Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2013.03.03 0 0 40840

En is hetvegen sutok, bar valamennyi kenyeret eszunk hetkozben is, foleg reggelire.

 

Meglatjuk mi lesz a jovo hetvegen :))

Előzmény: krizsi_l (40838)
krizsi_l Creative Commons License 2013.03.03 0 0 40839

Az a kicsi élesztő inkább csak a magunk megnyugtatására jó. A kevés élesztővel készülő dnk-ba is több kerül, pedig az 12 órát kel.

Előzmény: ZsuR (40836)
krizsi_l Creative Commons License 2013.03.03 0 0 40838

Mint említettem az én kovászom is gyengélkedik. Még egy hetet adok neki. Hétvégére szoktam csak sütni, hétközben ritkán eszünk kenyeret. Pénteken elől megy vagy marad. Kb egy hónapja adta a legjobb kenyereket.

Előzmény: ZsuR (40837)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.03 0 0 40837

Szoval... ez sem lett olyan mint az elso ketto-harom kenyer.  Azokat mindig az uj  kovasszal csinaltam - most kidobtam a regit es kezdek egy ujat... kovetem a receptet. 

 

Nem rossz, eheto, de... nem az a csodalatos iz amit vartam.

ZsuR Creative Commons License 2013.03.02 0 0 40836

Halas koszonetem... most kezdtem merni a kovaszt, mert sikerul hetrol hetre elrakni a felet... en cseszevel merek, es potolom amit kiveszek.  

 

A receptem amit hasznalok, friss kovaszt ir - 12-15 oras erleles - es kis elesztovel indit.  Most mar nem teszek hozza elesztot...  

 

A kenyerbe szinten ir kicsi elesztot, es bizony sokkal lassabban kel meg.  Most csinalok egy kenyeret, es abba megint tettem elesztot - fel kiskanalnyit - remelem hamarabb kel meg.

 

Van egy ujabb fajta lisztem, teljes kiorlesu, a hat cseszebol 2 az lett.

 

Ki fogom merni a te liszt mennyisegedet...cseszekben.

 

Itt a receptem:

2 1/2 csesze meleg viz (egy csesze 2.3 dl)

6 csesze liszt (6 cup [US] = 0.75 kilogram)

1 1/2 kanal so

 

Nekem is nehezen kelt meg az elozo... ma is csinaltam egyet, es alig akar megkelni.  Nem tettem kicsi elesztot a liszthez... 

 

Bekevertem meg egyet, es abba tettem.  Ha megkel a masik is, legfeljebb lefagyasztok szeletelt kenyeret... multkor is azt tettem, es nagyon jol jott!!!

 

Szoval... drukkolj, hogy szepen megkeljen!!! :))

Előzmény: krizsi_l (40835)
krizsi_l Creative Commons License 2013.03.02 0 0 40835

Körülbelül le, de pontosítva:

20 dkg kovász

20 dkg finomliszt

20 dkg kenyérliszt

2,5 tk só

2,5 tk cukor

kb 2,5 dl langyos víz

 

A víz mennyiségét nem tudom pontosan megadni, mivel a kovászom nem mindig egyformán vizes. Kellemesen lágy tészta legyen.

Annyit csalok, hogy teszek hozzá egy teáskanálnyi darab friss élesztőt. Nem hiszem, hogy ér valamit, inkább csak a magam megnyugtatására :).

 

Kelesztem duplájára, ez kb egy óra. Visszadagasztom, megy a fedett jénaiba. Után kelesztem, kb 15-20 perc, ekkor már nem kel duplájára. A jénai aljába sütőpapírt teszek, különben bele ragad.

 

Sütés ahogy írtam: Feltekerem 200 fokra, addig így hagyom a beállítást amíg el nem éri ezt a sütő hőmérséklete, ezután letekerem 170-180fokra és sütöm még 30-40 percet fedővel. A fedőt leveszem, 200 fokon kicsit pirítok a tetején, mivel ez a fedő alatt nem sül szépre.

 

Ennyi.

 

Kár volt a múltkor berakni azt a képet, a kovászom kezd ellenszegülni. Eddig nagyon szépen dolgozott, most nagyon keservesen kel. Egy óra alatt talán másfélszerese, nem is lesz olyan szép, jó mint amit fotóztam.

 

 

Előzmény: ZsuR (40834)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.02 0 0 40834

Enne a receptjet mar leirtad?  Mert ha nem.. leirnad? :))

Előzmény: krizsi_l (40826)
monyesz Creative Commons License 2013.03.02 0 0 40833

Alkalmasint vidéki vásárokon árulnak ilyet.

Előzmény: Tibeth (40830)
Jahno Creative Commons License 2013.03.01 0 0 40832

Ahonnan a kép származik?

 

http://www.kemencebolt.hu/hu/products/show/88

Előzmény: Tibeth (40830)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.01 0 0 40831

Sajnos nem... Nagymama szerint a ciganyok vajtak ki oket, es jottek arulni.  Soha nem sikerult magamnak sem venni egyet - kerni meg nem mertem tole, pedig lehet adott volna egyet.

Előzmény: Tibeth (40830)
Tibeth Creative Commons License 2013.03.01 0 0 40830

Tudja valaki a felső jobbot hol lehetne beszerezni?

Előzmény: ZsuR (40822)
Hencás Creative Commons License 2013.02.27 0 0 40829

Szia!

 

Én is most jutottam hozzá egy ilyen géphez....és még ismerkedek vele....nagyon jónak tűnik a két recepted! Csak azt nem tudom, hogy hanyas programon sütötted őket? 

Előzmény: Tomi7711 (40751)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.26 0 0 40828

...csodalatos...

