Keresés

Részletes keresés

merigazoi Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4460

téves ez a megközelítés.

eredetileg ou és öü volt a kiejtés.

a meg se az eredeti, az már egy későbbi változat (amely talán a türkökkel közösen alakult ki).

az eredetileg umm- volt, a szlávban u- maradt, germánban um- (és an-),  oszétban a-.

Előzmény: Igazság80 (4458)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4459

De  semelyik  U  kezdetű  szavunk kezdőhangja  nem cserélhető fel V-re,  mert  akkor az alábbi  baromságok születnének meg :

ÚT-----VT          ÚJ----VJ         ÚR ---VR           ÚGY-----VGY          UN--VN          ha második hang az U  akkor:

KÚT---KVT  ----  van ennek bármi értelme?.))  kimondhatatlan ökörség.     SÚLY---SVLY          HÚZ---HVZ

JUH---JVH            BÚG-----BVG   ----- azért búg  mert  BÚÚÚÚÚ  én nem Vinnyog.     

DÚS---DWS  -----  sok értelme tényleg.))...

Előzmény: Igazság80 (4458)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4458

Engem nem érdekel az elszigetelt rontott beszéd,  nehogy már  a az elcsúfított tapló  közlésmódot tekintsük már az etalonnak. Az egy  eltérés.  Az egy igénytelen  megnyilvánulási forma ha a  MEGLOCSOL  helyett  MELLOCSOL  mond valaki, mert  a szóban valójában a  MEG kulcsfontosságú elem,  egy  fontos gyökszó  változik meg ezzel.  Főleg ha MÖLLOCSOL  mondja, akkor már a kezdőszó gyakorlatilag felismerhetetlenné válik.

Márpedig a MEG  szó az MEG  és nem MŐŐŐ,  ez egy elcseszett  hablatyolás mindössze.  A valós szó megcsúfolása és  lealjasítása  ,  annak primitív  együgyű és önkényes  elváltoztatása.

És  ez tetszik vagy sem,  egy elgányolt  szövegelése a  valódi szónak  esetünkben.  

Egyébként meg ha a palóc  helytelenül  ŐU  ejti ki a simán csak Ő  hangot,  akkor sem a V  hangot mondja ki,  tehát  ezzel semmiféle  átjárást nem igazolsz az   U  és  V közt,  ami persze  eleve képtelenség. 

Képtelenség mert  eleve  hallásban is élesen elkülönülő hangok.   Meg  nehogy már egy  magánhangzót  mossunk össze egy mássalhangzóval.   A  V  hang az F hangnak a  zöngés párja  és ajakhang,  ha  bárki ezt a magánhangzó  U-val  egyezőnek  akarja kamuzni,   akkor  nekem azzal  a személlyel nincs dolgom a nyelv területén,  mert ez akkora  marhaság hogy  minimálisan sem lehet komolyan venni  az ilyet.

Ez két totál különböző, füllel is egyértelműen   megkülönböztethető  hangok,  még csak összekeverni sem lehet őket,  a V  az F  rokona közvetlenül,  mássalhangzók  mind a ketten.  Az U  meg magánhangzó  szerintem.))...

Előzmény: kitadimanta (4457)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4457

"Nem  a tájnyelv  az etalon vagy a minta,"

Ezt senki nem állította.

"az  mindig eltérés az eredetitől, és többféle kiejtésű  tájnyelv is van.."

Mi az, hogy eredeti? Ki dönti el két, nagyon hasonló nyelvről, melyik az eredeti?

A tájnyelv éppúgy (lehet) eredeti, mint az, amelyiket etalonnak nyilvánítanak. Végül is mitől lesz egy nyelv etalon? Attól, hogy annak nevezik, mert azt beszéli a többség. Már, ha többségről beszélhetünk... Hiszen a sok tájnyelv együtt simán lehet többségben és az etalonnak kikiáltott valójában éppúgy tekinthető tájnyelvnek.

Senki nem tudja megmondani, hogy egy nyelv, vagy annak változata milyen régi. Valójában minden nyelv visszavezethető a hangokig, ami ténylegesen eredetinek tekinthető.

"Ráadásul  nincsenek  ma sem ilyen szavaink,  hiába beszélsz  mellé."

Ma is vannak, csak meg kell hallgatni a palócok beszédét. A ragozásnál ma is ott van a sztenderd nyelvben. Akkor most, melyik az eredeti?

Ez nem mellébeszélés, hanem tény kérdése. Azt meg hiába tagadod, becsmérled, akkor is tény marad. Legföljebb magadat járatod le.

"CZ-F  írásait meg én is tudnám idézni,  máskor meg  épp  ő maga  ír betéthangokról,  épp az ominózus  V-vel kapcsolatosan is a szavakban."

Mert nem volt elég idejük kielemezni ezt a kérdéskört, és nem vették észre azokat a nyelvi furcsaságokat, és összefüggéseket, amiket korábban felsoroltam, és kérdésként több tucatszor neked is feltettem.

Nem járták körbe az U-V hangváltozás okát, így csak egy ötletszerű "vendéghang"-ra futotta nekik...

"BŐ  szó van és nem BŐU  mert  az baromság."

A tájékozatlan embernek minden marhaság, mert azt hiszi, nála van a bölcsek köve.

Bizonyított, hogy az U hang V-nek is ejthető, mindkét változat előfordul a nyelvünkben, ragozásnál nem csak a tájnyelvben, hanem a sztenderdben is. Ezt tagadni meddő igyekezet, nem érsz el vele semmit.

"Nem egy helytelen  és  rossz kiejtés határoz meg egy egész nép nyelvét  világszerte..."

Milyen alapon ítéled egy adott kiejtés helyességét? Milyen bizonyítékaid vannak a kijelentésed igazolására?

Megmondom: Semmilyen. Csupán így érzed és kész. Ennyi a bizonyítékod, semmi egyéb. Ráadásul ehhez makacsul ragaszkodsz is...

Előzmény: Igazság80 (4456)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4456

Nem  a tájnyelv  az etalon vagy a minta,  az  mindig eltérés az eredetitől, és többféle kiejtésű  tájnyelv is van..  Ráadásul  nincsenek  ma sem ilyen szavaink,  hiába beszélsz  mellé.    CZ-F  írásait meg én is tudnám idézni,  máskor meg  épp  ő maga  ír betéthangokról,  épp az ominózus  V-vel kapcsolatosan is a szavakban. 

Ő  sem dönt a kérdésben,  mikor így,  mikor úgy  nyilatkozik meg.  Amúgy  a betéthangokról már az 1700-as évek végén is írtak.    BŐ  szó van és nem BŐU  mert  az baromság.  

Nem egy helytelen  és  rossz kiejtés határoz meg egy egész nép nyelvét  világszerte...

