mit mozgatsz az orsóval? Ez érdekel.
brikigép Creative Commons License 2008.11.18 0 0 720
Hello "Zöldek"! Elnézést a kifejezésért, de arra következtetek a zöld színűek azok brikettelőállítók! Mivel szaporodunk szívesen vennék némi tájékoztatást. Még egy szót a motorokról! Freedomocska mondta "csináld meg te"! Érzékien rátaláltál, nekem már van jobb!
szemi78 Creative Commons License 2008.11.18 0 0 719
kőszőnőmszépen akor lehet énis egy kisebet csinálok.
Előzmény: brikigép (718)
brikigép Creative Commons License 2008.11.17 0 0 718
Hello bjoco, hello szemi 78, hello PGY3! Kösz szépen a megtiszteltetést, de én is csak olyan "házi bütykölő " vagyok, ehhez jól jön némi fémmegmunkálási ismeret. Mint említettem a csigás gépem nem éppen sikeres, lehet azért mert nem használtam csőmelegítést. Ehhez én is elfogadnék némi tájékoztatót. Eddig működő gyári gépet csak egyet láttam, azt is kiállításon. Legsikeresebb gépem egy takarmánypelletáló lett(300Kg/h ). Nálam a csiga maximum 65mm volt eddig 80-as fordulaton, ez is rendesen megterheli a reduktort. Támcsapágya 45mm lukkal, erős kivitelben. Menetét változó emeledésűre készítem kézzel (nyomóirányba ritkul),így elkerülöm az anyag rászorulását a csigára viszont így az utolsó menet viszi el a "balhét". Igen nagy nyomás létrehozható, de ennek jó nagy ára van. Én a csigás gépet csak mint sűrítőgépet használnám a pelletálóhoz, mert inkább abba az irányba orientálódok, mivel készítettem egy automata kályhát (központi fűtésre és mint alapanyagszárító) amelyben pellettel lehet tüzelni. Most szénporral tüzelek benne mert a 6., vagy 7.-ik (már én se tudom) égőterem ezzel is jól működik. A 80-90mm átmérőjű csigás gép szerintem már ipari teljesitményű ez olyan föladat is,ehhez én is tanácstalan vagyok.
bjoco Creative Commons License 2008.11.17 0 0 717
Hello Brikigép!
Már én is írtam a fórumon de látom,hogy te nagyon otthonosan mozogsz a kérdésben. Azt szeretném kérdezni tőled,hogy a cső szorítás az hogy működik? Nekem a motorom fordulata 970 f/p, egy fogaskerék hajtóművet hajtok vele ami 1:40-es és így a fordulatom 24 f/p. A motor teljesítménye 6 kW. A csigaátmérőm 87 mm. Milyen emelkedésű csigát tegyek rá? Nekem nem gond a csigát kivágni mert ezstergályos vagyok!Én fa forgácsot és fűrészport szeretnék brikettálni! A csőhosszal kéne variálnom vagy ezzel a cső szorítással? Csak azt nemtudom hogy működik.
szemi78 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 716
nekem a csapágybelső átmérője 50es a motrom 12kw os én egy 90es vagy 100 as ra gondoltam egycsigásra megtudnád nekem mondani hogy mijen csigakelene csinálnom előre is kőszőnőm
Előzmény: brikigép (714)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.16 0 0 715
Nagyon egyszerű --csinálj egy működő képes verziót(még maga a Dr."feltaláló"sem építette meg.De igen vehetjük külső égésűnek mert a égés kamra le van zárva szeleppel a munka tértől.Ekkora röptű találmányokat minden reggel kitalálok egy kávé ideje alatt.)))De mondom térjünk már vissza a brikettáláshoz.
Előzmény: brikigép (713)
brikigép Creative Commons License 2008.11.16 0 0 714
Tudni kellene mekkora teljesítményű motorral akarod üzemeltetni (már kérdeztem), mert attól függ a csiga kialakítása. Saját célra elég egy kisebb gép is,mert számolni kell ,egyből valószínű nem fog jó lenni a csiga mivel kézzel készítjük. Géppel készíteni méregdrága. Már többféle csigát átköszörültem (kukoricapehely extrudáló csigát , különböző gyári húsnyomó csigákat stb.) A brikettaló csiga a legroszabb , mivel könnyen rászorul az anyag. Kezdésnek, 40-45mm átmérőjű csiga elég 20-30mm menetemeledéssel. Magja a csapágynál 30mm , a nyomórésznél 18mm, és egycsigásra gondoltam. Fordulata 150-200/perc körüli. Meghajtáshoz maga a szíjjhajtás nem elég , kell fogaskerék (esetleg láncáttétel)is. Gondold át mekkora gépet akarsz!
Előzmény: szemi78 (710)
brikigép Creative Commons License 2008.11.16 0 0 713
Csak egy szóra még ,nem azért hogy vitatkozzak, de a zárt rendszerű Mágai motor semmikép sem lehet belsőégésű.
Előzmény: Freedomocska (707)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.16 0 0 712
Ja,biztosan az a csúnya olaj lobbi!))))Hasonló találmányokat csak naív emberek szabadalmaztatnak ill. hisznek benne.Szerintem témában térjünk vissza a brikett géphez .
Előzmény: Uldin (708)
PGY3 Creative Commons License 2008.11.16 0 0 711
Sziasztok én most olvastam végig a fórumot nagyon tetszik eddig csak kész brikettet vásároltam. Az itt olvasottak alapján eldöntöttem, hogy megpróbálok építeni egy szalma brikettáló gépet. Tudtok segiteni valmi rajzal egy laikus részére?
szemi78 Creative Commons License 2008.11.16 0 0 710
sajnálom de akorr letudnád irni hogy mijen anyag szűkséges vagy le tudnál fényképezni minden iránybol
Előzmény: brikigép (702)
Uldin Creative Commons License 2008.11.16 0 0 709
Jut eszembe külső égésű stirling motor beszerezhető, a németek is gyártják, akár biomassza égetéssel is üzemeltethető.
Előzmény: brikigép (703)
Uldin Creative Commons License 2008.11.16 0 0 708

Vagy már megvették a szabadalmát.

A görgős-excenteres megoldás nem hülyeség....

Abban igazad van, hogy egy bonyolultabb gép nem nagyon terjed. A jó kis Wankel motorokból sem sok ketyeg a járgányokban, de azt legalább gyártották sorozatban is, talán tömítési gondok lehetnek.

Előzmény: Freedomocska (707)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.16 0 0 707
Ez egy belső égésű motor leválasztott égéstérrel és külön kompresszorral--hatásfok rosszabb az átáramlási veszteségek miatt+hosszabb égéstér meg bla,bla,bla.Magyarul soha nem lesz belőle semmi.Képzel el ha már száz éve működne ez a motor(mert természetesen működő képes) és valaki (mondjuk xy ottó kunkupecről) beadna egy szabadalmi találmány ahol egybe lenne a kompresszor az égéstér és a munkahengerek(kevesebb alkatrésszel) ---- hát kunkupecre telepítene gyárat a Germanka Mercedes .
Előzmény: Uldin (704)
brikigép Creative Commons License 2008.11.16 0 0 706
Kösz szépen, sajnos levelem nem fogadja egy email címje sem (van több), megpróbálom telefonon.
Előzmény: Uldin (705)
Uldin Creative Commons License 2008.11.16 0 0 705

Kérdezd meg tőle.

• Név:  Dr. Magai István
  • E-mail:  magai@invitel.hu
  • Telefon: +36-20-949 1757
  • Cím: 2051 Biatorbágy, Karinthy u. 5.
Uldin Creative Commons License 2008.11.16 0 0 704
brikigép Creative Commons License 2008.11.16 0 0 703
Elnézést elfelejtettem valamit: Magyarországon van egy motortalálmány, a Mágai motor (a neten megtalálható), 2004-ben szabadalmaztatta Dr. Mágai István. Ez a motor külsőégésű , tehát működhet akár faaprítékkal is. Eddig nem sikerült vele fölvenni a kapcsolatot, de engem érdekelne , megvalósult-e ?
brikigép Creative Commons License 2008.11.16 0 0 702
Szia! Sajnos jó messze laksz tőlem, mert én szerbiai vagyok.
Előzmény: szemi78 (701)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.15 0 0 701
akor acsigásgépet nemadod el nekem vantőlgyfa forgácsom csak briketálom nincs
Előzmény: brikigép (700)
brikigép Creative Commons License 2008.11.15 0 0 700
A topik adta az ihletet hogy kipróbáljam a csőmelegítést a csigás gépen, eddig még nem használtam ,bár első brikettemet Zsozé módszerével melegítéssel állítottam elő,már nagyon régen. Különösen tanulságos Zsozénak a 96-ik oldala!
Én eddig főleg fűrészporral dolgoztam mivel volt nállunk egy fűrészüzem de most hogy becsukott még annyit se kaparok össze hogy kísérletezzek. Különben csak fűrészporral nehéz dolgozni ezért méreteztem túl a hidraulikus gépet , és hogy megvédjem a pompámat mert egyet már kinyírtam.
Előzmény: szemi78 (698)
halaloszto Creative Commons License 2008.11.14 0 0 699
Fizikus azert nem vagyok. Ha muszaj, beleasom magam a temrodinamikaba.

Szerintem minden passzol. Neked is jo bazinagy atmeroju munkahengered van a brikett atmerojehez kepest. Es mukodik is.

vajk
Előzmény: brikigép (693)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 698
esetleg a csigásgépről nincsen tőbb kép vagy részleteseb
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 697
Brikigép csigás brikettálógépe.
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 696
Brikigép brikettálógépe.
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.14 0 0 695
Nem kevert ő őssze semmit sem-pontosan úgy kell gondolkodni ahogyan leírta.
szemi78 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 694
hello szeretném megkérdezni mijen képeket kűltél acsigás gépről is megmég acsigásgépet neme adodel engem motornélkűlérdekelne előre is kősz.
brikigép Creative Commons License 2008.11.14 0 0 693
Szia fizikus kolléga! Alighanem összekeveredett a sűrűségviszony a felületviszonnyal, ezért nem szálltam be. Igazából engem a brikettálás már annyira nem is érdekel, inkább a termodinamika és a fúzió. Tudnál segíteni?
Küldtem Zsozénak képeket .Kicsit morcos a műhelyem , sokat takarítottam,egy napom ráment, meg arra is hogy átolvastam a topikot elölről kezdve. Többet tudtok mint én,miért nem vágtatok már bele merészebben? Üdv.
Előzmény: halaloszto (669)
brikigép Creative Commons License 2008.11.13 0 0 692
Megkérdezném még milyen anyagot présel és hogyan méri a nedveségtartalmát? Kézi tapintással az nagyon bizonytalan, mennyi a motor fordulatszáma? Ha 1400-as akkor a képet nézve tűrhető az összhang. Ha a kinyomócsövet nem birja szoritani akkor a csőhosszal bir kombinálni de úgy csak azzal az anyaggal lesz jó amivel beállította.
Előzmény: papa49 (691)
papa49 Creative Commons License 2008.11.13 0 0 691
köszi a tájékosztatást  nemtudom látade agépemet itt a  topikba  ugyanis irtam is  hogy préscső kivanszedve ugyanis most akarok egy  48mm csövet beleépiteni  és ezért is érdeklődöm a szivatyum 250bar os és 36l szálit legalábis most hogy javitatam eztmondták igyszámolták ki afizetni valót igy most a kiseb átm csővel rakom össze hátha javit valamit én csak saját részre akarok gyártani
Előzmény: brikigép (690)
brikigép Creative Commons License 2008.11.12 0 0 690
Ha a brikettátmérő 65mm, a hidraulikadugattyú pedig 70mm ,az alkalmazott nyomás 175 bar akkor ez nagyon a határeset. Lehet hogy anyagtól függően összeáll az anyag, de ez nem nevezhető brikettnek, eladható brikett biztos így nem jön ki. A csőmelegités segíti a brikettfelület öszeragadását, de a nyomást nem pótolja.
Nállam a brikettátmérő 52mm a nyomódugattyú 160mm. A pumpám 200 bárig nyom ,és 16 l /perc szállítóképességű. A gép automata, 24h üzemre terveztem olajhűtéssel. 3 Kw motor hajtja. Az olajnyomást nézve 50 bárral már brikettál,ez viszont morzsálódik. 100 bárnál már fényes a felülete. Volt mikor nem egészen száraz anyag ment bele , akkor a kinyomáshoz a 200 bar is majdnem kevés volt. Kb 300 Kg-t nyomtam ki eddig próba üzemmódban, jó részét már föltüzeltem.
Egy kis türelem , lesz kép is csak le kell fényképezni.
Egy régebbi gépemről van fényképem, csak nagyon homályos, annak a csőátmérője 480 mm volt 8 kamrára fölosztva, traktor hajtotta, azt már eladtam. HIbája az volt hogy a csőszoritást mechanikusan oldottam meg eszközhiány miatt, és 1m-es kulccsal is alig birtam tágítani , ha beszorult.
Előzmény: papa49 (686)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.12 0 0 689
De legalább "egyenesen" látod a dolgokat mert egy van aki "ferdén".
Előzmény: halaloszto (688)
halaloszto Creative Commons License 2008.11.12 0 0 688
mindenki ugy tesz ahogy tud!

en a hidraulikahoz meg a brikettalashoz sem ertek, viszont konyitok a fizikahoz.

itt olvastam, hogy a szokasos tapegyseg 200bart tud, a brikettalashoz meg a csoben 1000 bar kell. ebbol sajna ez jon ki.

vajk
Előzmény: kertilali (685)
istvan37 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 687

lesz e nehany kep?mindenki varja   

koszi elore is

Előzmény: brikigép (677)
papa49 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 686
ireod hogy vékonynak találod amunkahenger én a hidraulikához vjmikeveset értek olvasva a hozászólásaidat ugy látom sokkal nagyobb  a tapasztalatod mint nekem most alkudok egy másik hengerre mejnek a méretei akövetkező külső átm 10cm hosza 100 cm a dugtyu 70es  etől nagyobat nemtudtam szerezni most kisérletezem afütésel hátha a kető igy együt öszejön
Előzmény: brikigép (667)
kertilali Creative Commons License 2008.11.12 0 0 685

kössz apontosítást!

Így már világos a szitu, de akkor még mindig a brikett átmérőt csökkenteném személy szerint!

Előzmény: halaloszto (672)
Uldin Creative Commons License 2008.11.12 0 0 684

A kiserőmű topicban már feldobtam a témát:

NT/6 Wood Burning Turbine Stove/Generator

http://www.youtube.com/watch?v=PfDr-XXuvmo&feature=related

Fagázturbina turbófeltöltőből :-) jobban tetszik, mint a fagázgenerátor + gázmocis történet.

Egy stirling mocival kombinálva, hasznosítani kéne a hőt. Vagy a turbina tengelyről lehetne hajtani ezt azt. Ilyen magas fordulattszámmal, mit lehet kezdeni?  (fütyül)

Ha nem hasznosítjuk a keletkezett mechanikai energiát, csak fűtünk vele akkor viszont megvan az az előny, hogy a kéményünk 1-2 coll-os cső. Gondolom a sok levegő  miatt az égés is jobb.

Én még beraknék a turbina elé egy kis ciklont, hogy a pernye ne menjen be a turbinalapátok közé. De az biztios sokat rontana a hatásfokon.

Vagy Tesla turbunát lehetne alkalmazni turbófeltöltő helyett, lehet annyira nem érzékeny a pernyére, mint egyéb konstrukciók. Házilag barkácsolható, de gondolom tárcsénként nem árt azért kiegyensúlyozni a cuccot. Talán kompresszornak is használható. Előfordulhat, hogy alacsonyabb fordulatszámon is működne.

15-20 ezres fordulatszám még használható.

