Keresés

Részletes keresés

Dr. Johann Herrgelltborda Creative Commons License 2022.10.10 -1 4 13

Az önnullázás egészségtelen.

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -1 3 11

A politikai keretek átalakulása, illetve folyamatos változása elmélyítette a keleti szláv régiók között már meglévő különbségeket. A tatár hatás közvetlenül a Moszkvai Rusz és a belőle létrejövő Oroszországban jutott kifejezésre. Közvetve persze a Rusz nyugati területeit is érintette, hiszen a tatárokkal való küzdelem több évszázad konstans tényezője maradt. A későbbi Ukrajna területét alkotó lengyel–litván uralom alatti részek azáltal, hogy egy nagyobb politikai egység részévé váltak, számos olyan változáson is keresztülmentek, amelyek elsősorban ezeket az államokat érintették. Az impulzusok köre széles volt: a gazdaság és társadalom struktúrájától kezdve a nyelvi–kulturális szféráig. Végeredményben mindezek adaptációja és ötvöződése a korábbi keleti szláv gyökerekkel eredményezte azt, hogy a keleti szláv csoport végérvényesen több részre szakadt, és megjelent a belorusz és kisorosz (ukrán) identitás.

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -2 3 10

Az ukránoknál a „kisorosz” elnevezés a 19. századig élt, akkor kezdte felváltani az „ukrán”. Az „Ukrajna” mint területi megjelölés már a 13. századtól kezdve kimutatható a szónak eredeti, „határvidék” jelentésében. A „határvidék” státusz időről időre más-más területekre volt értendő, és egyáltalán nem kötődött stabilan egy meghatározott földrajzi térséghez. „Ukrajná”-nak nevezték a halicsi fejedelemség és a litvánok közötti „határsávot” éppúgy, mint a Russia Minor és a tatárok közötti ütközőzónát. Ez utóbbi különösen sokat változott. Legautentikusabbnak a források szóhasználatát tekintjük, és alkalmazzuk minden egyes korszak esetében.

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -13 1 9

Es a nemzet (ethnie) az nem egyenlö egy birodalommal.

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -14 2 8

Itt egy most krealt babakocsival ne generalj legyszives egy fantomvitat, helyette olvass ha az idöd megengedi, peldaul ezt a tartalmat, ebben a kontextusban vannak  az eddig irottak >

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162683671&t=9251629

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -3 5 7

De ukran sem. Az ukran nemzet elso emlitese 1700 korul van

Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -14 1 6

Igen, a vilagi hatalmat igy hivtak hogy orosz birodalom

A területen a keresztenyseg felvetelenek az idejeben nem volt semmifele "orosz birodalom".

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -2 4 5

mert ilyen esetben egy területen volt vilagi hatalom is, valamint velelmezem (mert reszletes ismeretem ebben a vonatkozasban nincs),

Igen, a vilagi hatalmat igy hivtak hogy orosz birodalom

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -14 0 4

Kezdetnek, kiindulasnak probaltam összeszedni (azt is bekalkulalva, hogy a hatalom gyakorlasa nem mindig jelent azonosat az un allammal/vagy a hatalom gyakorlasa mikor jelent azonosat az allammal), hogy a mai Ukrajna allam területen - vagy annak egy reszen - mikor es kik is gyakoroltak a hatalmat, velelmezem hogy a sorolas nem teljeskörü, …

A mikor es kik gyakoroltak a területen a hatalmat kerdesre adando valaszt kicsit bonyolitja a közepkorban a területen felvett keresztenyseg, mert ilyen esetben egy területen volt vilagi hatalom is, valamint velelmezem (mert reszletes ismeretem ebben a vonatkozasban nincs), hogy a területen az epitett egyhazi epületek-es birtokok es a kereszteny egyhaz tagjai vonatkozasaban az egyhaznak az igazgatasa/iranyitasa ala tartoztak az emlitettek, tehat de jure nem a vilagi hatalomgyakorlas területe volt.

Es nekem arra sincs konkret ismeretem, hogy az erinett földrajzi területen valoban a mindenkori vilagi uralkodo rendelkezett-e a közepkorban mar szokasos un piaci-jogokkal, a penzveresi jogok kizarolagossagaval, vagy a legeltetesi jogok kit illettek meg, es a cehek elelnörzesi joga hol volt.

Ezeket ^ is figyelembe veve en momentan - konkret ismeret hianyaban - nemigen tudom megmondani egyertelmüen, hogy a területen mikor ki melyik uralmat gyakorolta.

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -15 3 3

Keretik a topikban a napi politika mellözese.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (2)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -15 4 1

Kezdetnek, kiindulasnak probaltam összeszedni (azt is bekalkulalva, hogy a hatalom gyakorlasa nem mindig jelent azonosat az un allammal/vagy a hatalom gyakorlasa mikor jelent azonosat az allammal), hogy a mai Ukrajna allam területen - vagy annak egy reszen - mikor es kik is gyakoroltak a hatalmat, velelmezem hogy a sorolas nem teljeskörü, vagy esetekben tevedtem is:

Okorban:

- szkitak, görögök (a Krimen pl), a boszporuszi birodalom, keleti gotok, hunok, (proto)bulgarok;

Közepkortol:

- kazarok, Kiewi Rus, Genua (a Krimen es az Azowi Tengernel), Arany Horda, Krim-Kansag, Nogaji Horda, litvanok (kesöbb Lengyel-Litvan unio < personal majd realunio);

Ujkortol:

- kozak-hetmanat, Oszman Birodalom, Lengyel(kiralysag)-Litvan (nagyhercegseg) unio, Moszkvai Nagyhercegseg (kesöbb Orosz Csaszarsag/carsag < sicc!), Ausztria;

(törtenelmi) Modern-tol:

- Orosz Birodalom, Ausztria-Magyarorszag, az 1. Vh vegen polgarhaboru (itt az un Ukran Nepköztarsasag konkuralt az ukrajnai területen levö bolsevikokkal), Lengyelorszag (Lemberg), Romania, Csehszlovakia, a 2. Vh alatt a nemet megszallas alatt az un Reichkommissariat Ukraine, Szovjetunio, majd 1991.-ben a mai Ukrajna kinyilvanitotta a SU-tol valo függetlenseget, önallo souveren allamisagat.

Talan meg ki lehetne egesziteni ezt ^ a mai Ukrajna allam területen korabban letezö kis resz-hercegsegekkel (pl Csernihiv?, Halics, Galicia-Volhiniai /Volinyi terület) , vagy a kozakoknak a területeit kellene meg itt talan pontositani, a besenyökkel es kipcsakokkal is nagy valoszinüseggel lehet kiegeszites, de ezen a teren nekem ismeret hianyossagom van, igy inkabb a magam reszeröl maradnek az emlitetteknel, habar a reszleteknek hasonlo sulyuk van mint az altalam konkretan emlietteknek, de a nagyvonalakon kivül itt mint mar irtam nekem ismeret-hianyom van.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -16 4 0

A nullazok most nincsenek itt, igy ----------------------

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -16 6 topiknyitó

Meglepetessel lattam, hogy Ukrajna allamnak – es az ukran ethienek mely az allam nevet is adja - a törtenelmevel kapcsolatban nincs topik, igy ez a topik ennek a hianyossagnak a potlasara szolgal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!