Legyen ez a topik a Minolta/Sony felhasználók közössége. Ide várunk minden olyan hozzászólást, amely Minolta hagyományokon nyugvó fotóeszközzel kapcsolatos. Beszélgetések, viták és közös problémák.
Erdélyből vásároltam a masinát, belföldi hirdetési rendszeren szerepelt, nem az ebay-en.
Ezelőtt egy órával kaptam kézhez, gyorspostán, kifizetés előtti csomagvizsgálat jelzéssel. A gépkocsi vezetőjét ismerem, megengedte, hogy kipróbáljam mielőtt a számlát kitöltötte. Így ha nem felelt volna meg a leírtaknak, akkor nem fizetem ki és visszaindúl a feladóhoz. Tehát elővigyázattal jártam el. Jól néz ki, nem igen látszik rajta a használtság, próbálgatom minden vonalon OK. Az expoziciók számát is ellenőríztem egy általam most exponált felvétellel:
Detected Camera model : SLT-A99V Shutter actuations made up to file DSC04775.JPG: 19447 | | | | Sony_Tag9050_0x0032 = 247 | | | | Sony_Tag9050_0x0033 = 75 | | | | Sony_Tag9050_0x0034 = 0 (65536 * 0) + (256 * 75) + 247 = 19447
A Minolta 50mm/2.8 Makro obival próbálgattam, gyorsabban fokalizál mint az A77-es.
Ahogy a kezembe vettem mintha az A77-est vettem volna, jól gondoltam, hogy ez a nagyobbik tesvére, de azt hiszem ez "Doktorált" míg az A77-es nem.
Kaptam még vele két eredeti akku töltőt + 4 eredeti akkut és egy 16GB SDHC kártyát.
Azt hiszem, hogy majdnem révbe értem...
Tehát kedves fotós társak, 2011-ben nov. 5-én, az elsők között voltam akinek A77 került a kezébe, ez az A99 ha nem is napra csúcs masina, de nekem bőven megfelel.
Az A77-el lepergettem 115000 kockát művészeti célú fotózással, nem esküvőzök. Ha sikerül az A99-el is ezt a számot elérnem, akkor azt jelenti, hogy még egy pár évet éltem ....
Az 50e expo nem feltétlen jelent lepusztultságot. Az enyémben (A99) most járok 45 körül és patika tiszta új állapotban tudnám tovább adni. Eleve 200e a megadott zárciklus. Szerintem egy zárciklusra 25%-on álló vázért nem sok a megállapított összeg.
Ez olyan mint a kocsiknál. Van 140e Km óra állású jármű gyönyörű jó műszaki állapotban, míg egy 60-80 ezerer Km-es lekopott, futóműre lehasznált, sérült, csomó hibával rendelkező jármű.
Engem ez előbbi vonzana.
Pl. egy fotós 50 ezret exponált egy műteremben egy 85-ös obit használva azt a gépet szívesebben megvenném, mint egy 25 ezer expos vázat melyet egy rally és motocross rendezvényeket járó fotós használt rendszeres obi cserékkel.
Erre mondtam ha jó állapotú lesz egy használt A7rIII akár 100e expoval, az nekem tökéletes lenne 5-600e-es áron. Hisz a zárciklusa 400e. Újonnan meg 1,2 milla. tehát fél áron egy szinte 25% alatt elhasználódott eszközhöz juthatok. A99II-őt is csak akkor vennék ha szembe jön velem egy használt majd, miondjuk 3-400e-ért. Ha jó állapotú és a zárciklus fele alatt a expo tökéletes. AzA99II-re is 400ezres cilust adtak meg. De költői, mert új A7III vagy használt A7rIII lesz esetemben :-)
Amúgy jóval 100e expo felett kezdenek el tartós használatban külsőleg is lepusztulni alapvetően a kamerák. Én nyúzom, pontosabban használom rendesen, de megbecsülöm munkaeszközeim. Az A900-am is 110 e körül még egyetlen egy karcolás nélkül át tudnám adni ha akarnám. A hátsó vezérlőtárcsa alatti kis műanyag rész fényesedett ki. De a markolatot egybeket autós műszerfal ápolóval (nem silicon) kezelem évente, szinte új úgy néz ki. Pedig tolom rendesen.