Előzmény: kitadimanta (4453)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4455

"A tőhöz vö. ? vog.  (AK.) k˳än-loŋχəj- ’idő előtt szül’(k˳än ’kifelé’); zürj.  (Sz.) le̮d- ’betol; kihajít; kimer’;"

Ekkora sületlenséget bárki tud írni, még én is, ha egy kicsit megerőltetem magam:

LED: Örökség finnugor kori tőből:    zürj.  (Sz.) le̮d- ’betol; kihajít; kimer’;

Ugye, világos: Betolom a G 9-es foglalatba aztán, ha már nem világít, kihajítom... - Ennek legalább van értelme...:D

Előzmény: Carnuntum (4452)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4454

"Nem értem a problémád."

A bajok itt kezdődnek...  Ha nem érted a problémát, miként is értenéd a megoldást?

"Épp te válaszolod meg miért :  mert  jól ejthető."

No, éppen ez a probléma! Ha egy szó könnyedén ejthető, miért kell oda a V vendéghang? Érted most már mi az egyik probléma? - Mert nem ez az egyetlen...

"És néhol mindkettő forma is létező."

Ez a másik probléma! Miért létezik mindkét formula? Elég lenne egy is. Ha viszont nehéz valamit kiejteni, miért ejtjük mégis könnyedén? Pl: SÓS, TŐS, JÓS... és ha könnyen ejtjük, minek oda egy vendéghang: SAVAS, TÖVES, JAVAS? Érted, mi a probléma?

"Viszont te csak az S rátétes melléknévképzésben  gondolkodsz,"

Nem, én mindkét változatra megadtam a megoldást.

"a  rövid szótöveknek meg  tucatnyi  más egyéb képzésük is van."

Ez a "tucatnyi" gyakorlatilag kétféle. Mindkettőre adtam példákat, s levezettem az okát is.

" A  JÓ -ÉRT  meg összetett szó,"

Ez újfent egy probléma, ti. nem, tudsz különbséget tenni az összetett- és a toldalékolt szavak közt. (Általános iskolai tananyag...) Ezt neked kéne felfogni, nem nekem...

Nézz utána a nyelvtankönyvekben, nem az én feladatom alapvető nyelvtani ismeretekből korrepetálni senkit.

Előzmény: Igazság80 (4450)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4453

"1:  Amióta  létezik nyelvészet,  a jelenség már  említett dolog.  Szóval még csak nem is én találtam ezt ki."

Mindegy, ki találta ki. A lényeg, hogy ebben az esetben téves elképzelés.

"Amúgy Cz-F  idejében  is már vitatott volt."

C-F szótár összeállításánál nem volt arra idő, hogy minden egyes szó (vagy szócsalád) hosszan tartó elemzését elvégezzék, így is hatalmas munkát végeztek. Le a kalappal előttük...

Nagy érdemük, hogy már felismerték a hangok jelentését, viszont nem alkalmazták az etimológiai magyarázatoknál, rendre a gyökök/szavak jelentésének hasonlóságából indultak ki. Arra sem figyeltek föl, hogy azonos jelentésű, de némileg különböző alakú gyökök egymás mellett is léteznek, s nem foglalkoztak azzal, miként jöhettek létre, akár a mi-, akár más nyelvekben, s mindent átvétellel, illetve - mint a mostani vitatott esetben - vendéghanggal magyaráztak. Pedig a ragozás világosan mutatja, hogy kétféle alakban szerepeltek a kéthangú gyökök: Az egyik alakja valóban kéthangú, pl. JÓ, SÓ, TŐ, és ezek ragozása is ennek megfelelő: JÓ-S, SÓ-S, TŐ-S, ugyanakkor volt háromhangú változat is: JAU, SAU, TÖÚ, aminek a ragozása JAV-AS, SAV-AS, TÖV-ES. Ezt a kétféle alakú, de teljesen azonos jelentésű ragozást nem lehet vendéghanggal magyarázni! Ezt kell megérteni, hiszen akkor mindkét ragozásnál ott kéne lennie a vendéghangnak, de nincs ott!

A palóc nyelvjárásban  "Jellemzőek a záródó típusú diftongusok („ó” >> „au”, „ő” >> „öü”, „é” >> „ië”)." https://hu.wikipedia.org/wiki/Pal%C3%B3c_nyelvj%C3%A1r%C3%A1s

Azaz a TAU, SAU, JAU, stb. változatai a TÓ, SÓ, JÓ gyököknek.

Ennek a palócos alaknak az U hangja változott a ragozásban V-re. Sőt, ez az U hang valójában W, mert ennek a kiejtése hasonlít mindkettőre. Ha tisztán U hang lenne, akkor nem változott volna V-re, hiszen a kiejtésben nem zavaró a magánhangzó torlódás, és ami ennél is fontosabb, az U hang után nem kerülhetne -AS toldalék, csak S: TAUS, SAUS, JAUS. Ezek a szavak semmilyen vendéghangot nem követelnek.

Így választ kapunk arra is, miért lesz az ODÚ OD-VAS a FAU FAL-VAS, a TETŰ TET-VES...

Arra is, miért nincs vendéghang az TŐ-ÉRT, TÓ-ÉRT, JÓ-ÉRT... szavakban.

Amint láthatod, gyönyörűen összeáll a kép, s minden apró részlet a helyére került, nincs egyetlen lezáratlan kérdés sem.

"2:  Ökörség,  ma sem használ a nyelvünk   OÚ  ÖU   UÚ   ÜÚ   hangkapcsolatokat egymás mellett  ,  mutass már  ilyeneket !))"

Neked ökörség, másoknak - nekem is - tájnyelv...  Menj el és hallgasd meg őket. Az értelmetlen tagadással, a bizonyítékok semmibevételével nem tudok mit kezdeni, erre nincs semmilyen módszer.

"A FŰ-ÉRT  mint már írtam nem ragozott szó,  hanem összetett."

Nézz utána a magyar nyelvtanba. Jobbat nem tudok ajánlani. Ha valaki nem képes elfogadni a nyilvánvalót akkor rá kell hagyni...

"Amúgy meg a közölt  WALL  az a FAL szavunk,  látod még az F  hangot  is W-re írták meg.))"

Ezerszer írtam, mégsem érted: Nem átírták, hanem ők így, ezzel a hanggal alkották meg ezt a gyököt.

"Meg elég a szó felépítését nézni egy BŐ szóból képzett BŐVÍT  formát.   BŐ  a szótő  és -ÍT  képzéssel van igére készítve."

Ja, amúgy a BŐ-SÉG-ben hol a V hang? Az -ÍT a BŐ gyökhöz kapcsolódva BŐÍT lenne, és semmi gond a kiejtéssel. Lásd KENDŐ-IT, GÖRGŐ-IT, VÉDŐ-IT...

"BŐV  szó nincsen magában."

De BÖU van, s azt BÖU-ÍT/BŐV-ÍT változatban ragozzuk.

"Különben más hangok esetén is előfordul bónuszhang szerep.  Például  birtokos esetekben is,  KENYER-ÜK  van nekik, akkor elég az ÜK  vég,  de ha IDE-J-ÜK  van nekik,  akkor már most megjelenik  egy J  mint bónuszhang. "

Ez egy más tészta, most nincs rá válaszom, de visszatérünk rá...