Tesla turbinák:

http://www.youtube.com/watch?v=owB7jIvkmrU&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=01JY6zE0Mbg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=e7nFga2BpGU&feature=related

http://blog.makezine.com/archive/2006/05/how_to_build_a_15000_rpm_tesla.html

http://www.rexresearch.com/teslatur/turbine2.htm#rice
http://www.rexresearch.com/teslatur/turbine3.htm#rice

Uldin Creative Commons License 2008.11.12 0 0 683
Az acéllemezt nem egyszerű meggyújtani.
Előzmény: Uldin (682)
Uldin Creative Commons License 2008.11.12 0 0 682
De kár, milyen szép lett volna, ha a hajléktalanok tudtak volna tüzelni vele......
Előzmény: halaloszto (681)
halaloszto Creative Commons License 2008.11.12 0 0 681
azok mind horganyzott acellemezbol voltak.

vajk
Előzmény: Uldin (680)
Uldin Creative Commons License 2008.11.12 0 0 680
Akkor már értem miért PVC-ből készítik mostanában a kukákat. Azokat a régi alukukákat nem látni sehol.
Előzmény: naox (676)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.12 0 0 679
Hű dejó ,hogy nem vagyok Budapesti,legalább a sörösdobozokért nem kell megküzdenem!:)))
Előzmény: naox (676)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.12 0 0 678
Egy-két fénykép igen "kapós"lenne.
Előzmény: brikigép (677)
brikigép Creative Commons License 2008.11.12 0 0 677
Csigás présemen most éppen szénporból készítek (jó?) brikettet. Néha megesik hogy benyel néhány soroskupakot, gond nélkül bekeni a szénbe, szerintem a dobozt is bekenné, mivel elbánik még a kávéscsészényi kaviccsal is.
naox Creative Commons License 2008.11.11 0 0 676

pesten verekszenek a hajlektalanok a sorosdobozert.

31MJ/kg

Előzmény: Uldin (675)
Uldin Creative Commons License 2008.11.11 0 0 675

Víz alatt nagyfeszültségre kapcsolt elektródával le lehet szedni az aluminium oxidot a felületről. Így is megy a dolog, csak kicsit bonyolítja a berendezést.

300Ft-ból elő lehet állítani 10 kiló fapelletet össz égéshő 200MJ körül lehet, ezzel szemben 1 kiló alu elégetésekor mennyi hő keletkezhet?

A kukabúvároktól mennyiért lehetne sörösdobozt venni? Legalább lenne megélhetésük, csak poén volt....

Előzmény: naox (674)
naox Creative Commons License 2008.11.11 0 0 674

a sosavat hidrogenbol gyartjak, tehat nem latom, hogy miert erne meg anyagilag?

a sorosflaska kilojat 2-300HUFert atveszik, kicsit draga futesre.

mit csinalsz a keletkezo rengeteg AlCl3 oldattal? egy vagyonba kerul az artalmatlanitas.

az Al kozvetlenul is elegetheto, es ilyenkor Al2O3 keletkezik, ami artalmatlan. Akkor mar inkabb igy.

Előzmény: Uldin (673)
Uldin Creative Commons License 2008.11.11 0 0 673

Sörösdobozokat kellene pelletálni. Savállóból készíteni kéne hidrogén generátort, ami alupellettel működik, és sósavval. A hidrogént kerámia égőfejjel kellene elégetni, mert nagy az égéshője. Mi a véleményetek? Sörösflaska újrahasznosítás menne?

Mit szóltok az 5lethez?

A villamos sínt is alumínium és magnézium segítségével hegesztik, de talán annyi hő nem kell, hogy a vas is megolvadjon.

halaloszto Creative Commons License 2008.11.11 0 0 672
nem az atmero, a felulet kell otszoros legyen. szoval 2.23szoros atmero eleg.

persze lassan telik meg, de a fizika az fizika. ha 200bart tud a szivattyu, es 1000 bar kell a brikettnek, akkor ekkora munkahenger kell.

a kisebb az hamarabb megtelik, de nem fejt ki akkora nyomast, es a vegen soha nem nyomja ki a brikettet. akkor most melyik a gyorsabb, a lassu vagy a soha?

vajk
Előzmény: kertilali (670)
Axióma Creative Commons License 2008.11.11 0 0 671
Mert o feluletrol beszelt, nem atmerorol...
Előzmény: kertilali (670)
kertilali Creative Commons License 2008.11.11 0 0 670

Bocs Halálosztó!

Nem okoskodásképpen, hanem pontosítás végett: 65mm brikett= ? mm munkahenger? 325mm? az az 5szörös átmérő, de egy ekkora munkahenger mikorra telik meg meg olajjal?

Lehet, hogy a brikett átmérőt kellene csökkenteni?

halaloszto Creative Commons License 2008.11.11 0 0 669
Bizony! Repkedtek itt hogy 1000bar nyomas kell a csoben hogy egybealljon a cucc meg hasonlok.

200bar-os tapegyseggel ez azt jelenti, hogy a munkahenger 5szor!!!! nagyobb feluletu kell legyen mint a cso amiben brikkettalunk. tehat 65mm briketthez 150mm atmeroju munkahenger!

vajk
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.11 0 0 668
Én magasról tolllyyok a pályázatokra csak tűz közeli embereknek és naívak csoportjának (ők adják a látvány tömeget) való ,inkább hobbiból-elkötelezettségből és kényszer miatt is csinálom.93-ban még énsem hittem volna benne de most már próbálok a jövőbe nézni---de csak a sötét alagutat látom ,az a kis fénypont pedig a szembe jövő vonat lámpálya:)Egyszerűen nem akarok olyan gép mellett állni ami 20-40 kg-ot termel óránként.
brikigép Creative Commons License 2008.11.10 0 0 667
Fredomocska látjuk miben "sántikálsz". Ha nagyban akarsz termelni első a sok száraz alapanyag. Ha gazdaságos is akarsz lenni akkor jó a fagáz,nem mellékesen CO2 semleges egy bűvös kör bezárása. Nem lehetne pályázni az EU-ban? Én '93-ban hasonlót ajánlottam a "Mezőgazdasági Technika" szaklapnak. Megtárgyalták és símán kirúgtak. Van róla dokumentumom.
Papa49-én vékonynak találom a hidraulika hengered. A spéci olajpumpák 400-600-báron dolgoznak naphoszat , de nem hiszem hogy nekünk van ilyen.
Mérésem szerint 1,05Kg/liter sűrűségű brikettet nem nagy "stósz" előállítani, de 1,2Kg/liter sűrűségűnél kb ötszörös energiatöbblet kell! Üdv.
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.10 0 0 666
Pont fordítva mentek a képek !
Előzmény: Freedomocska (665)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.10 0 0 665
Na a tegnapi barkácsolásom képekben--mint írtam régebben első az alapanyag ellátás(mint a háborúban:))szerintem.Az egyik az apríték gyártáshoz a behúzó hengerek a másik kép pedig a"fagázos" témához mint az egyik hűtő egység lesz.
papa49 Creative Commons License 2008.11.10 0 0 664
jelenleg fürészpor és forgács de ha sikerülne megspékelve egy kisszalmával hát azlene az igazi
Előzmény: istvan37 (663)
istvan37 Creative Commons License 2008.11.10 0 0 663
biztos, hogy segitene   mi az alapanyag amit briketalsz?
Előzmény: papa49 (659)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.10 0 0 662
az enyém 5mm vastag a kinyomócső fala.
Előzmény: budai30 (661)
budai30 Creative Commons License 2008.11.10 0 0 661
A kinyomo csönek milyen falvastagsággal kell rendelkeznie?
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 660
Ezt a pár képet azoknak rakom fell, akik most kezdenének foglalkozni egy brikettálögép megépitéssével ,hogy mielőtt belekezdenének, hát lássák hogy hogyanis jön létre egy briket!
Én ezt a képen látható 2 tonnáig használható emelőt és egy 3.5cm átmérőjű belülről sima falú csövet vettem az első brikett előálitássához! A leszecskázott szalmát ami 2-3cm hosszuak, beletömködtem a csőbe, majd az emélővel összenyomtam, aztán újból megtömtem a csövet és megint össze nyomtam . Ezt egésszen addig mig teljesen tele lett tömködve . Aztán ráhelyeztem egy nagyobb átmérőjű csövet a megtömöt cső oldalára hegesztett kampókig, amibe aztán belenyomtam a kpen látható brikettet!
VIGYÁZAT !!!! Én mindezt, a házamon lévő legalsó balkont használtam támasztéknak, amit majdnem leemltem a ház faláról! Ezért akinek könnyüszerkezeti lakássa van, az ezzel a módszerrel nehogy feldütse a házát! Üdv Zsozé
papa49 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 659

Heló István.

hHát nem igazán találom nedvesnek az anyagomat, de lehet.Nem tudom mi a véleményed ha próbálkoznák egy füthető présfejjel.Kiváncsi lennék a véleményedre.

Előzmény: istvan37 (652)
papa49 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 658

Szia Zsozé.

A munkahengeremet teljesen felújítattam, ugyan ugy mint a szivattyúját a vezértömbbel eggyütt,hivatalos szervizben ahol hathónap garanciát vállaltak,és bizom benne, hogy két heti kisérletezés még nem tet tönkre.

Előzmény: zsozé1 (656)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 657
Szevasz brikigép!
Csak a sztoridhoz szeretnék hozzászólni ami nagyon jó, hogy a szomszédaid biztos azért nemszóltak semmit, mert közben nemvetted észre hogy lelőtted őket! Vagy a nagy durranéstöl megsüketűlve már a többit nem hallották!
Előzmény: brikigép (644)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 656
Szevasz papa49!
Szeretném kérdezni hogy a munkahengered belsejében a pakolás nem e engedi át az olajat az egyik oldalból a másikba ? Mert igy akkor elveszti az erejt a nyomásnál !
Vagy esetleg az olajpompád , szállitja e a kellő mennyiségű olajat?
Az én gépemen a kinyomó cső 75mm átmérőjű az elejétől a végeig, szűkités nélkül. A beömlőnyillástól pedig 50cm hosszú a cső amiben brikettálódik az anyag. A kisérletezésnél hosszabb volt a cső, de akkor nekemis beragadt! Ezután fokozatosan szeleteltem le a cső hosszát , mig végül kibirta nyomni a kész brikettet!
Előzmény: papa49 (642)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 655
kőssz szépn
Előzmény: brikigép (654)
brikigép Creative Commons License 2008.11.09 0 0 654
Sziasztok!
Uldin! ez szuper. Az enyém így működik. Még az elektromos vezérlésen simogatok,de jól működött a próbán. A gép két irányba működik ,kettő nyomócsővel. Kicsit lassú,3Kw a főmotor ,az adagolóé 1,5Kw .Az elektromágneses vezérlőszelepet (szeleprészt) én készítettem 3mikrométeres pontosággal, megfelelő gyárit nem találtam,meg méregdrága.Eddig 3000 euróba van,teljesitménye csak 40 kg/h,de a brikett az szép,ellentéttel a csigás géppel amellyel eddig tartósan szép brikettet nem tudtam csinálni. Volt már hatszögű, nyolcszögű ,köralakú ,lukas.csak szép nem. Előpréselésre szalmához viszont kitűnő.
Szemi78-tudni kellene mekkora teljesítményű motorral hajtasz? A csigatengelyt axiálisan erősen kell csapágyazni lehetőleg acélházban. A csigát én 6mm -es kerek betonvasból hajtom. A nyomórészt (két-három) menet jó erősen heggesztem,14mm szélességűre, majd bekisérletezés után keményelektródával 3mm-es réteget heggesztek rá. A ház bevezetőnyilása kónuszos utánna pedig egyenes. A ház jobb ha szorítható,ennek sokféle formája lehet. De valószínű még én sem találtam meg a tökéletes alakot ,mert a csiga minden anyagnál másképpen viselkedik.
Uldin Creative Commons License 2008.11.09 0 0 653
Csak egy 5let. Ezek szerint a nyomás megfelelő a brikettáláshoz. A problémát a brikett beszorulása okozza. Egy olyan kinyomócsövet kellene készíteni, ami hosszában ketté van vágva. Egy másik munkahenger azon dolgozna, hogy a préselés idejére összeszorítsa a hosszában kettévágott préscsövet, amikor ki kell nyomni a csőből a brikettet a két fél szorítása megszünne. Ennek a cuccnak a vezérlése nem egyszerű. Nem tudom van ennek értelme?
Előzmény: istvan37 (652)
istvan37 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 652

szia papa49

szep a geped ugyanolyan mint az enyem meg mint a zsozee

nekem pedig ugyanaz a munkahengerem van mint neked csak az olajpompam kissebb egy picit de nem szorult bele pedig csak 4kw motor hajtja . szaraz anyagot tettel bele?vajon nem az a baj hogy nedves?azert szorulna meg

Előzmény: papa49 (642)
budai30 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 651
Hát igen! Vanak elönyök és hátrányok mind a két géptipusnál! Nem is olyan egyszerü brikettálot késziteni. :)))
Előzmény: Freedomocska (650)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.09 0 0 650
Annak idején én ezért gondolkodtam két fogaskerék szivattyúban és ezeket párhuzamosan működtetni így gyorsabban mozgatná a nagy mennyiségű olajat,amikor pedig elér egy bizonyos nyomást akkor átváltani a két szivattyút soros üzemmódra így pedig nagyobb nyomás érhető el.De hamar elvetettem a hidraulikus brikettáló ötletet mert a csigással nagyobb teljesítményt érhetek el olcsóbban de persze így gyorsabban is kopnak az alkatrészek-főleg itt a csigára gondolok.
Előzmény: budai30 (646)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.09 0 0 649
De én honnan tudtam volna,hogy nem" régi" csak a magas fordulatnál tudta kinyomni alapon gondolkodtam.
Előzmény: kertilali (648)
kertilali Creative Commons License 2008.11.08 0 0 648

Freedomocska! A traki az egy 1750 üzemórás mtz 82-es tehát még nem lehet kopott a szivattyúja hanem a az olajszállítása kicsi sztem!

Előzmény: Freedomocska (636)
kertilali Creative Commons License 2008.11.08 0 0 647

Csá Mindenki!

Zsozé! Nem belől van hegesztve a cső hanem kívül, az illesztés pedig naon patent, ott eltérés nincs mert a cső is 60-as mint a ráhegesztett kúp kezdő oldala!

