Köszönöm, a tanácsokat, biztosan igazad van, és igyekszem is megfogadni.
Csak annyit fűznék hozzá, hogy ha váltok, akkor már megvan, hogy kihez megyek, olyanhoz, aki a nagynéném két gyerekénél bevált. ( A kisebbik most lesz egy éves)
Én tudom, hogy neked ez az első gyereked, és pontosan tudom, hogy ilyenkor az ember mégegy csomó dolgot nem tud. Azt írod, hogy ne higyjen veled kapcsolatban. Emberből van ő is. Tudom, hogy téged ez nem vigasztal, de a te babádon kívül még van néhány gyerek és anyuka a körzetében.
Nekem az a tapasztalatom, hogy igenis a legfontosabb, hogy te mint anyuka kérdezzél, kérdezzél és kérdezzél. ÉS rögtön, amikor
megérkezik, vagy mikor beléptek a rendelőbe. És az oltás előtt!!! A gyereknek is az lesz a legjobb, ha hozzászokik, hogy érkezéskor van
egy kis "szoktatásos" időszak. Aklimatizálódjon a dokihoz.
Amúgy pedig az, hogy mennyire jó orvos nem igazán most derül ki. Nem az oltások után és alapján.
A tanáscairól: Még mindig jobb, hogyha ezt tanácsolja, mintha tápszert írt volna fel stb. Amúgy pedig én ittam tejet. A dokim pl. azt mondta
amikor 3 hónapos volt a gyerek, hogyha akarok adhatok neki gyümölcsöt. Nem akartam. A szénsavasról nem beszéltünk. De egyébként ezek a dolgok gyerekfüggőek. Szerintem NEM ATTÓL lesz egy gyerek tejallergiás, mert te tejet iszol. Pl. mi az elmúlt 1,5 évben nem eszünk tojást, mivel a nagyobbik gyerekem allergiás rá. Tehát a pici már a pocakban SEM kapott. AZóta sem, és mégis allergiás rá. PEdig mondom, soha nem kapott semmilyen formában.
Ha megnyugtat ne igyál tejet,ha megnyugtat ne igyál szénsavasat.
Én így a két gyerek alatt megtanultam, hogy mikor jó egy gyerek orvos.
Én is azt gondoltam a dokimról, hogy túlzottan laza. De -persze most már könnyű - rájöttem, hogy igaza van. Azt hiszem neki is köszönhetjük, hogy a két gyerekem tápszerek ide vagy oda, nem betegek. Mind a kettő csak 3 hónapos koráig kapott anyatejet.
De mégegyszer mielőtt orvost váltanál keress meg más hozzá tartozó anyukákat, hogy szakmailga milyen. MErt szerintem legalábbis legyen
egy kicsit szétszórt és laza a kúpok és az orrcsepp ügyében, de amikor igazán szüksges , akkor tudja amit tudnia kell. És ugyanez az
esetleges új orvos esetében is fontos.
Szóval, hidd el én megértelek, csak a tiédnél rosszabb orvosokból van több, sajnos.
TéKá,
én is megkérdeztem a dokinéninket, hogy mit adjak és ő mondta, hogy ez jó, és hogy csak mostanában írják rá, régen nem volt rajta, hogy 4 hónapos kortól adható. Újszülött kortól lehet nyugodtan adni. Ennek ellenére megkérdeztem még a gyógyszerészt is a gyógyszertárban és ő is ugyanezt mondta. És Dominak soha nem is volt semmi baja tőle. Úgyhogy tökéletesen igazad van TéKá, csak a szoptatás-mizéria miatt van rajta újabban a 4 hónapos kor megkötése.
Ezennel átjelentkezem ebbe a topicba, mint egy 3 hónapos kisfiú anyukája. Korábban nem volt itthon Internet elérésünk, így visszamenőleg sem tudtam nagyon olvasgatni, úgyhogy előre is bocsássátok meg nekem, ha "lerágott csont" kérdéseim lesznek.
