Lolly! Tegnap olvastam, hogy kölykök születtek, de akkor nem mertem leírni az érzéseimet, ám ma nagyon sokat eszembe jutottak.:((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Kérlek szépen ne sértődj meg, hanem fogadd el a jó tanácsokat! Tudom, nem hagyod itt ezt az oldalt. Kutyát tartani óriási felelősség, hát még pároztatni hagyni.
A szülés alatt végig ott kellett volna lenned, segíteni a Lédát, vajúdás alatt itatni, takarítani (megfelő, tiszta, kényelmes helyet biztosítani a mamának, apróságoknak...) Ez már elmúlt.
DE hogy még most sem vetted kézbe a kicsiket??? Nem takarítottál??? Rengeteg a légy és a szúnyog! A szuka redben van? Nem lázas? Milyen a hüvelyváladéka? Alulról mosd le a mamát.
Most gondolkodsz, hogy mit egyen a kismama és hányszor??? Hát jó sokat és tartalmasat, sok folyadékot biztosítva. (Én hat hétig +kecsketejet hordtam a mamának,később a kölyköknek.)
Remélem rendben vannak, állatorvostól megkapod az utasításokkat.
24-48 órára ellátás nélkül, vérében-mocskában-hidegben hagyni egy minima 9 kölyköt ellő anyakutyát....na ez nálam kiveri a biztosítékot...ez nem szaporítás, ez állatkínzás....
...9 kölyök világrahozatala sok-sok óra...és ezt messziről nézegetni, mint egy 4 éves gyerek ... na ez nekem sok...
Ennek a szukának a hasa hetek óta növekszik...és egy kuckóba bújva, egyedül kuporogva kellett ezt végigcsinálja ... mert a gazdinak nincs ideje óránként ránézni???? "9-et számoltunk messziről" ... eszem megáll ...
Nem tökéletes emberek vannak Lolly, hanem felelős kutyatartók, akik óvják kedvenc fajtájukat:)
Magam nevében beszélhetek csak, de nem egész nap Joy-t fésülgetem én sem. Van gyerekem, háztartásom, férjem, munkám, rengeteg elintéznivalóm és a kutya is belefér.
Nem csak a törzskönyves fajtiszta kutya a kutya. Törzskönyv= két azonos fajtájú szülőpártól származó utód!! Ergo, amelyik eb nem rendelkezik származási lappal az keveréknek minősül. Szomorú, de hivatalosan így van ez:)) Hidd el az enyém is teljes kutyaéletet él, épp egy saras pocsojában fekszik az udvar közepén és szakad rá az eső. 100 százalékban kinti kutya. Sétál, úszik a többiekel hentereg. Semmiben sincs korlátozva, még is elviszem néha egy egy kiállításra. Sőt, emellett még agya is van, 3 munkavizsga boldog tulajdonosa:)
Attól hogy jó családból származik lehet az adott egyed kiállításra alkalmatlan, viszont lehet nagyon jó családi kutya olyan természettel megáldva amit a fajta megkövetel. Pont ezért kell lelkiismeretes tenyésztőtől kölyköt választani, hogy az olyan viselkedésbeni hiányosságokat(sok egyéb mellett) mint a Lédáé is, kizárhassák. Ez nagy felelősség és nagy meló!!
Az ivartalanítás szép dolog. De csinálni kell. Ha te is olyan rajongva szereted e fajtát, mint az ide írók többsége, akkor a kölykök már biztosan ivartalanítva kerülnek gazdihoz.
Jó olvasni hogy vannak tökéletes emberek akinek más dolguk sincs mint a kutyájukkal foglalkozni. Őszintén gratulálok hozzá. :) Suzy-t kérdezd már meg milyen nagyon rosszul érinti hogy van egy ilyen számodra selejt kutyája. Nem olvastad hogy ezután ivartalaníttatom Lédát, mert nem akarok több ilyet? Ja, az elkerülte a figyelmed. Tulajdonképpen minek is vagyok itt? Számodra és még pár ember számára csak a törzskönyves, fajtatsizta kutya a kutya. Szerinted ha szaporítani akarnék, írnék ivartalanításról? Van itt szaporító, nem is egy, na őket kéne piszkálni.
