Sziasztok, kezdőként kérdezném: a mustot két üvegballonba tettük, de most az egyik tetején fehér penészek jelentek meg. Keresgéltem a neten erről valami infót de nem nagyon találtam. Kérdésem, hogy kell-e aggódnom vagy ez természetes. A másik kérdésem, hogy mennyi idő után szoktátok lezárni a hordó vagy üveg tetejét "kotyogóval"? Erről is több véleményt olvastam.
Feltételezhető, hogy a szőlőterület alatt azt érti, hogy a tulajdoni lapon a művelési ág szőlő, de ebbe az esetben még szerencsétlenebb a megfogalmazás, hiszen ha pl. van valakinek egy alföldi tanyája, aminek a művelési ága kivett tanya + szőlő, de nincs rajta egy db szőlőtőke sem, akkor jog szerint nem is készíthet bort, vásárolt szőlőből sem, még azt az 500 kg szőlőből készíthetőt sem, amit az készíthet, akinek nincs szőlő művelési ágú területe.
Ha a fehér oválisra gondolsz: én elvágólagrakva 9 kg-mal szoktam számolni, kissé megpúpozva 10 kg. Ha oldalról a vödörre nézel és nem látsz kikandikáló fürtöt, akkor tuti nincs benne 10 kg, csak legfeljebb 9.
Ha nincs mázsád és nem vagy túl nehéz: vigyél magaddal egy szobamérleget, először állj rá két üres vödörrel, majd utána úgy, hogy mindkettő tele van szőlővel, a különbözet fele jó közelítéssel kiadja egy tele vödör átlagos súlyát.
Sziasztok. A csehszlovákok valaha kitaláltak maguknak egy saját mustfok egysét, °NM vagy °CNM a jele (Normalizovaný motoměr = szabványos mustfok). Az értéke azt adja meg, hogy 100 L mustban hány kg cukortartalom van (a magyar ezzel szemben tömegszázalékot ad meg, pl. 100 kg mustban mennyi kg a cukor).
A kettő közötti körülbelüli összefüggés:
°KMW = 0,732 x °NM +3,2
Elérhetőek összehasonlító táblázatok és több skálával rendelkező refraktométerek is:
Szölö az a földterület, ami a földhivatali nyilvántartásban mint szölö müvelési ágú terület van nyilvántartva, akkor is, ha kivett terület. Ha nem szölöként van nyilvántartva, akkor elméletileg bármekkora lehet (a valóságban nem, mert az illetékes hegybíró elöbb-utóbb észreveszi az aktualizált müholdkép alapján, ott pedig feltünik a változás, meg a szölösorok jellegzetes mintázatot mutatnak felülröl). Ha pedig elérsz egy bizonyos területnagyságot a szölöterületeddel, akkor kötelezö a hegyközségi tagság, akkor is, ha 1000 l alatt maradsz és kizárólag saját használatra termelsz é u.n. nullás bevallást adsz be.
A borpiaci év augusztus 1-én kezdödik. Akármennyi borod azért nem lehet, mert ha egy évben összesen 100 hl-nél több van a pincédben (idei és régebbi borok együtt), akkor már évenkénti készletjelentést is kell leadnod a hegybírónak, de elötte végig kell zongoráznod az egész engedélyezési folyamatot. Ja, és ebböl a borból összesen 0 azaz nulla litert adhatsz el.
Csak úgy merengek a jövedéki törvény egyik részén, hogy ha valakinek van szőlője, akkor adómentesen annyi bora lehet, amennyi a saját szőlőből előállítható, de max 1000 l,
ha valakinek pedig nincs szőlője, akkor max 500 kg szőlőből készíthet bort.
Kérdésem, ha valakinek tegyük fel van szőlője, de csak egy tőke, akkor nem lehet még 500 l bora sem, csak amennyit az 1 tőkén termő szőlőből elő tud állítani? (Ha befuttatta a kocsibeállót akkor 5 liter.)