Nem szabad a zár expo állásba nagyon kapaszkodni. A példád még 150e plussz expoig garantált masina, ami számodra több mint 5-6 év használat is lehet. A valós állapota fontosabb. Ez az amit külföldről rendelt portékánál rizikósabb megállapítani, kiválasztani. És arra is gondolj új korában 9-800e között volt a bekerülési ára.
Sziasztok, csak mert egy ideje én is figyelem: az utóbbi napokban 630-795€ közt is mentek el ab ebay-en a99-ek, 925€-ért markolatal, 1346,67€-ért markolattal és 28-75/2,8 SAM-mal is volt... A lepusztultakkal és >50.000 exposakkal nem foglalkoztam.
pontosan így van. Én minden Sony termékem (TV, erősító is) regisztráltam, miként az A99 vagy objektíveim. Bárhol el akarják adni és alapos a vásárló hamar kiderül lopott a termék és be is lehet jelenteni felbukkant.
A másik a fórum etikáját is értem, a gy.sz. mindig konkréttá tesz egy terméket. Ez egy adott darab.
Bizalom növelő és rosszindulatú adok-veszek nepperek dolgát is kicsit nehezíti.
Van értelme a gy-sz.-at követni.
Nekem telómon és xls-ben is ott van listán (outi bringámé is), ha bármit eltulajdonítanak, konkrét feljelentést és termék körözést lehet kiadni. Az elektronikus világban kötelezővé is tenném, így idővel a bűnözőknek egyre kevésbé lenne fotó termékeket meglovasítani.
De gy.sz. nélkül sopánkodom elloptak egy A99-et felveszik jegyzőkönyvben és legyintenek. Ha elő is kerül miként bizonyítom az enyém stb. Meg felbukkan 10db A99 a fekete piacon mi alapján repülhet rá hatóság ebben van az én darabom is.
Természetesen. Sony oldalán regisztrálhatod a serialt, és ha esetleg nem legális úton birtokost vált, legyen mi alapján informálódhat a leendő vevő, nem-e lopott terméket vetetnének meg vele. Fwlhvod a Sony support központot, ott megmondják, ha bediktálod. Persze csak ha vásárláskor regelve volt. Esetleg a hirdetést leközlő médium is tehet lépéseket az iránt, hogy a tulajdonos értesítve legyen. Így találtuk meg az öcsém A450 esét, egy besurranó tolvaj áldásos tevékenysége után. Mondjuk, a rendőrségi akció megért volna egy misét, de már régi történet, legalább a gép meglett.
A széria számmal mit lehet kezdeni? Az adok-veszekben se nagyon értem, hogy mire jó. Akitől ellopták, a szériaszám ismeretében lesi a különböző oldalakat, hogy hátha felbukkan valahol?
Van egy harmadik lehetőség is. Második tulajtól veszi, akinek már nem az újkori ár és a 760 Euro közti különbséget kell lenyelnie, hanem egy jóval kisebbet. Persze, erre kicsi az esély.
"Nem a bázis távolság és bajonett átmérő a leg lényegesebb különbség, henem 4 évtized technológiai struktúrája. Egyszerűen a MILC okos szenzorok más technológiai megoldásért kiáltanak." Ja, ezt próbálom magyarázni a MILC/DSLR vitákban hogy egész más a MILC felépítése... és jelenleg a MILC-ben még óriási lehetőségek vannak, addig a DSLR kényszerpályán mozog és a technológiában egyenlőre nincs hova fejlődni. Az nem fejlődés hogy még 2 expoval növelik a másodpercenkénti exposzámot...
Az A7II-őt annó próbáltam, hát az újabb III-as vertzó nagyon más liga. Én ugya csak az A9-et tesztelhettem, de elvileg egy az egyben örökölte annak fókusz rendszerét! A gyártó szerint is minimum 40% hatékonyság és gyorsaság növekedés.
