Keresés

Részletes keresés

claas patrol Creative Commons License 2019.04.13 0 0 46877

:-)) :-)) Gondoltam ,talán felismeri valaki a finom falatokat .   ,-))

Előzmény: Szurujjas (46875)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.13 0 0 46876

Igen, igen, szólok időben!!!

Azért a kelési arány meglehetősen jó volt - viszont a vonal "beltenyészeti" részét nem tudom felmérni. Azért remélem, sok örömöd leled majd bennük is :-) Egy bő héttel később vitt valaki még tojást, arányokat még nem tudok, de ott 14 kekt ki az első napon. (És 10 selymecskéből 10 ...) Az mindenképp leírható, hogy Huba és Pipó teszik a dolgukat :-)))

Előzmény: meszi67 (46873)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.13 0 0 46875

A szalagos fánk (pampuska) nálunk hagyományosan február végén sógornőm születésnapja és egyben télbúcsúztatás alkalmával készül ipari mennyiségben :-) De jó is az :-))) Mint amilyen "jóízű" a csatolt fotó !!!

Előzmény: claas patrol (46872)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.12 0 0 46874

Az arra vonatkozó elképzelések , hogy mikor és hogyan kezdődhetett a bankivatyúk háziasítása , nagyon ellentmondásosak . Ezt olvasom éppen . A csirkecsont - leletek sokáig ritkaságnak számítottak .  Darwin nagyapja , Erasmus vetette fel elsőként , hogy a bankivatyúk lehet a házityúk őse . Unokája a hasonlóságot megfigyelésekkel támasztotta alá , s' úgy vélte , hogy a tyúkot Indiában háziasították , majd onnan terjedt el . Ugyanakkor azt Darwin is elismerte , hogy az ő idejében nem léteztek megfelelő módszerek ennek igazolására .

A technológia fejlődésével lehetővé vált , hogy ne csak a külső jegyek alapján próbálják meg leszármaztatni a fajokat , hanem genetikai bizonyítékokkal támasszák alá  a rokonságot . Anyai vonalon öröklődő , mitokondriális DNS-alapú (mtDNS) vizsgálatok során több kutatócsoport eleinte arra az eredményre jutott , hogy a baromfit valószínűleg egy pontban , Thaiföldön háziasították . Ugyanakkor egy 2006-os , több rokon fajra kiterjedő kínai kutatás eredményei azt mutatják , hogy több leszármazási vonal is volt : Dél-Kínában , Délkelet - Ázsiában és az indiai szubkontinensen . Szintén a többszörös háziasítást támasztja alá egy nemrég megjelent tanulmány a Heredity című tudományos lapban , ahol a vizsgálat alapját a sejtmagi DNS képezte , így nem korlátozódott csak az anyai vonalra , mint a mtDNS esetében .

Egy biztos : a genetikai bizonyítékok arra utalnak , hogy más , a Gallusz nembe tartozó faj is szerepet játszott a modern házityúk tenyésztése során . 2008-ban Greger Larson , a Durham - i egyetem archeológusa , valamint Leif Andersson , az uppsalai egyetem genetikusa közölte az első meggyőző eredményeket a házityúk hibrid eredetéről . A sejtmagi DNS pontmutációit (SNP-k) vizsgálva ugyanis bizonyosá vált , hogy a házityúk bőrének sárga színéért egy olyan génváltozat felel , amely a szürke dzsungeltyúktól származik .

Nem is a húsa , hanem a viadalok miatt háziasították ?

Olivier Hanotte , a nottinghami egyetem genetikusa szerint még az is lehet , hogy a kakasviadal volt a háziasítás elsődleges célja . A bankivatyúk a mai napig kicsi , de tüzes harcosként ismert Ázsia déli részén , Vietnamban például a tiltás ellenére is gyakran csapdázzák a vadon élő tyúkok kakasait , és egy kakason akár 100 dollárt is kereshet az eladó . Az egyre szaporodó genetikai bizonyítékok pedig kis populációra utalnak a domesztikáció kezdetén , és ennek alapján elképzelhető , hogy nem a tojás és a hús , hanem a szórakoztatás volt a háziasítás fő okai .

A tyúk ősének keresését nehezíti , hogy könnyen lehet , már nem is él igazi , vad bankivatyúk Ázsiában . A szabadon tartott házityúk ugyanis hibridizálódhat a bankivatyúkkal (tehát képesek szaporodóképes utódot létrehozni) . Erre számos jel utal . A bankivatyúk a Himalája nyugati lejtőitől Szumátráig fordul elő . Az eredeti kakasoknak a hátuk közepéről induló hosszú fekete farktollaik vannak , míg a tojóknak nincs tarajuk . A hibridizáció miatt ez megváltozott : a fekete farktoll az indiai kakasoknál az 1960-as évekre eltűnt , ugyanakkor az állatkertekben tartott tojóknál gyakran lehet tarajt megfigyelni .

