Keresés

Részletes keresés

Vinnie11 Creative Commons License 2015.07.13 0 1 4884

Én csak azt írtam, hogy nem lehet semelyik megtakarítási formánál előnyként említeni azt, hogy az illikvid. Ha az ügyfél csak keveset tud félretenni, és nincs még megtakarítása, akkor ne a 20 év múlva esedékes célokra koncentráljon, hanem képezzen likvid megtakarítást először. Könnyen történhet olyan esemény az életében, ami miatt fel kell mondania a 20 év során a szerződését. Ha van likvid megtakarítása, akkor ez a kockázat csökken. Ha ez megvan, akkor lehet máson is gondolkodni.

Előzmény: RetteNETes Lalyos (4883)
RetteNETes Lalyos Creative Commons License 2015.07.12 -1 0 4883

Nem ezt mondtam!

 

Arra szeretnék rávilágítani, hogy neked is van egy álláspontod és annak is van egy álláspontja, aki UL-t ad el. Tamás többször jelezte, hogy nem ész nélkül kell értékesíteni a terméket, boldog-boldogtalannak eladva.

A Te elképzelésed szerint az ideális megoldás az, ha befalapkezelőknél gondoskodik mindenki magáról, ahelyett, hogy UL biztosítást vesz.

 

Arra szerettem volna rámutatni, hogy egy ideális világban mindenki komolyan veszi az öngondoskodást, ráadásul magas pénzügyi tudással és kultúrával rendelkezik.

Ez a világ azonban olyan mint a szocialista embereszmény: Elképzelés van róla, csak nem létezik....

 

De legyünk optimisták! :-) 

Előzmény: Vinnie11 (4881)
Prof Creative Commons License 2015.07.11 0 0 4882

A feltételes módot is beleértve teljesen egyetértek.

Előzmény: Vinnie11 (4881)
Vinnie11 Creative Commons License 2015.07.11 0 2 4881

Most ezzel mit akartál? Szerinted jó ötlet UL-t kötni likvid tartalék nélkül? Szerintem sokkal nagyobb kárt okozhatsz még a legolcsóbb  UL-lel is így, mint ha egy felépített háttérrel eladod a létező legdrágábbat.

Előzmény: RetteNETes Lalyos (4879)
Prof Creative Commons License 2015.07.11 0 0 4880

Helyes meglátás.

Ezért mondtam én mindig, hogy az UL csak egy, és nem szükségszerűen (pláne mindenkinek) a legjobb megoldás.

A több lépcsős pénzügyi rendszer (költő, biztonsági, fél-likvid, hosszú táv) kiválóan működik, ha van forrás felépíteni. Mert csak a biztonsági alapból legalább fél évnyi jövedelem, ideális a kettő évnyi (ilyet egész pályafutásom alatt összesen három embernél láttam, ami ugye ezrelékben kifejezhető arány), ezt a havi 20 ezerből is fel lehet építeni, csak elég sokáig tart. Ezért kellene többé-kevésbé „0 éves kortól”, vagyis az első (oké, a harmadik) fizetéstől így csinálni.

Előzmény: Vinnie11 (4878)
RetteNETes Lalyos Creative Commons License 2015.07.11 0 0 4879

Tamás!

Hagyd a fenébe! A Kolléga nyilván A Máltai Szeretetszolgálat felkent vitéze, aki ingyen és önzetlenül dolgozik!

Meggyőzhetetlen és a jelek szerint az ügyfelei, az ismerősei, a szomszédai, a munkatársai, az óvodai/iskolai szülőtársai mind-mind fejlett pénzügyi kultúrával rendelkező tudatos polgárok....

