Természetesen telefonon szoktuk megrendelni a karbantartást. Ilyenkor általában egy diszpécserrel (jobb esetben a cégtulajdonossal) lehet beszélni. Ha az ember vmi "konkrétumot" kérdez, akkor a válasz: "majd a szakembereink a helyszínen...". A helyszínen meg a "szaki" azt mond, meg azt csinál (vagy éppen azt nem csinál) amit akar.
Pl. amikor itt a fórumon felmerült, hogy szóbanforgó klíma furcsa viselkedését hütőközeg hiány okozza, olyan céget választottam, aminek a honlapján ott volt, hogy a karbantartásba beletartozik a "hűtőközeg műszeres ellenőrzése". Megjön a "szaki" délelőtt - a hőmérsklet 30C alatt, ilyenkor a klíma tökéletesen működik. Műszer az persze nincs nála. Mondom neki, hogy talán ellenőrizni kellene a hűtőközeget. A válasz: nem kell, hallom, hogy nincs vele probléma. És persze mintha a falnak beszélnék, amikor azt próbálom magyarázni, hogy most persze nincs, de majd délután (35+C kint, a padláson meg 40C), akkor gyakorlatilag "megszűnik" a hűtés.
laca151 ...Én a helyedben inkább hívnék vki mást,... De kit? Azok a cégek amik 2000-2003 között szerelték a klímákat, és az ezt követő 10 évben a beltérit és a kültérit egyarán karbantartották már mind megszűntek. Most tiszta lutri: amikor kijön a "szaki", akkor tudom meg, hogy mit is ért karbantartáson, ill. mit vállal és mit nem vállal el.
1 valaki ...Azért van hely, amit artistán/alpinistán kívül más nem vállal el... van aki már a padlásteret sem szereti :)
1 valaki ...A kültéri, ha nem koszos, amit a bordák között átnézve látni lehet, nem kell mindig mosni,... ez egy másfél éve készült kép a "gyengélkedő" klíma hőcserélőjéről. Gondolom, többié sem jobb: https://fastpic.org/fullview/122/2023/0804/_5f83cfa0a77aa92a3a87a153f1a064ae.png.html Nem tűnik kormosnak, de a lamellák közötti "trutyi" legalább egy átfújást megérne.
Klímavásárlás előtt állok, és 2 gép közül kell választanom.
Az egyik: Fujitsu Airstage Eco ASEH07KNCA / AOEH07KNCA
A másik: Fujitsu Design ASYG07LUCA / AOYG07LUCA
árban nem nagyon van különbség, és úgy emlékszem itt régebben sokat dícsérték a LUCA-t, de a másik már R32es, és abban elvileg benne van az árban a WiFi, ami jó lenne, mert nyaralóba lesz. Jobb annyival a LUCA, hogy megérje? (és lehet utólag wifi-síteni (mennyiért?))
Van gyártó, akinek a gépe r22 után felrakható, de a java nem engedi.
A csövek átmosása után ki írja le, hogy vállalja a kompreszor cserét?
Az állítás igaz, hogy miért nem, cseréli, őt kérdezd.
Mi kicseréljük, (és kb. minenki akit ismerek klímást) onnantól tiszta ügy.
A kültéri, ha nem koszos, amit a bordák között átnézve látni lehet, nem kell mindig mosni, kifújni meg.... Büdöspesten fújkálhatná a szmog fekete kormát, jól kiröhögné. Van, hogy a lúgos cucc viszi le, játék vegyszereket kiröhögi.
"Az újracsövezést viszont sajnos nem tudja elvállalni. Mennyire igaz ez az állítás?"
Hát az, hogy nem tudja elvállalni, nyilván igaz, de talán jobb is, igen jó 'szakember' lehet, ha az újracsövezést nem tudja elvállalni :)
Ha nem lenne még klímád, és úgy akarnál újat, azt is csövezés nélkül rakná föl? Pedig az újracsövezésnél már gondolom fal/födémáttörést se kellene csinálni.
"Ha nem jól működik, ki kell dobni!"
Javításról sem hallott még ez a 'szakember'? Én a helyedben inkább hívnék vki mást, ezt leginkább a közelbe sem engedném.
Rászántam magam egy betegeskedő klíma lecserélésére. A kiválasztott szakember azt állította, hogy mivel a jelenlegi klíma hűtőközege R22, az egészet újra kell csövezni, mivel a "rézcsövekbe beivódott olaj" két év alatt tönkretenné az új klíma kompresszorát. Az újracsövezést viszont sajnos nem tudja elvállalni. Mennyire igaz ez az állítás?
Kérdezem ezt azért is, mert "karbantartotta" többi klímát, ami gyakorlatilag a beltérik fertőtlenítését jelentette. Amikor szóvátettem, hogy az eddigi karbantartók a kültérivel is csinéltak valamit (volt aki átfújta sűrített levagővel, voét aki csak lekefélte a hátoldalát), arra azt válaszolta, hogy azzal nem kell csinálni semmit. Ha nem jól működik, ki kell dobni! A fórumot olvasgatva viszont ez nem tűnik "álltalános véleménynek".
Van egy lakásunk ahova beköltöztünk. Van egy Polaris klímánk fűt-hűt. Most nyáron akarjuk használni. Ez az első nyara. Ez egy albérlet amúgy de nemtudja a tulaj hogy mikor lett utoljára takarítva.
Nos ezzel nincs gond mert megoldjuk de a külső kinti egységet is kikell takaríttatni? Néha a őszi-téli időszakban galambok szálltak rá de már van az erkélyen háló így nemtudnak bejönni. Az gond lehet?
igen, ertem, a mienk sincs, irtam is. De lehet nem -5 napra ertette, hanem elotte, amikor meg fagyok voltak. Akkor valoban alatta volt nalunk is joval.
hogyhogy hidegebb van a lakasban 18 foknal? Budapesten a panelban minden radiatornal lekapcsolva eddig 23- 24 fok volt, videken kint a horgasz tanyan meg most van 23 fok, igaz 5 napja irtad, de szerintem 21-22 volt akkoris ott. Semmi extra szigeteles rajta.
A beltériben van egy zsugorcsővel védett hőérzékelő a légáramban valahol. Ennek a (vezetéknek) a végét, 2 centit kézbe fogod, és felmelegíted, megindul a kültéri.