Keresés

Részletes keresés

Tibbe Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29710

egy erősen gesztikuláló, eleve hangos/harsány gazdihoz összepárosítasz egy érzékeny, félénk kiskutyával

 

Erről itt tuti szó sem lehet.. Nem egyszer volt, hogy nem ajánlottam valakinek vagy a fajtát, vagy az adott kutyát, s ha valamelyik gyerek a kocsiból kiszállva visít, hogy "anyu, vegyél fel, kutyaaa..", akkor javaslom, hogy várjanak a kutyavásárlással pár évet, és adok tanácsot... a gyerekneveléshez. 

Én nem akarok mindenáron kutyát eladni. És nagyon sokszor elmondtam annak, aki almot akart(akar) vállalni, ne arra törekedjen, hogy 8-10 hetesen ne maradjon nála egy kiskutya sem, hanem arra, hogyha egy évesen találja meg a kutyának az igazit, akkor addig nevelgesse. De az a baj, hogy versenyt csinálnak abból, hogy hamar.hamar, nálam már egy kicsi sincs, bibi..

Aztán hova lettek/mentek a kiskutyák, milyenek lettek, már nem tudja követni, mert szőrén-szálán eltüntek a vásárlókkal együtt. Mert a vevőnek jogai vannak.

Előzmény: HaNNa (29708)
HaNNa Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29709

De igazad van, hogy a tenyésztő dolga nagyon nagyon nehéz, és én erre nem is lennék képes. Amíg a kutya nem lesz védve törvény által, addig sajnos a tenyésztő sem, csak a vásárló.

 

Kulcsot dobni - hát, ez egy kicsit barbár metódus, én egy csörgő labdát gurítanék el, az eredmény ugyanaz, és a tenyésztő nem vág nyakon :)))

Előzmény: Tibbe (29705)
HaNNa Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29708

Nem.

Ez így ebben a formában nem igaz.

Ha határozott elképzelésed, életviteled van, nagyon jó, ha hallgatsz a tenyésztőre, aki (jó esetben!) már ismeri (következtetni tud) a kiskutyák természetét, és ha kikérdezi a leendő gazdit, mik az elvárásai a kutyával szemben, nagyobb eséllyel tud ajánlani az alomból  habitusban megfelelőbb kicsit.

 

Ebben teljesen igazad van, de ez akkor érvényes, ha a leendő gazdi nem nyitott arra, hogy változtasson esetleg az életvitelén, ha kutya habitusa úgy kivánja! És én azt, hogy "szerelemből" válasszon aki választ, azt nem úgy gondoltam persze, hogy aki / ami színre tetszik, hanem aki habitusra! Most képzeld el, hogy egy erősen gesztikuláló, eleve hangos/harsány gazdihoz összepárosítasz egy érzékeny, félénk kiskutyával, csupán az életvitele miatt. Ők hogyan fognak egymáshoz "utat" találni?

Szóval nem beszélünk mi nagyon másról, csak szerintem a szimpátia nagy úr, az emberek is így találnak egymásra. Az életstílusomon változtatni tudok, a habitusomon nem!


Gondolj bele, ha én elmegyek hozzád anno egy kiskutyáért (mondjuk, hogy nekem kellett volna) az alábbi paraméterekkel:

 

 - 30-as, pici lakás 5-en, macska, kizárólag tűsarkúban járó, a zeneiparban dolgozó (leginkább éjszaka)

 

Mert én 1 év alatt elköltöztem zöldővezetbe, túracipőre inkább költök, a szabadidőmet a természetnek szentelem (akár kutya nélkül  is), a hétvégéket pedig kutyaiskolában töltöm, nem egy szórakozóhelyen.

 

Lehet, hogy nem a legnagyobb energia bombát ajánlottad volna nekem, pedig ezt kaptam, és vele vagyok boldog, ő passzol hozzém. Egy domináns személységhez egy dominéns kutya jobban passzol.