Előzmény: Igazság80 (4449)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4452

"Mivel ehhez képest Janhunen szerint a legnyugatabbi finn területeken csak a legkésőbbi időkben váltottak nyelvet az őslakosok és földrajzilag is az erdős részeken terjedt a nyelv, a helyi népek nyelvébe nem kerülhetett bele az ősmagyar értsd: URÁLI - Ló - szó."

--

Nagyon átlátszó, hogy azért nem lehet uráli eredetű a ló szó, mert a finn tipusú nyelvekben nincsen meg, ezért kell ismeretlen jövevényszónak nyilvánítani ezt az ősi magyar eredetű szót, aminek van máig is érthető származéka: "lódul".

Akik nem tudtak lovagolni, azoknál a a meginduló lengő mozgás: dob, eltaszít értelmű, mint amikor egy vadlóra ülnek.

Akik pedig tudtak, mint az őseink, azoknál a lódulás egyenlő a ló elindulásához hasonló, irányított, nagy lendületű mozgással:

ÚESz: "Örökség finnugor kori tőből magyar képzéssel. |  ≡  A tőhöz vö. ? vog.  (AK.) k˳än-loŋχəj- ’idő előtt szül’(k˳än ’kifelé’); zürj.  (Sz.) le̮d- ’betol; kihajít; kimer’; votj.  (R.) ledi̮- ’(ki)mer’; cser.  (KH.) loŋγa- ’(levegőbe) szór’; md.  (E.) kotst žije-, (M.) kotf žije- ’láncfonalat felhúz’ (kotst, kotf ’szövet, vászon’); finn luo- ’teremt; meghatároz; ledob, kidob; ‹nő› elvetél’; lp.  (L.) lågŋi- ’leemel ‹fazekat a tűzről›’ [fgr. *loŋe- ’dob, eltaszít’]"

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4451

Angol magyarul :

CASH : KÉSZ-pénz.    ------------   Készpénz  KÉSZ  része,  ami  KÉZ-ről  KÉZ-re jár.    Akkor ez itt KÉSZ is.))

GATE :   kapu,  porta ,  bejárat  -----------  És  zsilip is,  tehát egy GÁT  amiről itt szó van.   "Low German GAAT  mondott,  az még egyezik szépen.    Mára ilyen lett a magyar GÁT  az angol nyelvben.

COMMAND :   főnév:   parancsnokság,  utasítás,  vezényszó, ......  igeként :   parancsol,  kíván,  rendelkezik ----------------   Tehát akkor KIMOND  valamit.     Ugyanez a lényege COMMENT/KOMMENT  is csak itt  T-vel,  ő is KIMOND.   

Persze ez nem az angoloknál kezdődött,  latinoknál már vígan megvannak hasonló értelemben. Világszerte léteznek.

CINEMA  :  mozi,  film --------   A szó még ez előttről  a színpadról van :  SZÍNMŰ  ez.   SINMÁ/SINMA  Ázsiában többfelé,  egész jól  megőrizték még ahhoz képest például Indiában.  Bár  az angol is  olvasható  még úgy ahogy,  a KINO variációnál sokkal jobb mindenképpen... 

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.30 0 0 4450

Nem értem a problémád.  Ahová nem kell V  ott nincsen.  Épp te válaszolod meg miért :  mert  jól ejthető.  És néhol mindkettő forma is létező.   Viszont te csak az S rátétes melléknévképzésben  gondolkodsz,  a  rövid szótöveknek meg  tucatnyi  más egyéb képzésük is van.   Ott is beszélhető szavunknak kell lennie.

A  JÓ -ÉRT  meg összetett szó,  úgy látom ezt a vonalat nem akarod felfogni.  Ergo itt nincs a JÓ  szó toldalékolva,  ragozva vagy képezve...

Előzmény: kitadimanta (4448)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.29 0 0 4449

1:  Amióta  létezik nyelvészet,  a jelenség már  említett dolog.  Szóval még csak nem is én találtam ezt ki.  Amúgy Cz-F  idejében  is már vitatott volt.   Számomra egyértelmű,  mert a nyelvünk  a könnyebb beszélhetőség érdekében kidob hangokat,  de akár be is ékel egyet.

Amit bizonyítéknak adsz elő az leginkább magyarázkodás és  mellébeszélés.  Mert nincs mindenhol V ))  Már  írtam, hogy  nem is szükséges mert nem minden szót ragozunk 20 féleképpen is.

2:  Ökörség,  ma sem használ a nyelvünk   OÚ  ÖU   UÚ   ÜÚ   hangkapcsolatokat egymás mellett  ,  mutass már  ilyeneket !))    Ja  azt éppen most nem tudsz,  értem.))    Majd később egyszer.))   

Mert nincsenek ilyenek,  vagy szerinted a FŰ  az FŰÚ ? ))      Ez idiótaság,  a nyelvünk tudatosan kerüli az ilyen magánhangzók  torlódását.    U  hanggal csak az idióta  primitív leírásokban  találni efféléket,  az meg egy  Röcsögei  tuskó  lejegyzése csak a szavainknak,  a korabeli latin összevissza kavarászta  a hangokat.

A FŰ-ÉRT  mint már írtam nem ragozott szó,  hanem összetett.   Tehát ez nem releváns példa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dupla  W :   2 V , így is van nevezve,  így is van rajzolva.   VV =W      ez hol U?.))  Ez V,  biztosan véletlen hívják  DUPLA V-nek.))     Az utódnyelvek kiejtési  torzításai  nem  figyelembe vehetőek  az eredet szempontjából.   Elég csak az angolt említeni ahol  sokszor teljesen másképp mondja ugyanazt az angol meg az amerikai.

Amúgy meg a közölt  WALL  az a FAL szavunk,  látod még az F  hangot  is W-re írták meg.))  De semmiképp sem U,  mert akkor UAL  volna a FAL  az meg már eléggé Röcsöge.))   Ennyit az efféle érvekről.

De  UV  csere csak lámpák esetén fordul elő.))    A magyar nyelvben nincsen  ilyen.  

Meg elég a szó felépítését nézni egy BŐ szóból képzett BŐVÍT  formát.   BŐ  a szótő  és -ÍT  képzéssel van igére készítve.   BŐV  szó nincsen magában.  Ergo egyértelmű  hogy a beszéd könnyítés  okán van ott hogy ne BŐÍT  kelljen mondani.   Annyira egyértelmű.   

Különben más hangok esetén is előfordul bónuszhang szerep.  Például  birtokos esetekben is,  KENYER-ÜK  van nekik, akkor elég az ÜK  vég,  de ha IDE-J-ÜK  van nekik,  akkor már most megjelenik  egy J  mint bónuszhang.   Itt is nyilvánvaló ennek az oka,  az idétlenül kimondható IDEÜK  forma  magánhangzó torlódásának az elkerülése.  Mert sokkal jobb és könnyebb kimondani hogy IDE-J-ÜK folyóbeszédben...

