Ez így nehéz ügy. A Damn Small Linux beéri kevés RAM-mal, de legjobb ismereteim szerint nem tud magyarul. Amelyik tud, azok többnyire nagyobb disztribúciók - Ubuntu, Fedora, SuSE, UHU, Frugalware -, ennyire kis gépen nem indulnak el.
Amit viszont megfontolásra ajánlanék, hogy egy Damn Small Linux-ra tegyél fel egy magyar Firefox-ot, illetve magyar Thunderbird-öt. Az oprendszer többi részének nem kell magyarnak lennie, és így talán leküzdhető ez a probléma.
Egy nagyobb teljesítményű gép - elsősorban RAM vonatkozásában - teljesen esélytelen? Egy ilyen öreg gépen az elkók is kinyiffannak, aztán mire összehozod nagy küzdelemmel, lehet, dobhatod ki az egészet, mint rakás ócskavasat. Szerintem ezt is jó volna mérlegelni.
HAsonló a problémám, mint Lion X kartársnak. A Nod32 taláélt valamit, de csak az egyiket tudta karanténba tenni, a másikat "kihagyta". Ha jól láttam, "figaro.sys" volt a neve. Lefuttattam a Nod32 mélyreható vizsgálatot, Spybotot és az ad-aware-t, de egyik sem találta meg! Mi lehet ez? Azóta ezt írja ki mindig a gép a tálcán:
Mivel még nem volt dolgom vírusokkal és gyakorlatlan vagyok, segítséget szeretnék kérni. A NOD 32 fogott valami trójait, de az akcióknál nem kínál fel semmi mást csak a "Kihagyás"-t. Az információkban a két találatra ezeket írja ki:
C:System Volume Information_restore{F7B61E75-CC2D-4CEB-BB70-D4B43C6945AD}RP109A0011191.bat fájlt megfertőzte a(z) valószínűleg módosult Win32/Agent trójai.
C:System Volume Information_restore{F7B61E75-CC2D-4CEB-BB70-D4B43C6945AD}RP155A0021082.bat fájlt megfertőzte a(z) valószínűleg módosult Win32/Agent trójai.
Hogyan tudék biztonságosan megszabadulni tőlük? Egyáltalán mennyire veszélyesek ezek, lehet hogy feleslegesen pánikolok?
Már régóta nem tudom letölteni a Free ZoneAlarm frissítéseket, a 7.0.408.000 verzió óta, mert a Nod32 az exe. letöltése közben vírust jelez és karanténba teszi. Gondolom, ez nem vírus, csak a Nod valamiért annak érzékeli. Korábban írtatok már erről a problémáról, de nem emlékszem ki hogy oldotta meg, hogy sikerült mégis letölteni és installálni az új verziót (most a 7.0.483.000 az aktuális). Én direkt vártam egy újabb verziót azóta, gondolván, hogy Nod-ot használók visszajeleztek a Zonelab-nak, ők meg kijavították a problémát, de nem. Én szeretem a ZoneAlarm-ot, nem szeretném más tűzfalra lecserélni, de így meg nem lehet frissíteni.
Igen tudom, hogy a NOD fizetös, de jó legalább. A Norton is jó lenne, de nagyon lassítja a gépet. Én 5 évig Nortont használtam és 3 éve pedig NOD-ot.
Tegnap egy ismerösöm gépével "küzdöttem" órákat, a gépén (laptop) Avast van. Mikor bedugta a pendrive-t akkor eszeveszettül el kezdett szirénázni a laptop, hogy vírust talált. Pont egy presentaciót kellett volna csinálni, de nem lehetett, mert állandóan jelzett és nem lehet használni.
A pendriven kivül a gép is fertözött lett. Mivel az ismerösöm (egy orvoscsaj aki itt Caracasban végzi a postgrado-t és nálunk lakik) nem ért hozzá és az Apja (aki ért egy kicsit hozzá) 200 km-re lakik engem kért meg, hogy csináljak valamit, hogy be tudja fejezni a munkáját.
Én végig csináltam mindent amit a Wigwamon (Féregirtás) ajánlottál és valahogyan nem sikerült kiírtani a gonosztevöt többszöri próbálkozásra.
Mindig valahogyan visszajött újraindításkor (pedig csökkentett módban csináltam ahogy kell, internet nélkül, kikapcsolva a rendszer-visszaállítás stb.)
4 órát szenvedtem, de úgy néz ki, hogy talán most jó lett, legalább is remélem nagyon.
Nem tudom pontosan a nevét, de valami rootkit virus és különbözö trójai volt a tettes. (nem irtam fel)
A baj az, hogy ez az ismerös és a kollagái pendrive-t kell, hogy használjanak és mikor együtt tanulnak egymás gépébe dugdossák és fertözik egymást. Én elvileg leírtottam róla a vírust. Megnézem több antivirussal is az Avaston kivül (NOD és Norton is) és most jó, de ki tudja, hogy meddig.
Én ma fogom (szeretném) levenni az új Laptopomról (Vista van rajta) a Norton Internet Security-t, mert csak 60 napos verziót kaptam és még van 5 napom, hogy használhassam.
Ezzel a megoldással amit írtál ezzel én is le tudom szedni a Nortont? (Helyette felteszem a NOD32-t)
megpróbálhatod a gépedet végigfuttatni ezzel az anti-spyware programmal, ami elég jó. de 2x-er futtasd le, mert előszörre tuti talál valamiket (a reklám kedvéért), nekem pl. egy backdoor-t talált :) a 15 napos próbaverzió innen letölthető: http://sunbelt.hu/CounterSpy-Kemprogram-Vedelem
Stimmt. Kipróbáltam az öreg gépemet Ubuntu alatt ezzel a "takonygumi effekttel", a Matrox G550 megfeküdt tőle. 2,4-es procival, ATI Radeonnal már simán megy, de szerintem több számítási teljesítményt esz, mint egy holdraszállás...
Az általad linkelt videóban mi a poén abban, hogy valamilyen takonygumi módon viselkednek az ablakok, meg az egész asztal? Ez nyilván nem függ össze a Crysisszel, de amennyire tudom, a Linuxszal se (mert nem része), viszont lefoghatja a vas teljesítményét mint állat.
Van egy olyan lehetőség is, hogy egy HDD-re telepítesz egy Windows-t és egy Linuxot, azaz csinálsz egy dualboot-os gépet, mint én a munkahelyemen. Windows-ban letiltod a hálózati interface-t, így netezni nem lehet, de játszani igen. Linux alól meg netezel, lányokat nézel, levelezel, msn-ezel biztonságban.