Keresés

Részletes keresés

szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1465

Élesíthetőség: ha ablakra és ajtóra szerelt eszközök 1 zónán vannak és ezt külön tudom élesíteni egyszerre, nyugodtan mászkálhatok a lakásban, nem fog riasztási eseményt kiváltani.

 

Ezt nem értem:-(( Leírnád számbarágósan?

Előzmény: Mr. Pepe00 (1459)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1464

Ezt a követő zónát eddig nem ismertem.

 

A vizuális számvonal tényleg működik: így ütöm be a PINkódomat szemüveg nélkül:-)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1455)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1463

Ezt megpróbálom elképzelni: gondolom kiindulásként fel kell tételeznem, hogy a "védőföld" tökéletes. Ha egy fázis-test zárlat nem (megközelítőleg) nulla ohmos, vagy legalábbis nem tud rajta annyi áram elfolyni a földbe, ami leoldhatná a kismegszakítót, akkor tökéletes védőföld esetén megfoghatom a fémházat, nem ráz meg. Legfeljebb a villanyóra pörög (amit majd csak később veszek észre:-().

Persze ha lenne Fi relé, az leoldana.

Előzmény: laca151 (1453)
bcslaci Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1462

"Riasztóhoz kapcsolható kiegészító rendszer: pl ködösítő"

 

Okosabb, ha nem a saját (esetleg hatástalan vagy veszélyes) találmányodat akarod szakemberekkel megvalósíttatni, helyette inkább magát a problémát meséd el szakembernek és kérdezd meg, hogy az ellen ő mit javasolna."

 

Na mi van, lefagyott a gugli? Naggggggyon naggggggyon régen léteznek már köd (füstgenerátorok) amit a felkészült és képzett SZAKemberek ismernek, használnak. Szóval buktad, mert nem ő találta fel a spanyolviaszt, attól hogy nem tudsz valamiről az még létezhet.

 

Ha hülyeségek írkálása előtt megkérdeznél hozzáértő, felkészült, képzett SZAKembert biztos segítene megismerni az eszközöket, feltéve ha hajlandó vagy kifizetni a tiedhez hasonló nagyságrendű percdíját. 

Ja, linket nem adok, nincs kedvem és időm keresgélni és úgysem fizetnéd meg a ráfordított drága időmet.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1458)
Hehe164 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1461

"Soha ne kövesd el azt a hibát, hogy egy szakterületen okosabbnak (vagy azonos tudásúnak) hiszed magad  a terület szakértőjénél."

 

Ezt jó lenne észben tartanod.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1457)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1460

"fegyvernél talán jobb megoldás rámutatni a fejed felett lévő kamerára és közölni, hogy amióta megnyomtad a zsebedben lévő rádiós pánikgombot, azóta a kép nemcsak rögzítésre kerül hanem automatikusan megy fel az internetre, addig is, amíg ideér az ugyanakkor riasztott biztonsági szolgálat, akik már valószínűleg a közelben járnak :)"

 

Ezt ugy elképzelem amikor egy szál köpenyben bájosan elcsevegsz egy betörővel kezedben egy gombbal.

Bocsi, de ezt én nem vállalnám be. Ugyanis 5-10 perc a kiérkezés, addig megmiskárol egy késsel, vagy leüt, összekapja ami kéznél van és már kereket is oldott. Te meg boldog lehetsz ha 8 napon belüli sérüléssel kiengednek a gyenguszról.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1458)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1459

Mechanikus védelem: a betörő a könyebb/gyorsabb célt részesíti előnyben, kivéve ha pont oda akar behatolni. Ezzel már jelentős védelmet lehet elérni.

 

Élesíthetőség: ha ablakra és ajtóra szerelt eszközök 1 zónán vannak és ezt külön tudom élesíteni egyszerre, nyugodtan mászkálhatok a lakásban, nem fog riasztási eseményt kiváltani.

 

Ködösítő: fel van találva AS-füstágyú a neve, integrálni lehet riasztó berendezésekhez.