Előzmény: kitadimanta (4447)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.29 0 0 4448

"Az összes létező ragozásnak stimmelnie kell a szótőre kiejtésben,"

Bravó! Akkor miért nem veszed figyelembe ezt az állításod?

Lásd, itt sem stimmel: JÓS-JAVAS, TŐS-TÖVES, itt mindkét variáció előfordul

és itt sem stimmel: DARUS-DARVAS, TETŰS-TETVES, itt is hasonló a helyzet.

A JÓÉRT miért nem JÓVÉRT? Ha már azonosnak kellene lennie a ragozásnak... Ide is be kéne tenni egy V vendéghangot.

A kéthangú gyökök ragozását egységesen kell végrehajtani: Mássalhangzóra végződő tövek után mindig -áS, -éS toldalékok kerülnek a szavak végére, míg a magánhangzóval végződők esetében ez a toldalék rendszerint -S. Lásd: JÓ-S, TŐ-S, SÓ-S, FÁ-S, BÚ-S, FŐ-S, HŰ-S, KI-S, NŐ-S, TŰ-S,  Ill. RUGÓ-S, FINGÓ-S, NYÚLÓ-S, TÚRÓ-S, ÍRÓ-S, OVI-S SULI-S, TAXI-S, ÁRÚ-S, BORÚ-S, KAPU-S, HIBÁ-S, SUBÁ-S, HÁLÓ-S, MELÓ-S, JELZŐ-S, ELLENZŐ-S, ELSŐ-S, ... Sehol nincs V vendéghang és magánhangzó torlódás sem jöhet létre.

Kivéve ahol I melléknévképző után áll: Állat-i-as, ember-i-es, város-i-as, falus-i-as, nyár-i-as... És itt sincs V vendéghang... Ugyan miért nincs?

A JO-AS, TO-AS, TÜ-ES, SO-AS, KI-ES... simán, könnyedén kiejthetők, semmi nem indokolja a V hang közbeiktatását.

"de gondolni kell a többi olyan esetre is mikor  nem vagy csak nehezen ejthetőek."

De ilyen nincs, Vagy könnyedén kiejthető (mivel magánhangzó torlódás máshol is előfordul, még sincs vendéghang közöttük) vagy helyesen kell ragozni a fenti szabálynak megfelelően...

Előzmény: Igazság80 (4444)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.29 0 0 4447

"Nyilvánvalóan a beszédünket könnyítő vendéghang  ezekben a V elem."

Ez csak a Te fixa ideád. Nem kevesebb, minimum hat db. bizonyíték szól ellene. Mindezek ellenére makacsul ragaszkodsz az elgondolásodhoz ahelyett, hogy figyelembe vennéd azokat.

"Ennek többek közt az a bizonyítéka,  hogy  a  LOV,  KÖV,  KAV,  TAV,  BŐV,   JAV,   NÖV,  ,  SZÖV    önmagukban nem használatos  szavak,  ezek mindig csak toldalékoláskor  kerülnek be a szavainkba."

Ezek a szavak valóban nem használatosak V hanggal, de U hanggal igen. - Már ezt sem vagy képes elismerni, pedig ezek tények.

"És  ezek mindig akkor történnek meg,  mikor (1)  a szótő  magánhangzóval végződő,  és (2)  mikor  erre magánhangzós  toldalék  kerülne."

Csakhogy más, hasonló esetben nem kerül vendéghang a szóba... (LÓ-ÉRT, FŰ-ÉRT, TÓ-ÉRT...) - Amit szintén figyelmen kívül hagysz...

"Tehát a nyilvánvaló cél :   A magánhangzó torlódásának elkerülése,  mert bizonyos hangkapcsolatoknál  alig,  vagy nehezen ejthetőek."

Semmilyen nehezen kiejthető mássalhangzó torlódás nincs. Könnyedén kiejthető két mássalhangzó egymás után, még három is, sőt, négy sem okoz gondot. - Téged ez sem zavar.

Amúgy a kéthangú gyök helyes ragozása: SÓS, JÓS, TŐS... - Ezt sem veszed figyelembe. Pedig ma is ismert formulák.

Az S végződés ráadásul nem is okoz magánhangzó torlódást, mivel az előtte levő A, vagy E vendéghang (-aS, -eS) magánhangzó után illesztve elmarad.

Ugye, a JÓS és a JAVAS ugyan az a szó, csakúgy, mint a TŐS, vagy a TÖVES. - Neked ez sem mond semmit....

"ODÚ  az eredeti szó itt is,  nincs önmagában ODV  csak ragozáskor.    DARV  sincsen önmagában."

Így van! Mert a köztes W hangot hol U (Ü), hol V hangnak ejtjük.

Ilyen köztes hangunk a zárt E hang, amit ma már E-nek, vagy tájnyelvben Ö-nek ejtünk. Téged ez is hidegen hagy...

"V mássalhangzó,  U  meg  magánhangzó,  semmi közük egymáshoz még hallhatóságban sem."

Igen, de van a kettő között egy köztes hang, amit a fonetikai abc W-vel jelöl.

"[] Kiejtésekor u-t készülünk mondani, majd az ajkak érintkezése nélkül átmegyünk a w utáni magánhangzóra. Wall [], well []. "

https://regiszotar.sztaki.hu/docs/pronguide.hu.jhtml

"W = V, azaz vé, vagy u-szerű hang....tehát a W-nek nincs saját kiejtése, 2 betűt is ejthetünk : U, V."

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__4799537-a-w-q-x-y-betuknek-volt-valaha-sajat-kiejtesuk

Ez utóbbi idézet csak a mai magyar nyelvre igaz, mert pl. az angolban van saját kiejtése a W-nek. Lásd a fenti idézetet. - Valamiért ez sem jut el hozzád...

"A "DUPLA V"  meg már megnevezésében is egyértelmű, V  ami duplán van.))    Szerintem ez elég világos."

Persze! Azért ejtjük inkább U-nak...

Mindannyiunk számára gyümölcsözőbb lenne, ha utánanéznél legalább az alapvető dolgoknak és nem kellene ilyen zöldségeken vitatkozni napokig. - Láthatóan fölöslegesen.

"Egy KÚT  szót akkor KVT  kéne  ejtenünk,  meg az ÚT  VT  lenne,  ennek  a cserélhetőségnek  semmi alapja nincsen,"

Senki nem állította, hogy minden U hangot egykor W-nek ejtettünk. Ti. az U-V hangváltozás/hangcsere, csak ott jöhet létre, ahol eredetileg W hang szerepelt.

Előzmény: Igazság80 (4443)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.29 0 0 4446

Több különböző úton épültek fel a szavak.  Némelyek persze összefüggnek  :

HERR :   idegenben módosult már a szó,  régi HéRRO  alapján az ERŐ  lehet a szavunk. 

HEROS(z)  :   Emberfeletti erejüket  mindig mindenhol hangsúlyozzák.  Eredeti  szó nyelvünkön már ragozva

ERŐS  lehet pontosan.  Átvitt értelmezése később a  "hős"  mert  adottságaik révén  a tetteik ilyenek.