 

 

Előzmény: Tibbe (29705)
Tibbe Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29707

Mondjuk, egy társasági kutyánál nem tartom szükségszerűnek a kulcshajigálási próbát egy idegennek. Legnagyobb valószínűséggel mind odarohanna megnézni, mi is az, de azért itt ne dobálódzon senki...:)

Előzmény: Mari-R (29701)
Tibbe Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29706

Köszike, megkaptam a bélyegsorozatot:))

 

Nem tudom, a pasi milyen fajtájú kutyából választott, de nálam úgy repült volna ki kulcscsomóstól, hogy még most is keresné...

Előzmény: csodakutyus (29699)
Tibbe Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29705

Nem.

Ez így ebben a formában nem igaz.

Ha határozott elképzelésed, életviteled van, nagyon jó, ha hallgatsz a tenyésztőre, aki (jó esetben!) már ismeri (következtetni tud) a kiskutyák természetét, és ha kikérdezi a leendő gazdit, mik az elvárásai a kutyával szemben, nagyobb eséllyel tud ajánlani az alomból  habitusban megfelelőbb kicsit.

Nagyon rossz megoldásnak tartom, hogy egy "VEVŐ" amikor csak akar, belemászhat a tenyésztő, vagy almot lehozó mindennapjaiba, de a vevő hova viszi a kiskutyát, milyen körülmények közé, azt ő nem látja, nem tudhatja.

Holott akkor máris sok tanáccsal és várható következmény elmondásával adhatna tanácsot az új gazdinak,, mit fog szétszedni a kicsi, hol fogja kiszedni a kerítést, ő, vagy a szomszéd kutya, megfelelő helyen gondolja-e a kiskutya fekhelyét, etetését... Millióegy dolog, amiben tanácsot tudna adni.

Csak sajnos, fordítva működik.

Elvitelkor fűt-fát és mindent megigérnek, s bizony, sokan nem tarják be a megállapodást.

De akkor már nem a tied a kutya, és a szerződéssel ami rám vonatkozik pont, csak a kutyaszart szedhetem fel.. A vevő viszont élhet és visszaélhet a jogaival.

 

Nagyon rossz a tájékoztatási láncolat, csak a vevőt védik mindentől, a tenyésztőt nem, akinek a szíve, lelke, munkája, ideje, sokszor az élete is benne van a következő kutyagenerációban is, és a felelőssége nem szűnik meg azzal, hogy más tulajdona lett a kiskutya. És a vevő háríthat, ha elcseszte..

 

Előzmény: HaNNa (29700)
HaNNa Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29704

Az ember tud alkalmazkodni a kutyához , egy darabig meg is teszi. Aztán amikor viselkedés zavar alakul ki, már nem annyira szeretne alkalmazkodni.

 

Miért alakulna ki viselkedészavar, ha a kutya ösztönileg, szellemileg és fizikailag le van fáraszva?

És miért ne akarna alkalmaszkodni a későbbiekben a gazdája? Avagy ha megismerte a problémát, akkor miért ne akarná megoldani?

Most ne abból induljunk ki, hogy valaki emberi hulladék, mert akkor eleve nem alkalmas az állat tartásra. (Másra sem)

 

A kutyának irányításra, nevelésre van szüksége. Jellemlemének és habitusának megfelelő nevelésre!!!!

 

És erre mindenki csak egy féle módon képes? Pont ez az, hogy az ember (majdnem) minden kutyához képes megtalálni a megfelelő utat, persze amennyiben ez a célja. 

 

A kutya nem tud alkalmazkodni.

 

Saját tapasztalatból mondom, hogy a kutyám teljesen mást vár és mást ad nekem/tőlem, és a szüleimtől. Mert nekik más az életvitelük, más a habitusuk. És percek alatt képes átállni. Ez nekem alkalmaszkodás. Náluk 10-kor nyugi és csönd van, nálam éjfélkor még bőven randalírozik, ha én is pörgök. Őket felkelti hajnalban, és azonnal-ki-kell-menni, engem soha, nyugodtan ül mellettem az erkélyen a reggeli kávénál. Ezek mind tanult viselkedések.