Én örülök neki,hogy 2 olyan fundim van, aki fundi. Nem csak az árában látszik.... Jó az idegrendszere. Kinézetre, természetre is imádni való. Soha nem vettem volna fundinak kinéző kutyát 15 ezerért. Mert az nem fundi. Akkor bemegyek a sintértelepre és onnan hozok kutyát...
Nem akarok szart kavarni, de szerintem és nem vagyok egyedül....hülyén csinálod...
No,ezért nem akarok kiskutyákat. Nem értek hozzá... Ez most a 2.olyan almod, amit nem szerettél volna...Mikor látod be,hogy vagy TENYÉSZTESZ vagy csak szaporitasz? Meg tényleg , ezek olyan alapok. Nem azt mondom hogy csak az engedje össze a kutyáit ,akik már kiállitáson bizonyitottak,de sok fundinak mondot kutya, hibás tartással, idegzettel....minek?
Eddig 9 kölyköt számoltunk de csak messziről...ez rengeteg...viszont látszólag mindenki jól van, doki holnap lesz értesítve. Pöttömkék nyüszögnek, megzabálom őket. Képek holnap ha odaférek.
Szerda óta van fúrt kutunk Giorgi nem győz betelni a vízzel szinte egész nap, pancsol, alszik, aztán megint pancsi megint alvás. Ha lesznek, új képek rakok majd fel. Most jöttem rá mekkora áldás egy fúrt kút.
A tegnap délelőttöt vízparton töltöttük. Komolyan elgondolkodom néha, nem volt e a családban valami vizi állat, hód, vidra miegyéb. Joy sosem volt az az "addig megyek be míg leér a lábam tipus". Bumm bele a közepébe, mindegy hogy mit csak hagy mentsen meg valamit a vízből. :)) ..búvárkodott is :P
Szia:) Persze a bádog vödör víz is a hüssön:) Ám megbeszéltük szpmszéddal h kicseréli neki a vizet 2 x illetve fel is locsolja a helyét:)
Ma pedig rájött a kutyusom, hogy nem hiába van kirakva neki a pancsoló medence...magától belefeküdt és beleült...csak azt vettük észre mikor hívtuk, hogy tiszta víz:)
Sztem az lenne a legjobb megoldás a kutyus számára,ha valaki a rokonok közül ameddig Ti távol lesztek elmenne hozzátok,és napközben beengedné a házba a kutyusod. Kint biztos,hogy kínszenvedés lenne neki:( Nagyon meleg van napközben!! A bádog víz pedig nagyon hamar felmelegszik neki,és akkor már az sem fog hűteni rajta. Addig is küldök egy esőfelhőt,hátha!!:)
Holnap és holnap után egész nap nem leszünk itthon, kutyánkat meg mindig bezárjuk a helyére mikor nem vagyunk otthon! Ám ebben az a legnagyobb baj, hogy holnapra 35 fokot mondanak! A kenneljének a fele le van fedve, árnyékos, le van neki a kennel fele téglával rakva! Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ki fogja szegény bírni ezt a két napot? Este ki lesz engedve szaladgálni...:S Vizet természetesen egy nagy bádogvödörrel fog kapni:)
Erre a melegre én már azt mondom, hogy undorító meleg van! A kutyusom az nálunk is azt csinálja, hogy pince lakás felváltva egész nap és szunyókál. Vettem neki egy 1,2 m átmérőjű gyerekmedencét amibe belecsalagatom és lemosom a vízzel, de ma kivittük a tóra pancsizni bár úszni nem úszott, csak a biztonságos lábleérős vízbe jött bele, de onnan alig tudtam kicsalogatni:)
Én meg mikor hogy hozza a helyzet....Balcsi, Velencei-tó vagy épp a fürdőkád :-)
Sziasztok!Örültem, mikor megtaláltam ezt az oldalt. Jó látni /olvasni/, hogy ilyen sokan vagyunk, akiknek ennyire sokat jelent a fundija. Ne haragudjatok, hogy egyszerre letámadtalak benneteket a kérdésemmel,és igazából be sem mutatkoztam.
Tulságosan megörültem ennek az oldalnak, és elkezdtem a legelső oldalról elolvasni az üzeneteket. Rengeteg információhoz jutottam, és a képek a kutyusokról gyönyörűek.