 

Igen, egy ideális világban úgy IS működhetnek a dolgok, ahogy Vinnie olvtárs elképzeli. Ha azonban kidugná az előbbi bekezdésben említett kőrből az orrát, akkor a mai magyar rögvalóság igen keményen érintené meg! A lakosság nagy részének semmilyen megtakarítása nincs, az már nagy eredménynek számít hogy bankszámlája van és nem vált számlát akkor sem, ha kiszámoltatják vele, hogy a számlavezetése épp háromszor kerül többe, mint a szomszéd bankban... 1-2% kamatkedvezményért megköti a bank biztosítójának lakásbiztosítását, melyre évente fizet 70-90 ezer forintot, de ugyanarra a lakásra neves, nem noname biztosító évi 20 ezres díja nem kell...

Ja! ...és simán felbontja (értsd: DNF-el törlésre kerül...) a 8 éves nem UL életszerződését, mert a banki ügyintéző úgy tájékoztatja, hogy az általa javasolt életbiztosítás - mely szintén a bank biztosítójának terméke - a hitel folyósításának feltétele. ...az nem kerül egyértelműsítésre, hogy az így eladott életbiztosítás KOCKÁZATI... Ráadásul a díja is közel azonos az addig fizetett megtakarításíval és a bizt.összeg sem magasabb...

 

Szóval, Vinnie és a többi önkéntes lovagnak van feladata: Nyitogassátok a szemeket!

Mi is azt tesszük, amikor elmondjuk: A befalapkezelők sem dolgoznak ingyen! Meg a számlanyitás is pénzbe kerül, ahogy a számlavezetés is....

Vinnie11 Creative Commons License 2015.07.11 0 1 4878

Ez bullshitelés. Simán meg lehet oldani, hogy 1 évig az UL-re szánt pénzt utalja valami likvid megtakarításba. Csak ügynökként nem olyan jövedelmező, mint azt mondani, hogy kössél valamit, amihez nem tudsz hozzáférni. Plusz, elég nehéz helyzetbe is hozhatod, ha tényleg kell neki a pénz. 

Előzmény: LTamas89 (4877)
LTamas89 Creative Commons License 2015.07.11 0 0 4877

Aha, meg a mesemackó... :) Egy idilli világban úgy kéne lennie, ahogy mondod. De sajnos a valóság nem ez. Pistike pedig nem nő se lassabban, se gyorsabban, Apu-Anyu felelőtlensége és alacsony fizetése ellenére sem.

Előzmény: Vinnie11 (4876)
Vinnie11 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 4876

3c. Miért UL? Sajnos az emberek nem olyanok mint a te idilli világodban. Pistike most 3 éves, és anyu-apu szeretne neki havi 20.000-ot félretenni, mire felnőtt lesz. Azonban, ha ez a pénz hozzáférhető (pl. egy likvid ép számla), anyu és apu az első adandó alkalommal elkölti, ha elromlik a mosógép. Nem beszélve arról, hogy ugye nem "kötelező" a fizetése, nincs sárgacsekk, stb., így anyu-apu, ha nem is költi el, felfüggeszti, amint csak lehet. Pistikének pedig nem lesz pénze, és orvos helyett géplakatos lesz.

Sarkított példa, de kb. ez van.

 

Apu-anyu miért nem tesz először félre rövidebb távra, hogy ha valami gond van, akkor legyen likvid tartaléka? Ha ez megvan, akkor lehet hosszabb távú célokat kitűzni, de ha megfelelően fel van építva a pénzügyi háttér (van biztonsági tartalék és mosógépelromlási megtakarítás is), akkor már nincs szükség arra, hogy ne tudjon hozzáférni a hosszútávú megtakarításokhoz.

 

Előzmény: LTamas89 (4875)
LTamas89 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 4875

2. Aki 20 évre kötött 2007-ben szerződést, az most elég jól jár, feltéve, hogy havi rendszeres pénzfélretételről van szó. 2008-09-ben nagyon olcsón vásárolt, nagyon sok befektetési jegyet ugyanakkora összegből. Pont ez a cost average. Aki persze egy összegben tett be 2007-ben az szívott, kétségtelen.

