Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
Én nem használok mozillát, sajnos nem értek hozzá technikailag szinte semennyiresenem, de ha vigaszt nyújt, tervezzük az átdizájnt muzsika kolléganővel :) a közeljövőre, amikor a freeblog technikailag megújul. Ő meg okos és tud mozillát, firefoxot meg minden firlefrancot :). Lesz komment, reményeim szerint kategóriák szerinti csoportosítás, satöbbi. Elvileg január végére ígérték a főokosok :), bízom benne, hogy most már hamar összekapják magukat.
Holnap vendegsegbe megyunk. Bufe stilusu lesz, ami azt jelenti, hogy az ennivalonak olyannak kell lennie, amit konnyu enni, akarhol is ulsz (mert nem mindig jutsz asztalhoz).
Megkerdeztem a haziasszonyt (aki a jovendo naszom), hogy mit hozhatok? Aztan innen kott a tervezes.
Az en feladatom egy babsalata lett volna, de a foam kisutotte, hogy nem lesz eleg hus - es erre felajanlottam, hogy csinalok citromos csirkemell szeleteket.
A csirkemellet eloszor csak ket reszre vagom es a ket felet tovabb felezem keresztben (tenyered kozepe meretu darabok) es a mell nagysagatol fuggoen ketto vagy harom vekony szeletre vagom. Nem sozom a hust.
Lisztet osszekeverek soval, torottborssal, es beleforgatom a szeletet, majd felvert tojasba es olajban kisutom (nem nagyon sotetre, sot! vilagosra). Egy talba szedem ki oket. Ha mind kisult, akkor kiontom a maradek olajat, es egy darab vajat olvasztok fel - ha felolvadt akkor citromlevet ontok hozza, es osszefozom, csak kicsit, amig kremszeru nem lesz. Raontom a kisult csikremell darabokra.
Ma delutan csinaltam, most ha kihult megy a hutobe. Holnap beteszem a sutobe kb fel orara, negyven percre amig jol atsul, atmelegszik, es kesz. Jol lehet fagyasztani, ha nem holnap mennek vendegsegbe vele hanem egy honap mulva akkor a melyhutobe tennem.
Viszek meg babsalatat is, de azt majd csak holnap delelott csinalom meg.
A haziasszony apro quiche-t fog csinalni (konnyu enni, konnyu talalni, sokfele valtozatot lehet az asztalra tenni) es zoldsalatat. A sutemeny is az o feladata, mivel egy barati par eljegyzeset unnepeljuk, o egy szep nagy tortat fog venni.
Valami ital is lesz (sor-bor) no meg a gyerekek pezsgot fognak hozni.
. . .ha meg egy recept "fura" azzal nem is kiserletezek.
Itt van egy masik recept, ezt teahoz szoktam csinalni, nagyon egyszeru, es ha valaki atjon egy teara, percek alatt elkeszitheto - melegen szoktam talalni. Ezzel mindig nyerek. . .legutoljara a leendo menyem anyukajat :))
Lemon Cream Scone
2 csesze liszt 1/4 csesze es 2 evokanal cukor 1 evokanal sutopor 1/2 kaveskanal so 3/4 csesze aprora vagott szaritott sargabarack 1 evokanal es 1 kaveskanal reszelt citromhej 1 1/4 csesze tejszin 3 evokanal olvasztott vaj
Melegitsd elo a sutot 200 C fokra (425 F) Keverd ossze a lisztet 1/4 csesze cukorral, add hozza a sutoport, a sot, az aprora vagott barackot es 1 kaveskanal reszelt cirtom hejat. Add hozza a tejszint, es keverd ossze addig amig osszeall - nem kell dagasztani. On lisztezett deszkan formazz egy 25 cm atmeroju kort, nem legyen a teszta tul vekony, kb 1-1.5 cm vastag. Vagd fel 12 reszre. (en kettobe szoktam osztani es azokat vagom fel nyolc szeletre - boven eleg egy adagnak. . .)
A tetejet kend meg olvaszott vajjal, es a maradek cukrot-citrom hejat szord ra.
Sutesnel vigyazz ra, hogy ne legyen tul barna. Csak egy piciket a szelen - amugy eppen csak pici szint neki. . .
