Valaki ha tudna segíteni, a Világosság SC ről érdekelnének információk: alapítási év, megszűnés éve, melyik osztályban szerepelt, klub színe, szakosztályok, esetleg klubtörténet. Előre is köszönöm.
Találtam két háború közötti szurkolói rigmust talán érdekes lesz valakinek, az első közismert riporternek Pluhár Istvánnak szólt a BEAC drukkereitől:
"Pluhár István kapitány, juppajda, juppajda Fuvolázik a hangján, juppajdija ha! Különös szokással bír, Ha játszik és cikket ír, Juppajdija, juppajda, juppajdija ha!"
A másik Stofiánnak (Girhes) íródott:
"Csatársorunk alkonyán, juppajdi, juppajda, Megjelent a Stofián, juppajdija ha! Nem bírja a nagy strapát, vett egy gólautómatát! Juppajdija, juppajda, juppajdija ha!"
üdv történészek és statisztikusok! :) egy kérdéssel fordulnék hozzátok, talán ti tudtok segíteni. szükségem lenne néhány száz NBI-es mérkőzés jegyzőkönyvére az elmúlt 20 évből. szerintetek leggyorsabban honnan tudok ezeknek utána járni? van esetleg a Nemzeti Sportnak valamiféle adatbázisa, ahol konkrét lapszámra keresve megtalálom ezeket? vagy esetleg be van digitalizálva valamelyik könyvtárban a NS? kézbe fogni minden egyes lapszámot és fellapozni a keresett mérkőzéseket elég hosszadalmas munka lenne, ezért bízom benne, hogy meg lehet könnyíteni a dolgokat :) válaszotokat előre is köszönöm!
Most beszéltem a rokonnal (unoka), pontosítok: Schrott Károly 1897-ben született, a III. ker.-ben játszott, majd az Alba Romában illetve Zsolnán. Utána Óbudán a Kerületnél volt alkalmazásban. Az interneten találtam róla egy kevés adatot, Selmecinél semmi sincs.
Pár napja kaptam egy telefont, az illető egy rokonáról keresett adatokat. Azt mondta, hogy Schrott Károlynak hívták a labdarúgót, és Németországban, Csehszlovákiában edzősködött. A neten megnéztem, a 10-es években a III. ker. játékosa volt. Viszont a Selmeciben semmi sincs róla. Valaki tud segíteni?
Az MTV több futballtörténelemmel kapcsolatos kisfilmjében levetített egy pár másodperces, esetleg 1-2 perces BTC-felvételt. 100%, hogy Millenárison és 100%, hogy 1902 előtt készült, de többet nem tudok róla, és a neten sem találom :-(
Az biztos, hogy nem filmhíradó részeként készült, mert 1913-ban készült az első filmhíradó, és ismerteink szerint 1914-ből maradt fent a legrégebbi.
Az biztos, hogy az első filmhíradón megmaradt felvétel 1918. szeptemberi, az Est-Film 2. kiadásáról maradt ránk.
Ez a szinkronszöveg:
A MAC és BAK football mérkőzése az Üllői úti pályán Székely, aki a döntő gólt rúgta A győztes BAK csapat
A Nemzeti Filmarchívumban kikérhető. Még van pár meccs 1918-19-től, de 1921-től folyamatosan vannak meccsfelvételek a Filmhíradókban.
Nem tudok róla, bár éppenséggel nem kizárt. Az általam ismert legrégebbi futballt bemutató videó 1897-ben készült, egy angol csapat edzésén. A század első évtizedéből több videót is láttam, természetesen mind angol. Amire lehet esély szerintem, hogy magyar labdarúgókat lássunk, az az 1912-es olimpia, ahol épp az angolokkal hozott össze a balszerencsénk.
I. vh előtti meccsekről nem tudtok videót valahol? Készült egyáltalán felvétel pl a millenárisi mérkőzésekről? Jó lenne látni, milyen volt pl Rumbold Gyula, Borbás Gáspár vagy Károly Jenő a pályán.
