Mibe szoktad tenni a szeszt hogy ne boruljon ki?Ha nagyon lapos az edény akkor sok kel belőle ,ha nem lapos akkor meg kiömlik.Mit használsz,hogy haladj vele?
Szia! A denaturált szeszt 92 fokos, festékboltban és háztartási boltban lehet venni. Volt, hogy csak leráztam a kést, de volt hogy a nadrágomba töröltem😀 A metszőollót csak leráztam maximum.
Nem gondolom, hogy jelentősége van, mert az alany leve azonnal átöblítette a sebet úgy, hogy még a csap végén is csöpögött. De lehet, hogy tévedek. Mindenesetre rothadás eddig nem volt.
Hány fokos volt a szessz?Azért érdekelne mert ugy olvastam valahol hogy az 52 fokos házipálinka nem égeti a sejteket ,vagy szöveteket ,és nem kellene letörölni a kést ,csak lerázni,róla a házipálinkát.Én egy youtubos videóba láttam hogy csak lerázták a kést.Te leszoktad törölni a kés pengéjét,vagy csak lerázod a fölösleget rólla?
Én sima denaturált szeszt használtam, abba áztak az eszközök munka közben. Plusz vigyáztam, hogy ne essen le és nem érintettem kézzel a vágott felületeket. Rothadásom nem keletkezett eddig.
Tiszteltetem a Fórumtársaknak.
Valaki találkozott-e olyannal, hogy az oltott, majd nem túl erősen, de kihajtott csap az ék hegyétől lejjebb kb fél centivel letört. Már a 3-ik csapot látom így.
Válaszokat előre is köszönöm.
Én úgy érzékeltem, hogy amíg ez a hűvös májusi időszak el nem múlt, mintha egyáltalán nem történt volna semmi. Amikor bejött a meleg, akkor érzékelhető volt, hogy "történik valami". Éppen ezért, attól függően, hogy mikor oltottál, a két héttől az egy hónapig (vagy akár több) bármi előfordulhat.
Szerintem lazíts egy kicsit, a vadalást elég ha hetente csinálod, én még ennél is ritkábban, inkább ötletszerően. Így aztán kevesebb energiával lehetsz türelmes :-)
Nyilván oltással kapcsolatos a kérdésed, de ezzel a (nick)névvel, így fogalmazva, olcsó poénok keletkezésére is adsz lehetőséget. (-:
Nekem a legutóbbi oltásaim közt volt több olyan, ami jóval egy hónap múlva indult meg. Már lemondtam róluk, mert semmi nem utalt arra, hogy van még esély, de aztán gyors növekedésnek indultak.
Ez pont ugyan az a szitu, mintha egy tavalyi alanyvessző természetes terhelhetőségét néznénk. Természetesen hagyni kell rajta, pont úgy, mintha nem is tavaly oltottad volna, hanem saját vesszői lennének az alanynak. Gondolom, ezért is húztad le a vesszőket.
A mennyiséget állítsd be úgy, ahogy bármelyik tőkénél szoktad, kiindulásnak 1 fürt/vessző. Fajtától függően (fürt méret), a vesszők vastagságát figyelembe véve és az alany állapotának tükrében akár maradhat az 5-6 fürt is szerintem. Úgy tekintsd, mintha 2016 őszén egy oltványt ültettél volna el. Látatlanban csak a kor alapján amúgy nem lehet ezt pontosan megmondani.
Nem egyidősek, május első és utolsó napjaiban is oltottam. Az, hogy oltás után mennyi idő múlva pattannak meg a rügyek sok mindentől függ, pl. az oltócsap állapotától, az alany erősségétől, az időjárástól, melyik ízközbe (fás, v. zsenge) oltottál, hogyan illeszkedik a csap az alanyba, egy, vagy két oldalon színel, stb. Lehet egy hét, lehet egy hónap, ezért izgalmas ez a játék.
