A kiállítási költségeket én sem számolom bele, mert az már az én magánügyem, hogy 5 ország championt csinálok, vagy egyet sem. A hangsúly azon van az árban, hogy igenis milyen igényesen nevelem fel a kölyköket. Hogy nem egy hétig van alatta ugyanaz a pelenka, hanem naponta többször kicserélem, hogy nem bedobok a kiskutyáknak valami maradék kaját, hanem drága tápot veszek nekik, főzök nekik.... Hogy az anya kutyát és kölyköket rendszeresen féregtelenítem, hogy megfelelő időben megkapják az oltásokat, hogy megfelelően szocializálom őket, adott esetben szobatiszta kutyát varázsolok belőlük, ha nem 2 hóanposan viszik el. Hogy családtagként nevelem... hogy két hetente fürdetem, kigépelem, nyírom, teljes kozmetika, stb, stb...
Illetve az sem mindegy, hogy egy alomban 1-2 kiskutya van, vagy 5-6..., hogy saját kannal fedeztetek, vagy utazok több száz, vagy több ezer km-t.
Abszolút megértem és elfogadom, hogy egy kedvenc érdeklődőt nem érdekelnek a kiállítási eredmények. Egy kutya nem attól lesz minél ideálisabb, hogy kiállításra jár, vagy hogy öttel több cím van a neve előtt.
awil :-) Ne számolgass, mert megüt a guta a látványától :-DDDD
Azon kívül teljesen mindegy, hogy mit és mennyit magyarázzu, aki szemében pénzéhes disznók a tenyésztők, annak magyarázhatod.... Az nyalja a szaporítók hátsóját....
Mindenki aki komolyan foglalkozik a kutyájával nagyon jól tudja hogy mit fektet bele. De igen, ez a mi hobbink, a mi döntésünk :-D Én is csak azt tudom megállapítani, hogy tuti nem vagyok normális, hogy az egyik kutyámra kifizettem 2500 eurót, és végigvezettem nonstop 19,5 órát oda, majd másnap hajnalba visszaindulva 19 órát vissza. Mikor hazaértem, és ki akartam szállni a kocsiból, nem éreztem a talajt a lábam alatt. Nem bírtam megállni.... De mindegy. Nem vagyok büszke se erre a kutyára különösebben, nem akarok tündökölni se vele különösebben. De abban biztos vagyok, hogy annyi örömöt, szeretetet, kedvességet bűbájt egyik kutyámtól se kaptam/kapok mint tőle. 8 hetes kora óta van nálam, nem keveset könyörögtem érte a tenyésztőnek.... Nem kell senkinek megérteni, hogy miért jó gyakorlatilag 7 számjegyű összeget kifizetni "csak egy kutyáért". Elég ha én értem.... Lehetne vitatkozni a végtelenségig, hogy mi mennyibe kerül. De én mind a 3 toy uszkáromat 2000 euró felett vettem. A várható alomszám 1-2. Nem kell érteni, hogy ha esetleg valaha lesz is eladó kölykük akkor az miért nem 50 ezer ft lesz. De nem annyi lesz.... :-)
Én ilyeneket azért nem vettem bele, mert ez a mi hobbink. Költhetnénk ezt a pénzt akár más hobbira is (pl. pecabotra... :-D ). Úgy hiszem a kutyákba "ölt" kiállítási költségeket nem tudjuk és nem akarjuk visszakapni a kölykök eladásával, mert akkor ki sem merem mondani, hogy mennyibe került volna nálam egy kölyök, ha a papába és a mamába kb. 5 millió lett rakva, amíg a 24 ország champion címét begyűjtötték. Amiket én levezettem, az mindenki (értsd magára valamit is adó tenyésztő) számára felmerül egy alom-projekttel kapcsolatban.
Ha már számszerűsítünk akkor gondoltam , hogy kiszámolom az épp fiatal kiskutyám kiállítási költségét. Már csak azért, hogy aki laikus (és nem bántó szándékkal) is értse mi, miért kerül ennyibe. Érden lakunk, onnan számoltam a kilométereket amiket már eddig megtettünk.