Egyébként sima csővel kezdtem a kúp előtt, de ott egy idő után beleszorult a brikett, amit csak vídiás fúróval tudtam kiszedni belőle!

budai30 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 646
Üdv! Vannak gyári brikettálok amik 4.5-5KW villanymotorral müködnek. HIBA lehet még a megfelelö munkahenger is! Arról nem kaptunk adatot.? Napok ota keresem a megfelelö munkahengert de nem találok hirdetésekben. Azaz hogy lenne, de azok kb 80000Ft. Következtetésem ,hogy miért is "lassuk" a gyári brikettálok: nagy dugatyus  munkahenger! Lasan telik meg olajal, viszont nagy nyomásra képesek!
Előzmény: papa49 (638)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 645
a tengejed mijen vastagságrol indul és acsigaház akor nem szűkűl acsőt melegited én egy 250panonia blokal meg egy zsuk váltoval szeretném hajtani miavélemenyed birnifogja
brikigép Creative Commons License 2008.11.08 0 0 644
Sziasztok srácok ,látom jó társaság!
Fredomocska ! Tetszik a gázmotorhajtás,jó irány. Én brikettmotorra gondoltam,komolyan,már vagy 30 éve tervezem.Remélem a rosszvasba küldi az Ottó és a Dizelmotort, ez a fő munkaterületem.
A csigás géppel nagyon sokat szenvedtem. 1m hosszú a csiga , ebből 15cm a nyomó rész.Ez 3 menetből áll 60mm átmérővel. A menetek letágulásszerűen emelednek,és a csiga magja is vékonyodik a beékelődés elkerülése végett. A csigaház ellentétesen csavart menetű.Nállam nincs csőmelegítés ,de nem is működik stabil módon.Van egy sztorim: '99-ben nállunk bombázott a Nátó , éppen akkor kísérleteztem a géppel.Rendszerint beszorult, a motor nem fulladt le (14Kw) tovább rágta az anyagot, mígnem a fejlődő gáz berobbanása kilökte a csőből . Elszállt vagy 20 méterre és akkorát szólt mint egy ágyú, és ez sokszor volt mire behangoltam. Érdekes a szomszédok egy szót sem szóltak.
A hidraulikus gépnél 120 barral a csőben 1100 bar van. Láttam a neten ahol 2400 bár van a csőben. Ennyire rá se gondoltam hogy kell!
Sajnos képeket egyelőre nem tudok adni.
Üdv.
szemi78 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 643
szia engem érdekelne az ikercsigás prés hogy mijenhoszu acsiga mega cső mijenvastag.
Előzmény: brikigép (637)
papa49 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 642

Köszi a választ. Küldöm a képeket. Igaz, hogy a képen nem látszik a töltőcső, mert mikor a kép készült ki volt szedve. Várom az ötleteket. Köszi

Előzmény: zsozé1 (640)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 641
Szevasz András (brikigép)!
Látom sikerült belépned a topikba! Mig nemtudsz felrakni képeket, addig nyugottan küldheted a cimemre! Szivesen felrakom , ha akarod .
üdv zsozé
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 640
Szevasz papa49!
az én gépemen tényleg csak 2kw motor van és megfelelően birja a megerőltetéstt! Bár azt azért énsem tudom megmondani hogy napi 2-3 óra munka után maradna e még valami a motorból! Ha valamikor 100%-os lessz a gépem ami alatt aszt értem hogy, folyamatosan fog tudni működni akkor egy erősebb motor fogja hajtani! A te gépeden pedig töröm a fejem a leirásaid alapján hogy miért nem birja ! Jóvolna látni róla képeket! Próbáld meg nekem elküldeni emailen a képeket és felteszem . Majd a többiekkel közösen megvitatjuk a hozzávalókat!
Előzmény: papa49 (638)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.08 0 0 639
Üdvözöllek a topicon Brikigép--nyugodtan irhatsz bármiről vagy tehetsz fel képeket--várjuk.
papa49 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 638

tisztelt zsozé olvasva az 595.ös hozzászolásodat nagyon elcsodálkoztam a 2 kilovattos motorodon ugyanis én is csináltam egy hidralikus gépet amelyet egy 7,5kw-os motor 65 milliméteres csövön keresztül nem birja kinyomni a brikettett 175 báros olajnyommással  ezért nem tudom az enyémnek mi a baja holott a cső tükörsima saválló üdv

Előzmény: zsozé1 (634)
brikigép Creative Commons License 2008.11.08 0 0 637
Sziasztok gépkészítő társak!
Én most kezdek netezni még gyengén kezelem a komjutert, de brikett prést már annál többet bütyköltem úgymond hobbi módra. Gépeim sajnos nem kereskedelmi minőségűek, de amint olvasom Önök is becsületesen megkínlódnak mire megvan egy jó megoldás. Kifejezetten örülök hogy rátaláltam erre az oldalra. Most egyelőre anyit, hogy van egy duplacsigás, egy csigás-hidraulikus sajátmagam készítette gép,és egy kisebb pelletálóm,de csináltam már traktorhajtású előtömörítőt is szántóföldi használatra csak sajnos ezt mint szénpréselőt sikerült értékesítenem. Mindezt több mint 20 évi munkával értem el, de most is úgy vagyok egy alkatrészt alig-alig birok kinyögni. Ha kell akkor írok a részletekről is. Üdv.
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.08 0 0 636
Na de ott nem a traktor motor erejével volt a probléma szerintem hanem a szivattyú nyomása volt kevés (gondolom már nem mai darab lehet)azon a fordulaton.
Előzmény: zsozé1 (634)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.08 0 0 635
Én mindenképp gázzal akarok kísérletezni-üzemeltetni.Az én motorom soros hathengeres ,8,3 literes diesel gyújtású CNG gázos--tehát a célra ideális szerintem.Lassú fordulaton nem tudom üzemeltetni mert a gázos oldalát nem tudom kihasználni akkor--700 -as az alapjárata 1400-1500 körülire gondoltam az üzemi fordulatot --de majd meglátjuk a gyakorlatban.(Amúgy én az újat olcsóbban vettem.)
Előzmény: Uldin (633)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 634
Szevasz kertilali!
Elgondolkodtam a 595-s hozzászólásodon , ahol azt irtad hogy az általad épitett brikettálógép csak padlógázzal birta kinyomni a brikettet! Ami elég furcsa , mert az én gépemet mindössze 2kw villanymotor hajtja és van benne annyi erő hogy a brikettet előállitsam vele!!!! Ahogy néztem a képeket a gépedről és olvastam a kinyomó cső méreteit amit 60mm-ről 56mm-re csökkentettél és ezt össze heggesztetted. Szerintem ott volt a hiba amiért olyan nehezen nyomta ki a brikettet!
A heggesztést a cső belsejébe gondolom nemigen tuttad kicsiszolni simára , ezért megakadt benne a briket! Hagyni kellene a 60mm -es csövet szűkités nélkül!
Előzmény: kertilali (595)
Uldin Creative Commons License 2008.11.07 0 0 633
Ez egy jó öreg V8-as (gondolom) lassú fordulatú hajómotor, a kutyasz@art is meg lehet vele etetni. Ennyi pénzért ajándék, ha kell valakinek. 
Előzmény: Freedomocska (632)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.07 0 0 632
Szia.Kösz a segítséget de az én motorom azért ettől(szerintem) egy" fényévvel "előrébb van mivel gyárilag gázosra van tervezve azaz ehez alakították át az égésteret ,befecskendezőt na és a motor is 0 kilométeres.Amit keresek jelenleg egy hasonló méretű teherautó lendítő kerék --ez hiányzik a motorról és az önindító valamint a egy tápszivattyú.Én nem cserélném le egy kopottabb motorra--jó lenne ha sokáig elketyegne ha egyszer beindul.Más--Járom a MÉH telepeket rendületlenül.Tegnap például egy nagy fénymásolóból szedtem ki egy hajtóműves nagyon jó minőségű motort--gondoltam jó lesz az apríték adagolócsiga meghajtásához(kazán) mivel ide két csigát terveztem .Plusz még nagyteljesítményű léptető motor ,sok -sok panel ,szűrők,kondik,kapcsolók,komoly optikák,stb---az egész 1500 forint volt.Mais elnézek egy másik helyre még kellenének jobb minőségű 200 literes hordók,csövek a fagázos "projekthez".
Előzmény: Uldin (631)
Uldin Creative Commons License 2008.11.06 0 0 631

Freedomocska!

Találtam neked egy Cummins dízelmocit jó áron.

Cummins diesel gyári hajómotor V8, 7400 ccm,260 LE komplett de irányváltó nélkül eladó cserélhető. 250000 HUF (1000 Euro)

http://hajoeladas.hu/index.php?oldal=kerdes&id_classifieds=7471&session=null

szemi78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 630
nem tudja valki hogy mijenhoszu legyen a csiga kb meg mejiklene job aritka vagy asűrű menetű.
naox Creative Commons License 2008.11.06 0 0 629
iszonyu pazarlas arammal futeni. egyszeruen csinalj egy kis kalyhat olajoshordobol, pl., amin atvezeted a csovet. a friss brikettel vagy a hulladekkal tudod futeni a csovet, es nem kell plusz 2-3-5kW-ot fizetned az elmunek.
Előzmény: szemi78 (628)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 628
szeretném megkérdezni hogy acsigás gépre miből lehetne fűtőrészt csinálni.
Uldin Creative Commons License 2008.11.06 0 0 627
Érdeklődnék, sikerült-e valaknek Kínábol gépet behozni? Vagy esetleg folyamatban van? A tapasztalatok érdekelnének.
papa49 Creative Commons License 2008.11.05 0 0 626
megpróbálom ujra feteni a képet
Előzmény: istvan37 (620)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.04 0 0 625
Na ezen a "négyszögön" már én is gondolkodtam az egyik nap mert mi lenne ha nem kör alakú hanem hatszögű lenne a csigaház keresztmetszete és nem kellene" bordázni".
Előzmény: budai30 (622)
istvan37 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 624
nem hiszem el...... nezzetek be a topikba  elobb ott kene olvasgatni... segitsegul a 97es hozzaszolast nezetek meg
fabia476 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 623

Szia!! Én vagyok az abszolut kezdő brikett ügyben, a videót megnéztem tanulságos volt. Esetleg valahol találok leirást a méretekről meghalytás sebességéről, csiga átmérőjéről motor erő igényről??? ilyesmi köszi

Előzmény: budai30 (622)
budai30 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 622

Uraim! Szerintem ebben a topikban szerepel már ez a videó!!! Én is innét vettem, ugy hogy nemtudok rolla semmit, de a videó végén ott a kész gép. igaz nem müködés közben.

Itt mindenki csöben gondolkodik? négyzet keresztmettszet nem egyszerűbb??

szemi78 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 621
kősz a videot de tudnálsegiteni ,hogy a gép eleje menyire szűkőlhetősze és menyire tőmőrithet kőszi.
Előzmény: budai30 (615)
istvan37 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 620
sajnos semmi level sem jott nekem.nem tom mi a baj?jo cimre kuldted? istv_kalman@yahoo.com
Előzmény: papa49 (618)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.04 0 0 619
Szevasz Papa.Küld el nekem is --majd én felrakom a képeket az az én fényképeimmel.
Előzmény: papa49 (618)
papa49 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 618
szia isván vasárnap délután ujra elküldtem a képeket  hamegkaptadragdfel őket
Előzmény: istvan37 (593)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.04 0 0 617
Szerintem a támcsapágyazás hiányzik a csigatengelyről.
Előzmény: Uldin (616)
Uldin Creative Commons License 2008.11.04 0 0 616

Méretezés, egyéb adatok nincsenek a géphez?

Esetleg valaki megépítette? Tesztelte?

Előzmény: budai30 (615)
budai30 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 615
Előzmény: szemi78 (612)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.03 0 0 614
De ki csinál itt rajzot?Az ember összeszedi amilye van és amit guberált a MÉH telepen (ma is találtam okos dolgot --holnap után felteszem a fényképet róla) majd összetákolja--a hiányt pedig pótolja.Szerintem két egyforma gépet évek múlva sem fogsz itt találni a topicon--bár tévedni emberi dolog.
budai30 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 613

Barátom itt rajzok csak fejben léteznek!

valahol volt egy jo kis video!

szemi78 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 612
valaki mutason már valami rajzot csigás préseről kőszi.
budai30 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 611
Ugy látom fejben itt mindenki jó! :))) ( csak az a gond hogy mindenkinek le kell kűzdenie a saját buktatóját sajna:(( 
Előzmény: kertilali (608)
budai30 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 610
"zsozé"
budai30 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 609
Meghajtásra van egy 4LE benzines fűnyiromotrom, vagy egy 2.2KW os 380/220 as mocim 1470fordolattal. Csak azt nem tudom milyen irányban induljak el. A csigás gép viszonylag egyszerübb és olcsobb, termelékenyebb ,de a működtetéséhez sokal tőbb energia szűkségesebb a jó működéshez. A hidraulikus gépet nézétek meg Zsózét 2KW os motorral működteti, viszont ezek a cuccok még használtan is baromi drágák ha mindent meg kell venni az elkészitéshez.
kertilali Creative Commons License 2008.11.03 0 0 608

Rajz nincs, elképzelés van :)

Fejben van az egész!!! :))))

Előzmény: szemi78 (606)
istvan37 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 607

szia naox

hogy allsz a geppel? meg nincs kep?  legyszi tegyel mar egy par kepet ugy ahogy van a gep ,nem baj  ha  nincs meg keszen

koszi

szemi78 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 606
De ha elado légyszi szoj kősz szépen.acsigás megoldás mijen vanvalami rajzod.hidraulika munkahenger nem tud valaki .
kertilali Creative Commons License 2008.11.03 0 0 605

Csá!

Ezen még nem gondolkodtam, de ha acsigás gép összejön, lehet hogy megválok tőle, de ez NEM BIZTOS!

Egyenlőre nem eladó!

Előzmény: szemi78 (604)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 604
hello kertilalitol kérdezném ,hogy ahidraulikus prést neme elado és haigen menyiért előreis kőszőnőm.
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.03 0 0 603
És hogyan?Egy villany motorral megtekernél egy hidraulika szivattyút ami működtetné a hidromotort és az pedig a brikettálót---talán egyszerűbb a villanymotor-fogaskerék áttétel-brikettáló.Miért kellene drágán ,bonyolultan megoldani?
Előzmény: budai30 (601)
naox Creative Commons License 2008.11.03 0 0 602
mi az, hogy hidromotor?
Előzmény: budai30 (601)
budai30 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 601
Gondolkozott már itt valaki azon hogy, hidromotorral hajtani a csigás brikettálót? Nem igazán ismerem a szerkezetet, lehet hogy kevés lenne?
kertilali Creative Commons License 2008.11.02 0 0 600

Kössz szépen de fogaskerékszivattyúm van nekem is targoncához való!

Most inkább csigás gépet csinálok mert az egyszerűbb :)

Előzmény: Freedomocska (599)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.02 0 0 599
Én Miskolcon túl .Fogaskerék szivattyúval tudtalak volna segíteni.
Előzmény: kertilali (597)
szemi78 Creative Commons License 2008.11.02 0 0 598
sziasztok szeretnék kérniképet vagy valami műszakirajzot a szemi781118@citromail.hu előre is kőszőnőm.
kertilali Creative Commons License 2008.11.02 0 0 597

Hajdú-Bihar megye!

Biharnagybajom! Püspökladánytól 15km!

És te? Neked esetleg van tápegységed?

Előzmény: Freedomocska (596)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.02 0 0 596
Druszám ,merre felé lakol--esetleg tudnék neked segíteni ez ügyben.
Előzmény: kertilali (595)
kertilali Creative Commons License 2008.11.02 0 0 595

Szevasztok skacok!

A gép működött, ill. most is működne csak hidraulika táp kéne hozzá, mert mtz hajtotta és azzal bazira drága volt ill. kevés volt az olajszállítása mert beragadt az anyag!

Ahhoz hogy kilökje a brikettet a vége felé már padlógázzal kellett nyomatni a trakit, és nem kell hozzá érettségi hogy kikövetkeztessem, itt már zabált rendesen! :)

zsozé1 Creative Commons License 2008.11.02 0 0 594
Szevasz KertiLali!
Szeretném kérdezni tőled ! Mivel möködteted a gépet és hogy sikerűlt e brikettet előálitani ?
Előzmény: kertilali (588)
istvan37 Creative Commons License 2008.11.02 0 0 593
sajnos a kepek nem jottek el .kerlek probald ujra
Előzmény: papa49 (585)
Uldin Creative Commons License 2008.11.02 0 0 592
*mazsolázni*
Előzmény: Uldin (591)
Uldin Creative Commons License 2008.11.02 0 0 591

Egy kis segítség a fagázos cucchoz:

A teljes dokumentum letöltehető innen:

http://aktweb.chem.u-szeged.hu/VegyMuv/Vegyipmuveletek5_hetdiszpelv.pdf

Lehet mazolázni a megoldások között :-)

Előzmény: Freedomocska (583)
budai30 Creative Commons License 2008.11.02 0 0 590
Van egy forgácsadagolom kazánhoz. Ha lesz időm lefényképezem és az anyag bevitelre tökéletes! Vagy volt ott neked valami szerkezet ahol berakod a szalmát?
Előzmény: kertilali (588)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.01 0 0 589
Ha elhajtotta a csapszeget akkor működött is --hova lett a hidraulika rendszer?Vagy csak kísérleteztetek "kölcsön" hidraulikával?
Előzmény: kertilali (587)
kertilali Creative Commons License 2008.11.01 0 0 588

A csiszolgatás alatt mit értesz?

Vmi ötlet? Bármit szívesen fogadok!