HARKA/HORKA  :   HAR-ci   méltóság-rang  eredetileg,   amúgy a harmadik jelentőségében a Kende és a Gyula után,  azaz akkora nagyúr azért nem volt.   A kicsinyítő is erre utalhat,  hogy  épp hogy  kicsit kisebb úr ő azért a többinél.))     HAR  harcos gyökszaván mindez.   Közvetve ebben már az ER-ő  is  ott "bújkál". 

HERCEG  :  HARCOK,    anno nekik is ehhez volt közük.  Ma már irodából vezényelnek hogy ki megy a levesbe.))...  Ők tuti nem ma már az fix.   Kezdetben HARCOK  hadvezetője volt a helyszínen.   Változnak az idők. 

URUSSAG/URSZAG  és társai :  Az ORSZÁG  szavunk  önállósodott az ÚRSÁG/URASÁG   fogalmaiból egy új szóvá,  ami  a nemzet területe.  

HEGY :   Az  EGY  és a HÁG  szavak ötvözete lehet.   A HÁG-ni  HÁG-ón  szokás a HEGY-en eredetileg.   Több hegy együtt HEGYSÉG,  hegyek EGYSÉG-e.

HÓRÁK (görög nők) : ÓRÁK,  a nap 12 óráját gondozó  és oltalmazó  istennők  gyűjtőneve. 

HÓRA (körtánc) :   Módosult  KÖR  kapcsolatú  szó,  ami visszavezethető az  újgörög  HOROS(z)  szóig.  Igen ám ,  csak  ez  már lehagyott egy  kezdőhangot,  mert az ógörög  KHOROS(z)  formából már csodásan  kiolvashatjuk az eredeti  magyar  KÖRÖS szavunkat.  Ez az eredet,  a KÓRUS  is  körtáncként  indult el,  majd az éneklők  KARA  lett azaz a KÖRE.   Énekköre.

KÓRUS szó a KÖRÖS fogalmából nőtte ki magát.   Pont ilyen egy körtánc,  a nyelvünk nevezte meg a  még ógörög formában felismerhető  hangalakot.  Aztán  a kezdő K eltűnt  rejtélyesen  még a görög nyelvben))...

ketni Creative Commons License 2024.11.29 0 0 4445

Ezeket a szavakat megmagyarázza a "Ro" ősgyök jelentése, ami az erő.

Előzmény: Carnuntum (4440)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.28 0 0 4444

Tehát hogy értsd,  és ne a kákán is csomó esete legyen : 

Az összes létező ragozásnak stimmelnie kell a szótőre kiejtésben,  hozhatsz példát csak egyre,  mikor még úgy ahogy kimondható az aktuális szó képezve,  de gondolni kell a többi olyan esetre is mikor  nem vagy csak nehezen ejthetőek.   A rövid alapszótöveket meg sokféleképpen ragozzuk.  És  gondolni kell mindre...

Előzmény: Igazság80 (4443)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.28 0 0 4443

Nyilvánvalóan a beszédünket könnyítő vendéghang  ezekben a V elem.     Ennek többek közt az a bizonyítéka,  hogy  a  LOV,  KÖV,  KAV,  TAV,  BŐV,   JAV,   NÖV,  ,  SZÖV    önmagukban nem használatos  szavak,  ezek mindig csak toldalékoláskor  kerülnek be a szavainkba. 

És  ezek mindig akkor történnek meg,  mikor (1)  a szótő  magánhangzóval végződő,  és (2)  mikor  erre magánhangzós  toldalék  kerülne.   Tehát a nyilvánvaló cél :   A magánhangzó torlódásának elkerülése,  mert bizonyos hangkapcsolatoknál  alig,  vagy nehezen ejthetőek.  

A "FŰ-ÉRT"  példa más,  mert itt nincs ragozva az alapszavunk,  ez egy összetett szó lett mára a FŰ+ ÉRT  szavakból.   

ODÚ  az eredeti szó itt is,  nincs önmagában ODV  csak ragozáskor.    DARV  sincsen önmagában.  Az esetek 90+ %-ában   csak a magánhangzó  végű szó létezik. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V mássalhangzó,  U  meg  magánhangzó,  semmi közük egymáshoz még hallhatóságban sem.   Baromság összemosni csak azért mert a korabeli latinos  írás  kretén módon keverte ezeket.

A "DUPLA V"  meg már megnevezésében is egyértelmű, V  ami duplán van.))    Szerintem ez elég világos. 

Ráadásul hogy kétsége se legyen senkinek ez ügyben,  még  így is van megrajzolva.))   Kettő V egymás mellett, W a lerajzolása,  látni hogy ez KETTŐ  V egymás  mellett.     W és W csak figyeljed őket meg .))   

Egy KÚT  szót akkor KVT  kéne  ejtenünk,  meg az ÚT  VT  lenne,  ennek  a cserélhetőségnek  semmi alapja nincsen,  átvernek téged a  TIRPÁK  korabeli latinos írások. 

A kakas azt mondja KUKURIKÚ  és  még a  retardáltabbak  sem  KVKVRIKW  mondanak  ki,  ebbe még ők is alaposan leizzadnának  szerintem.))...

Előzmény: kitadimanta (4442)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.28 0 0 4442

"Jellemzően a 2  hangos szótövek  veszik fel ezt a V hangot vendégként. JÓ,  JŐ,  HÓ,  HŐ,  HŰ,  TÓ,  TŐ, LÓ,  LŐ,   KŐ,   BŐ,   FŰ,  FŐ,   FÚ,   KI,  LE,  NŐ,   SZŐ,  és  a többiek."

Igen, s ez önmagában is gyanús, mivel emögött valamilyen szabályszerűség húzódik.

1./ Azonnal felvetődik a kérdés, azonos végű három- vagy többhangú gyökök, szótöveknél miért nincs kiejtést segítő V hang, mikor azokat is ki kell ejteni?

2./ Másik kérdés: Amikor toldalékoljuk a kéthangú gyököket, miért nem használunk minden esetben V vendéghangot?

Pl. lovas-lóért, köves-kőért, füves-fűért, ...

4./ Hovatovább jelentős többségben vannak azok a szavak, ahol nincs V vendéghang, ami azt jelenti, nincs ilyen igény rá. Ha így áll a helyzet, máshol kell keresni a kérdésre választ.

5./ A választ akkor kapjuk meg, ha keresünk olyan szavakat, amelyekben a V hang helyén egy másik hang található: odú, daru, nedű, keserű, tetű, stb...

6./ Továbbá tájnyelvben ma is halljuk a kéthangú gyökök végén ugyan ezeket a magánhangzókat.

Ebben a 1-6. pontban felsorolt dolgok mind a "vendéghang teória" ellen szólnak, miközben mellette egyet sem lehet említeni.

A "kiejtés könnyítés" akkor lenne elfogadható, ha általános lenne a V vendéghang használata, de erről szó sincs... Még egyazon gyökben sem! (lovas-lóért).

