Ha nincs olajnyomás, a védelem leállítja a motort. Tehát elvileg olyan nem fordulhatna elő, hogy olaj nélkül jár a motor, akár nézi valaki, akár nem a szintet.
Már most nem bírja az energiaellátás. Felkészülhetünk egy olyan nyárra, ami pár éve volt amikor naponta több tucat leoldás volt. Most nagyobb terhelés várható, mint akkor.
Olaj nélkül szépen megsült. Aztán amikor már az indítómotor alig bírta forgatni a motort, és be sem indult, gyenge akkura hivatkozva fekve maradt. Akkor derült ki hogy jó ideje olaj nélkül járt. 👏
Akkor szépen fekve is fog maradni, amilyen állapotban vannak azok ott. Konkrétan azért lett vége a 2148-asnak, mert olaj nélkül kiadta a műhely egymás után többször.
Valaki nyilván arra élvez, hogyan lehet a lehető legbonyolultabb módon szívatni a bringásokat. Mostantól az északi parton csak pénztár nélküli helyeken kell bicajjal felszállni...
Biztos van olyan eset, amikor nem, de normál esetben ne haragudj, de igen.
Ha 3 szerelvény pörög akkor arra kell egy nap minimum 3*2 fő, számoljunk normál, nem extrém hosszú munkaidővel...
Zóna esetén 1 szerelvénynél 2 fő kell egy napra, de mivel a zóna hosszabb időszakban megy, ha 3-mal számolunk az akkor is a Katica emberszükségletének a fele.
Nyilván lehet olyan extrém fordát csinálni, hogy a zónára is 6 embert osztasz be, mert 1 fő csak 2-3 kanyart csinál, de alapból szerintem több ember kell a Katicára így.
De ha írsz egy konkrét, reális esetet hogy a 3 katicára kevesebb ember kell, mint az 1 zónára, biztos meggyőzhető vagyok. :)
Simán elfogadom amúgy hogy lenne jobb helye a Talentnek, de ha Bécsbe jó, talán Fehérvárra is jó lesz...
Tényleg értelmesebb lett volna a Katicára rakni őket, oda is elég 3 hétközben. Vagy az S36-ra. De akár járhatnának Gödöllő, Hatvan felé, vagy a veresiben, olyan területen, ahol van több típusos ember.. Mindegyik jobb lett volna annál hogy triplában bohóckodnak velük a zónázón..
Június 14-től a Start oldalán a díjszabások között fent van a balatoni nyári díjszabásváltozás. Gyakorlatilag ahány vonat, annyiféle tarifa.
A balatoni kerékpárjegy felfüggesztésre kerül, helyette viszonylatra és vonatra érvényes egy utas kilométerfüggetlen bringajegy lesz Bringának helyjegy minden vonatra kötelező lesz. De a bringahelyjegyek esetén első látásra elég nehezen áttekinthető a káosz, lesz itt mindenféle árú bringahelyjegy, 0, 350 és 700 Ft is.
Tehát a korábban idecitált Balatonarács -Aszófő viszonylatra, egy szem bringa fuvarozására van 99 és 1149 Ft ajánlat is. Tehát 7 (hetes ) kilométer esetén azért ez elég durva kontraszt.
A dunaújvàrosi léptetett egységet -sajnos- megszüntetik. Ill. beàll 3 talent csatolva zónàzónak.
A Katica hétköznap szóló, hétvégén dupla.
Bmx, nagypakli, Bpm,Bmz, Bpmz kocsik a törzsvonatok. De hétvégén ill. pénteken is ne lepődjön meg senki ha már valamely vonat az új, vagy eltérő összeállítással megy, terv szerint van így. Lesz szombaton még halbis vízipók, ill. "kék hullám" szerelvényes vízipók is ilyesmikre gondolok.
A szolnoki tekergő Bdt+Bmx-kocsik, a zánkai pedig 2BDbh+4Bd. Remélem tudtam segíteni.
sokat javítottak a Siófok-Veszprém összeköttetésen, de nem minden esetben sikerültek jól a csatlakozások (Balatonkenesén, Balatonaligán, vagy Siófokon a szekszárdi iránnyal összevetve)
én sokat utaztam a vonalon, de túl sokan nem használták, ők is csak inkább helyközi hivatásforgalomban, pár megállót. (Én mindig végigutaztam, mert mentem tovább Lepsénytől Dny-i irányba)
Hálózat összekötő szerepe sajnos gyenge volt. A győri fürdősön akadtak azért, de az is megállt minden bokornál.
Két, nem is különösebben összehangolt átszállással szerintem senki nem ment körbe, viszont Siófok-Veszprém busz van elég.
Hajóval nem lehet számolni helyi közlekedésben drága, megbízhatatlan, bármilyen időjárási tényezőre rámondják, hogy ma nem tudnak közlekedni, és az egyre szűkülő kínálat azt mutatja, hogy nem is nagyon akarnak...
Most sok szó van itt a 27-es vonalról de én sosem utaztam rajta amikor még volt személyszállítás.
Az idősebb topictársaktól kérdezem: ti használtátok amikor ment? Voltak rajta utasok akik nem helyi forgalom miatt voltak ott hanem tényleg a két part között utaztak például?
Szerintem a balaton körbevonatozása egyszerűen nem praktikus, hajóval legalább olyan kényelmes és legtöbbször gyorsabb egyik partról a másikra jutni, de kíváncsi vagyok az olyanok véleményére akiknek lehetőség volt a Lepsény-Csajág is.
Kérdés, hogy a vezér "szaladgál ide-oda" a vonatban hogyan működne a MÁV -nál.
Most nézem, egy Flirt motorvonat kapcsolókészülékek közötti hossza 74.078 mm, vagyis ~74 méter. Egy 6 kocsis metrószerelvény meg kocsinként ~19.210 mm, vagyis összesen majdnem 120 méter; s azért mi bőven szoktunk néha szaladgálni is :) Vélelmezem, elsősorban technológiai és/vagy utasításbéli szabályozás kérdése lenne egy "gyorsabb" vezetőállás csere a Flirt-en...
Arra van terv, hogy a 30a - 40a 3 ill. 4 vágánya (pár megálló kiépítésével) közösen legyen kezelve, azaz legyen fix helye az elővárosiaknak, és másik meg a gyorsoknak. Aztán hogy ebből mikor és mi lesz... (Egyelőre a 40a Érd-Alsó felé való deltája sincs bekötve a 30a-ba...)
Így igaz, bár az utasnak talán pszichésen jobb, ha leszáll és vonatról és ott van mellette a másik, amire felszáll, mint ha azt mondjuk neki, hogy szállj le erről, az elmegy, de no para, 5 perc és itt a másik :) (Esik az eső, késik a másik, stb.)
Viszont az is igaz, hogy Csajág egy mesterséges nagyállomás, minimális személyforgalommal, tulajdonképpen leginkább vasútüzemi jelentősége van.
Erről jut eszembe, hogy vajon amikor ott kb 50 éve nyomvonal korrekciót végeztek, akkor is volt ökörsütés, szalag átvágás, elvtársak beszéde, stb., vagy egyszerűen megírta a Népszabadság, hogy pár hónapig nem jár vonat, és ennyi... (ahogy a Takács mondja, kijött a végén átvenni a művezető...) ?
Ha már a 30a ennyire telített, van esély arra hogy ezzel fog valami történni? +1 alállomás? Esetleg csak bővítés?
Én még azt is ki merem mondani, hogy helyenként akár egy harmadik vágány se ártana, mert az elővárosi meg a távolsági forgalom nem fog túl jól keveredni, főleg ha esetleg lesz 160-ra alkalmas távolsági jármű.
München pl. kisebb Budapestnél, mégis a fontosabb vonalakon 4 vágány is van.
Vagy ezzel úgy vannak, hogy most már jó lesz ez így az elkövetkező ~25 évben, mire esetleg a tervezett nagysebességű álmok megvalósulnak?
Kék hullámról van szó, mint írtam is ugyanazon helyről van szó, konkrétan például 2-es kocsi 66-os helyre lehet díjmentes illetve fizetős helyjegyet is váltani, de ez bármely más helyre is igaz!
Tudom hogy itt a topicban vannak nálam okosabb emberek, tölük kérdezném hogy lehetséges az hogy ugyanazon helyre, lehet díjmentes illetve fizetős helyjegyet is váltani a "Kék hullám" IC vonatokra?
A G43 minden nap ugyanakkor közlekedik, Tárnoktól ott van a zónázó mögött. Hétköznap plusz nehezítés, hogy Martonba be kell érnie a páratlan S36 indulása előtt.
Tehát, Bp-ről jön a gyors, Csajágon várja a Siófok felől jövő személy. A gyors tovább, csak a nagy megállóban áll meg, a személy meg elkezdi "üldözni".
Ez szerintem úgy menne jobban, ha a Siófok - Füred személy nem Csajágon várná a 29-esen jövő gyorsot, hanem Lepsényben a 30-as gyorsát, és onnan üldözné, amihez persze kellene egy csajági delta is, ami legalább 500 méter gonosz új vágány...
Ehhez kevés vagyok, hogy megmondjam milyen megoldás lenne a jobb, nincs is hozzá semmilyen szakmai ismeretem. Személy szerint körjáratot tudnék elképzelni a Balaton körül személyvonatok formájában mindkét irányban, amelyekre a gyorsok, IC-k ráhordják az utasokat, természetesen nem csak Budapest felől, és mindenki oda megy ahova jólesik. De most beleért a kezem a bilibe és felébredtem. :)
Szép lenne csak van egy csöppnyi probléma. Siófok felől ha bemegy a vonat Csajágra, akkor körüljárás árán megy tovább Balatonakarattya felé. Ha meg deltát építenek, akkor nem áll meg Csajágon. Ez csak akkor működne, ha ezek a személyek kizárólag motorvonatok lennének. Kérdés, hogy a vezér "szaladgál ide-oda" a vonatban hogyan működne a MÁV -nál. Egyébként már vagy 50 éve kéne működnie a Balaton körüli végtelenített körnek, mert igény lenne rá.
Szerintem az lehetne "szép" (de, nem tudom mennyire megvalósítható), ha Csajág-Lepsény reaktiválódik+villamosítás, majd Siófok-Füred személyek, vagy akár hosszabban, csatlakozva a gyorsokhoz a 30-on és a 29 -en is, ezek állhatnának meg a kis megállókban.
Tehát, rövid, hévszerű, jól gyorsuló személy a hosszú, nehezen gyorsuló gyorsvonat nyomában.
Tehát, Bp-ről jön a gyors, Csajágon várja a Siófok felől jövő személy. A gyors tovább, csak a nagy megállóban áll meg, a személy meg elkezdi "üldözni".
Lehet, hogy eretnek leszek, de szerintem a 29 egyetlen menekülési iránya az lenne (szezonon kívül), ha lennének rajta korszerű, max. 60-80 fős járművek, és még a jelenleginél is HÉV-esebb lenne, azaz visszakerülne rá egy csomó régi és igény szerint új megálló (Tobruk, Budatava stb.). Az hamar ki fog derülni, hogy télen a Flirt kong az ürességtől, és akkor majd vagy jön a V43+BDt, vagy jön a Bz a drót alatt.
Ezen gondolkoztam én is a minap (a kőkorszaki posztodat a Tobruk szóra való keresés dobta ki :)
A vonalnak ugye 2 funkciója van: Bp és Sv felől a Balatonra hordani nyáron, és jó időben tavaszi - őszi hétvégéken a tömegeket (nagyjából ez most az aktuális polémia tárgya),
illetve egy kb. közepes mellékvonal a helyi utazási igények kiszolgálására, azzal a pár "apró" különbséggel egy átlagos mellékvonalhoz képest, hogy 80-as a pálya, a településeken át vezet, és most már villamosított is.
A vasútnak sok helyen az a gondja, hogy a megállók 50 éve kőbe vannak vésve, és nem követik az utazási igények változását, aminek döntően adminisztrációs oka van, mert egy sima megállót fizikailag azért nem egy nagy valami megépíteni (főleg ott, ahol már volt)
A Flirt jól gyorsul, ezt ki lehetne használni, amikor 1,5-2 km-re vannak egymástól a megállók, főleg ha netán feltételes megállók lennének, leszállásjelzővel...
Nyilván ez nem érinti a Bp-Balaton forgalmat, meg ne álljon a távolsági vonat minden utcasarkon, de ha már egyszer lett drót, és akad (?) Flirt is ide, akkor legyen belőle haszna a helyieknek is.
Ha tudtok pontos információt, akkor légy szíves osszátok meg, mert feleslegesen nem csöveznék :)
A kérdés pedig, hogy akkor melyik lesz az első menetrend szerinti villanygép a vonalon? Természetesen a 18-i Nohabozáson is ott tervezek lenni, ha nem is végig.
Hetvégén :40-kor van 2x velencei tavi mentesítő Fehérvárig, alsón és a 4 tóparti helyen áll meg. Azt 45-kor indulóval biztos utoléred, de talan azt könnyeb kitenni Gardonyban.
Hétköznap a Z30-at talán nem érné utol, mert az csak 2 helyen áll meg Martonig.
A hétvégi G43-mal valóban nem számoltam, viszont az legalább a 40a szakaszon megy, és megáll mindenhol, tehát elég sokat veszít Tárnokig.
Kérdés, hogy ugyanebben a fekvéseben mi megy párosban a 30a-n...?
(Az elővárost semmiképpen nem kéne felrúgni, az fontosabb, csak keresem a lyukakat...)
B verzió, hogy a Pók fekvésében menne a mindenhol megálló Katica, akkor ugye a 30a szakaszon szabad neki a pálya, Sv után meg nagyjából úgy lassulna be a több megállás miatt, hogy nem kéne Alsóörsön dekkolnia a páratlan Kék Hullámra várva.