Előzmény: budai30 (586)
kertilali Creative Commons License 2008.11.01 0 0 587

Csá Budai!

A brikettálandó anyag szalma!

Van pár ha földünk és ezen melléktermékként keletkezik mert nincs állatállomány!

Így hát meg kell menteni a drága energiahordozót!

A csiga csak az anyag továbbítását végzi az előtömörítő térbe, ahol volt egy előtömörítő munkahenger is, csak az elhajtotta a csapszeget, ezért leszerelésre került!

A présfej 10cm hosszan kúpos, 60mm-ről 56mm-re szűkül ha jól emléxem, de ha vkit érdekel majd megmérem pontosan!

Üdv mkinek!

Előzmény: budai30 (586)
budai30 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 586
Nem rossz kertilali gépe! Ugy látom még csiszolgatni kell. Ha jol látom 10cm átméröjü terményfelhordó csiga van beépítve? Mi lessz a brikettálandó anyag?
papa49 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 585
Hello István elküldtem a gépröl a képeket vagy sikerült vagy nem ha megkapod tedd fel a topikra amelyiket jónak látod.
Előzmény: istvan37 (553)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 584
Ime kertilali gépe!
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.01 0 0 583
OFF:Egyenlőre ott tartok ,hogy 200 V-os kondenzátorokat keresek az AWI-hoz. ON:
Előzmény: Uldin (581)
Freedomocska Creative Commons License 2008.11.01 0 0 582
Én is saját tervezésűt építek .Úgy akarom a ciklont csinálni,hogy egyúttal hőcserélő is lenne azaz a reaktorből kilépő forró gáz (3" -os cső) egyből a ciklonba kerülne (200 literes hordóból lenne ez is) aminek a közepén (tengelyén) futna egy cső amin keresztül menne az égés levegő és már melegedve jut az égéstérbe.A rendszert úgy gondoltam -mivel túlbonyolítottam az eredetihez képest - ,hogy a végére beépítek egy szívó ventilátort és így könnyebben átáramlik a gáz a szűrőkön ,hűtőkön stb.
Előzmény: Uldin (581)
Uldin Creative Commons License 2008.11.01 0 0 581

Fagázzos ketyerét még nem csináltam. Viszont ha a rendszered összeállt, légyszi oszd meg velünk az eredményeket. Nagy buli lenne, ha működne a fagázos dízel. Kíváncsi vagyok egyáltalán elindul-e fagázzal a dízelmoci.

Jut eszembe, régebben csináltam egy ciklont, ki lehetne próbálni fagáz tisztításhoz használható-e? Igaz ez egy hidrociklon. Az arányai következők D az átmérő a tetején van egy párhuzamos falú cső 2D hosszú utána a kúpos rész 10D hosszú az alján 3/4"-os kijárat van. A bejárat érintő irányban 1D-re a tetejétől az is 3/4"-os, valamint a tetején a kör közepén szintén van egy 3/4"-os csőcsonk. Az egész cucc kb. 2 méter magas.

Egy nagynyomású észterezőgép fejlesztésekor készült, de méretezve nem volt, csak az ujjamból szoptam a méreteket. Ebben a ciklonban terveztem a metanol és az észter (expandálását) és elválasztását a felső csonk egy hőcserélőhöz ment..... de ez nem lényeg a fagáz szempontjából....

Előzmény: Freedomocska (571)
zsozé1 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 580
Szevasz Lali!
Örömmel felteszem a képeket!
Előzmény: kertilali (578)
Uldin Creative Commons License 2008.10.31 0 0 579

Van ilyen, hogy szeretne valaki megszabadulni a földjétől. Nem is ritka dolog, egyszer nekem is ajánlottak egy kis földet házzal Békés megyében egy kis faluban. Jelképesen 15000Ft-ot kértek érte. A gazdája nagyon szeretett volna megszabadulni az ingatlantól. Aztán megnéztem a helyet, egy kis parasztház volt a telken, de jobbról is balról is cigók laktak, meg úgy egyébként is tele volt az egész falu mosdatlan fekete emberekkel. Aztán arra gondoltam, hogy mit keresekén  én itt, keresem a bajt? Nem kellett a ház a föld.

Mi a fenét lehet kezdeni egy olyan faluban, ahol felnőtt egy nemzedék, akik nem ismerik, nem tudják, mi az a munka. De, munka lehetőség sincs a környéken. Ami persze nem zavarja őket.

Előzmény: naox (576)
kertilali Creative Commons License 2008.10.31 0 0 578

Hi Zsozé1!

Gondoltam hogy jön ez a kérés és délelőtt készítettem is pár képet! :-)

Csakhogy még nem tudok képet feltenni, ha elküldöm neked felteszed?

Előzmény: zsozé1 (574)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.31 0 0 577
Én sem tudom!!Feladtam hírdetést már egy párszor ,hogy földterületet vennék --sokan elednák műveletlen zártkerti területüket .Ez az illető is felajánlotta 10000 Ft ért de nekem elsőre nem tetszett majd pár hónap múlva felhívott telefonon,hogy ingyért is ideadná csak ne legyen a nevén mert fél az adóztatástól (nehogy kitaláljanak erre is valamit --gondolta) csak én intézzek ill. fizessek mindent amit amúgy is nekem kellett volna a tulajdoni lap és térképszelvény kivételével.---Belementem.Műveletlen gyengén lejtős terület.Energia ültetvénynek talán jó lesz---megpróbálom a szomszéd területeket is megvenni,azért nem mindenki adja "ingyé".
Előzmény: naox (576)
naox Creative Commons License 2008.10.31 0 0 576
hogyan lehet foldet 0ftert venni?
Előzmény: Freedomocska (575)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.31 0 0 575
A MÉH-telep haldoklik,alig találtam valamit.Viszont ma vettem a hegyen 1 hold földet 0 forintért !Csak egy-két telefonálásomba került ill. nekem kell fizetni a tulajdoni lapot,ügyvédet stb. --de szerintem megéri mert a FÖLD a jövő értéke meg a víz--nem is értem az embereket.Alapanyag hiány várható szerintem!-tehát területet kell venni.
zsozé1 Creative Commons License 2008.10.31 0 0 574
Szevasz Kertilali ! Üdv a topikon!
Tudnál képet mutatni a hidraulikus gépedről ? Mint olvashattad a topikon egyszerre 3 brikettálógép próbál megvalósulni házilag! Igy bármilyen prototipusnak a képét szivesen látjuk, mert ahoz mind régi és új hozzászólónak könnyebb a hozzászólása illetve ötletadása! Előre is köszönöm!

Zsozé
Előzmény: kertilali (572)
kertilali Creative Commons License 2008.10.31 0 0 573

Jelenleg én is csigás gépen gondolkodom, csak a présfejjel van gondom, ami a dugattyús gépnél is gyerek cipőben jár még! :-(

kertilali Creative Commons License 2008.10.31 0 0 572

Helló mindenki!

Végigolvastam a topicot és gondoltam csatlakozom!

Jómagam már csináltam egy hidraulikus gépet, ami működik is csak a hidraulika ellátást  kellene megoldani!

Freedomocska Creative Commons License 2008.10.31 0 0 571
Tudom téged érdekel a fagázos téma..valamennyit építettél vagy próbálkoztál a szerkentyűvel?
Előzmény: Uldin (568)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.31 0 0 570
Még a MÉH telepes témához:Ha lessz időm ma is elnézek.A múlt héten találtam két nagyon jó állapotú fém 200 literes hordót zárható fedéllel + 2 tartalék fedél rá (5700 Ft--hát nem volt olcsó ,a sima olajost 1600-ért vettem darabját).De menni kell mert jövőre talán ez a lehetőség is megszűnik.
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.31 0 0 569
Így igaz--ciklon,szűrés,mosás,hűtés,stb kell de nem komoly technológia--már megy az anyag összeszedése.----Addig míg lesznek MÉH telepek ahova beengednek lomolni,sajna mindent szigorítani fognak.Biogáz:nem tisztán trágyából akarom hanem javarészt nővényi hulladék darálékjából +csirke trágya.A diesel motorhoz még annyi itt nincs alapjárat (piros lámpák,forgalmi dugók,stb.) csak indulásnál és leállításnál.A felesleges gázt el lehet fáklyázni ill szárítani vele--A fagáznál nincs ilyen gond csak a fűtőértékkel van gond--ötöde, hatoda a biogáz vagy földgázénak--de kiegészíteni és kísérletezni érdekes és jó valamint a ciklikussága is jobb mint a biogázénak(én határozom meg mikor termelődik és a szakaszos üzemeléshez jobb így).A lényeg szerintem minnél kisebb befektetési kockázattal a lehető legolcsóbban előállítani eggységnyi energia mennyiséget figyelembe véve még azt is ,hogy 3-4 év múlva itt biztos összeomlás lesz.Én erre a brikettálóra a kiadásokat durván 1-2 millió közt számolok úgy ,hogy mindent magam csinálok barkács módszerekkel--házilag építve de nem kis teljesítményre.Jelenleg ott tartok ,hogy most cserltem oxigén palackot például (8100 Ft ) és keresek megvételre argon palackot --ha vala kitud segítsen ebben de nem BP.-en inkább borsod megye közelében.Megpróbálok mindent a legolcsóbban megoldani mert ha bukik a dolog akkor ne legyen orbitális károm.Mivel nincs más brikettes topic azért írom itt le na és én is házilag építem meg.
Uldin Creative Commons License 2008.10.30 0 0 568

A fagázt mivel tisztítod? Kellene oda egy ciklon első körben és egy kis vizes mosás sem árt. És le kell hűteni a gázt. Sajnos piszok híg a fagáz, a dízelnek, meg kell a légfelesleg.

A biogázos törtrénethez, pedig trágya kell. Ha vannak jószágok az sem gond.

A haverjaim kipróbáltak egy dízelmercit PB gázzal. Kb. a levegő 30%-áig lehetett adni neki a gázt aztán kopogni kezdett a motor. Jelentősen csökkent a dízelolaj fogyasztás. Alapjáraton le kell zárni a gázt.

Előzmény: Freedomocska (567)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.30 0 0 567
Ez a cummins motornak is 250 lovas a csúcsa--mindenképp nagyteljesítményűt akarok mármint nem 2-5 Kw-at.Vannak beton medencéim amit nem tudok mire használni--ötlet :akár kis beruházással biogáz előállítására is alkalmasak--de hova tegyek ennyi energiát--legjobb brikett formában az energiát" elraktározni" és eladható is.Közben egy kis fagázos kísérlet is befér.
.
Előzmény: Uldin (566)
Uldin Creative Commons License 2008.10.30 0 0 566

Ezeket nem hirdették sehol sem.

A gépeken van üzemóra számláló a karbantartás miatt.

Mekkora gép kell? Egyáltalán szükséged van ekkora gépre? A villamos teljesítmény mellett rengeteg hőt is nyerhetsz a kipufogóról.

Egy komplett kis brikettáló üzemet el tud látni energiával. A darálók egyebek mehetnek villannyal, a hővel meg szárítani tudsz.

Szarvason van egy dízelhajtású pelletálló üzem, ocsuolaj hajtja a generátort.

Előzmény: Freedomocska (565)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.30 0 0 565
Ezeket a kórházi generátorok hirdetését hol lehet megtalálni?
Előzmény: Uldin (563)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.30 0 0 564
Ez a motor egy 0 üzemórás hathengeres gyárilag gáz-diesel motor (Cummins).Nem étolajjal hanem fagáz-biogázzal akarom működtetni ill. a brikettálót hajtani vele--azt is majd kísérleti jelleggel.Az ember mindig egy információ alapján dönt ,utólag már nem érdemes ezen rágódni --bár még minden elmélet "borulhat".
Előzmény: Uldin (563)
Uldin Creative Commons License 2008.10.30 0 0 563

Törtszemű avas napraforgót fillérekért lehet venni, vagy ocsuból kitisztítani. Az avas rossz ízű növényolaj kiváló dízel hajtóanyag. Előfordul, hogy vagonszámra beszerezhető befülledt napraforgó mag. Arról ne is beszéljünk, hogy kiváló pellett, brikett készíthető a napraforgó ocsuból. A kis kínai pelletálóval csináltam napraforgó pelletet, úgy égett, mint a feketeszén. Az olajtartalom miatt magas az égéshője.

Részletek itt:

ÉTOLAJOS AUTÓ technikai problémái

Nem tudom mennyi pénzt adtál azért a motorért, de lehet jobban jártál volna, ha megveszed egy kórház leselejtezett tartalék generátorát. Sok helyen gázmotoros generátorokra cserélték a dízelgenerátorokat, amiket szépen leselejteztek utána. Asszem épp a fentebb belinkelt fórumon volt ez téma. Kicsit szétnéztem ez ügyben és kapásból 4db kidobott kórházi generátort is találtam. Volt egy 60kW-os őskövület működésképtelen, valamint pöccre induló 90-150-200kW-os gép. A gépeket fűtötték, hogy áramszünet esetén minél hamarabb indulhasson a generátor. Az első kettőt direkt befecskendezéses (MAN rendszerű) RÁBA motorral szerelték, a nagyobb teljesítményű az turbódízel, a kisebb egyszerű szívódízel, valamint a 200kW-os generátort egy f@sza  12 hengeres, osztott égésteres, (örvénykamrás) GANZ dízelmotorral szerelték. (Mintha csak étolajhoz találták volna ki.) A fent belinkelt fórumon van róla kép is. (1726. hozzászólás.)

Közös jellemzőjük, hogy alig jártak pár órát a gépek. Inkább csak a karbantartáskor kicsit megpörgették őket. Valamint a gépek elszállítása többe került jóformán, mint amennyit kértek érte, csak tünjön el onnan a gép.....

Előzmény: Freedomocska (561)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.30 0 0 562
Nekem nem kellene állandóan a befecskendezési időt változtani ill azok adagjait mivel csak a gázok begyújtásához kell a gázolaj láng.Annyi van hogy a gázok égési sebessége még a benzin-levegő keverék égési sebességénél is nagyobb.
Előzmény: halaloszto (559)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.30 0 0 561
Amit vettem diesel motort sajnos" elektromosan"hiányos.Eredetileg is gázos üzemű(CNG) és hiányzik lambda szondától kezdve a mittudoménmégmiig.Mivel ez egy busz motor és változó terhelésre és körülményekre tervezték az elektronikát és a külömböző érzékelőket szerintem ezekre brikettáló meghajtásakor nem feltétlenül szükséges.Lenne egy alapjárati előbefecskendezési szög majd egy kitapasztalt és beállított állandó fordulatú befecskendezési szög(amit én határoznék meg).A múgy fagáz-biogáz üzemeltetésre(kísérletre) gondoltam.A kiserőmű topicban tettem fel képeket és kérdéseket a motorról.
Előzmény: budai30 (558)
budai30 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 560
Néztem egy chiptuningot, de ott csak a turbos-diselre adnak, borsos áron.
Előzmény: Freedomocska (557)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.30 0 0 559
milyen motor az?

kozvetlen befecskendezos dizel, elektromos befecskendezovel?
azon az a rengeteg elektronika pont semmi mast nem csinal, mint eldonti hogy mikor es mennyit kell befecskendezni.

vajk
budai30 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 558
Mire kellene egy disel elögyujtás szabályzó?  Mit kellene hogy megoldjon?
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.30 0 0 557
Lehet ,rosszul fogalmazok --nem kimondottan a csigahajtásra gondoltam (téma) hanem teljesítmény ,hatásfok,csiga és fogaskerék áttétel ,traktor,megminden.... összességében.Na és ezt nem fogod megint elölröl kezdeni a vitát ha valaki bejön a fórumra.Talán így jobban körbe írtam. Más-- mivel elég jártas vagy imformatikában és elektronikában kérdezném tőled:nem lehetne a sok elektromos kütyüt lehajintani az én motoromról és csak a porlasztó csúcsok elektromos múködtetése maradna meg ami persze "maszek " lenne?Magyarul csinálni egy diesel előgyújtás szabályozót.
Előzmény: erbe (554)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.30 0 0 556
Félreértetted--nem arra gondoltam amit írtál hanem arra hogy nem fogod újra és újra alapjaitól kezdeni a vitát(témát).Tudom ,hogy állandóan képezted magad és ezt tiszteletben tartom na és segítő szándékkal írsz be a fórumra.
budai30 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 555
Ha nem jó, akkor nem jó! van egy ford bolygoművem igaz az nem lassit anyit amit kellene, de tehetnék rá ékszíj tárcsát. Jó lenne? A lényeg hogy 90 fokot fordulni kell, mert a motor fügöleges tengelyü.
erbe Creative Commons License 2008.10.29 0 0 554
"Nézzél utánna mert attól tartok Erbe nem fog "elmélyülni" ilyen témában."
Elmélyülhetnék, mert alapom van hozzá. Eleget tanultam Felvonó karbantartói tanfolyamon, majd technikusi továbbképzésen. 1 és több bekezdésű csigák, önzáró stb. Legyen elég itt annyi, hogy 1 bekezdésű csiga nehezen tud 50%-nál jobb hatásfokot, inkább kevesebbet. A kertitraktorok vas-vas csigáitól meg ne a jobbik eredményt várjuk.
Előzmény: Freedomocska (540)
istvan37 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 553

ha jol ertem akko a kepeidet ide a forumra tegyem fel. szivesen felteszem a te nevedben.   cimem istv_kalman@yahoo.com  

varom a kepeket

Előzmény: papa49 (551)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.29 0 0 552
Ha jól értem 6 Kw-os motorral hajtod 148 mm-es csigát?
Előzmény: bjoco (546)
papa49 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 551

Megint elolvasva irásodat csak pozitiv dolgot tudok írni ,ugyanis az eddig préselésre használt csöveim mind saváló, tükörfényesre polirozzott csövekböl álltak.A gépemröl rövidesen megprobálok számodra fotot elküldeni, mivel hogy a forumban nekem még nincs erre jogosultságom.Légyszives közöld az e-mail cimedet,hogy a fotokat tudjam küldeni.Ugyan a gépböl a nyomocső most ki van szerelve, de a csőrőll készült fotot is fogok tudni küldeni rövid idön belül.