Komárom: nevezési díj 6.000 ft, útiköltség 8 literes fogyasztással és 385 ft-os benzinárral számolva 2x96 km = 9.240
Ózd : nev.díj: 4.000 ft 2x189km=18.200
Mátészalka: nev. díj: 4.000 ft 2x312km=30.900
Magyar champion cím kiváltása : 3.500ft összesen : 75.840
Szerbia, Senta: nev.díj 20 euro amit 300ft-tal számoltam= 6.000 ft 2x218km=21.000
Novi Sad: nev.díj:35 euro=10.500 2x299km= 28.800
Szerb champion cím kiváltása:35 euro=10.500 összesen: 76.800.
Nitra nev.díj.: 97 euro =29.100 4x166km= 32.000ft utalási költség 4.000
1 éjszakát ott töltöttünk 40 euro = 12.000
Szlovák champion kiváltása 15 euro= 4.500ft összesen: 81.600.
A három ország fiatatal champion címe 234.240 ft-ba került.
És akkor hol van még a felnött osztály, tenyészszemle, szűrő viszgálatok...
Az előzőekben kiolvasható, hogy a számszerűsíthető tények mellett a tenyésztés főként eszmei értéket képvisel. Mert hogy is lehetne számszerűsíteni az át nem aludt éjszakákat, amikor a kölykök minden rezdülésére ugrunk, a derékfájást, amit egy alomnyi kiskutya heti-kétheti végigfürdetése okoz, a szocializációjukkal töltött órákat, a fésülködéshez, nyiratkozáshoz, pórázon közlekedéshez szoktatás gyakran kínkeserves perceit, és még sorolhatnám a végtelenségig, ami egy 20-30-40 ezerért 5-8 hetesen az anyja mellől kiszedett kiskutyával nem jár együtt.
Lehet vitatkozni pro és kontra. Egy viszont tény: a tenyésztés komoly ismereteket követelő tevékenység, nem elegendő annyit tudni, hogy kell a nyúlketrecet bezárni és felkapcsolni a 20wattos izzót.
Jó pár évvel ezelőtt írtam egy eszmefuttatást, az árak nyilvánvalóan korrekcióra szorulnak, az árfolyamról nem is beszélve, de most újra bemásolom:
" Miért kerül egy tenyésztőtől vásárolt kölyök uszkár annyiba, amennyibe?
Pl. fehér törpeuszkár. Tucatszámra vannak (bár javarészt már csak voltak) kishazánkban az őket szaporítók (szaporító: ahogy már korábban írtam 10-15, esetleg több szuka, 2-4 kan, összezárva, sosem tudhatod, hogy melyik pártól van a kölyök, pláne, ha egyszerre több alom van, márpedig általában így van), mégsem talál a tenyészteni vágyó egyetlen valamirevaló (és nem csúcs-szuper!) kant a tüzelő szukája mellé. A fehér elég kényes fajta. A rossz vonalakból származóknak folyik a szeme, inkább tojáshéj színűek, mint hófehérek, az orruk hússzínű a fekete helyett, és sorolhatnám a küllemi hibák mellett a súlyosabb genetikai hibák tucatjait még. Nos mivel itthon nem talál az ember kant, elmegy külföldre fedeztetni. Előtte elviszi a szukát 3-4 alkalommal az állatorvoshoz, aki a vérvizsgálatból (4-5000 Ft/alk) kiszámítja az ideális napot a fedeztetéshez. Szerencsés esetben nem utazik az ember csak 5-600 km-t, ami kocsitól függően 40-60 liter benzin (300 Ft/l). Legalább két alkalommal ismétli a fedezést, hogy biztos sikerrel járjon, így minimum két éjszakát helyben kell tölteni (15-20 EUR (4-6000 Ft) /fő/éj). A fedeztetési díj átlagosan 600 EUR (160-170000 Ft). A pakliban benne van, hogy üres marad a szuka és mégegyszer fizethető a fedeztetési díjon felül minden, de továbbra is szerencsés esetet véve, vemhes lesz a szuka. 