Keresés

Részletes keresés

MrJones512 Creative Commons License 2023.04.12 0 0 38661

A "ponthegesztést" nem javasolnám: az iszonyú gázpazarláson túl még gyenge kötést is ad. Különálló darabok összekötésére (rögzítésére) való a hegesztés idejére, nem magára a hegesztésre.

(Tudom, tudom... könnyebb vele bánni... de ha megszokod, hogy úgy hegessz, akkor zsákutcába mégy.)

 

Itt például lehetne olyat csinálnod, hogy - némi drótkorongos/drótkefés tisztítás után - a varrat két szélén végigmégy (szigorúan körözve!), hogy a hernyó elterüljön egy kicsit. Mondjuk, a varrat belső széle érjen el a tengelyig.

De ez tényleg csak szépészet.

 

-           a tavalyi sarokvarrat miatt vastagabb középső részre kerülő ömledék túl hideg volt, nem terült, púposkodott,

-          intenzív hővel próbáltam laposítani a dudoros varratot, nem igazán sikerült

 

1. Ha avizol, mindig ott kezdd a dolgot, hogy sebészeti tisztaságúra takarítod a felületeket: ez a kötésnek is jót tesz (kevesebb szennyeződés), meg a varrat terülésének is.

Ha megnézel pár youtube-videót, ott a profik a többsoros varratok egyes menetei közt is tisztítanak.

 

2. Ami el van szarva, az el van szarva. Ha ronda, nagy hernyót húztál, vagy többlet van egy-egy helyen, akkor nem rámenni, meg masszírozni, hanem fogni a flexet, azt' lecsiszolni a pluszt!
 
Ezen a tárcsán annyit gyakorolhatsz, amennyit nem szégyellsz: a föld nem hányja el magát, ha csúnya a varrat, csak legyen! :)

Előzmény: VFRBelo (38660)
VFRBelo Creative Commons License 2023.04.12 0 0 38660

A tárcsa törése akkor következett be, amikor úgy haladtam át a géppel egy magasan fekvő gyökéren, hogy ezen a tárcsán, mint forgásponton fordultam a géppel. A forduláshoz kissé oldalra billentettem a gépet, ettől a szélső tárcsán megnőtt a terhelés. Amikor pedig gyökéren haladt át a gép és a földből kissé kiemelkedve azon fordult, akkor talán 100%-ban a tárcsán volt a gép súlya, plusz a fordulásból eredő csavaró igénybevételt is felléphetett. Nem kizárt, hogy elképzelhető, hogy esetleg-véletlenül-talán kaphatott nem rendeltetésszerű igénybevételt a tárcsa J.

Spongyát ezekre a múltbéli homályos történetekre, lehetőleg kenjük másra a hibát, mint a nagyok! Keressük a hibát rajtunk kívül álló okokban! J

Elsősorban az érdekel, hogy mit kellett volna ahhoz másként csinálnom a meglévő cuccaimmal, hogy viszonylag kis munkával ne ilyen hányadék legyen a javítás. Még konkrétabban: milyen hegesztési módszerrel/trükkel lehetett volna ezt szebben/jobban megoldani? A ponthegesztést sejtem megoldásnak ilyen esetben. Talán az impulzus is jó lenne, nem tudom. Nem vagyok profi, a nem házibarkács módszerek pedig ki vannak záva.

CO-s gépem nincs sajnos.

Sajnos keményforrasz anyagom sincs, ez lett volna az egyik megoldás szerintem. Tényleg, tud valaki olcsón keményforrasz hozaganyagot awi-hoz?

Az X alakban ráokádott vékony laposvas/lemez erősítés (vagy kisebb lágyvas korong) is tűrhető megoldás számomra (egyszerűbb, olcsóbb, mint esztergáltatni), de jobban szerettem volna ezt a kihívást – mármint az eltérő vastagságú anyagok összehegesztését – megoldani hegesztési technikával.

A tartósnak tűnő megoldás a helyi MÉH telepről beszerzendő erős vastag tárcsa lehet, a gép másik oldalára azt hegesztettem tavaly, de csak azért, mert a másik eredeti korong már nincs is meg.

MrJones512 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 38659

Nyilvánvalóan a tárcsára ható váltakozó, oldalirányú erő törte ki. A tengely átmérőjén még túl nagy a nyomatékból adódó erőkar. A hegesztésnél amúgy is kilágyult a picsába.