Előzmény: istvan37 (550)
istvan37 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 550
a cso belso fala ki van csiszolva? legalabb egy furogeppel?mert ha durva akko az a baj    a 65mm csonek nem kell hosszabb legyen a suritese mint max 4oomm
Előzmény: papa49 (547)
istvan37 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 549
tudnal e kepeket tenni a gepedrol? szivesen megneznenk es akko talan segithetnenk konnyebben
halaloszto Creative Commons License 2008.10.29 0 0 548
nekem ugy tunt, hogy a gyariak nem azzal csinalnak suritest, hogy durvan csokkentik az atmerot (vagy ha igen, akkor a csiga es csigahaz is kupos), hanem egyszeruen a kimeno cso hosszu.

minnel hosszabb, annal jobban tapad a kesz cucc a falahoz, annal nagyobb nyomas kell hogy mozduljon elore. igy a hosszal lehet szabalyozni hogy mekkora a nyomas, amivel a preseles tortenik.

vajk
papa49 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 547
olvasva válaszodat csak anyit tudok mondani  hogy sajnos de igaz amit leirtam a cső hosza max50cm volt mégis ugybekeményitete hogy  hilti vésővel keletkiszedni ezért gondolam egyfüthető présfejre ha netalán valaki tudnabenesegiteni a szivatyu zsir uj 250bárttud az edig használt cső méretek  belső átm 65mm, és 50mm
Előzmény: istvan37 (522)
bjoco Creative Commons License 2008.10.29 0 0 546
Ez is hosszirányba bordás.Az anyag a csigával együtt forog de nem tömődik be a csigaházba.Nekem a prés fejbe tömődik be,de valószínű az a gond, hogy túl nagy a sűrítés mert a csigaház belső átmérője 148 mm a présfej kilépő oldala pedig 90 mm. És valószínű ezért tömődik be mert nagyon nagy az átmérő különbség.
Előzmény: halaloszto (545)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.29 0 0 545
Nade a husdaralonak a csove belul tengelyiranyban bordas!

Ha a cucc nem tud benne megforogni, akkor kenytelen elore menni. Csak ugy tud beallni, ha forog a csigaval egyutt.

vajk
Előzmény: bjoco (544)
bjoco Creative Commons License 2008.10.29 0 0 544
A belső csőfal esztergált a kilépő oldalnál a cső belselye a húsdarálóhoz hasonlóan ki van ütve kb. r30 r40-es rádiusszal, kb. 300-400 mm hosszan, mert amíg ez nem volt meg addig a brikett bekeményedett a csigába.
halaloszto Creative Commons License 2008.10.29 0 0 543
Neked milyen a huvely belso fala? Amiben a csiga forog.

vajk
Előzmény: bjoco (541)
budai30 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 542
Egy meg gyözö érv hogy felejtsem el a csigát.
Előzmény: bjoco (541)
bjoco Creative Commons License 2008.10.29 0 0 541
Sziasztok én egy új hozzászoló vagyok!Én is építettem egy csigás brikettálót.Először csigahajtóművel kísérleteztem ami nem vált be mert lerágta a fogakat a csigáról.Utánna egy fogaskerék hajtóművet építettem rá amit egy 6 Kw-os motorral hajtok.A motor fordulata 970 f/p. A fogaskerék hajtóműáttétele 1:40-hez, így 24-et forog a csigám,de sajnos a présfejből nem nyomja ki az anyagot.Oda belekeményedik és vágóval szedem ki.Ha valakinek van jó ötlete szívesen elfogadom.
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.29 0 0 540
Szóval....ööö...eléggé összekavarod a hatásfokot,teljesítményt,áttételt,stb.A fogaskerék máshogyan műkődik (legördülnek a fogak egymásról-kicsi a súrlódás) mint a csigás hajtómű ami alapból máshogyan működik (pont nagy a súrlódás).Nézzél utánna mert attól tartok Erbe nem fog "elmélyülni" ilyen témában.
Előzmény: budai30 (538)
budai30 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 539
ami nem vész el az átalakul!!! De mivé? A termelt energia fele kimegy a csigahajtómüvemen. Azt nem értem hova bujik el a maradék 50% ami pontosan a fele. Veszek egy vadiúj autot ami 100LEs motorja van, van benne egy váltó ami lassít! de azt még mindig lasitják a tervezök egy bolygomüvel. akkor egy 100LE autóból igy lessz 25LE? Mért kell a csigahajtomüvet hüteni? Az a baj hogy én nemtudok hatásfokott számitani, ezért én ezt nem igy gondolom. Én ugy gondolom ebben az esetben hogy az 5,5LEös motor egy tengelyre 5,5LEöt lead. Biztos vannak surlodási tényezök de lehetettlennek tartom hogy csak 2,25Le maradjon.
Előzmény: erbe (536)
budai30 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 538
hogy jön ki az a 50% hatásfok? mit jelent? Ha az 5.5LE-öt lasitó áttételre rakom akkor a lasitott kihajtásom sokkal  erösebb lessz. példa rá a traktorok 8-9 sebeség fokozat, plussz felezö!
Előzmény: erbe (536)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.28 0 0 537
Semmit nem adnak ingyen--épp most állok villany bekötés előtt --szombaton betonoztuk be a csövet ,13000 csak a műa.doboz,meg még sorolhatnám.Egy fázison 20 A a másik kettőre 16A-es automatát tetetek.A lakásomba is három fázist köttettem anno.
Előzmény: halaloszto (535)
erbe Creative Commons License 2008.10.28 0 0 536
Az a gyári csigaáttétel legfeljebb 50% hatásfokú!!! Legelőször azt kell megoldanod, hogy a csigaáttételedet megfelelően tudjad hűteni. A motor által termelt energia fele azon megy ki. A 4 KW-odból marad a fele, amit 1 db 2 KW-os motor még 220V-ról is produkálna. Valamivel olcsóbban. Persze nem csigaáttétellel kell lelasítani, mert megint ugyanott vagy.
Előzmény: budai30 (533)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.28 0 0 535
Ahhoz hogy egy 5kw villanymotort uzemeltethess kell minimum 3x16A. Ha most mondjuk 1x25A van, akkor az elmunek es a szerelonek szumma alsohangon 80 rugot ki kell fizess hogy meglegyen a 3x16A.

vajk
Előzmény: Freedomocska (534)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.28 0 0 534
Na azt részt végképp nem értem--4 kw-os m....sok forintot havonta---benzinből veszel pár litert és kész.Fordítva van szerintem !A benzin a drága az áram olcsóbb és mindeggyikért annyit fizetel amennyit használsz ---kivéve ha valamelyik "balkéz" felől jön.
Előzmény: budai30 (533)
budai30 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 533

A csiga áttétel gyári, bizom benne hogy kibirja az eröhatásokat. Legrosszab esetben nembirja a kuplung rész /pár ezer forintos alkatrész/ viszont a motor megmarad. És még van egy kis kipufogo gáz Ami jó meleg és jó helyre kellene vezetni, mondjuk füteni a csövet!!!

NINCS 380V om! Van helyete egy rotakapám. 4KW os vilanymotor meg 2KWos fütötest is meg eszik sok sok forintot havonta. Az év végi vilanyszámlán meg csodálkozunk. Ugyhogy ha van benzinem ketyeghetünk ha nincs akor meg veszünk pár litert.

13 oldalt végig olvastam, látam a dugatyus komreszoros gépet, szerintem tul gyors a dugatyu mozgása itt szerintem a dugatyuszár végén lévő sonkának az erőkihatása lenne a névadó szerintem. legyen ott egy 2kilos fötengely sonka, az csinál valamit, no de ha 20kilos! az szerintem ugy bekalapálná a cucot kisebb sebeségnél is hogy lehet nem esne szét, szerintem.

Uldin Creative Commons License 2008.10.28 0 0 532

Ha fagázzal járatod, gondolom csökken a teljesítménye. Biogáz viszont jó lehet a célra.

Előzmény: halaloszto (531)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.28 0 0 531
ezt ugy kell erteni, hogy 3600-on adja le az 5.5kW-ot, de van rajta gyarilag egy 1:24 csigas attetel? es igy jon ki a 150-es fordulat? az nem rossz!!

vajk
Előzmény: budai30 (525)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.28 0 0 530
:.kiváló !
Előzmény: Freedomocska (528)
vberko Creative Commons License 2008.10.28 0 0 529
Üdvözlet mindenkinek!

Nagyon jó a topic, csak így tovább :)
Eddig csak lelkesen olvastam a topic-ot, most lenne pár kérdésem.

Ha jól tudom ~800 bar nyomással kell préselni az aprítékot, így a hőmérséklete ~100-150 fokig is felmelegszik és összeáll az apríték.

A kérdésem az, hogy itt a két tényező együtt kell, hogy szerepeljen, illetve a hangsúly melyik tényezőn van ?
Olvasgattam de a két tényező kapcsolatáról igazán nem találtam részleteket (vagy csak elkerülte a figyelmemet).

Kérdezem mindezt, azért mert a fő gond (ha jól látom) a nagy nyomás előállításán van.
Amennyiben ezt a 150-200 vagy magasabb hőmérsékletet mi állítanánk elő valahogy, akkor elég lenne kisebb nyomás is ?

Freedomocska Creative Commons License 2008.10.28 0 0 528
Ha visszaolvasol észreveszed ,hogy én is" dugattyúsban" gondolkodom (vagy kiserőmű topic) de én még mindig úgy látom a benzin nagyon drága préselvény előállításhoz ill a motor is aránylag hamar "elfárad" majd ezért drága ez a beruházási forma.Kísérletezni viszont kiválló !
Előzmény: budai30 (527)
budai30 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 527
én ugy gondolom egy kapálogép motorját folyamatos, monoton üzemmodra tervezték. én már leteszteltem jól birja a kiképzést utánfutoval esöben, sárban, hóban jól megrakva szerintem egy jó motor. biztos drágáb mint az áram, viszont nem lennék vezetékhez kötve s akár egy rét közepén is szorhatnám bele a szénát és brikettálhatna.
Előzmény: Freedomocska (519)
budai30 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 526
Erőátvitel módja - áttétel: Csigakerékhajtás - 1:24

ezek gyári adatok.

budai30 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 525
Motor fajtája: Négyütemű OHC Teljesítmény (Le/kW): 4,0kW/5,5LE - 3600 f/p Üzemanyag fajtája: >86-os ólommentes benzin Nyomaték (Nm): 11,4 Nm - 2500 f/p Hengerűrtartalom (cm3): 160 cm3 Hengerek száma: 1db Henger átmérő x Lökethossz (mm): 64 x 50 mm Sürítési viszony: 1:8,5 Hűtés fajtája: léghűtés Légszűrő fajtája: száraz papírbetétes Gyújtórendszer: tranzisztorizált mágneses Gyújtógyertya típusa/hézag (mm): NGK BPR6ES / DENSO W20EPR-U (0,7-0,8 mm) Indítás: kézi Üzemanyagtank (liter): 1,1 liter Üzemanyagfogyasztás (g/kWh - l/h): 313 g/kWh - 1,0 liter/óra Motorolaj minőség/térfogat (liter): SAE 30 / 10W-30 SJ,SL (0,55 liter) Tengelycsonk (D x H): 22,2 x 80mm Főbb méretek (H - Sz - M): 366 x 330 x 361 mm Tömeg (kg): 9,8 kg Ajánlott alkalmazás: félprofi kapa,fűnyíró,stb. Garanciális/szavatossági idő (hónap): -/12 hónap
Előzmény: halaloszto (518)
budai30 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 524
18mm es köracélra akarok felhegeszteni 6cm átméröjü alátétet amin 20mmes furat van vastagsága 3mm. Egy probát megér szerintem, az emelkedés 1.5-2cm lesz apritékal szerintem ez jó lesz.
Előzmény: istvan37 (523)
istvan37 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 523

azt a 6cm es atmeroju csigat honnan szerzed be?

es mekora a menetemelkedese?

Előzmény: budai30 (517)
istvan37 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 522

nem hiszem el hogy nem birja kinyomni az 50 mmes csobol a hidraulika!!!esetleg ha tul hosszu a cso akko lehet, de a cso nem szabad legyen 35cm nel nagyobb

"az enyem 72mm cso es 50cm hoszu de nem akadt bele soha az anyag mindig kinyomta"

Előzmény: papa49 (521)
papa49 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 521

Igaz, hogy új hozzá szoló vagyok, de régi barkácsoló.KB. egy éve probálkozok a házi brikettáló megvalósításával. Az internetten rátalálva erre a topikra és állandó olvasolya vagyok.Bizony egy-egy iráson igen elcsodálkozom.Ugyan  készitettem egy gépet , egy régebbi cikk után amit ha jól emlékszem István Kálmán inditott el.A gépem hidralikus megoldású, az adatait itt közlöm. a szivattyuja 180 bár nyomással  és egy 7,5 kW vilanymotorral müködik, de sajnos a cső átmérője 50 mm saválló csövel készült és nem birja keresztül nyomni az anyagot.Szeretnék segitséget kérni  a topikon  keresztül, valami használható présfejjel kapcsolatban.Ezidáig a gép csak

tetemes anyagi kiadást , és bosszúságot hozott.