Két alosztályt hoztak létre, a győribe hat csapat (GYAC, GYVSC, GYFTC, GYBTC, TSC, TSC), a szombathelyibe nyolc (a többi) került.
Ám a bajnokság indulásakor megváltoztatták a beosztást, három alosztályt hoztak létre, ugyanis a Dunántúli Kerülethez kerültek a székesfehérvári csapatok is. A két alosztály mellett létrehozták a székesfehérvárit, amibe az SZTC, az SZDVE, a Székesfehérvári Egyetértés, az NTE és a Nagykanizsai VAC került.
Vannak eredményeim is, de mint mondtam, egyelőre visszafelé olvasom a fórumot, nem tudom, volt-e szó már erről. Üdvözlök mindenkit!
Tiszteletem, sziasztok! Jómagam pár napja leltem rá erre a fórumra, el is kezdtem olvasni a kétszázhatvanegynéhány oldalt az elejétől. A Szombathelyi Haladással kapcsolatban adok szívesen információkat (valaki már feltette: a www.haladas.hu oldalon az Eredmények menüpontban már elkezdtem összegyűjteni dolgokat). Tavaly novemberben jelent meg Bronzkor címmel az elmúlt öt esztendőről szóló, adatbankkal is spékelt 176 oldalas könyvem, és a nem titkolt célom az, hogy mire 100 éves lesz a klub, összegyűjtsem az összes mérkőzést. Természtesen én is szívesen rendelkezésre bocsátom a már meglévő adataimat. Jelenleg az 1936 és 1946 közötti időszakon dolgozom, itt leltem fel pl. NB II-es (NB I B-s) táblázatot, ami óriási segítség. Írtam több jelenlegi honlapnak is (Budafok, Dorog) néhány mérkőzéssel kapcsolatban, de választ még nem kaptam.
Szeretném így elsőre megkérdezni, hogy 1956-ig a kereszttáblázatba mindenhol mindkét eredményt beírták. Emiatt, amikor történelmi visszatekintést írok (írnék pontosat), akkor több csapat esetében nem tudom felbontani azt, hogy az X meccsből mennyi volt pontosan a Rohonci úton (Szombathelyen) illetve idegenben, mert nem tudni, ki volt a pályaválasztó. Van erről valamilyen infótok? Köszönöm előre is, sportbaráti üdvözlettel: Unger Richard
Szegény, biztos még mindig a hétvégét emészti :) Sebaj LG, nyugtasson, hogy 1909 óta nem kezdtetek ilyen rosszul idényt, és ha minden igaz, még 100 évig nem is fogtok.
A labdarúgás 1908-ban volt először hivatalosan is olimpiai szám. Korábban csak bemutató jellegű mérkőzéseket játszottak (1900-tól) az olimpiákon. 1908-ban hat csapat vett részt (a franciák két csapattal), Magyarország is benevezett, de anyagi fedezet nem volt rá, így nem indult. A selejtezőket követően (kettő elmaradt, visszalépés miatt, ahogy az eredménysorban is látható) elődöntőt, majd helyosztókat játszottak. Az elődöntőben a Dánia-Franciaország 17-1-es mérkőzésen Sophus Nielsen egy mérkőzésen lőtt 10 gólja máig az olimpiai labdarúgó tornák rekordja. 1906-ban a soron kívüli olimpián Athénban bemutató jelleggel egy négyes torna zajlott elődöntővel és helyosztókkal. Dánia, Szmírna (Törökország) és Görögország két csapata (Athén és Szaloniki) vett részt. Dánia nyerte a tornát, a döntőben 9-0-ra vezetett Athén ellen. A mérkőzés nem fejeződött be, mert a görögök a második félidőre nem álltak ki.
There was an attempt made by FIFA to organize an international football tournament between nations outside of the Olympic framework in 1906 and this took place in Switzerland.
Gyerekek, ez a magyar 442 és a benne szereplő lista ... hát nem is tudom ... ne vegyétek meg, illetve aki megvette ne küldje át a scant sjosénak. Egyszerűen elképesztően ... Aztakurva.