A legvalószínűbb, ha ezeknek a kéthangú gyököknek két változata volt, egy háromhangú, és egy kéthangú, és a toldalékolásnál felváltva használtuk őket. Ezért rendhagyó a ragozásuk. (lou, azaz ragozva és kiejtve lov,  és ló)

"Erről már volt szó :  Az  U  és a V  hang teljesen más,  egyik magánhangzó ráadásul,  míg a másik mássalhangzó.  Alapjaiban  különböznek"

Ma már  - és a mi nyelvünkben - természetesen más, mert így szoktuk meg. Azonban más nyelvekben e két hang átmenete is megtalálható, fonetikus jele: w, ami se nem U, se nem V, hanem a kettő között ejtik. Manapság nálunk a zárt E az egyedüli átmeneti hang, mely az E és az Ő között van valahol, s ma a sztenderd nyelvben E-nek, tájnyelvben pedig Ö-nek ejtünk.

"kicsinyítőképző  K-ja  :    Hozzánk KÖZEL  álló  dolgot szoktunk kicsinyíteni,  és kedvesítő jelzővel illetni.  Működik ez frankón,  mondom én.))"

Igen, a dolgok egy részénél (ráadásul CSAK a kisebbiknél) működik, a többinél nem. Még a kicsinyítő képzőknél sem általános: darab-ka, buc-ka, lap-ka, pad-ka, szálka, szipka, cerka, firka, hurka, zárka, picike, kicsike, fülke, szilke, címke, cinke, lepke...Sőt, még keresztneveknél sem a kedvesség jele, hanem a kicsiségé. Ti. a gyerekeket szokás kicsinyítő képzővel becézni.

"Többesszám K-ja :   Az meg mindig  a szó  legvégén KINT  helyezkedik  el.    Működik az elmélet erre is.)) És úgy  is logikus  hogy  a többesszám  az egyet növeli meg  terjedelemben,  így  a gondolat KÖRÉBŐL KÖZELRŐL  KINTRE  táguló "

Ami a sor végén van, az nem KINT van, hanem valaminek a végén.

És nem kikerül a gondolatkörből, hanem éppenséggel bekerül, mivel fontossá válik.

Előzmény: Igazság80 (4433)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.28 0 0 4441

Hóri-horgas szavunk = óriás.

Előzmény: Carnuntum (4440)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.28 0 0 4440

A hegy és méltóságnevek összefüggései:

Hora (száv)  - Orom (orr) - méltóságnév: Úr -Horka - jelentése nagyságos úr - ezzel analóg: Óriás

Herr - Úr (Berg hegy) Báró, herceg

Magyarban megvan az ősi hegy névre a Gerecse/Horka/Hargita, Bérc, Orom

CzF: latin her-us, és hellen χυριο - azaz hérosz - (Átlagból kiemelkedő - azaz óriás) ez analóg: teljes alakjában eredeti zend v. óbaktriai nyelven ahura v. ahuró s összetéve mazdáo szóval: ahuro mazdáo (innen a késöbbi nyelvekben ormand, ormuzd, Ωρομαζης) v. mazdáo ahuró (Schleicher. Chrestomathie.) am. nagybölcs úr, v. nagyhatalmú úr.

CzF: régieknél és némely palócztáji kiejtéssel or v. ór, honnan: ország, régiesen: urszág, pl. a régi Halotti beszédben: mönnyi urusság (írva: munhi uruzag, azaz mennyország)

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.27 0 0 4439

A vita  kiindulópontja az volt hogy a  főnévből  képzett --ÁSZ  és -ÉSZ   toldású szavak  micsodák.   Az  X(főnév)+ÁSZ  konkrét hangalak .    Főnév természetesen.   És  mivel  sok ilyen szavunk már bőven az írott nyelvemlékeinkben születtek meg,  így  könnyen igazolhatjuk hogy  főnévnek is készültek el., mert így is használták őket.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Természetesen a foglalkozást magukban hordozó szóvégi  X+ÁR  képzésekről beszéltem.  És nem azt mondtam hogy  minden  egymást  követő Á+R  hang  bármely szóban erről szólna.))

Vigyázni kell az ilyen  kéthangos rövid szavakkal,  mert  a SZERE-LŐ  szavunkban sem lövöldöz  senki.  A TÁRO-LÓ  szóban se nagyon keressünk LOVAKAT  mert nem biztos hogy találunk.))   

TA-LÁNY  szavunkban sem LÁNYOK  vannak  gondolom.))      És talán az is hihető  hogy a  F-ŐZ   szóban sincsenek ŐZEK.))...

Előzmény: kitadimanta (4438)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.27 0 0 4438

"Sőt, igazolhatóan  a foglalkozást űzők  a cselekményükkel  voltak megnevezve,"

Így igaz! Csakhogy a cselekmény jóval megelőzte a foglalkozást. Más szóval, aki tudott és szokott is vadászni, azok egyikéből-másikából lettek a hivatásod vadászok.

"A VÁR és ZÁR  szóban nem az ÁR/ÉR(ték)      ÁR-ja van benne.))      Ne keverjük már ezt. "

Te hozakodtál elő ezzel az ötlettel, miért akarod megint rám kenni a saját elképzelésedet?

Ezt írtad: "Az ÁR  szó itt a valódi ÁRAT  jelenti, illetve az ÉR/ÉRTÉKET."

Előzmény: Igazság80 (4431)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.27 0 0 4437

Tehát a  "K"  jelentése    [KÖR;  KÖZEL;  KINN ]    -----  bármibe  beledumálom könnyedén ezt .))    Jobb is  mint ez az  izzadságos  "kicsi-sok-kemény"    egymásnak is gyakran ellentmondó  szöveg.))

Játsszunk csak ezzel :

KŐ :   KÖRbe vesz minket , az  egész bolygón  megtalálhatóak.  KÖZEL hozzánk,  bárki kimegy a szabadba szinte azonnal találhat ilyet.))     KINN  vannak jellemzően  és nem a lakásban fordulnak elő.  De ha mégis  bent van az csak azért van mert valakinek valami célból épp ez KŐ  bentre.))     ------- Az elmélet működik.

KALÁKA :   Ez egy lakó-KÖR  hoppá.))    Egymáshoz KÖZEL  álló emberek alkotják,  akik  KINN is gyakorta tevékenykednek együtt a földeken és a házaknál -------    Egyetlen  mondat  itt mindent alátámaszt.))

KIPP-KOPP (KOPOG)   :   KINT  van  és szeretne bejönni,  ez nyilvánvaló hogy azért kopog.  KÖZELEBB  jönne bentre,  hogy egyazon KÖRBEN  legyünk.-------    Az elmélet igazolást nyert .))   

KÉK :    Az ég színe,   a földet KÖRülvevő  KINTI  jelenség,  ami  még KÖZEL is hozza egymáshoz az embereket  csillagnézéskor,  vagy  a szivárvány megtekintésekor,  illetve vallási értelemben is.  --------- Újfent igazoltuk a jelentéseket.))