 

Ön és személyvédelmi eszközök: valóban, gyakorolni kell vele, ha valaki nem tudja használni, többet árt mint használ.

 

A riasztóberendezés önmagában elég gyenge védelem, ha nincs bekapcsolva egy járőrrendszerbe.

Hányszor hallani riasztót szólni és az emberek inkább behúzódnak, mintsem megnézzék mi az oka.

(sajnos)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1458)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1458

"Behatolási pontok mechanikus erősítése: rács, fém ajtó, stb"

 

El kell dönteni, hogy nálad mindez valóban szükséges-e, ha van egy riasztód.

Valamint el kell döntened, hogy ezek látványos (elriasztó hatású / látványos) vagy az észrevehetetlen (láthatatlan) változatát szeretnéd.

 

"Megfelelő riasztórendszer olyan zónával, ami a behatolási pontokat külön kezeli(élesítési lehetőség)"

 

Ez a mondat szakmai szemmel nem érhető. Pl szeretnél olyan lehetőséget, hogy a házban lévő mondjuk 20 érzékelőből kizárólag egyet élesítesz be és ezt a 20-ból bármelyikkel meg akarod tenni? Ilyet is lehet (mindent lehet), de ez egy értelmetlen (haszontalan) igény, aminek a biztonságos megvalósítása sok pénzedbe kerülne.

 

"Riasztóhoz kapcsolható kiegészító rendszer: pl ködösítő"

 

Okosabb, ha nem a saját (esetleg hatástalan vagy veszélyes) találmányodat akarod szakemberekkel megvalósíttatni, helyette inkább magát a problémát meséd el szakembernek és kérdezd meg, hogy az ellen ő mit javasolna.

 

"Személyi védelem kialakítása: gumis fegyver, husáng."

 

Soha ne végy a kezedbe olyan fesgvert, amit szükség esetén nem vagy képes/bátor habozás nélklkül és profin alkalmazni is. Tehát pl hiába hadonászol husánggal vagy gumiövedékes fegyverrel, ha nincs legalább egy-két órányi TÉNYLEGES/VALÓDI rutinod a használatában. A veled szemben álló talán már százszor is volt ilyen szituációban, ezért valószűnűleg jól látja a mozdulataidon, hogy életedben először van ilyesmi a kezedben és valószanűleg nem is tudod/mernéd használni ellene, vagy esetleg látja rajtad a rutint/magabiztosságot és érzi, hogy közelebb lépve valódi veszélynek van kitéve.

Hasonló szituációban fegyvernél talán jobb megoldás rámutatni a fejed felett lévő kamerára és közölni, hogy amióta megnyomtad a zsebedben lévő rádiós pánikgombot, azóta a kép nemcsak rögzítésre kerül hanem automatikusan megy fel az internetre, addig is, amíg ideér az ugyanakkor riasztott biztonsági szolgálat, akik már valószínűleg a közelben járnak :)

Előzmény: Mr. Pepe00 (1456)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1457

"Gyerekkoromban a háztól 150 méterre volt a budi, és a trágyadomb csak hetven méterre. Mert utóbbi nem volt annyira büdös."

 

A tisztán növényi étrend végterméke sokkal kevésbé büdös. Tehát pl vegán családoknál a WC lehet közelebb is a házhoz :)

 

"De nekem 30 éves korom óta (most 77 vagyok) évente 5 %-kal lett büdösebb a székletem. Ha jól számolom, ez tízszeres:-)) És ezt általában fél óra alatt produkálom:-((."