2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról
133.§ (1) Mentesül az adófizetési kötelezettség alól... b) a saját művelésben álló szőlőterületen termelt szőlőből vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből a magánszemély az általa előállított, borpiaci évenként és háztartásonként összesen legfeljebb 1000 liter, az előállító, családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott csendes borra, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor, c) a szőlőterülettel nem rendelkező magánszemély az általa borpiaci évenként és háztartásonként legfeljebb 500 kilogramm vásárolt szőlőből előállított, az előállító, családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott csendes borra, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor,
További kérdés, hogy borpiaci éveket nevez meg, tehát lehet 1000 liter ide, 1000 liter tavalyi stb. stb. bor a pincében egyszerre?
Elkezdődött a forrás, óvatosan pötyög elérte a 15°C-t lent a pincében. (13°C-ról indult)
Vegytiszta alma illata van a mustnak (mint mikor télvíz idején bementem a nagyszülőknél a tisztaszobába), a leves cefrét hazahoztam, ami forr mint állat nem győzöm jegelni, hogy 18-20°C között tartsam a hőmérsékletet, na ez viszont tömény őszibarack illatot áraszt.
Van 2hordom ami már nem fért be múlt héten és az eresz alá tettem, ki az epulet mellé. Lebogyozott szolo van benne, palinka alapanyagnak. Szépen elindult, majd megjott a hideg, éjszakánként 4-5 fok volt és nappal sem volt csak 15.
Oooooooooooolyan őrült finom a lé, hogy azon gondolkodom, lehet kipréselem. Végülis barmikor lehet még akár palinka belőle?!?
Az elmúlt héten olyan idő volt, hogy egy panellakás erkélyén is jól sikerülhetett az erjesztés.
A csehszlovákon kell lennie valamilyen egységnek. A magyar mustfok az igazából a Babo-féle Klosterneuburger Mostwage (KMW), de akármelyiket használod, mind a kettö pontossága hömérsékletfüggö, minél melegebb, annál inkább alá, minél inkább hidegebb, annál inkább fölé mér a tényleges fajsúlynak (mert valójában fajsúlyt mér). A Babo-féle pl. a Brix-szel szemben figyelembe veszi a bor szárazanyagtartalmát és annak átlagértékét eleve levonja. Hogy a csehszlovákok milyen skálát használtak, azt nem tudom.
Hál' Istennek nem volt gond az alacsony hőmérséklet, 19,5°C volt a cefre hőfoka.
A tavalyi Kékfrankos ment 20°C alatt/környékén, talán csak a szín intenzitás hagyott (szerintem) némi kívánni valót de ma beszéltem a "gazdákkal" (akiktől vettem azt a szőlőt illetve ma a Portugiesert), hogy náluk 2 évesen palackban hozza a legjobb formáját a Kf.
Csoda jó idő volt ma egy kis szamárpörkölttel megfűszerezve ;-) meg nagy kövér darazsakkal...
Az lenne a kérdésem,hogy van 2 fajta fokolóm egy ami a magyar mustfokot méri a másik pedig csehszlovák,de van külömbség a kettő közt.Azt szeretném kérdezni,melyik szerint kell felfokolni a mustot,mert egyik kevesebbet a másik többet mutat.
60 fok az tuti nem, mert a fehérje jóval alacsonyabb höfokon kicsapódik. Mennyire hideg? Minél hidegebb, annál gyümölcsösebben fog erjedni, mert fog, ha nem tartod végig jégveremben. Ha meg nem akar beindulni, vannak direkt ilyen problémára szelektált élesztötörzsek.
A mustfokolóval az a gond, hogy a keletkezett alkohol ellene dolgozik a cukornak, azaz kevesebb cukrot mutat a ténylegesnél a keletkezett alkohol függvényében, valamint a murciban lévő széndioxid is rontja a mérési eredményt, mivel a gáz kiszorítja a folyadékot, így ugyanakkora térfogatnál kevesebbet fog mutatni a gáz nélküli, de minden más paraméterében azonos murcihoz képest.