63 napon át úgy bánik vele, mint a hímestojással, megad neki mindent, amit esetleg még magának se, vállalja, hogy a napi háromszori séta helyett, 6-8 alkalommal viszi pisilni, stb. Aztán eljön a nagy nap. Továbbra is szerencsés a tenyésztő, így nem kell császármetszést csináltatni (30-40000 Ft), ügyesen, könnyedén megszületnek a kiskutyák. Persze azért az állatorvosnak így is látnia kell, hogy minden rendben lezajlott-e, és ad méhösszehúzó és "tejelés segítő" injekciót (5-10000 Ft kiszállással együtt). Az is szerencse kérdése, hogy nem egy, hanem esetleg 3-4 jövevény érkezik. Újabb 10-12 hét kiemelt gondoskodás mind a mama, mind a kölykök számára. Mivel a tenyésztő nem a tenyésztésből él, kiesik a munkából, esetleg fizetésnélküli szabadságra kell jöjjön. Ha még mindig a szerencse kegyeltje, akkor van a mamának legalább 4 hétre elegendő teje és nem kell óránként, később kétóránként cumiztatnia a kiskutyákat. 4 hét elteltével elkezdődhet a kiegészítő étrend kialakítása (minőségi Puppy táp tenyésztői nagyker áron 1000 Ft/kg), ezzel együtt neki lehet állni a kaki pucolásnak, lehet mosni a rongyokat a kiskutyák alól (napi 3-4 váltás, általában extra minőségű takarók, speciális kutyapárnák, amik a felszínűket szárazon tartják, hogy a kicsik ne feküdjenek a pisiben, 15-20 EUR/db). Hét hetes kor körül elindul az oltási program (3-5000 Ft/db/kutya), mely minimálisan két parvo, két kombinált és két veszettségi oltásból áll, plusz 3-4 alkalommal féreghajtás. Az oltásokat kéthetente kapják a kiskutyák felváltva, és legalább egyet-egyet a tenyésztőnél kell megkapjanak ahhoz, hogy az alapvédettségük meglegyen a helyváltoztatáshoz. Játékok, tálkák, amik természetesen együtt költöznek a kiskutyával, hogy a költözés okozta stressz mellett valami hazai is legyen velük. És végül, de nem utolsó sorban, a szaporítóktól vásárlók kedvenc vesszőparipája: a törzskönyv, mely fentiek töredéke csupán, jelenleg 5500 Ft/kutya.
Ha ezeket mind összeadjuk, nem hiszem, hogy túl nagy ár 80-120000 Ft-ot kérni egy megbízható helyről származó kiskutyáért. Most végig lehet gondolni, hogy ha valahol 20 ezerért kaphatók a kiskutyák, akkor azok mit ettek, hányszor látta orvos őket és a mamájukat? Ugyan nem fizettek 2-300000 Ft-ot a fedezésért, mert megoldották helyben, de a többi költség is több, mint 80000 Ft, ha egy 4 fős almot nézünk.
Hát ezért kerül ennyibe egy fajtatiszta uszkár (és bármilyen más fajta), bár ide nem értendők azok a divatfajták, akikért a szaporítók is megkapják ugyanezt az árat törzskönyv nélkül is. A fentieket végigolvasva belátható, hogy a TENYÉSZTÉS még nullszaldóra sem tud kijönni. A TENYÉSZTŐK sosem a kutyáikból élnek, hanem azért dolgoznak, hogy a kutyáiknak élhessenek.
Találkoztam már olyan kölyök árral, amit én sokaltam egy magyar tenyésztőtől, úgy hogy csak kedvencnek adta volna el. Van erre is példa.
De az is biztos, hogy ez a magas különbség abból adódik, hogy a szaporítók és tenyésztők között nincsenek meg azok az ún. hobbi tenyésztők, akiknek bár korrekt kutyáik vannak, de nem járnak külföldre, de még nagyon magyar kiállításokra sem. Akik nem külföldről importált kutyákkal dolgoznak. Nincs magyar állomány. Aki uszkárral foglalkozik mostanában Magyarországon, annak több import ktuyája van, akiket sok esetben 1000 euró, vagy a fölött vásárolták.
És ha belegondolsz, pl te is hozol 1000-1500 euróért egy kutyát, futtatgatod, esetleg még külföldre is viszed ki fedeztetni, vagy hozol mellé egy párt, szintén külföldről, akit szintén futtatsz, nem biztos, hogy ezeket a kölyköket 60-80 ezer forintért adnád el.
