Keresés

Részletes keresés

aranyarpi Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181709

Rancilio gépet keresek lehet felújítandó is.

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181708

Nekem meg Bezzera nem volt még soha, így nem tudom. Az biztos, hogy minél nagyobb a késátmérő, ill. minél pontosabb egy daráló, annál jobb lesz a kávé.

Előzmény: CZsolt_79 (181705)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181707

Nálam nincs különbség. Igaz, hogy Omron pidem van, az is biztos számít .

https://vimeo.com/458173189

Előzmény: PetiCalvus (181706)
PetiCalvus Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181706

Köszönöm!

Csak gondoltam, hogy ha már nem a gyári megoldásról beszélünk, hátha direkben lehetne mérni a hőmérsékletet. Így igazából nagyjából az átlag eltéréssel tudok kalkulálni (8 C körül), de hogy ez épp az én gépemen mennyire pontos... Profi mérőeszközeim meg nincsenek, hogy kimérjem.

Előzmény: ogrEicsab (181704)
CZsolt_79 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181705

Annyit mondjátok a Mazzert, hogy egészen elgondolkoztam rajta : )

Tényleg ennyit számítana az őrlő egy bizonyos szint felett is? Nekem most egy Bezzera őrlőm van, előtte nem használtam mást, így nem tudok mihez viszonyítani. Mivel tud többet pl egy Mazzer, ami miatt jobb lesz a kávé?

Előzmény: ogrEicsab (181691)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181704

Szia. A rézbojlerhez fűtőpatronok is tartoznak, ezeknek a bekötese más, mint a gyári kazán bekötése.

A tágulási a rézcsövezéshez kell leginkább, és azért illene a rézbojlert is rézcsövezni , ha már...

Az árról itt érdeklődj: https://caffe35.webnode.hu/kapcsolat2/

Ha arra gondolsz, hogy a víztérbe legyen az érzékelő akkor itt nem így van. A bojler falában van egy fúrat és oda van bedugva.

Előzmény: PetiCalvus (181703)
PetiCalvus Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181703

Sziasztok! GC réz bojleren én is gondolkozom. Tudtok segíteni abban, hogy

- egyszerűen 1:1-ben ki lehet cserélni a régit az újra, vagy láttam, hogy van kis tágulási tartály is, az is kell hozzá? Ha jól emlékszem ezt néha üríteni kell, ilyesmivel nem szeretnék foglalkozni...

- hol és milyen áron lehet beszerezni?

- PID-es a gépem, ezért felmerült, hogy ha már ilyen réz bojler kerülne bele, jó lenne, ha a hőérzékelő belekerülne a bojlerbe, így közvetlenül mérné a hőmérsékletet. Ez megvalósítható?

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.28 -1 0 181702

Ezt nagyon jól érzed!

Előzmény: xlabor (181701)
xlabor Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181701

Köszi, én is erősen gondolkodom most ezen a tuningon, mert az alu zavar a legjobban. Viszont szeretem a Gaggiát és úgy érzem hatalmas árkülönbséggel tudnék előbbre lépni.

Előzmény: ogrEicsab (181700)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181700

A bojler űrtartalma kb. ugyan annyi maradt . A nagyobb tömeg miatt kicsit nagyobb a hötehetetlenség, így a felfűtés nem rövidebb. 15-20 perc. Ennyit az alunál is illik várni, mert a fejnek, mindennek át kell melegedni. A hőstabilitása a jobb, illetve az, hogy nem aluminium!

Előzmény: xlabor (181699)
xlabor Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181699

A GC rézbojlerrel, rézcsövezéssel mennyi a gép felfűtési ideje? Így mekkorának számít a bojler mérete kb 3 dl?

Előzmény: ogrEicsab (181682)
djboriska Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181698

A filter-eszpresszó pörk szinte minden spec. pörkölőnél fel van tüntetve.

Az a kevés kivétel ahol nincs, általában ők az omniroast-osak. Van pár ilyen pörkölő, de ők ilyen social median meg honlapon szoktak írogatni ezekről az infókról. De amúgy a többiek becsületesen írogatják a filter-presszó infót. Személy szerint nem hiszek az omniroastban. Legalábbis omni vizzel semmiképp. Én presszóhoz és filterhez amúgy is külön leverek vizet, de omniroast esetében ez méginkább szükséges. Ellenkező esetben valamelyik ital (vagy a presszó vagy a filter) biztosan kompromisszumos lesz.

Előzmény: Freedom of mind (181696)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.27 0 0 181697

Van egy pár 151B Titán késpárom. Még nem döntöttem el 100 %, de lehet, hogy eladom. Ha érdekes lehet Neked, írj rám.