 

3a. Magyaráztam a különbséget az alapkezelő által közétett hozam és a valóság között egy egyösszegű befeketetés (ott helytálló lehet) és egy rendszeres, hsoszú távú megtakarítás között (ahol szinte köszönőviszonban sincs)

 

3c. Miért UL? Sajnos az emberek nem olyanok mint a te idilli világodban. Pistike most 3 éves, és anyu-apu szeretne neki havi 20.000-ot félretenni, mire felnőtt lesz. Azonban, ha ez a pénz hozzáférhető (pl. egy likvid ép számla), anyu és apu az első adandó alkalommal elkölti, ha elromlik a mosógép. Nem beszélve arról, hogy ugye nem "kötelező" a fizetése, nincs sárgacsekk, stb., így anyu-apu, ha nem is költi el, felfüggeszti, amint csak lehet. Pistikének pedig nem lesz pénze, és orvos helyett géplakatos lesz.

Sarkított példa, de kb. ez van.

 

u.i.: Látom töröltek, törölted magad. Bizonyára enm véletlenül...

Előzmény: Törölt nick (4873)
Vinnie11 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 4874

1. Ki a fene nondta, hogy aktív menedzselés (értsd: évenkenti, félévenkénti felülvizsgálat) nélkül kell befektetni egy-egy alapba? Én biztosan nem.

 

Mi alapján döntesz a váltás és a tartás között?

Előzmény: LTamas89 (4872)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.09 0 0 4873

 

1. Pedig egy passzívan menedzselt alap sokkal inkább megfelelne egy átlagos befektetőnek, mint az aktív, amelyet mindenhol rájuk erőltetnek. Az aktívan kezelt alapok drágábbak, éves kezelési költségük 1,5% körüli, amelyhez szolgáltatótól függően (akár több%) vételi és eladási jutalék is párosulhat. A passzívan kezelt alapok (pld. indexkövető ETF-ek) éves kezelési költsége ezzel szemben 0,1-0,5% körüli, amelyhez 0,1-0,25% vételi és/vagy eladási jutalék párosul. Ezen kívül, minél hosszabb távon nézzük a teljesítményt, annál inkább megverik a passzív alapok, az aktívan kezelt alapokat.

(Csak hát 10.000.000 Ft esetén nem mindegy, hogy a "független" pénzügyi szolgáltatók mennyit kasszíroznak be az ügyféltől. Évi 150.000-200.000-t vagy csak ennek tizedét.)

 

2. UL megtakarítások esetében elég ritkán beszélhetünk 5 éves időtávról. (Ezt te nálam sokkal jobban tudod) 15-25 éves időtávban beszélünk. Ennyi idő alatt pedig óhatatlan, hogy kisebb-nagyobb depressziós időszakot is át kelljen vészelnie a portfóliónak. Az meg nem működik, hogy a grafikont mindig olyan időtávon vizsgáljuk, amikor a hozamok szépek. Aki például 2007-ben kötött 20 éves szerződést, annak hiába mutatod 2010-től a hozamokat, hiszen örülhet, ha egyáltalán nullszaldós lett neki 8 év alatt a portfóliója. (válság alatt bezuhanó árfolyamok, kezelési költség, stb.)

 

3a. ("Rendszeres befektetés" nem létezik, mert azt megtakarításnak hívja a szakzsargon.) Ezenkívül nem értem a számítási módot! A sor elején rendszeres megtakarításról írsz, aztán már egy 13 évvel ezelőtti egyösszegű befektetésről.

 

3b. A költségátlagolásos módszerrel teljesen egyet értek, ebben nincs vita köztünk! Ennek a stratégiának az alkalmazásához viszont nem lehet össze-vissza ugrálni az alapok között, hiszen épp az a lényege, hogy mindig ugyanannak a terméknek az árfolyamát átlagolja meg a megtakarító.( Egyébként ez a stratégia is a passzívan kezelt alapokkal működik a legjobban!)