 

Soha ne kövesd el azt a hibát, hogy egy szakterületen okosabbnak (vagy azonos tudásúnak) hiszed magad  a terület szakértőjénél. Inkább kérdezz meg egy szakértőt és meg fogsz lepődni, mert a számodra lehetetlennek tűnő kérések 90 százalékára kapásból tudni fogja a megoldást, a maradék 10 százalékára pedig másnapra hozza készen :)

Egy kis ízelítő:

- régóta léteznek olyan WC-k kereskedelmi forgalomban, amelyeknél a levegő elszívás történik közvetlenül a WC csészéből.  https://www.google.hu/search?q=szagelsz%C3%ADv%C3%B3s+wc

- a hangszigetelés (hangszigetelt ajtók) is sokat fejlődött a tűz feltalálása óta

Tehát VALÓBAN hozzáértő szakemberek számára ma már teljesen egyszerűen megvalósítható a következő feltételsor:

- közvetlenül a hálószobából nyíló WC

- a WC csészét vastagon kikened pálpusztai sajttal (vegyi tömegoszlató fegyver kategória)

- majd ráülsz és ordítva elénekled pl a Nessum Dorma áriát-t.

- eközben nemhogy a hálószobában nincs büdös, de még te sem érzed a WC-n ülve, plusz az opera áriából sem hallatszik egyetlen hang sem a hálószobában hallgatózva.

Előzmény: szicsu1007 (1442)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1456

Pár gondolat:

 

Ha már ennyire komplex védelemben gondolkozunk, akkor a pánikszoba meg a kajacsomag helyett:

Behatolási pontok mechanikus erősítése: rács, fém ajtó, stb.

Megfelelő riasztórendszer olyan zónával, ami a behatolási pontokat külön kezeli(élesítési lehetőség)

Riasztóhoz kapcsolható kiegészító rendszer: pl ködösítő

Személyi védelem kialakítása: gumis fegyver, husáng.

 

 

Előszeretettel támadnak meg idős embereket, vagy egyedül élőket otthonukba, közterületeken.

Egy gázspray-ha tudjuk használni-csodát is tehet, de a tepsitől megmenekít.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1454)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1455

"nem szeretünk a kóddal babrálni "belül" a kezelőn, akkor kint az ajtó előtt sem akarok kódokkal babrálni."

 

A kód beütése KIZÁRÓLAG védett területen történjen, ahol a számok beütése közben már ketyegnek a visszaszámlálás másodpercei.  Ne hagyjunk a betörőnek órákat (hátvégi ház esetén napokat :) a kísérletezésre a billentyűzeten.

 

"Van a családban inkontinens, aki hazaérkezéskor "azonnal" be akar jutni a WC-be. Örül, ha a kulcsot elő tudja venni a bejárati ajtózár kinyitásához - kóddal már nincs idő bíbelődni."

 

Egy lehetséges megoldás:

- bejárati ajtó nyitásérzékelője: 30 másodperccel késleltetett zóna

- bejárati ajtót belülről figyelő és a WC-hez vezető összes többi mozgásérzékeő: KÖVETŐ zóna

A "követő" üzemmódúra állított mozgásérzékelő működési logikája: olyan azonnali reagálású zóna, ami abban a pillanatban szintén késleltetett zónává változik, mihelyt kinyitották a bejárati ajtót.

Tehát az ajtó kinyitásának pillanatában rakéta beállítottságú családtagodat előre engeded, nyugodtan elrohanhat a WC-re, hiszen az ajtó kinyitásától azok a mozgásérzélelők átváltottak szintén késleltetett üzemmódra. Te pedig belépsz mögötte az előszobába és van kényelmes 30 másodperced, hogy lekapcsold a riasztót.

 

"Fiatal koromban minden haverom telefonszámát fejből tudtam. Most, ha be kell ütnöm a kártyám pin kódját, akkor másodpercekig motyogom magamban a memoritert."

 

A vizuális memória romlik legkevésbé. Tehát a szám billentyűzeten az egymást követő számok vagy egyenes vonalban kövessék egymást, vagy egy "L" vagy "Z" alakot írjanak le, egy négyszetet rajzoljanak, stb számtalan kombináció létezik, aminél egyetlen számot semn kell megjegyezni, csak magunk elé képzelni a megfelelő térbeli vonalat (és persze tudni kel, hogy melyik sarokból indul ez a vonal :).

Sőt, az a véleményem, hogy talán még négy azonos számjegy (pl: "1111") is megbízhatóbb egy picivel, mint egy (elveszthető/ellopható) távirányító.