Előzmény: Freedom of mind (181694)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.27 -2 0 181696

Én úgy vélem, hogy hasznos, ha valami alapinformáció rajta van a zacsin, a többit tényleg döntse el a pörkölőmester. Jó, hagyjuk a cold brew-t az csak személyes rajongásom. :) Igazán sötét pörköléssel még nem találkoztam speciality pörkölőknél. Azaz ha így érted amit írtál, akkor is a filter- omni- espresso volna a minium amit fel kéne tüntetni. (pl. WCR) Ebből pont kiderül számomra, hogy ízvilágban mire számíthatok, nincs is szükségem többre. DE! Manapság már készül espresso a világostól a sötétig mindenből, azaz valakinek aki nem érti még a dolgokat vagy az adott pörkölő jelzéseit a kar a zacsin önmagában nem feltétlenül jelent bármit is. Nem véletlen, hogy még a kommersz pörkölők is elkezdték ráírni a zacsira a pörkölési szintet. Sőt olyat is láttam, hogy filter, de dark roast. Innentől kezdve pedig teljes a zűrzavar.

 

Visszatérve a spec. pörkölőhöz, a problémám nem az, hogy nem írják rá a pontos pörkölési szintet a zacsira hanem hogy más-más helyeken nem ugyanazokat az elnevezéseket használják melyek ráadásul sokszor eltérnek az ismert kategóriáktól, ki tudja miért. A filter-omni-espresso a legegyértelműbb, nincs mit magyarázni ha képben van az ember. A világos-közepes-sötét szerintem még jobb és ugyebár bízzuk a többit mesterre, de ez a csoportosítás már nem fedi az előzőt, pedig van összefüggés. Vagy mégsincs? Lásd feljebb amit írtam a dark roast, filterre pörkölt kávéról, bármi is annak az értelme.

Amikor viszont, bécsi-francia-olasz vagy hamburgi-bécsi-francia kategóriák vannak a zacskón, de a bécsi az egyiknél valójában City a francia pedig inkább Full City, az olasz pedig Full City +, a másiknál meg 

csak a hamburgi stimmel, a bécsi és a francia viszont ott is a közepesen pörkölt kategóriák egyikét jelentik az már zavaró tud lenni annak aki nem ismeri a konkrét pörkölő termékeit.

 

Azok néhányan akiknek az elnevezéseit használtam egyik sem mondható kóklernek, mind az ismertebbek közül vannak. Nem értek tehát egyet azzal, hogy aki a filter és az espresso mellett mást is ráír a zacsira, vagy nem pont azzal jelöli a termékeit az nem is speciality pörkölő. Egyébként ennek az egésznek nincs semmi jelentősége ha valaki mindig ugyanonnan vásárolja a kávéit.

Előzmény: djboriska (181695)
djboriska Creative Commons License 2020.11.27 0 1 181695

Specialty pörkölőknél nem szokás ráírni a színt. Ők igazából egy illetve kétféle pörkölést szoktak kiadni. De igyekeznek azt a színt (de inkább ízt) belőni ami szerintük legjobban reprezentálja a kávé terroir jellegét illetve ami szerintük a legkomplexebb és balanszosabb italt eredményezi. Azok szoktak szímeket írni akik a színskála teljes spektrumában pörkölnek, jellemzően ők nem specialty pörkölők (max annak hiszik magukat :) ) Az említett cold brew elégge terroir gyilkos. Magyarul egyenízt ad a kávéknak. Mindettől függetlenül eredményezhet finom italt, de nem fókuszálnak a pörkölők túl sokat a cold brewra. Egy időben nagy divat volt amúgy a spec közösségben is, de egyre kevésbé foglalkoznak vele mostanában.

Előzmény: Freedom of mind (181687)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181694

Ha tíz kilóval be lehet járatni, az nem gond. Ha elég neki valami óccó vacak és nem feltétlenül valami keményebb, világos pörire utazik a kés. A Mazzer Major Drogheria-ról viszont most hallok először. Ha egy olyan eladó lenne, alig kell átalakítani. 

 

Előzmény: ogrEicsab (181691)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181693

Jah igen, a két kézit, a Kinu Phoenixet és az 1z Presso Je-Plust kihagytam a sorból!

Ízben és állíthatóságban is verte mindkettő az elektromosokat szerintem.

 

Előzmény: Paragon1985 (181692)
Paragon1985 Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181692

Hogyan viszonyult ízben, állíthatóságban a Je-Plus ezekhez, az általad használt elektromos őrlőkhöz?  (Sajnos még mindig nem jött meg a kvgépem, így csak gyönyörködöm a JE-Plusban :D.. pedig már nagyon tekerném élesben..)