Ne keverjük azért egy hülye megrendelő SAJÁT PÉNZÉBŐL finanszírozott megrendelését egy közpénz tízmillárdokból futó projekttel.
Nem akarok itt ebből oldalakon át tartó vitát, mert ez itt már OFF, de azért akik ebben a projektben részt vettek bármilyen magasabb szinten, azok azért mind tudják, hogy ki a tulajdonos, hogy az a valaki hogyan lett tulajdonos, miért az ő cége nyerte a tendert, miért úgy lett kiírva a projekt ahogy és hogy mekkora extra hasznot tesz lehetővé a valódi verseny nélküli közbeszerzés, amit a saját hazája adófizető polgárai finanszíroznak és a másik végén meg magángép lesz belőle és luxusyacht, a falubeli havernak.
Mindenkinek az egyéni lelkiismerete határozza meg, hogy a gyomra mit vesz be. Ha valakinek ez belefér, ám lelke rajta, de azért hagy ne hálálkodjak már, amikor a holdról is láthatóan kilóg a lóláb az egész projektből.
Mármint csak miattam regisztráltál egy kamu nicket, mert a valódival mindezt nem vállalnád fel. Mert lehet, hogy magadnak se vallod be, de belül azért te is tudod, hogy amiket leírsz, az nem igaz.
De hát védeni kell a mundért önszorgalomból is, mert az évi több száz millárdból futó propaganda nyilván nem elég, értem én.
Ha mondott valamit az on topic vonallal vagy minimum a vasúttal kapcsolatban amivel nem értesz egyet inkább arra válaszolj. Ha személyeskedésre személyeskedéssel válaszolsz csak romlik a topic minősége.
Hát, valahogy úgy érzem a VasútVill nehezen kezd közönségfinanszírozott formátumú utódcéget :)
Nálunk informatikában úgy megy, hogy a megrendelő ad egy specifikációt, azt mi maximum velemenyezzuk. Ha látsz egy rossz honlapot például nagyom sokszor nem a programozó srác hibája, hanem megkapta, hogy ezt így kell megcsinálnia. Szerinted mondja rá hogy nincs főnök de én ezt nem, felmondok?
Az egész villamositas egy politikai játék, biztos nagyon sokat jót gazdagodtak belőle, de szeritnem a rajta dolgozó mérnökök nem itt mosolyognak hogy dejo eladtuk nekik a szart. Remélem igazam van :)
Csak miattad regisztráltam ide, mert amiket itt irkálsz összevissza, az enyhén szólva is megmosolyogtató... Azért egy több tíz milliárdos vasútfejlesztési projektet - bármilyen minőségű is - ne hasonlíts össze, egy magukat "újságíróknak" nevezett bohóc társulat tébolydájával, akik telesírták az országot a megszüntetésükről, aztán lett belőlük még vagy 6 kormánykritikus portál. A fóbiád nem tartozik ide, inkább az általad nagyra tartott "emberektől" kérdezd meg, hogy 2010 előtt miért nem csináltak egy kapavágás fejlesztést sem.....
Igen, ebben az országban minden másnak a hibája, mindenki félrenéz, senki nem tehet semmiről.
Azért én mondjuk emlékszem arra, amikor tavaly, épp itt a fórum mögött álló Index teljes gárdája állt fel, mert olyat akartak rájuk erőltetni fentről, amit ők szakmailag nem tartottak vállalhatónak.
Szóval ne haragudj, de azt én nem fogadom el mentségként, hogy kiknek mit mondtak fentről.
Ja értem, akkor azért kellett a fejlesztés, hogy még jobban ketté legyen vágva, mert nem volt eléggé. Túl jó volt erre utazni, kellett kicsit még rontani rajta. Meg túl gyors is volt, kellett még kicsit lassítani. A tervezők zsenialitását dícséri, hogy ezt a lassítást fejlesztés címén úgy is sikerült elérni, hogy közben két megállást kihagytak. Hát én alig tudom türtőztetni magam az örömtől.
Remélem az ifjú menyasszony majd legalább valami 100 milliós órát kap gázszerelő szerelmétől a projekt hasznából, legalább neki érje már meg ez az egész.
Azért ez nem azok hibája akik megépítették, hanem aki fent kitalálta hogy igen csináljuk meg, aztán kihúzott a projectből minden értelmeset mert arra nem volt pénz.
Óra 45-kor indulva a Déliből legkésőbb Tárnoknál utoléred a Z30/G43 párost és szépen be is szorulsz mögéjük, mivel előztetni legkorábban Kápolnásnyéken tudnál. De ha ott félreállsz a G43-mal, akkor az már nem érne Fehérvárra a 20-as vonali IC előtt és azt is feltartaná. Mert azt nem gondolhatod komolyan, hogy a G43 még Gárdonyban is félreálljon.
Ezzel nem hogy gyorsabb nem lennél de még az elővárost is borítanád.
A vonal nyaranta eddig is ketté volt vágva mióta a kék hullam-katica rendszer volt. Sőt, volt olyan nyár amikor hétköznapokon a katica vonatok helyett csak Fehervar-Fured szemelyek voltak
Ja, tényleg nagyon hálásan köszönjük minden érintettnek a beláthatatlan időre kettévágott vasútvonalat, a kihagyott megállókat, ez ezek ellenére is lassabb menetrendet, a kivágott fákat, az elcseszett balatoni panorámát, a több hónapos buszozást és a nemzet gázszerelőjének (ki más építhet itt bármit?) mindezekért kifizetett 23 milliárd Forint közpénzt. Jövő tavasszal majd emlékezni fogunk rá.
Akármi lesz a hétvégétől, én nem ezt a menetrendet vezettem volna be...
értem én, hogy villantani akartak, hogy a drótnak hála, itt a kánaán, de tartok tőle, hogy sok a vonat egymást veri el, feleslegesen ácsorog sok helyen. A kevesebb néha több lenne...
Az ütemekben elég lenne Hullám a mostani helyén (páratlan óra: 05), de Katicát nem előtte, hanem utána indítanék (páratlan óra : 45-kor), ami így kb 130 perc alatt Füreden lenne, és csatlakozna a Bf-Tp személyhez (Közös peronon, és nem Bz-vel...).
Visszafelé kb 15 perc múlva indulna, így a saját keresztjük ugyanúgy maradna Csajágon, míg a páros Katica Fűzfőn keresztezne a páratlan Kék Hullámmal.
És ebbe a rendszerbe szurkálnék be ütemen felül, részben csak hétvégén pár Tekergőt, aminek így nyilván több lenne a menetideje, és a főbb helyeken állna meg, lenne benne bicikli szállító, stb.
Ez azt jelenti, hogy az eredetileg is Bz-vel tervezett vonatokon kívül Fehérvár és Füred között valamennyi vonat (Katica, Kék hulla, Csodapók) villamos vontatással fog járni szombaton?
Teljes zagyvaság és rosszindulattal telített félinformációk tömkelegét olvastuk mi is, csak kapkodtuk a fejünket. Semmi sincs veszélyben, elindul rendben a villanyüzem szombaton!
Május 25-én helyeztünk feszültség alá, természetesen nem volt minden hibátlan, de éppen elég időnk van mindent kijavítani.
Dunántúlon nincs más, egyébként ha úgy lesz ahogy írtad garantáltan lesz classic gép is, illetve amelyik vonatoknál nem kell "fűtés" ott még Szergej is felbukkanhat, ilyen például a 19699-es ami elméletileg "Hörgős" de már az előszezonban is volt "Szergejes" is! :)
Ráadásul a 60-as vonalra módosítani kell a fordát ez újabb gép igényt is jelent! Szerintem majd meglátjuk 2-3 hét múlva hogy alakul a helyzet!
Ez rendben is volna viszont vonógép honnan lesz a 29-60-11-es vonalra? Remot nincs annyi Cellben az biztos, az országban meg összekukázni gépeket nem egy életbiztosítás!
Kotta szerint működne, de ha történik bármi zavartatás az átlóssal (30+perc késés, mozdonyhiba, stb), akkor nem lehetne az alapütemű keresztet megtartani Zánka-Köveskálon, így beborulna az egész vonali struktúra.
Azert eleg sok penzt fel mernek tenni, h ez a Nohabos menet azert van, mert nincs eleg Dezso, es ezt igy jobban lehetett kommunikalni 😉 Es itt latszik, h a vasutbaratok es a mezei utasok preferenciai nem mindig esnek egybe
.....fröcsögjél már ékezettel vazze....Amúgy nagyot buknál..
A minap én is deziróztam, és a klíma botrányosan semmilyen volt, egy tál jégkocka jobban hűtötte volna a belső teret.
A minden 2. kis felső ablak természetesen ki volt nyitva amennyire lehet (bukóra), szépségtapasznak jó volt...
Amúgy a Dezső azért érezhetően jobban gyorsul, mint a Nohab, de olyan laza a Katica menetrend, hogy utóbbival is alig késik, pedig sem a forgalomirányítás, sem a vezér nem törte magát, hogy pontos legyen... (Oké, fogadjuk el, hogy a Nohabot már kímélik)
Ezzel együtt hiába jó a menetdinamikája, én már kb nem mernék olyan vonatra szállni, amin nincs legalább 1-2 lehúzható ablakos kocsi...
Ha nem is Desiro, de a múlt héten a kedvesem felszállt P.Imrén az Uzsgyira, majd Imre-felsőn le is szállt, mert nem lehetett levegőt kapni valamint fűtöttek is rajta (a kültéri 20+ fok ellenére!); szóval ennél még egy lehúzható ablakú bármi más is jó, s igaz ez a Desiro-ra is (azon is fulladoztunk néha pár éve, mert többnyire elégtelen hatásfokú volt vagy nem is ment rajta a klíma...)
Múlt héten késett a Kék Hullám Tapolca felől és eleve 10 perces késéssel tudta Füred indítani amit Fehérvárig 2-3 percre csökkentette! Fehérvár-Délit nehéz lenne tartani.
Azert eleg sok penzt fel mernek tenni, h ez a Nohabos menet azert van, mert nincs eleg Dezso, es ezt igy jobban lehetett kommunikalni 😉 Es itt latszik, h a vasutbaratok es a mezei utasok preferenciai nem mindig esnek egybe
Bocs de ez most úgy hangzott mint aki tudna valami konkrétumot hogy melyik vonat milyen szerelvénnyel fog közlekedni! (Elnézést ha neked meg van már a következő nkrét forda!)
Szerintem most jobban foglalkoztatja az illetékeseket hogy fog indulni a főszezoni menetrend!
Ja, es ugy gondoltam, h ez az oruljhulyeutashogylyukvanas.eden mentalitas egy szolgaltatotol ugy 89-tol, a kommunizmus bukasatol kisse anakronisztikus.
Csak, h legyen osszehasonlitasi alapod kulfoldrol: az osztrakok valahogy tudnak bicikliszallito kocsikat csatolni motorvonatokhoz, akar meg kisvasuton is, a svajciak akar komplett tehervonatot is. A finneknel Helsinki elovarosi vonatain (kb HEV kategoria) minden kocsiban van tobb hely biciklinek is, pedig az is valami Flirt valtozat. Szoval, ha AKARJAK, meg lehet azt oldani.
A helyszínt saját szemmel is megnézve ordas nagy kamu a buszmegállóra hivatkozás az oszlopok elhelyezése miatt. Ugyanis konkrétan a buszmegálló mellett van az utolsó baloldali oszlop és csak után vált át a pálya jobb oldalára az oszlopsor. Ha marad a baloldalon az oszlopsor, akkor a következő oszlop már jóval a megálló után lenne és ekkor a fasort sem kellett volna bántani...
Hogy tessék? Kisfeszültség felett még csak szigetelt légvezeték sem létezik, nemhogy árnyékolt.
Jó, létezni lehet hogy létezik, de én még nem hallottam, és hogy nem is azt használtak, az 100%.
Az árnyékolás pedig nem csodaszer. Az árnyékolás valahány dB csillapítást jelent, ami vagy elég, vagy nem, és az is erősen frekvenciafüggő. Az 50 Hz pl. praktikusan nem leárnyékolható (de az is igaz, hogy nem is az szokta a problémát okozni).
A kábelek gyártásból adódóan minden gyenge- és erősáramú kábel árnyékolással van ellátva, hogy a kifelé és befelé sugárzó elektromágneses hullámokat elnyelje.
2. Nincs időben (jogszabály 30 napot ír elő erre) meghirdetve, mint ahogy kellene, tehát az szabálytalan és jogszabályba ütközik így.
Gondolhatod, hogy a menetrend és a díjszabás meghirdetése nem csak a START-on múlik. Amíg a jogszabály megalkotójára nem vonatkoznak a határidők, addig sajnos ez van. Külön ironikus, mikor a kései meghirdetésért büntetik meg a szolgáltatót.
5. A helyjegy többszöröse a fuvarozási szolgáltatás díjának (420 Ft Balatoni kerékpárjegy) különösen akkor rossz az összevetés, hogy a Flirt esetében más vasútvonalon semmilyen extrát nem szednek.
A bringahelyjegy (ha jól tudom) 700-350-100 Ft-os áron mozog. Ez nem többszörös. Bár egy 50 km-es 235 Ft-os kerékpárjegynál már igaz. Egyébként nem a jármű típusa alapján van a díjszabás. A hajnali elővárosi vonatban sem kell IC-pótjegy, ha odaforog a szerelvény.
6. Üzletpolitikai öngól, mert autóból akarjuk átcsalogatni az embereket vonatra, de már két bringahelyjegy többe kerül mint az üzemanyag költseg Budapesttől idáig.
Tessék a paklis (olcsóbb) vonattal menni. Vagy ha ragaszkodsz a Katicához, fizesd meg.