 

 

 

 

Előzmény: Mari-R (29702)
Tibbe Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29703

Annyira nem is kevés a nagytestű, vagy kicsi és nagytestű kutyát is tartók részlege, de leginkább olvasó üzemmódban vannak.

Most voltunk február elején négy évesek!

Mármint a Tibeti barátok klubja :-)

Előzmény: Shiva Aime (29698)
Mari-R Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29702

"Minél jobban "szereted", annál inkább elnéző leszel vele, és ha nem is olyan az életviteled - hát majd alkalmaszkodtok egymáshoz!"

 

Hát nem!!!

Az ember tud alkalmazkodni a kutyához , egy darabig meg is teszi. Aztán amikor viselkedés zavar alakul ki, már nem annyira szeretne alkalmazkodni. 

A kutya nem tud alkalmazkodni. A kutyának irányításra, nevelésre van szüksége. 

Jellemlemének és habitusának megfelelő nevelésre!!!!

 

 

Előzmény: HaNNa (29700)
Mari-R Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29701

Mindegyiknek ott kellett volna maradnia :))

Nem természetes dolog, hogy csak "egy bátor" az alomból .  ( nem a kulcscsomó nagysága és a bedobás ténye zavarja meg a kutyákat) 

Ez nem férfi megoldás, ez ősrégi tipp kutyaválasztáshoz, 60 éves biztosan van. :)

Előzmény: csodakutyus (29699)
HaNNa Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29700

Ilyen például az, hogy a Tibeti terrierben a kanok a kedvesebbek.

 

Ez édes :)) Ezt tényleg bárki is komolyan gondolja? 

 

De Tibbe, az hogy milyen habitusú a kiskutya, arről a gazdi is meg szeretne győződni, nem? Szerintem kutyát választani úgy kell, hogy amelyikbe beleszeretsz, az az, aki neked megfelel. Minél jobban "szereted", annál inkább elnéző leszel vele, és ha nem is olyan az életviteled - hát majd alkalmaszkodtok egymáshoz!

 

Vagy nem?

 

 

Előzmény: Tibbe (29697)
csodakutyus Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29699

Egy haverom meg úgy választott kutyust az alomból, hogy bedobta a nagy bazi kulcscsomóját, nagyot zörrent. Amelyik volt olyan bátor, hogy nem fedezékbe vonult, hanem kiváncsian odament a kulcsokhoz, azt választotta.Ez amolyan férfimegoldás volt, de bejött a későbbiekben.

Tegnap pancsi volt, küldök képeket Tibbe.

Előzmény: Tibbe (29697)
Shiva Aime Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29698

Szia!

 

Örülök, hogy erősíted a csekély számú nagytestű kutyás részleget! :)

Előzmény: Mari-R (29693)
Tibbe Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29697

Vannak olyan dolgok, amit először leírt valaki egy ismertetőbe, a következők ebből az ismertetőből építkeztek, s a téves dolgokat nem "gyomlálták" ki, így azok rögződtek.

Ilyen például az, hogy a Tibeti terrierben a kanok a kedvesebbek.

Én vallom, hogy ez nem igaz, a természetük EGYEDFÜGGŐ.

Egy almon belül vannak nyugodtabb és izgágább kiskutyák. Mindenkinek a leendő elvárása szerint kellene a kiskutyák közül választania, amelyik az ő életviteléhez alkalmasabb alaptermészetű.

De nem.. Mindenki (tisztelet a kivételnek) azt nézi, hogy "hol pöttyös, hol csíkos, meg (jaj, ő nézett rám először, ő jött oda hozzám"..holott csak éppen ő aludta ki magát akkor a legjobban.)