 

3c. Miért is kell bárkinek is egy ügynök ahhoz, hogy havonta fix összegért vásároljon befektetési jegyet évtizedeken át egy alapkezelőtől úgy, hogy 20 évre még el is kötelezi magát, ráadásul még a költségei is a tízszeresére rúgjanak??? De lehet, hogy az én logikám a hibás...

 

Egy rosszul (!) összeállított UL-szerződés a tőkepiac elmúlt évtizedeinek teljes megcsúfolása! Egy kis költségű, likvid és kötetlen termékből csinál, egy nagy költségű, nem likvid és kötelezettségekkel teli "valamit". Léteznek szuper UL-konstrukciók is, de ezek nagyon ritkák és csak speciális esetekben fizetődnek ki. (pld.: szerető tartása és öröklése, hogy egy vicces példát említsek a végére. :)

 

 

 

Előzmény: LTamas89 (4872)
LTamas89 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 4872

1. Ki a fene nondta, hogy aktív menedzselés (értsd: évenkenti, félévenkénti felülvizsgálat) nélkül kell befektetni egy-egy alapba? Én biztosan nem. :)

 

2. A kérdés az elmúlt pár évre irányult, arra válaszoltam.

 

3. Ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy RENDSZERES hosszú távú befektetésnél bármi leszűrhető a "kimutatott" hozamból. Az a hozam, amit te írtál, az arra vonatkozik, hogy a mai árfolyamot elosztják a 13 évvel ezelőttivel, vonnak belőle egy 13. gyököt, és kivonnak belőle egyet. Ez azt mutatja be, hogyha valaki berakott volna 13 évvel ezelőtt 1 millió forintot, akkor évenként mekkora átlaghozamnak felelt volna meg ez az árfolyamemelkedés. Aki 13 évig nem nyúl hozzá, nem diverzifikál (egy alapot választ) és nem is menedzseli a portfólióját, az talán meg is érdemli...

Egy hosszú távú havi RENDSZERES megtakarításnál, mondjuk 10 évesnél viszot az általad leírt hozamoknak SEMMI köze a valósághoz. 120 alkalommal különböző árfolyamon vásárolok, ugyanakkora pénzből, és egy árfolyamon szállok ki a végén. Azon alkalmakkor (és ebből sok volt a grafikon alapján) amikor alacsony az árfolyam, akkor óriási nyereségem van, hisz ugyanabból az x ezer forintból jóval több befektetési jegyet vettem.

Előzmény: Törölt nick (4871)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.08 0 0 4871

Ha már hosszútávú befektetésekről beszélünk, akkor a hozamokat is vizsgáljuk meg hosszú távon.

 

Pioneer Selecta grafikonja 16 éves távlatban: https://www.pioneerinvestments.hu/hu/hazai_alapok/hozamszamolo/?type=B&aid=7&lid=hu

Pioneer USA devizarészvény alap 17 év időtávlatban: https://www.pioneerinvestments.hu/hu/hazai_alapok/hozamszamolo/?type=B&aid=1&lid=hu

Generali Deluxe részvény eszközalap csak 8 éve létezik, vagyis nem összehasonlítható a többivel.

 

Tehát 4,34%, 3,64% évesített hozam hosszútávon, amelyből lejön 1,75% kezelési költség vagyis1,89-2,59% az évesített hozam.

Ennél a kockázatmentes féléves és éves Kincstárjegyek is sokkal jobban teljesítettek.