Portáska: az én orvosom is állandóan a tehéntej ivásomon lovagol (meg mindenki), mindig megkérdezi, hogy iszok-e, mert Ábelnek van 1 pár kiütés az arcán (nem iszok, mellesleg, de Ábel már egyáltalán nem szopik és így a tejem már el is apadt). Eléggé kivagyok ezen a tehéntej mizérián, kicsit úgy érzem túl van lihegve a dolog. Azt senki nem kérdezi, hogy mi van a szójával, amiből ezek a hipo-hipo-hipo-allergén tápszerek készülnek, pedig az én férjem a szójára allergiás borzalmasan, és elvileg ez öröklődhet is, nem? A szénsavas dolgoktól még a kórházban eltiltottak minket, de azt nem is szeretem.
Tea: mi a Mecsek Baby teát isszuk, ami filteres és édeskömény+kamilla. Gondolom pont olyan jó a Hipp is, amit Sica mond, csak arra újabban ráírták, hogy csak 4 hónapos kortól, de gondolom ez most a szoptatási kampány miatt van, meg hogy állítólag semmilyen más folyadékra nincs szüksége az anyatej mellett, amit én nem támasztanék alá azért. Erre a Mecsek baby teára az van írva, hogy újszülöttkortól adható. De, mondom, és hiszem, hogy a Hipp is. És az intsant, ha jól tudom, Ugye, Sica? Szerintem annak köszönhető, hogy nem fáj a hasa és jókat pukázik, hogy ebből mindennap iszik 1 kicsit.
Annamama: igen hallottam már az LLL-ről és olvastam több kiadványukat, láttam a filmjüket. (Én nagyon készültem a szoptatásra és akartam is)Másfél azaz másfél sorban foglalkoznak a lapos mellbimbóval a szoptatási nehézségek között, ami kb úgy szól, hogy az nem akadálya a szoptatásnak, mert a gyerek azonnal , könnyen kifordítja. Hát az enyém nem tudta, és ennek tanúja a miskolci S. kórház összes csecsemősnővére, aki megpróbálta a szájába tuszkolni. Majd bimbóvédő, bömbölés, hasfájás az egésznapos levegőnyeléstől, amit a bimbóvédővel sikerült lenyelnie, mivel abba sem tudta beleszívni a bimbómat. Ennyit az LLL-ről. Tudom, hogy azt mondanák (mint ahogy mindenki), hogy erőltessem, forszírozzam stb. Hát én úgy döntöttem ez nekünk nem éri meg. Én láttam milyen volt a 1/2 órás cicizgetések után. Úgy éreztem ez csak negatív irányba tereli a mi anya-gyermek kapcsolatunkat. De ez az én véleményem és az én döntésem, természetesen.
Igazad van, részben. De ne higgyen velem kapcsolatba. Igazad van, kérdeznem kellett volna. De első gyereknél, első oltásnál a kezemben üvöltő gyerekkel, nos mea culpa, nem jutott eszembe, örültem, hogy talán meg tudom jegyezni a kúp nevét, amit mond. Egyébként nem tudtam. Viszont mikor délután a gyerek elkezdett üvölteni és láttam rajta, hogy fáj neki, akkor felhívtam a dokit és megkérdeztem, hogy akkor most adjam a kupot és mennyit.
Viszont ő volt az az orvos, aki azt mondta, hogy egy csepp tehéntejet se igyak. Hm, lehet hogy igaza van, azért meglepődtem rajta. Szerinte még szénsavasat is lehet inni. Tényleg a ti dokitok mit mond erre? Mond egyáltalán valamit?
Én nem cserélném le ezt a dokit a helyedben. Két okból: Egyik, igenis igaza van, abban, hogy egy orrcsepp esetében valóban nem annyira kardinális dolog, hogy utasításként közölje, adjál vagy nem. HA úgy érzed adhatsz. De ha nem, akkor nem muszáj. Van olyan gyógyszer, amivel kapcsolatosan közölni fogja, hogy ezt most muszáj!!!
A másik, hogy ha a kúppal kapcsolatban kérdésed van, akkor tedd fel. Ne várd el a dokitól feltétlenül, hogy gondolatolvasó legyen. Lehet, azt gondolta, már elmondta az adagolást.Emiatt dokit váltani felesleges.