Az ősök feltérképezésén és megóvásán a házityúk jövője múlhat . A különböző tyúkfajtákhoz képest ugyanis a vadon élő ős változatosabb genetikai állománnyal  rendelkezik . Az eredeti állományból származó gének pedig segíthetnek ellenállóvá tenni a tyúkot a különböző betegségek , például a madárinfluenza ellen .

Érdekes téma , gondoltam megosztom . üdv.

meszi67 Creative Commons License 2019.04.10 0 0 46873

Szia!

Igen, már kb. hetesek,  24 db. van. Ennél többen keltek, de néhány kelés gyengét  likvidálni kellett. Valószínűleg kissé beltenyészet lett már ez a vonal, ahogy itt már írta is valaki --talán Omosimama. De a többi él és virul, jobban tollasodnak mint az australorpok. Majd láthatod te is ha jössz láthatásra :)

Majd légyszíves időben jelezd az australorp igényed, mert előtte kotlósokat is kell "hajlamosítanom" mert valószínűleg már nem géppel keltetek, mert kezd megülni az igény.

Előzmény: Szurujjas (46870)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.10 0 0 46872

Fánkot sütött nagyanyó
Szalagos a széle 
Porcukros a teteje
Jó puha a béle .

Feltornyozva ül a fánk
Egy szép kerek tálon
Sokat sütött nagyanyó
Van vagy  tizenhárom .

Én megeszek kilencet
Neked marad négy fánk
Habos , cukros tetején
Szétkenem a lekvárt ...

:-))  :-))

Előzmény: Szurujjas (46869)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.10 0 0 46871

,-))

Előzmény: Szurujjas (46869)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.09 0 0 46870

Üdv Meszi!

Eltűnődtél ... pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogyan sikerült a keltetésed, hiszen számításaim szerint cca heteseknek kell(ene) lennie a hófehérkééknek. VAGY nem annyira sikeres volt a keltetés... Nos? 

Üdv: jimmy

Szurujjas Creative Commons License 2019.04.09 0 0 46869

Üdv CPatrol!

Ez a recept is szimpatikus - ki is próbálom, köszönöm/jük a megosztást!

Neked is hasonlót kívánva, jimmy

Előzmény: claas patrol (46868)
claas patrol Creative Commons License 2019.04.06 0 1 46868

A tavaszi féregtelenítésröl volt szó egy másik fórumon . Felmerült a kérdés ,hogy benzint adjanak a szárnyasoknak , ha nem szeretnének patikai készítményt alkalmazni és a várakozási időt is ugye (?) ilyen esetben be is kell tartani...stb. Régen valóban használtak még a humán medicinások u.n. sebbenzint . Ma már nehéz a beszerzése ,és bizony ...szerintem van sokkalta jobb és bevált receptúra .

🐓Talán a pipíkáink érdekében egy recept ,ami féregűző és használják is sokan (mellékhatás mentes módszerrel) módszere miatt is .Nagyon nagyon régóta . A tömjén a borsmenta ,és kamilla de a fekete üröm is Artemisia vulgaris (!)Továbbiakban minden várakozás idő mentes ,ha és amennyiben 1 egész fej fokhagymát megpucolunk és szétnyomjuk és egy nagy fej vöröshagymát is hasonlóan aprítunk .Ezt egy (1L) liter almaecehez adjuk és 3 napig szoba hőmérsékleten több ízben felrázva ázorogni hagyjuk ,majd leszűrjük . (szinte filléres dolgok ).Egy liter ivóvízhez lehet adni 3 bőséges evőkanállal a szírupból . Ezt így itatjuk 3 napon át . Egy fél liter ivóvizük az adalékunkal elegendő pl. 5 Baranyainak , Orpinak , szóval cirka jó 3 és fél kilós tyúknak . Évente legalább 2 ízben érdemes elvégezni a kúrát (ilyenkor tavasszal fontos is) . Egy komolyabb kúra esetén , lehet a borsmenta vagy tömjén esetleg kamilla tea kúrát készíteni szerintem .(Felmerült a gyanú ,hogy férgesek lehetnek, vagy új jövevényeket hoztunk stb.. Akkor 1 liter forrásban lévő vízben , jó 5 percet főhet másfél kávéskanálnyi tea (szárított) .Majd leszűrve ezt a teát úgy ítatjuk ,hogy a liter teánkhot három és fél deci (3,5dl) fennti foghagyma almaecet szírupot adunk hozzá .Ha nincs más lehetőségük vízfelvételre a szárnyasainknak akkor , biztosan féregmentesek lesznek . Semi féle várakozási idő nincs ... és nem robban fel a kedvenc 🐓-unk sem . ,-)) :-)) Egyébként emberi fogyasztásra is használják a vermut teát a Wermut (Artemisia absinthium)-ot , házi megoldásként . Régebbi füveskönyvekben bizonnyára felfedezhető ez is  ... hmm . üdv. és féregmentes szárnyasokat minden fórumtársamnak .🐓  