7. A maximalt darabszám miatt utaslemaradás borítékolható. Ezáltal cirkusz, veszekedés, bevételkiesés is lesz, mert ha valaki nem utazik, menetdíjat sem fog fizetni.
Mikor jobb szembesülni azzal, hogy tele a vonat? A jegyvásárláskor, vagy kint a vonatnál? Ha pedig fizikailag felférsz, akkor továbbra is a jegyvágó kezében a döntés. Ahogy eddig is. Most is ő dönti el, hogy biztonságosan felfér-e a századik drótszamár, vagy sem.
egy zivatar után bármelyik táblás megállóban megjelenhet egy 30 fős, elázott gyerekcsapat. És őket el kell tudni vinni.
És a következőnél újabb 30 fős csapat. Meg a következőnél is. Ha azt mondjuk, hogy ennek meg kell felelni, akkor át kell csoportosítani a lélegeztetőgépek árát ide. És akkor minden vonatban fut majd két-három pakli. Vagy inkább valami új építésű alacsony padlós. Na jó, nem akarok elmenni totál demagógba.
Nem nagyon van összehasonlítási alapom külföldről, de nehezen hiszem, hogy a boldog Nyugaton korlátlanok a lehetőségek.
Én a kerékpárhelyjegynél sokkal égetőbbnek érzem a kerekesszékesek problémáját. Ők sokkal jobban vonathoz vannak kötve. Talán még a 700 Ft-os sem sajnálnák kifizetni...
Az a gond, hogy nem mindenki használja az appot. És van egy rakás táblás megállóhely az északi parton.
Ha valaki ott száll fel vasárnap délután, és le akarják rakni Füreden , mert utána ki van már foglalva az összes hely , azokkal mi lesz? Szerinted nem fog ott elszakadni azoknál igen csúnyán a cérna?
Nekem már volt szerencsém két éve egy vasárnap délután Almádiban 25 percet sorbanállni ( közben elment egy vonat) majd utána még két órát várni az állomáson, mert a következő csíkos ingán már nem volt bringahely. A második vonat Bmx kocsiján meg kampó nem volt,elég mert nem pótolták a hiányzó/rossz kampókat.
+Ennél sokkal-sokkal komolyabb pénz kellene, és már most is túl késő van:
Van rá sansz, hogy ha nem történik valami csoda, néhány éven belül elfogynak a bringáskocsik. A korábban az északi part gerincét alkotó 16 kampós, a gyakorlatban 30-40 bringát cipelő BDh /BDf sorozat legnagyobb része, a koruknál és főleg az állapotuknál fogva már átlényegült kiskanálnak.
A poggyászkocsikból átalakított, nagy kapacitású bringáskocsik két-három éven belül szintén jó eséllyel ki fognak hullani: egész egyszerűen túl öregek már. Egy részük ugye, eleve már Magasfogadóról megszöktetett, ideiglenesen kegyelmet kapott jószág.
Ezeket már rég el kellett volna kezdeni pótolni.
A gyakorlatban a néhány Bmx átépítésen kívül semmi sem történt. És az a pár, átépített Bmx sem a csúcskategória, a támok elhelyezkedése olyan szerencsétlen lett, hogy ha mindkét sorban van felakasztva a bicaj, nem lehet átmenni közöttük.
Az újépítésű IC+ kocsik meg ugye 6 +2 bringaférőhelyesek mindössze. És hiába gyakorlatilag új kocsik, ezek sem kapják meg a szükséges gondozást, kopnak, fogynak róluk az alkatrészek. Arról meg nem is beszélve , hogy az utasterük levegőtlenül szűk, agyonszékezett, egy laptoptáskával még csak-csak, szűkösen el lehet férni, de nagyobb mennyiségű cókmókot nincs hova tenni bennük.
A nagy garral beujjongott Kissek meg nem igazán alkalmasak távolsági forgalomra, pláne bringásforgalomra: a jelenlegi székezési konfigurációban igen szűkek belül. Hivatásforgalomra még csak-csak, de csomagos balatoni forgalomba.. hát lesznek velük gondok.
Igazából ez megint "rendszerhiba", jól hangzik hogy 2 órás ütem van, ami igaz is csak vannak a frekventált időpontok amikor minimum dupla szerelvény kellene, de erre nincs kapacitás!
Lehet, hogy én voltam szerencsés, de eddig bármikor bicikliztem és vonattal kellett utaznom, csak kinyitottam az appot, megvettem a biciklis jegyet, felszálltam és mentem. Nem azt mondom, hogy nincs baj, de közel sem az a világvége helyzet áll fent, mint amit te felvázoltál. Minden mozdonyos vonaton lesz bicikliszállító kocsi (legalábbis azt mondták, de szerintem a SZVÖR-ben is úgy lesz), nem kell pont a Katicával menni, főleg, hogy a legtöbb táblás megállóhely Füred után van ahol nem is lesz Katica.
Szerinted mi lenne a megoldás a problémákra amit írtál?
Amúgy nem igazán vannak 30 fős biciklis csapatok akik vonattal akarnak utazni, és szerintem egyátalán nem lehet elvárni a STARTtól, hogy előre bejelentés nélkül egy kocsinyi (nagypakli hivatalosan 28 helyes) bicajt csak úgy elvigyen. 30 fős nem biciklis csapat meg felfér bárminkor, csak állniuk kell.
Erre irtam korábban, hogy a Balatonnál már rég nem az a szolgáltatás, hogy elfuvarozzuk a bringást. Az utas örüljön, ha utazhat szlogen helyett itt már az a szolgáltatás követelmény, hogy rendelkezésre állunk...
Itt már rég nem arról van szó, hogy odautazik a bringás egy fix helyre es két hét horpasztás után ugyanonnan hazautazik. Egészen mások az igények. Itt folyamatosan és sztochasztikusan termelődik a belső, helyi forgalomra is az igény: te is írtad, de így is van: egy zivatar után bármelyik táblás megállóban megjelenhet egy 30 fős, elázott gyerekcsapat. És őket el kell tudni vinni.
Nyár van, egyre erősebb a tónál a bicajosforgalom. és kormanyzati törekvesek, hogy minél jobban erősítsük a bringásturizmust. Erre még rátett bőven a pandémia is, sokkal többen nyaralnak itthon , mint a korábbi években.
Ugyanakkor el kell fogadni a tényt, kőkeményen megváltoztak az igények.Bicajfuvarozas terén mennyiségileg és minőségileg is ugrani kell hozzá.
Most már az elvárható szolgáltatás az, amit a piac kikövetelt magának, hogy rendelkezésére állunk az utasnak.
Gyakorlatilag bármikor,, bármilyen körülmények között.
Persze ez nem megy ingyen, pénz, paripa , fegyver kell hozzá.
Flirten 6 a hivatalos. Maga az áramlásszabályozásegyébkent valamilyen szinten érthető törekvés lenne, csak egyreszt itt gellert kap a villamosítás jelképeként agyonreklámozott Flirt. Ne feledjük, a Déli parton is ment már bringahelyjegyes Flirt normális árakkal.
A legnagyobb gond itt:
-2 A Start semmit sem tanult: Ugyanilyen gyomorforgató volt a kerékpárhelyjegy bevezetése 4 évvel ezelőtt. Ugyanaz minden: kései bevezetés, nem meghirdetés, és a kommunikációs hibákat is megismétlik, kivétel nélkül.
-1 Nincs bringahelyjegymentes alternatíva a 29-en.
0. A bringahelyjegy áramlásszabályozó szerepe, ha már mindenáron kell, 0 Ft helyjegy esetén is működne.
1. Ez a díj eltér a hivatalosan meghirdetett díjszabástól
2. Nincs időben (jogszabály 30 napot ír elő erre) meghirdetve, mint ahogy kellene, tehát az szabálytalan és jogszabályba ütközik így. 3. Az utasokat tudatosan félretájékoztatják. 4. Az alkalmazott díj aránytalanul magas.
5. A helyjegy többszöröse a fuvarozási szolgáltatás díjának (420 Ft Balatoni kerékpárjegy) különösen akkor rossz az összevetés, hogy a Flirt esetében más vasútvonalon semmilyen extrát nem szednek. 6. Üzletpolitikai öngól, mert autóból akarjuk átcsalogatni az embereket vonatra, de már két bringahelyjegy többe kerül mint az üzemanyag költseg Budapesttől idáig. 7. A maximalt darabszám miatt utaslemaradás borítékolható. Ezáltal cirkusz, veszekedés, bevételkiesés is lesz, mert ha valaki nem utazik, menetdíjat sem fog fizetni.
8. Az már csak hab a tortán, hogy Budapestről indulva, a Katicára interneten nem lehet bringahelyet foglalni, még annak sem , aki közbenső állomásra utazna.
És mindezek mellett, farizeus az egész, mert közben a Velencei tónál ugyanerre a Flirtre egy vasárnap délután lazán felcsattan 30 bringa gond nélkül...
"Egyébként szörnyű, hogy minden vonat bringahelyjegyes. "
Hidd el, az is szőrnyű, amikor elered az eső és 3 vonat utasai próbálnak felpréselődni egyre, köztük 60 bringás. Mondjuk egy (szépen) szóló Flirt-re. Aztán hetedíziglen elátkoznak minden vasutast, mert mégis hogyan adhattak el ennyi jegyet és kerékpárjegyet egy vonatra. Hát nem látták a rencerbő'? Mehetnek a képek az indexre meg az RTL híradóba.
Ezzel együtt maximálisan megértem az álláspontodat. Én sem szeretem kőbe vésni azt, hogy jövő héten melyik vonattal fogok utazni.
Biztos benne van valahol, hogy fenttartják a jogot különleges esetekben vagy valami ilyesmi.
Azért drágább, mert motorvonaton (hivatalosan) 4 bicikli hely van csak, a mozdonyos vonatok meg mind viszik majd a paklit elvileg, szóval teljesen érthető, hogy arra szeretnék terelni az embereket.
Persze kiragadott példa, és abszurdnak tűnik. De a valóság mindig más: utaztam én is már Arácsról Akaliba, mert szervizbe vittem a bringát es Akaliban tuti a szerviz még vasárnap is.
De ne felejtsd el, ez a nyár még abban is speciális lesz, hogy idén nyáron Tihany és Aszófő között illetve Aszófő es Balatonudvari között építik a bringautat és a kerékpáros forgalom is a 71 es utra van kiterelve. Lesz olyan aki kisgyerekkel ezt a szakaszt inkább átugorná a vonattal, pláne hogy a kresz szerint főútvonalon 12 alatti gyerek nem is bringázhat.
Ha egy Andó Gerő típusú ember erre ráugrik, ebből akkora fogyasztóvédelmi eljárás lesz, mint egy ház.
A bringahelyjegyre hivatalosan meghirdetve a 2021 június 3 -tól érvényes díjtáblázat szerint 0/300 Ft van. Tehát itt olyan díjszabást alkalmaznak, amely nemhogy 30 nappal előre nincs meghirdetve, de egyáltalán nincs sehol se meghirdetve, sőt a hivatalosan meghirdetett díjszabással is ellentétes.
Ezt még a legjobb esetben is úgy hívják, erőfölénnyel való visszaélés, de mivel a Start oldalán mindenféle egyéb PR szövegekkel hirdetett bicajfuvarozási tájékoztatók között meg megemlítve sincs ez, más szerintem itt már lassan megáll más, keményebb , akár már büntetőjogi kategória is.
De azért azt hozzá kell tenni, hogy Arácsról Füredre vonatozni nagyon vészesetben kell csak, sőt, általában simán el lehet biciklizni valamelyik Kék Hullám megállóba az egész parton (ami lényegesen olcsóbb).
Egyébként szörnyű, hogy minden vonat bringahelyjegyes. Ez a balatoni bringaturizmus halála. A bicajozás során bármi közbejöhet... egy zivatar, egy műszaki hiba, baleset.. szóval itt a szolgáltatás maga a rendelkezésre állás, nem pedig a fuvarozás esetleg négy vagy hat órával később, mert korábbi vonatra elfogyott már a hely. .. es ugye, a Kék Hullán számtalan táblás megállóhelyről is lehetséges a felszállás. Szóval biciklifronton hatalmas káosz várható.
Arról nem beszelve, hogy működik ám a lenyúlás bőven: akinek Füreden át kell szállnia, élből két helyjegyet is kell venni a bringajegy mellé. Azaz, bringánkent ezer Ft plusz...Mert a Katicára 700 Ft egy szem bringahelyjegy ám! Arácsról Aszófőre a nyári menetrend idején 7 km fuvarozásert 1280 Ft (két helyjegy+bringajegy ) az ár egy szem bicajnak.
Ha a bicajosszervezetek ezt megtudják, akkora kravál lesz mint egy ház, és rövid úton kidöntik az oszlopokat, mert tavaly dízellel olcsóbb volt..
A Káli-medencébe igyekvő bringásoknak nem mindegy a dolog. Zánka-Köveskáltól valamivel könnyebb lenne érkezni és indulni is, mint egy pénztár nélküli táblás megállóhelyről, amit ha jól gondolom, halandó ember csak dzsumbujon és terepjárás útján tud megközelíteni. Arról már nem is beszélve, higy egy kötelező helybiztosítással igénybe vehető vonatról van szó.
Ne etessétek riezaKot, ugyanolyan polidiliből ideszabadult fizetett troll, mint a GySEV-es topikban kwerne vagy a síndöcögényesben Los Amigos/royal kasztni (lehet hogy egy és ugyanaz a személy). A célja a normális beszélgetés ellehetetlenítése és a törzsfórumozók kitiltatása (V43-1157-et már sikeresen elintézte).
Van egy szép kis könyvecske, E2 fékutasítás a neve. Amit leírtál, az erősen ellenkezik az abban lévő eljárásokkal, ebből kifolyólag utasításellenes volna.