 

Én a helyedben először is eldobnám az AWI-t és CO-val ragasztanék.

 

Másodszor szereznék egy négyes vastag fasza acélkorongot (saccra 4* 5* akkora átmérőjűt, mint a tengely), aminek a közepére fúrnék egy akkora furatot, amekkora a tengelyed.

Aztán miután a korongot ráhúztam a tengelyre, visszahegeszteném a tárcsát.

Végül pedig a korongot odatolnám a tárcsához és ráhegeszteném. És persze a tengelyhez is.

Előzmény: VFRBelo (38652)
MrJones512 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 38658

"Röhögtem amikor azt írtad, hogy "túl sok hőbevitel az awi miatt". az awi a legjobban adagolható eljárás. persze-persze a türelem és a gyarkolat miatt ezzel is lehet hevíteni rendesen."

 

Jellemző hiba a kezdőknél, hogy az átolvadástól való félelmükben az optimálisnál lejjebb veszik az ampert, vagy a legömbölyödött elektródacsúcs miatt éppenséggel fel. (Külön játék még az impulzusfrekvencia, amivel aztán végképp oda lehet baszni az eljárásnak.)

 

Az elsőnél ez azzal a hátulütővel jár, hogy az elektróda sokáig tartózkodik egy helyen (mer' a zistennek se akar olvadni!) a másodiknál meg a szükségesnél jóval szélesebb sávban fog melegíteni.

 

Végső soron mindkettőnek az lesz a vége, hogy összességében jóval több hőt vittünk bele az anyagba, mint amennyi kellett volna.

Előzmény: zoppermagnio (38656)
Bmrenault Creative Commons License 2023.04.11 0 0 38657

olcsó lemez semmi extra viszont folyamatosan forog és vágja a földet, értsd üt vág stb fiatal koromban egyik haveromnak felmászott a keritésre :D.

Ha fél oldalasan mész a géppel ezt a tárcsát terheled. Ez egy vágó/védő tárcsa. Ha mész a veteményes közt elméletileg ez védi a növényt a szétkapálástól.

Előzmény: zoppermagnio (38656)
zoppermagnio Creative Commons License 2023.04.11 0 0 38656

valóban érdekes jelenség. felteszem hogy a tárcsa sem a rúd nem valami speciális kopásálló acél ami hegesztéskor vagy a hozaganyaggal keveredve szokatlan tulajdonságokat vesz fel. Akkor pedig két dolog maradt, az egyik amit itt a kollégák pedzegettek, hogy rugalmasságát vesztette a kapcsolat, amit én nem tartok valószínűnek, mert a terhelést nem gondolnám kifejezetten rezgéssel terheltnek. inkább nagy erők vannak és főleg a tárcsa síkjára párhuzamosan.

 

vagy a másik lehetőség hogy a nagymennyiségű varrat anyag hűlés közbeni zsugorodása meghúzta és megnyújtotta a tárcsa fémlemezét és ezért a hegesztés körül egy vékonyabb lemezperem jött létre és ez lett a gyenge pontja a szerkezetnek. Ez tökéletes fikció mert sosem láttam-hallottam-tapasztaltam ilyet, csak gondolom.

 

Röhögtem amikor azt írtad, hogy "túl sok hőbevitel az awi miatt". az awi a legjobban adagolható eljárás. persze-persze a türelem és a gyarkolat miatt ezzel is lehet hevíteni rendesen.

 

egyébként én majdnem mindent cusi-zok ami túl nagy vastagság különbség, de sosem kellett ekkora terhelést elbíró mechanikus alkatrészt javítanom ezért nem tudom hogyan bírná. elvileg rugalmasabb

Előzmény: VFRBelo (38652)
Bmrenault Creative Commons License 2023.04.11 0 0 38655

 Erre szoktak egy x et hegeszteni.

Ha rendes lenne akkor 3mm, de ez biliacél.

Nincs kaparész oda esetleg? Akkor nem kell vele szenvedned.