üdv.papa49

naox Creative Commons License 2008.10.27 0 0 520
sajnos (pontosabban uzletileg szerencsere) kozbejott egy munka, project par napra felfuggesztve, ne aggodjatok irok, ha van mit.

a motoros hajtassal kapcsolatos tapasztalataimbol par dolog:
-vill. motort vateran olcson lehet venni (max. 15khuf)
-sajna az 5kW koruli teljesitmeny mar leginkabb csak 3 fazison muxik, ami sok lakasban nincs kiepitve.
-erdemes hajtomuves motort keresni, ami lehetoleg a vart fordulaton uzemel.
-lassu fordulatrol nehez gyorsitani, mert orult nagy nyomatekot kene atvinni ekszijjal, ami nehez ugy.
-lassitani max harmadara/negyedere erdemes, kulonben nagyon nagy/draga tarcsa kell, ezert a hagyomanyos 1450-es fordulatu motorok nem igazan jatszanak. En kifogtam egy 720-as motort.
-az ekszijas hajtast hazilag is tok egyszeru megcsinalni, nem kell hozza speci allitgatas, ilyesmi
-www.powerbelt.hu, forgalmaznak ekszijtarcsakat, alt. raktarrol, ill. ez a katalogus: http://www.powerbelt.hu/download/sati_ekszijtarcsa.pdf
illetve a tervezeshez:
http://www.roulundsrubber.contitech.de/pages/img/downloads/pow_rat_tab_roflex_narrow.pdf

arra is gondoltam, hogy esetleg egy autobol bontott sebvaltot lehetne lassitasra hasznalni, es akkor kis tarcsakkal lehetne atvinni az 1450-es fordulatot. sajna a sebvaltokhoz vegkepp nem ertek, esetleg valakinek tipp, hogy melyik tipus valtojat volna erdemes kiprobalni? (olyat,amibol sok van bontoban...)
Előzmény: istvan37 (516)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.27 0 0 519
És hány óra hosszáig működne a motor--szerintem nem erre tervezték.A benzin adótartalmáról stb. nem is beszélve.Akkor mán csak jobb a vill. motor!
Előzmény: halaloszto (518)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.27 0 0 518
Az a kerdes, hogy az a 120-as fordulat mekkora gazhoz tartozik? Maskeppen fogalmazva mekkora fordulaton tudja az 5.5kW-ot az a motor.

vajk
Előzmény: budai30 (517)
budai30 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 517
Urak! Az én ötletem: van egy 5.5LE rotakapám, a tengely 80-120 kozötti fordulattal bir. Teszek rá egy 6cm es átméröjü csigát. Kérdés hogy ez müködhet-e brikettáloként, lesz-e benne elég kakaó a préseléshez? naox gépe érdekelne hogy már müködik-e?
istvan37 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 516
remeljuk hogy haladsz a  munkaval mert nagyon kivancsiak vagyunk.  remeljuk hetfon lesznek kepek is
Előzmény: naox (511)
budai30 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 515
Gratulálok, nagyon jó ez a topik!
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.23 0 0 514
OFF:Dejó,hogy megmaradtak a nagy diódák,most csinálom a hűtőbordákat hozzá mert kell egy AWI-t összeállítanom a lemez hegesztéséhez. ON.--Sajnos még nem láttam csak "messziről" széna-szalma brikettálót.Ha sikerálna neked lehet ,hogy "lekoppintanám".
Előzmény: naox (513)
naox Creative Commons License 2008.10.23 0 0 513
a szalas cuccok szvsz adalek nelkul is egybe maradnak, ha nem koll szallitani, meg pakolni. mashoz meg ragaszto. elsosorban ilyen kiserletekre szanom a gepet.
Előzmény: Freedomocska (512)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.23 0 0 512
Ha kis nyomásra tervezted a gépet akkor valami adalékot fogol használni ,hogy egyben maradjon a préselvény ?
Előzmény: naox (511)
naox Creative Commons License 2008.10.21 0 0 511
urak, kis turelem! senki sem szereti a felig kesz munkat mutogatni. Ha meglesz az elso brikett, jon a foto is. remelem a hosszu hetvege eleg lesz.
;o)
Előzmény: istvan37 (510)
istvan37 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 510

tisztelt  naox

megkerlek tarsaim neveben is hogy tegyel nehany kepet a gepedrol, 

itt ezen a forumon meg nincs senkinek sem teljes kesz gepje.

mindenki aki nekifogott (mint en is) csak prototipusa van, ezert te is feltehetned a kepeket a gepedrol ne felj nem fog senki sem  megkritizalni csak segiteni fog

elore is nagy tisztelet jar neked mivel te vagy az elso aki  csigas gepet csinalt

tisztelettel istvan37

zsozé1 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 509
ebben egyetértek veled!
Előzmény: halaloszto (508)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.21 0 0 508
az ok. de o felcolos!! csovet akart felbevagni, es kupolaszeruen a horonyra kivulrol rahegeszteni atkotesnek. azt szerintem kinyitna, es semmi szuksega keletkezo 1cm lukra alatta.

vajk
Előzmény: zsozé1 (496)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.21 0 0 507
Gázos motor fogja" tekerni" --de annyira azért nem akarok belemenni,hogy még krakkolással is foglalkozzak.Még a motor beindítása sem egy egyszerű eset.Mégcsak ott tartok, hogy argon palack beszerzés +AWI gép összeállítás na és közben ha meglátok valami "okosat"olcsón akkor megveszem.Sajnos az acaetilén nagyon drága lett ezért akarok más hegesztő technológiában gondolkodni de pénztakarékosan.
Előzmény: Uldin (502)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.21 0 0 506
Mert én úgy érzem az átmérőhöz képest túl nagy a menetemelkedés.Tudom ajánlani(párszáz forint) a MÉH telepet én is onnan vettem -ez egy csigás hajtómű csigatengelye ami alapnak jó + hegesztek rá egy pár menetet nagyobb menetemelkedéssel ami az etető szakasz lesz és egy pár menetet(2) kifutó kompressziós szakasznak és utánna mehet az eszterga gépre.
Előzmény: naox (504)
naox Creative Commons License 2008.10.21 0 0 505
"A csigádnak mekkora a kompresszió viszonya? Ha nincs kompressziója a csigának, akkor csak a csiga vége dolgozik a fojtás közelében, így hamar elkopik a vége."
hmm. nyilvan nem egyenletes a csiga terhelese, de mivel mukodes kozben fel van telve anyaggal, azert az egesz menet dologzik, bar telleg a vege kopik leginkabb.

mivel igazan hazi gepet tervezek, nekem szimpatikus, hogy a csiga egy kisebb helyet kell idonkent felujitani, es nem az egeszet.

aztan lehet, hogy marad a kompresszios csiga, ha ez nem valik be.
Előzmény: Uldin (501)
naox Creative Commons License 2008.10.21 0 0 504
nemtom, kiserleti darab a gep
Előzmény: Freedomocska (500)
Uldin Creative Commons License 2008.10.21 0 0 503

Ja, jut eszembe a nyomócsiga felületét pedig érdemes megpolírozni, mert a csiga és az anyag között viszont csökkenteni kell a surlódást.

A módszert csigás olajprésnél alklmaztam, ott bejött. Ha megforgott az anyag a házban, elvittem políroztatni a csigát, amíg a mesterek polírozgatták, addig az ágyúcsövet hosszirányban megérdesítettem csiszolópapírral.

Előzmény: Uldin (501)
Uldin Creative Commons License 2008.10.21 0 0 502

Hali!

Ha van egy dízel géped, figyelmedbe ajánlom a fáradtolaj gyüjtés + katalitikus krakkolás módszerét. Garantáltan használható dolog. Biztos találsz segítséget a témával kapcsolatban. Engem is megkerestek emilben segítő szándékkal. De mostanában nincs időm ilyesmivel vergődni......

Előzmény: Freedomocska (490)
Uldin Creative Commons License 2008.10.21 0 0 501

Ha megforog az anyag a "csigaházban" az annyit jelent, hogy kicsi a surlódás a cső fala és az anyag között.

Lehet az a gond, hogy kicsi a kompresszió és nem nyomódik megfelelő erővel a falnak az anyag?

Ha nincsenek vezető hornyok a csigaház belsejében, a surlódási tényezőt növelheted úgy, hogy durva csiszolóvászonnal hosszirányban megcsiszolod a cső belsejét.

A csigádnak mekkora a kompresszió viszonya? Ha nincs kompressziója a csigának, akkor csak a csiga vége dolgozik a fojtás közelében, így hamar elkopik a vége.

Csak egy 5let: szerezni kellene egy etilén csigát, amit extruderekben használnak. 3:1 a kompresszióviszonya és nitridált a felülete. A vezetőcsap utólagos kialakításán kell elgondolkodni.

Vagy a Kínából behozatni csigát, kopó alkatrész gyanánt árulják a gépükhöz. Esetleg megpróbálni nitridáltatni.

Előzmény: naox (492)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.21 0 0 500
Én a menetemelkedést kérdeztem volna.
Előzmény: naox (499)
naox Creative Commons License 2008.10.20 0 0 499
ez egy vekonyfalu 100as cso, olyan 3mm a falvastagsag, valami speci vegyipari cso lehet, speci bevonattal, nagyon budos, ha hegesztjuk. szoval beveses kilove. hossza jelenleg 50 centi korul (az adagolonyilas elott), ha szukseges, meg lehet toldani.

mar irtam korabban, hogy nem akarok 100-1000 tonnas nyomasokat alkalmazni, csak annyit, hogy a gaz, fu, egyeb osszealljon, esetleg ragaszto hasznalataval. A cso nem szukul, igy nem gondolom, hogy szelsosegesen nagy terheles erne. A komoly terheles a csigan hat, annak a felfuggesztese komolyabban meg van csinalva.
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.20 0 0 498
Nem sok az a 10 cm-es menetemelkedés?
istvan37 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 497
a cso amibe kenyszerited az anyagot  az  milyen hosszu?
zsozé1 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 496
Na de viszontha az a felcső 5mm vastag falu, ( mint pl. az enyém amiben már egy pár kiló brikett összepréselődöt ! És semmi elváltozás) és egyben ráhuzva és nem félbe vágva ráhegesztve, akkor szerintem kibirja!
Előzmény: halaloszto (495)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.20 0 0 495
Ha a felcso csak a horony athidalasara van, akkor felo hogy a nyomas kinyitja a "viragot". en inkabb laposvasat hegesztenek lapjaval.

annyira vekonyfalu, hogy nincs esely csak becsikozni?

vajk
zsozé1 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 494
most nézem , hogy ugyanazt mondtam el amit te , csak pepitában! Bocs !
zsozé1 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 493
Mitszólsz például ahoz az ötlethez, hogyha a kinyomó csövet hosszában bevágdosnád és arra külső burkolásként ráhuznál egy másik csövet ami pontosan pászol a belső bevagdosott kinyomócsőre?!
naox Creative Commons License 2008.10.20 0 0 492
a cso nem kulonosebben eros, vekonyfalu, vastelepes turt darab. talan "megsliccelem" hosszaban 6-8 helyen, es kivulrol felbevagott felcolos csovet hegesztek ra, igy megkapjuk ugyanazt a virag-szeru keresztmetszetet.
Előzmény: halaloszto (491)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.20 0 0 491
kerdes mennyire kemeny az a cso, netan edzve is van?

csinalni egy dugattyut bele fabol, mondjuk lecekbol, karikabol, es abba rogziteni egy kisflexet (ha elfer)? es szepen attolni egy parszor.

vajk
Előzmény: naox (489)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.20 0 0 490
Az enyém még messze-messze van--csak a távoli ködben látom.Egyenlőre még a meghajtás van előtérbe véve --annak is a táplálása üzemanyaggal ami FAGÁZ!Ma is vettem hozzá gyönyörű cuccokat.
Előzmény: zsozé1 (488)
naox Creative Commons License 2008.10.20 0 0 489
van valakink tippe, hogy hogy a francba lehet egy cso belsejebe bordakat marni?

(kepeket majd akkor, ha mar legalabb reszben muxik. addig szegyenlos vagyok.)
Előzmény: zsozé1 (488)
zsozé1 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 488
Szevasz naox!
A 97-es hozzászólásban találsz egy rajzot a csigás présgép kinyomócsövének keresztmetszetéről, ahol szintén láthatod a hogy a cső belseje érdes!
Légyszives ha tudsz , akkor tegyél fel a gépedről képeket!
Nagyon örülök hogy már valaki elkezdet kisérletezni a gép összerakássával is!
Mert idáig rajtam kivül csak István 37 és Tamás Attila barátunk merészkedet megmutatni valamit, na és persze Freedomocska is egy pár alkatrészt, amiből remélem nemsokára gép is lessz! Persze azért a többieknek is köszi a hozzászólásokat, ami szintén hasznos!
Előzmény: naox (487)
naox Creative Commons License 2008.10.19 0 0 487
namost elkeszult a csigas brikettalom elso proba prototipusa. A gondom az, hogy a csiga ugyan gyonyoruen betep mindenfele gazt, aztan nem tolja elore, hanem magaratekeri. Ill. egy fordulat utan kikopi, hogy csak ugy spriccel.
45-os tengelyen, 100-as csoben van a spiral, a fal es a csiga kozott 1-2-3mm van. 10cm-es a menetemelkedes, 3 menet, olyan 1.5 menetig jut az anyag, oszt ott cirkulal. kb 200/perces fordulat.
Megneztem husdaralot, ott a cso belseje erdes, igy nem tud a huspep korbefordulni a csoben. lehet, hogy itt is valami huzagolas-szeruseg kene?
otletek?
naox Creative Commons License 2008.10.19 0 0 486
az a szar, hogy televan kennel, ami egeteskor kensavva alakul/hat, szetcseszi a kazant+megfullad a falu.
Előzmény: Uldin (485)
Uldin Creative Commons License 2008.10.19 0 0 485

Nátrium szulfidos lében főzik az áztatott fa rostjait.

Nem tudom jó-e ragasztónak ez a beszárított lignines cucc. Ha 2-3%-ban a szalmaaprítékhoz adagolnánk, lehet segítene összeragasztani a brikettet, lehet a pelletálásnál nagyobb hasznát vehetjük. Én, a repcedara sikertelen pelletálásakor kezdtem agyalni a dolgon, de nem próbáltam ki.

Ezt a beszárított lignines trutyit bizonyára meg lehet venni a papírgyártól, ha megfizeti az árát az ember.  

Előzmény: naox (482)
esz_venturo Creative Commons License 2008.10.11 0 0 484
tudsz rola kepet kuldeni? milyen parameterekkel rendelkezik?
Előzmény: pantzika (483)
pantzika Creative Commons License 2008.10.11 0 0 483
Pantzika

Ha valakinek felkelti az érdeklődését egy kísérleti vázon összeépített müködő hidraulika az jelentkezzen.Olcsón eledom.
naox Creative Commons License 2008.10.10 0 0 482
"Lignin beszerezhető"
az visszamarad? nem az a lenyeg, hogy feloldjak valami szulfitos szarban, aztan az oldatot beszaritjak, elegetik, hogy a szulfitot visszakapjak? Ha van lignin hulladekba, akkor azt kell brikettalni. nagyobb a futoerteke, mint a fae....
Előzmény: Uldin (480)
Helem Creative Commons License 2008.10.10 0 0 481
Ez az. Olcsóbb kisnyomású prés. Felmelegített ligninnel bekeverve a fűrészpor. Ettől termelékenyebb lenne, nem kellenek akkora motorok amik forgatják és adagolják a fűrészport. Ezáltal kevesebb energia kell a préseléshez, továbbá olcsó gép is elegendő lenne. Egyébként rohadt drágák ezek a nagy nyomású csigás, hidraulikus, mechanikus brikettáló gépek. Megtérülésük lassú. Ráadásul a mechanikust kivéve a többi termelékenysége elég kicsi. Ehhez bazi nagy motorok vannak benne kb. 5-50kw. Ehhez hány amper kell? Kurva sok, vagy zöröghet a dugattyús motor.
Előzmény: Uldin (480)
Uldin Creative Commons License 2008.10.10 0 0 480

>kötőanyag kéne bele.

Lignin beszerezhető, a papírgyártás mellékterméke.

A nyomócsigát érdemes nitridálható anyagból készíteni és nitridáltatni. Az élettartam jelentősen növekszik ezáltal.