Patrol-os szív. üdv.

claas patrol Creative Commons License 2019.04.06 0 0 46867

:-))

Előzmény: Ladybee (46857)
Omosimama Creative Commons License 2019.04.02 0 0 46866

Tényleg köszönöm, hogy ilyen aranyosak vagytok, de a helyhiány valós akadály, és sajnos az erőm se a régi. Vannak egyéb problémák is.

De nincs baj, nagyon jó érzés, hogy törődtök velem. 

Minden jó lesz, elég most ennyi pipi. Majd jövőre.

Előzmény: Törölt nick (46865)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.02 0 0 46865

Sziasztok:

Ne keseregj Mama, ha kell gyűjtök neked tojást, és ha gondolod el is viszem.

Hétvégén kiraktam én is a tyúkokat a tyúkudvarra, még a kerítést 1 helyen meg kell javítani.

Jól vannak, de van kint kajájuk, vizük, csak hét végén nézek rájuk.

Most biztos oda vannak a változástól, bár- ismerős kell legyen nekik a terep.

Jó lehet most nekik, kint a zöldben.

Előzmény: Omosimama (46864)
Omosimama Creative Commons License 2019.04.02 0 0 46864

Köszönöm a felajánlást, de az idén már - hely hiányában - nem indítok gépet. A fehérek valóban gyengébben keltek. Most van 9 életrevaló. De azok gyönyörűek! Sajnos ma is egytől el kellett búcsúznom. Először csak kettő tojást kellett kivenni, az egyik üres volt, a másik vérgyűrűs. Utána sokáig szépen fejlődött a többi, de ami kikelt nem volt életrevaló, a többi ki se kelt. De ahogy átgondoltam, ez már a harmadik beltenyészet : Thorr - a tojások hozzád - azoknak a tojásai hozzám. És ki tudja, hogy az eredeti (Thorr féle állománynál) a kakas másik vérvonal volt-e, mint a tyúkok.

Az ausztrálok közül meg hatból - azt hiszem - a Posta csinált rántottát. Az első lámpázásnál ki kellett venni hatot. Most van 11 életrevaló.

Elég lesz most ennyi, majd a régiek javából hagyok melléjük kicsiket és szelídeket.

Előzmény: fürjfürkész (46863)
fürjfürkész Creative Commons License 2019.04.02 0 0 46863

Mama ne keseregj, hanem indítsd el újra a keltetést. Nem sok különbséggel fel tudod nevelni a két állományt, aztán lesz elég jércéd.

Segítek tojással, vagy annyira reménytelenül keltek a fehérek?

Kitartás!

Előzmény: Omosimama (46862)
Omosimama Creative Commons License 2019.04.02 0 0 46862

Köszönöm a bíztatást. Ma már én is úgy gondolom, hogy még ha kevesebb is marad meg, az ép és életképes legyen. Nehezemre esik egy-egy életképtelen pipitől elbúcsúznom, de az elmúlt években a lágy szívem (vagy gyávaságom) miatt sokat szenvedtem én is, meg a beteg csirkék is. 

Ezek most gyönyörűek és életének. Remélem, velük már nem lesz baj. A lányommal meg majd meg osztozunk. Megtartom a januárban kelt három tyúkot, meg néhány két évest, neki meg adok 5-6 fiatalt, mert az övéi már 3 évesek. Bár most nagyon jól tojnak.

Hajrá Győző, jó az ha sok pipi van.

Victor1988 Creative Commons License 2019.04.01 0 0 46861

Szia kedves Mama!

Én is csak azt mondhatom, ne keseredj neki. Ezek a dolgok sokszor nem az emberen múlnak. Érdemes azt az oldalát nézni, hogy ami akar, inkább keléskor vagy pici korban hulljon el, mint mikor már nagyocska. Ebből is lehet legalább 10 jércéd - nem tudom, ez elég-e a háztartásba.