Nekem robi 153 mas volt, ne tud meg mennyit kellett hegeszteni, ezeknél ez üzemi kopásnak minősül :D

Előzmény: VFRBelo (38652)
d_feco Creative Commons License 2023.04.11 0 0 38654

Idehaza is dolgoznak lézerrel, nem egy helyen. S aki elég elvetemült(és el van eresztve anyagilag), már hobbira is beruházhat egy gépre, már 1,3x milliától is elérhető (+vám+szállítás+áfa).

Előzmény: Trotyibá (38650)
jamesz64 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 38653

Szia!

Szerintem mikor "helyenként volt megheftelve", akkor rugalmasabb volt a kötés mint amikor Te teljesen körbe hegesztetted és ezáltal túl merevvé tetted. A túl merev szerkezetek törékenyebbek.

Lehet hiba az Awi eljárás miatti többlet hőbevitel is.

Ha nekem kellene most ezt a hibát javítanom akkor esztergáltatnék egy-egy minimum 150mm-es külső átmérőjű 3mm-es lemez anyagból tárcsát, aminek a furata illeszkedik a tengelyre. A tengelyt Mig hegesztővel behegeszteném a régi helyére, majd a centírozás után az esztergált tárcsát az eredeti tárcsa homorú oldalához és a tengelyhez szakaszolnám. Így a tengely "kettős támasztást" kapna ami gyári állapottól is erősebbé tenné.

Előzmény: VFRBelo (38652)
VFRBelo Creative Commons License 2023.04.11 0 0 38652

Hogy ne csak sikertörténetek terjedjenek egy kis segítséget, tanácsot kérek – utólagos konzultációt, hogy legközelebb ne így sikerüljön a javítás.

Tavaly tavasszal megerősítettem a rotációs kapa oldalsó 1,4mm vastag tárcsa korong lemeze és a 25x2,5-es tengely közötti kapcsolatot, mert csak helyenként volt megheftelve. (A kapa másik oldalsó tárcsája már korábban kitört, de nem volt meg az a tárcsa, így a rendelkezésre álló kb.6mm vastag nagyüzemi tárcsából pótoltam.)

A képeken látszik, hogy:

-          normálisnak tűnő sarokvarrat készült tavaly, a 25x2,5-es csőtengelyen nem volt szegélybeégés,

-          emlékeim szerint az 1,4mm vtg. korong lemezen sem volt szegélybeégés,

-          de a korong lemez több helyen is átolvadt hegesztés közben, gondolom ez nem nagy hiba,

-          a korong pontosan a hegesztés szélénél tört le a tengelyről (ahogy az igénybevételek ÉS a hegesztés hőhatás övezetében feltehetően leromlott alapanyag tulajdonságok alapján várható is volt)

-          szerintem nem ridegtörés volt, mert puha a lemez anyaga, a deformációk miatt nem tudtam visszailleszteni a kitört darabot a helyére.

Mivel nem vagyok profi, a kelleténél lassabban és így több hővel dolgozom (ráadásul az awi eljárás alapból is nagy hőbevitellel jár).

Utólag úgy gondolom, hogy hiba volt ész nélkül nekiállni így az eltérő vastagságú anyagokat összehegesztésének, sajnos nem vettem figyelembe ezt (mármint az eltérő vastagságokat) a fontos körülményt.

Most már inkább:

-          vagy pontoznám (mint a „cold welding”) folyamatos varrat helyett, de ez idegesítően lassú,

-          vagy rátét lemezzel dolgoztam volna, az eltérő vastagságok hatásának csökkentése miatt.

A hegesztés közben pedig azt tapasztaltam, hogy:

-          az 1,4mm vtg. korong hamar átolvadt, gyorsan kialakult a szegélybeégés, miközben

-           a tavalyi sarokvarrat miatt vastagabb középső részre kerülő ömledék túl hideg volt, nem terült, púposkodott,

-          intenzív hővel próbáltam laposítani a dudoros varratot, nem igazán sikerült, viszont nagyon sok helyen úgy átolvadt, hogy nagyon (de azért sehol sem lyukadt át)

-          így aztán a belső oldalra került rengeteg átolvadásból és még további pálca anyagból belülre is hánytam egy varrat sáncot…

Az elkészült szörnyedvényen látszik: 

-          a túlhevített varrat revéje (nem kellene ilyen revésnek lennie a varratnak),

-          a vékony lemezre alig mertem rámenni az ívvel, így a varrat széle hideg, ráfolyós, nem jó az átmenet a varrat éle és az alapanyag között,

-          az 1,4mm vtg. lemezen a hőhatás övezet, a kékes elszíneződés.