Előzmény: LTamas89 (4867)
graphite30 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 4870

:)

 

Te mekkora hozamot realizáltál személyesen? Amúgy a lottó is jó befektetés, rengeteg ember 200 ft befektetéssel nyer 580ft-ot (2-es találat, 100% hozam), 15000ft-ot (hármas, 7500% !!!! ), vagy akár 2 millió ft-ot (Kiszámíthatatlan)! Csak okosan kell megtenni a számokat :)

Előzmény: Graham's_Heritage (4868)
Mr Reacher Creative Commons License 2015.06.24 0 0 4869
Graham's_Heritage Creative Commons License 2015.06.13 0 0 4868

Graphite a linkelt oldallal gyakorlatilag pont önmagát cáfolta meg, hiszen a FED az elmúlt 5 évben pont a most elkövetkező irány ellentétét csinálta. Az alapkamatot levitte a béka segge alá a kamatvágásokkal+QE-vel, amiből a kötvényalapok remekül prosperáltak, hiszen így a kötvényárfolyamok az egekbe szálltak. Plusz az újonnan piacra kerülő likviditás a nullkamat környezetben elkezdett a kockázatosabb eszközök felé áramlani, aminek eredménye a világ vezető indexeinek szárnyalása. Gyakorlatilag elmondható, hogy az elmúlt 5 évben bárhova raktad a pénzed, nagyon szép hozamokat lehetett zsebre rakni, egy kis szerencsével akár meg is duplázhattad a befektetésed kezdeti összegét. Úgyhogy ez a befőttes üveg theory has failed...

LTamas89 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 4867

Pioneer USA devizarészvény alap - 5 éves ÉVES átlaghozam: 16,71%

http://www.netfolio.hu/arfolyamok/befektetesi_alap/pioneer_usa_devizareszveny_alapok_alapja_743?

 

Pioneer Selecta - 5 éves ÉVES átlaghozam: 14,73%

http://www.netfolio.hu/arfolyamok/befektetesi_alap/pioneer_selecta_europai_reszveny_alapok_alapja_i_sorozat_22810?

 

Generali DeLuxe részvény eszközala - 5 éves ÉVES átlaghozam: 16,14%

http://www.netfolio.hu/arfolyamok/biztositasi_eszkozalap/generali_biztosito_deluxe_reszveny_eszkozalap_12353?

 

Csak ízelítőnek. :) Elég sok ügyfelemnek van ezekben pénze. 1,75%-os kezelési költség mellett. Azért az még belefér, nem? ;)

Vinnie11 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4866

Ha ő is ilyen általános igazságot fogalmaz meg, akkor biztos. Inkább csak arra akartam utalni, hogy ezt így leírni nem sok értelme van, mert nagyon könnyű cáfolni.

Előzmény: graphite30 (4865)
graphite30 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4865

"Gondoltam ideraksz egy Excel táblát, amiben szét van elemezve egy rakat pénzügyi instrumentum..."

 

Olyanom nincs. Ez amúgy elvárás a másik fél felé is? Gondolok itt LTamas89-re. Tőle is elvárod, hogy iderakjon egy Excel táblát, amiben szét van elemezve egy rakat pénzügyi instrumentum ?

Előzmény: Vinnie11 (4864)
Vinnie11 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4864

Ez alátámasztja azt az állításodat, hogy a létező legjobb befektetés az elmúlt 5 évben az otthon tarott kp volt? Gondoltam ideraksz egy Excel táblát, amiben szét van elemezve egy rakat pénzügyi instrumentum...

Előzmény: graphite30 (4863)
graphite30 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4863

Kötvénypiaci előrejelzés 2015-re. (1.rész) - Visszatérnek-e a magasabb kötvényhozamok?

A jelenlegi kötvénypiaci helyzet A magán- és intézményi befektetők a világ minden táján, egyre feszültebben követik nyomon a kötvénypiaci eseményeket. Mindenki arra keresi a választ, mikor és hogyan következik majd be a várva várt piaci fordulat és annak a későbbiekben[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

"Mert hiába a jól csengő 5-7%-os dollárkamat, ha az árfolyamok olyan magasak, hogy a hozamokat azonnal 1,5-2,5%-ra olvasztják."