(sőt, régen csináltam olyan riasztókat, amit rejtett kapcsolóval lehetett kikapcsolni, még azt a módszert is biztonságosabbnak tatom a távirányítós kikapcsolásnál)

Előzmény: szicsu1007 (1449)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1454

"a lakást a riasztóhoz igazítsuk,"

 

A lakást a lakók igényeihez kell igazítani. És nagyon sokan igényelnék a pánikszoba funkciók valamelyik fokozatát (legalább egy speciális ajtót), már ha ezt bárki valaha is eszükbe juttatná, hogy ilyet is lehet kérni.

 

"kis hazánkban mindennapos, hogy a betörő a lakót támadja meg"

 

Nem az a lényeg, hogy statisztikailag milyen gyakori a saját lakásban történő erőszakos rablás, hanem az a lényeg, hogy az emberek szeretnék-e megelőzni, védekezni ellene.

 

"és több napi gyógyszerkészletet meg kaját"

 

Százféle pánikszoba funkció van. Van, akinek elég egy olyan ajtó, amit kívülől nem lehet kinyitni + nem tuja berúgni a rabló addig az 5 percig, amíg odaér a rendőrség. 

De mi van akkor, ha a  ház olyan helyen van, hogy a rendőr nem képes odaérni fél órán belül? De én voltam olyan télben, ahol a környéken még terepjáróval sem tudott volna odaérni a rendőr, tankjuk meg (még) nincs.  És most csak egy olyan kérdést említettem, amiből százat kell átgondolni. A pánikszoba egy külön szakterület, a riasztó szereléshez nem sok köze van (persze egy kicsi azért van, mert pl az éppen nyitva lévő hálószoba ajtó automatikusan becsukódhat amikor megszólal a sziréna).

 

"helyett egy telefont tennék be, amiről hívhatok segítséget."

 

A kommunikációt én is említettem. De ez a telefon nem lehet a lakó mindennapi használatú telefonja, mert az lehet, hogy a betörés pillanatában a nappali közepén hever az asztalon. Tehát egy különálló telefon kell, ami soha nem hagyhatja el a pánikszobát. Egy házi feladat gyakorlásképpen: milyen típusú telefont tennél a pánikszobába, ha tudod, hogy a lakónak öt évig eszébe sem fog jutni, de baj estén öt év múlva azonnal hívni akarja rajta a segítséget? Ez a második megválaszolandó kérdés a fent említett százból.

Előzmény: laca151 (1441)
laca151 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1453

A földelésnél nem az a lényeg, hogy akkora áram folyjon rajta, ami leoldja a kismegszakítót, hanem hogy a földelt fogyasztó ne rázzon meg, ha áram alatt van (pl. mosógép fém burkolata hiba/zárlat esetén). Ezt a biztonságot növeli a fi-relé, mivel a rajta megadott hibaáram esetén már leold. Gyakorlatban a befelé (fázis) és kifelé (nulla) folyó áram egyenlőségét figyeli, ha minden jól működik, akkor ezek egyeznek. Hiba esetén valamennyi 'hibaáram' el tud menni pl. a földelés felé (vagy ha valaki belenyúl a fázisba, akkor rajta keresztül a földbe, ami ugye nem túl egészséges). Ha a hibaáram eléri a fi-relén megadott határértéket, akkor inkább lekapcsolja az áramot (és akkor pl. van remény, hogy nem csap agyon az áram, ha véletlenül belenyúltál a fázisba).

Előzmény: szicsu1007 (1450)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 1452

Ez igen!

A rajz meg a szöveg is...

Az benne a szép, hogy még értem is:-))

Most már azt is, amit Cytiba mondott:

Nem ártana a föld-nulla közösítést szétbontani

 

Köszönöm szépen!

Előzmény: Hehe164 (1451)
Hehe164 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1451

Hogy ne legyen félreértés, Magyarországon a rendszerek 90%-a ilyen.