De amit eddig csak két gép tud az A9 és A7III a teljes hatékonyságú e-shuther silent üzemmód.
Nincs fotós akinek ne lenne vonzó, csattogás feltűnés nélkül lehessen exponálni. Teljesen átírja az esemény, riport fotózás lehetőségeit, sokkal spontánabb életképek készülhetnek, nem a fényképészt fogják figyelni, pózolni, szerepelni stb.
Nem jársz rosszul az upgrade-vel, több lépcsőben előrelépés. Abban igaza van a többieknek a natív FE üvegekkel lesz ez 100%-ig élvezhető.
nem most akartam bele kezdeni, de akkor ide illik:
miért nem fejlesztik tovább az A-t?
mert:
a MILC rendszerek a reksz vezérlést is elektromechanikus úton végzik és mint nem rég itt is linkelték, fejtegették rekeszelésnél nem kell beugrasztani a rekszt, mert az EVF eqvivalens világosít a képen komponáláskor és real time mutatja méylségélességet is.
Az AF rendszer teljesen más elvű a klasszikus DSLR fázis detektálás elvén előre kiszámított fókusz sík elvével. A hibrid MILC szenzor irányít mindent és egyszerűen csak leállítja vagy átrendezi a fókusz sík állítást. Totál különbözi a hagyaomásnyos metódustól. A régi SSM pl. A-s obik ultrhangmotoros rendszere teljesen más elven vannak felépítve és másképp is működnek
Ez lesz a nagy kényszere a C/N párosnak is. Ha belépnek az FF MILC piacára, nem kerülhetik el az új tervezésű obikat. Akkor meg mi értelme a régebbi optikáik bajonet szabványát tartani, hisz elektronikájában nem lesznek kompatibilisek a régiekkel és megtartott tipikus 45mm körüli DSLR bázistávolság miatt, nem lehetne más gyártók régi SLR objektíveit vagy a régi manuális remek objektíveit rendszerükön használni.
Na ez a helyzet a Minolta 1985-ös A bajonettjével is. Már a szenzorok a MILC-ekben meglépték az SLT vázak csúcs megoldásait (A99II/A77II), akkor semmi értelme egy hagyományos objektív struktúrához gyengébb paraméterekkel tükör nélküli A bajonettes vázat alkotni egy egyre szűkülő nagyon kis felhasználói rétegnek.
Igen jól írták a többiek és sok nemzetközi felhasználó. Az egyre okosabb adapterekkel a régi Canon EF vagy Mionlta A-s objektívek szinte az SLR gépeinken megszokott módon egész jól működnek. Ezt tapasztaltam az A9-re csavart A-s CZ és G-és optikáimmal, legalább olyan jól használhatom őket mint az A99-en sőt jobban mint az A900-on.
De tudomásul kell venni csak a natív új struktúrára tervezett E bajonettes optikákkal lehet az új egyre lenyűgözőbb ficsőröket kihasználni, igénybe venni. És ezzel így lesz Canon/Nikon/Pentax stb. is.
Nem a bázis távolság és bajonett átmérő a leg lényegesebb különbség, henem 4 évtized technológiai struktúrája. Egyszerűen a MILC okos szenzorok más technológiai megoldásért kiáltanak.
Az SLT a Sony-nál egy ügyes átvezetés vagy nevezzük bevezetés volt az új digitális fotó világba és ez által is vagy 4-5 év előnyre tettek szert C/N-el szemben. Most látható ezt fölözik is le rendesen. 5-6 éve még itt szánakozott mindenki esélye nincs a beágyazódott üzleti felosztást a Sony rendszereinek megváltoztatni. Hát 2017-közepétől ez brutálisan nem így van.
Abban semmi kétségünk ne legyen, alapvetően nem a felhasználói igényeink a mozgatórugó, hanem az üzleti szándék és profit :-)
A következő kép éjjel 11 kor. Holdfényben kézből Fókusz 70mm 1/4 sec F2.8 ISO 64.000. A kép eredeti Jpeg. A RAW képpel lehetne javítani rajta, de próbának szántam így nem töltöm az időt a zajcsökkentéssel.