Pár szót írnék rólunk. Bodza már elmúlt két éves. Igaz, még mindig úgy viselkedik sokszor, mint egy kölyök. A napi séta nem maradhat el, sokszor fürödni is viszem a közeli tóhoz. Még nyulat is szokott kergetni kemény 30 méteren keresztül. Igazi társ, mindent szeretünk benne, még azt is, ahogy nyáladzik, vagy mikor belelép a vízbe, majd felém fut, és nyakig víz leszek. Egy rossz szokása azért van, ha nagyon beindul, a bokánkat keményen rágni kezdi, és erről nem tudtuk leszoktatni. Suliba is járok vele, nagyon szeret más kutyákkal játszani.
Ja, és köszönöm az előző kérdésemre a gyors választ.
Nem marad tiszta a szőre:)) Viszont nagyon jól tisztul magától. Ha sárba hempereg, mert szokott!! miután megszárad lepereg róla. Nyál, mindenféle csula, amik a mellkasára ragadnak nem töltenek ott sok időt mert száradás után lekefélem.. Jó alapos fésülés legalább hetente, vedlési isdőszakban persze gyakrabban, nagyon sokat segít. A képeken csak jól át van fésülve.
Arra nem emlékszem, hogy végtermék valaha is marad volna a valagán:)) Szerencsém van.
Mi számít gyakori fürdetésnek? Kutyának való jó minőségű samponos fürdőtől semmi baja se kéne, hogy legyen. Kiállítás előtt persze nagygenerál van. Akkor eltart a fürdetés egy darabig, mosás, balzsamozás, fehérítés, stb. Sose volt gondunk ezekkel. Jó helyre kell járni:)) 6 óra ha vedlési időt fogunk ki. Persze közben van egy két pihi, mert nem állhat végig az eb ennyi időt egyhuzamban:))
Pedig mástól, ha nagyon koszos nem lesz tiszta:)) Egy vödör vízbe langyos víz, bele 2-3 dl sampon (olajos sampon vagy baba sampon, ha nincs a neki való) és szivaccsal, ahol koszos lemosod. Ez rendszeres kell legyen. A sok nyál, a kaja ... stb. bizony nem egészséges a szőrén. Ha lemostad, alaposan le is kell öblíteni. Pofijuk, mellkasuk, mellső lábaik és fenekük igényli ezt:)))
Egy egyszerű, szivacsos lemosás nem szárítja ki a bőrét. Ehhez full 2x meg kellene fürdetni samponosan, és balzsamozatlan hagyni a szőrt...
Nekem is van egy fundim, Bodza a neve. Most voltam vele kozmetikusnál, megfürdették, kifésülték, de azt mondták, hogy ennél a fajtánál nem előnyös, ha samponnal fürdetjük, mert árt a bőrének. Ezzel kapcsolatban tudnátok tanácsot adni? Köszönöm
Gyönyörű! :) Nálatok hogy marad ilyen szép tiszta a szőre? :) Nálunk össze-vissza koszolja magát. Nagy nehezen rendbeszedtem Léda szőrét is, ami tartott kb. 1 óráig utána ugyanolyan koszos lett. Pedig olyan szépen kifésültem...
Öcsi meg...na hogy honnan szedi össze azt a rengeteg bogáncsos izét... nem a szúrós fajta, hanem fekete és nem tüskés. Na mindegy. Most nagyon örülnek mert tegnap szántották fel a cseresznyésünket és jól lehet benne szaladni. :) Este meg a kiszúrt labdával játszottam Lédával, az lett a favorit, nem adja semmiért. :D
Nekem régebben volt ilyen tapasztalatom, valami indapassos hozzárendelésen kellett átvernem magam, hogy megoldódjon. Sajna már nem emlékszem, hogy mit is csináltam... Mostanában simán műxik. Kétszer volt ilyen problémám, először csináltam új nicket, másodszor volt ez az indapass. A fórum első időszakában én voltam "fundi":)) Ezt valamiért egy idő után hol beengedte, hol nem. Mivel akkor szolgáltatót is váltottam, az e-mail címemre regeltem a mostanit.
Joy lassan férfi lesz. Komolyodik a gyerek, és szépen elnőtte a seggét:)) Nagy pussza nektek:))