Előzmény: krizsi_l (40827)
krizsi_l Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40827

 

 

Meg kellett kóstolni :)

Előzmény: krizsi_l (40826)
krizsi_l Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40826

Akkor most mutatok egy nekem tetsző kenyeret. Az imént sült ki :)

Előzmény: krizsi_l (40808)
krizsi_l Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40825

Azt a kisteknőt kihagytad aminek a hátulján disznóvágáskor a belet kaparták :)

Előzmény: ke_fe (40823)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40824

Igen.  Az en nagymamanak csak mosoteknoje volt, nyaron abban szoktunk furdeni az udvaron :))

Előzmény: ke_fe (40823)
ke_fe Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40823

Volt forrazotekno. Ez volt a legnagyobb. Kb ember magassagnyi hossza volt.

Volt husostekno.  Ebben kevertek meg a kolbaszhust, a hurkat. Kesobb ebben is soztak.

Volt kistekno. Ebben keszult a disznosajt, a vereshurka. Ezt sokszor a nagyvajling helyettesitette.

 

Volt dagasztotekno kenyersuteshez.

 

Volt mosotekno. Ez vagy deszkabol acsolt, vagy onbadogbol forrasztott volt.

Es a kioregedett mosoteknobol csinaltak vacsolo-teknot.

Előzmény: ZsuR (40822)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40822

Ilyen volt:

 

Es disznovagaskor is ilyent hasznaltak:

Előzmény: ZsuR (40821)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40821

Ferjem nagymamajat 75-80 eves koraban ismertem meg - es akkor meg maga dagasztotta a kenyeret, ahogy te is mondod, egy hetre...

Volt a hazban bubos kemencejuk, ott sutotte.  Nem emlekszem ra, mennyit, csak azt tudom, hogy hatalmas kenyer volt!!!  A dagasztast egy fa teknoben csinalta, ami egy darab fabol volt kifaragva... de tetszettek nekem az ilyen teknok... volt nekik kisebb is, egy darab fabol faragott.  

Előzmény: krizsi_l (40820)
krizsi_l Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40820

Nagyanyám este krumplit főzött, kovászt készített a fateknőbe, belenyomta a krumplit. Másnap hajnalban megdagasztotta az egy hétre való kenyerünket. Megkelt, szétosztotta 3 adagba. Egy szakajtó kelt tészta a fején, kettő a két kezében, és ballagott a szomszéd utcában lakó pékhez, aki fa fűtésű kemencéjében kisütötte. Sok éven át.

Ezt a liszt nem olyan volt dumát tőle hallottam először :)

Előzmény: GPF (40816)
monyesz Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40819

A durumbúzáva pár éve volt egy botrány, bizonyos gombafertőzés okán méreganyag került a lisztbe, és asszem egy kisgyerek ebbe bele is halt. Akkor mintha az összes durumbúzát megsemmisítették volna emiatt, és talán innen ered a hiány.

Előzmény: krizsi_l (40810)
monyesz Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40818

A liszt, mint sok élelmiszeripari termék, nagyon érzékeny. Páratartalom, levegővel való érintkezési idő, hőmérséklet, mind hatással van rá. A liszt is romlik idővel, legjobb lenne egy otthoni malombam (létetik ilyen ugyebár) őrölni a kenyérhez valót!

Kaptam 1x friss tönköly őrleményt, annak tényleg volt egy diós jellegű illata, ellenben a boltinak már nem, az már 'kilevegőzött'.

Előzmény: GPF (40816)
monyesz Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40817

Amit amúgy hamutartalomnak is hívnak, mert a mérés során elégetik a lisztet, és a visszamardt hamu mennyiségéből következtetnek a 'héjtartalomra'.

Előzmény: GPF (40814)
GPF Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40816

Ettől eltekintve tetszett az idézet.

Bár néha én is szoktam a lisztet hibáztatni az elszúrt kenyerem után, de azért belül érzem, hogy inkább én vagyok a hunyó.

Előzmény: krizsi_l (40815)
krizsi_l Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40815

Akkor döbbenhetünk rá mennyi hülyeséget hordanak össze a "média munkások" mikor általunk részleteiben is ismert területről jelenik meg valami.

Előzmény: GPF (40814)
GPF Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40814

Valószínűleg nem Miklós Mihály mond ilyeneket... Gondolom az "újságíró" volt a szokásosan precíz.

 

A BL55-ös és a 80-as vagy a 112-es között nem az őrlés finomságában van a különbség. Hanem a héjtartalmukban.

Előzmény: krizsi_l (40813)
krizsi_l Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40813

Megvan, az oldal legalján:

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20121128-marmorstein-pekseg-miklos-mihaly-interju.html

 

"Azokkal a lisztekkel, amiket bármelyik boltban kapni, lehet kenyeret sütni, ezt tapasztalatból mondom. Azok a lisztek, amiket a boltokban kapunk, nem a legrosszabb minőségű lisztek, azokat ugyanis általában a pékipar felszívja a saját kenyereihez. A bolti lisztekkel az a legnagyobb baj, hogy BL 55-ös lisztek, tehát túl finomra vannak őrölve. Ha valaki szeretne jobbat, keressen egy malmot, és onnan vegyen BL 80-as vagy 112-es lisztet. Ennél több nem kell egy otthon sütött jó kenyérhez."

 

Azért a kovász sem árt meg :)

Előzmény: monyesz (40809)
ZsuR Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40812

A mostani kenyerem nem lett a legjobb.  Valami oknal fogva magasabb homersekleten sutottem, es persze ... szoval ujrazok :))

Előzmény: monyesz (40807)
krizsi_l Creative Commons License 2013.02.25 0 0 40811

oops a videó linkje lemaradt:

http://index.hu/video/?s=tag:marmorstein

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!