De azért nem kell aggódni, biztos vagyok benne, hogy vannak olyan almok Mo-on, ahol nem szigorúan 100-150ezr ft egy kölyök ára. Ezért mondom, hogy tessék mindenkinek felkeresni a tenyésztőket, találkozni, megismerni a körülményeket, kutyákat, beszélgetni, stb...
Nézd.... Páran elmondták már, de akkor megismétlem :-) Egy kiállítási sok szor multichampion, szűrésekkel rendelkező szülők kölyke önköltésgi áron is eléggé sokba jön ki. Ha egy szuka külföldön lett fedeztetve (márpedig uszkárban iszonyat kicsi a z itthoni minőségi állomány, kvázi lehetetlen vonalban alkalmas fedezőkant találni itthon, csak ha valaki tenyésztő vesz magának egyet, de ugye akkor meg ott van, hogy az mennyibe került mire multiCh fedezőkan lett), akkor egy kölyök önköltésgi ára minimum 2-3x-ese a szaporítók által hirdetettnek. És sajnos még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is néha születnek hibás kölykök. Aki kivétel, mert őnála abból a sok 2 alomból még nem született, majd fog :-D Előbb utóbb sajnos mindenkit utólér ez. Egy kedves uszkár tenyésztő ismerősöm szokta mindíg mondani, nagyon találóan, hogy "ahol esztergálnak, forgács is van". Ezekért a kölykökért egyikünk se kér többet, mint amennnyibe az adott kölyök szigorú önköltésgi áron került. Szóval igenis létezik a 30 és a 130 között kölyök. És attól hogy egy rágásban sem használt foga esetleg hiányzik, még egy nagyon nagyon szép minőségi kölykökt kaphat valaki akinek tényleg csak kedvencnek kell. Lehet, hogy mudiból nagyobb az állomány, esetleg létezik az országban több jó vonal, lehet itthon fedeztetni, nem tudom. Nem vagyok képben ebben a fajtában az itthoni helyzettel. De uszkárban tudom, hogy majdnem minden aktuálisan a fajtával foglalkozó tenyésztő külföldi import kutyákkal dolgozik vagy külföldön fedeztet. Van itt a fórumon a klubnak vezetőségi tagja, ki fogja tudni egészíteni esetleges hiányos tudásom, de én spec nem tudok per pill egy olyan szint-méretet mondani az országban, amiből akár csak 2 független vonal létezne 2 tenyésztőnél, akik esetleg legalább mint lehetéség tudnák egymás kutyáit használni. Ill talán apricot óriásból volt 2 nem rokon szuka, ott esetleg 1x lesz lehetőség erre. Nincs képviselve az országban minden szín és méret, ami van az is 1 max 2 tenyésztőnél... Hát ezek miatt annyi az annyi....
De igen. csak úgy Jóskapistának nehezen ad az ember kölyköt, mert egy jó tenyésztő nem osztogatja a kutyáit fűnek fának, hanem igenis körültekintően próbálja megtalálni minden kölyöknek a megfelelő gazdit. És bizony van hogy valakinek nem szivesen adjuk oda, mert pl...csak hogy a saját pédáimból említsek: A gyerekeknek kéne már egy kutya játszani, már 8 és 10 évesek, vagy hogy az udvaron a Morzsi ne legyen egész nap egyedül mert ők egész nap dolgoznak, vagy azonnal kéne egy 6-8 hónapos kan mert jövő héten már fedeznie kéne... Soroljam? Sztem ennyi elég lesz. Ilyen embernek akkor se adok kutyát ha 100 kutyám lesz abból kifolyólag hogy ott ragad a teljes alom...
Nekem csak egy a bajom. Iszonyat nagy az árrés. Azért a harmincezres szapis kutya és a 130 ezres tenyésztői ár között valahol lennie kellene félúton valaminek. Itthon vannak a nagyon komoly és európaszerte elismert tenyésztők, és vannak a szaporítók. Én maximálisan elismerem és felnézek ezekre a tenyésztőkre, és egy pillanatig nem vonom kétségbe, hogy ilyen árat megérnek a kutyáik. De ha valaki tényleg csak egy családi kedvencet szeretne, ez az ár nagyon sok. Nemmellesleg a tenyésztők sem szivesen adják Jóskapistának oda full hobbira az igen magas genetikai értékeket hordozó kutyáikat. Van aki megteszi, ezt külön becsülöm.