TN nullázott rendszer felépítése, és a hálózat főbb részei:

  • 1. A táplálás közép- és kisfeszültségű transzformátorról (KÖF/KIF) történik.
  • 2. KÖF/KIF transzformátor csillagkapcsolású szekunder oldala.
  • 3. A transzformátor csillagpontja (nullpontja) ki van vezetve.
  • 4. Transzformátor állomás földelő berendezése.
  • 5. PEN vezető. A rendszer nullapontjához van csatlakoztatva.
  • 6. Fázis vezetők. L1 L2 L3.
  • 7. A PEN vezetőt számos ponton (350 méterenként) földelik.
  • 8. PEN vezető szétválasztása. Amennyiben a szétválasztás a biztosítéktáblában történik, a PEN vezetőt mindig a PE sínhez kell csatlakoztatni és PE sínről kell a N sínre áthidalni.
  • 9. Biztosítéktábla nulla sín N.
  • 10. Túláram védelmi készülékek (kismegszakító, olvadó biztosító).
  • 11. PE vezető. A PE a protective earthing rövidítése. A magyar megfelelője védővezető. A PE vezető csak hibaáramot vezet.
  • 12. N vezető. Az N a neutral rövidítése. A magyar megfelelője nulla vezető. Az N vezető üzemi vezető.
  • 13. Elektromos tűzhely üzemi vezetőinek kapcsai.
  • 14. Az elektromos tűzhely I. érintésvédelmi osztályba tartozó elektromos szerkezet. A burkolatát csatlakoztatni kell a berendezés védővezetőjéhez.

Három és ötvezetős TN nullázott rendszer.

 

A három vagy ötvezetős rendszer kialakításához a PEN vezetőt szét kell választani. Ez a berendezés fő földelő kapcsán (MPAC) történik. Ettől a ponttól már PE védővezető csak hibaáramot vezet, és a N vezető üzemi nullavezetője lesz az elektromos hálózatnak. A PEN vezető szétválasztása után a rendszer 1 fázisú csatlakozás esetén három vezetős L N és PE, 3 fázisú csatlakozás esetén öt vezetős L1 L2 L3 N és PE. A vezetékek szín jelöléseire szigorú előírások vonatkoznak.

 

Földelőszondára az áram bekötésénél nincs szükség.

A ház érintésvédelmének biztosításához viszont igen. (Vízcsövek, nagyobb elektromos szerkezetek fémrészei, nagyobb vas/acélszerkezetek a házon belül.)

A kétféle védelem közös pontja a PE sín.

 

Előzmény: szicsu1007 (1450)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1450

No most kissé belezavarodtam ám:-(. Meg a terminológiák..

Te arról írsz, hogy föld-nulla.

És hogy szét kellene bontani.

 

Hehe azt írja, hogy föld/védőföld.

és közös pontról indul. Ez a szabvány.

 

Vagy nem ugyanarról a dologról van szó?

Azt már le sem merem írni, hogy az én fejemben nulla-védőföld elnevezések forognak...

 

Amúgy a garázs falán lévő villanyórám alatt "kibújik" a földből egy kb 3x20 mm-es acélszál, bemegy a villanyórába. Az lenne a földelés? Mondjuk kételkedem, hogy ki tudna alakulni rajta akkora zárlati áram, ami leoldaná a kismegszakítót.

Egyszer fiatal koromban próbáltam "kimérni" a védőföldem (vasrúd a földben) hatékonyságát. Egyre hosszabb csövet vertem le és közben locsoltam a talajt, mire valamire való eredményt értem el.

 

Fi relém csak egy van, a spriccelős kádam fázis-nulla vezetékébe építettem be (egy villanyszerelő javaslatára).

 

Visszatérve: én most úgy képzelem, hogy a riasztó bekötéséhez három drót fog haladni:

egy fekete szál az új B6-os kismegszakítóról viszi a fázist egy trafóra.

egy kék (nulla) vezeték indul arról a "közös" pontról a trafó másik sarkára.

egy zöld-sárga vezeték indul a közös pontról a riasztó fémdoboz "testére".