 

Nem beszélve a 3-10%-os kezelési díjakról, amit az üzletkötők tesznek el :)

Előzmény: Vinnie11 (4861)
LTamas89 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4862

Az nincs, mert nem igaz. :) Pláne nem az elmúlt 5 évben...

Előzmény: Vinnie11 (4861)
Vinnie11 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4861

Valami link, vagy bizonyíték erről?

Előzmény: graphite30 (4860)
graphite30 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4860

Még annyi, hogy az elmúlt 5 évben a befőttesüvegnek volt a legjobb hozama. Ennyit a szofisztikált befektetési gurukról...

Előzmény: graphite30 (4859)
graphite30 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4859

"különböző pénzügyi blogok abba az írányba akarnak terelni, hogy bánj te a saját pénzügyeiddel"

 

Azt kell látni, hogy a pénzügyi szakemberek csúfosan megbuktak Magyarországon az elmúlt 15 évben. Nincs más járható út, minthogy mindenki kezelje a saját pénzét, aki nem így tesz, el fog szegényedni.

 

Előzmény: Vinnie11 (4858)
Vinnie11 Creative Commons License 2015.06.11 0 0 4858

Szerintem alapvetően nem az UL-lel van a probléma, hanem azzal, hogy az értékesítőknek is meg kell élni. Ha hosszú távra akarnék megtakarítani akár jó választás is lehetne egy életbiztosítás, de csak minimáldíjra és úgy ha értesz hozzá.

 

A különböző pénzügyi blogok abba az írányba akarnak terelni, hogy bánj te a saját pénzügyeiddel, mivel nagy a kockázat, ha átvernek, de a valóság meg az, hogy a lakosság jelentős részének se tudása, se affinitása ehhez. Make or buy probléma igazából.

Előzmény: LTamas89 (4857)
LTamas89 Creative Commons License 2015.06.11 0 0 4857

Fontos, hogy egyösszegű vagy rendszeres megtakarításokról beszélünk-e. A nagy átlag az UL alatt ugyanis a biztosítónál vezetett rendszeres, hosszú távú megtakarításokat érti, holott ez csak részben igaz. Ugyan úgy unit-linked szerződés egy TBSZ számlához kisértetiesen hasonlító, de biztosítónál vezetett egyösszegű befektetés is, amik mögött eszközalapok állnak. Az egyösszegű UL piac termékeinek megítélése azonban, tapasztalataim szerint alapvetően pozitívabb, talán ezért is nem aggatják rá tévesen az "UL"-t, mint szitokszót. Pedig az is UL! Költségeit tekintve sokkal letisztultabb mint rendszeres társai, és nem csak hosszú távú befektetésre ajánlható: a jobb konstrukciók a kezdetektől 100%-os visszavásárlási értékkel bírnak, vételi-eladási árrésük 1%, de sok esetben nincs. Az alapkezelésen túl az ügyfél egyéb költséget nem fizet. Véleményem szerint ezek az egyösszegű konstrukciók versenyképesek a befektetési alapokkal szemben, ugyanazokkal a kamatadó-előnyökkel bírnak, csupán a jogviszony más: bank helyett biztosítás, és ezek hozadékai: könnyebb örökölhetőség, végrehajthatatlanság, igény esetén kockázati biztosítás beépítése.

 

Szóval: egy KORREKT egyösszegű UL (és ebből van kevesebb, de VAN!) teljesen versenyképes tud lenni a banki beflalappal. Persze, majd jön néhány okos (vagy kiszamolos / enpenzemes marketinges, ki tudja?) és belinkel egy összehasonlítást az egyösszegű UL-ről és a befektetési alapokról. "Véletlenül" itt mindig a piac legdrágább biztosítási módozatát vetik össze a legolcsóbb Erstes diszkontalappal. :))) De van, amikor alapvető számítási csúsztatásokkal kardoskodik egy-két "valódi tanácsadó", aki az ilyen és ehhez hasonló marketing blogbejegyzésekkel próbál ügyfeleket szerezni a bizonytalankodokból és a teljesen laikusokból...