Ami miatt nehéz nekem ezt az árat megemészteni, mert pl. mudiban 50 ezerért champion szülőktől fullra szűrt szülőktől lehet kutyát venni. Sokszor még kevesebbért is. Ez egy magyar pénztárcához mérten teljesen korrekt ár. Nem olcsó, de megfizethető és minőség. Nem mondom hogy egy uszit ennyiért kell adni, de a háromszorosát kicsit soknak érzem. Hobbira mindenképp...
Igen, legyen is minden rendben Wandával, a legjobbakat kívánom neki!
És mellette kívánom a legjobbakat a korrekt, rendes tenyésztőknek is, hogy sikerüljön gazdit találni minden kölyök uszinak! Jelenleg több barna közép, törpe, fekete közép vár gazdira ismerős tenyésztőknél.
Gondoltam....hát most alapjáraton ballagásomra kaptam Wandát és szeretem...eddig semmi betegsége sincs és egészségesnek tűnik, remélem hogy így marad de ha nem akkor is ugyan úgy szeretni fogom mint most. Az én kisbabám. =)<3
Még egy gondolat. Röviden rólunk, fekete közép uszkárjaim vannak. Előttük egy fehér törpe uszkárunk volt, őt kicsi gyerekként kaptam. Inkább nagymamám kutyája volt végül, mint az enyém... Mikor ő meghalt, kezdtem neki az új kutya projektnek. Nem akartam elkapkodni, közel egy év volt, mire Panni (jelenleg 9 éves lesz már) megkérezett hozzánk. Az egyik kutyás újságból végig telefonáltam a hirdetőket. Volt köztük mézez-mázos szaporító, aki megnyugtatott, hogy mindig van nála kiskutya, ne aggódjak.... Volt tkv-vel tenyésztő, akinek szép kutyái voltak, de rettentő udvariatlan és taszító volt a telefonban. Az ilyen tenyésztőtől nem is vennék kölyköt. És beszéltem olyan tenyésztővel is, aki nagyon kedves volt, aki korrektül elmondta a tényeket.
Később személyesen is megismertem ezeket az embereket.
Ja és mivel még középiskolás diák voltam, nekem sem volt mindegy, hogy mennyiért veszek kutyát. Suli után vállaltam munkát, gyűjtögettem a pénzem. Úgy indultam neki, hogy 40ezer forintot adnék egy tkv-e usziért. De hamar beláttam, hogy 60-80ezer alatt nem megy ez. Tudomásul vettem, elfogadtam és ilyen áron vettem meg Pannit. 8-9 év alatt azért feljebb mentek az árak.
Szia, tényleg nem azért írom, hogy vitatkozzak. Sajnálatos eset, hogy az ismerősöd drága pénzért egy beteg cicát vett... De ezek után én akkor sem gondolom úgy, hogy a megoldás az, ha tkv nélküli, olccsó állatokat veszünk. Még a legjobb tenyésztőnél is lehet hiba. De egy korrekt tenyésztő ezt normálisan kezeli utána.
Erre én is csak azt tudom mondani hogy mondjuk a macska és akutya nem ugyan az de az egyik ismerősünk megvette drága pénzért a fajtiszta tk-s brit cicát és kiderült hogy vmi aszmája van és a gazdija tudta ezt mind és 100e vette meg az ismerősünk. Mert hót biztos volt benne hogy megbízható megminden.