Előzmény: ogrEicsab (181689)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181691

Nem, a 151C-vel sem jöttek egyből az ízek, kaptam a pörkölő ismerősömtől 10 kilogram másra már nem alkalmas kávét, amit röpke fél óra alatt át toltam rajta :) Úgy tudom, hogy csak a bevonatos késeket nem kell bejáratni (red speed, titán).

azért ez a nagy különbség, mert az 151C az a Royal és a Major Drogheria (Zacskóba Örlő) változatának a kése. Köztes megoldás lehet még az 151B kés, ami a Háromfázisú major kése ez az A és a C között van időben is, ezt is próbáltam, ezzel kb. 7 mp a dupla. 

 

Előzmény: Freedom of mind (181690)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181690

Segíteni? Az nem kifejezés. Rendkívül hálás vagyok ezért a kimerítő válaszért. Már egy ideje őrlődöm a kérdésen és valahogy nekem is az volt az érzésem, hogy inkább a Major. És hogy két gyári kés között ekkora különbség legyen, ez hihetetlen. Jól értem, hogy az új 151C késekkel rögtön jöttek az ízek? Mert annak még külön örülnék. Ez a bejáratás egy folyton visszatérő probléma. 
Én csak adagonkénti őrlésre akarom használni, úgyhogy nem gond, de az furcsa, hogy kávéval a kések közt nem indul el az a bika erős motor. Pláne, hogy a 151C is gyári kés.

Előzmény: ogrEicsab (181689)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.26 0 3 181689

Az első kérdésre nem tudom a választ, de biztosan ki lehet valahogyan iktatni.A másodikra viszont igen, de előtte egy kis visszatekintés az Általam eddig használt őrlőkre:Graef CM900-zal kezdtem, ezt majd fél évig használtam. Mivel mindenhol azt olvastam, hogy az őrlő fontosabb, Ezért vettem egy Fiorenzato F4E Nano-t. Ebbe olyan módon bentragadt a presszó finomságú őrlemény a körtepumpa használata ellenére is, hogy 2 hét után meghirdettem és nagy megkönnyebbülés volt amikor 20e bukóval elvitte valaki. Használtam tovább a Graef-t. Aztán egy fórumtárs a Ph-ről felajánlotta, hogy pár hétre odaadja kipróbálásra az éppen eladó Mazzer Majorját. Nah, azt egy hét után megvettem. Nagyon nagy előrelépés volt ízben, viszont az akkori helyemen túl nagynak bizonyult, így lecseréltem egy Mazzer Mini E-re. Ez ízben visszalépést jelentett, ennek ellenére nagyon megszerettem. Aztán jött a Niche “őrület”, Amit vásárlás előtt szintén volt alkalmam kipróbálni az egyik fórumtársnál és nagyon megtetszett, így rendeltem egyet. A Mini E-t el is adtam egyből. Viszont az új Niche-sel nem jöttek az ízek, ameddig át nem toltam rajta 8-10 kg babot. És bár a Niche sem egy műanyag halmaz, közben mindig vissza - vissza vágytam a Mazzer robosztusságára. Szembejött megint egy Mini E jó áron, így megvettem és párhuzamosan használtam a Niche-sel kb. 3 hétig. Ekkorra viszont már nagyon elkényelmesedtem és a Mini E kétszeri ráindítás-garatseprés procedúrája miatt a Niche-t tartottam meg, mert kényelemben szerintem nem sok őrlő veri. Ízben volt ami az egyikkel, volt ami a másikkal volt jobb, de azért itt is a Niche javára billent a mérleg.Kb. 1,5 hónapja viszont megint “szembe jött” egy Mazzer jó áron, mégpedig egy Major E személyében. Gyári 151A kések voltak benne, ezzel nem jöttek a hűha ízek, elkezdtem kutakodni a lehetőségek után. SSP kést ~120ért gondoltam csak nem veszek bele, vettem viszont egy 151C jelű gyári késpárt 16e Ft-ért. Na ez így most odabasz minden szempontból a Niche-nek. Brutál gyors, 19g kávé ledarálása ~3,5 mp neki ( a gyári 151A késekkel ugyanez ~13 mp volt). Mivel ennyire gyors, nem is kell ráindítgatni, garatot seperni sem szinte, mert mindent kiad magából. Csak a tölcsért szoktam belülről kiseperni. Az eddig próbált kávékkal nálam ízben is nyert ezekkel a késekkel. A Niche-t már csak elvétve használom. Annyi még hozzá tartozik, hogy ezekkel a harapós késekkel csak adagonkénti őrlés lehetséges, mert ha van kávé a kések között, nem indul el.Remélem tudtam segíteni :)

Előzmény: Freedom of mind (181688)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181688

Egy kérdésem volna: a Mazzer Major automata verzióban könnyű kiiktatni az automatikát? Csinált már ilyet valaki esetleg? 
És még egy: Mazzer Major vagy Niche Zero? Az ízekre gondolok és nem a pangó őrleményre és egyebekre. Már ha valaki ismeri a különbséget.

Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181687

Ráírva nincs, csak jelölés van, de igaz. De az inkább a pörkölési profilt jelzi, nem feltétlenül a kávé színét. Nem is tudok mit kezdeni az omni roast-tal ilyen értelemben. Kétségtelen, hogy a filterre pörkölt kávék világosabb pörkölésűek, de nem csak ennyiről van szó amennyire tudom. Ilyen alapon pedig miért hagyjuk ki a cold brew-t? Nyáron gyakran csinálom nap közbeni fogyasztásra és imádom. Egy ideje külföldi pörkölőknél már látok kifejezetten cold brew-ra pörkölt kávékat. Fogalmam nincs ez mit takar pontosan, de itthon erre még nem találtam példát. Palackoznak cold brew kávékat egyesek, de külön nem árulnak cold brew pörkölést.

Előzmény: ogrEicsab (181685)
Guszty4 Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181686

Sziasztok!

 

Ki most a mahlkonig itthoni szervize/forgalmazoja?

 

Ssajnos a vario szenkefe rugoja eltort es kellene masik.

 

Ha Blaze olvassa, akkor amit eladtal ilyen daralo, annak a keseit elvitte az uj tulaj? Erdekelne ha megmaradt, de barki mastol is elfogadom :)

 

Udv,

 

Guszty

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181685

pl. Roastopus, CM  De rá van írva, hogy presszó, vagy filter pörkölés. Ez épp elég sztem.

Előzmény: Freedom of mind (181684)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181684

Amikor én vettem vagy kaptam ilyen kifejezetten világosakat, akkor annyi volt csak rajtuk, hogy pörkölés: világos, hamburgi meg omni roast. Ezek egyike sem a szokásos közepesen világosak voltak, hanem annál sokkal világosabbak. Nem mernék megesküdni, hogy pont cinnamon, azaz fahéj pörkölés, de a többivel való összehasonlításban ahhoz állt a színük a legközelebb. Itthon én sem hallottam senkitől ezt az elnevezést, de amúgy sem  vettem észre, hogy lenne valami megegyezés  a használt elnevezések tekintetében. A legtöbb esetben nem is írják ki a pörkölési szintet (pl. Roastopus, CM) 

Előzmény: djboriska (181680)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181683

Elképzelhető, hogy a hosszú, akár 1 perces lefolyási idő miatt lejjebb kell vinni 1-1,5 fokkal, mintha normál lefolyási idővel készülne. Ezt ki kell tapasztalni.

Előzmény: Freedom of mind (181678)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181682

Pides Gaggia Classic, a pid mutatja. Tokozatlan K hőelem a kazánban a termosztát helyén. A kifolyó vízhőmérséklet  megegyezik a pid által mért és mutatott értékkel ( szintén tokozatlan k hőelemes műszerrel ellenőrizve úgy, hogy a hőelem a vízterítő egyik kis fúratában, a víz útjába van téve). A mérés fél óra melegedés után történt. Mivel caffe35 féle rézbojler van a gépben rézcsőtuninggal, így rettentő hőstabil a gép, egy dupla csapolása alatt 0,3 fokot esik a hőmérséklet.

Előzmény: Saughassy (181681)
Saughassy Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181681

Ezeket a hőfokokat hol, min és mivel méred?

Előzmény: ogrEicsab (181677)
djboriska Creative Commons License 2020.11.25 0 1 181680

Nem tudom, de ezt a cinnamon pörkölést az amcsiknál hallotta sokszor, meg a sweet marianál. De spec kávés körökben nem nagyon használja senki, de amúgy itthoni nem spec pörkölőknél is szonte senki. A spec  pörkölők nem feltételnül színre pörkölnek, a cél a maximális édesség, az origin karakter megtartása mellett, túlzott pörkölés izjegyek megjelenése nélkül, kellemes savassággal. Legalábbis ez lenne a cél. Pl, az említett Casino Mocca és Roastopus is erre törekszik ez egészen biztos.

Előzmény: Freedom of mind (181678)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!