Természetesen jelentősen behullámosodott a tárcsa (de nagyon könnyű volt kiegyengetni, mivel vékony és puha).

 

Szóval mi lett volna tuti? Gyakorolni kellene az eltérő vastagságú lemezek élben történő összehegesztését?

Galga23 Creative Commons License 2023.03.30 0 0 38651

Ha valaki még nem hallotta a Messer se cserél saját palackot. 


https://www.messer.hu/cserepalack-kivezetes

Trotyibá Creative Commons License 2023.03.13 0 1 38650

Helló.Semmelyik eljárással nem tudsz két különböző anyagot összehegeszteni ès ez biztos. Elektródák százai, awi pálcák ugyancsak nagy számban kaphatók, mindegyik különböző anyaghoz való, mert a hegesztési eljárás során a hozaganyagnak a lehető legközelebbi  mutatókkal kell rendelkeznie a hegesztendő munkadarabhoz.Réz sem megy az alumíniumal,saválló sem a veldox hardox stb acélokhoz. 

 

Az öntvényt cseresznyeriposra kell melegíteni, aztán egy max 5 mm részén hegeszteni,  kihülésig apró kalapácsütésekkel visszahülésig a feszültséget mentesítés miatt finoman ütni.Ez a működő hivatalos eljárás.

 

A két alapanyag összehegesztèsére létezik eljárás lézerrel, olyan lepukkant helyen használják mint a NASA. 

Előzmény: JOE 6013 (38635)
jamesz64 Creative Commons License 2023.02.23 -2 1 38649

Senkit.    De   "meríteni csak tiszta forrásból érdemes" !

Előzmény: Törölt nick (38648)
itya Creative Commons License 2023.02.19 -3 2 38647

...és ne hallgass a csúnya, rosszindulatú ,(tudásodra) irigy emberekre olyanok mint prüsszel a viktorral

mindig csak báncsák 

 

:-)))))

Előzmény: Törölt nick (38646)
Paco155 Creative Commons License 2023.02.16 -3 2 38645

Kérd meg rá a lovat, hogy ússzon a hátán.

Előzmény: itya (38644)
itya Creative Commons License 2023.02.16 -3 2 38644

ne hisztizz inkább próbáld meg értelmezni amit a fúrógép topicban is leírtam: attól hogy valaki nem "rossz", a félrevezető ostoba agymenései leírásával lehet kártékony, főleg amikor nem véleményként hanem tényként írja le

 

vedd már észre hogy ha nem írsz hüjeséget senkinek nincs gondja veled, egyszerűen gondold meg mit írsz és hogy

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (38643)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.16 -7 1 38643

Csak,hogy ne unatkozzunk,rakok ide egy pár körvarratot. Nem én csináltam,csak az iweld 4t móddal,én csak kapcsoltam a pisztolyt kétszer.

Aki dolgozott forgatóval,légyszi jelentkezz........volna kérdésem,és nem akarnám továb pusztitani a topikot.

A pusztitó az aki kisbetűvel irja a nevem,és másik topikban emleget,hogy azt is tönkretehesse.

Bocs az előbbi soromért,mert ez off volt

Megfogadtam,hogy nem szólok hozzá,és kérdést sem teszek fel........de jó az ha kihal a topik.......sterintem nem.

Milyen jó volt a wolframos kérdésemre Refse2 válasza,tényleg az emlékezés oldotta meg a kérdésem.

 

Valóban két nevem van,Laci59 ( ha jól emlékszem), a reklamáló társunk figyelmébe ajánlom,nézd már meg a hozzászólásaim számát.........!? Ugye........mekora nettkalóz számot láttál Laci név alatt  !!!???

 

A fotóm több átmérőről szól,és tengelyek felrakásában gondolkodom.........

mosogep-szerelo Creative Commons License 2023.02.12 0 2 38642

Szia!

Régen úgy csináltuk:

Előmelegíteni a teljes munkadarabot tűzben!

Lánggal meghegeszteni öntvény pálcával!

Utánhevíteni tűzben!

Homokba betemetve hagyni kihűlni!