Pláne ha homeopátiás irányultságú.
A mi dokink egyik jelmondata, és milyen igaza van benne, hogy a legfontosabb az anyai ösztön, és hogy érdemes rá hallgatni.
És ha már találtál olyan dokit, akivel - tápszer, homeopátia - sok mindenben egyetértesz, akkor hülyeség másikat keresni. Sokkal több a vacak orvos. És utána már ciki visszamenni.
Ja és mégegy, nem biztos, hogy a mézesmázos bűbáj orvos a jó orvos.
Az általad leírtak alapján ez a doki szakmailag jónak tűnik.
igen, rögtön az oltás után érdemes kúpot adni (kivéve a 2 hónapost), és ha nem este kapta és este lázas (38 felett), akkor újra kúp. De ezt írta le Neked Szilvásgombóc is :-)
Gondolkozom az orvosváltáson, de még határeset. Szimpatizál a homeopátiás gyógyszerekkel, ami nekem fontos. Meg mikor két hétig nem hízott Encsi, akkor sem erőltette a tápszert, mert hogy csak anyatejes a baba. Szóval most igazából pozitívan csalódtam benne, de már csak egy dobása van nálam. Remélem nem lesz vele gond, mert elég nehézkes már váltani, meg közel van a rendelője. De persze ennél fontosabb a babám egészsége, ugyhogy ha megint valami nem lesz szimpi a dokinénibe, akkor váltunk.
nem gondoltál orvos váltásra? Nekem sem az eredeti körzeti orvosom van, igaz kezdettől nem az.
Azt mondta, hogy míg 38 °C-os nem lesz a láza, addig csak mérjem, akkor viszont kúp (6 kg-ig csak felet), ha ennél is feljebb megy, akkor hűtőfürdő.
Köszi. Sajna az én dokim nem túl közlékeny. Amikor az előző oltást kapta, a két hónapost, akkor csak mondta a kúp nevét, de hogy mennyit, mikor, azt nem mondta. Amikor Encsi kicsit megfázott,akkor is azt mondta, ha gondolom, akkor csöpögtessek az orrába, ha nem, akkor nem. Jó, hogy úgyis én döntöm el, hogy mit csinálok. Dehát ő az orvos, mégis csak elvárnám, hogy mondja meg, hogy orvosi szempontból mit tegyek.
portáska: mi mikor hazamentünk, akkor az oltás után kb jó 1 órával adtunk Neki Germicid-C kúpot. 6 kg alatt fél kúpot csak. Utána este, lefekvéskor még egyet. Szerencsére, eddig egyik oltásnál sem lázasodott be :) A 3 és 4 hónapos oltást este 6 körül kapta, így csak 1 kúpot kapott, este, fürdetés után. Az oltás helyét is beborogattam mindig éjszakára, de csak az oltás után 2 órával, hogy ne szívja ki az anyagot, amit kapott.
Lekötés tippeket is köszönöm, sajna továbbra is csak a forgó-zenélő jön be ideig óráig.
Encsi még nem püföl, nem nyulkál. A bébiülésre rakott logo bigyok se, pedig azok egész közel voltak hozzá.
Sajna még nem nyulkál :o(( Addig míg ez6t elkezdi, marad a sétálgatás.
Viszont a ruhapelus arcon való simítása ma hosszabb ideig lekötötte :o) Talán ezt már máskor is élvezni fogja.
Mi két hét múlva kajuk a három honapos oltást.
Ti melyik lázcsillapító kúpot adtátok a kocsoknek mikor belázasodtak az oltástól?
Andrea-r: kisLackó is megkapta az oltást, nagyon sírt szegény (olyan hangon, ahogy máskor sosem), előtte vígan elvolt. Utána úgy nézett rám, hogy "anya, hát ezt miért engedted?" kész voltam a párommal együtt. Hála az Égnek se láz, se semmi :) Rossz lehet, hogy nem vagy elégedett a dokiddal. Én csak a védőnőmmel, szerencsére a dokim nagyon jó :)
portáska: nekem nagyon bevált, hogy a kocsiülésre akasztottam fel csörgőt, színes kendőt, macikat, stb, és azokat ütögette, nézegette. Van egy olyan műanyag babakönyve is, azt előszeretettel rágja. A kiságyban volt Neki is az a forgó-zenélő valami, az is eléggé bejött, de már csak a zenéjét szereti.