Egyébként ennek a gépnek azISO54.000 a felső határa ahol még nem zajos annyira a képe.
Üdv:
Zsolt
(Mivel a sötétség paraméterit megadtam meg lehet otthon este prőbálni az autófókuszt :1/4 sec F2.8 ISO 64.000.)
Csak a PayPal rendszeren keresztül fizess. Így az Ebay garanciát vállal a csalókkal szélhámosokkal szemben. Egy alkalommal én is rendeltem valamit amint utóbb kiderült valami csaló árult. Minden levelezést az ebay-n keresztül bonyolítottam. Szó nélkül visszaküldte az ebay az árat, és még elnézést is kértek.
760 euroért, vagy nagyon gatya állapotban van, vagy nem a tulajdonostól veszi. 3 hónapig nézegettem, mire aránylag jó áron hozzájutottam egyhez, (igaz markolattal, és lencsével együtt) ami már 2 hete a postán/vámon csücsül, ergo még nem fogtam kézbe, de 230 ezerért, csak teljesen levedlett 170 ezer expos vackokat lehetett kapni, normális szóba jöhető gépet nem. Ilyen áron a hírdetések hamar lekerültek minden oldalról. Serial számot lekérte, mielőtt kifizette ? Itthon pár hónapja találtam 290-ért, de az is már zárcserés volt. Remélhetőleg a tulajtól vette, aki nem használta sokat, de nagyon hirtelen kellett neki a pénz. Szurkolok, hogy minden rendben legyen.
Ahogyan a Canon is Canon üvegekkel muzsikál a legjobban, a Sony tükörnélküli rendszer is a Sony FE objektívekkel mutatja meg igazán mit tud. "Alsó kategóriájú" de nagyon jól használhatóak hozzá a 28F2, 55F1.8 és 85F1.8-as E bajonettes fixek. Ezek az objektívek tulajdonképpen szabad szemmel már nem látható sötétségben lévő kontrasztos témára 100%-osan állnak rá AF-S-ben, érezhetően jobbak mint a 6D -3EV-je volt Canon objektívekkel. A most megjelenő, új, Sony protokollal ellátott Sigma ART fixek is jönnek, egyet-kettőt ki is próbálok majd 7rII-őn kíváncsi leszek. A Sigma 24 1.4 sötétben összevissza fókuszált 6D-n, sokszor villant el a 2 méterre lévő témán a végtelenre fókuszálva és még a vakus segédfény sem segített semmit... A Sony legalább nem csap be, nem jelzi hogy éles amikor nem.
Hát ez itt Székelyföldön alakúlt így. Én is kutakodtam az ebay-en de mindenütt magasabb árakat láttam, 850-et kért előzőleg, de lealkudtam. Remélem beválik. Megkértem küldjön képet is amelyet mostanában készített, úgy tűnik OK.
Kicsit sok a mítosz az A7 sorozattal. Ahogy látom talán most az A7 III-nál lesz az igaz amit az elején ígértek.. Nagyon jó az Af rendszer, nagyon jó a szem AF, de nekem még annyi elrontott képem még nem volt mint az A7 II-vel..... Tettem rá régi csavarhúzós obikat is, de annak aztán nagyjából nulla értelme van, ha AF-et is akar... Más márkájú obikat rá lehet tenni, de vagy lesz vele Af vagy nem, de szem AF, DMF és társai biztos nem ami nagy előnye a rendszernek. Az A77 II-nél ha rajt volt a fókusz a célon, akkor jó lett a kép, gyors, pontos fókuszrendszere volt. De olyan, hogy vadászik a fókusz, meg jó fénynél, kontrasztos témán nem talál fókuszt, na ilyen nincs az A77-nél. Olyan sem, hogy nem talál fókuszt mondjuk az arcon, akkor keresek ruhán és utána már talál az arcon is....
nekem az az érzésem, hogy kicsit sokat hibázik az A7 fókuszrendszere, persze aztán lehet, hogy én vagyok béna....
Az akkumulátor meg..... Egy vicc.... Attól lemegy 95%-ra ha bekapcsolom a gépet....