 

Nekem modern hegesztő eljárásokkal sohasem sikerült! 

Előzmény: JOE 6013 (38635)
JOE 6013 Creative Commons License 2023.02.12 0 1 38641

Köszönöm a segítő szándékot! A munka gyorsítása érdekében kapcsokkal lesz odafogatva a szerkezetem a kandallóban. Így nem kell kétféle anyaggal vacakolnom. 

gss Creative Commons License 2023.02.11 0 3 38640

Satut faterom valamikor régen asszem úgy hegesztette hogy kigyökölte és rendesen felmelegítette mindkét darabot. Azóta is használjuk ezt a satut. Pest megye keleti részén ha gondolod lehet hogy tudok adni ebből a régi öntvénypálcából. (ki kell találni hogy melyik lehetett a spéci pálcák közül)

Előzmény: JOE 6013 (38635)
Bmrenault Creative Commons License 2023.02.11 -2 3 38639

Öntvényt savállóval szokta hegeszteni a hülye akitől külön kellene kérned.

Öntvényt szénacélhoz meg talán cusi megfogja. Awival ha van hozzá minden.

 

Előzmény: JOE 6013 (38635)
Bmrenault Creative Commons License 2023.02.11 -2 2 38638

Most is sírsz csak nem segítesz vaze.

Előzmény: Törölt nick (38636)
itya Creative Commons License 2023.02.11 -4 1 38637

ez egészségi állapotodról is mesélj már egy kicsit

arról ugyanúgy nem kérdezett senki, mint ahogy a trollkodásodról sem

 

nem az a gond hogy segítesz, csak ha félrevezetsz, ezt próbáld már meg felfogniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Előzmény: Törölt nick (38636)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.11 -6 1 38636

Szeva. Nekem lenne ötletem,de nem teszem,ha csak külön tőlem kérnéd.......

Élő példa itt picivel lejjeb,itt a kérdezés BŰN..........

Ha meg tanácsot adok elneveznek TROLLNAK,OSTOBÁNAK,stb......

A harmadik példám a gépvásárlásos topik. Válaszoltam tisztességgel,aztán a fúrógépes topikban azt állitják,hogy ÉN mérgezem meg a csoportot......... Pedig sajnos igaz volt a társ reklám históriája,egy másik fórumban olvasható a 15 000ft- os hegesztősuli buktatójaaaaaaaaa..........!

Előzmény: JOE 6013 (38635)
JOE 6013 Creative Commons License 2023.02.10 0 0 38635

Szevasztok! Régi öntött vasat -szénacéllal, hogyan lehet összehegeszteni MMA-val? Öntvény elektródában nem bízom, mert ugyan ezt a régi öntött vasat nem tudta hegeszteni (anyagát anyagához) -  szénacél közbeiktatása nélkül sem. 
Ha MMA-val nem, akkor más MIG, AWI, vagy láng? Melyik lenne a legjobb?

Törölt nick Creative Commons License 2023.02.08 -2 1 38634

Egyszer azt mondtad,az a legjobb,ha magadtól jössz rá.............

Lám a tudatlan hegesztett a zöldvégűvel,ez az alsó. Utána hegesztett a mindkét végén köszörülttel,lám egyformának tűnnek.........hogy ez előbb nem jutott eszembeeeeeee.....

Előzmény: refse2 (38632)
(M)Ákos Creative Commons License 2023.02.08 0 1 38633

Hátha infó valakinek.

Most beszéltem Hanyecz úrral Siófokon egy 21-ben lejárt próbás Messer 10 kg törpe miatt.

Kicserélik érvényesre. Díjak: töltés 14e + hitelesítés 8e Ft magánszemélynek.

Maga a töltés tavaly év végén is ennyi lett volna. Úgy látszik, (még) nem emeltek árat, ellentétben másokkal.

refse2 Creative Commons License 2023.02.07 -1 0 38632

Emlékezz vissza, milyen volt  :)

Előzmény: Törölt nick (38630)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2023.02.07 -1 0 38631

Sajnos sehogy

Előzmény: Törölt nick (38630)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.07 -2 1 38630

Évekkel ezelőtt leköszörültem a wolfram szín jelölését(tudatlan voltam),hogy tudhatnám meg,hogy mi a szín jelölése ?

Üdv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!