Csak arra próbáltunk rávilágítani, hogy a Westinghouse-féle fék működéséhez akkor is kell levegő. A fékhengerben a levegő nyomása hat a fékpofára, anélkül nincs fékerő. Ezért nincs befékezve egy üres kocsi, amiből a levegő elment.
Inkább maradjunk a normál üzemnél. Ha már valamit megcsináltak, akkor az legyen úgy használva, ahogy az elvárható lenne és amire tervezték, ne keljen ügyeskedni, hogy működjön a közlekedés.
Pár belefékezés a fővezetékbe (főlégtartály utánpótlása nélkül) ott, ahol pont fékezni kell a sebesség tartásához, és máris lemegy főlég nyomása is 10 bar-ról. Aztán 3 bar-ról nehéz lesz felnyomnia a fővezetéket 5 bar-r a rendszernek.
És a levegő veszteségről még nem is volt szó, még ha nem is egy tehervonat.
Csak tipp: gondolom ezt a vonatot is (c)-siteni akartak, de vki leszolt, h igy akkor nem lesz gyorsvonat az uttoroknek, igy odaig mindenkepp mennie kell. Es igy megy odaig.
Kicsit még tanulmányozd az önműködő légfék működését! Honnan kerül oda az a levegő, amit elengedsz a fővezetékből? És honnan kerül oda az a levegő, ami ilyenkor feltölti a fékhengereket?
Az IHO-n (https://iho.hu/hirek/irany-a-balaton-2005-ben-2-resz-150614) viszont: Zánkafürdőn korábban egy speciális páncélvonat volt kiállítva, mára azonban csak a sínek maradtak a helyszínen. A járművek Zalaegerszegre, és a vasúttörténeti parkba kerültek.
Grácia szegény megtévedt fejemnek, Tekintetes Törvényszék, de mit tegyek, ha Zánkafürdőt dob ki a menetrendi kereső a vonat menetrendjére? És ugye, a jelenleg hatályos pdf formátumú kőnyomatosban is mind a mai napig Zánkafürdő elnevezés szerepel még...
És hogy teljesebb legyen a gyönyör, Zánkafürdő leledzik a junius 19-től érvényes összvonalas pdf menetrendben is! Egyes egyedül a 29 -es vonali nyári menetrendben került módosításra az elnevezés...
A vasutallomasok.hu-n ezt találtam: Aztán "privatizálták" és egy ideig Balatonalmádi vasútállomáson működött vendéglátó ipari egységként. Így az egykori úttörőpajtások itt nosztalgiázhattak már egy korsó sör mellett az idő és az értékek múlandóságán.
Pedig lehetne kreatívnak lenni, pl. Iparról elég lenne csak féltávig menni szedővel, utána szedő le, és hátha elintézi a gravitáció hogy becsorogjon Battyánba :))
És ez esetben mi termeli a fékezéshez szükséges levegőt? Gurulva, amúgy sem vesz fel sok áramot egy Szili, csak segédüzem fogyasztása van.
Na ennyire már nem vagyok jártos az eletrotechnikában, hogy a visszatáplálás okozta áram mennyiben más a felvett áramtól a távközlési kábelek zavartatása szempontjából. A gond ugye nem azzal van, hogy nem elég az amper a drótban, hanem arról, hogy a gerjesztett elektromágneses hullámok megzavarják a távközlési (és/vagy egyéb) kábelek működését.
A projektben a keresztmetszet csökkent (!!!), legalábbis tudomásom szerint Balatonfűzfőn és Alsóörsön már nem lehet kettőnél több vonatot ésszerűen (bejáraton várakoztatás, rövdebb szerelvény esetén foglaltra járatás nélkül) kereszteztetni, amíg erre korábban volt lehetőség.
Ebben az a csodálatos, hogy a nyári menetrendben van napi 14 db hármas kereszt Alsóörsön, ami papíron persze két egymást azonnal követő sima kereszt, ha minden rendesen jön... A hangsúly az utóbbin van. Én nem emlékszem ilyen típusú keresztekre Alsóörsön (ettől még lehettek), furcsa fintora a történetnek, hogy a bevezetés ideje egybeesik a kétvágányosra vágással.
Ja, oké, akkor ez egy olyan szokásos "vasutas csak", amikor ott a vonat, tudna vinni utast, egy fillérbe nem kerülne csak némi bevételt és utaselégedettséget hozna, de nem visznek, mert valaki kitalálta, hogy ha a 3, a fordulóidőben végig folyamatosan rendelkezésre álló vágány közül kiválasztjuk azt az egyet, amelyiken nincs peron, akkor máris megoldható, hogy holmi úgynevezett utasok ne zavarják meg a személyszállító vasút rendjét.
Amikor már a saját nyomorúságunkon röhögünk... Amikor 2021-ben azon kell gondolkozni, hogy normál napi üzemben hogyan lehet lehúzott áramszedővel begurulni a következő állomásra. Mondjuk forgalomirányítási szempontból is érdekes lenne megnézni, hogyan működik mindez: Katica jelenti a csajági lejtő oldaláról, hogy felgyorsult, lehúzott áramszedővel gurul és akkor a kék hulla indulhat Battyánból?
Na, szóval a zölddel jelölt időszakról beszélünk, ha semmit nem rontottam el, akkor teljesen légüres tér, miért nem tudja a két peronos vágány egyikét sem használni a nevezett Tekergő?
Ha nem állsz meg Főkajáron, akkor az is pontosan nulla, de ha indulni kell, akkor azért kellenek az amperek. Mondjuk a "Csajágig" az kérdés mit jelent, a bejárati jelzőig el lehet gurulni vmax-szal, de valahol az állomás közepén már rá lehet húzni és a páros kijárati angol után elkezd keményen emelkedni.
Na, akkor egyik oldal megoldva, szerintem a másik is működik: Főkajár felsőről se sok "gáz" kell Csajágig, rögtön nem 20 km a "nemtalálkozási" zóna, csak vagy 14 :))
Pedig lehetne kreatívnak lenni, pl. Iparról elég lenne csak féltávig menni szedővel, utána szedő le, és hátha elintézi a gravitáció hogy becsorogjon Battyánba :))
Becsorog? Végig fékezni kell, hogy tartsd a 80-at. A régi megálló-rakodó után fordul erős lejtésbe, onnan már csak fékezni kell.
Június 18.-án este elindul a nagy dízelbúcsúztató Nohab felfele. Június 19.-én meg valamikor felbukkan az első klasszik Csörgő valamilyen ablakos vonattal, mert összeborul a ravatal.
Úgy hallottam, hogy a B tervként a Dezsők maradnának Katicának. (Mekkora gigantikus változás az utasnak, hogy Flirt vagy Dezső...)
Mondjuk az is jó lesz, amikor netán megkésik a páratlan Kék Hullám, a páros meg szépen várja Battyánban, mert nem lehet ám áttenni a keresztjét Iparra, mert az neki akkor még no-go zone :) :(
Méghogy nem emlékeznek... Gyerekkoromban mindig le akartam szállni, hogy megnézzem a kiállított páncélvonatot, de az úttörővárosba csak úgy nem lehetett bemenni. És a táborba menő vonatok akkor is Zánka-Köveskálon fordultak, annyi fejlődés azért van, hogy az idei vonat benne van a menetrendben.
Vonattal? 🤔😀 de viccet felreteve, a bicikliutrol, mielott elkanyarodik a 71-es fele Zanka felol egy kapun be lehet menni az uttorovarosba klegalabbis 1-2 eve meg igy volt, mielott erzsebet-tabor lett. A google maps szerint meg megvan ez az ut. (Keress utat Zankarol a megalloig gyalog.) Vagy kb. 50-100m a sineken.
Az hogy 16907 Zánkáról nem megy tovább, akkor jelenthetne peron szempontjából problémát, ha valami okból Füreden megelőzné 19734-et, de szvsz. ennek elhanyagolható a valószínűsége.
Persze jobb lenne, ha Tapolcáig közlekedne, de ahogy korábban írtam, ehhez egyrészt az kellene, hogy 1972 és 1973 is naponta közlekedjen (mert abból, illetve abba tudna fordulni Tapolcán), másrészt mivel a Tekergők menetvonala el lett tolva, így alapból nincs benne a révfülöpi kereszt lehetősége önmagával, emiatt 19734 és 19745 megállásaiba bele kellene nyúlni (pl. helyette a Tekergőnek kellene megállni Balatonszepezden és Szepezdfürdőn).
Vagy Nyíregyháza irányába két órával később tudna csak közlekedni (de akkor Tapolcán önmagába fordulhatna 13.29-14.29 között, és nem kellene Révfülöpön a párjával kereszteznie).
Elnézést a buta kérdésért, de Zánkafürdő megállót mezei halandó hogy tudja megközelíteni? Oda lehet jutni valahogy, vagy csak a gyermektáboron keresztül lehet a peronhoz kijutni?
"a két hosszú 1 - vágányú szakasz közepein, azaz Füle mellé pár km forgalmi kitérő és / vagy
Csopak 2. vágánya sokat dobna a menetrendszerűségen"
Egyetlen momentum, erejéig nem jutna eszembe, hogy ennek a javasolt vágányépítés - bővítésnek a szükségességét és célszerűségét kétségbe vonjam. Ám, mindazonáltal, hogy a (sajnos) élő példaként a szemünk előtt immár majdnem teljesen lezajlott, a Szabadbattyán (kiz) - Balatonfüred vonalszakaszon végrehajtott, borsos áron megvalósított és nem igazán az itt felmerült igényeknek megfelelő átépítést követően, szinte nyomban nekiáll a NIF még egy alkalommal ezen a kb 55 km-nyi pályaszakaszon még egyszer, akárcsak egy ilyen projekt meghirdetésének és végrehajtásának, miközben azért a legtöbben, ha választhatnának - azt követelnék, hogy mindenek előtt a vonal (a projekt) hátralévő pálya és felső-vezetéki szakaszainak (B.füred (kiz) - Tapolca - Ukk, valamint a Keszthely (kiz) - Tapolca (kiz) részeinek
építési - kivitelezési munkáit végezzék el. És, ha ebbe belegondolunk, ez nem is egy érthetetlen igény.
annak mi értelme van, hogy a 16907/16906 Zánkafürdőig/Zánkafürdőtől van meghirdetve? Nyilván rögtön megy tovább Zánka-Köveskálra és ott is fordul, de aki odáig/onnan menne, az nem látja a vonatot a keresőben.
A Tekergok csak ugy neznek ki, mintha gyorsvonatok lennenek, lassabbak, mint a Kek Hullamok. Reges-regen volt az, h volt napi 3 gyors, de az tenyleg az volt es voltak hozzajuk rahordo/szethordo szemelyek, Furedig elotte, azutan utana (visszafele forditva), meg a mindenhol megallo szemelyek. Nem volt az egy hulye rendszer.
Így napközben is átszállás nélkül el lehetne jutni pl. Ábrahámhegytől vagy akár Badacsonyról Káptalanfüredre, Csopakra ami eddig csak reggel és késő este lehetett a Szfhvr-Tapolca vonattal. Mára az sem nagyon megvalósítható mert kettévágták a vonalat.
Egyetértek, de hát ez ponthogy eddig kb így volt. A Kék hullám füredig asszem egy helyen állt meg Fehérváron kívül, a Tekergő meg jó volt gyorsvonatnak, amíg volt. Most gyakorlatilag nincs már Tekergő csak hétvégén 1 pár és a Kék Hullám se áll meg mindenhol, ez így egyértelmű visszafejlődés a füred utáni szakaszon, nem is kicsi.
Egyébként szerintem is a koncepció a lényeg, pont ez hiányzott ebből a projektből teljes egészében és ezt fogja nyögni az északi-part füred utáni része, valószínűleg hosszú éveken át. Itt annyi volt a konepció, hogy legyen drót, bármi áron, semmi nem számít. Látott itt valaki hatástanulmányt, megvalósíthatósági tanulmányt, bármit aminek egy ilyen fejlesztést meg kellene előznie, amiből kiderülhetett volna, hogy mire gondolt a költő, amikor ezt az egészet kitalálta? Én biztos nem láttam. Lalit láttuk csak, aki vörös fejjel üvöltötte, hogy drót kell, semmi nem számít, csak drót legyen.
Hát lett drót, az eredmény meg pont olyan lett, ahogy azt sokan vártuk.
Tenni nyilván nem fogunk tudni ellene, kutyát nem érdekli, hogy mi itt mikről beszélgetünk, vagy hogy egyáltalán mi a jó az utasnak, vagy a vasútnak, vagy bárkinek - már a közbeszerzést elnyerőkön kívül, nekik kétségtelenül jó lesz, szóval nem mondhatjuk, hogy senki nem nyert ezzel.
Igen ezért is irtam, hogy mehetne "Tekergő" megállási rendjével végig helybiztosítással, a Vizipók meg Akarattyától-Tapolcáig mindenhol megállva. Így nem sérülnének a kihagyó megállóhelyek utasainak érdeke sem, és nem +2 percel több menetidő Tapolcáig hanem ott is meglehetne a -8 de szerintem még kedvezőbb menetidő is mivel jobb lenne a Tekergőnél hiszen Füredig csak Kelenföld, Szfhvr, és Aligán álna meg.
Nem azt akarom mondani, hogy ne lenne védhető a sok megálló megtartása, csak azt, hogy akkor legyünk egy konzisztens állásponton. Így ez nekem elfogadható.
Ettől függetlenül én azt is gondolom, hogy akkor jó a szolgáltatás, ha mindenki igényeit megpróbálja lefedni. Ezt látjuk, hogy ilyen korlátozott infrán nehéz.
De a távolsági forgalom igenis fontos, és a jó távolsági forgalom adja itt a vasút legnagyobb vonzerejét. Ettől még szükség van személyvonatokra is, és ez a mostani sem egy rossz rendszer, de a távolságit nem lassítanám be, egy perccel sem.