Lehet, hogy egy 20ezres kutya egészségesebb, hosszabb életű lesz, mint egy törzskönyves. Vagy fordítva. Itt arról van szó, hogy pl eleve az, hogy az uszkár mint fajta legyen, azt nem a szaporítóknak, hanem a fajtanemesítőknek köszönhetjük... és hogy legyen pár száz év múlva is uszkár, azt nem a szaporítóknak fogjuk köszönni, akiket hullára nem érdekli, hogy a fajta értékeit megőrzik-e vagy sem, nem is értenek a standardhoz, stb... Hanem a tenyésztők (akik természetesen tkv-vel tenyésztenek) azok, akik a fajtát próbálják megőrizni. És úgy gondolom, hogy ennyi tisztelettel lehetünk a fajta iránt, ha már fajtiszta kutya mellett döntünk. Nem mondom, hogy minden tkv-vel tenyésztő illetékestől vennék kutyát, mert hazudnék. Ezért javaslom, hogy mielőtt egy fajtiszta kölyök mellett döntünk, érdemes személyesn megismerni a tenyésztőt és a kutyáit.
Az pedig egy nagyon szép dolog, ha valaki örökbe fogad egy árva uszkárt. Ezek az árva uszik is 99%-ban milyen uszik??? Hát nem a rendes, megbízható tenyésztőktől való uszkárok, hanem szaporított társaik.
Egy hete kint voltam Csehországban, beszélgettem pár uszkárossal. Ott is harcolnak a szaporítók ellen, de egy fokkal magasabb az uszkár kultúra és nem ekkora probléma eladni a tkv-es uszkárokat mint nálunk. Ott egy komolyabb tenyésztőtől való uszkárt 400-800, esetleg 1000 euróért adnak.
Azért tudjuk már kettéválasztani a dolgokat!!! És keress már magadnak valami értelmes elfoglaltságot ahelyett, hogy csak az alkalomra lesel, mikor, melyik fórumon és kibe köthetnél bele valami hülyeséggel...
Sajnos senki nem állíthatja, hogy minden tenyésztő olyan mint amilyennek lennie kell, ezért szoktam hangsúlyozni, hogy JÓ tenyésztőt kell megkeresni, informálódni kell... Ha valaki elég alapos mindent megtudhat.
Lehet benne valami,nem mondom.De most a vásárlásról volt szó,hogy mit is vegyünk figyelmbe,ahoz hogy a lehető legjobb kutyát vegyük meg.Nagyon kevés olyat hallottam hogy egy lelkiismeretes tenyésztőtől olyan kutya került volna ki ami beteg.Ha ne adj isten mégis előfordulna,feltételezem mert nem tudott róla,biztosan kárpótolja valahogy a gazdit.PL anyagilag besegít a gyógyításba,vagy ilyesmi.Vagy még mindig túl naiv vagyok?
Mindenképp nehéz ,és komoly dolog ez.
Az hogy valakinek van lehetősége hogy örökbe fogadjon egy "szaporítószökevényt",csak irigyelni tudom,és felnézek rá.
Hogy a páromat idézzem szó szerint,rólam:"Anya! Ha rajtad múlna,akkor a mi lakásunk,és udvarunk egy menhely lenne"
Nos közben meg nyomjuk hogy iiiigen fogadj örökbe szaportótól metett vizes kenyéren diszóólban felnevelt kölyköt-kutyát-uszkárt....ez a 22-es csapdája...és most még arról sincs szó, hogy az adás-vétel lezajlását követően 15oo euróért derül ki egy hiper-szuper tenyésztő kutyájáról hogy köldöksérves, vagy a másik hiper tenyésztő kutyájáról ugyanenyiért derül ki hogy C-s diszplááziás ugyebár....(ami még csak em is vizsgáláhtó korrektül csak 1 éves kor után....miért is az ár szabja meg azt, hogy egy kutya milyen?
Az majd biztosan fog érdekelni ha a kutyád nem hogy ugrani/futni, de járni sem tud majd vagy már nem látja az akadályokat (és remélem, hogy az "akadálypályás versenyekre" való felkészülést legalább egy tisztességes csapatnál fogjátok megtenni.). Hála az égnek, hogy legalább szaporítási céljaid nincsenek vele- és remélem ez így is marad.