Azt hittem valami frizzante készül vagy hasonlón törőd a fejed.
A borokat válaszd ketté a különböző borászatok és a pl Mihály féle termelőkre.
Attól hogy itt bármelyikünk be tudja adni a mintáit egy laborba és ott adnak egy számsort, csufa tudja mennyi parameterre, attól nekünk eléggé szűkös lehetőségek mellett erdjednek ki a mustjaink.
Azt gondolom, azt a bort tudod elkészíteni, amit egy termelői pincében kóstolsz és ízlik.
(Ha jövő tavasszal a sav sok, ki kell venni belőle, ha kevés rakni kell bele. Gyöngyösön ha viszed majd az új bort, elmondják ha rákerdezel.)
Tavaly hoztam Aletta levét - bogyó nem volt csak, hogy megismerkedjek a fehér boros technológiával - gépi szüret konténeréből amiből egy vékony, kemény bor lett. Az egyik legjobb volt amiből fröccsöt kóstoltam.
Csontszárazra kierjedt, 6,4 savval ami többnek tűnik a 3,1-es pH-val
Időközben találkoztam "magas" savú maradék cukros borokkal (nem mind volt nagytestű) amelyek azt erősítették, hogy ha hagytam volna egy kis cukrot benne talán nem tűnne olyan keménynek a bor (nem nekem mert ugye ez mégis csak az én gyerekem)
Tegnap Generosa feldolgozás volt (nem dobtam hátast a beltartalomtól) ami nagyobb savakkal bír mint az Aletta és próbálok okosabb lenni mint (ami látszik) tavaly.
Olyan 80-90 gr/l-ig tudom követni a cukorfogyást fajsúly mérővel de alatta már nem.
A gyöngyösi labor nem probléma (talán még az ár sem) de nem akarok minden másnap elautózni 200 km-t az eredményért, csak ez van a háttérben
Lehet az erjedés vége felé vennem kellene le belőle valamennyit és megállítani azt majd később házasítani a két tételt vagy ledesztillálni ;-)
A legtöbb fajélesztő kifejezetten kéntoleráns, azaz hiába kénezed le, nem fog leállni, vagy ha időlegesen le is áll, tavasszal be fog indulni.
A sav idén -legalábbis nalam- elég jól megmaradt, legalábbis a próbaszüreti eredmények szerint. Kb. egy promillével magasabb lesz, mint általában szokott.
Nekem nincs összehasonlítási alapom mustszuro kosar ugyben. A kombanjos moslékból is ezzel vettem levet és vörös szőlőről is ezzel+ benne a szivattyú, szívtuk le a naggya levet préselés előtt.
Az oprortot kb a zalagyongyével egy időben szedjük. Amint lemegy a zala, a napszámosok tudják kinek van oportó, oda mennek. Ez nalunk lassan 2hete volt. Amig egy kékfrankost 150mazsaval, az oportot 200mazsa felett is meg lehet nyomni hektáronként, de az olyan is. Mellette rothadós, potyogos. Kérdés honnan veszed. Szerintem sava kevés lesz már, ha csak nem valami későn érő hideg helyről veszed. A mostani esők a fokot vissza tudják venni.
Na de kétségbe nem kell esni, bótba minden van ha kell bele valami! :-))))))
Ennek a cukros kérdésednek érdekel a háttere. Teljesen nem értem a kérdést. Valami félig kiforrt murcin agyalsz?
A cukorfogyast refraktometerrel tudod kontrolalni. Az erjedés hevessegetol valtozo a fogyas. Akar 3nap alatt is ki lehet (szó szerint) forralni, de élesztővel is eltarthat 8-9napig, főleg ilyen hidegben.