Ezért fájdalmas szerintem, hogy effektíve gyorsvonat nincs nyáron. A tekergő ugyan azzal a megállási renddel megy, de a menetideje így is mindig messze meghaladta a rendes gyorsokét, amik a szezonon kívül közlekedtek.
Mint írtam, a jelen felállásban szerintem a legjobb megoldás a kék hullámok IC-sítése lenne (kevés megálló), de közvetlen kocsival adjon kiszolgálást a Füred utáni kis megállókra. Ez a megoldás jár talán a legkevesebb kompromisszummal.
Én végig ezt a koncepcionális gondolkodást hiányoltam: mit akarunk elérni? Milyen menetrendet szeretnénk? És ahhoz megcsinálni az infrát, nem utólag megpróbálni bepasszírozni azt, amit sikerül.
Ezt a projektet valóban nagyon könnyű támadni, nem is találni olyan közlekedéssel foglalkozó oldalt, szakmai portált, fórumot, bármit ahol ne támadták volna az első perctől kezdve. Mostanra látszik, hogy ezek a kritikák bizony megalapozottak voltak.
Szerintem sokan, sokszor leírtuk, hogy miért nem indokolt itt a villamosítás, azt meg a lenti kommentemben is leírtam, hogy milyen fejlesztésekkel lehetett volna javítani a szolgáltatás színvonalát, de megtették ezt már mások is itt sokszor, szóval én nem hiszem, hogy ne hangzott volna el itt konstruktív kritika.
Én nem ellenzem egyébként a villamosítást, bár ezen a vonalon nem érzem indokoltnak, de ha már feltétlenül csinálni kellett, akkor egyértelmű, hogy csak úgy szabadott volna belekezdeni, hogy akkor egy csapásra az egész vonalat villamosítják. Ez a "megcsináljuk a felét, aztán majd után valamikor egy távolba vesző időpontban talán megcsináljuk a másikat is", kb a legeslegrosszabb ami ezzel a vonallal történhetett, ennél az is sokkal jobb lett volna, ha egy gyufaszálat nem tesznek keresztbe és minden marad úgy ahogy volt.
A 150-essel kapcsolatban teljesen igazad van, az szerintem is agyrém. Sajnos ilyen időket élünk.
Bizonyára aggódtam volna, ha éltem volna már akkor amikor ezeket megszüntették. :) Szerintem a Burmát is kár volt felszedni, ha már itt tartunk, milyen jó S-Bahn lehetett volna. Nyilván van még jónéhány ilyen megszüntetés, de szerintem fontosabb kérdés az, amit épp most szüntetnek meg, mint amit már évtizedekkel korábban.
Ez nem jelenti azt, hogy ne pártolnám új megállók létrejöttét, szerintem a Balaton mellett - ahol a településeken jellemzően alig létezik közúti tömegközlekedés -sokkal utascsalogatóbb, ha a vonat a célhoz közel áll meg, mint az, hogy 5-10 perccel gyorsabb a menetidő, biztos van jónéhány olyan hely, ahol akár új megállókat lehetne létesíteni vagy rég megszűnteket feléleszteni.
Itt viszont olyan megállókról van szó, amik léteznek, működnek, bejáratottak, nem kell nullából kiépíteni. Lehet vitatkozni, hogy hol mekkora volt a forgalom, de nyáron egészen biztosan nem nulla, akkor már az első szezon után megszűntek volna, ehhez képest még a mostani menetrend szerint is megállnak ezeknél a vonatok, csak a villamosítás utáni menetrendből maradtak ki.
Pár napja fejtegettük, hogy a két hosszú 1 vágányú szakasz közepein, azaz Füle mellé pár km forgalmi kitérő és/vagy Csopak 2. vágánya sokat dobna a menetrendszerűségen.
Előbbi nem lenne egy nagy valami, Csopakról nem tudok semmit, azon kívül hogy hely van.
Az a baj, hogy a politikát mindig csak a szalag átvágásig érdekli az adott beruházás, hogy az aztán a gyakorlatban működőképes-e, fordítanak-e eleget a karbantartására, stb., az le van szarva.
Minden beruházás esetén így van, csak itt már kb mindenki megmondta az elején, akinek nincs átmosva az agya, hogy szart építenek, ez egy így baromra, nincs értelme, sőt, néhány elemében káros is.
De nem baj, lesz szalagvágás, aztán majd legfejlebb előírják, hogy csak félig húzhatják a kontrollert...
Igen, a menetrendváltástól IC lesz. Sőt, úgy emlékszem a START ki is mondta, hogy az összes expresszt/gyorsot/sebest ki szeretné váltani csoportneves IC-kkel és IR-ekkel. (Ahol minden IC-n van első osztály és étkezési lehetőség.)
Most nem tudom végig nézni, de ebben talán ebben az előadásban mondják, ha nem akkor a konferencia valamelyik másik előadásán:
A kérdés, amire ezt a választ írtam, az volt, hogy mit kellett volna jobban csinálni EZEN a vonalon EBBŐL a pénzösszegből. Az a válaszod, hogy nem itt elkölteni, khm... konstruktívnak nem igazán tekinthető.
Szakaszos kétvágányúsítás. Persze, egy olyan vonalra ahol az év több mint 50%-ban bőven elég lesz a szóló flirt. Sokkal fontosabb, és nagyobb forgalmú vonalakon kell kezdeni a kétvágányúsítást első körben, nem itt.
"Ugyanez az aggódás hol volt Fűzfőfürdő és Budatava megállók megszüntetésekor?"
Tegye fel a kezét, aki 1961-ben már itt fórumozott! Amúgy Budatava megszűntetése kapcsán biztosan volt aggódás, sőt leveleket is írtak az érintett utazók (egy ilyen személyt konkrétqn ismertem is).
Ebben a projektben csak keresztmetszet csökkentés volt, nyilván lehetett volna a pályához való érdemi hozzányúlás mellett megállók létesítésén, áthelyezésén vagy megszüntetésén is gondolkodni. Értelmes gyorsvonati rendszer mellett Budatava, vagy Pálköve megállók is generálnának forgalmat a személyvonatokon.
A kritikus hangvételnek ez is eleme: a villamosítás bebetonozza a pályaviszonyokat, és sokkal költségesebbé teszi a későbbi változtatásokat.
"Abban egyetértek, hogy a pályához nyúlni kellett volna." Itt kezdődik a történet, a szűk keresztmetszetek okozzák a késések elég nagy hányadát (és különösen az egész napra tovagyűrűzését). A projektben a keresztmetszet csökkent (!!!), legalábbis tudomásom szerint Balatonfűzfőn és Alsóörsön már nem lehet kettőnél több vonatot ésszerűen (bejáraton várakoztatás, rövdebb szerelvény esetén foglaltra járatás nélkül) kereszteztetni, amíg erre korábban volt lehetőség. Ha pl. Alsóörsről egy szerelvény nem tud elindulni, az órákra garantálja, hogy a Csodapók keresztjei borulnak és legalább 20 perces késés állandósul.
As SK+0 peronok megemelése jó, ha ehhez a keresztmetszetek maximális megtartása, és ugyanebből a pénzösszegből a részleges/szakaszos kétvágányúsítás társult volna, dízel üzemben is megbízhatóbb és sűrűbb menetrendet lehetett volna produkálni. Egy átmeneti időre hibrid/akkumulátoros motorvonatok beszerzésével is lehetett volna a gépcsere és környezetszennyezés kérdésén javítani. Már rendelkezésre áll az a technológia, ami lehetővé teszi a 150 km-es hatótávot és álló helyzetben a 15 perc alatt újratölthetőséget, szóval a Tapolca-Fehérvár, vagy a Fehérvár-Füred-Fehérvár táv is belefér (de mondjuk a füredi fordulóidő az újratöltést is megengedi).
A mostani megoldással (szűkebb keresztmetszet + zavartatás) nehéz 10 nap alatt megvalósítató konstruktív ötletekkel előállni. Mondjuk a hibrid/akkumulátoros motorvonatok a zavartatási problémát is megoldanák, csak éppen nem állnak rendelkezésre, és június 19-re nem is beszerezhetőek.
Alapvetően, az miért nem működhet csak a nyári időszakban, hogy: lennének a néhány nagyobb állomáson megálló gyosvonatok, meg a tényleg minden fánálállomáson és megállóhelyen megálló személyvonatok?
Nem mondom, hogy nem értek egyet, de támadni nagyon könnyű a projektet.
Viszont a konstruktív kritikát nagyon hiányoltam - és hiányolom most is - az ellenzők részéről.
Az nem opció, hogy maradjon minden ahogy van. Abban egyetértek, hogy a pályához nyúlni kellett volna.
De nem tud nem kinyílni a bicska a zsebemben, amikor repkednek a milliárdok a 150-esre, a Szeged-Röszkére, most éppen a Békéscsaba-Lőkösházára...
Azt elfogadom, hogy ebből kettő nemzetközi fővonal, de hogy a 29 esetén könyörögni kellett km-re vetítve kevesebb pénzre, mint a 80c-nél, azt nem tudom felfogni. A Szeged-Röszkéről nem is beszélve.
És ha ez a pénzhiány nem lenne, akkor talán valódi fejlesztésnek is lett volna helye.
És akkor még ugye kérdés, hogy a műszaki rész, hogy sikerült...
Június 18.-án este elindul a nagy dízelbúcsúztató Nohab felfele. Június 19.-én meg valamikor felbukkan az első klasszik Csörgő valamilyen ablakos vonattal, mert összeborul a ravatal.
Még annyit hozzátennék, hogy az a tény, hogy mostantól lesznek olyan parti megállók, amik a nyári szezonban nem érhetőek el közvetlenül se Pesttől, se Fehérvártól, az szerintem egészen elképesztően szánalmas szint a START-tól, főleg, hogy mindez egy "fejlesztés" következményeként történik, több éve jól működő rendszert szétverve ezzel. Tök mindegy, hogy hány embert érint - szerintem sokkal többet mint azt itt néhány felületes szemlélődő gondolja - azoknak az embereknek ez hatalmas csapás lesz, miközben a többség alig nyert valamit, egy átlag balatoni vonat többet késik normál esetben mint amennyivel most gyorsabbnak kéne lennie.
Hogy ezt pont most lépték meg, egy ilyen év után, amit kb háborús helyzetként bezárva élt meg az ország és most lehetne végre ebből kiszabadulni, az végképp felfoghatatlan.
Az a fejlesztés, ami alig érzékelhető előnyt hoz a többségnek, miközben egyeseknek brutális hátrányt, az nem fejlesztés, az gányolás. Pont ettől tartottunk itt sokan, és végül pont ez történt.
És akkor még ugye kérdés, hogy a műszaki rész, hogy sikerült...
Amit leírtál az a Tekergő gyorsvonat, ami eredetileg a Kék Hullámok között közlekedett és évről-évre egyre kevesebb lett belőle, míg most ha jól látom maradt belőle 1 db vonatpár, kizárólag hétvégén, hétköznap már nem is jár.
A Kék Hullám sose volt IC, csak van rajta IC kocsi, de a Kék Hullám mindigis sebesvonat volt és pont jó is volt annak, különösen a Tekergővel együtt.
Ez a rendszer pont úgy lett kitalálva sok évvel ezelőtt, hogy van a Kék Hullám, ami Füredig csak egy helyen áll meg a part mellett, Füredtől viszont mindenhol, meg van a Tekergő, ami Füredig szinte mindenhol megállt a part mellett, Füredtől viszont gyorsként csak pár helyen, így mindenki megtalálhatta a neki megfelelőt, egyedül a Tekergőre kellett volna tenni egy IC kocsit, de ehelyett inkább megszüntették.
Ezen kívül voltak még személyek Fehérvárig, ami a Tapolcáig szintén nem jár már. Fejlődés...
Vagyis a "kínálatbővítés" jegyében maradt egyedül mindebből a 2 mégállóval megkurtított Kék Hullám, hétköznap napi 7 vonatpárral, meg késő este egy Bagolyvonat személy, oszt jónapot.
Vagyis kb. pont az történt, amitől végig tartottunk többen is, a vonal ketté lett vágva. A Füredig utazóknak alig érzékelhetően lett jobb a 8 perces menetidő csökkenéssel, Füred után pedig nőtt a menetidő, csökkent a kínálat, és 2 megálló egyáltalán nem érhető már el se Pesttől, se Fehérvártól. És a legjobb, hogy ez valószínűsíthetően hosszú évekre így is marad, még több embert tántorítva el a vasúttól.
A déli partos bagoly flirtje így is Katicába forog, majd jó lesz mikor felérnek az egységek mindenféle finomsàggal szennyezve, s lehet lemondani. Hêtvégén dupla Flirt van a Katicàra tervezve...majd látjuk, jut-e :-)
Valamint a Bz-ket is kell becserélgetni, arra "tökéletes" a menet.
Nem sérültek volna Füredtől lefelé az érdekek ( +2perc, megállóhely kihagyások) ha a Kék Hullám Füredtöl csak Akalin, Zánka,Révfülöp, Badacsonytomaj,Badacsony és mondjuk Szigligeten áll meg megőrízve IC jellegét, míg a Vizipók is Tapolcáig menne Akarattyától Tapolcáig mindenhol megállva. De gondolom ez a lehetőség is technikai kivitelezés, mozdonyhiány miatt nem valósulhat meg. Bevallom teljesen lelkes "okoskodási" vasútbaráti amatőrként írtam.
Mit jelent az, hogy minimális forgalmú? Mihez képest minimális? Számszerűen ez mennyi? Mi a forrás? Komolyan érdekel!