SOK :   Ásványi SÓK  ezek.))  Rengeteg féle van belőlük ám,  és mindenhol jelen vannak ezek.   Tehát itt a   többesszámra írt  4433.  az irányadó :   Többesszám K-ja  :  "Az meg mindig a szó  legvégén KINT  helyezkedik el"   --------  Igazoltuk az elméletet.))

KEMÉNY:   Részecskéi nagyon KÖZEL  vannak egymáshoz.  Pont ezért kemény.))    KÖRbe veszik egymást sűrűn eme részecskék,  KINT  ha hideg van még a  víz is  jég lesz,  összefüggnek ezek  egymással. -------  Működik itt is a teória  tökéletesen.))

KICSI :  KÖZEL van önmagához  minden pontja ami KÖRbe  veszi őt.))   ----------  Elmélet igazolva.))

KÚT :   Eredetileg KÖR  formájú víznyerő nyílások ezek,   KINT  vannak ugyan az udvaron többnyire vagy a ház KÖRül  valahol,  de mindenképpen KÖZEL  van hogy a vízből  tudjunk vételezni ha kellene .---------  Elméletünk egyértelmű igazolást nyert.))...

Némi kreativitással Könnyedén  rábeszélem ezeket a fogalmakat majd  mindenre... 

Előzmény: Igazság80 (4433)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.27 0 0 4436

Nincs "sok"  jelentése egyetlen hangnak sem,  nem mennyiségjelző egyik sem.))   Semmivel nem  lehet ilyet alátámasztani,  még a gyűjtőnevekben is alig akad K,  össze is szedtem nemrég ezeket. Meg a "sok" kéttucatnyi szinonimáját. Azokban is ritka a K hang  jelenléte. Nagyobb számjegyeinkben sincsenek. Persze  megszoktam már  hogy a tények zavarnak a leginkább  ,  és simán figyelmen kívül hagyod azokat.

Eleve  a "többes"  szám fogalma nem  jelenti a sokat.   Ehhez csak elég a  TÖBB  szó hangalakját megvizsgálni és  egyértelműen kiderül ez  :   melléknévi fokozásos a szavunk,  tehát eredeti értelmét tekintve  egyfajta viszonyító szó  két dolog közt.   2 több egynél mondjuk. Ergo  nagyobb tőle, de még nem nagy attól még feltétlen. Ha szomjas az ember akkor ugyan   2 centiliter víz tényleg több mint egy,  aztán az még ilyenkor kurva messze lesz ám a soktól .))  És ennyi ez a történet...

Előzmény: kitadimanta (4432)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.27 0 0 4435

1:  A jobb beszélhetőség okán  van +V  hang a szavakban.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2:  A jobb beszélhetőség okán  van + V hang a szavakban

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3:  Csak találgatsz hogy ki mire gondolhatott 8000 éve mondjuk.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4:   Fenntartom állításaim,  mert  ez a dolog egyszerűen nem áll meg...

Előzmény: kitadimanta (4434)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.26 0 0 4434

"Egy LOÁSZ   kiejtése sokkal  kedvezőbb ha LOVÁSZ  lesz"

De nem kell a LOÁSZ-szal bíbelődni, (ami egyébként semmivel sem rosszabb, legföljebb szokatlanabb a mai fülnek, mint a LOVÁSZ) mert az -ÁSZ képzőben az Á hang csupán vendéghang, így arra semmi szükség, és máris megvan oldva a problémád: LOSZ.

"egy  JŐ  szóból képzett JÖ-V-Ő  gyakorlatilag kimondhatatlan volna JÖ-Ő  formában,"

Ez igaz, de vele azonos jelentésű a JÖN gyök, ami már kimondhatóan képezhető: JÖNŐ.

Jónéhány szavunk van, ami két változatban is fennmaradt, valószínűleg hasonló kiejtésbeli okok miatt: pl: Megy-menő.

Amúgy sokkal valószínűbb, hogy itt is az eredeti hangsor a JÖU, ami toldalékolva JÖUŐ lenne, de az U hang V-re váltott s lett belőle JÖVŐ.

"Mert aztán te annyira tudod hogy ki mire gondolt  sok ezer éve.))"

Nagy vonalakban minden mai ember számára jó közelítéssel behatárolható,  ha gondolkodik...

"De leírtam már mi a véleményem erről  az összeerőszakolt  "kicsi, sok,  kemény"  humbugról."

Leírtad.  Bizonyíték hiányában semmit nem ér. Ennyi.

Előzmény: Igazság80 (4430)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.26 0 0 4433

Jellemzően a 2  hangos szótövek  veszik fel ezt a  V  hangot vendégként.     JÓ,  JŐ,  HÓ,  HŐ,  HŰ,  TÓ,  TŐ,

LÓ,  LŐ,   KŐ,   BŐ,   FŰ,  FŐ,   FÚ,   KI,  LE,  NŐ,   SZŐ,   és  a többiek.    Diót és egyebeket nem képezzük oly sokféle módokon, mint ezen kéthangosokat.

Egyértelmű hogy a beszélhetőség okán  alakult ki,  mert ezek  alap szótövek,  sokféleképp ragozhatóak, ezért  nem érdemes csak egyetlen képzést kiemelni,  mindig gondolni kell a többi esetleges  és lehetséges képzésekre is..   Ha csak egy nem beszélhető közüle,  az nem frankó,  de V-vel minden ragozás beszélhető könnyen.  

Néhány hosszabb szónál is  létező  jelenség,  de  egy  mindig azonos :  A szó vége  magánhangzó,  és  szinte mindig az Ó , Ő ,  U,  Ű    a magánhangzó a szóvégeken.

JÖ-V-Ő   JÖ-Ő  lenne kimondhatatlanul.    NÖVŐ  NÖ-ŐŐ  lenne, elég okádós stílus volna.))    BÖVÜLŐ  enélkül BŐ-ÜLŐ  lenne.    FUVOLA  FÚOLA  lenne,  nagyságrendekkel könnyebb V-vel  beszélni ezt.  És ez az egésznek a lényege...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Erről már volt szó :  Az  U  és a V  hang teljesen más,  egyik magánhangzó ráadásul,  míg a másik mássalhangzó.  Alapjaiban  különböznek.    Senki sem váltott semmire, egész egyszerűen a  korabeli  latin  menetrendszerűen és kedvére összezagyválta  őket és mikor épp hogyan írta ezt meg ez a kezdetben még főleg hanghiányos  nyelv.    

A korabeli  latinos leírások  KRETÉN és  TIRPÁK   módon írták meg  az amúgy  már  rendesen létező hangalakú szavainkat.  Ezt  onnan tudhatjuk biztosan hogy  egyidőben többféle elbarmolása is van az amúgy már  maival egyező hangalakú  szavainknak. 

De azt hittem ezen már túl vagyunk,  és ezt letudtuk,  aztán meg tessék.))...

Majd bármelyik K hangos szót szót  rádobom a    KÖR , KÖZEL, KINN   fogalom hármasra ha direktbe ezt akarom összebűvészkedni.))    És én ráadásul arra is figyeltem hogy  egymással ellentétes szavakat ne összesítsek.)) 