Más: én szoktam fürtöt hagyni a friss oltásokon, bár ez kissé kockázatos, csak erős hajtáson és korai fajtával ajánlatos ezt tenni, ahogy Sanci írta. Viszont október eleje felé, hidegebb őszön ha látom hogy nem érik megfelelően a hajtás, visszavágom azt és az éretlen fürtöt is eltávolítom még időben. A féltett fajtáknál az oltás helyét és az első két rügyet hullámpapírral több rétegben be szoktam tekerni,(hasonlóan az őszibarack alvószemzéseimhez) így ritkán volt elfagyott oltásom.
Szívesen olvasnám véleményeteket a "fürtöt hagyni vagy nem hagyni" témakörben az én esetemben is.
A 2016 őszén ültetett alanyokba, 2018-ban oltottam nemest, melyek olyan erős hajtásokat hoztak, hogy az idén lehajtottam őket két oldalra.
Ez évben, a hajtásokon meghagyott rügyekből (7-8 /tőke) fejlődött vesszők mindegyikén legalább két nagy fürt van és napok óta azon töröm én is a fejem, hogy hagyhatok e fürtöt és ha igen mennyit.
Jól gondolod de volt már szeptemberben fagy ha ritkán is de előfordult.
Én biztosra megyek jó az nekem ha a következő évben terem.Amilyen szeszélyes időjárások vannak sosem lehet tudni! Nálam Májusban olyan jeget kapott a szőlő háromszor is hogy nem volt rajta egy tökéletes levél sem illetve ízközönként vagy 20 sérülés van a vesszőkön!
Na ilyet sem pipáltam 30 év szőllészkedésem alatt!Bármi megtörténhet!
Természetesen a vessző a fontosabb, de amit lehet, azt azért szeretnék elérni. Ha úgy számolunk, hogy egy hónap lemaradása van az oltásnak, akkor egy szeptember közepére esedékes szőlő fürtje október közepén még vállalható. Ha kinevel egy fürtöt, akkor az alsó szemeknek be kell érniük, én így gondolkodom.
Nézd meg, hogy max 1 centi amit meghagyott a csapból!
A Stocker szalag leírásában és fotóin is úgy mutatja, hogy be lehet vele tekerni akár a szemet is, mert áttör rajta.
Egyébként tényleg senki nem állította, hogy ártana, vagy nem szabad betekerni, csak Sanci jegyezte meg, hogy felesleges, illetve nálam is működött úgy is, hogy csak a rügy hónaljáig tekertem be. Így egy kicsivel könnyebb is jól záró kötést megvalósítani.
Ennek tükrében lehet kísérletezgetni, időjárás, anyag, módszer, stb. Mindenkinek ajánlom, akinek nincs rutinja, mert élvezetes :-)
Én csak a korai és erős növekedésű fajták oltásain hagyok fürtöt a többinél teljesen eltávolítom.Csonkázni felesleges úgy sem lesz akkora mint a következő évben.
Legidősebb oltásom 4 hetes de van közte méteres és öt centis is.Én fontosabbnak tartom a vessző jobb beérését mint néhány szem megkóstolását.
Ezek nagyon szépen fejlődtek! Én tavaly a Jubilej N. oltáson meghagytam a fürt végén 5 bogyót. Csoda nagyra nőttek. Különböző érettségi állapotban meg tudtam kóstolni és a hajtások is beértek, jók lettek. Idén már egész fürtöt hagyok rajta.
Köszönöm az infókat nagyon hasznosak, majd még van 8 oltásom amit ma vagy holnap leoltok próbálom az elmondottak alapján dolgozni majd még rakok fel képeket hogy is állnak az oltások, még egyszer köszi a segítséget.
Négy fürtöt már én is tapasztaltam a Neo Muscat és a Jupiter USA fajtákon, de ötöt még nem láttam! Lehet miből válogatni, úgy mint nekem, ha egy nagyon erős alany úgy megnyomja az oltócsapot, hogy a mellékrügyek is kihajtanak:
Május elején oltottam őket:
Van amelyik a métert is meghaladja, mások most pattannak. Többen még "gondolkodnak", főleg a leginkább vágyott fajták. Izgalmas időszak az oltás utáni 1-2 hónap.