"amik amúgy 15-20 perc sétával elérhetőek a szomszéd megállókból"
Kinek? Egy 20 éves fiatalnak egy hátizsákkal, vagy a 70 éves nagypapáknak a heti cuccal, 40 fokban? Marha könnyű más fszával verni a csalánt, de gondolj már bele, hogy hány idős nyaraló járt le ezekre a helyekre, akik konkrétan az egyetlen eljutási lehetőségüket vesztik most el. Ez az oda járókkal irgalmatlan nagy kicseszés, és mindez konkrétan a semmiért! Ráadásul pont most kellett ezt meglépni, amikor egyébként is mindenkinek tele van mindennel mindene, alig várják az emberek a nyarat, hogy végre kiszabadulhassanak a városból aztán majd a jegypénztárnál szembesülnek vele, hogy hoppá, a vonat, ami évek óta megállt ott, ahová mennek, már nem áll meg ott többé, gyalogoljál kilométereket, vagy szállj át az 1 órával később induló személyre. Közben megy a propaganda, hogy micsoda nagy fejlesztés történt itt, szóval még örüljél is neki, hogy milyen jó lett neked.
És mit nyertek ezzel a többiek? 8 percet Füredig, meg azt, hogy csak 2-vel nőtt a menetidő Tapolcáig.
"ahol az utasok nagy része nem budapesti utas volt, hanem part mentén utazók"
Ezt megint honnan szeded? Mi a forrás?
"és így az új személy jó nekik"
Ezt szintén honnan szeded, végeztél egy reprezentatív felmérést és megkérdezted az arra utazókat? Hány fős minta alapján jelented ezt ki?
"A két megállóhely együtt az északi part utasforgalmának kb 1%-át adja..."
Ezt szintén honnan szeded, hol van ez leírva konkrét adatként? Pontosan hányan utaznak az északi parton, hányan használták ezeket a megállókat?
"A Kék Hullámok a forgalmasabb napokon tavaly is összeborultak, mert nem értek át a füredi keresztről Tomajra, ezt segíti a megálláskivétel"
Ezt pályarekonstrukcióval, értelmes forgalomszervezéssel, jól karbantartott járművekkel könnyebb, olcsóbb, értelmesebb lett volna elérni, mint a dróttal. Ehhez képest a pálya jórészt maradt, és még meglévő vágányokat is felszedtek, ezzel a pályakapacitás még csökkent is. Plusz bejött a vonal közepére a gépcserézés, ami a körüljárások miatt további pályakapacitásokat foglal majd le.
"a vasút is felkerülhet a part mentén autózóknak mentális térképére az értelmezhető követés és a baglyok miatt."
Aki a partig autóval megy, az a part mentén is autóval fog menni. Ettől a kutya nem fog vonattal menni aki eddig se ment. Aki viszont a kihagyott megállók környékére utazott, na az garantáltan autóval fog menni vonat helyett. Az örgek meg kb sehogy.
"az ütemes menetrendi koncepciónak nem az a lényege, hogy napi egy pár vonatok menjenek majd aztán több órán át semmi"
Ütemes menetrend eddig is volt itt, nem a dróttól lett.
"a vasútnek nem csak a menetideje, hanem a kínálata is számít"
A kínálat pont most szűnt meg teljes egészében a 2 megálló környékére utazóknak, miközben a menetrend mindössze 8 perccel rövidült füredig, onnantól meg 2-vel nőtt, a kihagyott megállók ellenére is.
Nagyon örülnék, ha leírnád, hogy konkrétan milyen források, mérések alapján tetted a fenti kijelentéseket, amikre a véleményedet alapozod! Köszi!
És ezt a menetrendet tavaly miért nem lehetett megcsinálni? Füred és Tapolca között mi történt, ami most lehetővé tette a kb. órás ütemet (elveszítve persze a nagyobb forgalmú állomások között a Tekergőket)? Azért a Balatonfűzfő-Aszófő viszonylat 26 kilométerére a 61 perces menetidőt nagyon kevés napon mondanám versenyképesnek.
Valaki nálam jobban értesült már korábban itt írta, hogy az lesz. A szerelvényfordulókra végképp nincs rálátásom, de ez a zavartatás történet valószínűleg sokmindent összekavar még.
Nem akarlak elkeseríteni, de tapolcai utasok kb. negyede utazik Budapestre, mindenki más a part mentén megy, akiknek a kétszer olyan sűrű új menetrend nagy fejlődést jelent.
Nem értem, hogy miért mindenki a két minimális forgalmú megálló kiszolgálásán pörög, amik amúgy 15-20 perc sétával elérhetőek a szomszéd megállókból, és ahol az utasok nagy része nem budapesti utas volt, hanem part mentén utazók (és így az új személy jó nekik). A két megállóhely együtt az északi part utasforgalmának kb 1%-át adja... A Kék Hullámok a forgalmasabb napokon tavaly is összeborultak, mert nem értek át a füredi keresztről Tomajra, ezt segíti a megálláskivétel, na meg a zánkai személy kereszt miatt is jól jön minden bizonnyal a tartalék.
Az meg, hogy Füred és Badacsony között óránként lehet már utazni, egy óriási előrelépés, végre a déli parthoz hasonlóan a vasút is felkerülhet a part mentén autózóknak mentális térképére az értelmezhető követés és a baglyok miatt.
Elő lehet venni 1980-as menetrendeket a napi egy pár gyors vonatról, de 2021-ben az ütemes menetrendi koncepciónak nem az a lényege, hogy napi egy pár vonatok menjenek majd aztán több órán át semmi. A világ és az emberek mobilitása felgyorsult, a vasútnek nem csak a menetideje, hanem a kínálata is számít, legalább annyira fontos. A keleti medencébe (pl Balatonfűzfő, Kenese) Bp-ről egyébként mindkettő javult, kétszer annyi vonat megy Bp-ről mint tavaly, és a Vízipók a tavalyi Katicánál és Tekergőnél is jóval gyorsabb.
Szóval ha fogadni kellene, (bár a covid miatt lekopogom) az új menetrend miatt az északi parton komoly utasszámnövekedésre számíthatnak majd. (ld déli parti órás ütem)
Újra csak annyit lehet mondani, hogy majd kiderül. Eléggé nagy politikai nyomás van ezen az egészen, és úgy túl van lihegve, hogy majd a 101-es vonali átadást észre se vesszük.
Belső infó ide vagy oda, azt se tudni honnan került elő (többek között hozzám is) ez a képernyőmentés. NIF, Vasútvill, vagy netán MÁV.
Azért az, hogy minden úgy van tervezve, még nem jelenti azt, hogy úgy is lesz. Gondolom, hogy a késések meg a fakidőlések sem tervezettek, aztán mégis vannak. Azt természetesen nem vonom kétségbe, hogy úgy van tervezve...
Véleményem jóformán nincs. Max az, hogy nem hiszem hogy ez valós hír. Lévén a személyzet fordulók is már tartalmazzák a villany vontatást. Egyszóval: minden úgy van tervezve.
Nekem is így jön ki. Ha tartjuk, hogy a Délibe nem mehet dízel, akkor a Katica lehet a dízel (bár napja kérdeztem is, hogy a párosban 8, páratlanban 10 perc Fehérváron a gépcsere ideje-e). Mondjuk akkor már logikusabb lenne a Kék Hullát dízellel küldeni és akkor a gépcserét meg lehet spórolni Füreden.
Ha ez igaz (nem tudom, hogy így van-e, de most ne ezen ragadjunk le), akkor a gyakorlatban mit érint?
A két Kék Hullám Szabadbattyánban keresztez, a két Katica Csajágon, tehát ezek ezt nem érintik.
Viszont van ugye Polgárdiban Kék hullám + Katica keresztünk, akkor ezek szerint már ennek nem szabad megtörténnie, mert V43 meg Flirt sok, tehát valamelyik helyére dízel kéne?
Lévén tele az internet vele, a média is megkapta valahonnan, forrás pedig nincs rajta, jó ég tudja, honnan származik. Egyelőre kár következtetéseket levonni, mi lett pocsék, mi nem. Ha akarják, tisztázzák, ha mégsem, akkor meg majd le lesz tesztelve.
Elég szomorú. Az ilyen közpénzből finanszírozott projekteknek teljes átláthatóság mellett kellene zajlaniuk, ehelyett titkolózni kell, nehogy kitudódjon hogy pocsék munkát végzett a kivitelező? Csak mert tudjuk ki a tulajdonosa?
Fogadd őszinte részvétem, remélem nem lesz belőle semmilyen retorzió.
Egy ilyen súlyos hiányosság tekinthető a szerződés nem teljesítésének? Garanciálisan ki kell javítani?
Mert ha nem, akkor ezt tuti nem fogják egyhamar megoldani.
A másik dolog, hogy eredménytelen lett a tender a folytatásról, azt ki fogják írni újra? Igazából nem is folytatni kellene, hanem egy 60 éves pálya megérdemelne már egy teljes felújítást is.
Ezt nem egészen értem miért nekem írtad. Ha arra gondolsz, hogy van valami közöm bármelyik szerkesztőséghez, kivitelezőhöz, megrendelőhöz, bármilyen párthoz, tartozzon akárhova is is, stb. (remélem mindent sikerült beleírni, ha kimaradt valami gondold hozzá) akkor nagyon, de nagyon eltévedtél. Ráadásul az utolsó vasutas rokonom is meghalt 30 évvel ezelőtt.
Nincs MÁV közlemény. Egy belsős tájékoztató alapján születtek a hírek, amiről kép került ide a topicba is.
OFF
Két újság, amiből az egyik annyira fideszes befolyás alatt áll, hogy a szerkesztősége felmondott nemrég megír egy IGAZ hírt az ontopic vasútvonalról, amit itt topictársaink is megerősítenek, erre te azzal jössz hogy fake news?? Ne égesd magad ezzel. Az újságírásnak nem az az egyik lényege, hogy ha valami el van b*szva nyilvánosságra hozza? Eddig elég jól elkerültük a politikát ebben a topicban (talán mert mindenki egyetértett hogy a villamosítás hülyeség), szerintem maradjon is így.
Ezek szerint a két AT állomás közti korlátozás nem csak szükségüzemre vonatkozik. Na ez az, ami nagyon fáj.
Itt legalább egyértelműsíti, hogy nem vasúti hírközléssel van probléma. Ott is illene a szolgáltatóknak áttérni már optikára, bár ez nem mentesíti a tervezőt. Igaz, felelősségre vonás szerintem sem lesz.
A zavartatás problémán egyébként a vontatójármű korszerűsége is sokat segíthet, a V43 ilyen szempontból nem annyira rossz (mint pl. a legendásan rossz Gigant), de az újak talán jobbak e téren. Csak az új mozdony tenderről is nagy a hallgatás, nehogy azt is visszadobják.
Jó lenne megismerni a hivatkozott dokumentumot, mert az Index és az Úgytudjuk.hu cikke sem fedi egymást. Így csak botorkál az ember a különböző újságírói értelmezések között.
Ha így van, ahogy a cikkben leírták, akkor V43-as vontatású Kék-hullám tényleg nem keresztezhet akár Flirttel, akár V43-assal közlekedő Katicával sem Polgárdin, sem Ipartelepen. Úgyhogy a jelenleg meghirdetett nyári menetrenddel nem tudom, hogy lesz itt közlekedés (annak ellenére, hogy többeknek nem tetszett, amit tegnap a menetrend módosításának szükségességéről írtam).
NIF-es projekt volt, ebbe a pálaműködtető nem szólhatott bele... Ezek szerint a tervezés, és a kivitelezés sem volt megfelelő... Felelős gondolom nem lesz...
Ezt a korlátozást nem értem! Most épült,előtte tervezték átgondolták. Egy mozdonyt bír csak el? Tudható volt előre? Miért nem jajgatott a vasút,hogy ez így használhatatlan lesz?
Itt végre a hivatkozott cikkben leírják, hogy milyen problémák vannak. Azt ugyan nem értem, hogy milyen hírközlési kábelekre gondol, arra már tudtommal a MÁV is optikát telepít, esetleg valamilyen telekommunikációs szolgáltatóé lenne?
Ami inkább közel lehet hozzá, az a biztber kábelezése, és ebből tudtommal néha van is gond, ilyen utólagos villamosításoknál. Bár a D55-el bírni szokta.
Szép is lenne ha 40 év után is ugyanannyi lenne egy fejlesztett vasútvonal! Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy Füredtől távolodva egyre jobban kiegyenlítődik, sőt hosszabb(!) a menetidő mint majd 40 éve! Badacsony például már elég szenvedős! És akkor olyanokról nem is beszélve, hogy egy flirtön van 1-2 wc egy hétvégi zsúfolt vonaton. Nyilván elismerem, hogy az átlag utasok 99,5% a flörtel történő utazási fejlesztésnek örül és könnyebb beadagolni.
Légyszi segíts nekem ennek mi volt a lényege, mert olyan dologról már hallottam hogy Balatonfüredtöl a Kék hullám a Katica megállási rendjével közlekedik tovább! Itt miért nem lehetett hogy személyvonati megállással közlekedik, illetve a Kék hullám utasainak át kell szállni másik szerelvény be Fehérváron?
2, MAJD ÉN el döntöm, hogy melyiket hogy becézem és a nyekergő, szuszogó, budi szagú kényelmetlen vackok nekem akkor is azok lesznek, ha a Sulinet rajong értük.
3, És igen, ha kifizetek pénzt a szolgáltatásért ami egy normális járműn indul engedtessék már meg, hogy húzzam a szám ha egy gyengébb színvonalú járműre még át is kell szállni.
Az ország egyik legfelkapottabb kirándulóvonata lehetne a Bakonyvasút-Balaton útirány, különösen az eredeti, Veszprém-Alsóörs vonallal.
De ne legyünk irracionálisak. Győrből a 27-esen menni az északi partra csak a legelvetemültebb vasútbarátoknak "megtérülő" kerülő.