De csak  játsszunk el ezekkel :   

kicsinyítőképző  K-ja  :    Hozzánk KÖZEL  álló  dolgot szoktunk kicsinyíteni,  és kedvesítő jelzővel illetni.  Működik ez frankón,  mondom én.))     És elég egy mondat, nem kell hosszasan körülírnom mint neked a te verziód.

Többesszám K-ja :   Az meg mindig  a szó  legvégén KINT  helyezkedik  el.    Működik az elmélet erre is.))    És úgy  is logikus  hogy  a többesszám  az egyet növeli meg  terjedelemben,  így  a gondolat KÖRÉBŐL KÖZELRŐL  KINTRE  táguló  és egyre  nagyobb teret betöltő valós  fizikai manifesztálódást testesíti meg .))     Működik és  egy-egy mondat elég ehhez bemutatnom ezt.))   

De írjál össze  10 tetszőleges  szót K hangra,   hidd el könnyen megoldom őket  a megnevezett fogalmaimmal,  ha így  pár sorban a többesszám és a kicsinyítő is kipipálva,  akkor már a többi is  menni fog nagy eséllyel.   Ha némelyik mégsem,  akkor  az azért lesz, mert KIVÉTEL.))...

Előzmény: kitadimanta (4429)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.26 0 0 4432

"1:  Már részleteztem,  nem írom újra. Ha nem érted nem tudok mit csinálni vele.   Az  --IK  módosult alakja lehet személyragként."

Végülis van benne igazság de nem így... Ez csak egy ötletszerű kijelentés.

Mert ez csupán igazolhatatlan feltevés, ami önmagában - valamilyen elfogadható, logikát követő bizonyítás nélkül - hajítófát sem ér.

Ha viszont azt mondod, hogy a K hang akár az -ok, akár az -ik személyragban a "sok" jelentést hordozza, és az alanyi ragozásban az így ragozott igének is van hasonló jelentése, (mert a tárgyas ragozás egy konkrét dologra, az alanyi ragozás pedig általánosságban, azaz meghatározatlan számú cselekvésre, tárgyra vonatkozik) akkor már van valami alapja az állításnak.

"A többesszámban meg  csak főnévre mehet rá,"

Hol van ez előírva? Ezt csak Te állítod, ennyi.

Már ott hibádzik, hogy egy szó MAI besorolása attól függ, MOST mire használjuk... De korábban lehetett ige, cselekvést kifejező gyök. Kapaszkodj meg, a mai főnevek java egykor cselekvést fejezett ki. Néhány még ma is megtartotta ezt a "szokását": nyúl, fog, les, nyom, sír, tár, tér, vár, zár, fűz... Ezek azonos jelentésű igék is, és főnevek is egyszerre .

Ugye, a HÚZ, HOZ, NÉZ, NYÚZ, RÁZ, FÁZ, BÍZ, ÁZ, SÓZ ma még mindig igék, de a KÖZ, HÁZ, VÁZ, MÁZ, MÉZ, ŐZ, ÍZ, már mind főnevek, pedig mindnek a végén ugyan az a cselekvést jelentő Z hang van, mint az élez, evez, hámoz, számoz, jelez, felez, sebez, lécez, mérgez, stb. igék toldaléka.

Az ŐZ is ige volt azelőtt, ebben megállapodtunk, ma viszont főnév.

A VÍZ is már főnévként használatos, a párja a VISZ, ami kvázi azonos jelentésű.

Tehát a többes szám jelét nyugodtan teheted olyan igékre, melyeket főnévként használsz, igazolva, hogy a besorolása nem a szó jelentésétől függ, hanem attól, mire használjuk.

Most vettem észre, a lesek, nyomok, sírok esetében meg sem lehet különböztetni, hogy igerag, vagy t.sz. jele a toldalék.... Ez sem véletlen...

Pl. Írok. Mennyit? Akármennyit... 1 oldalt, 10 oldalt, 100-at... nincs meghatározva.  Többesszámban van? Igen. Miért? Mert nem CSAK egyről van szó!

Azt jól írtad, hogy az 1. sz. 1. személy lehetett az igaragozás első alakja. Ebben maximálisan egyetértek!

Ha ez így van, akkor az ősünk szükségszerűen megkülönböztette azt, amikor csak egy dolgot csinált attól, amikor többet.. Ez logikus? Igen.

Ezért alakult ki a tárgyas ragozás, mely CSAK egy dologra vonatkozott, és az alanyi (általános) mely számban meghatározatlanra. Ha az előbbi logikus, akkor ez is az.

"De még az is lehet  hogy a  K  semmi effélével nem közösíthető , pusztán ez lett  a többesszámra kiválasztott jelölés  mindenféle hókuszpókusz nélkül,  mert  valamivel  jelölni kellett.  És pont a K lett, mert ez  még szabad  volt."

Na, ja... Ez az igazi hókuszpókusz... Már elnézést!

A fantázia jó dolog, de csak akkor, amikor bizonyítható. Ha nem igazolható, akkor marad puszta képzelgés...

Ezért kértem tucatszám, írd le, hogyan képzeled ennek menetét, de nem vagy rá hajlandó az Istenért sem...

Előzmény: Igazság80 (4428)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.26 0 0 4431

1:  Ehhez nem kell különösebb fejtörés.   Az --ÁSZ  képzett főnevek (EMBEREK)   előtt csak  a melléknévvel  volt ez megnevezhető,  például LOVAS  ember  a LOVÁSZ.   Utóbbi szándékosan  tudatosan  alkotva  meg.

Sőt, igazolhatóan  a foglalkozást űzők  a cselekményükkel  voltak megnevezve, annak melléknévi képzetükkel,  családnevekben is ott vannak mind a mai napig ezek :   SZEKERES,   LAKATOS  és a többi.   ezekből nem lett SZEKERÉSZ,  meg  LAKATÁSZ,  de elviekben simán lehetett volna,  a nyelvünk lehetőséget ad erre.

De  melléknévi képzésként  volt nevezve a  JEGES  ember is,  meg a  TEJES  ember is,  ergo sorakoznak a példák előttünk hogy mi  lehetett az --ÁSZ  és  -ÉSZ  főnévképzés  előzménye.  

Mert pont a családnevek közül  vannak ahol mindkét formában megvannak ezek :   JUHOS  is létezik,  és JUHÁSZ  is.   VADAS  is létezik és VADÁSZ is.     Madaras családnév is van és MADARÁSZ  is !     ERDŐS  is van  és ERDÉSZ  is és így tovább,   ezek nagyon jól megmutatják nekünk hogy  mi lehet az --ÁSZ és --ÉSZ  főnév képzés  valódi előzménye.

Többesszáma csak főnévnek lehet.   Alapdolog ez szerintem.))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A VÁR és ZÁR  szóban nem az ÁR/ÉR(ték)      ÁR-ja van benne.))      Ne keverjük már ezt. 

Akkor szerinted az APUSKA  szóban is a PUSKA  lesz?...))...

Előzmény: kitadimanta (4427)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!