Aztán mivel haladunk a korral, meg még el lehet adni, eladom a régebbi vázaimat A77, A65 meg az A7 II-őt is és veszek egy A7 III-at. Reméljük jobb lesz.... :)
Remélem jót választottam. Nem a gép tipusra értem, hanem a példányra. Amint a képeken láttam, külsőleg az A77-nek a felépítéséhez nagyon hasonló. Most, hogy kiállításról olvasok, itt jutott eszembe. Mea-culpa elég ritkán olvasgatom az oldalt és valahogy elfelejtettem betenni a meghívót, a múlt év szeptemberében volt egyéni kiállításom Várpalotán a Thúry vár rendezvénytermében. Sajnálom, hátha személyesen is találkozhattam volna veletek, de jó lett volna, a készűlődéssel járó gondok miatt elkerülte a figyelmemet, hátha valaki el tudott volna jönni a megnyitóra. Ha még alkalom adódik ígérem, hogy nem felejtem el. Üdvözlet kedves mindnyájatoknak!
Köszi szépen m61petyus a gyors és kedves válaszod. K.b. pénteken fog megérkezni a gép. 760 euro. Sokat töprengtem az A7-esre váltásra, de mivel cserélték az obi csatlakozást A-ról, E-re így nekem már nem tetszik. Az A99-es csupán "kövérebb" testvére az A77-nek így jól elférnek egymással a készletemben. A Minolta 50mm/2.8 Makró és a Minolta 70-200mm/2.8 (a 80-200/2.8 feketét eladtam,100 eurót pótoltam és így sikerült cserélni, megérte!) obikkal és még egy (24mm/2.8 amelyet akarok venni) + A77, a 16-50mm/2.8 obival, teljes lehet az igény listám. Az ihlet maradjon meg egészséggel és még a JóIsten engedjen pár évet itt a Terra-n. A 74 tavasszal mögöttem nem is kívánhatok magamnak mást, ha még az EFIAP címre is elfogadják a dossziémat akkor szüret.
Petyuskám nagyon kedvelem a szakmai tanácsaidat. Nagy segítség az itt megfordúló kollégáknak. Ez a fórum akár egy fotóklubb csak virtuális formában.
Köszi szépen, a legjobbakat kívánom neked jó egészségben!
Nagyon sokat fejlődtél színpad fotóban! Emlékszem pár évvel ezelőtti felvételeidre. Gratulálok!
Jó nagy tulok vagyok ezek szerint többször elsétáltam a szobor mellett, de most már fókuszban van, legközelebb megnézem.
Azért nem feltétlen én vagyok itt aki a legtöbbet exponál, talán inkább nagyon sok szituációban fotografálok.
De ez van kenyerem és szerelmem is a fotográfia.
Április 4-én lesz beszélgetős est életmű bemutatóval egybekötve Korniss Péterrel a várban lévő életmű kiállítása kapcsán. Aki teheti ott a helye, izgalmas. Szemléletben, alázatban a szakma iránt érdemes tanulni tőle hobbistának, alkotónak, iparosnak :-)
Jó lenne ott talizni veled. A Kék Narancs Klub szét hullott, pár kivételtől eltekintve nem fotóznak az urak már. Jó olyannal talizni aki aktívan hódol a dolgonak :-)
Az A99 zára 200e expora van hitelesítve, tehát nagyon jó a váz a 10% sincs benne. Én nem tudok rafkós autó nepper szakértői dolgokkal szolgálni.
De az látszik egy komolyabban gyötört gépen, hogy a markolat gumi kicsit kifehéredett, megkopott e. 100 expo körül ezek elkerülhetetlen jelek ha még le is pucolják. Az SLT tükör legyen nagyon tiszta és karcmentes! A ctrl tekerentyűk ne legyenek kontakt hibásak. Sajnos az A700->óta->az A77II-ig ez Sony betegség, elkezd egy használtabb példánynál ugrálni a kép vagy menü, mert kontaktban marad.