Előzmény: Helem (479)
Helem Creative Commons License 2008.10.10 0 0 479
Miért mennyi kell és mennyire kell fűteni?
Azon filózgatom, hogy a termelékenység növeléséhez és hogy ne kelljen akkora nyomás meg hőmérséklet valami olcsó kötőanyag kéne bele. Akkor egy kis nyomású csiga is elég lenne. Az keverne bele valamit.
Előzmény: Freedomocska (478)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.08 0 0 478
Nem kell 800 bar ha fűtöd a matricát vagy a fejet a lényeg ,hogy a lignin megolvadjon ---még megakarom toldani egy pár menettel ahol az adagoló tölcsér lesz felette illetve a kifutó részt is ott pedig kissebb átmérővel (kúposan) kb 1,5-2 menet plussz .De kiindulási alapnak ,kísérletezni jó lesz ,amúgy 90 mm-es a csiga.
Előzmény: Helem (477)
Helem Creative Commons License 2008.10.08 0 0 477
Elég karcsúnak tűnik számomra az a csiga 800bar nyomáshoz.
Előzmény: Freedomocska (472)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.08 0 0 476
Megyek ,megrakom a kazánt egy csepp hulladékkal--a jó tüzifát ell kell adni másnak--jó nekem a xar is .
Előzmény: erbe (475)
erbe Creative Commons License 2008.10.08 0 0 475
Vállalkozó (15-20 alkalmazott). Előfordul, hogy a pénzből csinál hulladékot, de általában új anyagból dolgozik. :-(
Előzmény: Freedomocska (474)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.08 0 0 474
A "pénzkeresésen " kívül is van élet--én (amikor van persze szabad időm) imádok barkácsolni--kell a sikerélmény .Tudom egyhamar nem fog megvalósulni a gépem de ha miliméterenként is de haladok előre --nem adom fel.Az is jó érzés ha az ember hulladékból hasznos dolgot csinál.
Előzmény: erbe (473)
erbe Creative Commons License 2008.10.08 0 0 473
Tegnap beszéltem egy helyi vállalkozóval, aki már '84-ben brikettálógépeket gyártott. Azóta már mással foglalkozik. Főképpen pénzkereséssel. :-)
Előzmény: erbe (462)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.07 0 0 472
285-ös hsz---ebbe tettem egy képet arról a csigáról amire tervezek ---egyenlőre még talonban van mert még sok munkám van, na meg előszöris egy AWI gépet kell összeállítanom(utánna jöhet a fagáz reaktor--utánna gázmotor---utánna....-hosszú idő mire készen lesz amit megálmodtam).Mindenesetre kitartó és makacs ember vagyok.
Előzmény: Helem (471)
Helem Creative Commons License 2008.10.07 0 0 471
Nekem az az érzésem, hogy ekkora nyomást csigával igen nehéz ügy, hacsak nem profi a csiga. Hidraulikus klütyüt házilag jobban el tudok képzelni. De ha te másképp gondolod mond el miért.
Előzmény: Freedomocska (469)
Helem Creative Commons License 2008.10.07 0 0 470
Nem építgetnék ilyet, olcsón megvenném használtan és kialakítanám hozzá az adagolást.
Előzmény: halaloszto (468)
Freedomocska Creative Commons License 2008.10.07 0 0 469
"A csigás dolog házilag kizárt"--akkor hagyjam abba az egészet?Vagy egyáltalán mi az a "házilag"?
Előzmény: Helem (464)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.06 0 0 468
Hmm. Ha vannak ilyenek mondjuk 3ö tonnasban, amik gyarilag tudjak a 60 utes/perc-et, akkor a 6cm atmeroju brikett johet is 1meter/perc-el.

Ranezesre is rengeteg anyag van egy ilyen gepben, pont mint abban az utomuvesben ami egy linkelt videon volt.

En pont azert voltam szkeptikus az ilyen excenteres gep epitesevel kapcsolatban, mert ilyen mennyisegu anyagot, ekkora tomor ontvenyeket nem lehet hazilag osszehozni.

vajk
Előzmény: Helem (467)
Helem Creative Commons License 2008.10.06 0 0 467
Ez a 10 tonnás csak egy vicces kis gépecske.
Előzmény: halaloszto (466)
halaloszto Creative Commons License 2008.10.06 0 0 466
Ha 1000atm nyomas kell, akkor az 10 tonnas pressel 10cm2 feluletet jelent. Tehat 3-4cm atmeroju brikettet.

vajk
Előzmény: Helem (465)
Helem Creative Commons License 2008.10.06 0 0 465
Na itt egy 100ezer forint 10 tonnás.
http://www.expressz.hu/gepszerszam/gepek/ipari/showAdvert10985946.html
Helem Creative Commons License 2008.10.06 0 0 464
Excenteres présgép ütné be a formába az anyagot. Nem rossz ötlet. Sokkal nagyobb ütemszám érhető szerintem el ezzel. Szerintem egy ilyen szimplán mechanikus gép jobb megoldás, mint a hidraulika. Kérdés, elég nagy nyomást tud-e. Szivattyú, henger, vezérlés stb. biztos veszteségesebb. A csigás dolog szerintem házilag majdnem kizárt.
naox Creative Commons License 2008.10.05 0 0 463
anno szamoltam az energiaigenyt, es ha valoban 800-1000atm-s vegnyomasra brikettelunk, akkor ennyi az energiaigeny (30-50%os hatasfokkal). Mas kerdes, hogy valoban szukseges-e ez a vegnyomas. Es meg fontosabb kerdes, hogy mi a feszkes fenenek hasznalunk villanyt a brikett futesere brikett helyett?
erbe Creative Commons License 2008.10.05 0 0 462
Van megoldás a hatékonyság és a gyorsaság növelésére. Beállítasz 150 KW-os teljesítményű csigát!
Egyébként a hidraulikus nem hatékonyabb, mint a csiga, csak egyszerűbb házilag elkészíteni. Valószinűleg arányaiban legjobb hatásfokú az excenteres préssel dolgozó brikettáló lenne. Ki kellene számolni az áttétel és az excenter veszteségeit / olajszivattyú+csövek+szelepek+henger oda-vissza mozgása...
Előzmény: Helem (459)
Uldin Creative Commons License 2008.10.05 0 0 461

Ezek a kínai cuccok hasonlítanak a barkácsolt gépekhez. Lehet érdemes őket szétszedni és tisztességesen összerakni, hogy a barkácsolás élménye is meglegyen.

Brikettáló gép esetén járható útnak látom még az olcsó használt régi gépek felújítását.  

Sajnos a pelletáló gépnek a lelke a görgők és a síkmatrica, amit házilag nem egyszerű barkácsolni. Egyszer elcsodálkoztam amikor a pelletálóba pottyant csavart gond nélkül lepelletálta a kis gép.  Megfolyt az anyag és átpréselődött a matricán. Esetleg kínai alkatrészek felhasználásával lehetne ezeket a kínai masinákat is tökéletesíteni....

A brikettálásra fordított energia felhasználás szempontjából valószínűleg a hidraulikus brikett prések gazdaságosabbak a fűtött csigás préseknél.

Előzmény: Toneros (460)
Toneros Creative Commons License 2008.10.05 0 0 460
Hali!

Végigolvastam az egész topicot. Az egész úgy indult, hogy hogyan lehetne brikettálógépet házilag építeni! Vagyis otthoni használatra, saját fűtésünk ellátására, abból az anyagból, amit a delikvens tud szerezni.

Ehhez képest a topic teljesen máshol tart: hogy lehetne meggazdagodni brikettgyártásból...

Szerintem a téma indítónak nem ez volt a célja, nem egy üzemen kezdte el törni a fejét, import géppekel.

Addig volt ez érdekes, amíg páran próbálkoztak, saját kezűleg összehozni valamit, amivel fel lehet használni az amúgy hulladék anyagot. Ötletek cseréltek gazdát, ki mit tapasztalt, mire jött rá, hogy oldott meg egy problémát.

Szerintem ez lenne a topic célja, nem egy profittermelő brikettáló üzem létrehozása.

Ez az egész nem kritika akart lenni, csak egy észrevétel...
Bocs, ha valakit megbántottam, nem az volt a cél.
Helem Creative Commons License 2008.10.05 0 0 459
Sziasztok.

Nekem az a gondom ezzel, hogy azt látom a brikettálás túl lassú. Ezért nem éri meg szerintem olcsóbban előállítani (3000től kapható) Még a gyári gépek is lassúak és rohadt drágák. A gép megtérülési ideje és az ember aki kezeli, meg az alacsony termelékenység ezt hozza ki. Drága a brikett, pellet, holott olcsó az alapanyag.

Amin filózgattam, hogy az az energia amit a hidraulika vagy a csiga felvesz vajon mennyiben fordul a brikett összenyomására. Veszteségek mekkorák. Mert ha nagyok akkor lehetne gondolkodni más hatásosabb megoldásokon. Ha mégis ekkora energia kell, akkor is más sokkal hatékonyabb gyorsabb módszerekre volna szükség.
esz_venturo Creative Commons License 2008.10.05 0 0 458
Na mi a helyzet? Mindenki vett kinai brikettalot? Ha igen mindenkeppen kerunk beszamolot....
halaloszto Creative Commons License 2008.10.02 0 0 457
Ez durva. A fa 20000 korul van...

vajk
Előzmény: erbe (456)
erbe Creative Commons License 2008.10.02 0 0 456
Teljesen felesleges pelletet sajtolni az aprítékból. Az tényleg csak a gazdagok hobbija.
A Carborobot és még néhány automata kazán simán megeszi az aprítékot. Adagolókészüléket is gyártanak, amivel fel lehet szerelni a normál kazánokat. Normális pelletkazán is megeszi az eléggé homogén és megfelelő méretű aprítékot.
Épp most írták a pelletes topicban, hogy helyenként 18000-20000.- a kukorica tonnája. Néhány napja még 13-17-ezres alföldi átvételi árakról olvastam.
Mennyibe kerül a pellet? Nagyjából megegyezik a fűtőérték. Persze szárazon.
Előzmény: Biga Cubensis (455)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.10.02 0 0 455
Hosszas tanakodás után, valamint régóta fával tüzelő barátom jótanácsa "a pellet és a brikett a gazdag ember hobbija" után úgy döntöttem, maradok a sima fánál. Túl sok bizonytalanságot, időráfordítást érzek, és az alapján, amit írsz a kínai termékek minőségéről, kihagyom. Itthon megvenni mindent hozzá meg drága. Veszek egy jó kis faelgázosítót puffertartállyal és levan a gond. Majd ha esetleg sok pénzem lesz, elterjedtebb lesz a technika és FŐLEG lesz biztos és olcsó nyersanyagforrásom a pelletkészítéshez, akkor belevágok.
Előzmény: erbe (454)
erbe Creative Commons License 2008.10.02 0 0 454
"bár annyira gondolom nem rossz, hogy havonta szervizbe kéne hordani."
Vettem 1 kínai gyártmányú eszközt. Azzal kezdtem, hogy a lötyögő kezelőszerveket rögzítettem, pár bizonytalanságot kiküszöböltem.
Hol működött, hol nem. Nem engedte át a gázt, nekiláttam szétszedni a szerszámot. Menetet újra kellett fúrni (szabványos 9,25*0,75-ös ??? :-( ). Belelógott egy forrasztás.
Mégse úgy működik, ahogy kell. Így aztán el kell küldenem garanciális javításra az ország másik végébe X.-Ft szállítási költséggel.
Ha nincs szerencsém és kicserélik, akkor kezdhetem az egészet elölről.
Előzmény: Biga Cubensis (443)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.10.01 0 0 453
szerintem olvasd el a topikot :)
Előzmény: Gábor9999 (452)
Gábor9999 Creative Commons License 2008.10.01 0 0 452

Helló mindenkinek!

Nemrég próbáltam ki a fabrikettet,nem ájultam el tőle,de jobb mint a fa,ez tény.

Valóban jó lenne házilag építeni egy brikettáló gépet!Próbáltam tájékozódni a neten,egy szerkezeti rajz,esetleg alkatrész paraméterek ügyében,de nem jártam túl sok sikerrel.Még mindíg elég ritka termékkel állunk szemben!

Ha valaki tud nekem egy szerkezeti rajzot egy egyszerű csigás rendszerű gépről,küldhetne nekem mailra.Esetleg alkatrész kereskedő is megkereshet!A vázszerkezet és a gép egyes alkatrészeit meg tudom építeni,de szükségem lenne bizonyos alkatrészekre(pl. csiga),valamint számadatokra,milyen terhelésekre számítsak működés közben.Nem ártana a szerkezetet ehhez mért anyagokból megépíteni.

Várom az ötleteket a keresztapu@citromail.hu-ra.

Köszi

esz_venturo Creative Commons License 2008.10.01 0 0 451

Kedves siposk,

Biztosan sokan sokan vannak ezen a forumon akiket erdekelne egy arlista a szalmaapritokrol... jomagam is kozejuk tartozom, lehetne publikussa tenni? ha csak megkozelitoleg is de kivancsiak lennenk. Koszonom.

Előzmény: siposk (449)
esz_venturo Creative Commons License 2008.10.01 0 0 450

Az altalad forgalmazott ZBHP gepek alkalmasak szalmabrikettalasra is? Kopoalkatreszek potlasa milyen nagy erteket jelent? Milyen surun kell ezeket cserelni? Napi hany oras mukodtetesre vannak tervezve? Ilyen es ehez hasonlo kerdesim lennenek... par kepnek is nagyon orulnenk.

Elore is koszi

Előzmény: inter-pellet (448)
siposk Creative Commons License 2008.09.28 0 0 449

Üdv Mkinek! Brikettáló gépekhez gyártunk aprító gépeket. Szalma, nád, faapríték. Csigás, és hidraulikus préshez is. 4kw-tol-11kw-ig.

Sipos Kálmán

siposk@globonet.hu

+36204172605

inter-pellet Creative Commons License 2008.09.22 0 0 448
Tényleg csak jótanács.Ez csomagolással együtt minimum 150 kg-os gép.Ha kérsz egy árajánlatot bármelyik szállítócégtől pl Miskolc-Bp szállításra, min 30e a díj.El tudod képzelni, hogy kínából 3 átrakodással 40e-ből itthon van?Lehet hogy én csinálom rosszul,de sajnos nincs.+a fizetési feltételekre nagyon figyelj.

inter-pellet
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.22 0 0 447
Szerintem ugyanaz, még a kódja is stimmel (GC-9PK200B), a árajánlatot meg a kínai cég küldte, a Quingdao-Budapest szállítási díjakkal. Azt mondta, több magyar partnere is van, és ennyiért szállítanak. A hercehurcával kapcsolatban biztos igazad van, dehát valamit valamiért. Ettől függetlenül kazánt itthon fogok venni, úgyhogy körülnézek a lapotokon.
Előzmény: inter-pellet (446)
inter-pellet Creative Commons License 2008.09.22 0 0 446
Üdv!

Szóval.Egyrészt valószínűleg nem ugyanarról a gyártóról beszélünk.Az pedig, hogy 250 dollár egy gép szállítása, nem állja meg a helyét.Több dolog miatt sem(nézzetek utána a nemzetközi egyezményeknek-wikipedia).Vám+Áfa, kikötői díjak, vámkezelés, kiszállítás ez mind pénzbe kerül.Az előttem szóló kolléga valamelyest érti, hogy miről beszélek.Tapasztalat nélkül pedig senkinek nem ajánlom a kínai importot, nagyon ingoványos dolog.

Ettől függetlenül senki kedvét nem szeretném szegni, sőt érdekes beletanulni ebbe, de a tanulópénzt kivétel nélkül mindenki megfizeti.

Ennek tükrében, akinek megér 100000 Ft plusz 3 hónap idegeskedést, utánajárást, időt, pénzt, akkor nem sajnálom senkitől:)

Az árak amit honlapon találtok mindent tartalmaznak, sőt pár dolog raktáron is van azonnal.

inter-pellet
halaloszto Creative Commons License 2008.09.22 0 0 445
Sajnos ez a vilag ilyen. Egy ceg fenntartasa tok sokba kerul. Ha nem egetvero a forgalom, jo sokat hozzaad az arreshez. Egy fonoki fizetes+iroda fenntartasa titkarno nelkul bele van havi 6-700 ezerbe. Ha havonta csak egy par cuccot sikerul eladni, akkor ez kapasbol egy szazast tesz az arhoz per darab.

vajk
Előzmény: Biga Cubensis (443)
istvan37 Creative Commons License 2008.09.22 0 0 444

ha jol szamolok akko a legkissebb brikettpres az 3800 euro-ba  kerul. ebbe az arba  benne van a szalitas is? 

Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.22 0 0 443

Hogy lesz a 210 000 -ből 590 000?

Az ottani ára 210 000, 10 USD a biztosítás, 250 USD a szállítás, rájön még a vám. Nem tudom, adsz-e rá garanciát, mondjuk ha adsz 1 évet, akkor kell pár cserealkatrész és alkalmazni kell egy szakembert, aki megjavítja, bár annyira gondolom nem rossz, hogy havonta szervizbe kéne hordani. Szóval mondjuk kerül 300-350-be neked, ráteszel egy kis hasznot, akkor is kábé 400-450. 

Szóval nem értem, hogy lesz majd háromszorosa az ár, mit számoltam rosszul?

Előzmény: inter-pellet (442)
inter-pellet Creative Commons License 2008.09.22 0 0 442
http://www.inter-pellet.com/

Az árak középpiros alapon vannak fekete vastag betűvel.
Én sem kötözködésnek szántam:)
misikt Creative Commons License 2008.09.22 0 0 441

Mea culpázok:

Tényleg van néhány, sötét lila alapon fekete betűkkel.

Előzmény: halaloszto (440)
halaloszto Creative Commons License 2008.09.22 0 0 440
Nem nezted eleg figyelmesen. Vannak arak is!

vajk
Előzmény: misikt (438)
Freedomocska Creative Commons License 2008.09.22 0 0 439
Az árat nézed teis rögtön --mit számít,nem lehetsz ilyen sóher!:)))
Előzmény: misikt (438)
misikt Creative Commons License 2008.09.22 0 0 438

Üdv!

Köszönjük a lehetőséget. A magam részéről jobban szeretem az olyan honlapokat, ahol találok árakat. Így szerintem gyorsabban elnavigál az ember máshova(legalábbis én biztos). Ezt nem kötöszködésnek szántam.

Előzmény: inter-pellet (437)
inter-pellet Creative Commons License 2008.09.21 0 0 437
Üdv!

Látom sokan érdeklődnek itt a kínai brikettáló, pelletáló gépek után.Ha szeretnétek kedvező áron, kockázat nélkül, akár azonnal hozzájutni kínai présekhez, látogassatok el ide: http://www.inter-pellet.com.

Jó böngészést!
inter-pellet
Ramboo817 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 436
Sziasztok!
A csoportos rendelés elmés ötlet.
Mi Amerikából hoztunk konténerben hajókat (2db), és ez pár évvel ezelőtt 1.000.000 Ft, volt, de az a konténer igazán méretes volt, és a benne lévő cikkek nyeresége kitermelte a szállítási díjat.
Egy kisebb konténerben is elfér Pár darab, esetleg tucat brikettáló is, típustól függően.
Na de mi a garancia, hogy jó minőségűek lesznek a gépek és mindenki elégedett lesz a teljesítménnyel, megbízhatósággal stb.?
Két lehetőség van:
- Jó szervezés --> maximális megelégedettség
- Kapkodás --> egy tucat alkatrésznek eladható ketyere

Nem vészmadárkodom, csak az egyszerű véleményem ez, illetve kétségeim.

Mellesleg a múlt héten találtam Németországban egy használt, de jó állapotú (elvileg) automata brikettálót.
Áz árat még várom, mert még nem sikerült kideríteni, a cég aki használta mennyiért válna meg tőle.
De ha esetleg érdekel valaki, mikor megtudom megírom.
misikt Creative Commons License 2008.09.19 0 0 435

őőő...

Most nem egésszen értem mi történik, vagy mi nem történik. Nem ott tartunk, hogy ki kellene választani a brikettálót (kat), hogy tudjuk miről beszélünk? Melyik honlap termékei az irányadóak?

Uldin Creative Commons License 2008.09.18 0 0 434

http://www.zoldtech.hu/cikkek/20060322japanfuz

Ezen az oldalon van még egy jó kis cikk Dr. Marosvölgyi Bélától.

A fahulladékok energetikai hasznosítása I. 

A cikk 3 részes, korábban elérhető volt faipar címszó alatt, rengeteg hasznos infó volt ott megtalálható, most nem találom.

misikt Creative Commons License 2008.09.18 0 0 433

Nem tudom melyik lenne a nekünk való brikettáló, mert itt van egy halommal:

http://www.alibaba.com/trade/search?Type=&ssk=y&year=&month=&location=&keyword=&SearchText=briquette+machine&Country=&srchYearMonth=&IndexArea=product_en&CatId=0

A keresőszó a briquette machine volt, de a briquette beírása után ajánl töbféle keresést, pl: briquette press, briquettink making machine stb. mindre jön találat.

Szerintetek?

Vagy Ti már pelletálóban gondolkoztok?

Előzmény: Biga Cubensis (417)
Freedomocska Creative Commons License 2008.09.17 0 0 432
"Érdemes telepakolni a konténert"-----------hát ahogy így elgondolkodom ,tényleg jó lenne (biznisz).
Előzmény: Uldin (431)
Uldin Creative Commons License 2008.09.17 0 0 431
Ha csoportpos megrendelés megy, egy szállítmányozó céget is igénybe lehet venni, érdemes telepakolni a konténert.
Előzmény: Freedomocska (429)
Uldin Creative Commons License 2008.09.17 0 0 430

Persze lehet rendelni.

http://www.agitc.cn/contact-us.htm innen kérted az ajánlatot.

Kínában ha a gyártótól rendelsz, akkor is egy kereskedelmi céggel kötöd meg az üzletet. Ott még cocializmus van, ha jól tudom.

Szóval az áru minősége függ a gyártó cégtől. Egy durva példa: egy falu végi vaskohóban, ahol asszonyok dolgoznak, lehet nem a legjobb minőségű vasöntvényeket készítik.

Ezeket ketyeréket több gyártó is gyártja. Amikor leadod a rendelést nem biztos, hogy mindíg ugyanannak a gyártónak a termékét kapod. Jóba vagyok egy külkereskedő hölggyel, aki mesélte nekem, hogy katak olyan szállítmányt a kis pelletálóból, ami hiányos volt rosszul szerelték össze. Aztán kiderítették, hogy azok a gépek nem abban a gyárban készültek, mint amik a korábbi szállítmányokban érkeztek, a korábbi szállítmányokkal nem volt gondjuk. Szóval van egy kis lutri a dolgban.

De, ha tudod, hogy melyik gyár termékét kell megvenni, akkor érdemes ragaszkodni a gyártóhoz a rendelésben, ha nem jön be a dolog, akkor érdemes a gyártót megkeresni, hogy ajánljon egy kereskedelmi céget, ahonnan meg lehet rendelni az adott gyártó termékét, de ez a dolog már bonyolult. Remélem érthető volt amit írtam.

Sajnos a hölgy nem árulta el nekem, melyik gyárból hozták a jófajta pelletálógépeket.

Előzmény: Biga Cubensis (428)
Freedomocska Creative Commons License 2008.09.17 0 0 429
Egy gépre én is igényt tartanék ilyen árakon---Csoportos megrendelés esetén.
Előzmény: Uldin (427)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 428
Ezt most nem értem, amit megadtál oldalt és ahonnan az árlistát küldték, onnan rendelni is lehet. Komplett árajánlatot küldött a kiscsaj.
Előzmény: Uldin (424)
Uldin Creative Commons License 2008.09.17 0 0 427

>elképzelhető, hogy akkor az egész összvissz ~ 220 000 Ft lenne?

Ha rendelsz hozzá egy rakás kopó alkatrészt, és a vámot kifizeted, akkor sem drága.

A csigás brikettálót nem kérdezted meg?

Házi ketyere fejlesztése helyett alternatíva lehet ez is. Ha van alapanyag, fűrészpor, kenderrost, el lehet indítani egy kis vállalkozást az olcsó kínai géppel, utána, ha jön be egy kis bevétel, el lehet gondolkodni valami tisztességes berendezésen.

A 2,2kW-os gép

GC-9PK200B
Előzmény: Biga Cubensis (402)
Uldin Creative Commons License 2008.09.17 0 0 426
10-20% körül lehet a VÁM.
Előzmény: naox (422)
Uldin Creative Commons License 2008.09.17 0 0 425
Fagázgenerátornál kicsit húzós a szállítási költség, mert 800km-t utazik szárazon a kikötőig. 1db esetén sokba kerül a szállítás.
Előzmény: Uldin (424)
Uldin Creative Commons License 2008.09.17 0 0 424

Persze, 3 céget is tudok akik forgalmazzák a kínai gépeket, de embertelen áron.

Egyébként kell hozzá kis tapasztalat, mert több gyártó is gyártja ezeket a cuccokat, és vannak selejteket gyártó cégek is. Viszont közvetlenül a gyártó cégtől nem rendelhetsz, csak kizárólag nagykereskedelmi cégtől. A nagykereskedő meg onnan rendeli ahonnan akarja. Ha felveszed a megfelelő gyártóval a kapcsolatot, ők meg tudják mondani, melyik nagykereskedelmi céggel kell felvenni a kapcsolatot, akiktől a jófajta cuccukat lehet beszerezni. Nem egyszerű, vagy próba szerencse. Ja és a garanciát azt el lehet felejteni, a kínaiak ezt nem ismerik, vegyél egy másikat olcsón.

Kopó alkatrész készletet is érdemes rendelni a géphez 1-2évre előre. Aztán drága lesz behozni egyenként.

A kis pelleteáló az pont ilyen 1-2 fuvar selejt már bejött az országba.  

Jut eszembe fagázgenerátort is árulnak olcsón különféle teljesítménnyel rendelhető.

http://www.made-in-china.com/china-products/productviewseOQLnzTOmYK/Home-Small-Below-Absorbing-Gasification-Stove-JXQ-10A-.html

Home Small Below Absorbing Gasification Stove (JXQ-10A)

Gasification quantity: 8-10m³ / h
Calorific value: 4600-5200kj /m³
Gasification efficiency: ≥ 70percent
Electric: 220v
Power: 80w
Wind pressure: 1200pa
Packing: Iron box
Size: 1000*600*1050mm
Weight: 180kg / set

http://gasifiers.bioenergylists.org/tiantiangas

Előzmény: Biga Cubensis (421)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 423
Ennek utánanézek holnapra, úgyis vámszoftverekkel foglalkozom, a szakértőnket megkérdezem.
Előzmény: naox (422)
naox Creative Commons License 2008.09.17 0 0 422
mennyi lehet ezekre a gepekre a vam?
Előzmény: Biga Cubensis (421)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 421

Beszélgettem a kínai kiscsajjal, kérdeztem tőle, hogy akkor biztos nincs magyar ügyfelük, erre azt válaszolta, dehogynincs, nem is egy :) Szóval ezért küldte vissza 5 percen belül a Qingdao-Budapest fuvar árát.

Szóval ezek szerint már más is rávetődött a dologra.

Előzmény: naox (420)
naox Creative Commons License 2008.09.17 0 0 420
egy 14 labas kontener valami 4-5000EUR, es van ceg, ami gyujtofuvart csinal, igy nem irrealis a 240USD. Mongyuk erre meg rajon nemi koltseg a Bp-i kikotoben, a hazai szallitas vam+afa. De meg igy is sokkoloan olcsonak tunnek a gepek...
Előzmény: Biga Cubensis (419)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 419
A csaj 240 USD-t írt, ami kicsit kevésnek tűnik. Bár nem vagyok otthon a konténeres/vízi szállításban, lehet, hogy csak ennyi.
Előzmény: zsozé1 (412)
naox Creative Commons License 2008.09.17 0 0 418
"Mekkora befektetés, egy ilyen nem dolgozom megélhetés?"
nem tudom, mert ez nagyon fugg a pellet/brikett jovobeni aratol. Azok a foldek,amik egyreszt a vilag vegen vannak, masreszt, nedvesek, rossz vizhaztartasuak, szar aranykorona-ertekuek, es meg az uttol is tavol vannak, na azok nagyon olcson megvehetoek (meg ha kijelented, hogy paraszt vagy, akkor meg hitelt is kapsz). A telepites koltsege eleg magas, ha legalisan teszed (orultseg, de fuzet is csak igazolassal rendelkezo szaporitoanyag-termelotol vehecc, meg bejelentesi kotelezettseg, meg papirmunka, kozrohej), mas kerdes, hogy a szar mocsaras folded egyik sarkaban leszursz nehanyszaz frissen vagott fuz-agat, aztan egy ev mulva ebbol mar van annyi vesszod, hogy az egesz hektarat betelepitsd. (egyebkent sajat tulajdonu bozotosomat akkor vagom, amikor akarom, es arrol igazan nem tehetek, hogy kinott rajta a fuz....) A fuz evenkent vaghato, 20-30 evet siman kibir. Esetleg meghalal egy kis tragyat, meg elsoevben kaszalni kell, talan ketszer, utana mar lenovi a gazt. Aztan elso evben meg nem keseruek a hajtasok, ezert vagy korbekerited, vagy te zavarod el a nyuszikat, masodik evtol mar szar az ize, ezert nincs vadkar. Allitolag 1-2 evente egy permetezes sem art.
Az egyetlen melo a vagas/behordas. En meg sose csinaltam, de egy 100kHUF-os benzines bokorvagoval allitolag egy ember naponta 2-3 ha-t tud levagni. Tehat az mongyuk nem igaz, hogy "munka nelkul", de evente max. 2-3 het munkaval egy 10ha-os fuzes elvan. Es ebbol van also hangon 1M beveteled, ami adomentes (mezogazd-i ostermelo vagy), havi 80.
(falun fillerekert veszel fel napszamost, igy lehet az a 10ha 50-100 is. Tovabba egy taliga motorral meg egy raaplikalt bozotvagoval, meg valami kevekotest segito kerettel nem nagy beruhazas, igy meglesz az napi 10ha is. A kritikus a brikett eladhatosaga...)
"Biztos kell hozzá valami spéci gépezet."
igen, letezik, 50 milla. de evi 2 het munka a jo levegon. Raadasul akkor mar meleg sincs.
Irodalmat azota is keresek, nem nagyon talaltam. Ami vicces, hogy az erdeszek utaljak az energiafuzest, es ott nyirjak, ahol erik (persze az o anyazo hozzaszolasaikbol is sokat lehet tanulni).
Ha megy a brikettalas, akkor lehet, hogy egy fuzes lesz a kovetkezo lepes.
(Berelt foldon pedig azert nagyon necces, mert termofoldrol a fuzet kiirtani nagyon nehez, es nagyon draga. A tulaj aligha engedne meg.)
Előzmény: Uldin (401)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 417
Mi a kódszáma? Kaptam egy árlistát, de abból nem tudom, melyik lehet a brikettelő.
Előzmény: misikt (416)
misikt Creative Commons License 2008.09.17 0 0 416

Kedves Biga Cubensis!

Kérnél árajánlatokat brikettáló gépre is?

Előzmény: Biga Cubensis (411)
zsozé1 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 415
Az árakat Biga Cubensis irta !
Előzmény: misikt (414)
misikt Creative Commons License 2008.09.17 0 0 414
Megnézegettem. Gépet látok, csak árat nem.
Előzmény: zsozé1 (413)
zsozé1 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 413
Van ott brikettálógép is, csak nézd tovább azt az oldalt!

Előzmény: misikt (410)
zsozé1 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 412
Mennyi pénzbe kerül az hogy, Kinából Magyarorszgra eljusson az a gép?
Előzmény: Biga Cubensis (411)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.17 0 0 411

miért, van saját teherhajód? :) ez egy 200 kilós gép.

szóval még mindig nem értem!

Előzmény: zsozé1 (409)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!