 

Előzmény: Mari-R (29696)
Mari-R Creative Commons License 2011.02.25 0 0 29696

Igen, a gondolatok már csak olyanok, hogy csapongnak :)

Mindig izgalmas kérdés hogyan lett, alakult egy fajta. Mit lát, mit tud róla egy kívülálló. Na meg aztán mit terjeszt . Érdsd úgy, hogy mit ír le. Mi az amit a hallottakból megfogja a képzeletét, meg mi az ami megragad a fejében.

Előzmény: Tibbe (29694)
szaadi Creative Commons License 2011.02.24 0 0 29695

Sziasztok!!Mindenkit üdvözlök!

Tibbe ,üzenet a face-n !

pusz

Előzmény: Tibbe (29694)
Tibbe Creative Commons License 2011.02.24 0 0 29694

Üdv ITT!

A csevely csapongó gondolatokkal tele!:-))

Előzmény: Mari-R (29693)
Mari-R Creative Commons License 2011.02.24 0 0 29693

Sziasztok, itt vagyok . Most visszaolvasok, mert érdekes a téma. ( na meg tájékozódom, mről folyik a csevely) 

Tibbe Creative Commons License 2011.02.24 0 0 29692

Hát én sem vagyok olyan merész.. egyszer "belefutottam" egy ilyesmibe, de nagyon vigyázok, hogy többször ne forduljon elő.

Tudom, hogy léteznek borzalmak, de ahhoz túl apró vagyok, hogy bármelyiken változtatni tudjak.:(

Előzmény: csodakutyus (29691)
csodakutyus Creative Commons License 2011.02.24 0 0 29691

Egyetértek veled.

De én meg belefutottam, és sajnos, amit nem látunk, az még LÉTEZIK ebben az elfuserált világban.  Ha hatalmam lenne, szétcsapnék köztük ott. Annyit ülnének a börtönben, mint veréb az ágon.

Előzmény: HaNNa (29690)
HaNNa Creative Commons License 2011.02.24 0 0 29690

Csak szólok, hogy nem nézem meg..

 

 

Előzmény: csodakutyus (29689)
csodakutyus Creative Commons License 2011.02.24 0 0 29689

Csak erős idegzetűeknek, én nem néztem végig.Többé ilyen nem linkelek fel, de kerestem kínai kutyás oldalakat, és beleütköztem a kutya és macska szőrmeiparukba. Hát én nem találok szavakat a káromkodáson kívül.

Előre is bocsánatot kérek tőletek.

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://factsanddetails.com/china.php%3Fitemid%3D265%26catid%3D12%26subcatid%3D81&ei=6GZmTaa4LoPAtAbL9pnaDA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=9&ved=0CHUQ7gEwCA&prev=/search%3Fq%3Dchina%2Btibetan%2Bdog%2Bclub%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Dd4H%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26prmd%3Divns

csodakutyus Creative Commons License 2011.02.23 0 0 29688

Basszus, hogy nincs csóró Tibetieknek egy kennel klubjuk! :-))))) Örülnek, hogy élnek....

 

Akkor meg lenne oldva ez a probléma, és kilátnánk az ellentmondó cikkek halmazából.

 

csodakutyus Creative Commons License 2011.02.23 0 0 29687

Ja, csinos volna, de én nem vállalnám a fésülését...:-))))

Inkább metszőolló.

 

 Na, azt én is!!! Sang-po terel....hahahahahahaha már a gondolata is vicces,

ismervén ezt a kis huncutkát.

Előzmény: Tibbe (29683)
HaNNa Creative Commons License 2011.02.23 0 0 29686

Benjivel szombaton kezdjük "komolyabban" az örző védőt tréninget, majd jelentek. De most egyenlőre úgy néz ki, hogy jó a "védő"-je is, a "zsákmány'" ösztön pedig kiskora óta nagyon durván megvan, ha ráfog egy rongyra, akkor simán fel tudom elelmi a földről vele.