Cincóka: nagyon aranyos Máté!! :)
si: megvarrtuk, nagyon köszi a szabásmintát :)
Nekem is csütörtökön gond vokt a tejjel, egész nap szédültem is, sikerült egy röpke ájulást is megélnem. Utána meg mikor laktoherbet csináltam, szétdurrant a kancsó, amiben évek óta készül a tea, szépen le is forráztam a lábam.. de hamar gyógyult, már csak 1 nagy hólyag van rajt, persze ott, ahol a szandál pántja.
Köszi a tea tippeket. Ma Encsi nagyon nyűgös volt ezért gondoltam rá, hogy probálok inni adni neki, de nem adtam, mert szopni se akart :o(
Illetve.... most jövök rá, hogy pár kortyot azért ivott, aztán abbahagyta és sirt..... hogy milyen hülye vagyok. Akkor viszint pont szonjas volt, ugye? hisz az első kortyok a tejecskénél pont a szomjoltást eredményezik.....
Erősitsetek meg kérlek, hogy most akkor valószínüleg melege volt és szomjas volt? De végülis folyamatosan sírt, ha kapott tejcsit, ha nem.....
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
De nehéz anyának lenni. Bezzeg párom elmenekült és inkább bevásárolt.....
Kedves Sica!
Tudom, hogy jót akartál a cumival, nehogy magadra vedd, hogy nekünk nem jött be! Aranyos vagy, hogy segítettél.
Márkó-bébi!
Nem tudom, hogy egy körzetben vagyunk-e, de az eddig látott-olvasott-hallott dolgokból azt hiszem, hogy az orvos-védődnő helyzet nagyon sok helyen rossz, vagyis nagyon sok szülő nincs megelégedve. Ez azért elég gáz.
Portáska!
Az én babácskám nem nagyon iszik, csak ha tényleg melege van. Két dolgot próbáltam: kamilla tea, vagy felforralt víz néhány csepp citromlével. Ha iszik, ez utóbbit inkább megissza.
A feleségem a meglepő módon Gyer(m)ek tea néven forgalmazott, ha jól emlékszem Lipton (esetleg Twinings) márkájú teát szokta "beletölteni" a srácokba. Már csak azért is, mert neki is ízlik.
A nevében (meg a márkában) azért vagyok bizonytalan, mert innen (az USA-ból) nem látok el a budapesti konyhapolcig. De elvben ennyiből is megtalálható. A CBA láncban szokott lenni a többiekben ritkábban.
A dolog egyébként ritkán történik meg, mert inkább szoptatni szokott, de kánikulai nyárban előfordult.
schgy
Portáska,
bár itt sokan nem szeretik adni a babának, de mi a HIPP instant teáit adtuk már 3 hetes korától. Azért kezdtük el, mert egyrészt hasfájós volt és ezt a fajta édesköményt és kamillát kapta, másrészt nyár volt és én úgy ítéltem meg, hogy kell a tejcsi mellett neki folyadék. Imádta és nem szokott le a szopásról sem. Aztán később áttértünk a vízre és a gyümölcslevekre.
nekünk Peg Perego Amico Sherpa babakocsink van. Tényleg nem lehet teljesen vizszintesre dönteni, de nekünk kezdetektől ez volt. (mert könnyű, mert könnyű összecsukni, és mert jó minőségű).
Mi nagyon az elején beletettük a hordozót, de már kb. 6 hetes korától belefektettem. Nyári baba volt Borka, úgyhogy nem kellett igazi mélykocsi, és mivel a babakocsiban mindig háton aludt ez jó volt. Egy korszak volt, úgy 6-7 hónapos kora körül, amikor nem szerettük, mert elég széles a karimája, és oldalra nem látott Borka, meg nem teljesen függőleges az ülő állapota.