 

Gondolom a szerelő ezt kirázza a kisujjából, és nem tőlem fogja megkérdezni:-))

Előzmény: cityba (1447)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1449

Ez egy jó gondolat!

Ha nem szeretünk a kóddal babrálni "belül" a kezelőn, akkor kint az ajtó előtt sem akarok kódokkal babrálni. Erre talán két érvem is van:

1. Van a családban inkontinens, aki hazaérkezéskor "azonnal" be akar jutni a WC-be. Örül, ha a kulcsot elő tudja venni a bejárati ajtózár kinyitásához - kóddal már nincs idő bíbelődni.

2. Fiatal koromban minden haverom telefonszámát fejből tudtam. Most, ha be kell ütnöm a kártyám pin kódját, akkor másodpercekig motyogom magamban a memoritert.

 

Szóval belenyugszom a kód nélküli REM2 távirányítóba:-))

Előzmény: bcslaci (1448)
bcslaci Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1448

Valószínűleg feltételezte, hogy azért akarsz távirányítót, hogy ne kelljen kóddal p...ölni :) 
Én mindig elmondom, a hátrányát a zöld lakat-piros lakat távirányítónak és mit ajánlok helyette és az ügyfél eldönti melyiket szeretné.

Előzmény: szicsu1007 (1439)
cityba Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1447

Nem ártana a föld-nulla közösítést szétbontani,(gondolom külső földelő szonda sincs) és egy fi relét betenni. Ez már 2003 ban is alap lett volna. 

Előzmény: szicsu1007 (1444)
Hehe164 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1446

A ház elektromos hálózata közös föld/védőföld pontról indul. Ez a szabvány. :-)

Annyi a követelmény, hogy az összekötésnek a fí relé (érintésvédelmi relé) előtt kell lennie (ha van beépítve persze).

 

A helyi kábelezésben már szét kell legyen választva, ez biztosítja hogy egy esetleges testzárlatra leoldjon a védelem.

(Ha a föld/fázis és a védőföld/fázis körök között eltérés van, a védelem leold.)

 

Persze igényes szerelő külön sínre vezeti ki a földet és a védőföldet, majd ezeket köti össze, hogy ne legyen kavarc a színekkel...

Előzmény: szicsu1007 (1444)
Hehe164 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1445

Nem fogja. :-)

Előzmény: szicsu1007 (1443)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1444

Még újabb kérdés:-)))))

Megtehetném, hogy ezt inkább a villanyos topikba teszem, de ha már ennyire megterheltelek benneteket, akkor...

 

Javasoltam a riasztós felmérőnek, hogy egy újabb, külön kismegszakítóra kellene tenni a központi egység trafóját. Közölte, hogy ők nem foglalkoznak villanyszereléssel. No jól van, vettem egy B6-ost, beraktam, bekötöttem. Ekkor tűnt fel, hogy kék és zöld-sárga drótok mintha össze lennének kötve (családi ház, 2003-as szerelés, ELMÜ-s szakember, aki oszlopra is mászott:-))).

Úgy gondolom, hogy a riasztó központba három drótnak kellene mennie: fázis, nulla és védővezető. nagyon valószínű, hogy a szerelő ezt fogja tudni. De én is szeretnék "okosodni".

Jól képzeltem el?

 

szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1443

Újabb kérdés.

Az előszobában van egy mozgásérzékelő, ami éjszaka felkapcsol egy lámpát, hogy lássak kimenni a WC-re. Többször tapasztaltam már (nem pont ennél!), hogy amikor egy mozgásérzékelőre rákapcsolom a 220 V-ot, akkor a hozzá tartozó lámpa felvillan egy pillanatra.

A PIR vajon nem érzékeny erre? Mert ha nem vagyunk itthon, és egy villám miatt néhány másodpercre kimarad az áram, majd visszatér, a felvillanó lámpa nem fogja-e működésbe hozni a vezeték nélküli beltéri mozgásérzékelőt (riasztás)?

szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1442

OFF No igen, persze változnak a szokások és az igények is. Gyerekkoromban a háztól 150 méterre volt a budi, és a trágyadomb csak hetven méterre. Mert utóbbi nem volt annyira büdös. Amikor kilenc évesen Pestre kerültem, dicsekedni próbáltam nagyanyámnak a "civilizált" körülményekről. Leintett:

- Ne beszéjj má', a lakásba szartok!