A borzasztóan gyenge konstrukciójú Minolta örökségű műanyag vaku saru sínjei ne legyen megtágulva, mert akkor vakuval nagyobb erőhatás érhette és kontakt gondiod lesz HSS vagy TTL üzemmódoknál.
Elsőre ezeken vizsgálódnék. De a leírtak alapján te egy igen jó állapotúval szemezel.
Ha elolvasod lentebb miről diskurálunk, miér nem egy A7II MILC-et veszel az A99-el azonos áron 300 körül mennek eladásra. Abban 400 ezerre van hitelesítve a zár. Az E bajonett és a MILC a jövő és az FF váltás most beruházásban lehetőséget ad neked anyagi fájdalom nélkül.
Persze az A99 tökéletes masina, pont lentebb fejtegettem, semmi nem indikolja számomra sem most 1,2 millióért a II-es generáció megvásárlását, noha csús gép!
Egy kérdésem volna. Említettem, hogy keresek egy használt SLT99-et megvételre. A FF-re szeretnék áttérni de egy új példányra nem telik a nyugdíjból. Találtam valakinél a neten, "print screen" képen közölte a leexponált képek számát 19400. Ez így nagyon biztató. Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy ha az illető esetleg sokat filmezett a géppel és keveset fotózott azt meg lehetne-e tudni valamilyem módszerrel? Megpróbáltam a SLT77-en, két fotó felvétel közötti egy videó felvétel egy számmal ugrik előre, a videó méretétől függetlenül.
Az A99 és A77II óta mnden AF gyorsnak számít esetmeben.
Az A7III mellett szól ez is. Megkaphatjuk majdnem millióval olcsóbban az A9 AF rendszerét és ami neked is fontos lenne a silent expo üzemmódot.
Nekem a színpadfotónál csendes jeleneteknél, rendezvényeken, neked meg az állatvilág eliesztése miatt király dolog lenne a hangtalan üzemmód és a zár sem kopik :-)
Az A9 bemutatón elképesztő volt, hogy még a kép sarkában lévő téma is szemvillanás alatt fókuszban volt és csak egy keret villogása jelezte, hogy egyébként 20 képet készítek másodpercenként, néma volt minden. Ez az új fejezet igazán.
Na ezt most megkaphatjuk 2100 Euro-ért igaz "csak" 10 kép/sec tempóval :-) Sajnos az SLT fázis modul mindig mint a DSLR-nél csak a képmező belső 1/3-át tudja lefedni fizikájából adódóan. A ti masinátokban amennyire lehetett széthúzta a Sony és ez nagyszerű, de ez a határa.
Nekem nem a gyors akció készség fontos ebből, mert az A900-al is kitűnően lefotózom koncert vagy színpad alanyaim vagy a bevonuló esküvői párt.
Hanem az újrakomponálás elhagyása ami tetszett az A9-ben, ami az A7rIII és A7III sajátja, gondolom a jövőben minden alpha MILC-é.
Portrénál a stúdióban nem kell fókusz-átkomponálást ezerszer eszközölnöm, lehet a kép legszélén a szempár egy vágott portrénál 1,4-en is ott van pipecül a fókusz csak a kompozícióra kell koncentrálja. Az A99II-ön nézegettük a régi obikkal nem akar működni a szemfókusz funkció és limitált a követése a kevésbé szétterülő fázis mezők miatt. A kontraszt mezők már már lefedik a képmező felét. Előrelépés az A99-hez képest, de nem markáns ezt írtam.
Az A9 és ezek szerint az A7III egy álom minden fotósnak a mai piacon fókusz üzem szintjén. 6xx fókuszpont 95% lefedettséggel. Ez DSLR-ben vagy SLT-ben fizikailag nem megoldható.
Amúgy az öreg A900-egy téli kabátzsebben és egy csavarhúzós beercan-el elegendő volt nekem pusztán szórakozásból az alábbi képsorhoz, tehát azért a fentieket a műszaki lelkesedésem okán írtam :-) mint fotográfus a gyakorlatban annyira nem esek hasra mint képalkotó ezektől a fókusz ficsőröktól :-)
Az A7III magas ISO-ja inkább lenyűgöz amit tudnék használni.