Hogy magamról is meséljek: az idén megint fejest ugrottam a csirkézésbe. Javamra legyen mondva, most türelmesen kivártam a jóidőt, nem kapkodtam el. A létszámot illetően viszont jócskán átrúgtam a tervezettet, mivel kétszer annyi sikerült. :) Innen 20, onnan 60, amonnan 10 és tessék: megint 90 csibe csipog a nevelőben. :) Tudom, nem vagyok normális, de egyrészt borzasztó szeretek velük foglalkozni, másrészt pedig annyira rászoktak a házitojásra az ismerősök (na meg a kakaspörkölt alapanyagára is), hogy megkockáztatok egy ekkora beruházást.

Előzmény: Omosimama (46859)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.01 0 0 46860

Szia O"Mama!

Ne keseredj el, most több, mint 50%, tehát még nincs semmi veszve - kívánom, hogy jó sok  jércéd/tyúkod legyen belőlük!!! Kitartást és sok-sok örömet a pelyhesekben!

Előzmény: Omosimama (46859)
Omosimama Creative Commons License 2019.04.01 0 0 46859

Sziasztok!

Rég írtam, de vártam, mit produkál a keltető. Hoztam a formám, 41 tojásból 21 csirke lett. Az első lámpázásnál 8-at kivettem, 5 nem is lyukasztott, három kikelt, de hiába, 4 kilyukasztotta, de befulladt. Hát így jártam. Most csak azért drukkolok, hogy elegendő tyúk legyen köztük.

Majd küldök képeket. Nektek több sikert!

majdmegse Creative Commons License 2019.03.30 0 0 46858

:-D

A komposzt is jól néz ki!Remélem az enyém is ilyen szép lesz hamarosan!

Előzmény: Ladybee (46857)
Ladybee Creative Commons License 2019.03.28 0 0 46857

Bátorságpróba !      

Ladybee Creative Commons License 2019.03.28 0 0 46856

Nálam ez a veszély nem fenyeget, naponta több talicska anyagot halmozok fel, időnként átvillázom. Tele van élettel !

Előzmény: Törölt nick (46855)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.27 0 0 46855

Én vettem a madaras boltban akciósan nagy komposztálót.

Hát az első nagyobb viharban szétfújta és felborította a szél.

A komposztálandó dolgok (papír is)meg szerte szét mindenhol...

:-)

Előzmény: Ladybee (46853)
majdmegse Creative Commons License 2019.03.26 0 0 46854

Köszi a tippet!

Előzmény: Ladybee (46853)
Ladybee Creative Commons License 2019.03.24 0 1 46853

Fel kell halmozni a kert egy félreeső helyén, párszor átforgatva komposztálódik. Lehet kezelni is, Amalgerollal gyorsabb a lebomlás. Amikor már nem látszik a struktúrája , ősszel beásható

Előzmény: majdmegse (46852)
majdmegse Creative Commons License 2019.03.24 0 0 46852

Sziasztok!

Tyúktrágyát -szalmával- hogyan tudnám trágyaként hasznosítani a legkönnyebben?

Eleve sok benne a szalma is, meg olyat is hallottam, hogy nagyon erős a trágyája.

Áztassam be valami hordóba pl és öntözzem ki úgy?
Valami egyszerű módszer kellene, hogy megszabaduljak tőle, mert megtelt a tároló ahová egész télen hordtam…  és persze hasznosuljon is!

Szurujjas Creative Commons License 2019.03.17 0 0 46851

Szia Meszi!

Már napok óta "tűkön ültem", hogy mi lehet a helyzet.... azt nem hittem, hogy gond lehetne a szexus megvolt, de hát bennem volt a tartás.... Nagyon örülök a pozitív visszajelzésnek és sok sikert a keltetéshez, no és a kiscsibékben lelj majd sok-sok örömöt!!! Hubát meg természetesen eddig is babusgattuk, de kap valami külön nasi félét! (Látod Meszi, mondtam... ) Szép vasárnapot kívánok neked és mindenki másnak is!

Előzmény: meszi67 (46850)
meszi67 Creative Commons License 2019.03.16 0 0 46850

Szia! Meglámpáztam a tőled kapott tojásokat /amiket ezúton is köszönök!/ a harmincból egyetlen egy darab volt üres, meg egy darab vérgyűrűsen elhalt /még egyelőre bent hagytam, --hátha csak benéztem/.  Kérlek lapogasd meg a kakasod vállát a nevemben! :)) --- láthatóan érti a dolgát!

Szólj majd az australorpok miatt!  

Előzmény: Szurujjas (46824)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.15 0 0 46849

cica tyúk barátság : 

https://www.youtube.com/watch?v=Q_65ysfGQwI 

:-))

claas patrol Creative Commons License 2019.03.14 0 0 46848

Ez mind a kettő Gúnár .    (úgy is hirdette a tulajdonos)

Előzmény: Sparky007 (46846)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!