Az ugyanakkor igaz, hogy a déli partra jobb lehet, mint az 5-ös vonal, és talán Papkesziig a teherforgalom miatt így is, úgy is fenntartják, akkor meg azt a pár km-t kár lenne felhagyni. Bár szerintem Győr balatoni kapcsolatát most letudottnak gondolják a dezsőkkel a 26-on. És aki nem kifejezetten a tó keleti partjára igyekszik, ebben van is valami.
Na szóval erre varrjon gombot aki érti: 19701 ugye 9751 lett, Fehérvárig szállít utasokat, onnan felmegy szerelvénynek azonnal - ugyanazzal a személyzettel és géppel.
Az egész 27-es vasútvonalra, Hajmáskértől Lepsényig szükség lenne szerintem. Jobb kapcsolata lehetne Veszprémnek és Győrnek is az északi parttal és Siófokkal is.
A Start csak a Csajág-Lepsény szakaszt tartja indokoltnak forgalomba helyezni a körjáratok miatt, ez ősszel hangzott el egy konferencián, ha valakit érdekel megkeresem.
Arra a szakaszra nagy szükség lenne, mondjuk egy Battyán - Csajág vagányzár esetén dízellel és jelentősebb tolatási mozgás nélkül csak át kéne rántani a vonatokat villanygépestül.
Véletlenül elküldtem. Szóval V43 1157 topiktársunk írta, hogy csak egy gép lehet bármikor, r1232 szerint csak akkor, amikor ha 1x25kV-ra van korlátozva. Majd biztos lesz egyértelműsítve, ha máskor nem 16.-án kiderül :)
Nem mellesleg eddig idegen, új, nem szokványos rendszer.
Most a két éjszakán szintén mennek a tesztelések, ezért van vágányzár ma este is. Kiderül, mire jutnak. De elsőre azt harangozták be, hogy nagy valószínűséggel korlátozás lesz szükséges.
Katica lesz a vizipók szerelvénye, és a regi menetrend szerint nincs vizipok, villanygép Fehervarig dott a vizipóke, Csörgő kell nem tudom hány. Par villamosítás volt már, gondoljatok, hogy nem fog menni? A teszten kijött a hiba? Most nincs tesztelés már? Komkretan mi a gond?
Azt biztosan nem, lévén menetrendváltozással jár, anélkül meg garantált káosz. Ha végig megy csörgővel csere nélkül, akkor lenne egyenes a rendszer, lévén 100-zal tartható nagyjából a 30a, ha lehet szaladni.
Ha ez tényleg így lesz, az nagyon durva, akkor tényleg botrányt kellene csinálni.
Sajnos a PR propaganda így is majd beindul, és elmagyarázzák hogy a járművek számának korlátozása és az állomási vágányok megszüntetése miért szűk keresztmetszet kiváltás...
Így van, a gond a zavartatásmérés házatáján keresendő. Úgyhogy az a nagyszerű ötlet született, hogy Szabadbattyán és Csajág között csak egy villamos üzemű jármű lehetne majd egyszerre egyidőben.
Arra egyszerű méretezni, kétlem hogy azzal lenne baj.
Én inkább a zavartatásokra gyanakodnék, ezt a projekt indulásakor is kiemelték, hogy sokszor halad a pálya lakott területen, épületekhez közel, ezzel lehet gond. Ezzel is indokolták a 2x25 kV-ot, mert az ilyen szempontból jobb, de lehet hogy nem eléggé. De ez részemről is csak találgatás.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen módon fogják majd az esetleges csúszást kommunikálni. Egyébként mi a probléma? Esetleg alultervezték a rendszer teljesítményét?
És a mögötte kullogó bokorugratóval sem sokkal több mint jelenleg a Kék hullám IC (!) vel! És akkor még a Déli-Székesfehérvár táv is villamosítatlan volt!
Érdekesség képpen megnéztem, hogy 1983 ban a Déli-Zalaegerszeg gyorsal Révfülöpre 2óra 19 perc alatt el lehetett jutni! Leggyorsabban 2óra 38 perc ugyanazon táv 2021(!) ben, javarészt villamosítással! Igaz az tényleg gyors volt!
Egy szaktársam (akiben nem bízok meg, hogy teljesen igazat mond) mesélte, hogy a tanszékén sokat beszélnek most arról, hogy mennyire szar volt ez a project alapból és a BME ITS-nek sokat kellett rajta faragni hogy meglegyen a minőségértékelése rendben.
De ezt tényleg kezeljétek kocsmai pletykaként (mert az).
...és tegyük hozzá, hogy még mennek a mérések a felsővezetéket illetően, bizony megvan az esély arra, hogy azt mondják: "nem jó az egész, bocsi. Majd később adjuk át".
Na akkor lesz ám szép botrány 😁 De hamarosan minden kiderül...
Valamit nagyon nem értek (de lehet, sőt biztos, hogy a hiba szinte kizárólag az én készülékemben van).
Eszerint :
Adott a nyári szezonban napi gyakorisággal mondjuk 6-7 "Zöld Ár" nevű, IC+ kocsikból összeállított és
most már minden egyes ülőhelyére nézvést helyjegy - köteles vonat. Tehát, ami látszólag IC, valójában Balatonfüredig IC, onnan ("most-már csakis") szinte minden - egyes vasútállomáson és megállóhelyen egyaránt megálló, fürdő(helyi)vonat, méltán ahhoz, hogy ez a vasútvonal egy valóban fürdőhelyi vonal.
Szerintem ez önmagában teljesen rendben lenne. Éppen tényleg csak azt nem értem, hogy a teremtés
ebben a fajta "vasúti rend"jében milyen jelentősége van annak, hogy kiválasztnk ebből a halmazból két megállóhelyet és közöljük, hogy ettől fogva ezek a szerelvények márpedig nem állanak meg. Vajh miért
mit követtek el az itt élő, ide települt fürdőzők abból a célból, hogy mostantól kezdve nekik valami más, alternatív megoldást kelljen keresni ahelyett, amelyet eddig más - náluk szerencsésebb sorsú itt-élőkkel egyetemben - élveztek. És mi a fene garancia van arra, hogy mondjuk (csak "hangosan" gondolkodván)
kiderül, hogy még ennyi gyorsítással sem képes a MÁV Start biztosítani a menetrendszerű közlekedést.?
Ebben az esetben a következő évben ismét két "jelentéktelenségre-ítélt forgalmú megállóhely "Zöl Ár"
közlekedésből történő kizárását (mentesítését) veszi elő a vasút, mint egyetlen üdvözítő és csalhatatlan módszert. És ez szépen folytatódhat egészen addig, amíg a Balatonfüred Tapolca vonalszakasz minden
egyes jelenlegi megállóhelye elátkozottá válhat és az itt - élők számára megszűnhet az emberi léptékű
vasúti kiszolgálás (202x - évre). Szép perspektíva. Remélem nem válik gyakorlattá, sőt . . .!
Azért most már nem "két forintér" cipekednek; gyakorlatilag kb. szinte minden balatoni vendéglátós a főszezon ~3-4 hónapjából akar meggazdagodni egy életre...
Mondjuk ez a málházás a Balatonra egy régi szocialista népszokás, a "két forintér az anyánkat is megbasszuk" jeligére mindent is viszünk otthonról, nehogymá a nyaraláson a strandon vegyünk kaját, elvisszük még a fél konyhát is...
Most még össze lehet hasonlítani az eddigi és az új menetrendet. Ez alapján 8, azaz nyolc perccel csökkent a menetidő Füredig, viszont Tapolcáig 2 perccel nő(!), még úgy is, hogy 2 megállást kivettek(!!), amiknek eztán nemhogy Pesttől, de még Fehérvártól se lesz közvetlen kapcsolata.
Hát ez tényleg zseniális fejlesztés, minden fillért és kivágott fasort megért!
Látom magam előtt a tömegeket akik dobják is el a slusszkulcsot és rohannak a jegypénztárhoz, hisz 1 óra 54 perc helyett már 1 óra 46 perc alatt ott lesz a Kék hulla Füreden. De különösen a 2 kihagyott megálló környékére utazók lesznek elégedettek, hisz tessék a vasút már ingyen sportolási lehetőséget is nyújt, lehet szépen felmálházva gyalogolni, a többiek meg csak simán 2 perccel tovább élvezhetik az utat.
Örülök, hogy nem lett igaza a magamfajta, villamosítás ellenes károgóknak, ez tényleg egy fantasztikus fejlődés, minden elemében.
Éljen soká a Lajos! (inkább nem írom le, hogy hol)
A kevés utas Badacsonylábdihegyre konkrétan nem igaz -főleg a nyári szezonban-. Tapolca felöl ez az első balatonparti megálló. Közel a strand, az Ökoturisztikai Látogatóközpont a vizitúra tanösvénnyel. Abból az irányból sokan jöttek eddig is vonattal, -főleg családok- mert ez egy kimondottan családbarát strand. A megállóhoz közel van egy nagy kemping, nyáron totál tele. Ha valaki a környékre (Keszthely, Tapolca, Sümeg, B.füred, stb) indult kirándulni gyakran szállt vonatra. Nagyon jól jött volna az óránkénti utazási lehetőség. Csak egy példa: Keszthelyre a menetidő tapolcai átszállással 1 óra 39 perc. Ha megállna a köztes személy akkor ez kb. max. 1 óra lenne. Nem tudom mi az oka, hogy nem áll meg a köztes vonat, de hogy nem lett jól átgondolva a menetrendnek ez a része az biztos. Badacsonyörs és Szepezdfürdő kiiktatása a Kékhullámok megállásából meg egyenesen dühítő és érthetetlen.
Szerencsére ezt már korábban is sejteni lehetett. Remélem így is marad ez...
Annak a szoftver bajos vágóhídi sertésnek meg sose volt szabad hinni, mert nem százas. Többszörösen bebizonyította már ezt... Nagyon járt a szája ameddig az aláírás kellett a sz#r projektjére, szégyentelenül képes volt bármit hazudni, most persze büszkén veri a mellét, és már kevésbé érdekli a valóság. De mindez szerencse, mert amiket kitalált, a minden tekintetben arra volt jó, hogy bemutassa a "hogyan nem szabad" című műsort.
Igen, ha ez így lett volna, akkor lehetett volna hagyni Polgárdit megállóhelynek.
Fülén mondjuk egy kicsivel macerásabb, mert a déli irányban van némi töltés, de ez csak drágította, és nem megakadályozta volna.
Akkor úgy néztünk volna ki, hogy Szabadbattyántól 8-5-7-8 km Keneséig, ahol lehet keresztezni, ellenben vannak most 8-2-10-8 km-es távok, amiből ugye a 10 a Polgárdi - Csajág szűk keresztmetszet.
A másik végén is van 9 km Alsóörs - Füred között, ahová még jobban kéne a 2. vágány, hogy a füredi kereszteket el lehessen tolni késések idején, és a megkéső párosak ne verjék el a páratlanokat, de erre ott tényleg nem sok hely van.
Nyilván csak Csopak jöhetett volna egyáltalán szóba, hogy még egy vágányt beerőltessenek a mostani és a 71-es közé a két fénysorompós átjáró kb 350 métere közé, de simán lehet, hogy közművek, meg egyéb település rendezési okok miatt reálisan lehetetlen lenne.
Nem akarom magam fényezni, de ajánlom figyelmébe az engem állandóan leszoló embereknek hogy 13:00 órakor mit írtam a "19705-röl" mennyit fog késni amire Pestre ér!
Ahhoz sokat hozzátesznek az ottani pályaállapotok és a személyzet kevés gyakorlata is. A leszakadó tengelyhajtás(ok)ról mondjuk nem tehetnek. Nem a sárbogárdi vonal a rossz, ott még nem sikerült zárjelzőt elhagyni, a 60-son viszont már többször..
Kenese az szvsz oké így. Fűzfő, de főleg Alsóörs katasztrofális lett. De Polgárdiban is sikerült bakizni, nem az állomásépülethez került a peron kijárat (akik autóval jönnek az állomásra, azoknak kerülni kell), pedig ott lett volna hely arrébb rakni a peront..
Hogy azt a két megállót vették ki, az nem véletlen szvsz. De ha megnézed, hol kereszteznek a Kék hullámok és a sűrítő személyek (Zánka-Köveskál, Badacsonytomaj), akkor látszik, hogy pont ezen állomásközökben van kivéve a megállás.
Ebből számomra az következik, hogy a Katicák menettartamában elég nagy tartalék van már most is, azaz dízelgépekre tervezve, ennek tükrében külön fájó, hogy 8 percet állnak...
Nem a dízel miatt ennyi a menetidő, hanem a félreállások miatt. Ha késik, azok szerencsés esetben rövidülhetnek vagy el is maradnak és már be is hozta a késést Füredig.
Ezzel az a gond, amit írtam. Túl rövid a szakasz és nem is jó helyen lenne, ahhoz, hogy a vágyott funkciót betöltse.
(Évekkel ezelőtt azt is hangoztattad, hogy tök felesleges újjáéleszteni Polgárdit, aztán tessék...)
Ezt tartom most is, mert a 40-es kitérőzés miatt annyival lassabb mindkét irányból a félreálló vonat, aminél alig több idővel már átérne páratlanban Iparra. Párosban, ha Iparon várna, az sem jelentene számottevő menetidő hosszabbodást. Túl közel van egymáshoz a két állomás.
Már tavaly nyáron is beszéltünk erről a problémáról, pedig akkor a tető még nem volt meg.
Nem sűrűn járok a 29-esen, sőt... szerintem talán az idén is max. autós követőként dokumentálom valamelyik retró napot, és ennyi. De ezt az állomást így látni, nettó borzalom, egy közlekedésbiztonsági tévedés! Nem irigyem érte a mozdony- és motorvonatvezetőket... :(
Aki ezeket a beton szörnyűségeket odatervezte, végig kellene kergetni a peronon oda-vissza 100x!
