Az algebrát a nyugati matematikusok vízszintesen írják . A távol-keleten eredetileg függőlegesen írtak szövegeket . Ha ezt a távol-keleti függőleges írást a nyugati algebrára alkalmazzuk, akkor egy egészen másik elképesztő világa tárul fel az algebrának ! Természetesen készítettem hozzá programot is .
Egy szöveges matematikai feladatot adok neked: A múltkor nem tudta megoldani a "Ha kilenc kályhában öt és fél nap alatt tizenkét köbméter bükkfa ég el – mennyi nap alatt ég el tizenkét kályhában kilenc köbméter bükkfa?" feladatot.
ChatGPT
Ez a feladvány egy egyszerű arányossági probléma, amit a következőképpen lehet megoldani:
Először is, az arányossági összefüggést kell felírnunk a kályhák száma, az égett fa mennyisége és az eltelt napok között:
kaˊlyhaˊk szaˊmanapok szaˊma=eˊgett fa mennyiseˊge1napok szaˊmakaˊlyhaˊk szaˊma=1eˊgett fa mennyiseˊge
Majd behelyettesítjük az ismert értékeket:
9�=125,5x9=5,512
Most keresünk egy olyan �x értéket, ami megoldja ezt az egyenletet.
9�=125,5x9=5,512
Első lépésben szorozzuk meg mindkét oldalt �x-tel:
9=125,5⋅�9=5,512⋅x
Ezután osszuk el mindkét oldalt 125,55,512-tel:
�=9125,5x=5,5129
Most számoljuk ki az értéket:
�=9⋅5,512x=129⋅5,5
�=49,512x=1249,5
�=4,125x=4,125
Tehát a válasz: �=4,125x=4,125 nap.
Ez azt jelenti, hogy 4,125 nap alatt ég el 12 kályhában kilenc köbméter bükkfa.
Nem hinném, hogy a ChatGPT matek kompatibilis. A múltkor nem tudta megoldani a "Ha kilenc kályhában öt és fél nap alatt tizenkét köbméter bükkfa ég el – mennyi nap alatt ég el tizenkét kályhában kilenc köbméter bükkfa?" feladatot.
Nem is tudom, de nekem ordít a "mi a gyakorlati haszna?" kérdés megválaszolásának hiánya. Egy "nem tudom", vagy "és egy csecsemőnek?" vagy egy "egyszer ezt még megadóztatják" válasz is megfelelne. Vagy simán "semmi".
Az alapvető függőleges algebrámnak több kiterjesztései, vagy ha úgy jobban tetszik alternatívái, ill. variációi lehetségesek . Ezek egyenként mind nagyon érdekesek, csak 1 db programozó "zseni" nem elég hozzájuk . A ráérősek foglalkozhatnának velük, hiszen csak keveset kell a forráskódhoz hozzáadni és módosítani ahhoz, hogy sok kiterjesztést elérhetővé tegyünk . Nekem pillanatnyilag nincs rájuk időm, hiszen nincsenek asszisztenseim .
I. A legegyszerűbb pszeudokódolás, ha a pszeudokódos funkciót a végrehajtható funkció alá tesszük két komment jel közé ! ♥ - például :
II. De megadhatjuk a pszeudokódot változóhoz rögzítve is, valahogyan így :
III. De magán az operátor8() funkción belül is megadhatjuk :
IV. És persze megadhatjuk a futtatható és a pszeudokódot 2 db külön fájlban is !
» Az alternatív kódolás ! : vagyis az ℵ alef és az ⅋ evali jel "beállításai" .
Az operátor szimbólumok után lehet beállításokat felsorolni . És de az ℵ alef és az ⅋ evali jelek után is lehet beállításokat tenni . Az ⅋ evali jelek után alapértelmezésként a JavaScript kerül, de egyébként bármilyen más elsősorban imperatív programnyelv neve kerülhet valamilyen alakban . Az ℵ alef jel után pedig a függőleges algebra más-más lehetséges rendszerű szintaktikájának a megnevezése kerül, mint lehetséges beállítások . Tehát amikor az ℵ alef jelre esett a választásom, akkor épen ezért eset rá a választásom, mert a végtelen halmazok esetében is ez az ℵ alef a különféle végtelenek típusait jelöli ki . Persze az alapértelmezett beállítások jeleit opcionálisan el lehet hagyni .
Az algebrát a nyugati matematikusok vízszintesen írják . A távol-keleten eredetileg függőlegesen írtak szövegeket . Ha ezt a távol-keleti függőleges írást a nyugati algebrára alkalmazzuk, akkor egy egészen másik elképesztő világa tárul fel az algebrának ! Természetesen készítettem hozzá programot is .
A vízszintes algebrában a műveleteit és értékeit vízszintesen soroljuk fel . A függőleges algebrában a műveleteit és értékeit függőlegesen soroljuk fel . A kortárs programozásban alkalmazott vízszintes algebrában a stringeket magyarul karakterláncokat idézőjeleket határoljuk, vagyis kezdjük és zárjuk le . Az én új programozásomban alkalmazott függőleges algebrámban a stringjeimet nem határoljuk se idézőjelekkel se más jelekkel .
A vízszintes algebrában a stringeket a hagyományos & társulás jellel fűzzük össze, ellenben a függőleges algebrámban a stringeket a ₰ villás társulásjellel fűzzük össze .
például:
"abcd" & "efgh" & "ijkl"
<=>
abcd
₰
efgh
₰
ijkl
-.-
abcdefghijkl
Továbbá a vízszintes algebrában a műveleteinek funkcióját nem írjuk ki, ellenben a függőleges algebrámban a függőleges algebra műveleteinek funkcióját kiírjuk . Pontosabban ha akarjuk, akkor kiírjuk, ha meg nem akarjuk kiírni, akkor a forráskódjában is elrejthetjük .
A függőleges algebrámban a kiírt forráskód textjét és a szintén kiírt függőleges algebra kód textjét a fordított társulásjellel ⅋ fűzzük össze . Ez a weblapom nem tudja megjeleníteni ezt a " ⅋ ⅋ " karaktert, de ez senkit ne zavarjon, mert ha más nem, akkor a " Segoe UI Symbol " betűtípus biztosan megtudj jeleníteni nektek is !