Az egy dolog, hogy az anyja törzskönyves, így elvileg az ő szülei ugyebár átestek a szükséges eü szűrővizsgálatokon mielőtt kiskutya projektbe fogtak velük. De egy normális tenyésztő nem elégszik meg annyival, hogy tudja, a kutyája szülei mentesek voltak minden betegségtől, de minden egyes kutyát akivel tenyészteni akar szintén leszűret. És mi van a kutyád apjával? Róla tudsz bármit? A nevét, származását? Akármit? Mivel alap esetben egy magára valamit is adó tenyésztő vagy kan tulajdonos a fenébe hajtja el az ilyen próbálkozókat, erősen kétlem, hogy valóban olyan volt mint ahogy azt állították... Szóval mielőtt nagy tervekbe fogsz vele a sportban inkább nézesd meg a futóműveit ha már elég idős lesz hozzá (mint ahogy a sportkutyások általában meg is teszik a valóban jó helyről származó kutyáik esetében is).
Az első kutyám nekem is papír nélküli, és nem volt túl kellemes érzés szembesülni vele pár évvel később, hogy bizony van miért aggódnom vele kapcsolatban. Nem kívánom ezt senkinek- és magamnak sem többet az is biztos. Ugyanúgy szeretem mint a törzskönyves kutyámat természetesen, de többet aggódom miatta az is biztos...
Nem bántani akarlak,sőt meg is értelek.Tizen éve én is vettem szaporítótól kutyát(uszkárt).És fogalmam sem volt arról hogy mi az hogy tk,és hogy mi a jelentősége milyen körülmények között vannak az első perctől kezdve,stb sorolhatnám.
DE..
Pár év eltelt,és informálódok én is a kutyás világban.
Hiába tanulékony és élénk lesz a 20e ft-os kutyád,ha 2 évesen megsántul,6 évesen vak lesz,és sorolhatnám a betegségeket,,a kiváló idegrendszer fontosságáról nem is beszélve.
Nincs különbség egészség szempontjából hogy kiállítási,vagy hobbi kutya.
Mindegyik szeretne sokáig, boldogan élni.
És amíg van arra igény hogy 20-30-ért kutya,addig lapátoljuk mi emberek a szaporítók zsebébe a pénzt,lelkesedéssükkel nem alábbhagyva.
Hidd el itt mindenki segíteni szeretne neked.
Már nekem is lenne még egy kutyám,(egy uszim van),ha lenne pénzem rá.
szaporítótól holnap tudnék venni,de inkább várok.Majd eljön annak is az ideje hogy legyen még egy...vagy több is akár:))).
Bocsi hogy ezt így most leírom...de nekem nem az számít hogy milyen hibátlan és mennyibe került a kutya hanem hogy milyen kedves, tanulékony és mennyire élénk. És nekem az számít hogy kutyák vannak körülöttem és szeretnek és én is ugyan úgy érzek irántuk...Akár hibásak akár nem....ha 35ért vette és szín hibás akkor színhibás..nem érdekel...ha egy szaporítótól vettem 20ért akkor 20ért vettem és szaporítótól, de engem nem érdekel...én nem tenyészteni akarom Wandát sem csak hobby célból vettem és semmi komoly dolgot nem akarok vele csinálni maximum egy olyan akadálypályás versenyre szeretném elvinni.
Szerintem inteligens embernek nem kell magyarázni, hogy nem mindegy hogy egy adott alom létrejötte miatt a tenyésztő átutazza fél Európát és fizet adott esetben 6-800 eurós fedeztetési díjat, vagy egy otthon ücsörgő saját kannal oldja meg a fedeztetést. A kiskutyák minőségét ez nem befolyásolja, de egyértelmű, hogy ha több a költség az alomra, akkor a tenyésztő is magasabb árat kér.
Az sem mindegy, hogy valaki már két hónaposan elvisz egy kölyök kutyát két oltással. Vagy csak fél évesen kerül új gazdihoz az összes oltással. MERT ugye egy korrekt tenyésztő még akkor is végig csinálja az oltási programot, ha nem viszik el rögtön a kölyköt.
Leendő uszi tulajdonosknak azt javaslom, hogy ne feltétlen csak ezen fórumon olvasottak alapján tájékozódjanak, hanem nyugodtan keressék fel telefonon a tenyésztőket. Menjenek el személyesen hozzájuk, megismerni a környezetet, ahol a kutyák élnek. A személyes találkozó a legjobb megoldás.