Na jó, jó, de mindig lesz Vízipók, pl. az utószezonban is?
Mert ha nem, akkor csak a Katicával lehet majd a Bp.-ről a Fehérvár-Füred szakaszra utazni.
Pláne, ha esetleg ezután is lesz olyan időszak, amikor a Katicák (egy része) csak hétvégén közlekedik végig, akkor nem volna jobb, ha nem ácsorognának Fehérváron?
Ezekkel az ötletekkel az a baj, hogy megint pontszerű beavatkozások.
Én kitalálnék egy ideális menetrendet (hosszú távon), ehhez már most megcsináltatnám a terveket, és minden pályamenti beavatkozást ennek megfelelően végeznék el. Csak ez nem jön össze a négy éves ciklusokkal.
Nem tudom mennyire szokás vagy nem szokás, de Kenesén és Fűzfőn én nem így csináltam volna. Építettem volna peront az 1-es mellé, és a 2-3 közé (nyilván Fűzfőn is 3-at hagytam volna). Az 1-es lenne az átmenő fővágány, de szerintem lett volna hely a 2-3 80-asra alakításához.
Persze ez dupla költség, de amikor csak egy vonat érkezik be, nagyon kényelmesen lehetett volna le-/felszállni, nem kellene átmenni a középperonra, és Fűfőn sem kellett volna az a kerítés. Eddig a parkolóból csak le kellett sétálni a vágány mellé (magam is, többször), most lehet kerülni.
A két kismegálló Kék Hullámok általi kihagyása nekem sem tetszik, szerintem is alapvető kritérium kellene hogy legyen, hogy minden Balaton-parti megállónak legyen közvetlen budapesti vonata főszezonban.
De azért bennem felmerül az a kérdés, hogy vajon csak azért nem állnak meg, hogy nyerjen a vonat annyi menetidőt, amennyi a megállás kimaradásából adódik, vagy a kihagyás esetén jobban jönnek ki a keresztek, és jóval többet lehet nyerni. Én nagyítom, hogy az utóbbi (nem hiszem, hogy nyomós ok nélkül döntöttek volna a kihagyás mellett, mert ebből tuti nagy felháborodás lesz), de nem tudom leellenőrizni. Ha valójában 5-10 perc, vagy csatlakozás múlik ezen, akkor azért kicsit más a helyzet, mint sokan gondolják.
40-es indulással a Katica nagyon közel lenne már a Kék Hullámhoz, én inkább azon gondolkodnék, hogy lehetne előrébb hozni (mert hogy páros óra 25-kor én továbbra sem látok semmi indulót a Déliből...)
Ekkor eljutna Csajágig hogy keresztezzen a páratlan Kék Hullámmal, de nem tudom, hogy eljutna-e Keneséig, hogy keresztezzen a páratlan önmagával, tartok tőle, hogy nem, vagy csak neccesen (az előbb leírt tartalékok ellenére sem).
Ma az első retrón a vmax 100-as Nohab és a 100-as Bhv kocsik mindösszesen 2 percet veszítettek el Klf-Sv között a 120-ra tervezett Katica menetidejéből.
A második retró eléggé megkésett mindenhol, +17-tel indult Sv-ről, de már csak +5-tel érkezett Füredre, tehát mindenhol megállva is 12 percet behozott.
Ebből számomra az következik, hogy a Katicák menettartamában elég nagy tartalék van már most is, azaz dízelgépekre tervezve, ennek tükrében külön fájó, hogy 8 percet állnak...
Azt nem is említetted, hogy bár 8 percet áll Fehérváron, Balatonfüredre 1 perccel korábban érkezik majd, mint most, hogy óra 16-kor indul. Ráadásul a több megállás ellenére Fehérvár-Füred között csak 6 perccel lesz lassabb, mint a Vízipók.
szvsz. semmi baj nincs a Katicák menetrendi "lazaságával". Az a fehérvári 8 perc egy sorompóhiba/túltartózkodás bármi esetén jól jön...
Tudható volt, hogy valamelyik vonattípus kevésbé lesz nyertes. A Katicák amúgyis szóló flirtre vannak tervezve (ennyi jut), szerintem Füreden innenre a Vízipók lesz a kedveltebb.
Szóba jöhetne-e a Katicák számára hétvégenként páros óra:40-es indulás a Déliből (esetleg szabadbattyáni megállás nélkül)?
(persze akkor a hétvégi velencei-tavi plusz vonatoknak óra:40 helyett óra:25-kor kellene indulni, és csak Gárdonyig tudnának közlekedni, vagy ott félre kellene állniuk kb. 12 percre)
Már tavaly nyáron is beszéltünk erről a problémáról, pedig akkor a tető még nem volt meg. Aki ezeket a beton szörnyűségeket odatervezte, végig kellene kergetni a peronon oda-vissza 100x!
1./ "Szepezdfürdő vmh. ebből a szempontból véleményes"
2./ "Badacsonyörs vmh. tipikusan az a hely, ami akár nagyobb probléma nélkül fel is hagyható lenne"
az 1. megjegyzéseddel - általánosságban - egyet tudok érteni.
a 2. megjegyzésed esetében vélemény - eltérés van közöttünk, mert ebben az esetben akadhat olyan
figyelembe - veendő tényező, ami valamelyest módosíthat az általad a jelenlegi helyzet megítélése
szerinti állapoton.
Eszerint magam Ábrahámhegyen honos ősnyaralő vagyok családostól és párommal sokat kirándulunk Badacsonytomaj - Badacsony irányában is - kerékpárral. A kerékpárút (a vasút mellett, párhuzamosan)
az Őrsi kemping mellett vezet el és így sokszor láthattam, azt a kempinget, amelynek közel-távol híres,
kiváló tóparti fekvése és egyéb, üdülés szempontjából fontos kiváló adottságai miatt. Ez a kemping már
néhány évvel korábban bezárt és a hírek szerint olyan kézbe került, akinek az esetében számba vehető,
hogy a közeljövőben más - egyéb üdülési - pihenési szolgáltatásokra alkalmas kivitelben fogja folytatni
a túrisztikai jellegű pályafutását.
Emiatt és mert a terület az Őrsi mh. közvetlen közelében található, lehetséges, hogy az Őrsi terület, a
vasúti elérés szempontjából felértékelődhet és ez a megállóhely szerepének fontosságát átértékelheti.
Önmagával igen...katicával nem. 5 perccel megy mindegyik füredi vonat a 30as ic-itől, de ez nem elég a Battyán-Ipar távolságra...és meg is van hol kellett volna bármilyen infrafejlesztésben második vágányt építeni...
Szép jó napot! Megnéztem a nyári menetrendet és csak az jutott az eszembe hogy a puding próbája az evés. Nem irigylem a Füredi vasutasokat. Kívánok a vonalnak fekvemaradás és vihar mentes nyarat! 😊
Forgalmi adatokat én is sokszor szerettem volna látni.
De ha közérdekű adatigényléssel fordulsz a MÁV felé, akkor ki szokták adni, más vonalon is volt rá példa. Ha sikerülne, akkor én is kíváncsi lennék rá.
A problémára megoldást találni lehetne egy közvetlen kocsis rendszerben, ami megadná a nyári jobb kiszolgálást a Füred utáni nagyobb településeknek, Tapolcának is (nyáron sokkal rosszabb, mint év közben a gyorsokkal), de a kis megállók utasainak is lenne lehetőségük átszállásmentes eljutásra.
Ez nem a hivatalos konkrétan "úgy hallottam kategória", hétvégén Tekergő érkezik a nagyfalú felöl gép félre jár a csonka vágányra ha jól tudom az 5.-dik vágány az, érkező Kék hullám gépe pedig az első vágányon várakozik majd, Tekergő-Kék hullám gépcsere lesz!
Azért azt se feledjük, hogy a Katica - Vízipók kereszt is Ipar-Battyán közé esne, ha :16kor tovàbbindulna a Katica Sv-ről....így :33kor találkoznak Battyánban.
Van már valamilyen technológia leírva a füredi gépcserére? Mármint, mire beér a nagyfaluból a villanyos vonat, hol fog állni a dízel, hogyan lesznek a tolatási mozgások? Stb.
Ez így pont középen lett volna Ipar és Csajág közt.
Attól, hogy valami pont "középen van", még nem lesz használható. Menetrendileg kellene meghatározni a keresztezés optimális helyét.
A jelenlegi menetrendi adatokkal ez a kétvágányú szakasz inkább Főkajár és Csajág között lenne jó helyen, ekkor a Katica már óra 16-ös fehérvári indulással átérne a Kék hullám előtt ide.
Másik szűk keresztmetszet feloldásául csopaki ív után is befért volna egy forgalmi kitérő (a csárda fölé)
Na, ott akkor nem csak fákat kivágni, hanem az egész utcát dózerolni kellene.. A lejtviszonyokat, műtárgy igényeket ne is említsük.
Menettrendileg nem is lenne indokolt ide építeni bármit.
Badacsonyörs mh. tipikusan az a hely, ami akár nagyobb probléma nélkül fel is hagyható lenne. Ott van Badacsonytomaj 1 km-re. Már régóta van olyan személyvonat, ami ott nem áll meg. Szepezdfürdő ebből a szempontból véleményes, mert a távolság nagyobb, de olyan nagy, akar Szepezddel összemérhető forgalmat ott én még nem láttam. Aki eddig ezekbe a megállókba utazott, annak ez persze kényelmetlenség. De nem tűnik áthidalhatatlannak.
Füle után, a bevágást követő sorompótól van egy hosszabb egyenes szakasz majdnem sík. Oda be tehettek volna egy második vágányt. Bár az is értelmes lett volna, hogy Füle mh.előtti ívtől Füléig levő szakaszra építenek egy műsodik vágányt állomássá téve Fülét (Polgárdi helyett). Ez így pont középen lett volna Ipar és Csajág közt.
Másik szűk keresztmetszet feloldásául csopaki ív után is befért volna egy forgalmi kitérő (a csárda fölé)
Így csak egy 6 km-nél hosszabb állomásköz maradt volna csak: Csajág-Kenese.
Még egy keresztezési lehetőséget építethettek volna Káptalanfüredre -ahol a peron is megvan (a régi Veszprémi vonal)... - de ez már túl sok lenne a jóból...,
ezzel a zavarérzékenység radikálisan le lenne csökkentve.
Továbbra is örülnék, ha valaki tudna mutatni egy konkrét statisztikát, hogy melyik balatoni megállóban hányan szállnak fel-le, őszintén érdekel, hogy mire alapozzák itt néhányan, hogy hol nincs akkora forgalom, hogy azt feltétlenül törölni kellett a nyári menetrendből.
Kérlek tisztelj meg azzal, hogy elolvasod amit írtam és ne adj olyat a számba amit nem mondtam.
1. A Kék Hullám EDDIG megállt itt amióta csak létezik (2013 talán), sőt JELENLEG IS (ma is) meg áll itt, pedig most előszezon van, még kevesebb utassal. Nem én mondtam, hogy álljon meg itt, viszont azért utaztam vonattal, mert megállt itt is.
Vagyis nem arról van szó, hogy valami olyat követelek ami eddig sose volt, hanem épp azért bátorkodom panaszkodni, mert olyat vesznek el, ami az elmúlt években végig így volt és bocsáss meg, de valahogy nem sikerül megértenem, hogy ez a két megállás akkora trauma volt az erre utazóknak, hogy feltétlenül törölni kellett.
Egyik megálló sem "Istenfasza-alsó", hanem balatoni üdülőövezetek.
2. Sehol, egyetlen szóval nem írtam olyat, hogy legyen gyorsabb a vonat, ellenben pont arra utaltam, hogy szerintem egy balatoni vonatnál amivel nyaralni utazunk a legtöbben, semmit nem számít, hogy pár perccel előbb vagy később ér oda. Nem órákat nyer a vonat ezzel a kettő darab megállóval, akiknek viszont így 2-2,5 km-t kell majd gyalogolniuk, azok viszont sokkal többet vesztenek.
Ne haragudj, de akkor ha jól értem, te most annyit nyertél ennek a 2 megállásnak a törlésével, hogy örömöt okoz belém rúgnod, hogy nekem sokkal rosszabb lett?
Megmondom őszintén Badacsonyörsöt tavaly is mondták már hogy tök felesleges megállni, (meg igazából egy kis túlzással) ha hosszabb szerelvény van a vonat vége még Tomajon van ez eleje meg már Örsön meg is áll! :)
"Úgy, hogy ezen megállókban eddig is minimális volt a forgalom. Nem kell világvégét kiáltani."
Gondolom, nem csodálkoznék azon, hogy amennyiben "véletlenül" Szepezdfürdő -i, avagy éppenséggel Badacsonyőrs -i érdekeltségű lennél és te lennél az a "minimális utasforgalom", ami miatt ezt követően
nem áll majd meg ezeken a mh.-eken a Kék Hullam, (ami B.füred és Nemesgulács - Kisapáti mh. között
tipikus fürdőhelyi vasút vonata), talán neked sem esne jól, tekintve, hogy már X éve ezzel utaztál oda -
vissza. Arról már nem is szólva, hogy ezzel az erővel minden elkövetkező évben két - két további meg-állóhelyet ki lehetne iktatni a "Megállások Könyve"ből, mert ugyan minek, hisz ott amúgy is minimális
a le- és felszálló utas (mondjuk esetenként Zánkafürdő és Badacsony mh.-t kivéve) és akad még Füred
és Tapolca között így is további 8. Egy tipikusan ilyen forgalom céljára szolgáló vasútvonal esetében ez
a kikövezett pálya a további utasszám-csökkentéshez vezető úton. Ámde, ha ez a cél - az egészen más
eset. Akkor minden rendben. Végtére is, van távolsági, meg helyi autóbusz is, meg személygépkocsi és