Gratulalok Domonkoshoz! Nekem karikas hordozokendom van, nagyon sokat segitett az elso hetekben, de meg most is aktivan hasznalom (most 8.5 honapos a lanyom). Csak ajanlani tudom! Az elejen kicsit meg kell tanulni hasznalni, de utana mar nagyon hasznos.
A mi Plico Matic kocsink eléggé vizszintesre döntheto és a két és fél hónapos gyerkoc már nem is akart totál vizszintben lenni, az enyhe lejtos állás teccett neki:-) Igaz, csak egy irányból tolható, de nem sok anyukát láttam, aki maga felé forditotta volna a babát, mégha állitható is a tolókar, mert csak a drága modelleknél bolygósitható mindegyik kerék és szembe forditva valahogy nagyobb is a kocsi, nehezebb vele ide-oda bejutni. Persze biztosan van, akinek nagyon fontos a szembeforditás lehetosége. A pofikára süto napot jól lehet árnyékolni egy selyemkendo kocsira csiptetésével, az én fiam imád játszani kukucsot a kendocskével.
Cinc.
Az általad leírt paraméterek mellett egyértelműen a kendő a legjobb (minimális helyigény, egyszerre két gyerekkel való közlekedés), de majd biztos lesz olyan, aki konkrétabbat is tud mondani.
schgy
Hosszas szunet utan ismet aktiv topic-tagok szeretnenk lenni, mivel 2001.06.01-en megszuletett 20 honapos Luca lanyom kisoccse, Domonkos.
Domonkos eppen ma 2 hetes, gyonyoru baba, es almodni sem lehetne nala jobbat(lehet, hogy egy ici-picit elfogult vagyok?)
Eszik, alszik, es ha ebren van, mindig mosolyogva ismerkedik a vilaggal. Alvas kozben nem igazan lehet kihozni a sodrabol, nyugodtan huzza a lobort, mikozben Luca randalirozik mellette. Szerencsere eddig a szoptatassal sincs gond(a lanyom iszonyu rossz evo volt)
Luca "viszonylag" jol viseli Domonkos erkezeset, de neha(?) nagyon nehez vele. Piglet mar igert nehany tanacsot ezugyben, remenykedve varjuk.
A testverhaborun kivul meg egy problemank van, megpedig a babakocsi.
Mivel eleg kicsi autonk van, megkisebb csomagtartoval, de azert nehanap ki szeretnenk itthonrol mozdulni, a testverbabakocsi vasarlasrol lemondtunk. Igen am, de az eddig hasznalt lapra csukhato babakocsi, sem fer be az autonk csomagtartojaba(eddig Lucus mellett szallitottuk, de ott most en ulok, Domi pedig elol). Lucusnak van esernyokocsija is, es emelle meg egy esernyore csukhato elferne, de nem igazan talaltam olyat, ami egy ujszulottnek megfelelne.
A Peg-Perego Pliko (Matic v Sherpa) elvileg tetszene, de nem lehet oket teljesen visszintesre donteni, es csak egy iranyban tolhatok. Szerintetek az ilyen babakocsik, hany honapos kortol jok? Nem ismertek veletlenul olyan kocsit ,ami ujszulott kortol hasznalhato es esernyore csukhato? (Bebihordozonk mar van, ugyhogy az olyan babakocsik eleve kilove)
A babahordozo kendokrol mi a velemenyetek? Talaltam egy helyett(http://www.uti.hu/~robinson/bolt/magsite/bframe-0.htm), ahol ilyen kendoket arulnak(Nandu), van kotozos es karikas kendo, nem hasznalt valamelyikotok ilyet? Melyiket kenyelmesebb hasznalni?
Bocsi a hosszusagert es a sok kerdesert, a valaszokat elore is koszonom, sziasztok
Si, javaslom, hogy nézd meg az amerikai babakocsiboltban (a sárga dombháznál) az utazóágyat. Mi most voltunk ott, és szuper a kínálatuk, még szuperebb árakon!!! Tuti, hogy láttam egészen jó utazóágyat is, de a részleteket nem tudom. (Sajnos nem tudtam sort keríteni a találkozóra, mert vizsgára készültünk. De a nyáron még fogunk lemenni!)