Ez igaz, mármint, hogy a recept közreadója pl. valószínűleg úgy találta jónak, ahogy leírta (ez a nem süteményeknél általában stimmel is, azokhoz elsőre én sem nagyon nyúlok). Másfelől viszont ismerem a magam és családom ízlését, és pl. Stahl Judit édességeket egyszerűen nem szabad a recept szerint készíteni. Ezeket a szempontokat figyelembe véve ennél a brownie-nál 25-30 deka liszthez kellett volna 1 kiló cukor, ezt azért több mint túlzásnak tartottam. viszont most süthetem újra, mert pillanatok alatt elfogyott :-)
sütésben én első körben úgy járok el, mint ZsuR. Először szó szerint, majd odaírom azonnal, ha valami nem teszik, és akkor a második körben aszerint módosítok. (most pl. a muffinnal küzdök, mert szerintem édes és zsíros/vajas ez a recept, amit kaptam - bár egyre több recepten rágom át magam, de mind1ikben ennyi a cukor és a vaj/olaj :) főzés az más :D ott azonnal variálok :)
En csak elso alkalommal szoktam a recept szerint menni - szeretem tudni, mit is gondolt az, aki leirta. . .sokszor ert meglepetes, hogy eleg edes volt az amit nem gondoltam annak - vagy az ellenkezoje. De hat ahany haz. . .kinek mi jon be, nem?
én ZsuRral ellentétben nem próbálok minden receptet betű szt betartani, még első próbálkozásra sem, ha már ránézésre nem stimmel. Mi például rendkívül édesszájúak vagyunk, de nem szeretjük az émelyítő édességeket. Ebbe a brownie-ba én pont a fele cukormennyiséget használtam (a liszt-cukor arányt meg a csoki cukortartalmát figyelembe véve), és noha langyosan még édesnek tűnt, kihűlve tökéletes lett (előrelátóan dupla adagot sütöttem). A karácsonyi árzuhanásban beszerzett Party étbevonóval plusz a kakaótartalmat fokozandó néhány evőkanál holland kakaóporral készítettem (ezt a trükköt egyébként sokszor alkalmazom - amennyi csoki nálunk fogy a sütikbe, rámenne a gatyám is, ha 70%-ossal sütnék...)
8 evokanal vaj 12 dkg keseru csokolade 4 toajs csipet so 2 csesze cukor 1 kaveskanal vanilia 1 csesze szitalt liszt 1 csesze aprora vagott dio
Dupla falu edenyben olvaszd fel a csokoladet - hutsd ki. Ha nem hutod, akkor a teszta szaraz lesz es nehez. Keverd a tojasokat habosra a cukorral es vaniliaval (lehet robotgepet hasznalni). Habverovel keverd hozza az olvasztott, hutott csokoladet, majd a lisztet es vegul az aprora vagott diot.
Egy vajazott 20x30-as tepsiben susd 180 fokon 25 percet - ne szaritsd ki, a belseje negyen fenyes amikor kiveszed a sutobol.
Sokat javit a minosegen ha jo minosegu csokoladet hasznalsz! Ha nagyon csokolade manias vagy, akkor vond be a tetejet csokoladeval.
Adhatsz hozza gyumolcskremet, vanilia kremet, vagy tejszinhabot. No meg fagyival is jo - meg csak teljesen magaban . . .
Vasárnap jönnek anyósék a menün töröm a fejem. a leves valószínűleg valami tárkonyos raguleves lesz, a desszert talán muffin, a főételre még nincs ihletem :) de mindenképp jelentek utána :)
Ugy szoktam csinalni, hogy eloszor eredetiben sutom meg a receptet - aztan johet a valtoztatas. Persze ezt majd akkor, ha csak magunknak. . .mert hat ugye. . . Azt hiszem a tojas-csokolade az ami a teszta, a mogyorot csak iznek, texturanak teszi bele. A gyerekeim nagyon szeretik a csokist mindenbol, igy meg ha valami nem tokeletes akkor is nem lehet rossz.
köszi! amit a kenyér, süti, étel, ital topikban adtál meg (750. hsz körül), az remek lett! Nálam a dupla adag kicsit vastag lett ugyan, mert kicsi volt ennyihez a forma, és a közepe nem sült át, de onnan kör alakban kikanalaztuk a lágy tésztát :-) nagyon nagyon finom lett, bár nekem még az előírtnál sokkal kevesebb cukorral is túl édes.
szerintem az alábbi recepthez érdemes ledarálni a mogyorót, nem csak összecsapkodni, én legalábbis úgy szoktam a diót, mogyorót, mandulát liszthelyettesítésre használni - bár tény, 100%-ban még sosem próbáltam, de biztos csak javít a tészta állagán! a narancslikőrös krém elég jó ötlet hozzá, felvettem a listára!