 

De ezt mondom, szerintem jobban formáljuk a kutyáinkat, mint ahogy gondoljuk! Azért Benji lehetne egy kicsit "tökösebb" - de én töketlenítettem, szóval ez az én saram..

 

Ma már mindenképpen megvárnám az 1 éves kort, minimum! De ha abból indulok ki, hogy a szülein kutyája volt akkor még, akkor jó döntés volt

 

Nembaj, így se dobjuk ki - még :)))

Előzmény: csodakutyus (29678)
HaNNa Creative Commons License 2011.02.23 0 0 29685

Na, én pont mást olvastam:

 

Nomád vonal és szerzetes vonal


"A nomád kutyáktól származik a kettős réteg, - a hosszú szőrszálakat, a sűrű aljzatszőrt - mely véd hideg és szél...

 

...

 

A második tenyésztési vonal a szerzetesi vonal. A szarvasmarha nomádok a kolostoroknak ajándékozták a különösen kis, finom kutyákat, akik a szerzetesek kisérői és "ágymelegítói" lettek.

 

....

 

Mint a két tenyésztési vonal megtalálható európában a kezdetektől fogva. Az angol  Dr. Greig Buntit (szuka) kapta ajándékként, aki egyértelműen a nomád vonalból származik.
Ezek után vásárolja (szerzi meg) Buddhiman Lama tenyészetéből a kant Thoombay-t (of Ladkok), aki a szerzetesi vonal nagyszerű képviselője."

 

Forrás:  The Tibetan Terrier; An Outline of the Past and a Look Towards the Future

Mulliner, Angela

 

Szóval Greig keverte a vonalakat. 

 

http://home.arcor.de/amdo/FramebBazillus.html

 

Ha lesz egyszer egy kis időm, akkir szívesen lefordítom az egészet, mert nagyon érdekes!!

Előzmény: csodakutyus (29676)
Tibbe Creative Commons License 2011.02.23 0 0 29684

Szerintem a megoldás, ha a betonalapzatra egy olyan kerítést tesztek, amin nem lehet átlátni.

Legolcsóbb talán az osb lap...

Előzmény: lhakhang (29682)
Tibbe Creative Commons License 2011.02.23 0 0 29683

Ez tökéletes Tibetke, csak a grooming hibádzik:P

Előzmény: csodakutyus (29677)
lhakhang Creative Commons License 2011.02.23 0 0 29682

Sziasztok!

 

Öröm Benneteket olvasgatni, csak így tovább! :)

Én maradok figyelőállásban :)

Egy tibetkével és egy pulival az oldalamon.

 

Akik egyébként az elmúlt egy-két napban kikészítették az idegrendszeremet, s nem mellékesen sztem a szomszédokét is.

Ugyanis az ikerházszomszédunk mellett lakók kisméretű bűbáj szukájuk mellé azt gondolván, h. eltávozik e földi létből, hoztak egy kölyök kan kutyust, aki elkezdett kamaszodni, s ez az én két fiamnak cseppet sem tetszik. Még jó, h. vagy 50 cm betonalja van a két porta közötti kerítésnek, mert tuti szétszedték volna már az egészet. Így is megrongálták a léceket, borzasztó patáliát csapnak, mikor a fekete jövevény megjelenik a túloldalon. :(

Nem tudom mi lenne a megoldás, mert mikor tudok rájuk szólok és akkor abbahagyják, de egyébként megy a cirkusz rendesen. Eddig nem volt gond, csak miután megjelent a szomszédban ez a kutty.

Tibbe Creative Commons License 2011.02.23 0 0 29681

A nyaktéma: nekem nagyon morbid, mikor némely helyen a beállított fotókon úgy tartják a kicsi tibetkék fejét, hogy le ne essen a nyakáról.. Valóban olyan érzése van az embernek, ha nem tartanák,  elhajolna a súlyától.

Előzmény: Ciklámennn (29675)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!