 

Mindettől függetlenül én egyösszegű befektetésre sokszor nem egyösszegű UL-t kotottem. Vittem sok sima befalapot, de közvetlenül vállati kötvényt is. Egy időben, asszem 2009-10 körül pedig sok AXA TBSZ számlát is nyitottam. :)

 

A rendszeres UL más tészta. Lehet fanyalogni, hogy 2-3 évnél nem látunk előre, persze. Ezzel csupán annyi a gond, hogyha Pistike most 3 éves, akkor legkorábban 15-20 év múlva kell neki a pénz egyetemre meg lakásra. Márpedig Pistike nem nő gyorsabban. :) De másik triviális példaként a nyugdíjt is említhetném. Magyarul: vannak olyan élethelyzetek, ahol az UL-nek (vagy bármilyen más, akár klasszikus vegyes biztosításos megtakarításnak) igenis van létjogosultsága. Sőt: a biztsoítási védelem, a kedvező adózás és nyugdíjbiztosítás esetén az adókedvezmény miatt sok esetben ez a legjobb választás. DE ! ! ! nem mindegy melyik biztosító terméke, milyen alapokban, és mekkora TKM-mel. Vannak jó és olcsó megoldások. Meg persze vannak kalap fosok is, tudom. Ezt regélem már mióta...

Előzmény: Vinnie11 (4856)
Vinnie11 Creative Commons License 2015.06.11 0 0 4856

Nem kötekedni akartam, viszont tényleg érdekelne, hogy a pénzügyi tanácsadók miért mindig csak az UL-t tolják? Ha nyilvános, akkor mondhatnál más megtakarítási formákat, amiket ti szoktatok még ajánlani, vagy ha nem, akkor miért nem.

Előzmény: LTamas89 (4855)
LTamas89 Creative Commons License 2015.06.11 0 0 4855

Vannak brutálisan drága biztosítások. Vannak kevésbé drágák, és vannak jó, sőt kiváló költségszerkezettel rendelkezők is. Ezeket kell kötni, korrekt tanácsadó pedig ezeket javasolja. Én és a csapatom ezeket köti, a mindennapi termékek mellett. Ha valakit érdekel, privátban bővebben kifejtem. Más munkájáról nyilatkozni nem tisztem, de tisztában vagyok vele, hogy az átlag üzletkötői szint sajnos nem ilyen...

 

Csak ismételni tudom magam. Lehet cinikuskodni, de ebben minden benne van:

 

1. Olyan nincs, hogy az UL "rossz" vagy "jó". Vannak piszkosul drága, sz*r alapokkal rendelkező módozatok, és vannak korrekt költségszerkezetű, jó alapkínálattal rendelkezők is. Elhiszem, hogy ebből kevesebb van, de van. És köthető. És köti az OVB is. És az MPK is. És köti sokmindenki más is. Pont.

 

2. A jó módzatok is akkor jók, ha megfelelő időtávú cél társul hozzá. Ez 15, de inkább 20 év a legtöbb esetben. Egy jól megválasztott UL, jó költségszerkezettel, bónuszokkal, és jól menedzselt portfólióval a legjobb döntés lehet. De nem minden célra, és nem mindenkinek, vili?

 

3. Olyan, hogy az "OVB (vagy helyettesítsd be bármelyik nagy közvetítőcéget...) szar szemét átverés", olyan sincs, kedves gyerekek. Minden tanácsadócégnél (OVB, MPK, Bnet, illetve Quantis és Consequit) vannak gerinctelen férgek, akik átverik az ügyfelet, és vannak megbízható, tanult, korrekt TANÁCSADÓK.

 

üdv,

Lantos Tamás, közgazdász

Területi Vezető, OVB

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!