Több olyan fiatal ismerősöm van, aki lakása tervezésekor a hálószobából nyit egy WC-t. A fürdővel egy helyiségben! Nem várok hozzászólást ehhez a témához (talán egy másik topik:-)). Mindenkinek joga van eldönteni ebben az ügyben, hogy mit szeret. De nekem 30 éves korom óta (most 77 vagyok) évente 5 %-kal lett büdösebb a székletem. Ha jól számolom, ez tízszeres:-)) És ezt általában fél óra alatt produkálom:-((. Ezalatt a párom nem szívesen jönne be zuhanyozni, mert egyrészt elájul, másrészt meg "ő hogy el van hízva!".

ON

Szóval inkább a lakáshoz kellene illeszteni a riasztót:-))

Előzmény: laca151 (1441)
laca151 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1441

Ezen már én is jót nevettem, a lakást a riasztóhoz igazítsuk, és ne az életkörülményeinkhez meg igényeinkhez (kb mint a gombhoz a kabát) :)

Meg a hálószobából nyíljon a WC, hogy adott esetben oda terjengjen az 'aroma' :))))

A pánikszoba is biztos nagyon indokolt, kis hazánkban mindennapos, hogy a betörő a lakót támadja meg, és több napi gyógyszerkészletet meg kaját kelljen emiatt a hálószóbába betárolni. Nem lehet, hogy túl sok filmet nézel (de legalábbis a Pánikszobát túl sokszor)? Ha már ilyet alakítanék ki, akkor több napi gyógyszerkészlet helyett egy telefont tennék be, amiről hívhatok segítséget. Mennyire életszerű, hogy a betörő több napig ott marad sakkban tartani?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1433)
bcslaci Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1440

duma

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1438)
szicsu1007 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1439

Mint említettem, én nem ismerem ezt a riasztó témát. Ha a felmérő engem rábeszélt, hogy REM2 a jó (mert rábeszélt), akkor most írjak-e neki, hogy én inkább REM3-at szeretnék?

Mit érnek a multicégek és szakembereik, ha nekem kellene pontosítani a specifikációt? Én bemutattam a lakást, a szokásainkat, az értékeinket, érzékeltettem az anyagi lehetőségeinket - abban bízom (bíztam), hogy ennek megfelelő védelemben lesz részünk:-))))

A szomszéd néni biztosan nem tudja, hogy mi az a Stay-D vagy flex-instant (most még én sem:-)))))))).

Azt mindenesetre már látom, hogy átbogarászva a riasztós cégek leírásait (sajnos nem mindegyik érthető kezdők számára), és hozzászólásokat olvasva itt a fórumon - szép lassan tisztulni kezd a kép...

Talán várhattam volna még egy kicsit, mielőtt kihívom a felmérőt(?)

Előzmény: bcslaci (1435)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.08.16 0 0 1438

"hogy találod ki idegen helyen ismeretlen funkciójú kábelről aminek nem látod a két végét hogy melyik érnek mi a funkciója? "

 

Interneten nem fogok tippeket adni betörőknek.  És te se tedd, bármennyire is utálsz engem.

Előzmény: bcslaci (1436)
Hehe164 Creative Commons License 2021.08.15 0 0 1437

"idegen helyen ismeretlen funkciójú kábelről "

 

Ami védett szabotázs ellen...

 

:-)

Előzmény: bcslaci (1436)
bcslaci Creative Commons License 2021.08.15 0 0 1436

Mondd már el, hogy találod ki idegen helyen ismeretlen funkciójú kábelről aminek nem látod a két végét hogy melyik érnek mi a funkciója? 

(Tudom, nem lesz hozzá kedved és olyan magas a percdíjad, hogy nem tudnánk megfizetni, így válasz biztos nem lesz)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!